আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
(আই.এস.তি. পুং ১০.০০দা) বে ওফ বেঙ্গলগী নোংচুপ-ময়াইলোমদা শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফান’: নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং ওরিশাগী অৱাং থংবা সমুদ্র খোঙবানশিংগী ওইনা নোংলৈ-নুংশিৎকী চেকশিনৱা: রেদ মেসেজ
20 MAY 2020 10:50AM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল বিভাগকী নেস্নল ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তর/সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী খ্বাইদগী নৌনা ফোংবা (আই.এস.তি. পুং ১০.০০)গী মতুং ইন্না:
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফান’ (উম-পুন হায়না পান্নবা) অসি বে ওফ বেঙ্গলগী নোংচুপ-ময়াইলোমগী অৱাং-অৱাং থংবদা নক্না হৌখিবা পুং ০৬ মনুংদাপুংদা কি.মি. ২২গী খোঙজেলদা ঙসি মে ২০, ২০২০গী আই.এস.তি. পুং ০৮.৩০দা চাউরাকনা পারাদীপ (ওরিশা)গী নোংপোক-খানোংপোলোমদা কি.মি. ২০০ফাওবা, দীঘা (নোংচুপ বঙ্গাল)গী খা-খারোমদা কি.মি. ২০০,অমসুং খেপুপারা (বঙ্গলাদেশ)কী খানোংচুপলোমদা কি.মি. ৩৬০দা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংনোংচুপলোমগী লেতিচুদ ১৯.৪° অৱাং মনাক্তা অমসুং লোঙ্গীচুদ ৮৭.৭° নোংপোক্তা নক্না উংদুনা লৈখি। মসি অৱাং-অৱাং নোংপোক্লোমদা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংনোংচুপ লান্না অমসুং নোংচুপ বেঙ্গল –বঙ্গলাদেশকী সমুদ্র খোঙবানগী দীঘা (নোংচুপ বঙ্গাল) অমসুং হাতিয়া ইথৎ (বঙ্গলাদেশ)কী মরক্তা সুন্দরবন্স নক্না ঙসি মে ২০, ২০২০গী নুংথিলদগী নুমিৎদাংৱাইরমগী মতমদা পুংদা কি.মি. ১৫৫-১৬৫দগী পুংদা কি.মি. ১৮৫ ফাওবগী খ্বাইদগী য়াম্না নুংশিৎনা লৈমায়দা হুম্বগা লোয়ননা শিৎলবা য়ানা লৈ। সিস্তেমনা হৌজিক লেপ্পা লৈতনা ভিশাখাপতনম (আন্ধ্র প্রদেশ), পারাদীপ (ওরিশা) অমসুং গোপালপুর (ওরিশা)গী দোপপ্লর ৱেদর রাদর (দি.দবল্যু.আর)না ত্রেক তৌরি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা ওরিশাগী অৱাংথংবা শমুদ্র মপানগী জিলাশিংগী মী তাদবা মফমশিংদা অকনবাদগী য়াম্না কন্না নোং চুখ্রে অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র মপান্দা য়াম্না কনবা নোং চুখ্রে। নোংপুবা নুশিৎকী খোংজেল পুংদা কি.মি. ১০০-১১০তগী পুংদা কি.মি. ১২৫ য়ৌদুনা ওরিশাগী অৱাংথংবা সমুদ্র মপানগী জিলাশিংগী অকোয়বদা অমসুং পুংদা কি.মি. ৫৫-৬৫ ফাওবদগী পুংদা কি.মি. ৭৫ য়ৌদুনা ওরিশাগী খাথংবা সমুদ্র মাপন্দা চুখ্রে।
মখাগী তেবল অসিদা ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং অয়াংবগী মতাংদা পীরি:
তাং/মতম (আই.এস.তি.)
লৈরিবা ফিভম (লেতিচুদ০N/ লোঙ্গীচুদ০E)
খ্বাইদগী য়াম্না নুংশিৎনা লৈমায়দা হুম্বগী অয়াংবা (পুংদা ওইবা কি.মি.)
নোংলৈ নুংশিৎনা লৈদুনা শিৎপগী কাংলুপ
২০.০৫.২০/০৮৩০
১৯.৮/৮৭.৭
১৬৫-১৭৫ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৯৫ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/১১৩০
১৮.৪/৮৭.২
১৬০-১৭০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৯০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/১৭৩০
২২.০/৮৮.৪
১৫০-১৬০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৮০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/২৩.৩০
২৩.৩/৮৮.৮
১১০-১২০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৩৫ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
য়াম্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২১.০৫.২০/০৫৩০
২৪.৬/৮৯.৩
৬০-৭০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ৮০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
নোংলৈ-নুশিৎ
২১.০৫.২০/১৭৩০
২৫.০/৯০.০
৩০-৪০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ৬০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
দিপ্রেসসন
(১) অকনবা নোংজুগী চেকশিনৱা:
ওরিশা
মে ২০,২০২০ দনা অৱাংথংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোংবালগী (বালেশ্বর, ময়ুর্বঞ্জ, জাজপুর, কেন্দ্রপুর অমসুং কিয়োনঝরগর জিলাশিং) মীয়াম্না তাদবা মফমশিংদনা য়াম্না কনবা নোংদগী কা হেন্না কনবা নোং ফাওবা চুরবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গাল
মী য়াম্নাতাদবা নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবান্দা (নোংপোক & নোংচুপ মেদিনিপুর,খা অমদি খা &অৱাং পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কলকতা অমদি থংনবা জিলাশিং)দা মে ২০, ২০২০দা কা হেন্না কনবা নোংচুরবা য়াই অমসুং মে ২১ ২০২০দা মনুং চনবা জিলাশিংদা তোঙান্না অকনবা নোং চু্রবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিম
অয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগীময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা লোয়ননা মালদা অমসুং দিনাসপুরগী মফম খরদা মে ২০দা অকনবা নোংদগী য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিমগী অয়াম্বা জিলাশিংদনা মে ২১,২০২০দা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই।
অসম অমসুং মেঘালয়
মে ২১দাঅয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগীময়ায় ওইরপ ফাওবদগী অসমগী নোংচুপ থংবা জিলাশিং & মেঘালয়গী মফম খরদা অকনবা নোংদগী কা হেন্না কনবা নোং চুরবা য়াই।
(২) নুংশিৎকী চেকশিনৱা
নোংচুপ বঙ্গাল & ওরিশা
- খা থংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোঙবাল অমদি অকোয়বদা নোং পুবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমীতর ৫৫দগী ৬৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ৭৫ ফাওবা য়ৌনা অমসুং অৱাং থংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোঙবাল অমদি অকোয়বদা পুংদা কিলোমীতর ৪০-৫০ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ৬০ ফাওবগী চাংদা শিৎলবা য়াই। ঙসি নুংথিলদা হায়রিবা অমদি অকোয়বদালোয়ননা অহিংদা নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোঙবাল অমদি অকোয়বদা শন্দোরকপা য়াই।
- নুংশিৎকী খোঙজেল অসি তপ্না তপ্না হেনগৎলক্তুনা নোং পুবা নুংশিৎ ওইরক্তুনা পুংদা কিলোমীতর ৯০দগী ১০০ ফাওবগী পুংদা কি.মি. ১১০দা খংহেন হেনগৎতুনা মে ২০গী মতমদাওরিশাগী (জগৎসিংপুর, কেন্দ্রাপুর, ভদ্রাক, বালাসোর, অমসুং ময়ুর্ভঞ্জগী জিলাশিং) জিলাশিংদা শিৎলি অমসুং নোং নুংশিৎ অসি কিলোমীতর ৫৫দগী ৬৫ ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ৭৫ ফাওবা ওরিশাগী সমুদ্র খোঙবালগী লেমহৌরিবা জিলা (পুরি, খোর্দা, কত্তক, জাজপুর)গী অকোয়বদা শিৎলি।
- মসিনা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্তুনা মথক্তা পনখ্রিবা ওরিশাগী অৱাংথংবা জিলাশিংগী অকোয়বদা নুমিৎয়ুংবা মমাংদগী নুমিদাং ৱাইরম ফাওবা পুংদা কিলোমীতর ১০০-১১০দগী ১২৫ ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা হুমজিল্লকপা য়াই।
- নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কি.মি. ৮০-৯০ ফাওবদগী পুংদা কি.মি. ১০০দা হেনগৎতুনা নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোংবাল (নোংপোক & নোংচুপ মেদিনিপুর, খা অমদি অৱাংগী পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কলকতা অমদি থংনবা জিলাশিং)গী অকোয়বদা শিৎলি।
- নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কিলোমীতর ১৫৫দগী ১৬৫ ফাওবগী চাংদগী পুংদা কিলোমীতর ১৮৫ ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা নোংপোক মেদিনিপুর অমসুং অৱাং অমদি খাগী পার্গনাস ২৪, জিলাশিংদা অমসুং পুংদা কিলোমীতর ১১০-১২০ ফাওবগী চাংদগী পুংদা কিলোমীতর ১৩০ ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা নোংচুপ বঙ্গালগী কলকতা, হুগ্লি , হাউরা অমদি নোংচুপ মেদিনিপুর জিলাশিংদা কঙফালদা য়ৌরকপা মতমদা (২০গী নুংথিলদগী নুমিদাং ফাওবা) শিৎলবা য়াই।
অরুবা সমুদ্রগী শরুক
- নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কিলোমীতর ১৬৫-১৭৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৯৫ ফাওবগী চাংদা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাং নোংচুপ অমসুং নোংচুপ-ময়াইগা থংনবদা শিৎলি। নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কিলোমীতর ১৫০-১৬০ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৭৫ ফাওবগী চাংদা ময়াইথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংগা থংবা শরুকশিংদা শিৎলি। মসিনা ঙসি নুমিদাং ৱাইরমগী মতমদা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংথংবদা য়ৌরকপদা পুংদা কিলোমীতর ১৫৫-১৬৫ ফাওবগী চাংদগীহেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৮৫ ফাওবগী চাংদা তপ্না তপ্না হন্থরক্কনি।
(3) সমুদ্রগী ফীভম:
- সমুদ্রগী ফীভম অসি ফেনোমিনেল ওই অমসুং নোংচুপ-মায়াইথংবা বে ওফ বেঙ্গলদা মথংগী পুং ৬ ফাওবা অমসুংঅৱাং নোংচুপথংনবা মথংগী পুং ১২মখা চত্থখিবা য়াই।
(৪) ঙামীশিংদা পীবা চেকশিনৱা
- অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গল অমসুং বে ওফ বেঙ্গলগা তাইনবা ময়াইথংবা মফমশিংদামথংগী পুং ২৪গী মতমদা ঙামীশিং চংদনবা খঙহনখ্রে। অদুগা অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী অকোয়বদা লৈরিবা ওরিশাগী অৱাংথংবা, নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং তাইনবা বঙ্গলাদেশকী সমুদ্র খোঙবানশিংদা চংদনবা ঙামীশিংদা হায়খ্রে।
(৫) নোংলৈ নুংশিৎ শিৎলগনি হায়না পানবা:
- এস্ত্রোনোমিকেল তাইদকী মথক্তা চাউরাক্না মীতর ৪-৫তা শিৎকদবা নোংলৈ নুশিৎ অসিনা কংফাল য়ৌরকপা মতমদা খা & অৱাংথংবা পার্গানাস ২৪গী লো লাইয়িং এরিয়াশিং অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী নোংপোকথংবা মেদিনিপুর জিলাশিংগীলো লাইয়িং এরিয়াশিংদা মীতর ৩-৪ ফাওবগী মথক্তা খংহৌদনা শিৎলবা য়াই। (ফিগর এনক্লোজ তৌরি)
(৬) মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিংঅমসুং পাংথোক্কদবা থবকশিং
(অ) নোংচুপ বঙ্গাল (নোংপোকথংবা মেদিনিপুর, খা & অৱাংথংবা পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কলকতাগী জিলাশিং)
মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিং:
- কৎচা য়ুম খুদিংমক চাউনা মাং তাকহনবা, শেমজিন্দ্রবা পক্কা য়ুমশিং খরা মাং তাকহনবা। অপাইবা পোশকশিংদগী চাউনা খুদোংথীবা নংবা য়াবা।
- পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিং য়াম্না চাউনা ফুকপা।
- মফম কয়াদা রেল/লম্বেল পাকশন্না শম্নবা ঙমদবা।
- হৌরিবা মহৈ মরোংশিং, প্লান্তেসনশিং, ওরচার্দশিং পাকশন্না মাংহনবা।
- য়ুবীশিং অমসুং পাল্ম পাম্বীশিং হুমদোকপা।
- মনা পুংবা পাম্বীশিং ফুক্তোকপা।
- অচৌবা হীশিং অমসুং জহাজশিং মশাগী উচুক্তগী পাইথোকখিবা য়াই।
ঙামীশিংগী চেকশিনৱা & পাংথোক্কদবা থবকশিং:
- মে ২০২০ ফাওবা ঙা ফাবগী থবকশিং পুমলেপ লেপ্পা।
- রেল অমসুং লম্বীগী ত্রাফিক হোংদোকপা নত্ত্রগা লেপ্পা।
- শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা। লো লাইয়িং এরিয়শিংদগী ময়ুম হোংদোক্নবা মীয়ামদা হায়বা।
- মোতোর বোতশিং অমসুং অপীকপা জহাজশিং চৎথোক-চৎশিন তৌদবা।
(আ) ওরিশা (জগৎসিংপুর, কেন্দ্রপারা, বাদ্রক, বালেশ্বর, জাজপুর & ময়ুরভঞ্জ)
মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিং:
- ইগী য়ুম খুদিংমক মাং তাকহনবা/কৎচা য়ুম খুদিংমক চাউনা মাং তাকহনবা। অপাইবা পোৎশকশিংদগী চাউনা খুদোংথীবা নংবা য়াবা।
- পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিং কোনবা/ফুকপা।
- কৎচা অমসুং পক্কা লম্বেলশিং চাউনা মাং তাকহনবা। রেলৱেজতা , মথক্তা পুরিবা পাৱর লাইনশিং অমসুং সিগ্নেলিং সিস্তেমশিং য়াম্না পীকনা অকাইবা পীবা।
- হৌরিবা মহৈ মরোংশিং, প্লান্তেসনশিং, ওরচার্দশিং পাকশন্না মাংহনবা, অশংবা য়ুবীশিং কেনবা অমসুং পাল্ম পাম্বীশিংগী মনা শেগায়বা। হৈনৌগুম্বা মনা পুংবা পাম্বীশিং হুমদোকপা।
- অপীকপা হীশিং, মশানা শাজবা হীশিং উচুক্তগী পাইথোকখিবা য়াই।
ঙামীশিংগী চেকশিনৱা & পাংথোক্কদবা থবকশিং:
- মে ২০২০ ফাওবা ঙা ফাবগী থবকশিং পুমলেপ লেপ্পা।
- রেল অমসুং লম্বীগী ত্রাফিক হোংদোকপা নত্ত্রগা লেপ্পা।
- শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা।
- মোতোর বোতশিং অমসুং অপীকপা জহাজশিং চৎথোক-চৎশিন তৌহনদবা।
৭. কঙফামদা য়ৌরকখ্রবা মতুংগী মীৎয়েং:
কঙফালদা য়ৌরক্লবা মতুং সিস্তেম অসি অৱাং-অৱাং নোংপোক্লোমদা, নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গাগী খোঙবাল & বঙ্গলাদেশলোমদা শিৎলগা তপ্না তপ্না মপাঙ্গল শোন্থরবা য়াই। মসি মে ২১গী অয়ুক ফাওবা নোংলৈ নুংশিৎকী চাং অদুদি অদুমক হন্থরোই অমসুং মসিগী মতুং তারকপদা বঙ্গলাদেশ লোমদা দীপ দিপ্রেসসন অমা ওইনা মপাঙ্গল শোন্থখিগনি।
মসিগী শাফুগী মখাদা নোং পুবা নুংশিৎকী খোঙজেল অসি পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগী পুংদা কিলোমীতর ৯০ ফাওবগী চাংদা নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবানগী মনুংথংবা জিলাশিং (মুরসিদবাদ & নাদিয়)দা ২০গী অহিংদগী ২১ অয়ুক ফাওবগী মনুংদা য়ৌবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবালগী মনুংথংবা জিলাশিংদা মে ২১দানোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা নোং চুরবা য়াই। মে ২০দা মাল্দা & দিনাজপুর জিলাশিংগী অমসুং মে ২১, ২০২০দা নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিমগী অয়াম্বা জিলাশিংদা নোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা নোং চুরবা য়াই লোয়ননা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই। মে ২১দা নোং খজিক্তংদগীময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা অয়াম্বা মফমশিংদা নোং চুরবা য়াই লোয়ননা অকনবদগী কা হেন্না কনবা নোংনোংচুপথংবা অসম & মেঘালয়গী জিলাশিংগী মফম খরদা চুরবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবালগী মনুংথংবা জিলাশিংদা মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবা অমসুং পাংথোক্কদবা থবকশিং।
- (i) পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিংদা অমাং-অতা খরা থোকপা (ii) কৎচা লম্বেলশিং চাউনা মাং তাকহনবা অমসুং পক্কা লম্বেলশিং খরা মাং তাকহনবা (iii) ঊশাশিং তেকপা, অপীকপা ঊ-পাম্বীশিং মরু ফুকপা (iv) লফোই অমসুং অৱাথবী পাম্বীশিং মাং তাকহনবা (v) শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা।
সিস্তেম অসিগী অপদেৎকীদমক চানবীদুনা www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমসুং www.mausam.imd.gov.inদা য়েংবীয়ু।
(মসিগী লিঙ্ক অসিদা অকুপ্পা ৱারোল অমসুং অপদেৎ তৌরবা গ্রাফিকশিং য়েংবীয়ু)

Ministry of Earth Sciences
(at 10.00 Hrs. IST)- Super Cyclonic Storm ‘AMPHAN’ over Westcentral Bay of Bengal: Cyclone Warning for West Bengal and north Odisha coasts: RED Message
20 MAY 2020 10:50AM by PIB Delhi
According to the latest release (at 10.00 Hrs. IST) by the National Weather Forecasting Centre/Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department:
The Super Cyclonic Storm ‘AMPHAN’ (pronounced as UM-PUN) over Northwest Bay of Bengal moved north-northeastwards with a speed of 22 kmph during past 06 hours and lay centred at 0830 hrs IST of today, the 20th May, 2020 as an Extremely Severe Cyclonic Storm over Northwest Bay of Bengal near latitude 19.8°N and longitude 87.7°E, about 120 km east-southeast of Paradip (Odisha), 200 km south of Digha (West Bengal) and 360 km southwest of Khepupara (Bangladesh). It is very likely to move north-northeastwards across northwest Bay of Bengal and cross West Bengal – Bangladesh coasts between Digha (West Bengal) and Hatiya Islands (Bangladesh) close to Sundarbans during Afternoon to Evening hours of today, the 20th May 2020 with maximum sustained wind speed of 155-165 kmph gusting to 185 kmph. Landfall process to commence from today afternoon. After landfall the system is likely to move north-northeastwards close to Kolkata. The system is now being continuously tracked by the Doppler Weather Radar (DWR) at Vishakhapatnam (Andhra Pradesh), Paradip (Odisha) and Gopalpur (Odisha). Heavy to very heavy rainfall occurred at isolated places over north coastal districts of Odisha and heavy rainfall over coastal West Bengal during past 24 hours. Gale Wind, speed reaching 100-110 kmph gusting to 125 kmph, prevailed along & off north coastal Odisha districts and 55-65 kmph gusting to 75 kmph prevailed along & off south coastal Odisha.
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
20.05.20/0830 19.8/87.7 165-175 gusting to 195
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1130 20.5/88.0 160-170 gusting to 190
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1730 22.0/88.4 150-160 gusting to 180
Very Severe Cyclonic Storm
20.05.20/2330 23.2/88.8 110-120 gusting to 135
Severe Cyclonic Storm
21.05.20/0530 24.6/89.3 60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
21.05.20/1730 26.0/90.3 30-40 gusting to 50
Depression
(1) Heavy rainfall Warning:
Odisha
Heavy to very heavy rainfall very likely at isolated places over north coastal Odisha (Balasore, Bhadrak, Mayurbhanj, Jajpur, Kendrapara and Keonjhargarh Districts) and isolated heavy falls over Jagatsinghpur district on 20th May 2020.
West Bengal
Rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places & extremely heavy falls at isolated places likely over Gangetic West Bengal (east & west Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata and adjoining districts) on 20th May and isolated heavy rain over interior districts on 21st May, 2020.
Sub-Himalayan West Bengal and Sikkim
Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over Malda & Dinajpur districts on 20th May and over most of the districts of Sub-Himalayan West Bengal & Sikkim on 21st May, 2020.
Assam & Meghalaya
Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over the western districts of Assam & Meghalaya on 21st May.
(2) Wind warning
West Bengal & Odisha
• Gale wind, speed reaching 90 to 100 kmph gusting to 110 kmph is prevailing along and off Jagatsinghpur, Kendrapara, Bhadrak, Balasore and Mayurbhanj districts of Odisha and squally wind speed reaching 55 to 65 kmph gusting to 75 kmph is prevailing along & off remaining coastal districts of Odisha (Puri, Khordha, Cuttack, Jajpur) during 20th May 2020.
• It will gradually increase becoming 100 to 110 kmph gusting to 125 kmph along & off the above mentioned districts of North Odisha during forenoon to afternoon of 20th May 2020.
• Gale wind speed reaching 80 to 90 kmph gusting to 100 kmph is prevailing along and off West Bengal coast (east & west Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata Districts).
• Gale wind speed reaching 155 to 165 kmph gusting to 185 kmph very likely along & off east Medinipur and north & south 24 Parganas districts and 110-120 kmph gusting to 130 kmph over Kolkata, Hoogli, Howrah and West Medinipur Districts of West Bengal during the time of landfall (20th afternoon to night).
Deep Sea area
Gale wind speed reaching 165-175 gusting to 195 kmph is prevailing over northwest and adjoining westcentral Bay of Bengal. Gale wind, speed reaching 150-160 gusting to 175 kmph is prevailing over northern parts of central Bay of Bengal. It will gradually decrease becoming 155-165 kmph gusting to 185 kmph over North Bay of Bengal during the evening hours of today, the 20th May.
(3) Sea condition:
• Sea condition is Phenomenal and is very likely to continue for next 06 hours over Westcentral Bay of Bengal and for next 12 hours over Northwest Bay of Bengal.
(4) Fishermen Warning
• The fishermen are advised not to venture into North Bay of Bengal and adjoining central Bay of Bengal during next 24 hours. Also, fishermen are advised not to venture into North Bay of Bengal along and off North Odisha, West Bengal and adjoining Bangladesh coasts during next 24 hours.
(5) Storm Surge expected
• Storm Surge of about 4-5 meters above Astronomical Tide is likely to inundate low lying areas of south & north 24 Parganas and about 3-4 meters over the low lying areas of East Medinipur District of West Bengal during the time of Landfall. (Figure enclosed)
(6) Damage Expected and Action suggested
(a) West Bengal (east Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata districts)
Damage Expected:
• Extensive damage to all types of kutcha houses, some damage to old badly managed Pucca structures. Potential threat from flying objects.
• Extensive uprooting of communication and power poles.
• Disruption of rail/road link at several places.
• Extensive damage to standing crops, plantations, orchards.
• Blowing down of Palm and coconut trees.
• Uprooting of large bushy trees.
• Large boats and ships may get torn from their moorings.
Fishermen Warning & Action Suggested:
• Total suspension of fishing operations till 20th May 2020.
• Diversion or suspension of rail and road traffic.
• People in affected areas to remain indoors. Mobilise evacuation from Low lying areas.
• Movement in motor boats and small ships not advisable.
(b) Odisha (Jagatsinghpur, Kendrapara, Bhadrak, Balasore, Jajpur & Mayurbhanj)
Damage Expected:
• Total destruction of thatched houses/ extensive damage to kutcha houses. Potential threat from flying objects.
• Bending/ uprooting of power and communication poles.
• Major damage to Kutcha and Pucca roads. Minor disruption of railways, overhead power lines and signalling systems.
• Widespread damage to standing crops, plantations, orchards, falling of green coconuts and tearing of palm fronds. Blowing down of bushy trees like mango.
• Small boats, country crafts may get detached from moorings.
Fishermen Warning & Action Suggested:
• Total suspension of fishing operations till 20th May 2020.
• Diversion or suspension of rail and road traffic.
• People in affected areas to remain indoors.
• Movement in motor boats and small ships not advisable.
• 7. Post Landfall Outlook:
• After the landfall the system is very likely to continue to move north-northeastwards, across Gangetic West Bengal & Bangladesh and weaken gradually. It is likely to maintain the intensity of Cyclonic Storm till the morning of 21st May and thereafter it will weaken into a Deep Depression over Bangladesh.
• Under its influence gale wind speed reaching 70-80 kmph gusting to 90 kmph likely over interior Districts (Murshidabad & Nadia) of Gangetic West Bengal during 20th night to 21st morning.
• Light to moderate rainfall at most paces with isolated heavy falls very likely over interior Districts of Gangetic West Bengal on 21st. Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over Malda & Dinajpur districts on 20th May and over most of the districts of Sub-Himalayan West Bengal & Sikkim on 21st May, 2020. Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over the western districts of Assam & Meghalaya on 21st May.
•
• Damage Expected and Action suggested for interior districts of Gangetic West Bengal.
• (i) Minor damage to power and communication lines. (ii) Major damage to Kutcha and some damage to Pucca roads. (iii) Breaking of tree branches, uprooting of small trees. (iv) Damage to banana and papaya trees. (v) People in affected areas to remain indoors.
•
• Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
(Please see details and UPDATED graphics in this link here)