সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মশা ফবা মালেমগী ইকোসিস্তেম শেম্বদা অরিবা অলগীগী থৌদাং
25 JUN 2020 2:03PM by PIB Imphal
মুহম্মদ ফৈয়াজ অনৱর, সাইন্তিস্ত, বিজ্ঞান প্রসার সাইন্স পোর্তেল
নেস্নেল সেন্তর ফোর পোলর অমসুং ওসিন রিসর্,(এন.সি.পি.ও.আর.)না লুচিংদুনা পাংথোকপা মাইক্রোসকোপিক ওইবা অরিবা সমুদ্রগী অলগী(কোক্কোলিথোপোরশিং)কী নৈনবা অমদা সমুদ্রগী ওইবা কেলসিয়ম কোর্বোনেৎ(CaCO3) অসি খা-থংবা হিন্দ মহাসাগরদা কুংবগী চাং অসি হন্থরক্লে হায়বা ফংখ্রে। CaCO3 তাথরক্লিবা অসি অতোপ্পা সেল অমখক্তংগী ওইবা দাইএতোমশিং হায়না খংনবা অলগীগী অকুংবা হেনগৎহনবদা মরম ওইরি। মসিনা অমুক চাওখৎহনবদা অমসুং মালেমগী মহাসাগরগী ইকোসিস্তেমগী অখন্নবা মঙমগা লোয়ননা কোক্কোলিথোপোরশিংগী শরু পোলাংগী মশক-মওংদা শাফু পীগনি।
কোক্কোলিথোপোরশিং অসি মালেমগী মহাসাগরশিংগী মথক থংবা ইমাইদা লৈবা সেল অমখক্তংগী ওইবা অলগীনি। মখোয় অসিনা শমুদ্রগী ইকোসিস্তেমদা অমসুং মালেমগী কার্বোন সাইকলদা চহী মিলিয়ন কয়াদগী য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা লাক্লি। কোক্কোলিথোপোরশিংনা চাদা ৪০ ফাওবগী ওপন ওইবা মহাসাগরগী কোলসিয়ম কার্বোনেৎ পুথোকপা শমুদ্রগী ফাইতোপ্লেঙ্কতন অদু শুনু ওলহল্লি অমসুং অপুনবা মহাসাগরগী মরুওইবা পোত্থোক পুথোকপদা চাদা ২০ থৌদাং লৌই।
কোক্কোলিথোপোরশিংনা চোক য়াওবা অমমমতগী ওইবা CaCO3 গী প্লেৎশিংদগী একজোস্কেলেতনশিং অসি শেম্মি অমসুং কোংগ্রেংশিমনা মখোয়গী মপান্থংবা শরুক্তা য়াম্না পীকপা প্লেৎশিং শেম্মি। অদুম ওইনমক মসিগী প্লেৎশিং অসি শেম্লিঙৈগী মতমদা কোর্বোন দাইওক্সাইদ থোকই, কোক্কোলিথোপোরশিংনা মসিগীশিং অসি নুংশিৎকী কুয়োমদগী অমসুং মহাসাগরদগী ফোতোসিন্থেসিস তৌরিঙৈগী মতমদা চুশিন্দুনা মসি লৌথোকপদা মতেং পাংই। মসিগা চাং মান্নবদা, কোক্কোলিথোপোরশিংনা মহাসাগরগী ইকোসিস্তেমগীদমক কান্নবা ওইবা মখোয়না পুথোকপদগী হেন্না কার্বোন দাইওক্সাইদ অদু চুপশিল্লি। এন.সি.ও.পি.ও.আর., নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ওসিনোগ্রাশি(এন.আই.ও.), অমসুং গোৱা য়ুনিভর্সিতীনা খা-থংবা হিন্দ মহাসাগরদা কোক্কোলিথোপোরশিং অসি য়াম্না মরাং কাইনা অমসুং মখল-মখলশিং য়াম্না হেনগৎহল্লক্লিবা অসি য়াম্না চাং ৱাংনা মতমগী মখা পোল্লি অমসুং সিলিকেৎ কন্সেনত্রেসনশিং, কেলসিয়ম কার্বোনেৎ কন্সেন্ত্রেসন, মরাং কাইবা দাইএতোম, মঙাল য়ৌশিনবা ঙম্বা অমসুং মেক্রো অমসুং মাইক্রোন্যুত্রিয়েন্তশিং ওইরকপা য়াবা কন্সেন্ত্রেসনশিংনা ইথিল পীবা অসি মরাং কাইনা লৈ হায়বসি খংবা ঙমখ্রে।
রিসর্স তীম অসিনা কালেনগী অঙনবা মতমদা অমসুং অথেংবা কালেনগী মতমদা সমুদ্রগী ঊনশিংনা কায়থরকপনা নুংশীৎ-নুংসা হোংহল্লকপা অমসুং মহাসাগরদা এসিদ চেলহল্লিবা অসি কোক্কোলিথোপোরগী তোঙান-তোঙানবা মখলশিং অসি হন্থরক্লিবসি দাইএতোম অলগী য়াওবা হেনগৎলকপননি অমসুং খাথংদা মহাসাগরদগী ঈশিংশিংদা সিলিকা য়াওবা কন্সেন্ত্রেসন হেনগৎলকই হায়বা খংবা ঙমখ্রে। বৈজ্ঞানিকশিংনা সবত্রোপিকেল জোন(এস.তি.জে.) অমসুং সব-অন্তার্কতিক জোন(এস.এ.জে.)দা কালেনগী ময়ায়দা চাং ৱাংখৎলক্লিবা সিলিকেৎশিং, অনেম্বা তেম্পরেচর অমসুং হন্থবা সেলাইনিতীগী ফীভমশিংনা লাকপা কোক্কোলিতোফোরশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা মখলশিং চাংয়েং তৌদুনা য়েংশিনখ্রে।
বৈজ্ঞানিকশিংনো খা থংবা হিন্দ মহাসাগরগী কোক্কোলিথোপোরশিংগী বাইওজিওগ্রাফিক ওইবা মপানশিং অসি মখল কয়া থোক্না খাইদোকপা য়াই অমসুং অঙনবা অমসুং ময়ায়থংবা খা-থংবগী কালেন্দা অকোয়বদা লৈরিবশিংনা অমসুং অথেবা খা-থংবা কালেন্দা শজিক চাবগী শাফুনা লাকশিল্লি হায়বা খংবা ঙমখ্রে। অদুগা অৱাংবা লেতিচুদশিংদা মখারোমদা শন্দোকখ্রিবা কোক্কোলিথোপোরশিং অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং কালেন্দা অতেনবা মতম খরগী ওইনা থোকপা য়াই হায়বসি তাক্লদুনা মপান্দগী পীরকপা শাফুশিংনসু কোক্কোলিথশিং অমসুং কোক্কোসফিয়রশিং অসি পুথোক-পুশিন তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌই।
নৈনবা অসিদী ফমংলকপা ফলনা নুংশীৎ-নুংশা হোংবা অসি কোক্কোলিথোপোর অসি শুনু ওনবগী চাংগী অচৌবা মরম্নি হায়বা তাকই। তোঙান-তোঙানবা অকোয়বগী ফেক্তরশিং অমসুং অকোয়বগী ফীভম হোংলকপদা জীবশিং অসিনা হিংবা ঙম্বা অসিনা অরোইবা মওংদা তুংদা ওইরক্কদবা কোক্কোলিথোপোরনা শুনু পুথোকপা অদু তাকই। মসিগী থিজিনবশিং অসি সমুদ্রগী ইকোসিস্তেম অমসুং মালেমগী কার্বোন সাইকলদা অহোবা লাকপদা খুৎ চংবদা মরু ওই।
শ্রমিক এম.পতিলনা লুচিংলিবা রিসর্স তীম অসিদা এন.সি.পি.ও.আর.গী সথিশ রাহুল মোহন অমসুং সাহিনা গাজী, গোৱাগী আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়, এন.আই.ও.গী সুহাস এস. শেত্যে অমসুং গোৱা য়ুনিভর্সিতীগী পল্লবী চৌধরি য়াওই। রিসর্স পেপর অসি দীপ-সি রিসর্স পার্ত-IIগী জর্নেলদা ফোংখ্রে।
কোক্কোলিথোপোরগী ত্রান্সমিসন ইলেক্ত্রোন মাইক্রোস্কোপ(তি.ই.এম.)গী শক্তম

Ministry of Science & Technology
Role of ancient algae in building a healthy global marine ecosystem
25 JUN 2020 2:03PM by PIB Delhi
By-Mohammad Faiyaz Anwar, Scientist at Vigyan Prasar Science Portal
A study of a microscopic ancient marine algae (Coccolithophores) led by the National Centre for Polar and Ocean Research (NCPOR) has found that there is a decrease in the concentration of oceanic calcium carbonate (CaCO3) in the Southern Indian ocean. This decrease in CaCO3 is attributed to the increase in the concentration of another single-celled algae known as diatoms. This, in turn, will affect the growth and skeleton structure of coccolithophores, with potential significance for the world ocean ecosystem.
Coccolithophores are single-celled algae living in the upper layers of the world's oceans. They have been playing a key role in marine ecosystems and the global carbon cycle for millions of years. Coccolithophores calcify marine phytoplankton that produces up to 40% of open ocean calcium carbonate and responsible for 20% of the global net marine primary productivity.
Coccolithophores build exoskeletons from individual CaCO3 plates consisting of chalk and seashells building the tiny plates on their exterior. Though carbon dioxide is produced during the formation of these plates, coccolithophores help in removing it from the atmosphere and ocean by consuming it during photosynthesis. At equilibrium, coccolithophores absorb more carbon dioxide than they produce, which is beneficial for the ocean ecosystem.
NCPOR, the National Institute of Oceanography (NIO), and the Goa University revealed that abundance and diversity enrichment of coccolithophores in the southern Indian Ocean is highly dependent on time and influenced by various environmental factors such as silicate concentrations, calcium carbonate concentration, diatom abundance, light intensity and availability of macro and possibly micronutrient concentrations.
The research team's analysis revealed that the reduction of coccolithophore diversity in the early summer and late summer periods is due to an increase in the presence of diatom algae, which occurs after sea ice breakdown with climate change and ocean acidification, and increases the silicate concentration in the waters of the Southern Ocean. The scientists also analyzed the maximum coccolithophore diversity during mid-summer in the Subtropical Zone (STZ) and Sub-Antarctic Zone (SAZ), which is controlled by elevated silicate, low temperature, and low salinity conditions.
Scientists found that the biogeographic boundaries of coccolithophores in the southern Indian Ocean are highly variable, controlled by environmental factors in early and mid-austral summer, and grazing pressure in late austral summer. Also, physical forcing may play an important role in the transport of coccoliths and coccospheres at high latitudes, indicating that the southward extension of coccolithophores is important and may occur for short periods during hot summer.
The results of the study point to climate change as a major reason for the altered coccolithophore calcification rate. Different environmental factors and the ability of the species to adapt to those environmental changes would ultimately determine the future coccolithophore calcite production. These investigations are important for future intervention to bring positive changes in the marine ecosystem and global carbon cycle.
Led by Shramik M. Patil, the research team comprised Sathish Rahul Mohan and Sahina Gazi, of NCPOR, Ministry of Earth Sciences, Goa, and Suhas S. Shetye of NIO, and Pallavi Choudhari of the Goa University. The research paper has been published in the Journal of Deep-Sea Research Part II.
Transmission Electron Microscope (TEM) image of Coccolithopores