জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রাজাস্থানগী এক্সন প্লান অদু কেন্দ্রনা অয়াবা পীখ্রে
জে.জে.এম.গী ওইনা স্তেৎ অসিদা ২০২০-২১দা লুপা কোতি ৭০৬০ লৈরে
ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা মফম ৩,৭০০তা দিসেম্বর, ২০২০ ফাওবদা স্তেৎ অসিনা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লগনি
27 JUN 2020 3:22PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী মন্ত্রালয়না স্তেৎকা লোয়ননা কেন্দ্‌র সরকারগী অচৌবা প্রোগরাম ওইরিবা জলজীবন মিসন (জে.জে.এম.) ইমপ্লেমেন্ত তৌনবা শেম শাদুনা লৈবাক অসিদা ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা নোংমদা মীওই অমদা থক্নবা ঈশিং লিতর ৫৫ পীনবা পান্দম থম্লি। জে.জে.এম.না খুঙ্গংগী পুন্সি মরু ওইনা নুপী অঙাংশিং মখোয়গী অৱাবা থবক অদু হন্থহন্দুনা পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
প্রোগ্রাম অসি মখা চৎথনবা রাজাস্থাননা জল জীবন মিসনগী চহিগী এক্সন প্লান অদু উৎখি। কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্রা সিংহ শেখাৱাৎনা রাজাস্থানগী চীফ মনিনিস্তরদা শ্তেৎ অসিদা জল জীবন মিসনগী থবক থৌরমদা শোত্থরকপা অসিদা নুংনাংবা পোকপগী চে মমাংদা ইরকখ্রে। স্তেৎ অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ১.১ লৈবগী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ১২.৩৬দা তোতি কন্নেক্সন (এফ.ঐচ.তি.সি.শিং) মমাংদা ফংহনখ্রে। ২০১৯-২০দা তোতি কন্নেক্সন লাখ ১.০২ খক্তা ফংহনখি। ২০২০-২১দা স্তেৎ অসিনা য়ুমথোং লাখ ২০.৬৯দা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন পীনবা থৌরাং তৌরি।
২০২০-২১দা কেন্দ্র সরকারনা রাজাস্থানদা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা লুপা কোতি ২,৫২২.০৫গী ফন্দ কায়থবদা অয়াবা পীখ্রে, মসি ২০১৯-২০দগী লুপা কোতি ১,০৫১ হেনগৎখি। জে.জে.এম.গী মখাদা ওপনিং বেলেন্স ওইনা লুপা কোতি ৬০৫.৮৭ অমসুং এন.দবল্যু.ক্ব্যু.এস.এম.গী মখাদা লুপা কোতি ৩৮৯.২ লৈবগা লোয়ননা স্তেৎ অসিগী ঈশিং ফত্তবা ফংবা মফমশিংগীদমক লৈরে অমসুং মসিগী মথক্তা চহি অসিগী কেন্দ্রগী ফংফম থোকপা অমসুং স্তেৎকী মেৎচিং সিয়র য়াওরগা অপুনবা লুপা কোতি ৭,০৫৯.৮৫ রাজাস্থানদা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ফংলগনি। প্রোগ্রাম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা তোতি কন্নেক্সন পীবগী মশিং অমসুং মসিগা চান্ননা ফাইনান্সতগী চৎখিবা অসিগুম্বা ফিজিকেল আউৎপুৎশিং অসি য়াংশিনহন্ননবা স্তেৎতা খঙহল্লক্লি মসিনা থবক থৌরমগী ফীভমগী মতুং ইন্না স্তেৎ অসিনা অহেনবা ফন্দশিং ফংগনি।
রাজাস্থাননা স্তেৎ অসিগী মীশিং লাখ ৫৭.৭৭না লৈরিবা ফ্লোরাইদ, থুমহি চেনবা, নাইত্রেৎ অমসুং আইরননা শোকহল্লবা খুঙ্গং ৫,৮৬৪দা থক্নবা ঈশিং পীনবা থৌরাংশিং তৌরি। দেসেম্ব ২০২০ ফাওবদা ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা মফম ৩,৭০০দা থক্নবা ঈশিং পীনবা থৌরাংখ্রে। ঈশিং ফংদবা মফমশিং, ঈশিং ফত্তবা ফংবা মফমশিং, শোথরবা দিস্ত্রিক্তশিং, এস.সি./এস.তি.না নম্না খুন্দবা মফমশিং/খুঙ্গংশিং, অমসুং সান্সদ অদর্শ গ্রামিন য়োজনাগী (এস.এ.জি.ৱাই.) মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিং য়ৌহন্ননবা অহেন্না মীৎয়েং চংলি।
জে.জে.এম.অসি দিসেন্ত্রেলাইজ ওইবা, মথৌ তাবগী মতুং ইন্না তৌবা, মীয়ামনা য়েংশিনগদবা প্রোগ্রাম অমা ওইনা খুঙ্গংশিংদা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবা অসিদা খুঙ্গংগী মফম অদুগী মীয়াম/গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং নত্রগা শীজিন্নরিবা কাংলুপশিংনা য়াওশিন্দুনা থকনবা ঈশিং মাংহন্দনা মতম শাংনা চৎনহন্ননবা ঙমগনি। খুঙ্গং পুম্নমক্তা, জে.জে.এম. অসি মীয়ামগী ওইবা ইহৌ অমা ওইহন্নবা আই.ই.সি কেম্পেনগা লোয়ননা মীয়ামগী মোবিলাইজেসন তৌবা তাই। নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং ভোলুন্তরী ওর্গানাইজেসনশিংনা খুঙ্গং মনুংগী ৱাতর সপ্লাই ইনফ্রস্ত্রকচর শেমগৎনবা লোয়ননা চল্লাইনবা অমসুং য়েংশিন্নবা খুঙ্গংগী মীয়ামবু মোবিলাইজেসন তৌগদবনি।
পি.আর.আই.শিংগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিংগী ৫০% ঈশিং অমসুং সেনিতেসনদা শীজিন্নগদবনি। রাজাস্থাননা ২০২-২১গী এফ.সি. গ্রান্তদা লুপা কোতি ৩,৮৬২ ফংলগনি। এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., এস.বি.এম.(জি), পি.আই.আর.শিংগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দেবেলপমেন্ত ফন্দ, সি.এ.এম.পি.এ., সি.এস.আর. ফন্দ, লোকেল এরিয়া দেবেলপমে্ন্ত ফন্দ অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা খুঙ্গংগী থাক্কী প্রোগ্রামশিং অসিগী মখাদা স্তেৎনা পুনশিল্লগা প্লানিং তৌবা মথৌ তারি। স্তেৎ অসিনা খুঙ্গং খুদিংদা ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি) শেমগৎনবা খুদোংচাবা পীদুনা লৈরিবা অসিগুম্বা রিসোর্সশিং অসি শীজিন্নদুনা ঈশিং মাংহন্দনবা থবক থৌরমশিং তৌদুনা ঈশিং লাকফম হেনগৎহনবা অমসুং থক্নবা ঈশিং ফংহনবা ঙম্লগনি।
স্তেৎ অসিগী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং বিভাগশিংনা ঈশিংগী ক্বালিতি সর্বিলেন্স তৌবগী থবক থৌরমশিংগীদমক মফম অদুগী মীয়াম য়াওহনবা মথৌ তাই। মসিগীদমক, মতম চানা কিৎশিং লৈশিনবা, মীয়ামদা কিৎশিং সপ্লাই তৌবা, খুঙ্গং খুদিংদা য়ামদ্রবদা নুপী মঙা খন্দোকপা, এফ.তি.কে. করম্না শীজিন্নগদগে হায়না নুপীশিংদা ত্রেনিং পীদুনা খুঙ্গংশিংদা পীরিবা ঈশিং অসি মফম অদুদা তেস্ত তৌবা য়াহল্লগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি অফবা অমসুং থাজনা শিল লাংদুনা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবনি।
মী তাবা মফম/খুঙ্গংদা মতম শাংনা য়ুমথোং খুদিংদা ততি কন্নেক্সন পীবা ঙম্নবা মিসন অসিগী পান্দম অসি ফংনবা, চেক শুবা, পাইপ শেম্বা, ফিৎ তৌবা, মৈ শেম্বা অসিনচিংবা খুৎশা হৈবা থবকশিং অসিগী ঈশিংগী সপ্লাই তৌনবা স্কিমশিং শেম্বদা অমসুং মসি অসিবু চল্লাইনবা অমসুং য়েংশিন্নবা মথৌ তারি।। খুঙ্গংগী মফমশিংদা হৈথোই শীংথোইরবা মী কয়া লৈহন্দুনা খুঙ্গংশিং মীপাল তাংদনা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিং অসি চাং নাইনা চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবা ঙম্নবা পান্দম থম্লি।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থোক্লিঙৈ মনুংগী ফীভম অসিদা, খুঙ্গংশিংদা ৱাতর সপ্লাইগী অমসুং ঈশিং তুংশিন্নবগা মরী লৈনবা থবকশিং খুদক্তা হৌনবা স্তেৎতা খঙহনখ্রে মসিনা মফম অদুগী মীয়ামদা থবক পীরগনি অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমথোং থক্নবা ঈশিং ফংহন্দুনা অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন ফগৎহল্লগনি।
অরোইবদা, স্তেৎ অসিনা জে.জে.এম.গী প্রোগ্রাম অসি থুনা য়াংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা মরাং কাইনা অমসুং ক্বালিতি লৈনবা থক্নবা ঈশিং চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা ফংহন্দুনা মিসন অসিগি পান্দমশিং মঙ ফাওনবা ঙমহন্নবা খঙহনখি।

Ministry of Jal Shakti
Centre approves the Action Plan of Rajasthan for implementation of Jal Jeevan Mission (JJM)
₹ 7060 Crore available with the State in 2020-21 for JJM
State plans to provide potable water to 3,700 Fluoride affected habitations by December, 2020
27 JUN 2020 3:22PM by PIB Delhi
Ministry of Jal Shakti has been working with the States in preparing a roadmap to implement Union Government’s flagship programme Jal Jeevan Mission (JJM), which aims to provide 55 litres of potable water per person per day to every rural household of the country by 2024. JJM aims to improve the lives of rural people especially women and girls by reducing their drudgery.
To take the programme further, Rajasthan presented the Annual Action Plan on Jal Jeevan Mission. Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat has earlier written to the Chief Minister of Rajasthan expressing his concerns over the slow progress of Jal Jeevan Mission in the State. Out of 1.1 Crore rural households in the State, 12.36 Lakh households have already been provided with tap connections (FHTCs). In 2019-20, only 1.02 Lakh tap connections were provided. In 2020-21, the State is planning to enable 20.69 Lakh households with tap water connections.
Central Govt has approved fund of ₹2,522.03 Crore for implementation of Jal Jeevan Mission in Rajasthan in 2020-21, which is a considerable increase from ₹ 1,051 Crore in 2019-20. With an opening balance of ₹ 605.87 Crore under JJM and ₹ 389.2 Crore under NWQSM component available for quality-affected areas with the State, and along with this year’s Central allocation and State's matching share, a total of ₹ 7,059.85 Crore will be available for implementation of Jal Jeevan Mission in Rajasthan. State has been asked for speedy implementation of the programme in terms of physical outputs, i.e. no of tap connections provided and commensurate financial progress, so that the State can avail additional funds based on the performance.
Rajasthan plans to provide potable water to 57.77 Lakh population of the State residing in 5,864 villages affected by Fluoride, salinity, Nitrate and Iron. State has planned to provide potable water in all 3,700 Fluoride affected habitations by December, 2020. More emphasis is also given on universal coverage of water scarce areas, aspirational districts, SC/ ST dominated villages and villages under Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY).
As JJM is a decentralized, demand-driven, community-managed programme, the local village community/ Gram Panchayats or user groups are to play key role in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. It is also planned to undertake IEC campaign along with community mobilization in all villages to make JJM truly a people’s movement. Women self-help groups and voluntary organisations are to be engaged to mobilize the rural community for creation of in-village water supply infrastructure as well as for their operation and maintenance.
50% of the 15th Finance Commission Grants to PRIs is to be spent on water and sanitation. Rajasthan would receive ₹ 3,862 Crore as FC Grants in 2020-21. There is a need for convergence planning to be done by the State under various programmes like MGNREGS, SBM (G), 15th Finance Commission Grants to PRIs, District Mineral Development Fund, CAMPA, CSR Fund, Local Area Development Fund, etc. at village level. The State is to facilitate preparation of Village Action Plan (VAP) of every village by dovetailing all such resources for carrying out water conservation activities leading to strengthening of water sources and ensuring drinking water security.
For water quality surveillance activities, Public Health Engineering Departments in State has to engage with the local community. For this, the entire chain of activity from timely procurement of kits, supply of kits to the community, identification of at least five women in every village and training women for FTK use is being decentralized, so that water supplied in villages could be tested locally. The idea is to have a reliable and trustworthy arrangement of potable supply.
To achieve the objectives of the Mission to provide tap connection to each rural household in every habitation/ village on long-term basis, skilled manpower like masonry, plumbing, fitting, electricity, etc., is needed for creation of water supply schemes and their operation & maintenance. The goal is to create a pool of skilled human resources in rural areas to make villages self-reliant for regular upkeep and maintenance of water supply systems.
In the prevailing CoVid-19 pandemic situation, State has been requested to start works related to water supply and water conservation immediately in villages so as to provide employment to the local community and also to ensure potable water in the households of rural people, and boost the rural economy.
Finally, it was stressed that State should ensure faster implementation of the JJM programme to realize the objectives of the Mission that every rural household gets potable water in adequate quantity and of prescribed quality on regular and long-term basis.