Ministry of Earth Sciences
(at 1320 Hrs. IST)- Super Cyclonic Storm ‘AMPHAN’ over Westcentral Bay of Bengal: Cyclone Warning for West Bengal and north Odisha coasts: RED Message
20 MAY 2020 2:00PM by PIB Delhi
According to the latest release (at 1320 Hrs. IST) by the National Weather Forecasting Centre/Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department:
The Super Cyclonic Storm ‘AMPHAN’ (pronounced as UM-PUN) over Northwest Bay of Bengal moved north-northeastwards with a speed of 29 kmph during past 06 hours and lay centred at 1130 hrs IST of today, the 20th May, 2020 as an Extremely Severe Cyclonic Storm over Northwest Bay of Bengal near latitude 20.6°N and longitude 88.0°E, about 140 km east-northheast of Paradip (Odisha), 125 km south-southeast of Digha (West Bengal), 125 km nearly south of Sagar Islands and 125 km southwest of Khepupara (Bangladesh).
It is very likely to move north-northeastwards and cross West Bengal – Bangladesh coasts between Digha (West Bengal) and Hatiya Islands (Bangladesh) close to Sundarbans during late Afternoon to Evening hours of today, the 20th May 2020 with maximum sustained wind speed of 155-165 kmph gusting to 185 kmph. Landfall process to commence from today late afternoon (1600 hours IST of today onwards). After landfall the system is likely to move north-northeastwards close to Kolkata.
The system is now being continuously tracked by the Doppler Weather Radar (DWR) at Paradip (Odisha) and Gopalpur (Odisha) and Kolkata (West Bengal).
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
20.05.20/1130 20.6/88.0 160-170 gusting to 190
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1730 22.0/88.4 150-160 gusting to 180
Very Severe Cyclonic Storm
20.05.20/2330 23.2/88.8 110-120 gusting to 135
Severe Cyclonic Storm
21.05.20/0530 24.6/89.3 60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
21.05.20/1130 26.0/90.3 30-40 gusting to 50
Depression
(1) Heavy rainfall Warning:
Odisha
Heavy to very heavy rainfall very likely at isolated places over north coastal Odisha (Balasore, Bhadrak, Mayurbhanj, Jajpur, Kendrapara and Keonjhargarh Districts) and isolated heavy falls over Jagatsinghpur district on 20th May 2020.
West Bengal
Rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places & extremely heavy falls at isolated places likely over Gangetic West Bengal (east & west Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata and adjoining districts) on 20th May and isolated heavy rain over interior districts on 21st May, 2020.
Sub-Himalayan West Bengal and Sikkim
Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over Malda & Dinajpur districts on 20th May and over most of the districts of Sub-Himalayan West Bengal & Sikkim on 21st May, 2020.
Assam & Meghalaya
Light to moderate rainfall at most places with heavy falls at isolated places over Meghalaya on 20th May and heavy to very heavy falls at a few places over the western districts of Assam & Meghalaya on 21st May.
(2) Wind warning
West Bengal & Odisha
• Gale wind, speed reaching 90 to 100 kmph gusting to 110 kmph is prevailing along and off Jagatsinghpur, Kendrapara, Bhadrak, Balasore and Mayurbhanj districts of Odisha. It will gradually decrease becoming 50-60 kmph by today evening.
• It will gradually increase becoming 100 to 110 kmph gusting to 125 kmph along & off the Balasore & Bhadrak Districts of North Odisha from today afternoon for the next 06 hours.
• Gale wind speed reaching 80 to 90 kmph gusting to 100 kmph is prevailing along and off West Bengal coast (east & west Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata Districts).
• Gale wind speed reaching 155 to 165 kmph gusting to 185 kmph very likely along & off east Medinipur and north & south 24 Parganas districts and 110-120 kmph gusting to 130 kmph over Kolkata, Hoogli, Howrah and West Medinipur Districts of West Bengal during the time of landfall (20th afternoon to night).
Deep Sea area
• Gale wind speed reaching 160-170 gusting to 190 kmph is prevailing over northwest Bay of Bengal. It will gradually decrease becoming 155-165 kmph gusting to 185 kmph over North Bay of Bengal during the evening hours of today, the 20th May.
(3) Sea condition:
• Sea condition is Phenomenal and is very likely to continue for next 06 hours over Westcentral Bay of Bengal and for next 12 hours over Northwest Bay of Bengal.
(4) Fishermen Warning
• The fishermen are advised not to venture into North Bay of Bengal and adjoining central Bay of Bengal during next 24 hours. Also, fishermen are advised not to venture into North Bay of Bengal along and off North Odisha, West Bengal and adjoining Bangladesh coasts during next 24 hours.
(5) Storm Surge expected
Storm Surge of about 4-5 meters above Astronomical Tide is likely to inundate low lying areas of south & north 24 Parganas and about 3-4 meters over the low lying areas of East Medinipur District of West Bengal during the time of Landfall. (Figure enclosed)
(6) Damage Expected and Action suggested
(a) West Bengal (east Medinipur, south & north 24 Parganas, Howrah, Hoogli, Kolkata districts)
Damage Expected:
• Extensive damage to all types of kutcha houses, some damage to old badly managed Pucca structures. Potential threat from flying objects.
• Extensive uprooting of communication and power poles.
• Disruption of rail/road link at several places.
• Extensive damage to standing crops, plantations, orchards.
• Blowing down of Palm and coconut trees.
• Uprooting of large bushy trees.
• Large boats and ships may get torn from their moorings.
Fishermen Warning & Action Suggested:
• Total suspension of fishing operations till 20th May 2020.
• Diversion or suspension of rail and road traffic.
• People in affected areas to remain indoors. Mobilise evacuation from Low lying areas.
• Movement in motor boats and small ships not advisable.
(b) Odisha (Jagatsinghpur, Kendrapara) till today Afternoon and over (Bhadrak, Balasore) till today evening.
Damage Expected:
• Total destruction of thatched houses/ extensive damage to kutcha houses. Potential threat from flying objects.
• Bending/ uprooting of power and communication poles.
• Major damage to Kutcha and Pucca roads. Minor disruption of railways, overhead power lines and signalling systems.
• Widespread damage to standing crops, plantations, orchards, falling of green coconuts and tearing of palm fronds. Blowing down of bushy trees like mango.
• Small boats, country crafts may get detached from moorings.
Fishermen Warning & Action Suggested:
• Total suspension of fishing operations till 20th May 2020.
• Diversion or suspension of rail and road traffic.
• People in affected areas to remain indoors.
• Movement in motor boats and small ships not advisable.
7. Post Landfall Outlook:
After the landfall the system is very likely to continue to move north-northeastwards, across Gangetic West Bengal & Bangladesh and weaken gradually. It is likely to maintain the intensity of Cyclonic Storm till the morning of 21st May and thereafter it will weaken into a Deep Depression over Bangladesh.
Under its influence gale wind speed reaching 70-80 kmph gusting to 90 kmph likely over interior Districts (Murshidabad & Nadia) of Gangetic West Bengal during 20th night to 21st morning.
Light to moderate rainfall at most paces with isolated heavy falls very likely over interior Districts of Gangetic West Bengal on 21st. Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over Malda & Dinajpur districts on 20th May and over most of the districts of Sub-Himalayan West Bengal & Sikkim on 21st May, 2020. Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places over the western districts of Assam & Meghalaya on 21st May.
Damage Expected and Action suggested for interior districts of Gangetic West Bengal.
(i) Minor damage to power and communication lines. (ii) Major damage to Kutcha and some damage to Pucca roads. (iii) Breaking of tree branches, uprooting of small trees. (iv) Damage to banana and papaya trees. (v) People in affected areas to remain indoors.
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
(Please see details and UPDATED graphics in this link here)

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
(আই.এস.তি. পুং ১৩২০দা) বে ওফ বেঙ্গলগী নোংচুপ-ময়াইলোমদা শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফান’: নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং ওরিশাগী অৱাং থংবা সমুদ্র খোঙবানশিংগী ওইনা নোংলৈ-নুংশিৎকী চেকশিনৱা: রেদ মেসেজ
20 MAY 2020 2:00PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল বিভাগকী নেস্নল ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তর/সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী খ্বাইদগী নৌনা ফোংবা (আই.এস.তি. পুং ১৩২০)গী মতুং ইন্না:
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফান’ (উম-পুন হায়না পানবা) অসি বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাং-নোংচুপলোমগী অৱাং-অৱাং নোংপোক থংবদা হৌখিবা পুং ০৬ মনুংদা পুংদা কি.মি. ২৯গী খোঙজেলদা ঙসি মে ২০, ২০২০গী আই.এস.তি. পুং ১১৩০দা চাউরাক্না পারাদীপ (ওরিশা)গী নোংপোক-অৱাং নোংপোকলোমদা কি.মি. ১৪০ ফাওবা, দীঘা (নোংচুপ বঙ্গাল)গী খা-খানোংপোকলোমদা কি.মি. ১২৫, সাগর ইথৎশিংগী অৱাংদা কি.মি. ১২৫ নক্না অমসুং খেপুপারা (বঙ্গলাদেশ)কী খা নোংচুপলোমদা কি.মি. ১২৫ বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাং নোংচুপলোমগী লেতিচুদ ২০.৬° অৱাং মনাক্তা অমসুং লোঙ্গীচুদ ৮৮.৮° নোংপোক্তা নক্না উংদুনা লৈখি। মসি অৱাং-অৱাং নোংপোক্লোমদা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাং নোংচুপ লান্না অমসুং নোংচুপ বেঙ্গল –বঙ্গলাদেশকী সমুদ্র খোঙবানগী দীঘা (নোংচুপ বঙ্গাল) অমসুং হাতিয়া ইথৎ (বঙ্গলাদেশ)কী মরক্তা সুন্দরবন্স নক্না ঙসি মে ২০, ২০২০গী নুংথিল অথেংবদগী নুমিদাংৱাইরমগী মতমদা পুংদা কি.মি. ১৫৫-১৬৫দগী পুংদা কি.মি. ১৮৫ ফাওবগী খ্বাইদগী য়াম্না নুংশিৎনা লৈমায়দা হুম্বগা লোয়ননা শিৎলবা য়ানা লৈ। ঙসি নুংথিল অথেংবদা কংফাল তম্না হুমজিল্লক্লগনি (ঙসিগী আই.এস.তি. পুং ১৬০০দগী)। কংফাল য়ৌরক্লবা মতুংদা সিস্তেম অসি অৱাং-অৱাং নোংপোক্লোমদা কোলকতা নক্না শিৎখিগনি।
সিস্তেমনা হৌজিক লেপ্পা লৈতনা ভিশাখাপতনম (আন্ধ্র প্রদেশ), পারাদীপ (ওরিশা) অমসুং গোপালপুর (ওরিশা)গী দোপপ্লর ৱেদর রাদর (দি.দবল্যু.আর)না ত্রেক তৌরি।
মখাগী তেবল অসিদা ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং অয়াংবগী মতাংদা পীরি:
তাং/মতম (আই.এস.তি.)
লৈরিবা ফিভম (লেতিচুদN/ লোঙ্গীচুদE)
খ্বাইদগী য়াম্না নুংশিৎনা লৈমায়দা হুম্বগী অয়াংবা (পুংদা ওইবা কি.মি.)
নোংলৈ নুংশিৎনা লৈদুনা শিৎপগী কাংলুপ
২০.০৫.২০/১১৩০
২০.৬/৮৮.০
১৬০-১৭০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৯০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/১৭৩০
২২.০/৮৮.৪
১৫০-১৬০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৮০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
কা হেন্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২০.০৫.২০/২৩৩০
২৩.৩/৮৮.৮
১১০-১২০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৩৫ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
য়াম্না শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎ
২১.০৫.২০/০৫৩০
২৪.৬/৮৯.৩
৬০-৭০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ৮০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
নোংলৈ-নুশিৎ
২১.০৫.২০/১৭৩০
২৬.০/৯০.৩
৩০-৪০ য়াংনা শিৎলম্বদগী ৫০ ফাওবা খংশিৎ শিৎপা
দিপ্রেসসন
(১) অকনবা নোংজুগী চেকশিনৱা:
ওরিশা
মে ২০,২০২০ দনা অৱাং থংবা ওরিশাগী সমুদ্র খোংবালগী (বালেশ্বর, বদ্রক, ময়ুর্বঞ্জ, জাজপুর, কেন্দ্রপুর অমসুং কিয়োনঝরগর জিলাশিং) মীয়াম্না তাদবা মফমশিংদনা য়াম্না কনবা নোংদগী কা হেন্না কনবা নোং ফাওবা চুরবা য়াই অমসুং জগৎসিংপুর জিলাদা তোঙান্না অকন্না নোং চুরবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গাল
মফম অয়াম্বদা নোং চুরগনি অমসুং অকনবদগী য়াম্না কন্না মফম খরদা অমসুং মী য়াম্না তাদবা নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবান্দা (নোংপোক & নোংচুপ মেদিনিপুর,খা অমদি খা & অৱাং পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কোলকতা অমদি থংনবা জিলাশিং)দা মে ২০, ২০২০দা কা হেন্না কনবা নোং চুরবা য়াই অমসুং মে ২১ ২০২০দা মনুং চনবা জিলাশিংদা তোঙান্না অকনবা নোং চু্রবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিম
অয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা লোয়ননা মালদা & দিনাজপুরগী মফম খরদা মে ২০দা অকনবা নোংদগী য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিমগী অয়াম্বা জিলাশিংদনা মে ২১,২০২০দা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই।
অসম অমসুং মেঘালয়
মে ২০দা মেঘালয়গী মী তাদবা অয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপতগী য়াম্না কন্না ফাওবদগী নোং চুগনি অমসুং মে ২১দা অসমগী নোংচুপ থংবা জিলাশিং & মেঘালয়দা অকনবা নোংদগী কা হেন্না কনবা নোং চুরবা য়াই।
(২) নুংশিৎকী চেকশিনৱা
নোংচুপ বঙ্গাল & ওরিশা
• নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কিলোমীতর ৯০ দগী ১০০ ফাওবগী পুংদা কি.মি. ১১০দা খংহেন হেনগৎতুনা ওরিশাগী জগৎসিংপুর, কেন্দ্রাপুর, ভদ্রাক, বালাসোর, অমসুং ময়ুর্ভঞ্জগী জিলাশিংগী অকোয়বদাশিৎলি। মসিনা ঙসি নুমিদাংৱাইরম পুংদা কি.মি. ৫০-৬০ ওইরক্তুনা তপ্না তপ্না হন্থরক্কনি।
• মসিনা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্তুনা ওরিশাগী অৱাং থংবা জিলাশিং বালেশ্বর &বদ্রক্কী অকোয়বদা ঙসি নুমিদাং ৱাইরমদগী মথংগী পুং ৬ ফাওবা পুংদা কিলোমীতর ১০০-১১০ দগী ১২৫ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা হুমজিল্লকপা য়াই।
• নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কি.মি. ৮০দগী ৯০ ফাওবদগী পুংদা কি.মি. ১০০দা হেনগৎতুনা নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোংবাল (নোংপোক & নোংচুপ মেদিনিপুর, খা অমদি অৱাংগী পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কোলকতা জিলাশিং)গী অকোয়বদা শিৎলি।
• নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কিলোমীতর ১৫৫ দগী ১৬৫ ফাওবগী চাংদগী পুংদা কিলোমীতর ১৮৫ ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা নোংপোক মেদিনিপুর অমসুং অৱাং অমদি খাগী পার্গনাস ২৪, জিলাশিংদা অমসুং পুংদা কিলোমীতর ১১০-১২০ ফাওবগী চাংদগী পুংদা কিলোমীতর ১৩০ ফাওবগী চাংদা হেনগৎতুনা নোংচুপ বঙ্গালগী কোলকতা, হুগ্লি , হাউরা অমদি নোংচুপ মেদিনিপুর জিলাশিংদা কঙফালদা য়ৌরকপা মতমদা (২০গী নুংথিলদগী নুমিদাং ফাওবা) শিৎলবা য়াই।
অরুবা সমুদ্রগী শরুক
• নোং পুবা নুংশিৎ অসিনা পুংদা কিলোমীতর ১৬০-১৭০ ফাওবগী চাংদগীহেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৯০ ফাওবগী চাংদা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাং নোংচুপতা শিৎলি। মসিনা ঙসি নুমিদাং ৱাইরম মে ২০গী মতমদা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংথংবদা য়ৌরকপদা পুংদা কিলোমীতর ১৫৫-১৬৫ ফাওবগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমীতর ১৮৫ ফাওবগী চাংদা তপ্না তপ্না হন্থরক্কনি।
(3) সমুদ্রগী ফীভম:
• সমুদ্রগী ফীভম অসি ফেনোমিনেল ওই অমসুং নোংচুপ-মায়াই থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা মথংগী পুং ৬ ফাওবা অমসুং অৱাং নোংচুপ্তা থংনবা মথংগী পুং ১২মখা চত্থখিবা য়াই।
(৪) ঙামীশিংদা পীবা চেকশিনৱা
• অৱাং থংবা বে ওফ বেঙ্গল অমসুং বে ওফ বেঙ্গলগা তাইনবা ময়াই থংবা মফমশিংদামথংগী পুং ২৪গী মতমদা ঙামীশিং চংদনবা খঙহনখ্রে। অদুগা অৱাং থংবা বে ওফ বেঙ্গলগী অকোয়বদা লৈরিবা ওরিশাগী অৱাং থংবা, নোংচুপ বঙ্গাল অমসুং তাইনবা বঙ্গলাদেশকী সমুদ্র খোঙবানশিংদা মথংগী পুং ২৮ চংদনবা ঙামীশিংদা হায়খ্রে।
(৫) নোংলৈ নুংশিৎ শিৎলগনি হায়না পানবা:
• এস্ত্রোনোমিকেল তাইদকী মথক্তা চাউরাক্না মীতর ৪-৫তা শিৎকদবা নোংলৈ নুশিৎ অসিনা কংফাল য়ৌরকপা মতমদা খা & অৱাং থংবা পার্গানাস ২৪গী লো লাইয়িং এরিয়াশিং অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী নোংপোক থংবা মেদিনিপুর জিলাশিংগীলো লাইয়িং এরিয়াশিংদা মিতর ৩-৪ ফাওবগী মথক্তা খংহৌদনা শিৎলবা য়াই। (ফিগর এনক্লোজ তৌরি)
(৬) মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিংঅমসুং পাংথোক্কদবা থবকশিং
(a) নোংচুপ বঙ্গাল (নোংপোক থংবা মেদিনিপুর, খা & অৱাং থংবা পার্গনাস ২৪, হাউরা, হুগ্লি, কোলকতাগী জিলাশিং)
মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিং:
• কৎচা য়ুম খুদিংমক চাউনা মাং তাকহনবা, শেমজিন্দ্রবা পক্কা য়ুমশিং খরা মাং তাকহনবা। অপাইবা পোৎশকশিংদগী চাউনা খুদোংথীবা নংবা য়াবা।
• পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিং য়াম্না চাউনা ফুকপা।
• মফম কয়াদা রেল/লম্বেল পাকশন্না শম্নবা ঙমদবা।
• হৌরিবা মহৈ মরোংশিং, প্লান্তেসনশিং, ওরচার্দশিং পাকশন্না মাংহনবা।
• য়ুবীশিং অমসুং পাল্ম পাম্বীশিং হুমদোকপা।
• মনা পুংবা পাম্বীশিং ফুক্তোকপা।
• অচৌবা হীশিং অমসুং জহাজশিং মশাগী উচুক্তগী পাইথোকখিবা য়াই।
ঙামীশিংগী চেকশিনৱা & পাংথোক্কদবা থবকশিং:
• মে ২০২০ ফাওবা ঙা ফাবগী থবকশিং পুমলেপ লেপ্পা।
• রেল অমসুং লম্বীগী ত্রাফিক হোংদোকপা নত্ত্রগা লেপ্পা।
• শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা। লো লাইয়িং এরিয়শিংদগী ময়ুম হোংদোক্নবা মীয়ামদা হায়বা।
• মোতোর বোতশিং অমসুং অপীকপা জহাজশিং চৎথোক-চৎশিন তৌদবা।
(b) ওরিশা (জগৎসিংপুর, কেন্দ্রপারা) ঙসি নুমিৎয়ুংবা ফাওবা অমসুং বাদ্রক, বালেশ্বর ঙসি নুমিদাংৱাইরম ফাওবা
মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবশিং:
• ইগী য়ুম খুদিংমক মাং তাংহনবা/ কৎচা য়ুম খুদিংমক চাউনা মাং তাকহনবা। অপাইবা পোৎশকশিংদগী চাউনা খুদোংথীবা নংবা য়াবা।
• পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিং কোনবা/ফুকপা।
• কৎচা অমসুং পক্কা লম্বেলশিং চাউনা মাং তাকহনবা। রেলৱেজতা , মথক্তা পুরিবা পাৱর লাইনশিং অমসুং সিগ্নেলিং সিস্তেমশিং য়াম্না পীকনা অকাইবা পীবা।
• হৌরিবা মহৈ মরোংশিং, প্লান্তেসনশিং, ওরচার্দশিং পাকশন্না মাংহনবা, অশংবা য়ুবীশিং কেনবা অমসুং পাল্ম পাম্বীশিংগী মনা শেগায়বা। হৈনৌগুম্বা মনাপুংবা পাম্বীশিং হুমদোকপা।
• অপীকপা হীশিং, মশানা শাজবা হীশিং উচুক্তগী পাইথোকখিবা য়াই।
ঙামীশিংগী চেকশিনৱা & পাংথোক্কদবা থবকশিং:
• মে ২০২০ ফাওবা ঙা ফাবগী থবকশিং পুমলেপ লেপ্পা।
• রেল অমসুং লম্বীগী ত্রাফিক হোংদোকপা নত্ত্রগা লেপ্পা।
• শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা।
• মোতোর বোতশিং অমসুং অপীকপা জহাজশিং চৎথোক-চৎশিন তৌহনদবা।
. কঙফামদা য়ৌরকখ্রবা মতুংগী মীৎয়েং:
কঙফালদা য়ৌরক্লবা মতুং সিস্তেম অসি অৱাং-অৱাং নোংপোক্লোমদা, নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গাগী খোঙবাল & বঙ্গলাদেশলোমদা শিৎলগা তপ্না তপ্না মপাঙ্গল শোন্থরবা য়াই। মসি মে ২১গী অয়ুক ফাওবা নোংলৈ নুংশিৎকী চাং অদুদি অদুমক হন্থরোই অমসুং মসিগী মতুং তারকপদা বঙ্গলাদেশ লোমদা দীপ দিপ্রেসসন অমা ওইনা মপাঙ্গল শোন্থখিগনি।
মসিগী শাফুগী মখাদা নোং পুবা নুংশিৎকী খোঙজেল অসি পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগী পুংদা কিলোমীতর ৯০ ফাওবগী চাংদা নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবানগী মনুং থংবা জিলাশিং (মুরসিদবাদ & নাদিয়া)দা ২০গী অহিংদগী ২১ অয়ুক ফাওবগী মনুংদা য়ৌবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবালগী মনুং থংবা জিলাশিংদা মে ২১দা নোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা নোং চুরবা য়াই। মে ২০দা মাল্দা & দিনাজপুর জিলাশিংগী অমসুং মে ২১, ২০২০দা নোংচুপ বঙ্গালগী সব-হিমালয় অমসুং সিক্কিমগী অয়াম্বা জিলাশিংদা নোং খজিক্তংদগী ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা নোং চুরবা য়াই লোয়ননা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই। মে ২১দা নোং খজিক্তংদগীময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা অয়াম্বা মফমশিংদা নোং চুরবা য়াই লোয়ননা অকনবদগী কা হেন্না কনবা নোংনোংচুপ থংবা অসম &মেঘালয়গী জিলাশিংগী মফম খরদা চুরবা য়াই।
নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোঙবালগী মনুং থংবা জিলাশিংদা মাং তাকহল্লবা য়াই হায়না পানবা অমসুং পাংথোক্কদবা থবকশিং।
• (i) পাৱর অমসুং কম্যুনিকেসন পোলশিংদা অমাং-অতা খরা থোকপা (ii) কৎচা লম্বেলশিং চাউনা মাং তাকহনবা অমসুং পক্কা লম্বেলশিং খরা মাং তাকহনবা (iii) ঊশাশিং তেকপা, অপীকপা ঊ-পাম্বীশিং মরু ফুকপা (iv) লফোই অমসুং অৱাথবী পাম্বীশিং মাং তাকহনবা (v) শোকহনগদৌরিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং য়ুমদগী মপান থোক্তবা।
সিস্তেম অসিগী অপদেৎকীদমক চানবীদুনা www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমসুং www.mausam.imd.gov.inদা য়েংবীয়ু।
(মসিগী লিঙ্ক অসিদা অকুপ্পা ৱারোল অমসুং অপদেৎ তৌরবা গ্রাফিকশিং য়েংবীয়ু)