প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কিৰ্লোস্কাৰ গ্ৰুপৰ শতবৰ্ষ উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 JAN 2020 9:30PM by PIB Guwahati
আপোনাক সকলোলৈ নৱবৰ্ষৰ শুভেচ্ছা যাচিলো৷ কিৰ্লোস্কাৰ গ্ৰুপৰ বাবে এয়া দুগুণ আনন্দৰ সময়৷ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সহযোগিতাৰো এশ বছৰ পূৰ্ণ হৈছে আৰু সেইবাবে কিৰ্লোস্কাৰ গ্ৰুপক মই অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল, কিৰ্লোস্কাৰ গ্ৰুপৰ সফলতা হ’ল ভাৰতীয় উদ্যম আৰু ভাৰতীয় উদ্যমীসকলৰ সফলতাৰ এক পৰিচয়৷ সিন্ধু সভ্যতাৰ সময়ৰ পৰা আজি পৰ্যন্ত ভাৰতীয়সকলৰ উদ্যমিতা সত্বাই দেশৰ বিকাশক এক নতুন শক্তি, নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে৷ যেতিয়া দেশ দাসত্বৰ বান্ধোনত শৃংখলিত হৈ আছিল তেতিয়া লক্ষ্মণ ৰাও কিৰ্লোস্কাৰ মহোদয় আৰু তেওঁৰ দৰে বহু উদ্যমীয়ে ভাৰতৰ এই সত্বাক জীয়াই ৰাখিছিল; কোনো পৰিস্থিতিতে ইয়াক কম হ’বলৈ দিয়া নাছিল৷ এই ভাৱনাৰ ফলতেই স্বতন্ত্ৰতাৰ পিছতো দেশে আগবাঢ়িবলৈ সক্ষম হৈ উঠিছিল৷ আজিৰ এই দিনটো লক্ষ্মণ ৰাও কিৰ্লোস্কাৰ মহোদয়ৰ চিন্তা আৰু তেওঁৰ সপোনক উদযাপিত কৰাৰ দিন, লগতে উদ্যমীসকলৰ বাবে উদ্ভাৱন আৰু উৎসৰ্গাৰ প্ৰেৰণা লাভৰো এক অনন্য অৱকাশ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ আজি লক্ষ্মণ ৰাও মহোদয়ৰ জীৱনী- যান্ত্ৰিকী যাত্ৰা, মুকলি কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো৷ মোৰ বিশ্বাস যে তেওঁৰ যাত্ৰাৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহে ভাৰতৰ যুৱচামক উদ্ভাৱন আৰু উদ্যমী সত্বাৰ বাবে অনুপ্ৰেৰিত কৰিব৷
বন্ধুসকল, কিবা এটা নতুন কাম কৰাৰ বাসনা, কষ্ট কৰাৰ বাসনা, নতুন নতুন ক্ষেত্ৰত নিজৰ আধিপত্য বিস্তাৰ কৰাৰ বাসনাই হ’ল প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ পৰিচয়৷ ভাৰতৰ উদ্যমীসকল দেশৰ বিকাশৰ বাবে, নিজৰ ক্ষমতা তথা সফলতাৰ প্ৰসাৰণৰ বাবে অধীৰ৷ আপুনি চিন্তা কৰিছে চাগে যে আজি বিশ্ব অৰ্থনীতি আৰু আমাৰ অৰ্থব্যৱস্থাৰ গতিক লৈ বিভিন্ন ধৰণৰ বাতৰি প্ৰকাশৰ সময়তে মই ইমান দৃঢ়তাৰে কেনেদৰে এই কথা ক’ব পাৰিছো৷
বন্ধুসকল, ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতৰ ওপৰত, আপোনালোকৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে৷ পৰিস্থিতি পৰিৱৰ্তন হোৱাৰ বাবে, প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰাৰ বাবে যি ইচ্ছাশক্তিৰ প্ৰয়োজন হয়, সেয়া ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতৰ শিৰাই শিৰাই প্ৰবাহিত হৈ আছে৷ আৰু সেইবাবে আজি আমি নতুন বছৰত ভৰি থোৱাৰ মুহূৰ্তত, নতুন দশকত প্ৰৱেশ কৰাৰ মুহূৰ্তত, এই দশক ভাৰতীয় উদ্যমীসকলৰ হ’ব বুলি ক’বলৈ অকণো দ্বিধাবোধ হোৱা নাই৷
বন্ধুসকল, এই দশকত পাঁচ ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিত উপনীত হোৱাটো কেৱল এটা পদক্ষেপহে৷ আমাৰ সপোন অধিক বৃহৎ, আমাৰ আশা অধিক বিশাল, আমাৰ লক্ষ্য অধিক মহান৷ ২০১৪ চনৰ পিছত দেশত ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতৰ সপোনে, তেওঁলোকৰ প্ৰসাৰণে যাতে বাধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয় তাৰবাবে নিৰন্তৰে প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে৷ এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত যিমানবোৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে, সেই প্ৰতিটো সিদ্ধান্তৰ অন্তৰালত ভাৰতত কাম কৰা উদ্যমীসকলে যাতে কোনো ধৰণৰ বাধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়, তেওঁলোকৰ বাবে যাতে এক উন্নত ব্যৱসায়িক পৰিবেশৰ সৃষ্টি হয়, সেই উদ্দেশ্য পৰিলক্ষিত হৈছে৷
বন্ধুসকল, দেশৰ জনতাৰ প্ৰকৃত সামৰ্থ তেতিয়াহে উদ্ভাসিত হয় যেতিয়া চৰকাৰে ভাৰত, ভাৰতীয় আৰু উদ্যোগসমূহৰ সন্মুখত বাধা হিচাপে নহৈ সহযোগীৰ ৰূপত অৱতীৰ্ণ হয়৷ বিগত বৰ্ষসমূহত দেশে এই পথেৰেই আগবাঢ়িছে৷ বিগত বৰ্ষসমূহত দেশত reform with intent, perform with integrity, transform with intern city, process driven and professional governance প্ৰদান কৰাৰ বাবে ব্যাপক প্ৰয়াস হ’ব ধৰিছে৷ উদ্যোগ জগতৰ সমস্যাসমূহ অনুধাৱন কৰা হৈছে, সেইসমূহ দূৰ কৰাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, আজিকালি ইনছলভেন্সী আৰু বেংক্ৰাপচী কোড আইবিচিৰ ইমান চৰ্চা হ’বলৈ ধৰিছে, কিন্তু ই কেৱল- ইমান টকা আহিল, সিমান টকা আহিল- তাতেই সীমাৱদ্ধ হৈ থকা নাই৷ ই তাতোকৈও ঊৰ্ধলৈ আগুৱাই গৈছে৷ আপোনালোক সকলোৱে ভালদৰে জানে যে কিছুমান পৰিস্থিতিত কোনো ব্যৱসায়ৰ পৰা ওলাই অহাটোৱেই সমীচিন বুলি ভবা হয়৷ সকলো উদ্যোগেই যে সফল হ’ব, সকলো উদ্যোগৰ অন্তৰালত যে কোনো ষড়যন্ত্ৰ থাকিব, কোনো অনৈতিক সিদ্ধান্ত থাকিব, এয়া আৱশ্যকীয় নহয়৷ দেশত এনেধৰণৰ উদ্যমীসকলৰ বাবে এটা পথ নিৰূপণ কৰাটো প্ৰয়োজন আছিল আৰু আইবিচিয়ে সেই আধাৰ প্ৰস্তুত কৰিলে৷ আজি নতুবা কাইলৈ, ইয়াৰ ওপৰত নিশ্চয়কৈ অধ্যয়ন হ’ব যে আইবিচিয়ে কিমানজন ভাৰতীয়ৰ ভৱিষ্যত ৰক্ষা কৰিলে, তেওঁক নিঃশেষ হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিলে৷
বন্ধুসকল, ভাৰতৰ কৰ ব্যৱস্থাত পূৰ্বে কিহৰ অভাৱ আছিল সেয়া আপোনালোকে ভালদৰেই জানে৷ আৰক্ষীৰাজ, কৰ নীতিসমূহৰ সৈতে জড়িত ভ্ৰম আৰু ভিন্ন ভিন্ন ৰাজ্যত কৰৰ জালে যে ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতৰ গতিত ৰোধক হৈ পৰিছিল৷ দেশৰ পৰা এতিয়া এই ৰোধক নোহোৱা কৰা হৈছে৷ আমাৰ কৰ ব্যৱস্থাত স্বচ্ছতা, দক্ষতা আৰু দায়িত্ব বৃদ্ধি কৰিবলৈ তথা কৰদাতা আৰু কৰ বিভাগৰ মাজত মানৱ হস্তক্ষেপ সমাপ্ত কৰিবলৈ এক নতুন ব্যৱস্থা প্ৰণয়ন কৰা হৈছে৷ আজি দেশত ঔদ্যোগিক কৰ আৰু ঔদ্যোগিক কৰ হাৰ যিদৰে হ্ৰাস কৰা হৈছে সেয়া পূৰ্বে কেতিয়াও কৰা হোৱা নাছিল৷
বন্ধুসকল, পণ্য সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ সংশোধনী অথবা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকৰ সংশোধনী, এই দাবী বহু সময় ধৰি উত্থাপিত হৈ আহিছিল৷ আজি এয়া সত্যলৈ ৰূপান্তৰিত হোৱাৰ মূল কাৰণেই হ’ল যে ভাৰতীয় উদ্যোগখণ্ডই যাতে কোনো ধৰণৰ বাধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়, তেওঁলোকে যাতে সম্প্ৰসাৰণৰ সুযোগ লাভ কৰিব পাৰে৷
বন্ধুসকল, কিছুমান লোকে এয়া কল্পনা কৰি সময় অতিবাহিত কৰে যে ভাৰত চৰকাৰে উদ্যমীসকলৰ পিছে পিছে লাঠী লৈ ঘূৰি ফুৰিছে৷ কিছু ভ্ৰষ্টাচাৰীৰ বিৰুদ্ধে কাৰ্যব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাক ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতৰ প্ৰতি কঠোৰতা প্ৰদৰ্শনৰ ৰূপ দিয়াটো এক প্ৰকাৰৰ অপপ্ৰচাৰ৷ ভাৰতীয় উদ্যোগে যাতে এক কাৰ্যকৰী পৰিবেশত, বিনা ভয়ে, বিনা বাধাই আগবাঢ়িব পাৰে, সম্পদ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, নিজৰ বাবে সম্পদ সৃষ্টি কৰিব পাৰে তাৰবাবে আমি সদায়েই প্ৰয়াস কৰি আহিছো৷ ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতে যাতে আইনী মেৰপেচৰ পৰা মুক্ত হ’ব পাৰে তাৰবাবে নিৰন্তৰে প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷ দেশত ডেৰ হাজাৰতকৈও অধিক পুৰণি আইন বিলোপ কৰা হৈছে৷ উদ্যোগ আইনৰ সৈতে জড়িত সৰু সৰু কাৰিকৰী ভুলৰ বাবে উদ্যমীসকলৰ ওপৰত কিদৰে অপৰাধমূলক মোকৰ্দমা চলোৱা হৈছিল, সেয়া মই সবিস্তাৰে ক’বলৈ নাযাও৷ এতিয়া এনে বহু ভুলক অপৰাধবিহীন হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে৷ যিসমূহ শ্ৰম আদালতত কাম চলি আছে, তাতেও শ্ৰম অভিযোগক সৰলীকৰণ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে, যাৰ লাভ উদ্যোগ আৰু কৰ্মশক্তি, শ্ৰমিক উভয়ে পাব৷
বন্ধুসকল, ভাৰতীয় অৰ্থব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দেশত তৎকালীন উপায়ৰ সৈতে দীৰ্ঘকালীন সমাধানৰ ওপৰতো কাম কৰা হৈছে৷ দেশত আগন্তুক প্ৰজন্ম লাভান্বিত হোৱা ধৰণে বিভিন্ন ধৰণৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, বিগত পাঁচ বছৰত দেশত নিষ্ঠাৰে কাম কৰা, পাৰদৰ্শিতাৰে কাম কৰাৰ পৰিবেশ আজি সৰ্বত্ৰ পৰিলক্ষিত হৈছে৷ এই পৰিবেশে দেশক বৃহৎ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত কৰাত আৰু নিৰ্ধাৰিত সময়ত সেয়া প্ৰাপ্ত কৰাৰ উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে৷ ভাৰতত একবিংশ শতিকাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১০০ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক টকা বিনিয়োগ হওক, জনতাৰ ইজ অব্ লিবিঙৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত যোজনা প্ৰণয়ন হওক, দেশৰ মানৱ সম্পদত বিনিয়োগ কৰা; এনেধৰণৰ প্ৰতিটো দিশতে কাম হ’ব ধৰিছে আৰু পূৰ্বৰ তুলনাত অধিক গতিৰে কাম হ’বলৈ ধৰিছে৷
বন্ধুসকল, মই যি transforming with intensity ৰ কথা আপোনালোকক কৈছো সেয়া সংখ্যাৰ দিশৰ পৰাও পৰিলক্ষিত হৈছে৷ তৃণমূল পৰ্যায়ত দ্ৰুত গতিত কাম কৰাৰ সুবিধাটো এয়েই যে কেৱল পাঁচ বছৰতে ইজ অব্ ডুয়্ং বিজনেছৰ সূচাংকত ৭৯টা স্থানৰ সংশোধন হৈছে৷ উদ্ভাৱনক উদগনি দিয়াৰ বাবে দেশত যি দ্ৰুত গতিত নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে, তাৰ ফলস্বৰূপে কেৱল পাঁচ বছৰতেই বিশ্ব উদ্ভাৱন সূচাংকত ২০টা স্থানৰ অগ্ৰগতি লাভ কৰিব পৰা হৈছে৷ নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কেইবাটাও বৰ্ষজুৰি এফডিআইক আকৰ্ষিত কৰিব পৰা বিশ্বৰ শীৰ্ষৰ ১০খন দেশত নিজৰ স্থান অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পৰাটোও ভাৰতৰ অন্যতম এক অভিজ্ঞতা৷
বন্ধুসকল, বিগত কিছু বৰ্ষত দেশত আন এক পৰিৱৰ্তন পৰিলক্ষিত হৈছে৷ এই পৰিৱৰ্তন হৈছে যুৱ উদ্যমীসকলৰ সংখ্যাত৷ আজি দেশৰ যুৱ উদ্যমীসকলে নতুন চিন্তাধাৰা, নতুন ব্যৱসায়িক মডেল প্ৰস্তুত কৰিবলৈ ধৰিছে৷ পুৰণি দিনৰ মাত্ৰ কেইটামান খণ্ডৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰ হৈ নাথাকি আজিকালিৰ যুৱচামে আন আন নতুন ক্ষেত্ৰসমূহতো আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ সমৰ্থ হৈছে৷ আৰু ইয়াতো গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা এয়েই যে তেওঁলোকে সৰু সৰু চহৰৰ পৰা ওলাই বৃহৎ লক্ষ্য প্ৰাপ্তিৰ দিশত ধাৱমান হৈছে৷
বন্ধুসকল, এটা সময় এনে আছিল যে ‘বম্বে ক্লাবে’ দেশৰ উদ্যমীসকলক, তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল৷ এতিয়া যদি এনে কোনো ক্লাব আছে তেন্তে সেই ক্লাবক ‘ভাৰত ক্লাব’ বুলি কোৱা হ’ব য’ত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ ন-পুৰণি উদ্যমীসকলে প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব৷ মই ভাবো যে ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তিত ব্যৱসায়িক সংস্কৃতি, তাৰ বিস্তাৰ, তাৰ সামৰ্থ এক অত্যুত্তম উদাহৰণ৷ আৰু সেইবাবে ভাৰতৰ সামৰ্থক, ভাৰতীয় উদ্যমীসকলৰ সামৰ্থক যদি কোনোবাই কম বুলি ভাবিছে তেন্তে তেওঁ সেয়া ভুল কৰি আছে৷ নৱবৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে, আজি এই মঞ্চৰ পৰা মই ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতক পুনৰবাৰ ক’ব বিচাৰিম যে আপোনালোকে মনলৈ নিৰাশাৰ ডাৱৰ আহিবলৈ নিদিব৷ নতুন শক্তিৰ সৈতে আগবাঢ়ক, নিজৰ বিস্তাৰৰ বাবে আপুনি দেশৰ যি প্ৰান্তৰ পৰাই নাহক কিয়, ভাৰত চৰকাৰে আপোনাৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই আগবাঢ়িব৷ হয়, আপোনালোকৰ পথ কি হ’ব, কি হ’ব লাগে- এই সন্দৰ্ভত মই লক্ষ্মণ ৰাও মহোদয়ৰ জীৱনৰ পৰাই অনুপ্ৰেৰণা লৈ ইয়াক বিস্তাৰিত ৰূপত ক’ব বিচাৰিছো৷
বন্ধুসকল, লক্ষ্ণণ ৰাও মহোদয় দেশৰ সেই অনুপ্ৰেৰণাদায়ী ব্যক্তিসকলৰ মাজৰ এজন আছিল যিয়ে ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসাৰে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি যন্ত্ৰ নিৰ্মাণৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল৷ দেশৰ আৱশ্যকতাসমূহ আৰু সেইসমূহৰ জড়িত নিৰ্মাণৰ এই চিন্তাধাৰাই ভাৰতৰ বিকাশৰ গতি আৰু ভাৰতীয় উদ্যোগসমূহৰ বিকাশৰ গতি দ্ৰুত কৰিব৷ আমি zero defect, zero effect ৰ মূলমন্ত্ৰৰে আগবাঢ়ি বিশ্বমানৰ সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে আমি ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰিব পাৰি আৰু বিশ্ব বজাৰত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিব পাৰিম৷ আমি ভাৰতীয় সমাধান, বিশ্বজনীন এপ্লিকেচনসমূহৰ বিষয়েও চিন্তা কৰিব লাগিব, সেই অনুসাৰে নিজৰ যোজনাসমূহ প্ৰণয়ন কৰিব লাগিব৷ মই ইয়াত দুটা যোজনাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ বিচাৰিছো৷ প্ৰথমটো হ’ল বিত্তীয় লেনদেনৰ সৈতে জড়িত ইউপিআই যোজনা আৰু দ্বিতীয়টো হ’ল সমগ্ৰ দেশতে এলইডি বাল্ব যোগান ধৰা উজ্বলা যোজনা৷
বন্ধুসকল, আজি ভাৰতে দ্ৰুত গতিৰ বেংকিং লেনদেন বিচাৰে, প্ৰযুক্তিৰ উন্নত ব্যৱহাৰ হোৱাটো বিচাৰে৷ কেৱল তিনিটা বছৰতে ইউপিআই প্ৰসাৰিত হৈ তেওঁলোকৰ এই ইচ্ছা পূৰণ কৰিছে৷ আজি ২৪ ঘণ্টাই দিনে-ৰাতিয়ে সহজে অনলাইন লেনদেন সম্ভৱ হৈ উঠিছে৷ আজি ভীম এপ এক ব্ৰেণ্ড হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷
বন্ধুসকল, ২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ বিত্তীয় বৰ্ষত ইউপিআইৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৯ লাখ কোটি টকাৰ লেনদেন হৈছিল৷ এই বিত্তীয় বৰ্ষত ডিচেম্বৰ পৰ্যন্ত প্ৰায় ১৫ লাখ কোটি টকাৰ ইউপিআইৰ জৰিয়তে লেনদেন হৈছে৷ আপুনি ধাৰণা কৰিব পাৰে যে দেশে কিমান দ্ৰুত গতিৰে ডিজিটেল লেনদেন গ্ৰহণ কৰি লৈছে৷
বন্ধুসকল, দেশক এনে এক বিকল্পৰ প্ৰয়োজন আছিল যাৰ জৰিয়তে বিদ্যুৎ ৰাহি আৰু ইয়াৰ ওপৰত যাতে ব্যয় হ্ৰাস হয়৷ এই প্ৰয়োজনীয়তাই উজ্বলা যোজনাৰ জন্ম দিছিল৷ এলইডি নিৰ্মাণক উদগনি দিয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হ’ল৷ নীতিসমূহৰ পৰিৱৰ্তন কৰা হ’ল৷ ইয়াৰ দ্বাৰা বাল্বৰ মূল্য হ্ৰাস হ’ল আৰু এবাৰ জনতাই ইয়াৰ লাভসমূহ অনুভূত কৰাৰ পিছত ইয়াৰ চাহিদাও বৃদ্ধি হ’ল৷ কালি উজ্বলা যোজনাৰ পাঁচ বৰ্ষ সম্পূৰ্ণ হৈছে৷ এয়া আমাৰ সকলোৰে বাবে সন্তোষৰ কথা যে এই সময়ছোৱাত সমগ্ৰ দেশতে ৩৬ কোটিতকৈও অধিক এলইডি ষ্ট্ৰীট বাল্ব স্থাপন কৰা হৈছে৷ এই দুয়োটা প্ৰয়াসৰ ফলত প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৫,৫০০ কোটি কিলোৱাট/ঘণ্টা বিদ্যুৎ ৰাহি হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো বৰ্ষত সহস্ৰ কোটি টকাৰ বিদ্যুতৰ ব্যয় হ্ৰাস হৈছে আৰু কাৰ্বন-ডাই-অক্সাইডৰ নিৰ্গমনো হ্ৰাস হৈছে৷ আৰু আমাৰ বাবে এয়াই আনন্দৰ কথা যে ভাৰতৰ পৰা ওলোৱা এনে উদ্ভাৱন, সেয়া লাগিলে ইউপিআইয়েই হওক অথবা উজ্বলাই হওক, বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিছে৷
বন্ধুসকল, এনেধৰণৰ সাফল্যৰ কাহিনীয়েই হ’ল আমাৰ মেক ইন ইণ্ডিয়া অভিযান, আমাৰ উদ্যোগ জগতৰ শক্তি৷ মই এনেধৰণৰ সাফল্যৰ কাহিনী ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতৰ পৰা, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰৰ পৰা বিচাৰো৷ জল জীৱন অভিযানেই হওক, পুনৰ নৱীকৰণ শক্তিয়েই হওক, বৈদ্যুতিক পৰিবহণেই হওক, দুৰ্যোগ প্ৰশমনেই হওক, প্ৰতিৰক্ষাই হওক; প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আপোনালোকৰ বাবে এনে অনেক সাফল্যৰ কাহিনীয়ে অপেক্ষা কৰি আছে৷ চৰকাৰে সকলো ধৰণে আপোনালোকৰ সৈতে আছে, আপোনালোকৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয়তাৰ সমৰ্থনৰ বাবে কাষত আছে৷
আপোনালোকে এই সুযোগৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰক, নিৰন্তৰে উদ্ভাৱন কৰক, বিনিয়োগ কৰক, ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাত অংশগ্ৰহণ কৰক৷ এই কামনাৰ সৈতে মই মোৰ ভাষণ সামৰিছোঁ আৰু পুনৰবাৰ কিৰ্লোস্কাৰ গোটক, কিৰ্লোস্কাৰ পৰিয়াললৈ অনেক শুভকামনা জনাইছোঁ৷ অত্যুত্তম শতবৰ্ষৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the centenary celebrations of Kirloskar Group
06 JAN 2020 9:30PM by PIB Delhi
Happy New Year to all of you! It is an occasion for double celebrations for the Kirloskar Group. It has been a hundred years of cooperation in nation building and I congratulate Kirloskar Group for the same.
Friends,
The success of the Kirloskar Group is also a hallmark of success for Indian enterprises and Indian entrepreneurs. The spirit of enterprise of the Indians since the Indus Valley Civilization till date, is giving a new energy and a new momentum to the development of the country. When the country was under the shackles of slavery, at that time, Shri Laxmanrao Kirloskar ji and such entrepreneurs had kept the spirit of India alive. Under no circumstances did they allow this spirit to become weak.
It was this spirit that helped the country to move forward even after independence. Today is not only the day to celebrate the ideas and dreams of Laxmanrao Kirloskar ji, it is also an invaluable opportunity for the entrepreneurs to take inspiration from innovation and dedication. Today, Laxmrao Ji's biography is also being released and it has a beautiful title - 'Yantrik ki yatra - the man who made machines'. Its release is also a great privilege for me. And I am sure that the important milestones of his journey will continue to inspire the common youth of India for innovation and enterprise spirit.
Friends,
This feeling of doing something; this idea of taking risks; this feeling of expanding into new areas is still the identity of every Indian entrepreneur. India's entrepreneur is impatient for the development of the country, to expand its capabilities and successes. You must be wondering that at a time when there is a lot said about the world economy as well as the pace of our economic development, how am I saying this with so much confidence?
Friends,
I have faith in the Indian industry, and on all of you. The will power needed to change the circumstances and to overcome every challenge, is ingrained in the Indian industry. And today as we are entering a new year, entering a new decade, I have no hesitation in saying that this decade will be for the Indian entrepreneurs.
Friends,
The goal of five trillion dollar economy is just one milestone to be crossed in this decade. Our dreams, hopes and goals are even bigger. And so since 2014, there has been a relentless effort in the country to ensure that the dreams of Indian industry and its expansion do not face any hindrance. At this time, the idea behind every decision and every action has been to create a better business environment for every type of entrepreneur working in India so that they overcome every kind of hindrance.
Friends,
The true strength and potential of the people of the country can emerge only when the government is standing, not as an obstacle, but as their partner with the India, Indians and the industry. The country has taken this path. In the recent years, there has been a continuous effort to reform with intent, perform with integrity, transform with intensity and to ensure process driven and professional governance in the country. The difficulties of the industry have been understood, and efforts have been made to overcome them.
Friends,
Nowadays Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) is discussed so much, but it is not only limited to the return of money in the system. It is even more than that. You all know very well that in certain cases, it is often considered wise to get out of the business. It is not necessary that if the company is not succeeding, there must be a conspiracy behind it, or a wrong intention and greed; it is not necessary. It was necessary to find a solution for such entrepreneurs in the country and the IBC has laid the foundation for this. There will be a study someday on how the future of so many Indian entrepreneurs has been saved by IBC, preventing them from getting ruined.
Friends,
You are well aware of the shortcomings in the tax system of India that existed earlier. Inspector raj, confusion in tax policies, and tax traps in different states had put the brakes on the speed of Indian industry's growth. The country has now removed this brake as well. A new system is being created to bring transparency in our tax system, to increase efficiency, to increase accountability, to eliminate human interface between the taxpayers and the tax department. Today, the corporate tax and corporate tax rates are the lowest ever in the country.
Friends,
There was a demand for the reforms like Goods and Services Tax or Public Sector Bank reforms; everyone demanded it. These demands have been fulfilled today due to the thinking that every obstacle before Indian industry should be removed and the industry should be given every opportunity to expand.
Friends,
Some people put their energy into creating the image that the Government of India is chasing the entrepreneurs with a stick. To take action against some unscrupulous and corrupt people is termed as strictness against Indian industry by some people. We have tried to ensure that the Indian industry is able to work in a transparent environment without fear, without hindrance, and is able to move ahead, create wealth for the country and for them. Constant efforts have been made to liberate the Indian industry from the trap of laws. As a result, more than 1500 archaic laws in the country have been abolished. I do not want to go into details of how criminal prosecution was carried out against the entrepreneurs for even small technical mistakes related to company law. Now many such mistakes have been decriminalized. The Labour Courts on which work is currently underway, are also in the process of simplifying labour compliance, which will benefit both the industry and the workforce or labourers.
Friends,
Long term solutions as also short-term measures are being taken simultaneously in the country to strengthen the Indian economy. Decisions are being taken in the country that will benefit not only the present, but also the generations to come.
Friends,
During the last five years, the environment of working with integrity and complete transparency is visible everywhere in the country today. This environment has encouraged the country to set higher goals, and achieve them on time. Work is underway to invest more than 100 lakh crore rupees for 21st century infrastructure in India. There are plans at every level for ensuring ease of living for the people and investing on the human resource capital of the country. Work is going on at every front and several times faster than before.
Friends,
The 'transforming with intensity' that I am talking about is also visible in the figures. It is the result of working at the grassroots level that in just five years there has been an improvement of 79 ranks in the Ease of Doing Business ranking. The speed with which policies and decisions were made in the country to promote innovation in the country, as a result, the global innovation index has improved by 20 ranks in just five years. It is also a great achievement for India to be among the top 10 countries of the world attracting FDI for many consecutive years.
Friends,
The country has undergone another very important change in the last few years. This change has been noticed in the number of young entrepreneurs. Today, young entrepreneurs of the country are coming out with new ideas and new business models. Now even that era is passing when the focus was only on some special sectors of the industry like commodities, mining and heavy engineering. Our youth today are also expanding into new sectors. And the special thing today is that these youngsters are coming out of the small towns of the country and are attaining major goals.
Friends,
There was a time when Bombay Club was said to represent the entrepreneurs of the country and their business interest. Now if such a club is formed today, it will be called Bharat Club, which will represent different sectors, different fields, old stalwarts and new entrepreneurs. I believe India's changing business culture, its expansion and its potential, will set the best example. And therefore, if someone is underestimating the power of India, the power of Indian entrepreneurs, then he is making a mistake. Today, in the beginning of the New Year, from this platform, I will again tell the Indian industry not to let disappointment get the better of you. Move forward with a new energy. The Indian government will walk shoulder to shoulder with you wherever you go for your expansion. Yes, I want to elaborate upon this, seeking inspiration from the life of Laxmanrao ji on what should be your path.
Friends,
Laxmanrao ji was one of the inspiring persons of the country who pioneered the use of technology and the manufacturing of machines as per India's requirements. This idea of the country's needs will accelerate the pace of development of India and the pace of development of Indian industry. We have to make world class products following the mantra of 'zero defect, zero effect', only then we will be able to increase exports and expand our market at the global level. We have to think about Indian solutions, global applications, and we will have to implement our plans accordingly. I want to discuss two schemes here. One is the UPI scheme related to financial transactions and the other is the UJALA scheme to provide LED bulbs across the country.
Friends,
Today's India wants fast banking transactions, and wants to see the best use of technology. In just three years, UPI's growing network has fulfilled this desire. Today the situation is such that the country is making easy and online transactions 24x7. Today Bhim App has become a very big brand name.
Friends,
In the Financial Year 2018-19, a transaction of about 9 lakh crore rupees was made through UPI. Till December, about 15 lakh crore rupees have been transacted through UPI in this financial year. You can guess how fast the country is adopting digital transactions.
Friends,
The country needed something that consumed less electricity, was brighter and less costly. This need gave birth to the UJALA scheme. Necessary steps were taken to promote LED manufacturing. Policies were changed. This reduced the price of the bulb and once people experienced its benefits, the demand also increased. The UJALA Scheme has completed 5 years yesterday itself. It is a matter of immense satisfaction for all of us that more than 36 crore LED bulbs have been distributed throughout the country. Moreover, the programme has been running for 5 years to make the country's traditional street light system LED based. Under this, more than one crore LED Street Lights have been installed. Due to both these efforts, about 5,500 crore kilowatt / hour electricity is being saved every year. Consequently, electricity expenditure of thousands of crores of rupees is being saved every year and there is also a big reduction in the emission of carbon dioxide. And we all will be glad to know that such innovations originating from India, whether UPI or UJALA, are becoming an inspiration for many countries of the world.
Friends,
Such success stories and schemes like Make in India campaign are the strength of our industry. I want similar success stories from the Indian industry in every field. Several success stories are waiting for you in every sector - be it the Jal Jeevan mission, renewable energy, electric mobility, disaster management, or defence. The government is with you in every field and it is with your every need.
Take full advantage of this environment; constantly innovate, invest and keep contributing to the service of the nation. With this wish, I conclude my speech and once again I convey my best wishes to the Kirloskar Group and the Kirloskar family. I also congratulate you on your centenary celebrations.
Thank you.