কল্চর মন্ত্রালয়
ঙসি অসধ পুর্নিমাদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ধর্ম চক্র নুমিৎকী পাল্লন তৌবা হৌদোকখ্রে
লায়চৎ অসিনা মালেম পুম্বদা মীওইবগী পুন্সি অমসুং শেন্মীৎলোনবু মাংহন-তাকহল্লিবা অসিদা, লোর্দ বুদ্ধগী পাউতাকনা ইঙ্গিৎ অমা পীরি – শ্রী রাম নাথ কোবিন্দ
লোর্দ বুদ্ধনা তাকপী-তম্বীরম্বা অসিনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক কয়াগী য়াইফনবা লেম্বেল তাক্লি: শ্রী নরেন্দ্র মোদী
04 JUL 2020 2:51PM by PIB Imphal
ঙসি দিল্লীগী রাস্ত্রপতি ভৱনদগী ভারতকী রাস্ত্রপরি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ধর্ম চক্র নুমিৎ হায়না পাঙথোকপা অসাধ পুর্নিমাগী পাল্লন তৌবা হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনসু ভিদিওগী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা অখন্নবা ৱারোল পীখি। মোঙ্গোলোয়াগী রাস্ত্রপতি, ঐচ. ই. খাল্তমাগিন বতুলগানা পীবা অখন্নবা পাউজেল অদু ভারতকী মোঙ্গোলিয়াগী এম্বেসেদর ঐচ.ই. গোনচিং গনবোইদনা পাথোকখি। কলচর (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ)গী স্তেৎকী মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল অমসুং মাইনোরিতি এফিয়র্সকী স্তেৎকী মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা থৌরম হৌদোকপদা ৱা ঙাংখি।
লায়চৎ অসিনা মালেম পুম্বদা মীওইবগী পুন্সি অমসুং শেন্মীৎলোনবু মাংহন-তাকহল্লিবা অসিদা, বুদ্ধগী পাউতাকনা ইঙ্গিৎ অমা পীরি হায়না ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ফোঙদোকখি। লোর্দ বুদ্ধনা মীওইবদা কল্লকপা, নুংশিনদবা, হিংসা, মীহৌবা অমসুং অতোপ্পা ফত্তবা গুনশিং হরাও-নুংঙাইনা লৈনবা থাদোক্কদবনি হায়না তাক্লম্মি। মসিগী পাউতাক অসিগী তাইওন্নবদা হিংসা অমসুং মহৌশাদা অকায়বা পীবগী অপাম্বাদা য়াওশিনবদা মীওইবনা নিংঙমদবা নুংঙাইতবা পোক্তে। কোরোবাভাইরসকী খুদোংথিবা হন্থরকপা মীকুপ অদুদা ঐখোয়না অইং-অশাদা চাওনা অহোংবা লাকপগী খুদোংথিবা ঐখোয়গী মাংদা লৈরি হায়বা ঐখোয়না খংই।
রাস্ত্রপতি ভৱনদা ধর্ম চক্র পাল্লনগী থৌরম ওইনা ইন্তরনেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফিদরেসননা শিনবা ভরচ্যুল থৌরমদা অমদা ঙসি (জুলাই ২, ২০২০) রাস্ত্রপতিনা ৱা ঙাংখি। ‍
ভারত অসি বুদ্ধগী পোক্নফম লমদম ওইবা অসিদা ভারতনা চাওথোকচৈ হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখি। ভারত্তা লোর্দ বুদ্ধগী অরান খুবম ফংখিবা অমসুং মহাক্না তাক্লমবা মরী লৈনবা পাউতাক অসি দিকেদ মরি অসিদা ইন্তেলেকচ্যুল লিবরেলিজম অমসুং স্পিরিচ্যুল কয়াগা লোয়ননা ভারতকী ইকাইখুম্নবগী চৎনবী অসিগা পুন্না চৎমিন্নদুনা লাক্লি। হৌজিক্কি মতম অসিদা ভারতকী তোপ-তোপ্পা লুচিংবা অনি- মহাত্মা গন্ধী অমসুং বাবাসহেব এম্বেদকর- অসিনা বুদ্ধনা তাক্লম্বা অদু ঙাক্তুনা অমসুং লৈবাক অসিগীদমক তৌখি।
মখোয়না চৎলম্বা লম্বেলদা ঐখোয়না চত্তুনা বুদ্ধনা তাক্লমবা অদু ইন্দুনা মসিগী অফবা লম্বেলদা চৎনবা হোৎনসি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখি। মালেম অসি অৱাবনা থল্লি, মসি মতম খরগী লোয়ননা মতম শাংনা ওইবা য়াই। নিংথৌশিং অমসুং শেল পাইবা মীওইনা ৱাখল লায়না নাবদগী পুন্সিগী অকি-তুজংবশিং অসিদগী ঙাকথোক্নবা বুদ্ধদা চংজফম লৌকিবগী ৱারী কয়া লৈরি। বুদ্ধগী পুন্সি অসিনা মমাংদা লৈরম্বা ফত্তবশিংবু শীংনৈ লোয়ননা মহাক্না অশোইবা অরানবনা থল্লবা মালেম অসিদা অৱাবা কোক্নবা লম্বী অমা থীখি।
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা পীখিবা ৱারোল মপুং ফানা তানবা চানবীদুনা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা মহাক্কী ভিদিওদা ৱা ঙাংবদা, গুরু পুর্নিমা হায়নসু খঙনবা অসাধ পুর্নিমাগী মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং লোর্দ বুদ্ধবু ইকাই খুম্নবা উৎখি।মোঙ্গোলিয়ন কঞ্জুরগী কোপিশিং মোঙ্গোলিয়াগী সরকারদা খুদোল তমখিবা অসিদা মহাক্না হরাওবা ফোঙদোকখি। লোর্দ বুদ্ধানা তাকপী-তম্বীরম্বশিং অমসুং মহাক্কী পন্দুম নিপালগী লম্বী অসিনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক কয়া য়াইফনবা লম্বেলদা পুরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায় বুদ্ধ ধর্ম্মনা মীয়াম, নুপী, লাইরবা, শান্তি অমসুং অহিংসাবু ইকাই খুম্নৌ তাক্লম্মি অমসুং বুদ্ধি ধর্ম্মানা তাকপী-তম্বীরম্বা অসিনা গ্রহ অসিবু য়োকখৎনবা পাম্বৈ অমা ওইগনি। লোর্দ বুদ্ধানা আশা তৌবা অমসুং পান্দমগী মতাংদা হায়রম্মী অমসুং অনিসিগী মরক্তা অনকপা মরী অমা লৈ হায়বা খঙখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না ২১শুবা চহিচা অসিদা আশা কয়া তৌবা অমসুং মসিগী আশা অসি নহাশিংনা পীবনি হায়খি। ভারত অসি স্তার্ত-অপ খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা অমা ওইরি মসিদা মঙাল লৈরবা নহা কয়াগী ৱাখলশিংনা মালেমগী অৱাবা কয়া কোকহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল মপুং ফানা তানবা চানবীদুনা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী কলচর (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা ইন্তরনেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফিদরেসন (আই.বি.সি.)না থৌরম অসি শীনবগীদমক মহাক্না থগৎপা ফোঙদোকখি। লোর্দ বুদ্ধগী ৱাখল্লোনশিং অসিনা লম কয়াগী ঙমখৈ লান্না শন্দোক্লি অমসুং ঙসি মহাক্কী পাউতাকনা মালেম পুম্বদা মঙাল পীরি হায়না শ্রী পাতেলনা হায়খি। কলচর মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা অমদি মপালদা মোঙ্গোলিয়ন কঞ্জুরগী কোপী অমুক হন্না পুথোরক্লি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি। শ্রী পতেলনা মোঙ্গিলিয়ন কঞ্জুরগী কোপীশিং ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দ অমসুং ভারতকী মোঙ্গোলিয়াগী এম্বেসেদর ঐচ.ই. গোনচিং গনবোইদতা খুদোল তমখি অমসুং কলচর মন্ত্রালয়না মসিগী কোপীশিং অসি মোঙ্গোলিয়াগী মোনাস্ত্রী পুম্নমক্তা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী পতেলনা হায় মসি সেক্সন ১০৮ য়াওই অমসুং ঐখোয়না ভোল্যুম মঙা প্রিন্ত তৌরি অদুবু ঐখোয়না ৱাশক্লি মদুদি ভোল্যুম ১০৮ অসি ঐখোয়না মখোয়দা য়ৌহনগনি।
বুদ্ধিস্তকী ভোল্যুল ১০৮কী কেনোনিকেল তেক্সত মোঙ্গোলিয়ন কঞ্জুর অসি মোঙ্গোলিয়াগী খ্বাইদগী মরু ওইবা লাইনিং-লাইশোনগী তেক্স অমনি। মোঙ্গোলিয়ন মরোলদা “কঞ্জুর”গী অর্থদি লোর্দ বুদ্ধগী ‘অতেন্বা ওর্দরশিং’ হায়বনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা থৌগৎপগা লোয়ননা, মোঙ্গোলিয়ন কঞ্জুর অসি প্রোফেসর লোকেশ চন্দ্রাগী লুচিং মখাদা নেসনল মিসন ফোর মেন্যুস্ক্রিপ্তসনা নৌনা নমথোক্কদৌরি।
মাইনোরিতি এফিয়র্সগী স্তেৎ মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা ধর্ম চক্র অমসুং প্রবর্তন সুত্রা অসি সংস্কৃততসু অচুম্বা মরি অমসুং পন্দুপ নিপালগী লম্বেলনা শাবা চক্র অহানবা উংবা অদুবুসু খংনৈ হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী রিজিজু বুদ্ধ ধর্মনা তাকপীরম্বা অমসুং কান্নবশিং অসি ভারতকী থৌনা লিংজেল অমসুং চৎন-লোনচৎকী মশক তাকপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি হায়না হায়খি। মন্ত্রীনা মখা তারদুনা ঐখোয়গী মমিং লৈরবা লমদম অসি বুদ্ধনা অরান খুবম অমসুং জ্ঞান ফংখিবা লমদম ওইখিবা অসিনা ঐখোয়বু বুদ্ধিস্তশিং খক নত্তনা বুদ্ধ ধর্ম্ম চৎলিবা অমসুং মালেম অসিদা মীনুংশিং অমসুং থৌজাল পামজবা মীওই খুদিংমক্কা অনকপা মরী লৈহল্লি। মসিনা ঐখোয়বু বুদ্ধিস্ত লৈবাক খুদিংগা অচেৎপা মরী থমহল্লি। শ্রী রিজিজুনা হায় বুদ্ধ ধর্ম্মদা থা অসি অচুম্বা অমদি অরান খুবম ফংবগী খুদম ওইরি। মীওইবা খুন্নাইবু পুন্না চাংয়েং তৌবগী চহিনি হায়না লৌনরিবা অসাধ পুর্নিমা, খ্বাইদগী অফবা পুরনিমা অমা ওইরিবা অসি লাকপদা ঐখোয়না পুন্না অচুম্বা ৱাখল্লোনশিং অমসুং বুদ্ধনা তাকপী তম্বীরম্বশিং অদু পুখত্তুনা মীওইবা পুম্নমক পুন্না হিংমিন্ননবা অমসুং য়াই ফনাবা পুন্না হোৎনগদবনি।
ধর্ম চক্র নুমিৎকী পাল্লনগী অসি ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফিদেরেসন (আই.বি.সি.)না ভারত সরকারগী কলচর মন্ত্রালয়গা খুশম্নরগা শিনখিবনি। মসি আই.বি.সি. অমসুং কলচর মন্ত্রালয়না মে ৭-১৬, ২০২০ ফাওবা মায় পাক্না শিনখিবা ভর্চ্যুল বেসক অমসুং গ্লোবল প্রেয়রগী মখা চত্থরকপনি। রোয়ল্তিশিং, বুদ্ধিস্ত সংঘশিংগী খ্বাইদগী মকোকশিং অমসুং মালেম পুম্বদগী মমিং লৈরবা মাস্তরশিং অমসুং স্কোলরশিং, আই.বি.সি. চেপ্তরশিং, ওর্গনাইজেসনশিংগী মেম্বর শরুক য়ারি।

Ministry of Culture
President of India, Shri Ram Nath Kovind inaugurates Dhamma Chakra Day celebrations on AsadhaPurnima today
As the pandemic ravages human lives and economies across the globe, Lord Buddha’s message serves like a beacon -Shri Ram Nath Kovind
Teachings of Lord Buddha show the way towards the well-being of many societies and nations: ShriNarendraModi
04 JUL 2020 2:51PM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind inaugurated the Asadha Poornima celebrations being observed as Dhamma Chakra Day, from Rashtrapati Bhavan, New Delhi today. The Prime Minister, Shri Narendra Modi also gave a special address through video on this occasion. The special message of President of Mongolia, H.E. Khaltmaagiin Batulga was also read out by Ambassador of Mongolia to India H.E Mr. GonchingGanboid.The Minister of State for Culture (Independent Charge) Shri Prahlad Singh Patel and Minister of State for Minority Affairs, Shri Kiren Rijiju also addressed the opening ceremony.
The President of India, Shri Ram Nath Kovind said that as the pandemic of Covid 19 ravages human lives and economies across the globe, Buddha’s message serves like a beacon. Lord Buddha advised people to shun greed, hatred, violence, jealousy and many other vices to find happiness. Contrast this message with the hankering of an unrepentant mankind indulging in the same old violence and degradation of nature. We all know that the moment the virulence of Coronavirus slows down, we have a far more serious challenge of climate change before us.
The President was speaking at a virtual event organized by the International Buddhist Confederation on the occasion of the Dharma Chakra Diwas at Rashtrapati Bhavan today (July 4, 2020).
The President said that India is proud of being the land of the origin of the Dhamma. In India. Lord Buddha’s enlightenment, and the subsequent preaching by him for over four decades, were in line with India’s tradition of respect for intellectual liberalism and spiritual diversity. In modern times, two exceptionally great Indians – Mahatma Gandhi and Babasaheb Ambedkar – found inspiration in the words of the Buddha and went on to shape the destiny of the nation.
The President said that following in their footsteps, we should strive to hear the call of Buddha, to respond to his invitation to walk the Noble Path. The world seems full of suffering, in short term as well as in long term. There are many stories of kings and affluent people suffering from acute depression who took refuge in the Buddha to escape cruelties of life. Indeed, the life of the Buddha challenges earlier convictions as he believed in finding a deliverance from suffering in the midst of this imperfect world.
Kindly click the link to read for full speech of President of India
In his video address Prime Minister of India, Shri Narendra Modi conveyed his greetings on AshadhaPoornima, also known as Guru Purnima, and also paid homage to Lord Buddha. He expressed happiness that copies of Mongolian Kanjur are being presented to the Government of Mongolia.Prime Minister talked about the teaching of Lord Buddha and about the eight-fold path which shows the way towards the well-being of many societies and nations. He noted that Buddhism teaches respect for people, women, poor, for peace and non-violence and these teachings are the means to a sustainable planet.Prime Minister said that Lord Buddha spoke about hope and purpose and saw a strong link between the two. The Prime Minister spoke about how he is hopeful about the 21st century, and this hope springs from the youth. He underlined that India has one of the largest start-up ecosystems where bright young minds are finding solutions to global problems.
Kindly click the link for full speech of Prime Minister of India
Speaking on the occasionUnion Ministerof Culture (Independent Charge) Shri Prahlad Singh Patel expressed his gratitude towards International Buddhist Confederation (IBC) for organizing this event. Shri Patel said that the thoughts of Lord Buddha have crossed geographical boundaries and today his message is light for the whole world.The Minister added that the Culture Ministry has again put the copies of Mongolian Kanjur in front of the country and abroad. Shri Patel presented the copies of Mongolian Kanjur to President of India Shri Ram NathKovind and Ambassador of Mongolia to India H.E Mr. Gonching Ganboid and said that Culture Ministry has decided to deliver these copies in all the Monasteries of Mongolia. Shri Patel added that it has 108 sections and we are printing five volumes, but it is our resolution that we will take all 108 volumes to them.
Mongolian Kanjur , the Buddhist canonical text in 108 volumes is the most important religious text in Mongolia. In Mongolian Language ‘Kanjur’ means ‘Concise Orders’ the words of Lord Buddha.With the inspiration of the Prime Minister Shri Narendra Modi, the Mongolian Kanjur are being reprinted by the National Mission for Manuscripts under the direction of Professor LokeshChandra.
Minister of State for Minority Affairs, Shri Kiren Rijiju said that Dharma Chakra a and Pravartan Sutra in Sanskrit is also known as the first turning of the wheels of the dharma which comprise of four noble truths and noble eight fold paths. Shri Rijiju added that the values and teachings of Buddhism are very much at heart of India's ethos and cultural identity. Minister further said that Historical legacy of our great land being the land of Buddha's enlightenment and awakening connects us intimately with not only Buddhists but everybody who understand and follows Buddhism and everyone who values love, compassion around the world. It binds us very strongly with every Buddhist nation. ShriRijiju said that inBuddhism the moon is the enduring symbol of truth and enlightenment. As we approach Asadha Purnima one of the most auspicious full moon day in what is being termed as extremely testing year for humanity collectively we must work towards upholding truth principles and teachings of great Buddha to achieve a mutually beneficial coexistence and prosperity of all the humankind.
The Dhamma Chakra Day celebrations are being organized by the International Buddhist Confederation (IBC) in partnership with Ministry of Culture, Government of India. This follows a very successful hosting of Virtual Vesak and Global Prayer Week from May 7- 16, 2020 by IBC and Ministry of Culture. Royalties, Supreme heads of the Buddhist Sanghas and Eminent Masters and Scholars from around the world and IBC chapters, member organizations are participating.