উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লোনশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়োকখৎনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়রি
প্রাইমারী থাক ফাওবা মমালোন্দা শোইদনা লাইরিক তম্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়রি
ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিং মমালোন ঙাংনবা পুক্নিং থৌগৎনবা পাউতাক পীখি
লমদম অসিগী লোনশিং পাক-শন্না শীজিন্ননবা মেদিয়ানা থবক পায়খৎকদবনি- উপ-রাস্ত্রপতি
অনৌবা মতমগী দরকার ওইবশিং ফংনবা ভারতকী লোনশিং শেমগৎপা দরকার ওইরে হায়না ফোংদোকখি
“লৌশিং লৈহনবা : ইমালোন” হায়বা হিরমদা হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতি অমসুং তেলুগু একাদেমিনা শীনবা ওনলাইন ৱেবিনার অমা হাংদোকখি
29 JUL 2020 1:34PM by PIB Imphal
লাইরিক তম্বগী হৌরগা লৈবাক ঙাকপা ফাওবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা মমালোন শীজিন্নদুনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লোনশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়োকখৎনবা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি এম. ভেনকিয়া নাইদুনা হায়রি।
লৌশিং লৈহনবা : ইমালোন” হায়বা হিরমদা হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতি অমসুং তেলুগু একাদেমিনা শীনবা ওনলাইন ৱেবিনার অমা হাংদোকপা থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি রাজ্য সরকারনা মখোয়গী ওফিসিএল লোনশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙবা দরকার ওইরে।
মহাক্না হায়খি লোন অসি সভেত্য অমগী হিংনবা লম্বীনি, লোন অমনা মীয়ামগী শক্তম, কলচর অমসুং চৎনবীশিং মশক তাকই। ঈশৈ, জগোয়, চৎনবীশিং,কুম্মৈশিং , অরিবা লৌশিং অমসুং হেরিতেচ ঙাক্তুনা থম্বদা লোন্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
প্রাইমারি থাক ফাওবা মমা লোন্দা শোইদনা লাইরিক তম্নবা তকশিল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি, পাক-শন্না ঙাংনবা মতম খক্তদা লোন অমা মমিং চৎকনি। করিগুম্বা ইংলিস খক্তদা লাইরিক তম্লবদি অফবা ওইগনি হায়না খনবা অসি অরানবনি। মখোয়গী মমালোন ফজনা খঙলবা মীওইশিংনা অতোপ্পা লোনশিং য়াম্না লাইনা খঙবা ঙম্মি হায়বা থিজিনবদগী খঙলে।
মহাক্না হায়খি ২০১৭ ফাওবগী মনুংদা নোবেল প্রাইজ (নোবেল পিছ প্রাইজ য়াওদনা) ফংখিবশিংগী চাদা ৯০ মখোয়গী মমালোনশিংদা লাইরিক তম্বা লোইশিনখি। অতোপ্পা থিজিনবা অমদা, মমালোনশিং মরুওইনা লৌবা লৈবাকশিং মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ৫০গী মনুংদা য়াওরি হায়বা খঙলে।
মহাক্না হায়খি করিগুম্বা ইংলিস ফজনা হৈরবা মতমদা রিছর্স তৌবা ঙমগনি হায়না খনবা অসি অচুম্বা নত্তে। গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা য়াওরিবা লৈবাক ৪০-৫০গী চাদা ৯০ মখোয়গী মমলোনশিংদা লাইরিক তম্বীরি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মখোয় ইংলিস খঙলবসু, ভারতকী শক্নাইরবা মীওইশিংগা উনবা মতমদা মপানদগী লাকপা ভি.আই.পিশিং মখোয়গী মমালোনশিংদা ৱা ঙাংখি। মখোয় মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা উৎলি হায়বা মখোয়না পাউজেল অমা পীরে। সাইন্স অমসুং তেক্নিকেলগী তার্মশিং ভারতকী লোনশিংদা অরাইবা মওংদা ওন্থোক্কদবনি।
ভারতকী লোনশিংগী মতাংদা থিজিনবা হেনগৎহন্নবগী মতাংদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি থিজিল্লিবা মীওইশিংনা মুৎখিগদৌরবা ৱাহৈশিং থিদোক্তুনা নুমিৎ খুদিংগী ৱারি শানবদা শীজিন্নহনগদবনি অমসুং শিথরক্লবা লোনশিং এসেশিং অমসুং তম্নবা লাইরিকশিংদা য়াওহনগদবনি। য়ুম অমসুং মফম খুদিংদা ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিং মমালোন ঙাংনবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মমালোন্না অতোপ্পা কাংলুপকা ফাওনবা য়াবা লোন ওইগদবনি অমসুং লাইরিক তম্বা, শেন-থুম, খুন্নাই অমসুং অতোপ্পা থবকশিংদা শীজিন্নগদবনি। লমদম অসিগী লোনশিং পাক-শন্না শীজিন্ননবা মেদিয়ানা থবক পায়খৎকদবনি।
ওনলাইন ৱেবিনার অদুদা হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতিগী ভি.সি পি.অপ্পা রাও, দি.আর.দি.ওগী চেয়রমেন দোক্তর সতিস রেদ্দি, হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতিগী তেলুগু দিপার্তমেন্তগী মকোক প্রোফেসার অরুনা কুমারি, সান্তা বাইওতেককী চেয়রমেন কে.এল বারাপ্রসাদ রেদ্দি, তেলুগু একাদেমগী দিরেক্তর এ সত্যনারায়ানা রেদ্দি অমসুং তেলাঙ্গানা স্তেৎ ওফিসিএল লেঙ্গোইজ কমিসনগী চেয়রমেন দেবুলাপালি প্রাভাকার শরুক য়াখি।

Vice President's Secretariat
Vice President calls for protecting and promoting various Indian languages
Vice President calls for making education compulsory in mother tongue up to primary level
Advises the teachers and parents to encourage their children to speak in mother tongue
Media should promote the widespread use of native languages- VP
Expresses need to develop Indian languages for modern needs
Inaugurates online webinar on “Knowledge Creation: Mother Tongue” organised by the University of Hyderabad and the Telugu Academy
29 JUL 2020 1:34PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu today called for protecting and promoting various Indian languages through the use of mother tongue in different fields from education to administration.
Inaugurating an online webinar on “ Knowledge Creation: Mother Tongue” organized by the Department of Telugu, University of Hyderabad and the Telugu Academy, Shri Naidu stressed the need for giving a special thrust to the respective official language by every State Government.
Observing that language was the lifeline of a civilization, he said it denotes the identity, culture and traditions of the people. It plays an important role in preserving music, dance, customs, festivals, traditional knowledge and heritage.
Calling for imparting education in the mother tongue up to primary school, he stressed that a language would gain popularity only through widespread usage. He said it was a fallacy to think that progress could be achieved only if education was pursued in English. Research has shown that those who are proficient in their mother tongue can learn other languages with equal ease.
For instance, he said that about 90 per cent of the Nobel Laureates (barring Nobel Peace prize recipients) up to 2017 were those who completed their education in their respective mother tongues.
Similarly, another survey of countries impacted greatly by globalization showed that nations which accorded importance to mother tongue were among the top 50.
Shri Naidu said that it was also not correct to think that modern research could be conducted only if one was proficient in English. It should be noted that about 90 per cent of the top 40-50 countries in the Global Innovation Index are those in which education was imparted in their respective mother tongues.
Pointing out that many visiting foreign VIPs, despite knowing English, speak in their mother tongue during their discussions with top Indian dignitaries, the Vice President said that by doing so they were conveying a message of self-respect.
Expressing the need to develop the mother tongues to meet modern needs, the Vice President said that complex scientific and technical terms should be simplified in Indian languages.
Stressing the need to strengthen research on various Indian languages, the Vice President advised researchers to find the endangered words and promote their use in day-to-day conversations, essays, and textbooks to revive decaying languages.
Asking the teachers and parents to encourage their children to speak in mother tongue at home and elsewhere, he said it should become the lingua franca for all educational, socio-economic and other activities.
Shri Naidu also wanted the media to promote the widespread use of native languages.
Vice Chancellor of the University of Hyderabad, Shri P. Appa Rao, Chairman of DRDO, Dr Satish Reddy, Head of the Telugu Department, University of Hyderabad, Prof. Aruna Kumari, Chairman of Shanta Biotech, Shri KL Varaprasad Reddy, Director of Telugu Academy, Shri A. Satyanarayana Reddy and Chairman of Telangana State Official Language Commission, Shri Devulapalli Prabhakar Rao were among the dignitaries who participated in the online webinar.