Ministry of Earth Sciences
Tracking Severe Cyclonic Storm ‘AMPHAN’ (at 1230 Hrs IST)
17 MAY 2020 1:26PM by PIB Delhi
The Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department in its latest release (at 1230 Hrs. IST) has stated as below
Yesterday’s depression over southeast Bay of Bengal (BoB) intensified into a deep depression in the same afternoon (1430 hrs IST of 16th May), into cyclonic storm ‘AMPHAN’ (pronounced as UM-PUN)’in the same evening (1730 hrs IST of 16th May) over the central parts of south BoB. It further intensified into a severe cyclonic storm at 0830 hrs IST of today, the 17th May, 2020 and lay centred over the same region near latitude 11.4°N and longitude 86.0°E, about 990 km south of Paradip (Odisha), 1140 km south-southwest of Digha (West Bengal) and 1260 km south-southwest of Khepupara (Bangladesh).
It is very likely to intensify further into a Very Severe Cyclonic Storm during next 12 hours.It is very likely to move nearly northwards slowly during next 24 hours and then re-curve north-northeastwardsand move fast across northwest BoB and cross West Bengal – Bangladesh coasts between Sagar Islands (West Bengal) and Hatiya Islands (Bangladesh) during afternoon / evening of 20th May 2020 as a Very Severe Cyclonic Storm.
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
17.05.20/0830 11.4/86.0 90-100 gusting to 110
Severe Cyclonic Storm
17.05.20/1130 11.7/85.9 95-105 gusting to 115
Severe Cyclonic Storm
17.05.20/1730 12.3/85.8 105-115 gusting to 125
Severe Cyclonic Storm
17.05.20/2330 13.1/85.9 115-125 gusting to 140
Very Severe Cyclonic Storm
18.05.20/0530 13.7/86.0 125-135 gusting to 150
Very Severe Cyclonic Storm
18.05.20/1730 14.8/86.2 145-155 gusting to 170
Very Severe Cyclonic Storm
19.05.20/0530 16.1/86.6 160-170 gusting to 190
Extremely Severe Cyclonic Storm
19.05.20/1730 17.6/87.2 170-180 gusting to 200
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/0530 19.6/88.0 170-180 gusting to 200
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1730 21.7/89.0 155-165 gusting to 180
Very Severe Cyclonic Storm
21.05.20/0530 23.5/89.7 95-105 gusting to 115
Severe Cyclonic Storm
21.05.20/1730 25.3/90.2 40-50 gusting to 60
Depression
Warnings:
(i) Rainfall (over Andaman & Nicobar Islands): Light to moderate rainfall at most places is very likely over Andaman & Nicobar Islands during next 24 hours.
• Rainfall (over Odisha & Gangetic West Bengal)
Coastal Odisha is likely to experience light to moderate rainfall at many places with heavy falls at isolated places from 18th May evening. Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at a few places on 19thMay and isolated heavy rainfall over north coastal Odisha on 20th May 2020. Coastal districts of Gangetic West Bengal are likely to experience light to moderate rainfall at many places with heavy falls at isolated places on 19th May. Rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places & extremely heavy falls at isolated places likely over coastal districts of West Bengal on 20th May.
(ii) Wind warning: Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is likely to commence along and off south Odisha coast from 18th evening, extend to along & off north Odisha coast from 19th morning and along and off West Bengal coast from 19th afternoon. The wind speed will gradually increase becoming gale wind speed reaching 75 to 85 kmph gusting to 95 kmph from 20th morning along and off north Odisha and West Bengal coasts. It will gradually increase thereafter along & off West Bengal coast becoming 100-120 kmph gusting to 135 kmph from 20th May afternoon.
• Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is likely over Andaman Sea during next 24 hours.
• Squally wind speed reaching 80 to 90 kmph gusting to 100 kmph is prevailing over southeast and adjoining southwest BoB. It is likely to increase becoming 125-135 gusting to 150 kmph over southern parts of central BoB by 18th morning, 160-170 gusting to 190kmph over northern parts of central & adjoining North BoB on 19th and 155-165 gusting to 180 kmph over north BoB during 20th May.
(iii) Sea condition: Sea condition will very high over southwest and adjoining central BoB during next 24 hours It will become phenomenal over southern parts of central BoB from tonight, overnorthern parts of central & adjoining north BoB on 19th May and over north BoB on 20th May 2020.
(iv) Fishermen Warning: The fishermen are advised not to venture into south Bay of Bengalduring next 24 hours, to central Bay of Bengalduring 17th to 18thMay and North Bay of Bengal during 18th to 20th May 2020.
· Also, fishermen are advised not to venture into north Bay of Bengal along and off North Odisha, West Bengal and adjoining Bangladesh coasts during 18th to 20th May 2020.
The system is under continuous surveillance and the concerned state governments are being informed regularly.
Kindly visitwww.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
(See pix below—3 in all)
SEVERE CYCLONIC STORM
11.4N/86E

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ ‘অম্ফান’দা ত্রেক তৌবা
18 MAY 2020 12:52PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল বিভাগকী সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজন্না মাগী খ্বাইদগী নৌনা ফোংবা (আই.এস.তি. পুং ১২৩০)দা মখাদা পীরিবা অসিগুম্না হায়খিঃ
খা-নোংপোক থংবা বে ওফ বেঙ্গল (বি.ও.বি. )দা ঙরাংগী শাফু অদু নুমিত্তুগী নুমিৎয়ুংবা মতুং (মে ১৬, আই.এস.তি.পুং ১৪৩০)দা মান্নবা মওংদা শাথিনা নমথবা উখি অমসুং নুমিত্তুগী নুমিদাংৱাইরম (মে ১৬কী পুং ১৭.৩০)তাবা মতমদা বি.ও.বি.গী ময়ায়থংবা শরুক্তা নোংলৈ- নুংশিৎ ‘অমফান’ (অম-পুন হায়বা খোন্থোক)গী মওংদা হোংখ্রে। ঙসি মে ১৬, ২০২০গী অয়ুক পুং ০৮৩০ তাবা মতমদা শাথিবা নোংলৈ-নুশিৎকী মওংদা য়াংবা হেনগৎখ্রে অমদি পারাদীপ (ওরিশা)দগী চাউরাক্না খাথংবা, দীঘা (নোংচুপ বেঙ্গল)দগী চাউরাক্না কি.মি. ১১৪০ খা-খানোংচুপলোমদা অমসুং খেপুপরা (বঙ্গলাদেশ)তনা খা-নোংপুপ্লোমদা কি.মি.১২৬০ লাপ্না লেতিচুদ ১১.৪ লাপ্না অৱাংথংবদা অমসুং লোঙ্গীচুদ ৮৬.০ নোংপোক্লোমদা মখা তানা শিৎপা উখি।
মদুগী মতুং পুং ১২গী মতমদা হেন্না কনশিল্লক্তুনা য়াম্না শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ অমগী মওংদা হোংখিবা য়াবগী চিংনবা লৈ। মসিগী মতুং পুং ২৪গী মতমদা তপ্না-তপ্না অৱাংথংবা মায়কৈরোমদৈ চংশিনখিদুনা অমুক মমায় লৈরক্তুনৈা য়াম্না সাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ অদুগীগী মওং অদু মে ২০, ২০২০গী নুংথিল (নুমিদাংৱাইরম)গী মতমদা য়াংনা অৱাং-অৱাংনোংপোকথংবা মায়কৈরোমদা অমসুং নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গললোমদা চংশিনখিদুনা হেন্না য়াংনা সাগর ইথৎ (নোংচুপ বেঙ্গল) অমসুং হাতিয়া ইথৎ (বঙ্গলাদেশ)কী মরক্তা সমুদ্রগী খোংবানলোমদা ফাওদুনা চৎখিবা য়াবগী চাউনা ওইথোকপা লৈ।
মখাগী তেবল অসিদা ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং অয়াংবাগী মতাংদা পীরিঃ
তাং/মতম (আই.এস.তি.)
লৈরিবা ফিভম (লেতিচুদ N/ লোঙ্গীচুদE)
খ্বাইদগী য়াম্না নুংশিৎনা লৈমায়দা হুম্বগী অয়াংবা (পুংদা ওইবা কি.মি.)
নোংলৈ নুংশিৎনা লৈদুনা শিৎপগী কাংলুপ
১৭.০৫.২০/০৮৩০
১১.৪/৮৬.০
পুংদা কি.মি. ৯০ দগী ১০০ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১১০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ
১৭.০৫.২০/১১৩০
১১.৭/৮৫.৯
পুংদা কি.মি. ৯৫ দগী ১০৫ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১১৫ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ
১৭.০৫.২০/১৭৩০
১২.৩/৮৫.৮
পুংদা কি.মি. ১০৫ দগী ১১৫ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১২৫ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ
১৭.০৫.২০/২৩৩০
১৩.১/৮৫.৯
পুংদা কি.মি. ১১৫ দগী ১২৫ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৪০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
য়াম্না কন্না শাথিবা মওংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
১৮.০৫.২০/০৫৩০
১৩.৭/৮৬.০
পুংদা কি.মি. ১২৫ দগী ১৩৫ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৫০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
য়াম্না কন্না শাথিবা মওংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
১৮.০৫.২০/১৭৩০
১৪.৮/৮৬.২
পুংদা কি.মি. ১৪৫ দগী ১৫৫ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৭০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
য়াম্না কন্না শাথিবা মওংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
১৯.০৫.২০/০৫৩০
১৬.১/৮৬.৬
পুংদা কি.মি. ১৬০ দগী ১৭০ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৯০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
য়াম্না কন্না শাথিবা মওংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
১৯.০৫.২০/১৭৩০
১৭.৬/৮৭.২
পুংদা কি.মি. ১৭০ দগী ১৮০ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ২০০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
য়াম্না কন্না শাথিবা মওংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
২০.০৫.২০/০৫৩০
১৯.৬/৮৮.০
পুংদা কি.মি. ১৭০ দগী ১৮০ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ২০০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
য়াম্না কন্না শাথিবা মওংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
২০.০৫.২০/১৭৩০
২১.৭/৮৯.০
পুংদা কি.মি. ১৫৫ দগী ১৬৫ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১৮০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
য়াম্না কন্না শাথিবা মওংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
২১.০৫.২০/০৫৩০
২৩.৫/৮৯.৭
পুংদা কি.মি. ৯৫ দগী ১০৫ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ১১৫ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
শাথিবা নোংলৈ-নুংশিৎ
২১.০৫.২০/১৭৩০
২৫.৩/৯০.২
পুংদা কি.মি. ৪০ দগী ১৫০ ফাওবা য়াংনা শিৎলম্বদগী ৬০ ফাওবা খঙশিৎ শিৎপা
শাফু
চেকশিন ৱা –
1. নোংজু (অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ) :
লাকলিবা পুং ২৪ অসিদা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎকী মফম অয়াম্বদা নোং খজিক খিকপদগী ময়ায় ওইরপ্পা নোংজুগী চাংদা নোং চুরবা য়াই।
• নোংজু (ওরিশা অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোংবান)
উরিশাগী সমুদ্র খোংবালদা মে ১৮গী নুমিদাংৱাইরমদগী অয়াম্বা মফমশিংদা নোং খজিক্তং ময়ায় ওইরপ ফাওবগী চাংদা নোং চুরবা য়াই অমদি মী য়াম্না তাদবা মফমশিংদনা অকনবা নোং চুরবা য়াই। মে ১৯ দনা অয়াম্বা মফমশিংদা অকনবা অমদি মফম খরদনা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই। মে ২০, ২০২০দা অৱাং থংবা উরিশাগী সমুদ্র খোংবালদা অকনবা নোং চুরবা য়াই। মে ১৯দা নোংচুপ বঙ্গালগী গঙ্গা খোংবানদা লৈবা জিলাশিংদা নোং খিক্লবা য়াই অমদি অয়াম্বা মফমশিংদা অকনবা নোং অমদি মী য়াম্না তাদবা মফমশিংদনা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই। মে ২০দা অয়াম্বা মফমশিংদা নোং কন্না অমদি মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই, মী য়াম্না তাদবা নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোংবালগী জিলাশিংদনা কা হেন্না কনবা নোং চুরবা য়াই।
1. নুংশিৎ কী মতাংদা : মে ১৮গী নুমিদাংৱাইরমদগী খা থংবা উরিশাগী সমুদ্র খোংবাল অমদি অকোয়বদা নোং পুবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমিতর ৪৫ দগী ৫৫ ফাওবাগী চাংদগী হেনগৎতুনা পুংদা কিলোমিতর ৬৫ ফাওবাগী চাংদা শিৎলবা য়াই। মে ১৯ গী অয়ুক্তাগী হায়রিবা নোং নুংশিৎ অসি অৱাং থংবা উরিশাগী সমুদ্র খোংবাল অমদি অকোয়বদা লোইন্না মে ১৯ গী নুংথিলদগী নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোংবাল অমদি অকোয়বদা শন্দোরকপা য়াই। হাইরিবা নোং পুবা নুংশিৎ অসি তপ্না তপ্না হেনগৎলক্তুনা পুংদা কিলোমিতর ৭৫ দগী ৮৫ ফাওবাগী চাংদগী হেনগৎতুনা মে ২০ গী অয়ুক্তা পুংদা কিলোমিতর ৯৫গী চাংদা অৱাং থংবা উরিশা অমদি নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোংবালদা হুমজিল্লকপা য়াই। সিদগী হেনজিল্লক্তুনা মে ২০ গী নুংথিলদগী নোংচুপ বঙ্গালগী সমুদ্র খোংবাল অমদি অকোয়বদা পুংদা কিলোমিতর ১০০-১২০ দগী ১৩৫ ফাওবাগী চাংদগী হেনগৎতুনা হুমজিল্লকপা য়াই।
• পুং ২৪ গী মনুংদা অন্দমান সমুদ্রদশু পুংদা কিলোমিতর ৪৫-৫৫গী চাংদগী পুংদা কিলোমিতর ৬৫ ফাওবগী চাংদা শিৎপা নোং পুবা নুংশিৎ হুমজিল্লকপা য়াই।
• বে ওফ বেঙ্গলগী খা-নোংপোক থংবা মায়কৈদা অমসুং খা-নোংচুপকা তাইনবা মফমশিংদা পুংদা কি.মি.৮০দগী ৯০ফাওবা হুমদুনা পুংদা কি.মি.১০০ য়াংনা খঙশিৎ শিৎলবা য়াই। ১৮গী অয়ুক্ত ময়ায়থংবা বে ওফ বেঙ্গলগী খা থংবা শরুক্তা পুংদা কি.মি. ১২৫-১৩৫দগী ১৫০ ফাওবা হেনগৎলকপা য়ানা লৈরি, মে ১৯দা বি.ও.বি.গী ময়ায়খঙবা অমসুং তাইনবা অৱাংগী অৱাংথংবা শরুক্তা পুংদা কি.মি. ১৬০-১৭০দগী ১৯০ য়াংনা খঙশিৎ শিৎচিল্লকপা য়ারি অমদি মে ২০দা বি.ও.বি.গী অৱাংথংবদা পুংদা কি.মি.১৫৫-১৬৫দগী পুংদা কি.মি.১৮০ য়াংনা খঙশিৎ শিৎলবা য়ারি।
(iii) সমুদ্রগী ফিভম: সমুদ্রগী ফিভম অসি খানোংচুপ অমসুং ময়ায়থংবা বি.ও.বি.গী ময়ায়থংবগা তাইনবা খা-থংবা মায়কৈরোমদা পুং ২৪গী মতমদা য়াম্না ৱাংগনি। ঙসি নুমিদাংদগী ময়ায়থংবা বি.ও.বি.গী মখা-থংবা শরুক্তা, মে ১৯দা ময়ায়থংবা অমসুং বি.ও.বি.গা তাইনবা অৱাংগী অৱাংথংবা শরুকশিংদা অমসুং মে ২০, ২০২০দা অৱাংথংবা বি.ও.বি.দা মান্নদবা মওংদা শিৎলবা য়ারি।
(iv) ঙামীশিংদা চেকশিনবা ৱা খঙহনবা: মে ১৭ দগী মে ১৮ ফাওবগী মথংগী পুং ২৪গী মতমদা বে ওফ বেঙ্গগী খা-থংবরোমদা, অমসুং মে ১৮দগী মে ২০,২০২০গী অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলদা চংদনবা ঙামীশিংদা খঙহনখ্রে।
· বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংথংবদা কোন্ননা অৱাংথংবা ওরিশা, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং বঙ্গলাদেশকা তাইনবা সমুদ্র খোংবানশিংদা চংশিন্দনবসু খঙহনখ্রে।
সিস্তেম অসি লেপ্তনা য়েংশিল্লি অমসুং মরি লৈনবা সরকারশিংদা চাং নাইনা পাউ পীরি।
সিস্তেম অসিগী অপদেতকীদমক চানবীদুনা www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমসুং www.mausam.imd.gov.inদা য়েংবীয়ু।
(মখাদা পুন্না লাই অহুম পীরি)
শাথিনা কনবা নোংলৈ-নুংশিৎ
11.4N/86E