সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
“ ঐগী মিৎয়েংদা সাইন্স” হায়বা থিমদা দি.এস.তি-এস.ই.আর.বিনা ইনসাগা লোয়ননা পাংথোক্কদবা ফোতো অমসুং ফিল্ম চাংদম্নবা হৌদোক্লে
30 JUN 2020 5:29PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ান নেস্নেল সাইন্স একাদেমি(ইনসা) অমসুং সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনিয়ারিং রিছর্স বোর্দ(এস.ই.আর.বি)না ফোতো/লাই য়েকপা অমসুং মিনিত ১ শাংবা ফিল্ম চাংদম্নবা অমা শীল্লি । চাংদম্নবা অসিগী পান্দমদি মীয়াম মখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিং অদুগী ৱাংমদা লৈরিবশিং উনবা মতেং পাংবা অমসুং মখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবশিং উবা, খঙবা অমসুং সাইন্স খঙহনবদা মতেং পাংনবনি । নৈনবা অমগা লোয়ননা য়েংবা অসিনা সাইন্সকী ওইবা ৱাখল্লোনশিং লৈহনগনি অমসুং রিছর্স অমসুং অফবা অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎনি ।
চাংদম্না অসিগী পান্দমদি “ঐগী মিৎয়েংদা সাইন্স” হায়বনি । মসিগী মরুওইবা পান্দম অসিগী মখাদা চুনবা সব-থিম অমা হেক্তা খনবা য়াগনি । সব-থিমশিংগী খুদম খরদি লেব, চাকশঙ, শান্নবা, হোস্পিতাল, য়ুম, থবক মফমদা সাইন্স অসিনি । কোবিদ-১৯, হকচাং ফনা লৈবা পুন্সি, জিও-হেরিতেচ, হকশেল, স্পেস অমসুং সব-থিমগী মখাদা কোনশিনবা হিরম অমদা হেক্তা চাংদম্নবা অসিগী থবক পায়খৎপা য়াগনি ।
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজিগী সেক্রেতরি প্রোফেসার অসুতোস শর্মনা হায়খি মফম খুদিংদা সাইন্স অমসুং মী খুদিংমক্কী সাইন্স হায়বা অসিগী খুৎথাংদা খুন্নাই অসি সাইন্সকী ৱাখল্লোন লৈহন্নবা, নহারোলশিং মগুন লৈনবা লৌশিং ফংহন্দুনা চাউখৎ-থৌরাংদা মতেং পাংহন্নবা অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অমগী শেন-থুমগী দরকার ওইবশিং ফংনবা সাইন্স অসি মী খুদিংমক্কী ওইহনবা তঙাইফদে ।
চাংদম্নবা অসিদা ভারতমচাশিং খক্তা শরুক য়াবা য়াগনি । শরুক য়াবগী ফি লৌরোই । শরুক য়াগদবশিং অদু কাংলুপ অহুম-দোক্তোরেল মহৈরোইশিং(পিঐচ.দি)অমসুং পোস্ত-দোক্তোরেল ফেল্লোশিং, এম.বি.বি.এস, এম.এস, এম.দি, এম.তেক, এম.বি.এনচিংবা প্রোফেসনেল দ্রিগ্রি তম্লিবশিং অমসুং দোক্তরশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং, তেক্নিকেল স্তাফশিং, ফিল্ম মেকরশিং, পেরা-মেদিকোশিং হায়না খাইদোক্লি । মীওই অনিগী কাংবু অমা শেম্বদু থবক তৌবা য়াগনি । এন্ত্রি অদু লনাই ওইনা নৎত্রগা মীওই অনিগী কাংবু অদুগী মিংদা শরুক য়াবা য়াগনি ।
এন্ত্রিশিং ইলেকত্রোনিক ওইনা ২০২০গী জুন ৩০গী অয়ুক পুং ১১ অমসুং ২০২০গী জুলাই ১৫গী নুংথিল পুং ৫ ফাওবগী মনুংদা পীশীনবা য়াগনি ।
অকুপ্পা মরোলশিং খঙবা য়াগনি :
http://www.insaindia.res.in/scroll_news_pdf/INSA_SERB_Competition.pdf)

Ministry of Science & Technology
DST-SERB in collaboration with INSA launches photo & film competition with the theme “Science through My Eyes”
30 JUN 2020 5:29PM by PIB Delhi
Indian National Science Academy (INSA) and Science and Engineering Research Board (SERB) is organising a photo/painting and a one-minute-film competition. The competition aims to help people go beyond their discipline and see, understand, and appreciate science around them. A critical look will help in fostering and promoting the scientific spirit, interest in research and will encourage creative abilities.
The theme for the competition is ‘Science through My Eyes.’ Any suitable sub-theme under this main theme may be chosen. Some examples of sub-themes are science in the lab, kitchen, sports, hospital, at home, or at work. The creation may include any work in the above forms related to the COVID 19 virus, healthy life, geo-heritage, health, fascinating space, and any sub-theme covered under the main theme ‘Science through My Eyes.’
“Democratisation of science through science everywhere and science for all is a compelling theme which will be an important aid in developing the scientific temper in the society at large, inspire the young in pursuit of quality, innovative knowledge, and indeed contribute in the development, security and economic needs of an Atma Nirbhar Bharat,” said Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST.
The competition is open to Indian nationals only. There is no entry fee. Entries will be under 3 groups-- doctoral students (Ph.D.) and Post-doctoral Fellows in any discipline, those pursuing professional degrees like MBBS, MS, MD, M Tech, MBA in any discipline, practicing scientists and any other working professionals such as doctors, engineers, technical staff, film-makers, para-medico… etc. A team of two may also be made to create the work. The entry can be in the name of an individual or a team of 2 individuals.
The entries may be e-submitted anytime during 11 AM on 30th June 2020 and 5 PM on July 15th, 2020.
(For more details:
http://www.insaindia.res.in/scroll_news_pdf/INSA_SERB_Competition.pdf)