Ministry of Power
Atma Nirbhar Bharat Abhiyan To be given boost in Power Sector, import replacement a priority : R.K. Singh
States/UTs Request to extend Govt of India’s Power Sector Package covering DISCOM losses upto June 2020
Deendayal Gram Jyoti Yojana and IPDS to be merged in Single Scheme, grants/financing to be linked to reforms
Power Minister’s Conference through Video Conference held
03 JUL 2020 5:20PM by PIB Delhi
Shri R.K. Singh, the Union Minister of Power and New & Renewable Energy and Skill Development & Entrepreneurship (IC), highlighted the need of Atma Nirbhar Bharat Abhiyan, envisaged by Prime Minister Shri Narendra Modi, in Power Sector while addressing the Power Ministers of State Governments and UTs through video conference today. He said that our country’s import bill for power equipments was around Rs.71,000 crore in the year 2018-19 even when we have manufacturing facility & ability for various requirements of the Power Sector, which includes import of over Rs. 20,000 crore from China. He said that Power Sector being strategic and essential in nature is vulnerable for cyber attacks. Therefore, he added, imported equipments will be subjected testing to check influx of malwares like Trojan etc. He also stressed that it should be our sincere endeavour to promote manufacturing of power infrastructure equipments within the country.
Shri Singh stated that a lot has been achieved in the power sector which includes a capacity addition of nearly 15000 MW per year since 2014, connecting of the entire nation through one grid spanning far off areas like Leh and Ladakh with grid. India,s Grid system is one of the best in the world which was demonstrated during light out event on 5 April, 2020 when our grid handled steepest fall and climb in demand within a very short time. Now the major challenge in Power sector, he said is to make the distribution companies viable and make our country self reliant in manufacturing of equipments related to power sector. As such, liquidity infusion upto Rs. 90,000 crore for DISCOMs was being given under a Package announced by the Govt of India recently for losses upto 31st March, 2020. He informed that against this demand of about Rs 93000 crore has been received from States/UTs and an amount of Rs 20000 crore have been approved as of now while the remaining demands are being processed expeditiously.
Speaking to media through VC, the Minister informed that various States/UTs Governments requested for extending the Union Govt’s package to cover losses upto June, 2020. will be considered to extend the quantum of support by the union Government. The Minister stated that the demand of the States/UTs for extending the support will be considered.
The Minister also informed that a new scheme will soon be announced after merging Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY) and Integrated Power Development Scheme (IPDS). . Centre’s funding to States is being made conditional in the new scheme. The States or UTs whose DISCOMs are not in loss will have no problem in getting the funds but the states/UTs whose DISCOMs are in loss will have to give a proper plan as to how they are going to eliminate the losses to get funds. He added that State/UT Governments will get some flexibility in the new scheme to enable them to plan according to their specific needs. Shri Singh underlined that States Governments and UTs have been given around Rs. 1.5 crore every 3-4 years to improve the infrastructure in Power sector but the same situation keep repeating itself due to lack of non-adherence to loss reductions trajectory. That is why the adhering to new scheme is proposed to link the funding to the reforms.
Shri Singh congratulated officials related to power sector for commendable job during the Lock down period in wake of Pandemic Covid-19. He said that now we have achieved a capacity of 3.7 lakh megawatt in power generation against a demand of 1 lakh 85 thousand megawatt. We are also supplying power to many countries.
In the second session of the video conference, issues of New and Renewable Energy were discussed. The Minister said that we are planning to launch a new variant on KUSUM Scheme in which the feeder to the agriculture sector will be solarized. It will eliminate the burden of subsidy of State Governments which they give in irrigation in next 3-4 years.
He thanked all the Chief Ministers, Deputy Chief Ministers and Power & NRE Ministers who participated in the conference and gave their valuable suggestions and apprehension of States and UTs were discussed and clarified. The Minister stated that various State /UT Governments and other stakeholders have given various suggestions on the proposed Electricity Amendments Bill,2020, and the suggestions made during the meeting were noted while their mis-founded apprehensions were clarified.

পাৱর মন্ত্রালয়
পাৱর সেক্তরদা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান অসি হেন্না ফগৎহল্লগনি, ইম্পোর্ত অসি অনৌবা মওংদা ওন্থোকপনা মরুওইবা ওইনা থবক পায়খৎকনিঃ আর.কে.সিংহ
রাজ্যশিং / য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা জুন, ২০২০ ফাওবদা দিস্কোমনা নংখিবা অমা-অতাশিং অদু য়াওশিলহন্দুনা ভারত সরকারনা পাৱর সেক্তর পেকেজ অসি পাকথোক-চাওথোকহন্নবা হায়জখ্রে
দীনদয়াল গ্রাম জ্যোতি য়োজনা অমসুং আই.পি.দি.এস. অসি শমজিন্দুনা য়োজনা অমা শেম্লগনি, শেমদোক-শাদোক্নবগীদমক্তা গ্রান্তশিং/শেল পীথবশিংসু হাপচিনগনি
পাৱর মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা কনফরেন্স পাংথোকখ্রে
03 JUL 2020 5:20PM by PIB Imphal
পাৱর অমদি ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং স্কীল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্তর্প্রিন্যুরশিপ(আই.সি.)গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহনা রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মন্ত্রীশিংগা ঙসি ভিদিও কনফরেন্স চত্থরিঙৈগী মতমদা পাৱর সেক্তরদা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মীৎয়েং অসিগী মথৌ তাবগী মতাংদা অকনবা মীৎয়েং থম্লদুনা ৱাফম ফোংদোকখ্রে। ঐখোয়গী পাৱর সেক্তরগী তোঙান-তোঙানবা ইক্বীপ্মেন্তশিং শাবগী খুদোংচাবা অমসুং থবক তৌবা ঙম্বগী চাং অসি লৈবা তারগসু ২০১৮-১৯গী ওইনা চাইনাদগী ইম্পোর্ত তৌরকপা লুপা কোতী ২,০০০ য়াওনা লৈবাক অসিগী পাৱর ইক্বীপ্মেন্তশিংগী বিল অসি চাওরাক্না লুপা কোতী ৭১,০০০মুক্নি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। পাৱর সেক্তরদা লান্থোংশিনবা অমসুং তঙাই ফদবা মওং ওইবগী মথৌ তাবা অসিগী মরম্না সাইবর এতেক তৌরকপদা শোইনিংঙাই ওই। মরম অসিনা ইম্পোর্ত তৌরকপা ইক্বিপ্মেন্তশিং অসি ত্রোজান্নচিংবা ফত্তবা পোৎশিংগী ঈচেলশিং অসি থিংনবগীদমক্তা তেস্ত তৌগনি হায়না মখা তানা ফোংদোকখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা পাৱর ইক্বীপ্মেন্তশিং শাবদা থৱায় য়াওনা শৌগৎকদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ইং কুমজা ২০১৪দা চাওরাক্না মেগাৱাত্ত ১৫০০০ হাপচিন্দুনা অমসুং লেহ অমসুং লদাখকুম্বা অরাপ্পা মফমশিং য়াওনা লৈবাক পুম্বদা গ্রীদকা শমজিন্নবা য়াওনা পাৱর সেক্তরদা মায় পাক্না থবক কয়া পাংথোকখি হায়না শ্রী সিংহনা ফংদোকখি। ভারতকী গ্রীদ সিস্তেম অসি এপ্রীল ৫, ২০২০দা মীয়ামদা য়াম্না অতেনবা মতমগী ওইনা মৈ ককখিবা মতমদা ঐখোয়গী গ্রীদ অসি য়াম্না অতেনবা মতমদা দিমান্দ তৌরকপা অসি থুনা হন্থরকপা অমসুং দিমান্দ অসি য়াম্না য়াংনা ফীভম অদু লাকশিনবা ঙমখিবা মালেমদা খ্বাইদগী অফবা গ্রীদ সিস্তেমশিংগী মনুংদা অমনি। হৌজিক পাৱর সেত্করদা চাওনা মায়োক্নগদৌরিবা শিংনবা অসি পাৱর পীরিবা কম্পনিশিং অসি হিঙ্গৎহনবা ঙম্বা অমসুং পাৱর সেক্তরগা মরি লৈনবা ইক্বীপিমেন্তশিং শাবদা মরোমদোম শাজবা ঙম্বনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারত সরকারগী মায়কৈদগী লাওথোকখিবা পেকেজ অসিদগী মার্চ ৩১, ২০২০ ফাওবদা পুত্থখিবশিং অদু মেনখৎনবগীদমক্তা দিস্কোমগীদমক্তা লুপা কোতী ৯০,০০০ ফাওবা পীখ্রে। মসিদগী রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদগী চাওরাক্না লুপা কোতী ৯৩,০০০ দিমান্দ তৌরকখিবদা হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতী ২০,০০০গী শেনফমগী অয়াবা পীখ্রে অদুগা অৱাৎপশিং অদুগীসু য়াংনা থবক পাংথোক্লগনি।
ভিদিও কনফরেন্স অদুদা ৱা হাংলদুনা মন্ত্রীনা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী সরকারশিংদা পুত্থবশিং অসি মেনখৎপা ঙম্নবা কেন্দ্র সরকারগী পেকেজগী মতম অসি জুন ২০২০ ফাওবা শাংদোক্নবা হায়খ্রে। শৌগৎপা অসি মখা তাহন্নবগীদমক্তা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী সরকারশিংনা দিমান্দ তৌরকপদা কেন্দ্র সরকারনা খন্নগনি।
দীনদয়াল গ্রাম জ্যোতি য়োজনা(দি.দি.য়ু.জি.জে.ৱাই) অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ পাৱর দিভেলপমেন্ত স্কীম(আই.পি.দি.এস.) অসি লুপশিন্না তৌরবা মতুংদা অনৌবা স্কীম অমা য়াম্না থুনা হৌদোক্লগনি হায়না মন্ত্রীনা পাওদমখি। অনৌবা স্কীম অসিদা কেন্দ্রনা রাজ্যশিংদা শেন্থং পীথগনি। দিস্কোমশিং মাংজদবা রাজ্যশিং নত্রগা য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা শেন্থং অসি ফংবদা অপনবা অমত্তা লৈরোই অদুবু দিস্কোমশিং মাংজবা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা শেন্থংশিং অসি ফংনবা মাংজবা অসি মতৌ করম্না লৈহল্লোইদবগে হায়বদু নিংথিনা থৌরাং য়াৎকদবনি। রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী সরকারশিংনা মখোয়গী তাংদাংবা মথৌ তাবা অদুগী মতুং ইন্না থৌরাং য়াৎপা ঙম্নবা অনৌবা স্কীম অসিদা খরা কোমথোক্কনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি। রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা পাৱর সেক্তরদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ফগৎহন্নবা চহি ৩-৪ খুদিংগী চাওরাক্না লুপা কোতী ১.৫ পীখি হায়না শ্রী সিংহনা মখা তানা ফোংদোকখি। মরম অসিনা অনৌবা মওংদা শেমদোক্লবা অসিগা শমজিন্নহন্নবগীদমক্তা অনৌবা স্কীম অসি হাপচিল্লকপনি।
শ্রী সিংহনা কোবিদ-১০গী লায়চৎ অসিনা লোকদাউন থম্লিঙৈগী মনুংসিদা পাৱর সেক্তরগা মরি লৈননা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক তৌবগীদমক ওফিসিএলশিংনা মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। হৌজিক ঐখোয়না মেগাৱাত্ত লাক্ষ ১.৮৫ দিমান্দ তৌরকপদা মেগাৱাত্ত লাক্ষ ৩.৭গী পাৱর মায় পাক্না পুথোকপা ঙমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঐখোয়না লৈবাক কয়াদা পাৱর সপ্লাই তৌরি।
ভিদিও কনফরেন্সকী অনিশুবা সেসন্দা ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী(এন.আর.ই.)গী মতংদা ৱা খন্নখি। মহাক্না ‘কুসুম য়োজনা’দা অনৌবা ইদিসন অমা হৌদোক্নবা থৌরাং শেম্লি, মসিদা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা সোলর ইনর্জীগী মওংদা ওইহল্লগনি। মসিনা মথংগী চহি ৩-৪ ফাওবদা রাজ্য সরকারশিংদা ইথৈ-লৌখোংগীদা পীবা সবসিদিগী পোৎলুম অদুসু কোকহনবা ঙম্লগনি।
মহাক্না মুখ্য মন্ত্রীশিং, উপ-মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং পাৱর অমসুং এন.আর.ই.গী মন্ত্রীশিং পুম্নমক্তা কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াবিবগীদমক অমসুং মমল য়াম্লবা ৱাফম থম্বীদুনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী চিংনবশিং অদু খন্নদুনা কোকহন্বগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তোরিতোরীশিংগী সরকারশিং অমসুং অতৈ স্তোকহোলদরশিংনা থাঙ্গৎলকপা ইলেক্ত্রিসিতী এমোন্দমেন্তস বিল, ২০২০গী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশংগী মতাংদা খন্নখি অমসুং মীফম অসি পাংথোক্লিঙৈগী মতমদা থমখিবা ৱাফমশিং অদু নোৎ তোশিনখি অমসুং য়ুম্ফম য়াওদবা চিংনবশিং অদু কোকহনখি।