সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সাইন্তিফিক রিসর্স মেকানিজম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ‘এসেলরেৎ বিজ্ঞান’
মন্ত্রালয় মশেলগী ওইবা য়োজনা অসিনা হাই-এন্দ সাইন্তিফিক রিসর্স পুক্নিং থৌগৎপদা অমসুং সাইন্তিফিক মেনপাৱর শেম-শাবা হেন্না য়াংশিলহল্লি
এ.ভি. অসিনা রিসর্স অসিনা ওইহল্লকপা য়াবশিং, লমজিংবদা, তাকপি-তম্বিবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা ৱর্কশোপ অসি মশক খংদোক্তুনা জাতীগী থাক্তা থবক পাংথোক্কনি
-জ্যোতী সিংহ
01 JUL 2020 1:46PM by PIB Imphal
রিসর্স ইন্তর্নশিপশিং, কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিংগী ওইবা প্লেৎপোর্ম ফংহন্নবা অমসুং লৈবাক শিন-থুংনা ৱর্কশোপশিং পাংথোক্নবা সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং রিসর্স বোর্দ(এস.ই.আর.বি.)না ‘এসেলরেৎ বিজ্ঞান’(এ.ভি.) কৌবা অনৌবা য়োজনা অমা হৌদোকখ্রে। মসিগী মতাংদা অকুপ্পা ৱারোলশিং য়োজনা অসিগী ৱেব পোর্তেল www.acceleratevigyan.gov.in. দগী ফংবিগনি। মসিগী য়োজনা অসিগী ‘অভ্যাস’ হায়বা শরুক অসিগী মনুংদা ইংথমথাগী ওইনা এপ্লিকন কৌবা হৌখ্রে।
মন্ত্রালয়শিংগী ওইবা য়োজনা অসিগী পান্দমদি সাইন্তিফিক রিসর্সশিংগী মগুন হেনগৎহনবা অমসুং সাইন্তিফিক মেনপাৱর শেমগৎপা হেনগৎহন্দুনা রিসর্সকী কেরিয়রশিং অমসুং ৱাখব-লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন হেনগৎহনবনি। রিসর্সশিং পুম্নমক অসিগী মগুনশিং ফগৎহন্নবগী হৌরকফম অমসুং নিংথিনা মহৈ-মশিং হৈরবা রিসর্স তৌরিবশিং অদু মশক খংদোক্লদুনা এ.ভি. অসি হৌদোক্তুনা রিসর্স অসিনা ওইহল্লকপা য়াবশিং, লমজিংবদা, তাকপি-তম্বিবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা ৱর্কশোপ অসি মশক খংদোক্তুনা জাতীগী থাক্তা থবক তৌগনি।
“ভিজন অসি রিসর্সকী য়ুম্ফম অসি অচৌবা পান্দম অহুম,মিং ওইনা পল্লবদা সাইন্তিফিক প্রোগ্রামশিং অসি চেৎশিলহল্লকপা/পুনশিন্নরকপা, হাই-এন্দ ওরিএন্তেসন ৱর্কশোপশিং অমসুং রিসোর্সশিং/খুদোংচাবশিং ফংহনবা ঙমদবশিংদা রিসর্স ইন্তর্নশিপকী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা হেন্না পাকথোক-চাওথোকহনবনি,” হায়না এ.ই.আর.বি.গী এদভাইজর দা. রজীব মেহাজন্না ফোংদোকখি। ইন্সতিত্যুসন অসিনা লাক্কদৌরিবা থা অনিসিদা এপ অমা হৌজৃদোক্নবা থৌরাং তৌরি।
‘অভ্যাস’ থৌরাং অসিগী ওইনা লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা লমদা খনগৎলবা হিরমদা মখোয়গী রিসর্স তৌবগী হৈ-শিংবা অদু হেনগৎহন্দুনা পি.জি./পি.ঐচ.দি. তৌবা ঙমহন্নবা রিসর্স অমসুং খুমাং চাওশিনবা খংহেন হেনগৎহন্নবনি। মসিগী মচল অনি লৈঃ হাই-এন্দ ৱর্কশোপশিং(‘কার্য়শালা’) অমসুং রিসর্স ইন্তর্নশিপ(‘বৃতিকা’। মসি মরুওইনা অসিগুম্বা তম্নবগী পাঙ্গলশিং/খুদোংচাবশিং/ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংনচিংবা ফংবগী খুদোংচাবা অসি অকক্নবা মওংদা লৈবা রিসর্সরশিংগীদমক্তদি য়াম্না মরুওই। ইংথবথাগী(দিসেম্বর ২০২০-জনুৱারী ২০২১)’কার্য়শালা’ অমসুং ’বৃতিকা’গী ওইনা রিসর্স তৌগদবশিংদগী হৌজিক এপ্লিকেসনশিং কৌরি।
“য়াংশিলহন্নবগী খোংজং অসিগী শরুক অমা ওইনা পোস্তগ্রেজুএৎ অমসুং দোক্তরেল মহৈরোই ২৫০০০রোম মথং চহি মঙাসিদা মাংজিল থারিবা সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং লেবোরেতরীশিংগা খুৎশম্নরগা হাই-এন্দ ৱর্কশোপ ১০০০রোম(অকক্নবা থীমশিংদা) পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি,” হায়না দা. মেহাজন্না হায়খি। অদুগা মসিগী ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা ইন্তর্নশিপ তৌনবগীদমক্তা কেন্দ্রগা খুৎশম্নদুনা চহি খুদিংগী পোস্ত গ্রেজুএৎ তৌরিবা মহৈরোই ১০০০দা খুদোংচাবা পীরগনি। এ.ভি. অসিনা মিশনগী মওংদা মরুওইনা লৈবাক অসিদা অচৌবা সাইন্তিফিক্কী থৌরমশিং পুম্নমক্ক চেৎশিলহল্লকপা/পুনশিন্নরকপগা মরি লৈনবা মচাকশিংদা থবক তৌগনি। মতৌ অসুম্না এ.ভি. য়োজনা অসি মায় পাক্না থবক পাংথোকহন্নবগীদমক্তা এস.ই.আর.বি.বু শৌগৎনবগীদমক্তা সাইন্তিফিক মন্ত্রালয়/বিভাগশিং পুম্নমক অমসুং অতোপ্পা খরা য়াওবা ইন্তর-মিনিস্ত্রেল ওভরসিইং কমিতি(আই.এম.ও.সি.)শিং শেমখ্রে।
হৈ-শিংনা থবক তৌনবশিং শেম-শানবগী থবক-থৌওং অসি লৈবাক অসিগী কেপাসিতী বিলদিংগা মরি লৈননা স্তেকহোলদরশিংগীদমক্তা মরুওইবা অমা ওইবা য়াই। মসিগী য়োজনা অসি লৈবাক অসিগী সাইন্তিফক কাংলুপশিংনা খুন্নাই অসিগীদমক লৌবা থৌদাং অদুদা পুক্নিং থৌগৎহন্নবনি। শম্না হায়রবদা, এ.ভি. প্লেৎফোর্ম অসিদী কেরিয়রগী লম্বি শেমহোনবগী অমুং হৈথোৎ-শিংথোইবা মীশিংগী পাঙ্গল অদু শেমগৎনবগীদমক্তা পরিং নাইনা মতেং পাংনবগীদমক্তা মাইয়োন হোংদোকহনবা ঙম্বা অমা ওইরক্নগী ৱাখল্লোন লৈ। এ.ভি. অসিদা নত্তনা য়োজনা অসিবু পাংথোকহল্লিবা ‘সমুহন’ হায়বা অতোপ্পা থৌরাং অমা লৈ, মসি শরুক অনি থোক্না খাইদোকই- ‘সংয়োজিকা’ অমসুং ‘সঙ্গোস্থী’। সংয়োজিকা অসি লৈবাক অসিগী সরকারগী ফন্দিং এজেন্সী পুম্নমক্তগী শোগৎলকপা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী থবক পাংবগী মঙম অসি শেমগৎপদা পরিং নাইনা শেম্নবগীদমক্তা থবক তৌবা হৌদোকখিবা থৌরাংনি। অদুগা ‘সঙ্গোস্থী’ হায়বসিনা এস.আই.আর.বি.দগী থবক পাংথোকহনবা অতোপ্পা তৌরাং অমনি।

Ministry of Science & Technology
‘Accelerate Vigyan’ to strengthen scientific research mechanism
This inter-ministerial scheme gives more thrust on encouraging high-end scientific research and preparing scientific manpower
AV will initiate and strengthen mechanisms of identifying research potential, mentoring, training and hands-on workshop on a national scale
01 JUL 2020 1:46PM by PIB Delhi
--By Jyoti Singh
To provide a single platform for research internships, capacity building programs, and workshops across the country, the Science and Engineering Research Board (SERB) has launched a new scheme called ‘Accelerate Vigyan’ (AV). You can get more information on this scheme from its web portal www.acceleratevigyan.gov.in. Straight off the block, AV has already called for applications under its ‘ABHYAAS’ component for the Winter Season.
The primary objective of this inter-ministerial scheme is to give more thrust on encouraging high-end scientific research and preparing scientific manpower, which can lead to research careers and knowledge-based economy. Recognizing that all research has its base as development of quality and well-trained researchers, AV will initiate and strengthen mechanisms of identifying research potential, mentoring, training and hands-on workshop on a national scale.
“The vision is to expand the research base, with three broad goals, namely, consolidation / aggregation of all scientific programs, initiating high-end orientation workshops, and creating opportunities for research internships for those who do not have access to such resources / facilities,” said Dr Rajeev Mehajan, Advisor, SERB. The institution is also planning to launch an app for this in the coming two months.
As for the ‘ABHYAAS’ programme, it is an attempt to boost research and development in the country by enabling and grooming potential PG/PhD students by means of developing their research skills in selected areas across different disciplines or fields. It has two components: High-End Workshops (‘KARYASHALA’) and Research Internships (‘VRITIKA’). This is especially important for those researchers who have limited opportunities to access such learning capacities / facilities / infrastructure. The current call for applications invites researchers for the winter season (Dec 2020-Jan 2021) ‘KARYASHALA’ and ‘VRITIKA’
“As part of this acceleration drive, there is a plan to organize about 1000 high-end workshops (dedicated to certain themes) to provide opportunities to about 25,000 postgraduate and doctoral students in the next five years, in collaboration with premier scientific institutions and laboratories,” said Dr Mehajan. Also, central coordination of internships in these institutions will provide opportunity to another 1000 potential postgraduate students every year.
The AV will work on mission mode, particularly with respect to its component dealing with consolidation / aggregation of all major scientific events in the country. Thus, an Inter-Ministerial Overseeing Committee (IMOC) involving all the scientific ministries/departments and a few others has been constituted for the purpose of supporting SERB in implementing the AV scheme in a successful manner.
The database of skilled manpower developed across different disciplines so generated and the final outcomes captured in the process through all the sub-components of the AV will serve the cause of all stakeholders in respect of capacity building in the country. The scheme also seeks to garner the social responsibility of the scientific community in the country. In a nutshell, the AV platform is expected to be a game changer for developing career paths and providing support to catalogue the development of skilled man-power.
Another new component under AV is ‘SAMMOHAN’ that has been sub-divided into ‘SAYONJIKA’ and ‘SANGOSHTI’. SAYONJIKA is an open-ended program to catalogue the capacity building activities in science and technology supported by all government funding agencies in the country. SANGOSHTI is a pre-existing program of SERB.