আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
আই.এম.দি.না হন্দক্কী চহীসিদা ঋতুগী নোং চাং চানা তারবা য়াই হায়না লাওথোকখ্রে
খা-নোংচুপকী মোন্সুনগগী ঋতুগী নোংগী অহানবা তাঙ্কক্কী লোং রেঞ্জ ফোর্কাস্ত পুথোকপা
জুন ১ দা মোনসুন্না কেরলাদা থিরুবনন্থপুরম শোকহল্লবা য়াই
15 APR 2020 3:25PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)না হন্দক্কী চহীসিদা ঋতুগী নোং চাং চানা তারবা য়াই হায়না লাওথোকখ্রে। “লৈবাক শিনবা-থুংনা পুল্লপকী ওইনা চাং চানা (96-১০৪%) খা-নোংচুপকী মোন্সুন ঋতুগী (জুনদগী সেপ্তেম্বরফাওবা) নোং চুরবা য়াই হায়না,” আই.এম.দি.না মোন্সুনশিংগী মাগী অহানবা থাক্কী
লোং রেঞ্জ ফোর্কাস্ত (এল.আর.এফ.)তা হায়খ্রে।
ভিদিও কন্ফরেন্সকী থোংদা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱাফম থম্লদুনা, আর্থ সাইন্সকী সেক্রতরী দা.এম. রাজীবন্না আই.এম.দি.গী ওইবা ২০২০গী খা-নোচুপকী নোংজুগী লোং রেঞ্জ ফোর্কাস্ত ফোংখ্রে। আই.এম.দি.গী দাইরেক্তর জেনরেল, দা.এম. মোহাপাত্রাসু য়াওখি। আই.এম.দি.না ‘ভারতকী ওইবা ওন্সেত/প্রোগ্রেশ অমসুং খা-নোচুপকী মোন্সুনগী অনৌবা চাংনাইবা তাংশিং’ পুথোরকখ্রে।
দা. রাজীবন্না, মশিংগী ওইবা চাংদা মোন্সুন ঋতুগী (জুনদগী সেপ্তেম্বরফাওবা) নোং অসি লোং
৫%গী মোদেল ইররগা লোয়ননা এভরেজ পেরদ (এল.পি.এ.)গী ১০০% চাংদা চুরবা য়াই হায়না হায়খি। লৈবাকসিদা ১৯৬১-২০১গী মতমগী পুল্লপ্না ঋতুগী নোংজুগী এল.পি.এ. অসি সে.মি.৮৮নি।
নুংঙাইবা পাউদি চাউরাক্না হোৎপা মতীক-মপা চাদনা চুবা নোংগী অসি ৯% নি। ফোর্কাস্ত অসি স্তেতেস্তিকেল মোদেলদা য়ুম্ফম ওইরগনি, মসিনা ঐখোয়গী চাং চানা চুবা মোন্সুন লৈরগনি হায়না হায়খি।
আই.এম.দি.না ২০২০২গী মে থাগী অরোইবা চয়োলদা নত্ত্রগা জুন থাগী অহানবা চয়োলদা ফোর্কাস্তকী অনীশুবা তাঙকক্কী শরুক অমা ওইনা অপদেত তৌরবা ফোর্কাস্তশিং পুতোরক্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
দা. রাজীবন্না পেসিফিক মহাসাগরদা ন্যুত্রেল এল নিনো সাওদর্ন ওসিলেসন (ই.এন.এস.ও)গী ফিভম লৈ অমদি ইন্দিয়ন মহাসাগরদা ন্যুত্রেল ইন্দিয়ন ওসিন দাইপোলদা (আই.ও.দি.)গী ফিভম ফংবা ঙম্মী। ঈশিং-নুংশিৎকী মোদেলগী ফোর্কাস্ত খরনা মোন্সুনগী ঋতুগী মতমদা অদুম পন্দুনা লৈবগী ওইথোকপা লৈ হায়না থীল্লদুনা খঙহনখিসি সর্ফেস তেম্পরেচর (এস.এস.তি.)গী ফিভম্না পেসিফিক অমসুং ভারত মহাসাগরদা লৈববু ভারতকী মোন্সুন্দা অকনবা শাথেং লৈবা হায়নৈ, আই.এম.দি. অসি সমুদ্রগী লৈমায়গী ফিভমনা পেসিফিক অমদি ভারত মহাসাগরদা লৈববু কুপ্না য়েংশিল্লি,হায়না মহাক্না মখা তাখি।
দা. রাজীবন্না ময়ায়থংবা পেসিফিক মহাসাগরদা, লা নিনা নত্ত্রগা সমুদ্রগী লৈমায়গী অইং-অশাদগী হেন্না ইংথবা অসি ভারত্তা হেন্না ফগৎপা নোংজু অমদি ইংথবা নিংথমথা অসি ভারত্তা অখন্ননা হেন্না ফগৎপা মোন্সুনগী নোংজু অমদি হেন্না ইংবা নিংথমথা ওইবা মতমদা এল নিনো অসিনা চান্নবা চাংগী নোংজুগীনি।
লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী শেন্মীৎলোন্দা মখা পোনবা খা-নোচুপকী মোন্সুনগী কুম্না মেনখৎলি, অহানবদা জুনগী অহানবা শরুক্তা কেরলাগী খা-থংবা মতোন্দা তত্তনা য়ৈ অমসুং সেপ্তেম্বরদা রাজস্থান্দগী মনিং হন্দুনা লাকই।
মোন্সুন অসি জুন ১ দা কেরলাগী থিরুবনন্থপুরমদা য়ৈরবা য়াই। মহারাস্ত্র, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, ছতিশগর, তেলঙ্গনা, অন্ধ্র প্রদেশ, ওরিশা, ঝারখন্দ, বিহার অমদি উত্তর প্রদেশকী অতৈ শরুকশিংদা মোন্সুন অসি হান্নগী লৈবা তাংদগী নুমীৎ ৩-৭ থেংথবা য়াই।
অদুম ওইনমক, ভারতকী খম থেংবা অৱাং-নোচুপ্তা, জুলাই ১৫গী লৈরিবা তাংগা চাংদম্নবদা মোন্সুন অসি খজিক্তং ঙন্না জুলাই ৮ দা য়ৌরক্লবা য়াই।
মোন্সুন অসি ওক্তোবর ১৫ দা খা-ভারত্তা অমুক হন্না লাক্লবা য়াবগী ওইথোকপা লৈ।
মখাদা পীরিবশিং অসি মরীক চুম্বশিংনিঃ
২০২০ খা-নোংচুপ মোন্সুন নোংজুগী ফোর্কাস্তকী শমজিনবা ৱারোল
1. লৈবাক পুম্বগী ওইনা খানোংপাক থংবা মোন্সুন ঋতুগী (জুনদগী সেপ্তেম্বরফাওবগী)নোংজু অসি চাং চানা (৯৬-১০৪%)তারবা য়ারি।
2. মশিংগী ওইবদা, মোন্সুন ঋতুগী (জুনদগী সেপ্তেম্বরফাওবগী) নোংজু অসি লোং পেরদ এভেরেজ (এল.পি.এ.) অসি ± %গী মোদেল ইররগা লোয়ননা ১০০% ওইগদৌরি। লৈবাকসিগী ওইবা ১৯৬১-২০১০গী মতমগী ওইনা ঋতুগী নোংগী এল.পি.এ. অসি সে.মি.৮৮ নি।
3. ন্যুত্রেল এল নিনো সাওদর্ন ওসিলেসন(ই.এন.এস.ও.)গী ফীভম অসি পেসিফিক মহাসাগরদা লৈ অমসুং ন্যুত্রেল ইন্দিয়ন ওসিন দাইপোল(আই.ও.দি.)গী ফীভম্না ইন্দিয়ন ওসিনদা লৈ। অইং-অশাগী মোদেল তাক্নবা ফোর্কাস্তশিংনা মোন্সুনগী ঋতুদা মসিগী ফিভমশিং অসিনা লৈরবা য়াই হায়না তাক্লি। অদুম ওইনমক, অতৈ অইং-অশাগী মোদেল খরনা ঋতুজাগী অনীশুবা তঙ্খায়দা অসোনবা লা নিনাগী ফিভম অসি পেসিফিক মহাসাগরদা লৈবগী ওইথোকপা লৈ হায়না তাকই।
সি সর্পেস তেম্পরেচর(এস.এস.তি.)না পেসিফিক অমদি দিন্দ মহাসাগরদা ভারতকী মোন্সুন্দা অকনবা সাফু লৈ হায়না খঙনৈ, আই.এম.দি.না সমুদ্রগী লৈমায়গী ইভোলুসন অসি পেসিফিক মহাসাগর অমদি হিন্দ মহাসাগরশিংদা চেকশিন্না য়েংশিল্লি।
আই.এম.দি.না ২০২০গী মেগী অরোইবা চয়োল/জুনগী অহানবা চয়োলদা অনীশুবা তাঙ্কক্কী ফোর্কাস্তকী শরুক অমা ওইনা অপদেত তৌরবা ফোর্কাস্ত পুথোক্লগনি। অপদেত তৌরবা ফোর্কাস্তকা লোয়ননা ভারতকী পাক্লবা জিওগ্রাফিকেল রিজনগী থাগী(জুলাই অমসুং অগস্ত)নোজুগী ওইবা লৈবাকসিগী অপুনবগী ওইনা তোঙানবা ফোর্কাস্ত পুথোক্লগনি।
• বেকগ্রাওন্দ
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত(আই.এম.দি.)না লৈবাকসিগী অপুনবা অমা ওইনা তাঙ্কক অনীদা খা-নোংচুপকী মোন্সুনগী ঋতু(জুনদগী সেপ্তেম্বরফাওবগী)ওপরেস্নেল ফোর্কাস্ত পুথোক্লে। অহানবা তাঙ্কক্কী ফোর্কাস্ত অসি এপ্রীলদা পুথোকখি অমসুং অনীশুবা তাঙ্কক্কী ফোর্কাস্ত অসিনা মে/জুনদা পুথোকখি। মসিগী ফোর্কাস্তশিং অসি মশাগী ওইনা থীজিন-খোৎচিনবা তৌবশিংনা তৌবা থবকশিং লুনা য়েংশিল্লবা অমদি ফগৎহল্লবা আর্তকী স্তেত স্তেতিস্তিকেল এঞ্জেম্বল ফোরকাস্তিং সিস্তেম(এস.ই.এফ.এস.)শিজিন্নদুনা শেম্বনি। ২০১২দগী, আই.এম.দি.নসু মোন্সুন মিসনগী মখাদা চাং য়েংবগী মওংগী ফোর্কাস্তশিং পুথোক্নবা শেমগৎপা দাইনামিকেল গ্লোবেল ফোরকাস্তিং সিস্তেম(সি.এফ.এস.) মোদেল শিজিন্নরি। মসিগী মরমসিনা, মোন্সুন মিসন সি.এফ.এস.(এম.এস.সিএফ.এস.)মোদেলগী খ্বাইদগী নৌবা ভর্জন অসি জনুৱারী ২০১৭দা ক্লাইমেত রিসর্স অমসুং সর্বিসেস, আই.এম.দি.), পুনেগী ওফিসতা খুৎলাই ওইনা শিজিন্নখি।
এস.ই.এফ.এস. মোদেলনা মখাদা পীরিবা প্রেদিকেতর ৫ অসি মার্চফাওবগী দেতা অপদেত তৌবদা শিজিন্নৈ।
নম্বর প্রেদিকেতর মতম
১. নোংপোক অত্লান্তিক অমদি নোংপোক পেসিফিক্কী মরক্কী সি দিসেম্বর + জনুৱারী
সর্ফেস তেম্পরেচর(এস.এস.তি.)
ইক্বেতোরিএল সাউথ ইন্দিয়ন ওসিন এস.এস.তি. ফেব্রুৱারী
ইস্ত এসিয়া মীন সি লেভেল প্রেস ফেব্রুৱারী + মার্চ
য়ুরোপকী অৱাং-নোংচুপ থংবা লেন্দ সর্ফেস এয়র তেম্পরেচর জানুৱারী
ইক্বেতোরিএল পেসিফিক ৱার্ম ৱাতর ফেব্রুৱারী +মার্চ
• লৈবাকসিগী মপুম ওইনা ২০২০গী ওইনা খা-নোংচুপ মোন্সুন ঋতু (জুনদগী সেপ্তেম্বরফাওবা)গী ফোর্কাস্ত।
• মোন্সুন মিসন কপল ফোরকাস্তিং সিস্তেম(এম.এম.সি.এফ.এস.)তা য়ুম্ফম ওইবা ফোর্কাস্ত।
২০২০গী ওইনা খা-নোংচুপ মোন্সুন ঋতু নোংজুগী নুংশিৎ-নুংশাগী ওইবা অমদি মার্চ ২০২০গী মতমগী মহাসাগরগী ওইবা অহৌবগী ফীভম ওইহন্নবা খা-নোংচুপ মোন্সুন ঋতু শিজিন্নখি। ফোর্কাস্ত অদু খন্নগদবা লোয়না খন্নরবা মীহু ৫১গী চাংচত্তা কম্প্যুত তৌখি। এম.এম.সি.এফ.এস.তা য়ুম্ফম ওইবা ফোর্কাস্তনা হায় মদুদি ২০২০ মোন্সুন নোংজুগী চাং অসি মসাগী চাংগীদগী হেনবা(এল.পি.এ.দগী ১০৪% হেন্না ৱাংনা চুবা য়াবগী (৭০%) ওইথোকপা লৈ।
• ওপরেস্নেল স্তেতিস্তিকেল এন্সেম্বল ফোরকাস্তিং সিস্তেমদা য়ুম্ফম ওইদুনা।
• মশিংগী ওইনা, ± % মোদেল ইরর অমগা লোয়ননা লোং পেরদ এভরেজ (এল.পি.এ.)গী ১০০% ওইবগী মওংদা লৈ। লৈবাক অসিগী ওইনা ১৯৬১-২০২০গী মতমগী পুল্লপকী ওইনা ঋতুগী নোংজুগী অসি সে.মি.৮৮ নি।
(আ) লৈবাক অসিদা পুল্লপকী ওইনা ঋতুগী ওইবা (জুনদগী সেপ্তেম্বরফাওবা) নোংজুগী ওইথোকপা য়াবা ফোর্কাস্তশিংগী কাংলুপ ৫ মখাদা পীরি:
কেতেগোরী নোংজুগী চাং(এল.পি.এ.গী %) ওইথোকপা য়াবা ফোর্কাস্ত(%) অইং-অশাগী ওইথোকপা য়াবা(%)
মতীক চান্নদবা < ৯০ ১৬
চাং চাবদগী হন্থব ৯০ - ৯৬ ২০ ১৭
চাং চারবা ৯৬ -১০৪ ৪১ ৩৩
চাং চাবগী মথক্তা ১০৪ -১১০ ২১ ১৬
হেন্দেকপা শরুক >১১০ ১৭
স্তেতিস্তিকেল মোদেলনা ২০২০গী মোন্সুনগী নোংজু অসি মতীক চাবা চাং (এল.পি.এ.গী ৯৬-১০৪%)দা চুরকপা য়াবগী চাং ৱাংনা ওইথোকপা লৈ।
• সি সর্ফেস তেম্পরেচর (এস.এস.তি.)গী ফীভম্না ইক্বেতোরিএল পেসিফিক & হিন্দ মহাসাগরদা লৈ।
হৌজিক্কী ওইনা, এল.নিনো সাওদর্ন ওসিলেসন(ই.এন.এস.ও.)ন্যুত্রেলনা পেসিফিক মহাসাগরদা লৈ। গ্লোবেল ক্লাইমেত মোদেল খরদগী খ্বাইদগী নৌবা ফোর্কাস্তশিংনা ন্যুত্রেল এ.এন.এস.ও. অসি মোন্সুন ঋতুদা লৈরবা য়াই। অদুম ওইনমক, এম.এম.সি.এফ.এস. য়াওনা গ্লোবেল ক্লাইমেত মোদেল পেসিফিক মহাসাগরদা অশোনবা লানিনা হৌগৎলকপা য়ানা লৈ। মসি পনবা য়াই মদুদি বসন্তগী মমাংদা অমদি বসন্তগী মতমদা হান্না ঋতুগী মতাংদা খঙদোক্নবা গ্লোবেল ক্লাইমেত মোদেল অসি বস্নত অনম্বনা য়েন্নিংগী অপনবনা মরম ওইরগা বসন্ত অসি অকক্ননা লেপথোকপা ঙমদে।
হৌজিক, ন্যুত্রেল ইন্দিয়ন ওসিন দাইপোল(আই.ও.দি.)গী ফীভম্না হিন্দ মহাসাগরদা লৈ। এম.এম.সি.এফ.এস.তগী খ্বাইদগী অনৌবা ফোর্কাস্ত অমদি গ্লোবেল মোদেল পুন্না ন্যুত্রেল আই.ও.দি.না ঋতুগী মতমদা পন্দুনা লৈগনি হায়না তাকই।
ওন্সেত/প্রোগ্রেশকী চাংনাইবা তাংশিং অমসুং ভারত্তা খা-নোংচুপ মোন্সুন হঞ্জিল্লকপা
১৯০১-১৯৪০গী মতমগী স্তেসন (স্তেসন ১৪৯) খরগী রেকোর্দ খরদা য়ুম্ফম ওইবা হৌজিক্কী চাংগী ওইবা মোন্সুন ওন্সেত অমদি হঞ্জিল্লকপগী তাংশিং।
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)না খ্বাইদগী নৌবা দেতাদা য়েংঙগা চুম্নগী ওইবা ওন্সেত অমসুং হঞ্জিল্লকপগী তাংশিং হন্না য়েংশিনখ্রে। ওন্সেতকী তাংশিং অসি ১৯৬১-২০১৯গী মতমগীদা অমদি চুম্নগী ওইবা তাংশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা অমদি হঞ্জিল্লকপগী চুম্নগী ওইবা তাংশিং অদু ১৯৭১-২০১৯গী দেতাদা য়ুম্ফম ওইরগা হন্না য়েংশিনখিবনি।
আই.এম.দি.না নুতীগী ওইবা গ্রীদ(১ox১o)কী নোংজুগী দেতা সেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা লৈবাক পুম্বগী ওইনা মোন্সুন ওন্সেতকী মতাংদা হায়ননবা অনৌবা ওবজেক্তিব ক্রাইতেরিয়া অমা দিজাইন তৌখ্রে। মোন্সুন ওন্সেত/প্রোগ্রেশকী তাংশিং লেপ্পদা সিজিন্নরিবা অনৌবা ওবজেক্তিব ক্রাইতেরিয়া অসি আই.এম.দি.গী ওপরেস্নেল ওন্সেত তাংশিং নক্না তৌনবা দিজাইন তৌখিবনি। অদুম ওইনমক, হঞ্জিল্লকপগী অনৌবা তাংশিং অসি ১৯৭১-২০১৯গী মতমদা আই.এম.দি. হঞ্জিল্লকপগী তাংশিং শিজিন্নদুনা লেপথোক্তুনা
কেরলাগী মোন্সুন ওন্সেত অসি অদুম মান্ননা লৈ, হায়বদি জুন ১দা। অদুম ওইনমক মহারাস্ত্র, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, ছতিসগর, তেলঙ্গনা, অন্দ্র প্রদেশ, ওরিশা, ঝারখন্দ, বিহার অমসুং উত্তর প্রদেশকী শরুক খরগীগুম্বা স্তেত খরগী অনৌবা মোন্সুনগী চাউশিল্লকপা তাংশিং অসি লৈরিবা চাংগী ওইবা তাংশিংগা চাংদম্নবদা নুমীৎ ৩-৭ ফাওবা থেংথৈ। অদুম ওইনমক, ইন্দিয়াগী খম-থেংবা অৱাং-নোংচুপ্তা, মোন্সুন অসি লৈরিবা তাং জুলাই ১৫ গা চাংদম্নবদা খজিক্তং ঙন্না জুলাই ৮ দা য়ৌরকই। অদুম ওইমক মোন্সুন হঞ্জিল্লকপগী তাংশিংদা পাক্তক্ননা অহোংবা লৈ, মরু ওইনা অৱাং-নোংচুপ অমদি ময়ায়থংবা ভারত্তা। অৱাং-নোংচুপ্তগী মোন্সুন হঞ্জিল্লকপা অসি লৈরিবা তাংসিংদগী নুমীৎ ৭-১৪ থেংথৈ। খা-ভারত্তদি অরোইবা ওইনা হঞ্জিল্লকপগী তাংদা অহোংবা অমত্তা লৈতে, হায়বদি ওক্তোবর ১৫।
মসিগী অনৌবা তাংশিং অসি এগ্রীকলচর, ৱাতর অমসুং মেনেজমেন্তনচিংবদা তৌবশিংসিগা মরি লৈনৈ।
অনৌবা অমসুং অরিবা ওনসেত অমদি হঞ্জিল্লকপগী তাংশিং ফিগর ১দা উৎলি।
তেবল -১না ভারতকী অনৌবা সহর খরদা অনৌবা অমসুং অরিবা ওনসেত অমদি হঞ্জিল্লকপগী তাং উৎলি। মসিগী অনৌবা তাংশিং অসি শিজিন্নদুনা জুন ১, ২০২০ দগী আই.এম.দি. হৌরগনি। আই.এম.দি.না য়াম্না মরীক চুম্বা রিপোর্ত অমা মে ১৫, ২০২০দা পুথোক্লগনি।
অনৌবা অমদি চাং চাবা মোন্সুন ওনসেত/প্রোগ্রেসকী অনৌবা তাংশিং
শক্তমঃ১(অ) য়াওরিবা মোন্সুনগী তাংশিং (বিন্দু অঙাংবনা হকপা) ১৯৬১-২০১৯দা য়ুম্ফম ওইবা মতমগীদমক্তা লৈবাকসিদা অনৌবা মোন্সুন ওন্সেত/প্রোগ্রেসকী অনৌবা (অমুবা মপং) চাংদা লৈবা তাংশিং উৎপা মেপ।
চাং চাবা মোন্সুন হঞ্জিল্লকপগী হৌজিক লৈরিবা অমদি অনৌবা তাংশিং
ফিগর.১(আ) য়াওরিবা মোন্সুনগী তাংশিং(বিন্দু অঙাংবনা হকপা) ১৯৭১-২০১৯ দা য়ুম্ফম ওইবা মতমগীদমক্তা লৈবাকসিদা অনৌবা মোন্সুন হঞ্জিল্লকপগী অনৌবা (অমুবা মপং) চাংদা লৈবা তাংশিং উৎপা মেপ।
তেবল-১: চাংগী ওইবা মোন্সুন হৌবা (১৯৬১-২০১৯)অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবা সহর খরদদি চৎনবা দেতাদা য়েংলগা অনৌবা চাং ওন্ননবা অমদি থুপচিনখিবগী(১৯৭১-২০১৯)তাংদা য়ুম্ফম ওই।
সি.নং.
স্তেসন মমিং
নোর্মেল মোন্সুন ওনেসেত/প্রোগ্রেশকী তাং
নোর্মেল মোন্সুন ৱিথদ্রোৱেলগী তাং
অনৌবা
(১৯৬১-২০১৯)
লৈরিবা
(১৯০১-১৯৪০)
অনৌবা
(১৯৭১-২০১৯)
লৈরিবা
(১৯০১-১৯৪০)
থিরুবনন্থপুরম, কেরলা
জুন ১
০জুন ১
*
*
চেন্নই, তমিলনাদু
জুন ৪
০জুন ১
*
*
উদুপী, কর্নাতকা
০জুন ৪
০জুন ৫
*
*
পঞ্জিম, গোৱা
জুন ৭
জুন ৭
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১০
গঙ্গাৱতী, কর্নাতকা
জুন ৬
০জুন ৫
ওক্তোবর ১৫
*
6
ওঙ্গোলে, অন্ধ্র প্রদেশ
জুন ৮
০জুন ৪
*
*
7
হাইদরাবাদ
জুন ৮
জুন ৭
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৫
8
মচিলিপত্নম, অন্ধ্র প্রদেশ
জুন ১৩
০জুন ৫
*
*
9
কোলহাপুর, মহারাস্ত্র
জুন ৯
জুন ৯
ওক্তোবর ১১
ওক্তোবর ১
১০
সতারা, মহারাস্ত্র
জুন ১০
জুন ৯
ওক্তোবর ৯
সেপ্তেম্বর ৩০
১১
পুনে, মহারাস্ত্র
জুন ১০
জুন ৯
ওক্তোবর ১১
০ওক্তোবর ৬
১২
জগদলপুর, ছত্তিসগর
জুন ১৩
জুন ৯
ওক্তোবর ১৩
ওক্তোবর ১৫
১৩
বিজাগ, অন্ধ্র প্রদেশ
জুন ১
জুন ৯
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৫
১৪
মুম্বই, মহারাস্ত্র
জুন ১
জুন ১০
ওক্তোবর ৮
সেপ্তেম্বর ২৯
১৫
অhmednঅgঅr, মহারাস্ত্র
জুন ২
জুন ১০
ওক্তোবর ৮
সেপ্তেম্বর ২৯
১6
কতক, ওরিশা
জুন ২
জুন ১
ওক্তোবর ১২
ওক্তোবর ১৩
১7
পুরী, ওরিশা
জুন ১৩
জুন ২
ওক্তোবর ১২
ওক্তোবর ১৩
১8
সুরত, গুজরাত
জুন ১৯
জুন ১৩
ওক্তোবর ২
সেপ্তেম্বর ২৫
১9
জলগাৱ, মহারাস্ত্র
জুন ১৮
জুন ১৩
ওক্তোবর ৬
সেপ্তেম্বর ২৭
২০
নাগপুর, মহারাস্ত্র
জুন ৫
জুন ১৩
ওক্তোবর ৬
ওক্তোবর ৬
২১
রাইপুর, ছত্তিসগর
জুন ১৫
জুন ১৩
ওক্তোবর ৯
ওক্তোবর ১০
২২
অহমদবাদ
২জুন ১
জুন ৪
সেপ্তেম্বর ৩০
সেপ্তেম্বর ২২
২৩
খান্দৱা, মধ্য প্রদেশ
জুন ২০
জুন ৪
ওক্তোবর ৩
সেপ্তেম্বর ২৫
২৪
বিলাসপুর, ছত্তিসগর
জুন ১৬
জুন ৪
ওক্তোবর ৭
ওক্তোবর ৭
২৫
জমশেদপুর, ঝারখন্দ
জুন ৪
জুন ২
ওক্তোবর ১০
ওক্তোবর ১২
২6
কোলকতা নোচুপ বেঙ্গল
জুন ১
জুন ১০
ওক্তোবর ১২
ওক্তোবর ১৪
২7
আইজোল, মিজোরাম
জুন ৫
জুন ১
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৫
২8
ভুজ, গুজরাত
জুন ৩০
জুন ২১
সেপ্তেম্বর ২৬
সেপ্তেম্বর ১৫
২9
সুরেন্দ্রনগর, গুজরাত
জুন ২৬
জুন ১৫
সেপ্তেম্বর ২৭
সেপ্তেম্বর ২০
৩০
ভোপাল, মধ্য প্রদেশ
জুন ২
জুন ১৫
সেপ্তেম্বর ৩০
সেপ্তেম্বর ২০
৩১
বনারস, উত্তর প্রদেশ
জুন ২০
জুন ১৫
ওক্তোবর ৫
ওক্তোবর ৬
৩২
অগর্তলা, ত্রিপুরা
জুন ৪
জুন ১
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৫
৩৩
শিলোং
জুন ৫
জুন ১
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৫
৩৪
ইম্ফাল, মনিপুর
জুন ৫
জুন ১
ওক্তোবর ১৫
ওক্তোবর ১৫
৩৫
গয়া, বিহার
জুন ১৬
জুন ২
ওক্তোবর ৮
ওক্তোবর ১২
৩6
সিলিগুরী, নোচুপ বেঙ্গল
জুন ৮
জুন ৯
ওক্তোবর ১২
ওক্তোবর ১৪
৩7
ত্রিপুরা
জুন ৪
জুন ২
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৪
৩8
গুৱাহতী, অসম
জুন ৪
জুন ২
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৫
৩9
দিমাপুর,নাগালেন্দ
জুন ৪
জুন ২
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৫
৪০
অজমের, রাজস্থান
জুলাই ১
জুন ২৩
সেপ্তেম্বর ২১
সেপ্তেম্বর ১২
৪১
ধোলপুর, রাজস্থান
জুন ২৮
জুন ২০
সেপ্তেম্বর ২৯
সেপ্তেম্বর ২৫
৪২
লখনৌ
জুন ২৩
জুন ২০
ওক্তোবর ৩
সেপ্তেম্বর ৩০
৪৩
অজমগর, উত্তর প্রদেশ
জুন ২০
জুন ১৭
ওক্তোবর ৪
ওক্তোবর ৫
৪৪
ছপ্রা, বিহার
জুন ১৮
জুন ১৩
ওক্তোবর ৬
ওক্তোবর ১০
৪৫
গেংতোক, সিক্কিম
জুন ১০
জুন ১০
ওক্তোবর ৯
ওক্তোবর ১৪
৪6
জলপাইগুরী, নোংচুপ বেঙ্গল
জুন ৭
জুন ৯
ওক্তোবর ১২
ওক্তোবর ১৪
৪7
তেজপুর, অসম
জুন ৫
৩-জুন
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৪
৪8
জৈসলমার, রাজস্থান
জুলাই ৮
জুলাই ১৫
সেপ্তেম্বর ১৭
সেপ্তেম্বর ১
৪9
জয়পুর, রাজস্থান
জুলাই ১
জুন ২৩
সেপ্তেম্বর ২২
সেপ্তেম্বর ১২
৫০
আগ্রা, উত্তর প্রদেশ
৩০-জুন
২৩-জুন
সেপ্তেম্বর ১৪
সেপ্তেম্বর ২২
৫১
ইতানগর, অরুনাচল প্রদেশ
জুন ৫
জুন ৪
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৪
৫২
দিবুগর, অসম
জুন ৪
জুন ৩
ওক্তোবর ১৪
ওক্তোবর ১৪
৫৩
বিকানের রাজস্থান
জুলাই ৫
জুলাই ১৩
সেপ্তেম্বর ১৭
সেপ্তেম্বর ১
৫৪
চুরু, রাজস্থান
জুলাই ৪
জুলাই ৬
সেপ্তেম্বর ১৯
সেপ্তেম্বর ১০
৫৫
সোনেপত, হরিয়ানা
জুন ৩০
জুন ৩০
সেপ্তেম্বর ২৩
সেপ্তেম্বর ১৫
৫6
ন্যু দিল্লী
জুন ২৭
জুন ২৩
সেপ্তেম্বর ২৫
সেপ্তেম্বর ২২
৫7
ভিৱানী, হরিয়ানা
জুলাই ৩
জুলাই ৬
সেপ্তেম্বর ২১
সেপ্তেম্বর ১২
৫8
পিথোরাগ্রহ উত্তরাখন্দ
জুন ২০
জুন ২১
সেপ্তেম্বর ২৮
সেপ্তেম্বর ২৭
৫9
শিমলা, হিমাচল প্রদেশ
জুনল ২৪
জুন ২৩
সেপ্তেম্বর ২৪
সেপ্তেম্বর ২২
6০
জলন্ধর, পঞ্জাব
জুন ২৮
জুলাই ১৩
সেপ্তেম্বর ২১
সেপ্তেম্বর ১০
6১
চাঁন্দিগর
২6-জুন
জুলাই ১
২২-সেপ্তেম্বর
সেপ্তেম্বর ২২
6২
জম্মু
জুন ২৮
জুলাই ১৩
সেপ্তেম্বর ২১
সেপ্তেম্বর ২০
6৩
শৃগর-ক্যোনোন লম্বী, লদাখ
জুন ২২
জুন ২২
সেপ্তেম্বর ২৪
সেপ্তেম্বর ৩০
6৪
লদাখ, লদাখ
জুন ২৩
জুন ২৬
সেপ্তেম্বর ২৩
সেপ্তেম্বর ২৯
*খা নোংচুপকী মফমদুদগী অমদি অৱাং নোংপোক্কী মোন্সুন্দগী হন্না হৌরকই।

Ministry of Earth Sciences
IMD announces that it expects monsoon rainfall to be normal this year
Issues the first stage long range forecast for south-west monsoon season rainfall
Monsoons are expected to hit Thiruvananthapuram in Kerala on June 1
15 APR 2020 3:25PM by PIB Delhi
The India Meteorological Department (IMD) today announced that it expects monsoon rainfall to be normal this year. "Southwest monsoon seasonal (June to September) rainfall over the country as a whole is likely to be normal (96-104%)," the IMD said in its first stage Long Range Forecast (LRF) for monsoons.
Addressing a press conference through video link, Secretary of Ministry of Earth Sciences Dr. M. Rajeevan released the IMD’s Long Range Forecast for the 2020 Southwest Monsoon Season Rainfall. Director General of IMD, Dr. M. Mohapatra was also present.
The IMD also issued the ‘New Normal Dates of Onset/Progress and Withdrawal of Southwest Monsoon Over India’.
DR. Rajeevan said that quantitatively, the monsoon seasonal (June to September) rainfall is likely to be 100% of the Long Period Average (LPA) with a model error of 5%. The LPA of the season rainfall over the country as a whole for the period 1961-2010 is 88 cm.
"Good news is that it is estimated that the deficient rainfall will be 9 per cent. This forecast is based on the statistical model, it suggests that we will have a normal monsoon", he said.
He said, IMD will issue the updated forecasts in the last week of May/first week of June 2020 as a part of the second stage forecast.
Dr. Rajeevan pointed out that “ Neutral El Nino Southern Oscillation (ENSO) conditions are prevailing over the Pacific Ocean and Neutral Indian Ocean Dipole (IOD) conditions are prevailing over the Indian Ocean. Some climate model forecasts indicate these conditions are likely to persist during the ensuing monsoon season”. “As sea surface temperature (SST) conditions over the Pacific and Indian Oceans are known to have strong influence on Indian monsoon, IMD is carefully monitoring the evolution of sea surface conditions over the Pacific and the Indian oceans,” he added.
Dr. Rajeevan said that La Nina, or cooler-than-usual sea surface temperatures in the east-central Pacific Ocean, is typically associated with better monsoon rains and colder winters in India while El Nino is associated with below-normal rainfall in the country.
The southwest monsoon season, that replenishes the country's farm-dependent economy, first hits the southern tip of Kerala usually in the first week of June and retreats from Rajasthan by September.
Monsoons are expected to hit Kerala's Thiruvananthapuram on June 1. In states like Maharashtra, Gujarat, Madhya Pradesh, Chattisgarh, Telegana, Andhra Pradesh, Odisha, Jharkhand, Bihar and parts of Uttar Pradesh, monsoon will be delayed by 3-7 days compared to the existing normal dates.
However, over extreme northwest India, the monsoon arrives now little earlier, on 8th July compared to the existing date of 15th July.
Monsoons are expected to withdraw in south India on October 15.
Given below are details:
Summary of the Forecast for the 2020 Southwest Monsoon Rainfall
1. Southwest monsoon seasonal (June to September) rainfall over the country as a whole is likely to be normal (96-104%).
2. Quantitatively, the monsoon seasonal (June to September) rainfall is likely to be 100% of the Long Period Average (LPA) with a model error of ± 5%. The LPA of the season rainfall over the country as a whole for the period 1961-2010 is 88 cm.
3. Neutral El Nino Southern Oscillation (ENSO) conditions are prevailing over the Pacific Ocean and Neutral Indian Ocean Dipole (IOD) conditions are prevailing over the Indian Ocean. Some climate modelforecasts indicatethese conditions are likely to persist during the ensuing monsoon season. However, a few other global climate models indicate possibility of development of weak La Nina conditions over the Pacific Ocean during thesecond half of the season.
As sea surface temperature (SST) conditions over the Pacific and Indian Oceans are known to have strong influence on Indian monsoon, IMD is carefully monitoring the evolution of sea surface conditions over the Pacific and the Indian oceans.
IMD will issue the updated forecasts in the last week of May/ first week of June2020 as a part of the second stage forecast. Along with the updated forecast, separate forecasts for the monthly (July and August) rainfall over the country as a whole and seasonal (June-September) rainfall over the four broad geographical regions of India will also be issued.
1. Background
India Meteorological Department (IMD) issues operational forecast for the southwest monsoon season (June to September) rainfall for the country as a whole in two stages. The first stage forecast is issued in April and the second stage forecast is issued in May/June. These forecasts are prepared using the state-of-the-art Statistical Ensemble Forecasting system (SEFS) that is critically reviewed and improved regularly through in-house research activities. Since 2012, IMD is also using the dynamical global climate forecasting system (CFS) model developed under the Monsoon Mission to generate experimental forecasts. For this purpose, the latest version of the Monsoon Mission CFS (MMCFS) model was implemented in January 2017 at the Office of Climate Research and Services, IMD, Pune.
IMD’s SEFS model for the April forecast uses the following 5 predictors that require data upto March.
S. No Predictor Period
1 The Sea Surface Temperature (SST) Gradient between
North Atlantic and North Pacific December + January
2 Equatorial South Indian Ocean SST February
3 East Asia Mean Sea Level Pressure February + March
4 Northwest Europe Land Surface Air Temperature January
5 Equatorial Pacific Warm Water Volume February + March
2. Forecast For the 2020 Southwest monsoon Season (June–September) rainfall over the Country as a whole
2a. Forecast based on the Monsoon Mission Coupled Forecasting System (MMCFS)
For generating the forecast for the 2020 southwest Monsoon season rainfall atmospheric and oceanic initial conditions during March 2020 were used. The forecast was computed as the average of 51 ensemble members.
The forecast based on the MMCFS suggests that there is a high probability (70%) for 2020 monsoon rainfall to be above normal to excess (More than 104% of LPA).
2b. Forecast Based on the Operational Statistical Ensemble Forecasting System
a) Quantitatively, the monsoon seasonal rainfall is likely to be 100% of the Long Period Average (LPA) with a model error of ± 5%. The LPA of the season rainfall over the country as a whole for the period 1961-2010 is 88 cm.
(b)The 5 category probability forecasts for the Seasonal (June to September) rainfall over the country as a whole is given below:
Category Rainfall Range(% of LPA) Forecast Probability (%) Climatological Probability (%)
Deficient < 90 9 16
Below Normal 90 - 96 20 17
Normal 96 -104 41 33
Above Normal 104 -110 21 16
Excess > 110 9 17
The statistical model suggests high probability (41%) for 2020 monsoon rainfall to be normal (96-104% of LPA).
3. Sea Surface Temperature (SST) Conditions in the equatorial Pacific & Indian Oceans
Currently, El Nino Southern Oscillation (ENSO) neutral conditions are prevailing over the Pacific Ocean. The latest forecasts from some global climate models indicate neutral ENSO conditions are likely to persist during the monsoon season. However, few other global climate models including MMCFS indicate possibility of development of weak LaNina conditions over the Pacific Ocean. It may be mentioned that the global climate model predictions prior to and during the spring season generally have noticeable uncertainty due to spring barrier in the seasonal predictability.
At present, neutral Indian Ocean Dipole (IOD) conditions are prevailing over the Indian Ocean. The latest forecast from the MMCFS and global models together indicate neutral IOD conditions are likely to persist during the season.
New Normal Dates of Onset/Progress and Withdrawal of Southwest Monsoon over India
The present normal monsoon onset and withdrawal dates are based on records of only a few stations (149 stations) during the period 1901-1940.
India Meteorological Department (IMD) has now revised the normal onset and withdrawal dates based on recent data. The normal dates of onset are revised based on data during 1961-2019 and normal dates of withdrawal are revised based on data during 1971-2019.
IMD has designed new objective criteria for defining monsoon onset over the entire country based on daily gridded (1ox1o) rainfall data set. The new objective criteria used for deciding monsoon onset/progress dates are designed so as to closely simulate IMD’s operational onset dates. However, the new withdrawal dates are fixed using the IMD’s operational withdrawal dates during 1971-2019.
Monsoon onset over Kerala remains the same, i.e., 1 June. However, new monsoon advance dates over the states like Maharashtra, Gujarat, Madhya Pradesh, Chattisgarh, Telegana, Andhra Pradesh, Odisha, Jharkhand, Bihar and parts of Uttar Pradesh are delayed by 3-7 days compared to existing normal dates. However, over extreme northwest India, the monsoon arrives now little earlier, on 8th July compared to the existing date of 15th July. There are however appreciable changes in the monsoon withdrawal dates, especially over Northwest and Central India. Monsoon withdraws from NW India almost 7-14 days later from the existing dates. There is no change in the final withdrawal date over south India, i.e., 15th October.
These new dates are relevant for many applications like agriculture, water and power management etc.
The new and older onset and withdrawal dates are shown in Fig 1.
Table -1 shows new and old onset and withdrawal dates of few major cities in India. IMD will start using these new dates from 1 June 2020. IMD will release a very detailed report by 15 May 2020.
Existing & New Dates of Normal Monsoon Onset/progress
Fig.1(a) Map showing the new (black solid) normal dates of monsoon onset/progress over the country based on the new objective rainfall criteria for the base period of 1961-2019 along with existing normal dates (red dotted).
Existing & New Dates of Normal Monsoon Withdrawal
Fig.1(b) Map showing the new (black solid) normal dates of monsoon withdrawal over the country based on the new objective rainfall criteria for the base period of 1971-2019 along with existing normal dates (red dotted).
Table-1: Normal monsoon onset (1961-2019) dates based on new rainfall criteria and withdrawal (1971-2019) dates based on the operational data over a few major cities of the country.
Sr. No.
Station Name
Normal Monsoon
Onset/ Progress Date
Normal Monsoon Withdrawal Date
New
(1961-2019)
Existing
(1901-1940)
New
(1971-2019)
Existing
(1901-1940)
1
Thiruvananthapuram, Kerala
01-Jun
01-Jun
*
*
2
Chennai, Tamil Nadu
04-Jun
01-Jun
*
*
3
Udupi, Karnataka
04-Jun
05-Jun
*
*
4
Panjim, Goa,
07-Jun
07-Jun
14-Oct
10-Oct
5
Gangawati, Karnataka
06-Jun
05-Jun
15-Oct
*
6
Ongole, Andhra Pradesh
08-Jun
04-Jun
*
*
7
Hyderabad
08-Jun
07-Jun
14-Oct
15-Oct
8
Machilipatnam, Andhra Pradesh
13-Jun
05-Jun
*
*
9
Kolhapur, Maharashtra
09-Jun
09-Jun
11-Oct
01-Oct
10
Satara, Maharashtra
10-Jun
09-Jun
09-Oct
30-Sep
11
Pune, Maharashtra
10-Jun
09-Jun
11-Oct
06-Oct
12
Jagdalpur,Chhattisgarh
13-Jun
09-Jun
13-Oct
15-Oct
13
Vizag, Andhra Pradesh
11-Jun
09-Jun
14-Oct
15-Oct
14
Mumbai, Maharashtra
11-Jun
10-Jun
08-Oct
29-Sep
15
Ahmednagar, Maharashtra
12-Jun
10-Jun
08-Oct
29-Sep
16
Cuttack, Odisha
12-Jun
11-Jun
12-Oct
13-Oct
17
Puri, Odisha
13-Jun
12-Jun
12-Oct
13-Oct
18
Surat, Gujarat
19-Jun
13-Jun
2-Oct
25-Sep
19
Jalgaon, Maharashtra
18-Jun
13-Jun
6-Oct
27-Sep
20
Nagpur, Maharshtra
15-Jun
13-Jun
6-Oct
6-Oct
21
Raipur, Chhattisgarh
16-Jun
13-Jun
9-Oct
10-Oct
22
Ahmedabad
21-Jun
14-Jun
30-Sep
22-Sep
23
Khandwa, Madhya Pradesh
20-Jun
14-Jun
3-Oct
25-Sep
24
Bilaspur, Chhattisgarh
16-Jun
14-Jun
7-Oct
7-Oct
25
Jamshedpur, Jharkhand
14-Jun
12-Jun
10-Oct
12-Oct
26
Kolkata, West Bengal
11-Jun
10-Jun
12-Oct
14-Oct
27
Aizawl, Mizoram
5-Jun
1-Jun
14-Oct
15-Oct
28
Bhuj, Gujarat
30-Jun
21-Jun
26-Sep
15-Sep
29
Surendranagar,Gujarat
26-Jun
15-Jun
27-Sep
20-Sep
30
Bhopal, Madhya Pradesh
22-Jun
15-Jun
30-Sep
20-Sep
31
Varanasi, Uttar Pradesh
20-Jun
15-Jun
5-Oct
6-Oct
32
Agartala, Tripura
4-Jun
1-Jun
14-Oct
15-Oct
33
Shillong
5-Jun
1-Jun
14-Oct
15-Oct
34
Imphal, Manipur
5-Jun
1-Jun
15-Oct
15-Oct
35
Gaya, Bihar
16-Jun
12-Jun
8-Oct
12-Oct
36
Siliguri, West Bengal
8-Jun
9-Jun
12-Oct
14-Oct
37
Tripura
4-Jun
2-Jun
14-Oct
14-Oct
38
Guwahati, Assam
4-Jun
2-Jun
14-Oct
15-Oct
39
Dimapur, Nagaland
4-Jun
2-Jun
14-Oct
15-Oct
40
Ajmer, Rajasthan
1-Jul
23-Jun
21-Sep
12-Sep
41
Dholpur, Rajasthan
28-Jun
20-Jun
29-Sep
25-Sep
42
Lucknow
23-Jun
20-Jun
3-Oct
30-Sep
43
Azamgarh, Uttar Pradesh
20-Jun
17-Jun
4-Oct
5-Oct
44
Chhapra, Bihar
18-Jun
13-Jun
6-Oct
10-Oct
45
Gangtok, Sikkim,
10-Jun
10-Jun
9-Oct
14-Oct
46
Jalpaiguri, West Bengal
7-Jun
9-Jun
12-Oct
14-Oct
47
Tezpur, Assam
5-Jun
3-Jun
14-Oct
14-Oct
48
Jaisalmar, Rajasthan
8-Jul
15-Jul
17-Sep
1-Sep
49
Jaipur, Rajasthan
1-Jul
23-Jun
22-Sep
12-Sep
50
Agra, Uttar Pradesh
30-Jun
23-Jun
14-Sep
22-Sep
51
Itanagar, Arunachal Pradesh
5-Jun
4-Jun
14-Oct
14-Oct
52
Dibrugarh, Assam
4-Jun
3-Jun
14-Oct
14-Oct
53
Bikaner, Rajasthan
5-Jul
13-Jul
17-Sep
1-Sep
54
Churu, Rajasthan
4-Jul
6-Jul
19-Sep
10-Sep
55
Sonepat, Haryana
30-Jun
30-Jun
23-Sep
15-Sep
56
New Delhi
27-Jun
23-Jun
25-Sep
22-Sep
57
Bhiwani, Haryana
3-Jul
6-Jul
21-Sep
12-Sep
58
Pithoragarh, Uttarakhand
20-Jun
21-Jun
28-Sep
27-Sep
59
Shimla, Himachal Pradesh
24-Jun
23-Jun
24-Sep
22-Sep
60
Jalandhar, Punjab
28-Jun
13-Jul
21-Sep
10-Sep
61
Chandigarh
26-Jun
1-Jul
22-Sep
22-Sep
62
Jammu,
28-Jun
13-Jul
21-Sep
20-Sep
63
Srinagar-Kyonon Road, Ladakh
22-Jun
22-Jun
24-Sep
30-Sep
64
Ladakh, Ladakh
23-Jun
26-Jun
23-Sep
29-Sep
*SW Monsoon retreats from the area and Northeast monsoon gets established