Finance Commission
Finance Commission holds meeting with The Ministry of Rural Development
26 JUN 2020 4:32PM by PIB Delhi
The 15th Finance Commission headed by Chairman, Shri N. K. Singh including its Members today held a meeting with the Minister for Rural Development, Shri Narendra Singh Tomar and senior officials of his Ministry to garner the view of the Ministry of Rural Development (MoRD) on the general framework given by FC-XV in its report for 2020-21 on the maintenance of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) roads. The meeting also discussed the recent announcements made by the Government of India for rural development together with the proposal of the MoRD for maintenance of PMGSY roads for consideration of the FC-XV on the grants/performance incentives to be recommended for the States for the period 2021-26 within the provisions of the TOR of the Commission.
The Fifteenth Finance Commission has considered the matter of rural connectivity through Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) in its report for the year 2020-21 and noted the criticality of assured fund flow for maintenance of the road assets created through this programme for the last twenty years. In its report the Commission has noted that:
“Rural roads are recognised as catalysts to rural development and a significant element of poverty alleviation initiatives. Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY), till date, 5,50,528 km road length has been constructed and 89 per cent of all eligible habitations have been connected. This huge asset demands a recurring and predictable stream of funds for maintenance. During our discussion with various stakeholders, including the Ministry of Rural Development, it has been brought to our notice that the maintenance of PMGSY roads, unfortunately, receives low priority in the total resources earmarked for development works.
Hence, in our view, it is extremely important to provide for maintenance of the PMGSY roads, following the completion of the five-year maintenance contract. This matter will be suitably addressed in our final report based upon overall resource availability and demonstrable efforts made by States in earmarking funds from their own untied resources towards maintenance of such assets.”
Post the global Pandemic of Covid-19, in the fourth tranche of Rs 20 lakh crores fiscal stimulus package, Government of India announced Rs 40,000 crores increase in allocation for MGNREGS to provide employment boost. This, the Commission has held, will help generate nearly 300 crore person days in total. It will address need for more work including returning migrant workers in Monsoon season as well creation of larger number of durable and livelihood assets including water conservation assets. This will boost the rural economy through higher production.
The MoRD submitted its memorandum to FC-XV for the award period of 2020-21 to 2025-26, where they projected the requirement of Rs. 82,946 crores ( for 5 years) for the duration of the Commission’s period of recommendation.
The MoRD made a detailed proposal on Maintenance Funds for PMGSY Roads. According to the proposal, a per the census of 2011, 45,614 habitations of population 250+ are unconnected as of now. The burden of connecting the balance unconnected has a financial implication of Rs. 130,000 crore.
MoRD has further projected that the financial liability for maintenance of PMGSY Roads would be –
YEAR
Rs. in crores
2020-2021
51552.88
2021-2022
56053.64
2022-2023
61766.74
2023-2024
67611.95
2024-2025
73141.96
2025-2026
76466.83
The Ministry has asked for inclusion of Maintenance Grant in XVFC recommendations on the following grounds and conditions:
• FFC grant in aid as sectoral intervention for maintenance
• The state backwardness and the length of PMGSY roads may be used as proxy to calculate the eligibility of the states
• Cost norms to be higher for hill roads at 1.2 of normal cost
• Good governance preconditions like states maintenance policy, E-Marg, States’ own budget contribution etc. would be mandatory
• Separate budget head for rural/ PMGSY roads
• Funds to be transferred to department executing works.
• State share may be asked for.
• Next year release on the basis of utilization.
The Commission had a fruitful discussion and promised to take into consideration the suggestion of the Ministry in making its recommendation in the matter.

শেল-থুম কমিসন
ফাইনান্স কম্মিসন্না রুরেল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গা মীফম পাঙথোকখ্রে
26 JUN 2020 4:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (পি. এম. জি. এস. ৱাই.)গী মেন্তেনেন্সকী মতাংদা এফ. সি.-১৫না মখোয়গী ২০২০-২১গী রিপোর্ততা পীরিবা জেনরেল ফ্রেমৱর্ককী মতাংদা রুরেল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী (এম. ও. আর. দি.) ৱাখল্লোন লৌনবগীদমক চেয়রমেন এন. কে. সিংহনা লুচিংবা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মেম্বরশিংগা ঙসি রুরেল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার অমদি মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা মীফম পাঙথোকখ্রে‍। মীফম অদুনা রুরেল দেবেলপমেন্তকীদমক ভারত লৈঙাক্না হন্দক্তা লাউথোকখিবশিংগা লোয়ননা পি. এম. জি. এস. আই. লম্বীশিংগী মেন্তেনেন্সকীদমক কম্মিসনগী তি. ও. আর.গী প্রোভিজন মনুংদা ২০২১-২৬কী ওইনা স্তেতশিংদা পীগদবা গ্রান্ত/পর্ফোর্মেন্স ইন্সেন্তিবশিং এফ. সি.-১৫না খন্ননবগীদমক এম. ও. আর. দি.না পুখৎলকখিবা ৱাফমসু খন্নখি‍।
তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসননা মখোয়গী ইং ২০২০-২১গী রিপোর্ততা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী খুত্থাঙদা খুঙ্গংগী লম্বী থোংগী ফীভম ফগৎহনবগী ৱাফম অমদি হৌখিবা চহী কুনসিদা থৌরাং অসিগী মখাদা শেমগৎলকখিবা লম্বীশিং নীংথিনা থম্নবগীদমক ফন্দ লেপ্তনা লাকহনবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং পনখি‍। মখোয়গী রিপোর্ত অদুদা কম্মিসননা পনখিবশিংদি:
“খুঙ্গংগী লম্বীশিং অসি খুঙ্গংদা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক অমদি লায়রবা মুত্থৎনবগী মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইনা শকখঙলি‍। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (পি. এম. জি. এস. ৱাই.)গী মখাদা ঙসিফাওবদা কিমি ৫,৫০,৫২৮ শাংবা লম্বী শেমখ্রে অমদি ইলিজিবল ওইবা খুনশিংগী চাদা ৮৯দি শম্নহল্লে‍। য়াম্লবা এসেতশিং অসি মেন্তেনেন্স তৌনবগীদমক চাং নাইবা অমদি মাঙজৌননা হায়বা ঙম্বা ফন্দগী ইচেল অমা লৈবা মথৌ তাই‍। রুরেল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা ঐখোয়না খন্নবদা দেবেলপমেন্ত ৱর্ককীদমক কাইথোক্লিবা অপুনবা মচাক মথুমশিংদা লাইবকথিবদি পি. এম. জি. এস. ৱাই. লম্বীশিং মেন্তেনেন্স তৌনবগীদমক প্রাইওরিতী নেম্না থম্মী হায়বসি ঐখোয়না খঙবা ঙম্লে‍।
মরম অসিনা ঐখোয়গী মীৎয়েংদা চহী মঙাগী কন্ত্রেক্ত লোইরবা মতুংদা পি. এম. জি. এস. ৱাই. লম্বীশিং নীংথিনা থম্নবগীদমক ফন্দ পীবা তশেংনমক মথৌ তাই‍ হায়বসিনি‍। ৱাফম অসি অসিগুম্বা লনশিংগী মেন্তেনেন্সকীদমক স্তেতশিংনা মখোয়গী ফাজিন পুনশিন্দবা সিসোর্সশিংদগী ফন্দ কাইথোকপগী মতাংদা উৎলিবা থৌওং অমদি মপুং ওইনা লৈরিবা রিসোর্সতা য়ুম্ফম ওইরগা পুথোকপা ঐখোয়গী অরোয়বা রিপোর্ততা মরম চানা পল্লক্কনি‍।”
কোবিদ-১৯গী মালেমগী লাইচৎ অসিগী মতুংদা লুপা করোর লাখ ২০গী মরিশুবা তাঙ্কক্তা ভারত লৈঙাক্না থবক পীবগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক এন. জি. এন. আর. জি. এস.গী এল্লোকেসন লুপা করোর ৪০,০০০ হেনগৎপগী ৱাফম লাউথোকখি‍। মসিনা অপুনবদা পর্সন দেজ করোর ৩০০গী ময়াদি জেনেরেত তৌবা ঙম্লগনি হায়না কম্মসিন অসিনা লৌই‍। মসিনা নোংজু মতমসিদা মপান্দগী হল্লকপা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী য়াওনা থবক হেন্না মথৌ তারকপগী ৱাফম কোকহনগনি লোয়ননা ঈশিং য়োক্নবগী লন য়াওনা তুং কোইগদবা অমদি পুন্সি হিংনবগী লন মশীং য়াম্না শেমগৎপদা মতেং ওইগনি‍। মসিনা প্রদক্সন হেনগৎহন্দুনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা ইনোৎ পীগন‍ি‍।
কম্মিসনগী রিকম্মেন্দেসন মতমগী ওইন লুপা করোর ৮২,৯৪৬ (চহী ৫গী) মথৌ তাগদবা উৎলিবা এৱার্দ পিরিয়দ ২০২০-২১ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মেমোরেন্দম এম. ও. আর. দি.না এফ. সি.-১৫দা থাগৎখ্রে‍।
এম. ও. আর. দি.না পি. এম. জি. এস. ৱাই. লম্বীগী মেন্তেনেন্স ফন্দগী দিতেল প্রপোজেল অমা থমখি‍। প্রপোজেল অদুদা সেন্সস ২০১১গী মতুং ইন্না মীওই ২৫০+ খুন্দাবা মফম ৪৫,৬১৪ হৌজিক ফাওবগী ওইনা শম্নহল্লে‍ হায়না পল্লি। লেমহৌরিবা শম্নহনবা ঙমদ্রিবা মফমশিং শম্নহন্নবগীদমক লুপা করোর ১৩০,০০০গী শেনফম মথৌ তাগনি‍।
পি. এম. জি. এস. ৱাই. লম্বীশিং মেন্তেনেন্সকীদমক চঙগদবা শেনফমশিং মখাগী অসুম্না এম. ও. আর. দি.না উৎলি –
চহী
শেনফম করোরগী খুজিংদা
২০২০-২০২১
৫১৫৫২.৮৮
২০২১-২০২২
৫৬০৫৩.৬৪
২০২২-২০২৩
৬১৭৬৬.৭৪
২০২৩-২০২৪
৬৭৬১১.৯৫
২০২৪-২০২৫
৭৩১৪১.৯৬
২০২৫-২০২৬
৭৬৪৬৬.৮৩
মন্ত্রালয়না মখাদা পীরিবা ৱাফমশিং অমদি কন্দিসনশিং অসিদা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকম্মেন্দেসনদা মেন্তেনেন্স গ্রান্ত য়াওহনবিনবা ৱাফম থমখিঃ
• মেন্তেনেন্সকীদমক সেক্তোরেল ইন্তরভেন্সন ওইনা এফ. এফ. সি. গ্রান্ত ইন এদ পীবা
• স্তেতশিংগী শোত্থবা অমদি পি. এম. জি. এস. ৱাই. লম্বীশিংগী অশাংবা অসি স্তেতশিংগী ইলিজিবিলিতী হোৎনবা মচাক ওইনা শীজিন্নবা
• চীংগী লম্বীশিংগীদমক্তদি কোস্তকী মওং মতৌ অসি নোর্মেল কোস্তকী ১.২ ওইহনবা
• স্তেতশিংগী মেন্তেনেন্স পোলিসী, ই-মার্গ, স্তেতশিংগী মশাগী বদজেত কন্ত্রিব্যুসননচিংবা অফবা লৈঙাক্কী লৈফম থোকপশিং চঙদ্রবা য়াদ্রবা ওইহনবা
• খুঙ্গং/পি. এম. জি. এস. ৱাই. লম্বীগী তোঙানবা বদজেত হেদ
• ফন্দশিং থবক একজেক্যুত তৌরিবা দিপার্তমেন্তশিংদা ত্রান্সফর তৌবা
• স্তেতশিংগী শেয়র হায়বা য়াই
• মথঙ চহীগী থাদোকপদি ফন্দ শীজিন্নবগী মতুং ইন্না তৌবা‍।
কম্মিসননা মপুং ফানা খন্ন-নৈনবা থৌরম পাঙথোকখি অমদি হীরমসিদা মখোয়গী রিকম্মেন্দেসন শেম্বদা মন্ত্রালয়গী সজেসনশিং অসি খন্নগনি হায়না ৱাশকখি‍।