অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি অমসুং পেরিস এগ্রিমেন্তগী মখাদা শেন-থুম অমসুং তেক্নোলোজিগী মতেং পাংনবা থাজবা পীখিবশিং চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি : প্রকাস জাবারেকর
মিনিস্তরশিংগী ভর্চুএল ক্লাইমেত এক্সন মীফমদা উমং অমুক শেমগৎপা অসি মরুওইনা খন্নখি
07 JUL 2020 7:40PM by PIB Imphal
ক্লাইমেত এক্সনগী মতাংদা মিনিস্তরশিংগী ৪সুবা ভর্চুএল মীফমদা লৈবাকশিংনা অইং-অশাগী খল কাইহন্দনবা কমদৌনা মখা তানা থবক পায়খৎনবা পেরিস এগ্রিমেন্তনা য়াবা শেন-থুমগী থবকশিং অমুক হন্না পায়খৎকদগে হায়বগী মতাংদা খন্নখ্রে। য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেত চেঞ্জগী মখাদা পেরিস এগ্রিমেন্ত থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং মালেমগী ওইনা রাজনিতিগী থাজবা পীখিবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ৱা খন্ননবা পাংথোকখিবা মীফম অদু য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন, চাইনা অমসুং কানাদানা পুন্না লুচিংখি।
ভারতকী মহুৎশীনখিবা য়ুনিয়ন ইনভাইরোনমেন্ত মিনিস্তর প্রকাস জাবারেকরনা হায়খি অইং-অশাগী খল কাইহন্দনবা ঐখোয়গী লৈবাক্না শিংথাংনিংঙাই ওইরবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং মসি তুংদসু মখা তানা পায়খৎখিগনি। য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি অমসুং পেরিস এগ্রিমেন্তগী মখাদা শেন-থুম অমসুং তেক্নোলোজিগী মতেং পাংনবা থাজবা পীখিবশিং চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। ২০২০দা য়ু এস দোল্লর ত্রিলিয়ন ১ পীগনি হায়খিবা অদু হৌজিক ফাওবা পীদ্রি অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা অইং-অশাগী খল কাইরকপা ঙাকথোক্নবা থবক পায়খৎপা ঙম্নবা ২০২০গী লেমহৌরিবা থা ৫ অসিগী মনুংদা পীগনি হায়খিবা শেনফম অদু পীরক্কনি হায়বগী থাজবা মহাক্না থম্লি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি ২০০৫ অমসুং ২০১৪গী মরক্তা ভারতনা মৈখু থাদোকপা চাদা ২১ হন্থহনবা ঙমখি অমসুং লৈবাক অসিনা মশানা য়ানা থমখিবা পান্দম অদু ২০২০গী মমাংদা ফংখ্রে। হৌখিবা চহি ৫দা ভারতকী রিনিউয়েবল ইনর্জি পুথোকপা ঙম্বা চাদা ২২৬ হেনগৎলে অমসুং হৌজিক গিগাৱাত ৮৭ হেন্না পুথোক্লে। অপুনবা মৈ পুথোক্লিবা অসিদা নন-ফোসিল সোর্সশিংদগী পুথোকপা ২০১৫গী মার্চতা চাদা ৩০.৫ ওইরম্বদগী ২০২০গী মেদা চাদা ৩৭.৭দা হেনগৎলে। ঐখোয়গী রিনিউয়েবল ইনর্জি অসি গিগাৱাত ৪৫০ ফাওবা পুথোক্নবা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা পান্দম থম্লি।
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি ঐখোয়না খুঙ্গংগী লমশিংদা এল.পি.জি কন্নেক্সন মিল্লিয়ন ৮০ পীখ্রে। লৈবাক অসিগী অপুনবা লমগী পাক-চাউবগী চাদা ২৪.৫৬ ওইদুনা ভারতকী অপুনবা উমং অমসুং উ হৌবা শরুক অসি ইসক্বার কিলোমিতর ৮,০৭,২৭৬নি। উজৱালা স্কিমগী মখাদা এল.ই.দি ব্লব মিল্লিয়ন ৩৬০ হেন্না য়েনথোকপগী চহি অদমা ইলেকত্রিসিতি য়ুনিত বিল্লিয়ন ৪৭ কনবা ঙম্লে অমসুং চহি অমদা কার্বোনদাইওক্সাইদ তন মিল্লিয়ন ৩৮ হন্থহনবা ঙম্লে।
শ্রী জাবারেকরনা হায়খি ২০২০গী এপ্রিল ১দগী ভারতনা মৈখু থাদোকপগী মতাংদা ভারত স্তেজ-৬ চৎনবা হৌরে। মসি ২০২৪দগী চৎনবা হৌনবা মমাংদা ৱারেপ লৌখিবনি। স্মার্দ সিতি মিসনগী মখাদা অহানবা ওইনা ভারতকী সহরশিংনা অইং-অশাগী খল কাইরকপা থেংনবা ঙম্নবা ক্লাইমেত স্মার্দ সিতি এসেসমেন্ত ফ্রেমৱার্ক ২০১৯ হৌদোক্লে।
মরিসুবা মীফম অদুদা লৈবাক ৩০ রোমগী মীহুৎশিং অমসুং মিনিস্তরশিং শরুক য়াখি অমসুং হৌজিক থেংনরিবা লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা অহানবা ওইনা ভর্চুএল ওইনা মীফম পাংথোকখি। মীফম অসিগী পান্দমদি অইং-অশাগী খল কাইরকপা থেংনবা ঙম্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং খুমাংচাউশিনহনবনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Developed countries must implement the financial and technological commitments under UNFCCC and Paris agreement: Shri Prakash Javadekar
Green recovery occupies Centre stage at the virtual Climate Action Ministerial
07 JUL 2020 7:40PM by PIB Delhi
The fourth edition of the virtual Ministerial on Climate Action witnessed countries exchanging views on how countries are aligning economic recovery plans with the Paris Agreement and the critical enabling conditions to ensure continued climate action. The meetingwasco-chaired by European Union, China and Canada to advance discussions on the full implementation of the Paris Agreement under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) and to demonstrate continued political commitment to global climate action.
Union Environment Minister, Shri Prakash Javadekar, representing India said that our country has taken very significant steps for combating climate change and will continue its efforts in the future also. Shri Javadekar called upon developed country parties, once again, to do their part as envisaged under UNFCCC and its Paris Agreement, for extending financial and technological support to developing countries. “The promise of USD 1 trillion by 2020 has not been fulfilled so far, and I hope that in the remaining 5 months of 2020, the promised amount is mobilized and delivered, for further strengthening climate actions in developing countries.”, stressed the Environment Minister.
Highlighting India’s efforts, the Environment Minister said that India has achieved reduction of 21% in emission intensity of its GDP between 2005 and 2014, thereby achieving its pre-2020 voluntary target.Further, India’s renewable energy installed capacity has increased by 226% in last 5 years and stands more than 87 Gigawatt.The share of non-fossil sources in installed capacity of electricity generation increased from 30.5% in March 2015 to 37.7% in May 2020 and our Prime Minister has further announced the aspirational target of increasing our renewable energy capacity to 450 GW.”, pointed Shri Javadekar.
The minister further said that we have provided 80 million LPG connections in rural areas, providing them with clean cooking fuel and healthy environment.India’s total forest and tree cover is 8,07,276 sq. km. which is 24.56% of the total geographical area of the country; More than 360 million LED bulbs have been distributed under UJALA scheme, which has led to energy saving of about 47 billion units of electricity per year and reduction of 38 million tonnes of CO2 per year.”, said the Environment minister.
Highlighting India’s efforts towards cleaner fuel Shri Javadekar said that India has also leapfrogged from Bharat Stage-IV (BS-IV) to Bharat Stage-VI (BS-VI) emission norms by April 1, 2020 which was earlier to be adopted by 2024.The minister also highlighted how India had levied a coal cess of INR 400/- as, part of one of the most explicit green initiatives & this is now subsumed under Goods and Services Tax(GST).Under Smart Cities Mission, first-of-its-kind initiative – Climate Smart Cities Assessment Framework 2019 has been launched which intends to provide clear roadmap for cities and urban India towards combating climate change through adoption of both mitigation and adaptation measures.” told the Minister at the meeting.
The fourth edition of the meeting was attended by Ministers and representatives of about 30 countries and was held virtually for the first time in view of the ongoing pandemic. The purpose was to ensure that progress is made on climate action.