প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আহমেদাবাদত নতুন অসামৰিক, কেন্সাৰ আৰু চকু হাস্পতাল উদ্বোধন উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 MAR 2019 10:25PM by PIB Guwahati
সৰ্বপ্ৰথমে আমি সকলোৱে নিজৰ মোবাইলৰ ফ্লাছ অন কৰি দেশৰ বীৰ সেনা জোৱানসকলৰ প্ৰতি সন্মান জনাম৷ আপোনালোক সকলোৱে ফোন অন কৰক, আমি তিনিবাৰ জয়ধ্বনি দিম, আপোনালোকেও মোৰ সৈতে জয়ধ্বনি দিব৷
পৰাক্ৰমী ভাৰতৰ বাবে ভাৰত মাতাৰ জয়
বিজয়ী ভাৰতৰ বাবে ভাৰত মাতাৰ জয়
দেশৰ বীৰ জোৱানসকলৰ বাবে ভাৰত মাতাৰ জয়
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো৷ ইয়াত উপস্থিত প্রিয় উৎসাহী ভাই-ভনীসকল, আজি মোৰ বহুত কথা কোৱাৰ ইচ্ছা হৈছে৷ আজি আহমেদাবাদৰ উন্নয়নৰ স্বার্থে ইয়াৰ প্ৰত্যেকজন লোকৰ বাবে এটি ঐতিহাসিক দিন৷ অলপ আগতে আহমেদাবাদ মেট্রোৰ প্ৰথম পর্যায়ৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে, দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কাম আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ তদুপৰি, আজি ইয়াৰ পৰা কেৱল আহমেদাবাদেই নহয়, গুজৰাট তথা দেশৰ বাবে এক বহুত ডাঙৰ স্বাস্থ্য সেৱাৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে৷ আহমেদাবাদৰ জীৱনযাত্রাৰ মান পৰিৱর্তনকামী এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোকৰ সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো৷
বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ দৰে আজি মোৰো এটা বহুত বছৰ পুৰণি সপোন বাস্তবায়িত হৈছে৷ এই অনুষ্ঠানলৈ অহাৰ পূৰ্বে মই আহমেদাবাদ চহৰৰ বুকত মেট্রো ৰে’লত উঠিলো৷ সেই সময়ত এই চহৰৰ জনগণৰ উৎসাহ আৰু উদ্দীপনা যেনেকৈ অনুভৱ কৰিছো, সেইবোৰে মোৰ মন আনন্দত উথলি উঠিছে৷ উত্তৰায়নৰ দিনা মানুহে যেনেকৈ ছাঁদত উঠি জুমি জুমি চাই, তেনেকৈ আজি আহমেদাবাদৰ ছাঁদত উঠি মেট্রো ৰে’লক স্বাগতম জনাইছে৷ সমগ্ৰ পথচোৱাৰ দুয়োকাষে এনে কোনো ছাঁদ নাছিল, য’ত জনতাৰ ভিৰ নাছিল৷ এই মেট্রো ৰে’লে আহমেদাবাদবাসীৰ এক ডাঙৰ সপোন বাস্তবায়িত কৰিলে৷
বন্ধুসকল,, আজি যি প্ৰথম পর্যায়ৰ মেট্রো ৰে’লৰ আৰম্ভ হ’ল আৰু দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ল–এয়াই আমাৰ চৰকাৰৰ কামৰ ধৰণ৷ যিকোনো কাম সম্পূর্ণ হ’লে আমি শুই নাযাও, অন্য কামৰ বাবে প্ৰস্তুতি কৰো৷ আমাৰ কথা আৰু কাম এটাই। ১০ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে নির্মিত এই মেট্রো ৰে’লে আহমেদাবাদৰ লাখ লাখ নাগৰিকৰ জীৱনত বৃহৎ পৰিৱর্তন আনিব৷ বিদ্যালয়. মহাবিদ্যালয়, কাৰ্যালয়, আদালত আৰু ব্যৱসায় প্ৰতিষ্ঠানত যাতায়াতৰ সময় বহুত কম লাগিব৷ চহৰৰ যানজঁট হ্রাস পাব, পৰিৱেশ প্ৰদূষণো কমিব৷ আপোনালোকে মোৰ পুৰণি মন্ত্ৰ নিশ্চয় জানে, যি প্ৰকল্পৰ মই আধাৰশিলা স্থাপন কৰো, তাৰ উদ্বোধনো ময়েই কৰো৷ ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল-আজিৰ যু মেট্রো ৰে’লৰ দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কাম আধাৰশিলা স্থাপন মই কৰিছি নির্দিষ্ট ৩-৪-৫ বছৰ পাছত ইয়াৰ কাম সম্পূর্ণ হ’লে ময়েই আহি ইয়াৰ উদ্বোধন কৰিম৷ আপোনালোকৰ আশীর্বাদত এয়া সম্ভৱ হ’ব৷
বন্ধুসকল,, দেশৰ যাতায়াত ব্যৱস্থাৰ উন্নয়নৰ বাবে আমি কিদৰে কাম কৰিছো, সেয়া দেশ স্বাধীন হোৱাৰ পাছৰ পৰা ২০১৪লৈকে ৫৫ বছৰৰ পৰিসংখ্যাৰ সৈতে আমাৰ শাসনকালৰ ৫৫ মাহৰ তুলনা কৰিলেই বুজি পোৱা যায়৷ ২০১৪ চনলৈকে সমগ্ৰ দেশত মাত্ৰ ২৫০ কিলোমিটাৰ মেট্রো নেটৱর্ক আছিল৷ আৰু বিগত ৫৫ মাহত সেয়া ৬৫০ কিলোমিটাৰ হৈছে৷ তদুপৰি, দেশৰ বিভিন্ন প্রান্তত আৰু ৮০০ কিলোমিটাৰ মেট্রো ৰে’লপথ স্থাপনৰ কাম চলি আছে। ভাবক, অনাগত দিনত নাগৰিক পৰিৱহণ ব্যৱস্থাৰ কিমান পৰিৱর্তন হ’বলৈ গৈ আছে!
বন্ধুসকল, কিছুসময়ৰ পূৰ্বে মোৰ এক কমন ম’বিলিটি কার্ড উদ্বোধনৰ সৌভাগ্য হৈছে। এয়া কেৱল আহমেদাবাদতে নহয়, গুজৰাটতে নহয় –সমগ্ৰ দেশৰ বাবে মোৰ এটা নতুন উপহাৰ৷ এই কমন ম’বিলিটি কার্ড ৰুপে কার্ডৰ সমান৷ এই কার্ড থাকিলে আপোনালোকে যাতায়াতৰ ক্ষেত্রত টিকট কটাৰ বাবে শাৰী পাতিব নালাগে৷ এই কার্ডেৰেই ৰে’ল, বাছ, মেট্রো ৰে’ল, টোল টেক্স আৰু পার্কিঙৰ পইচা দিব পাৰিব৷ ফলত, আপোনালোকে বাৰম্বাৰ পকেটৰ পৰা মানিবেগ উলিয়াই পইচা দিব লগা নহয়৷
এই কার্ড আৰম্ভ কৰাৰ বাবে অ’টোমেটিক ভাড়া সংগ্ৰহ পদ্ধতি নামৰ এক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে৷ এই ব্যবস্থা আৰম্ভ কৰিবলৈ গৈ আটাইতকৈ যি সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে, সেয়া হ’ল–বিদেশৰ পৰা বিভিন্ন কোম্পানীৰ দ্বাৰা নির্মিত এই ধৰণৰ পদ্ধতি কিনি আনিব লগা হৈছিল৷ ফলত, সংহত ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হোৱা নাছিল৷ এথন চহৰৰ কার্ড অন্য চহৰত ব্যৱহাৰ কৰি পৰা নাছিল৷ এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে আমি এক নতুন টাস্কফোৰ্চ গঢ়ি তুলি তেওঁলোকক নতুন প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে কাম কৰিবলৈ কৈছো৷ দেশৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগক এই কামৰ দায়িত্ব দিয়া হৈছে৷ সেইবোৰৰ সৈতে বেংকসমূহকো যুক্ত কৰা হৈছে। চৰকাৰে তেওঁলোকক এক দায়িত্ব দিছে, যাতে এই ধৰণৰ ব্যৱস্থাৰ উন্নয়নত ভিন্ন কার্ড ব্যৱহাৰৰ সমস্যা দূৰ কৰি সকলো প্ৰকাৰৰ লেনদেনৰ বাবে এক সংহত ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব পৰা যায়৷
বন্ধুসকল, এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ পাছত আপোনালোকে শুনিলে আনন্দিত হ’ব যে দেশবাসীৰ – ‘এক জাতি, এক কার্ড’ৰ সপোন এতিয়া বাস্তবায়িত হৈছে৷ কমন মবিলিটি কার্ডৰ জৰিয়তে আপোনালোকে নিজ নিজ বেংক একাউণ্টৰ পৰা ইচ্ছা মতো টকা উঠাব পাৰিব আৰু ডিজিটেল লেনদেন কৰিব পাৰিব৷ আকৌ ৰে’ল- বাছত যাতায়াত কৰিব পাৰিব৷
বন্ধুসকল, এই ব্যবস্থাৰ জৰিয়তে এতিয়া ভাৰতৰ বিদেশী প্ৰযুক্তি ওপৰত নির্ভৰ কৰাটো অন্ত পৰাৰ দিশে আগবাঢ়িছে৷ ইয়াৰ সম্পূর্ণ প্ৰযুক্তিয়েই ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’! এতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ সেই আঙুলিৰ মুৰত গণিব পৰা দেশসমূহৰ তালিকাত নাম লিখিছে, যিবোৰত ‘এক দেশ, এক কার্ড’ ব্যৱস্থা আছে৷ ইয়াৰ বাবে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীয়ে গৌৰৱ কৰিব পাৰে৷ সেইবাবে মই আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো৷ আজি গুজৰাটৰ বৰোদাৰ ছাওলিৰ ৰে’লৰ ডবা নিৰ্মাণ কাৰখনাত নির্মিত ডবা বিদেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে - সেইবাবে আপোনালোকে গৌৰৱ কৰিব পাৰে৷
বন্ধুসকল, পৰিৱহণ খণ্ডক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি যিদৰে কাম কৰি আহিছো, তাৰ ফলস্বৰূপে আজি ইয়াৰ পৰা পাটন–ভিলৰী নতুন ৰে’লপথ উদ্বোধন আৰু আনন্দৰ পৰা গোদৰা পর্যন্ত দ্বৈত ৰে’ল লাইন নিৰ্মাণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ মই যেতিয়া সৰু আছিলো, তেতিয়াৰ পৰাই শুনি আহিছো, প্ৰতিগৰাকী নির্বাচিত সাংসদে পাটনৰ পৰা ভিলাৰী সংযোগী ৰে’ল লাইন স্থাপনৰ প্ৰতিশ্রুতি দিয়ে৷ কিন্তু ইমান দিনে এই ৰে’লপথ আৰম্ভ হোৱা নাছিল৷
বন্ধুসকল,, আজিৰ পৰা দুই দশক পূৰ্বে গুজৰাটৰ পৰিস্থিতি কেনে আছিল, সেয়া হয়তো আজিৰ প্ৰজন্মই নাজানে৷ এই ৰাজ্যৰ বহু অঞ্চলত জল সংকট আছিল৷ চিকিৎসাৰ বাবে বহুত দূৰৰ চহৰলৈ যাবলগীয়া হৈছিল৷ ২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ যোগান ধৰাটো সপোনৰ বিষয় আছিল৷ খোৱাপানী ইত্যাদি সুবিধাৰ অভাৱত বহু লোক, বিশেষকৈ, মোৰ জনজাতি ভাই-ভনীসকলৰ বহুতে প্ৰতি বছৰে অঞ্চল এৰি যাবলৈ বাধ্য হৈছিল৷ গুজৰাটৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ পৰিশ্ৰমৰ ফলত আজি গুজৰাটে বর্তমানৰ এই অৱস্থাত উপনীত হ’ব পাৰিছে৷ ভাই-ভনীসকল, গুজৰাটৰ ভাৰসাম্যযুক্ত উন্নয়নক নতুন উচ্চতা দিবলৈ বিগত ৫৫ মাহত আমাৰ কেন্দ্রীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে চতুর্মুখী উন্নয়নকর্মৰ জৰিয়তে ঊমৰগাঁৱৰ পৰা অম্বাজীলৈকে পূব গুজৰাটৰ জনজাতি বসতিপ্ৰধান ঊমৰগাঁৱৰ পৰা জাখোৰ, অর্থাৎ আমাৰ ৰাজ্যৰ উপকূলৱৰ্তী অঞ্চল আৰ আবুৰ পৰা দহানুলৈকে, অর্থাৎ ৰাজস্থানৰ পৰা মহাৰাষ্ট্ৰ সীমালৈকে গুজৰাটৰ মাজভাগৰ উন্নয়নক অগ্রাধিকাৰ দি এক বৃহৎ পৰিকল্পনা ৰচনা কৰি কাম কৰিছো৷
পূব আৰু পশ্চিমৰ জনজাতি এলেকা আৰু মধ্যৱর্তী আহমেদাবাদ–বৰোদা–পালনপুৰ – ৱাপ্তি – তাপ্তি – সর্বত্ৰ দীর্ঘস্থায়ী উন্নয়নৰ কাম কৰা হৈছে। ঊমৰগাঁৱৰ পৰা অম্বাজীলৈকে এই বৃহৎ এলেকাৰ জনজাতি ভাই-ভনীসকলৰ জীৱনক সহজ কৰি তুলিবলৈ এই অঞ্চলৰ সকলো গাঁৱক সকলো ঋতুৰ উপযোগী যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰে সমৃদ্ধ কৰি তোলা হৈছে। এই অঞ্চলৰ খোৱাপানীৰ সমস্যা দূৰ কৰিবলৈ ২,৮০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে পানী যোগান প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হৈছে৷ দাহোদ – ছোটা উদয়পুৰ পানী যোগান প্ৰকল্পত নর্মদাৰ পানী, নর্মদা আৰু তাপী জিলাত সেই নদীসমূহৰ পৰা আৰ ময়সাগৰ জিলাত কড়ানা বাঁন্ধৰ পৰা পানী যোগান প্ৰকল্প গঢ়ি তোলা হৈছে। সংখেড়া–পাওইজিৎপুৰ আঞ্চলিক পানী যোগান প্ৰকল্প দ্বাৰাও ঊমৰগাঁৱৰ পৰা অম্বাজীলৈকে লাখ লাখ লোক উপকৃত হ’ব৷ মই এই অঞ্চলত দুগ্ধ পাম উদ্যোগক উৎসাহ যোগোৱাৰ কাম কৰিছে৷ সবৰকান্তাত ইজৰাইলৰ সৈতে যৌথভাৱে আধুনিক কৃষি কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কাম চলি আছে৷
বন্ধুসকল, চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলতে আজি গুজৰাটৰ সম্পূর্ণ জনজাতি এলাকাত সিকল চেল এনিমিয়া চিনাক্তকৰণ আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ বাবে স্ক্রিনিং সম্পূর্ণ হৈছে। ফলত জনজাতি সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলৰ সকলো সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰাত সুবিধা হৈছে. জনজাতি শিশুসকলৰ শিক্ষাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে৷ আপোনালোকে শুনি আচৰিত হ’ব যে গুজৰাটৰ জনজাতি অধ্যুষিত অঞ্চলৰ এটা চুবুৰিটো মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী হোৱাৰ আগলৈকে এটা দ্বাদশ মানৰ বিজ্ঞান বিভাগ সম্বলিত বিদ্যালয় নাছিল! বৰ্তমান তাত বিশ্ববিদ্যালয়, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিছে। উন্নয়ন কিদৰে হয়, সপোন কিমান ডাঙৰ হ’ব পাৰে! আৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰি তাক কিদৰে বাস্তবায়িত কৰিব পৰা যায়, এইবোৰ ক্ষেত্রত গুজৰাটে এতিয়া কেচ ষ্টাডীৰ বিষয় হৈ পৰিছে৷
দীনবন্ধু কল্যাণ যোজনাৰ জৰিয়তে কেইবা হাজাৰ আদৰ্শ আবাসিক স্কুল, আশ্ৰম স্কুল আৰু একলব্য স্কুল নির্মাণ কৰা হৈছে। ১,১০০তকৈও অধিক ছাত্রাবাস নির্মিত হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা অধিকাংশ জনজাতিৰ ল’ৰা-ছোৱালী উপকৃত হৈছে। কেৱল ইমানেই নহয়, নর্মদা জিলাত ৩০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে বিৰছা মুণ্ডা জনজাতি বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে৷ জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্রীসকলৰ বাবে চৰকাৰৰ পৰা বিশেষ কোচিং ক্লাছ আৰম্ভ কৰা হৈছে। আগেতে জনজাতি ছাত্ৰ-ছাত্রীসকলৰ বাবে নির্ধাৰিত সংৰক্ষিত মেডিকেল আসন খালী আছিল। কিন্তু এতিয়া আৰ কোনো আসনেই খালি নাথাকে৷
দাহোদ আৰু পালনপুৰত নির্মিত মেডিকেল কলেজত সকলো উন্নত স্বাস্থ্য সেৱা আৰম্ভ কৰাত এই অঞ্চলে স্বাস্থ্য সেৱা বহু পৰিমাণে উন্নত হৈছে। চৰকাৰে দাহোসকলৰ ৰে’ল কৰ্মশালাৰ প্ৰশস্তিকৰণৰ কাম কৰিছে। এতিয়াই হয়তো আপোনালোকে টিভিত দেখিছে, আমাৰ যশৱন্ত সিং ভামৰেই তাৰ ৰে’ল য়ার্ডত আছিল আৰু ৰিমোর্ট কণ্ট্ৰলৰ বুটাম টিপি সেইটো আৰম্ভ কৰিলে৷ ৩০–৪০ বছৰ আগতে আমি সেই অৰণ্যাঞ্চলত হৈ কাম কৰিছিলো৷ তেতিয়া এই পুপা অঞ্চলটো ৰে’লৰ ভূমি খালী হৈ আছিল৷ মই সকলোকে পুনৰবাৰ প্রাণসঞ্চাৰ কৰিলো৷
মই আকৌ একে প্রাণপ্রাচুর্যত ভৰি দিছো। দাহোদ ৰে’লৱে কৰ্মশালাৰ ক্ষমতা চাৰি গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাতে ইয়াৰ লোকসকলৰ কর্মসংস্থাপন হয়। এতিয়ালৈকে ইয়াত ৪৫০ মালবাহী ৰে’লৰ ৪০০টা ডবাৰ সংস্কাৰ কৰা হৈছে। আপোনালোকে কল্পনা কৰকচোন, এদিনতে ছটাকৈ ৱাগনৰ কাম হলে, কিমানজন লোকেকর্মসংস্থাপন লাভ কৰিব!
তদুপৰি, পর্যটন সংক্রান্তীয় নানা সেৱাৰ মান উন্নয়ন কৰা হৈছে কেউৰিয়াত চর্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেলৰ স্মাৰক ষ্টেচু অফ ইউনিটিৰ উচ্চতা আমেৰিকাৰ ষ্টেচু অফ লিবার্টিৰ দুগুণ কৰা হৈছে। এই মূর্তি চাবলৈ দেশ-বিদেশৰ পৰা ইমান পর্যটক আহিছে যে সেয়া দেখি বহুলোক উৎসাহিত হৈছে৷। অম্বাজিতো বহুত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আৰম্ভ হৈছে। তেনেকৈ ৰাজপিপলাত দ্রুতগতিত ‘জনজাতীয় সংগ্ৰহালয়’ৰ কাম চলি আছে।
ভাই-ভনীসকল, স্বাধীনতা সংগ্রামত অংশগ্ৰহণকাৰী জনজাতীয় আন্দোলনকাৰীসকলে যথাযোগ্য সন্মান পোৱা নাই৷ ইমান বছৰৰ পাছত আমি প্ৰথমে তেওঁলোকৰ অৱদানেৰ প্ৰতি সন্মান জনাই ‘জনজাতীয় সংগ্ৰহালয়’ৰ নির্মাণৰ জৰিয়তে জনসচেতনতা বৃদ্ধিৰ কাম কৰি আহিছো৷
বন্ধুসকল, গুজৰাটত সমুদ্ৰশক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ কথা সমগ্ৰ পৃথিৱীয়ে জানে। গুজৰাটত ওমৰগাঁৱৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কচ্ছৰ জখোৰলৈকে ভাৰতৰ দীর্ঘতম উপকূল আছে। এই সম্ভাৱনাক উন্নয়নলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ চৰকাৰে বহুত প্ৰকল্প ৰচনা কৰি কাম কৰি আহিছে। গোগাৰ পৰা দহেজ ৰ’-ৰ’ ফেৰী আৰম্ভ কৰাৰ ফলত জনগণৰ অহা-যোৱা সময় আৰু অর্থ ৰাহি হৈছে।
ছেউনী প্ৰকল্পক ভিত্তি কৰি জলসিঞ্চন আৰু খোৱা পানী প্ৰকল্পসমূহে এই অঞ্চলৰ জলসংকট বহুত পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিছে। এতিয়া চৰকাৰে সমুদ্রৰ জলৰ পৰাও খোৱাপানী উৎপাদনৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছে। জোড়িয়াকৈ ধৰি ছটা স্থানত ডিষ্টিলেশ্যনৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ সমগ্ৰ উপকূল এলেকাৰ যাতায়াত ব্যৱস্থা উন্নত কৰিবলৈ চৰকাৰে সাগৰমালা আঁচনিৰ জৰিয়তে ৭৫ হাজাৰ কোটি টকা অনুমোদন জনাইছে। কেৱল গুজৰাটৰ উপকূতৱৰ্তী অঞ্চল উন্নয়নত ৭৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। চৰকাৰে গুজৰাটৰ দ্বাৰকাত সামুদ্রিক পুলিচ একাডেমি স্থাপন কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল, আমি দেশক একবিংশ শতিকাৰ নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰাৰ লগতে আমাৰ পুৰণি ঐতিহ্যকো সংৰক্ষণৰ কাম কৰিছো৷ কেইবাসপ্তাহ পূৰ্বেই গান্ধীজীৰ লৱণ সত্যাগ্ৰহৰ প্ৰতি সমর্পিত দাণ্ডি স্মাৰক উদ্বোধনৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছে। আৰু আজি ইয়াত উদ্বোধন হৈছে বিশ্বৰ প্রাচীনতম হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি লোথাল বন্দৰৰ পুনর্নিমাণৰ এক উচ্চাকাংক্ষী প্ৰকল্প। এনে এক পাঁচ হাজাৰ বছৰ পুৰণি বন্দৰ বিশ্বৰ অন্য কোনো দেশত থাকিলে তেওঁলোকে একেবাৰেই পুনৰুদ্ধাৰ কৰে বিশ্ববাসীক চমকে দিলে হেতেনে! কিন্তু আমাৰ দেশত স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰ পাছোতো সেয়া হোৱা নাই৷
কিন্তু যেতিয়া কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ দায়িত্ব পালো, তেতিয়া আমি এই সুযোগ এৰি দিব বিচৰা নাই৷ আৰু আজি মোৰ হাততেই লোথালত নেশ্যনেল মেৰিটাইম হেৰিটেজ কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলা স্থাপন হ’ল। বিশ্বৰ সামুদ্রিক জীৱনৰ পৰিপ্রেক্ষিতত ভাৰতৰ সমুদ্ৰ শক্তি আৰু আমাৰ ৫ হাজাৰ বছৰৰ সমুদ্ৰ বাণিজ্যিক ইতিহাসৰ নানা উপাদান লৈ এই ঐতিহাসিক মিউজিয়াম গঢ় লৈ উঠিব। আমি কল্পনা নোৱাৰো যে সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ কিমান পর্যটকে এই মিউজিয়াম চাবলৈ লোথালত আহিব! ফলত, গুজৰাটত বহুতে কর্মসংস্থাপন লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল, লোথাল আমাৰ সমুদ্ৰ শক্তিৰ প্ৰতীক। বিশ্বৰ বহুত দেশৰ পৰা নিকটৱর্তী বল্লভী বিশ্ববিদ্যালয় আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় শিক্ষা কেন্দ্ৰসমূহত পঢ়া-শুনাৰ বাবে পণ্ডিত আৰু ছাত্ৰ-ছাত্রীসকল আহিছিল৷ কথিত আছে যে ইয়াৰ সমুদ্ৰ উপকূলত বহু দেশৰ জাতীয় পতাকা উৰিছিল৷ নেশ্যনেল মেৰিটাইম হেৰিটেজ কমপ্লেক্সে আমাৰ সেই গৌৰৱময় অনুভৱক ঘূৰাই আনিব৷ আৰু আজি আমি এইটোও ঘোষণা কৰিছো যে এই কেন্দ্ৰটোৰ আধাৰশিলা যেতিয়া মই কৰিছো, উদ্বোধনো ময়েই কৰিবলৈ আহিম। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে দেশবাসীৰ আশীর্বাদ মোৰ সৈতে আছে৷
এই কমপ্লেক্সত মিউজিয়ামৰ লগতে থিম পার্ক, গৱেষণা কেন্দ্ৰ আৰু ৰিছর্ট গঢ়ি তোলা হ’ব। অর্থাৎ ই বিশ্বক ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সমুদ্ৰ অভিযানৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে পৰিচিত কৰাব। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে, পর্যটনকো উৎসাহিত কৰিব। এই কমপ্লেক্সত কেৱল ভাৰতেই নহয়, বিশ্ববাসীয়ে এক নতুন ঐতিহ্যৰ সৈতে চিনাকী হ’ব৷
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰে মধ্য গুজৰাটৰ সৈতে ইয়াৰ পূর্ব আৰু পশ্চিম ভাগ হৈ যথাক্ৰমে ৰাজস্থান আৰু মহাৰাষ্ট্ৰকে উন্নত পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে যুক্ত কৰিবলৈ কেতবোৰ প্ৰকল্পৰ কাম দ্রুতগতিত আগুৱাই নিছে। আহমেদাবাদ–মুম্বাই বুলেট ট্রেইনৰ কামো দ্রুতগতিত আগুৱাই গৈছে৷ এই ট্রেইনে গুজৰাটক এক নতুন পৰিচয় দিব, ভাৰতৰ গৌৰব বৃদ্ধি কৰিব। ইয়াৰ ব্যবসায়ীসকলে মুম্বাইৰ সৈতে যোগাযোগক বহুত সহজ কৰি তুলিব৷
আজি আহমেদাবাদে মেট্রো ৰে’ল উপহাৰ হিচাপে পালে। লগতে বৰোদা–মুম্বাই এক্সপ্রেছো মধ্য গুজৰাটৰ সৈতে অৱশিষ্ট ভাৰতৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাক উন্নত কৰাত এই অঞ্চলৰ শিল্পও উন্নত হ’ব। কেন্দ্রীয় চৰকাৰে সানন্দক অটো মোবাইল হাব হিচাপে বিকশিত কৰাৰ কাম কৰিছে, তেনেকৈ ধোলেৰাক বিশ্বমানৰ বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত ধোলেৰা বিমানবন্দৰ আৰু ৰাজকোটত গ্রীন ফিল্ড বিমানবন্দৰ নির্মাণৰ কামো আছে৷
ভাই-ভনীসকল, মধ্য গুজৰাটৰ জল সংকট দূৰ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা কৰি নর্মদা বাঁন্ধৰ কাম সম্পূর্ণ কৰিছে আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত জলসিঞ্চন প্ৰকল্পসমূহক সম্পূর্ণ কৰাৰ কামত জোৰ দিয়েছে। ‘সুজলাং সুফলাং’ প্ৰকল্পেৰ জৰিয়তে বহুত প্ৰকল্প চালু কৰা হৈছে। ফলে, নর্মদাৰ জল উত্তৰ ও মধ্য গুজৰাটেৰ সার্বিক উন্নয়নে গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
বন্ধুসকল, আন এটা কাৰণত আজিৰ দিনটো মোৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ। আজি ইয়াত মোৰ আহমেদাবাদত মেডিছিটা গঠি তোলাৰ সপোন বাস্তবায়িত হৈছে। অর্থাৎ, একেখন ছাঁদৰ তলত আহমেদাবাদবাসীয়ে এতিয়া সকলো অত্যাধুনিক স্বাস্থ্যসেৱা পাবলৈ সক্ষম হ’ব৷ একেদৰে, চাৰিখন বৃহৎ হাস্পতাল উদ্বোধন কৰা হ’ল; মহিলা আৰু শিশুসকলৰ বাবে ছুপাৰ স্পেছিয়েলিটা হাস্পতাল, কেন্সাৰ হাস্পতাল, চকু হাস্পতাল আৰু দন্ত হাস্পতাল একে ঠাইতে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, আহমেদাবাদত কেইবা দশক পুৰণি অসামাৰিক হাস্পতালক মেডিচিটালৈ ৰূপান্তৰণ কৰাৰ এই কাম ২০০৮ চনত আৰম্ভ হৈছিল। আমি অত্যন্ত আনন্দিত যে এক দশকৰ ভিতৰতে দেশৰ বৃহত্তম স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰ মেডিচিটী ৰূপে আজি ইয়াত উদ্বোধন কৰিব পাৰিছো৷ ইয়াৰ বিস্তাৰ লক্ষ্য কৰক৷ যিসকলে টিভিৰ পর্দাত দেখিছে অথবা শুনিছে–তেওঁলোকেও হয়তো শুনিছে যে এখন ছাঁদৰ তলত ১০ হাজাৰ চিকিৎসক, চিকিৎসা শাস্ত্ৰৰ ছাত্ৰ-ছাত্রী, পেৰা-মেডিকেল ষ্টাফ, ক্রীড়া চিকিৎসা বিশেষজ্ঞ মিলি প্ৰতিদিনে প্রায় দশ হাজাৰ অসুস্থ লোকক স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰিব৷
এই মেডিচিটীক আপোনালোকে এতিয়া এক ২০হাজাৰ জনসংখ্যা বিশিষ্ট ডাঙৰ গাঁও হিচাপে কল্পনা কৰিব পাৰে৷ ইতিমধ্যে এই মেডিচিটীত ৫,৫০০খন বিচনা অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হৈছে ভৱিষ্যতে এই বিচনাৰ সংখ্যাও বহুত বৃদ্ধি কৰা হ’ব। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যিবোৰ হাস্পতালৰ কাম আগবাঢ়ি আছে, সেইবোৰ কামো দ্রুতগতিত সম্পন্ন হ’ব।
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নত স্বাস্থ্য সেৱাক অগ্রাধিকাৰ দি আহিছে। আজি পুৱা জামনগৰত ৭০০খন বিচনাযুক্ত হাস্পতাল উদ্বোধনৰ সৌভাগ্য হৈছে। ভাৰতৰ উত্তৰ-দক্ষিণ পূর্ব-পশ্চিম সর্বত্ৰ স্বাস্থ্য পৰিকাঠামো আৰু চিকিৎসাবিদ্যা শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অভূতপূর্ব উন্নয়ন আজি দেশবাসীয়ে অনুভৱ কৰিছে। সমগ্ৰ দেশত আজি ২২খন এইম্‌ছ হাস্পতালৰ কাম আৰম্ভ হৈছে অথবা নির্মাণৰ কাম দ্রুতগতিত আগবাঢ়িছে। ইয়াৰ ভিতৰত ১৫খন এইম্‌ছ বিগত পাঁচ বছৰত আৰম্ভ হৈছে। আমি দেশৰ সৰু সৰু চহৰসমূহতো উন্নত স্বাস্থ্য সেৱা গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰিছো৷ আৰোগ্য কেন্দ্ৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মেডিকেল কলেজ পর্যন্ত এক শৃঙ্খলা গঢ়ি তোলা হৈছে।
বন্ধুসকল, এটা সময় আছিল যেতিয়া দুখীয়া আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোক অসুস্থ হ’লে তেওঁলোকে ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিছিল৷ দেশৰ জনসংখ্যাৰ অনুপাতে পর্যাপ্ত হাস্পতাল নাছিল, চিকিৎসা সেৱাৰ কোনো ভাল প্ৰকল্পও নাছিল৷ সেইবাবে দেশৰ কোটি কোটি দুখীয়া মানুহে হাস্পতালৰ দুৱাৰদলিত ভৰি ৰাখিব নোৱাৰিছিল৷ আমি এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে আয়ুষ্মান ভাৰত বা পিএমজেৱাই প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছো। এই প্ৰকল্পক বহুতে মোদী কেয়াৰ বুলিও কয়৷ এনে বহুত উপকৃত লোকৰ সৈতে মোৰ দেখা হৈছে। আজিও ইয়ালৈ অহাৰ পূৰ্বে দেখা হৈছে, তেওঁলোকৰ মতে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই তেওঁলোকৰ বাবে এক আশীর্বাদ।
বন্ধুসকল, আয়ুষ্মান যোজনা আৰম্ভ হোৱাৰ মাত্ৰ পাঁচ মাহ কেইদিনমান হৈছে। কিন্তু ইতিমধ্যে ১৪ লাখৰো অধিক লোক ইয়াৰ দ্বাৰা উন্নত চিকিৎসা সেৱা পাইছে। আজি দেশৰ অতি দৰিদ্ৰ ব্যক্তিৰ মনতো সুচিকিৎসাৰ আশা জাগিছে। এই পৰিৱর্তন কিদৰে সম্ভব হৈছে। কাৰ বাবে হৈছে? বন্ধুসকল, মোদীৰ বাবে এয়া হোৱা নাই। আপোনালোকে ২০১৪ চনত সঠিক সিদ্ধান্ত লৈ সঠিক স্থানত ভোট দিছিল৷ আপোনালোকৰ সদিচ্ছাৰ ফচল হিচাপে সংখ্যাধিক্যৰ জোৰত গঠিত শক্তিশালী চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰহিতাৰ্থে এটাৰ পাছত এটা এই ধৰণৰ সিদ্ধান্ত লৈ আহিছে।
ভাই-ভনীসকল, আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ ৰাজনীতিতে এক বুনিয়াদী পৰিৱর্তন আনিছে। যি কৰিব, পৰিচ্ছন্নভাবে সততাৰে দেশৰ স্বার্থত কৰিব। সেইবাবে যিমান সমালোচনাই নওঁক কিয়, আমি পিছুৱাই যোৱা নাই! আপোনালোকে দেখিছে, দুর্নীতিৰ বিৰুদ্ধে কঠিন পদক্ষেপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সন্ত্রাসবাদৰ বিৰুদ্ধে সাহসী যুঁজৰ জৰিয়তে আমাৰ নীতি আৰু সদিচ্ছা সকলোৱেই অনুভৱ কৰিছে।
আপোনালোকে মন কৰক, মই যেতিয়া গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী আছিলো, এই অসামৰিক হাস্পতালতে ৰাক্ষসসকলে বোমা বিস্ফোৰণ কৰি অসংখ্য নিৰীহ মানুহক মৃত্যুৰ মুখলৈ ঠেলি দিছিল। তেতিয়া যিসকল কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ শাসন ক্ষমতাত আছিল, সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা অহা সন্ত্রাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ পদক্ষেপ লোৱাটো কি তেওঁলোকৰৰ দায়িত্ব নাছিল?
ভাই-ভনীসকল, মোৰ এই ক্ষোভৰ কথা মই তেতিয়াও কৈছিলো আৰু এইবাৰ পুলৱামাৰ পাছত জনসমক্ষে কৈছো যে যি জুই দেশবাসীৰ হৃদয়ত আছে, সেই জুই মোৰ হৃদয়তো আছে। কিন্তু মুম্বাইত ২৬/১১ত অসংখ্য নিৰীহ লোকৰ মৃত্যু হ’ল কিন্তু ভাৰতে ইয়াৰ বিৰুদ্ধে কোনো কঠোৰ পদক্ষেপ লোৱা নাছিল৷ অথচ এই সন্ত্রাসবাদক শিপাৰ পৰা উভালি পেলোৱা উচিৎ। আপোনালোক মোক কওক দেশৰ কোনো ৰাজনৈতিক দলে এই কাম সততাৰে কৰিছে – আমি। আমিয়েই এফালে অন্যায়কাৰীক শাস্তি দিছো আৰু আনফাৱে, সৎভাবেৰে যিসকলে কাম কৰিছে, তেওঁলোকক সন্মানিত কৰিছো৷ আজি আহমেদাবাদ অসামৰিক হাস্পতালত ঠিয় হৈ মোৰ সেইদিনটোৰ মর্মান্তিক দৃশ্য মনত পৰিছে, সেইবাবে আপোনালোকক প্ৰতিশ্রুতি দিছো যে যিসকলে আমাক আক্ৰমণ কৰিব, তেওঁলোকৰ আমি সপ্তনৰকত লৈ হ’লেও মাৰিম। অথচ, দেশৰ দুর্ভাগ্য যে একাংশ নেতাই কি কৈছে, সেয়া তেওঁলোকে নিজেই নাজানে। আজিৰ পাকিস্তানৰ খবৰৰ কাগজৰ হেডলাইনবোৰ চাওক, ভাৰতৰ বিৰোধী নেতা-নেত্রীসকলে আমাৰ বিৰুদ্ধে যি কৈছে, সেয়া তেওঁলোকৰ সংবাদমাধ্যমত শিৰোনামত ছপা হৈছে। তেওঁলোকৰ পাকিস্তানৰ টেলিভিশ্যনত দেখুওৱা হৈছে। তেওঁলোকৰ বক্তব্যক লৈ কৰি পাকিস্তানৰ সংসদত আলোচনা হৈছে।
তেওঁলোকে কেনে দেশপ্ৰেমিক! এনে কথা কৈছে যে পাকিস্তানত হাততালি বাজিব? আৰে দেশৰ সেনাবাহিনীয়ে পৰাক্ৰম দেখুৱাইছে, আমাৰ যাতে প্ৰতি আক্ৰমণৰ বাবে বেছি দিন অপেক্ষা কৰিব লগা নহয়, সেইফালৰ পৰা লক্ষ্য ৰাখি তেওঁলোকে দ্রুত সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু শত্ৰুক উপযুক্ত শিক্ষা দিছে। আমাৰ দেশৰ এনে পৰাক্ৰমী সৈনিকক আপোনালোকে বিশ্বাস নকৰিব পাৰে! কিন্তু বহুতে ইয়াক লৈও ৰাজনীতি কৰিছে।
আৰে আপোনালোকে মোদীৰ কথা নামানিব পাৰে। অতি কমেও সেনাবাহিনীক তো বিশ্বাস কৰক। যিসকলে জীৱনক বাজি লগাই যুদ্ধ কৰে, তেওঁলোকৰ পৰাক্ৰমত কালিমা নাসানিব৷ মন কৰক, তেওঁলোকে যি পৰিকল্পনা লৈ সীমান্তৰ সিপাৰে আক্ৰমণ কৰিছিল, সেয়া যদি সফল নহ’লহেতেন, তেতিয়া হ’লে তেওঁলোকে কি কৰিলেহেতেন? তেওঁলোকে কাৰ পদত্যাগ বিচাৰিলে হেতেন? কিয় ভাই, আপোনালোকে কিয় বিচাৰে যে দেশৰ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে তেওঁৰ পৰাক্ৰমী সৈনিকসকলৰ প্ৰশংসা নকৰিব৷ মোৰ ‘জয় জোৱান, জয় কিষাণ’ কোৱাৰো অধিকাৰ নাই নেকি? মই দেশৰ সৈনিকসকলৰ বাবে গৌৰৱ কৰিলে তেওঁলোকৰ ইমান কিয় পেটৰ বিষ হয়?
তেওঁলোকে কৈছে যে এয়া নির্বাচনী খেল। প্ৰথমবাৰ যেতিয়া মই ছার্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিছিলো, তেতিয়া কিহৰ নির্বাচন আছিল! আমাৰ নীতি হ’ল–কোনোবাই আমাক আক্ৰমণ কৰিলে আমি তেওঁলোকৰ ঘৰত সোমাই প্ৰতি আক্ৰমণ কৰিম। কোনো দেশে এনে অসহায় অৱস্থাত দশকৰ পাছত দশক ধৰি থাকি যাব নোৱাৰে। ৪০ বছৰ ধৰি সন্ত্রাসবাদে ভাৰতৰ বুকুত গুলীবর্ষণ কৰিছে, বিস্ফোৰণ কৰিছে অসহায় লোকসকলক হত্যা কৰিছে। কিন্তু ভোটৰ ৰাজনীতিত নিমজ্জিত নেতাসকলে কোনো পদক্ষেপ ল’বলৈ ভয় কৰিছিল৷ আমি ক্ষমতা অথবা প্ৰধানমন্ত্রীৰ চকীলৈ পৰোলা নকৰো৷ দেশৰ মানুহ আৰু তেওঁলোকৰ নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব মোৰ। সেইবাবে দয়া কৰি সকলো বিষয় লৈ ৰাজনীতি নকৰিব। আৰে মোদীয়ে যদি কয় যে গৃহহীনৰ বাবে ইমাবোৰ ঘৰ বনাইছে, মেট্রো ৰে’ল আনিছে, মেডিচিটী বনাইছে, এইবোৰক লৈ ৰাজনীতি কৰক, কওক মোদীয়ে মিচা কথা কৈছে। কিন্তু সেনাক লৈ কোনো বিবাদ নকৰিব৷ তেওঁলোকৰ মনোবল ভঙাৰ চেষ্টা নকৰিব!
বন্ধুসকল, যিদৰে আমি দেশৰ নিৰাপত্তা লৈ দায়বদ্ধ। দেশৰ স্বার্থত যি কৰা প্ৰয়োজন, আমি আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো যে আমি সেই পদক্ষেপে গ্ৰহণ কৰিম৷ আপোনালোকে হয়তো লক্ষ্য কৰিছে যে এইবাৰৰ বাজেট যিখন অন্তৰ্ৱতীকালীন বাজেট …… আপোনালোকে মোক আকৌ প্ৰধানমন্ত্রী নির্বাচিত কৰিলে পূর্ণ বাজেট উত্থাপন কৰিম। কিন্তু এইবাৰৰ এই অন্তৰ্ৱর্তীকালীন বাজেটত আমি দেশৰ মধ্যবিত্তৰ বাবে বহু গুৰুত্বপূর্ণ সিদ্ধান্ত লৈছো৷ ৫ লাখ টকা পর্যন্ত বার্ষিক আয়ৰ ব্যক্তিৰ আয়কৰ মুক্ত কৰিছো৷ ইয়াৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ দেশৰ ৩ কোটিতকৈ অধিক লোক লোক উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল, বিগত পাঁচ বছৰত আমি নতুন ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰিছো। নতুন ভাৰতৰ নতুন সংস্কাৰ গড়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰিছো। ৰাষ্ট্ৰৰ হিতাৰ্থে সততা আৰু নিষ্ঠাৰৰে প্ৰত্যেক ব্যক্তিয়ে যাতে কাম পায়, এনে পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰিছো। অহা পাঁচ বছৰত আমি নতুন ভাৰতৰ এই ভেটিত বৈভৱশালী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰিম। এক শক্তিশালী ভাৰত নির্মাণৰ প্ৰতিজ্ঞা লৈ আমি আগুৱাই গৈছো৷ আমি সকলোৱে মিলি সেই পথত আগুৱাই যাম। এই বিশ্বাস লৈ আজি যিমানবোৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন হ’ল, সেইবোৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা আৰু মৰম জনাই মোৰ সৈতে দুয়ো হাত ওপৰলৈ তুলি সম্পূর্ণ শক্তিৰে ক’বলৈ অনুৰোধ জনাইছো–
ভাৰত মাতাৰ জয়
ভাৰত মাতাৰ জয়
ভাৰত মাতাৰ জয়
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of new Civil, Cancer & Eye Hospitals in Ahmedabad
04 MAR 2019 10:25PM by PIB Delhi
Firstly, we will pay respect to our brave soldiers by flashing the torchlight on our mobile phones. I request you to repeat after me. These are the slogans for our mother nation.
For our brave nation- mother India victory to thee.
For our victorious nation- mother India victory to thee.
For our brave soldiers-mother India victory to thee.
Thank you all.
My dear brothers and sisters,
I feel like telling you a lot today. Today is a historic day for all of us in terms of Ahmedabad’s development. Sometime back, the first phase of the Ahmedabad metro was inaugurated and the second phase’s foundation stone has been laid. It’s a wholesome project dedicated for the welfare of Gujarat and India. I would like to congratulate you all on the inauguration of these projects that are set to improve the living conditions in Gujarat.
Friends,
Our long awaited dream came true. To come here, I have travelled in Ahmedabad's metro. I have felt the people’s enthusiasm and happiness, while travelling with them. My heart has filled with joy.
Many people were on their terraces to welcome their very own metro, just like they would gather to fly kites during ‘Uttarayan’ (celebration of summer solstice). All along the journey, I could see terraces full of people. The big dream of people of Ahmedabad had turned into a reality.
Friends,
Metro’s phase one had already started and second phase’s foundation stone has been laid. No sooner did the first work finished, than we started work on the second phase. This is the advantage of our government that we don’t retire after our accomplishments; we get ready for the next project at hand. I say this with a singular meaning, Unlike congress (Smiles). This project is worth more than Rs.10000 cr.
It is going to be very beneficial to lakhs of Ahmedabad’s here and would bring about a change in the lifestyle here. Imagine the number of office-going people and school and college going children, entrepreneurs that would be alleviated from their troubles. Much time would be saved, and many traffic related problems would be solved as well. It would also ensure a cleaner environment. And you know our motto- ’if we lay the foundation stone of a project, definitely we will be finishing the project’. This means the foundation stone laid today for the metro, in 3, 4 or 5 years whenever it gets competed, I’ll be present at the inauguration. All of this is possible because of your blessings.
Friends,
Nothing would tell about our government’s transparency like the example I’m about to state. Till the year 2014, only 250 km long metro network was there, I’m quoting the current operational metro network which is 650 km long. All this happened within a matter of 55 months.
In addition to this, about 800 km metro network lines are being worked upon at the moment. In the coming year’s urban transport will embark on monumental changes.
Friends,
I have started the facility of “Common Mobility Card” a while ago and dedicated it to the country. This will benefit not only Ahmedabad and Gujarat, but the whole country. You will be happy to know the scope of this program. It is through the use of ‘The RuPay card’. It is going to prove useful when you are traveling. Throughout the country people use different means of transport, like metro, bus or local train, and they have to pay at different places like toll gate, parking etc. Usually people have to carry their wallet, and liquid cash, and you know the difficulties faced at places of these sorts. A lot of time is wasted.
To overcome these difficulties we have developed a ‘Automatic Fare collection system. The challenge in implementing this system is that we have to import the technology from abroad. We were not able to create an integrated system because of the involvement of a lot of companies there. Hence, if the card works for a particular city, it wouldn’t work for another. To overcome this government has created a task force, and started working on this at a comprehensive level. Ministries and divisions were engaged in this work. Even banks were involved. Only one task was assigned to them, that is to develop a system where there shouldn’t be a need for multiple cards and the digital transactions go smoothly.
After several efforts, this dream of ‘One Nation-One card’ is being realized. With this ‘Common Mobility Card’ you can withdraw money and do shopping, and throughout the country you will be able to use it with different means of transport. To put it in simpler terms, your ‘RuPay Card’ is being combined with the ‘Mobility card’.
With this achievement, our dependency on foreign technology has ended. Now it is ”Made in India”. Now India has joined the list of a handful of countries which is going to implement ’One nation- One card’ system in its transport. Every youth will be proud of this technology made in our country. I would like to congratulate you all on this. It’s also a matter of pride for Gujarat that the metro coaches that are made here in Savli, Vadodara, are being exported now.
As you have seen me signaling a green flag to a train, ‘Patan-Bhildi’ railway line is inaugurated. A foundation stone has been laid to build a ‘double- track railway’ for ‘Anand-Godhra’ railway line. I was a small boy when every M.P. used to mention this ‘Patan-Bhildi’ railway line but it’s now a reality. You can imagine the time lapse between now and then.
Friends,
The new generation can’t imagine the condition of Gujarat two decades ago. There were many places where there was scarcity of water. They had to roam from place to place for medical treatments. 24-hour electricity was a dream. The living conditions were so dire that people were forced to migrate. Nobody even cared about the Adivasis. Today, it’s the effort of each and everyone in Gujarat that led to its place in the world today. You together have changed the world’s perspective on Gujarat.
Brothers and sisters,
We are working for the all-round development of Gujarat at the state level and central level. In the past 55 months, keeping in view the necessities of all of Gujarat, from Umargaon to Ambaji, i.e., the eastern border, and the coastal line, and from Abu till Dahanu, from Rajasthan to Maharashtra, developmental work has been done in a well-planned structure.
The Adivasis in the eastern part and the fishermen families in the west and the line of Ahmedabad-Vadodara-Palanpur-Vapi-Tapi. If we consider Umargaon-Ambaji line, we focused on development of Adivasis. ‘All-weather-connectivity’ is established in all villages. And Rs.2800 crore worth water supply program is being built at the moment.
The water supply scheme of Dahod-Chota Udaipur using Narmada water, the ‘Pey jal Pariyojana’ (Drinking water scheme) for Narmada-Tapi district, water-supply scheme of Mahisagar from Kadana dam, the regional water-supply scheme of Sankheda-Pavijetpur, will satisfy the needs of lakhs of people in Umargaon-ambaji belt. The Dairy employment opportunities are being focused on. In Saberkantha, modern agricultural techniques are being developed under a partnership with Israel.
Friends,
With the efforts of the government, we were able to screen the ‘sickle cell anemia’ in the Adivasi people. With this help they will be able to face the challenges in a better way. Adivasi children’s education is being focused upon. You will be shocked to know that there is not even one class XII science school in any Adivasi area or tehsil. Now a medical college is under construction, and many universities are being constructed there. Gujarat is a case-study when it comes to showing how, with sheer willpower, great things can be achieved.
With the help of ‘Van bandhu Kalyan Yojana’, we were able to develop many models of schooling, like residential schools, Ashram schools, Eklavya schools. More than 1100 hostels were built, which became helpful for over 2 lakh Adivasi children. In Narmada district, Birasa Munda Tribal University is built which is worth Rs 300 cr. There are special coaching classes for Adivasi students. The reserved medical seats for Adivasi students used to be empty, but now they are full.
The medical college built in Dahod-Palanpur, had also developed medical facilities in that area. Dahod railway workshop is being expanded now. You would have seen in TV that our Jasvantji Bhabor was in the railway yard, and I was inaugurating it with the help of a remote control. There is a place called Parel in Dahod, where the facility of railways used to be empty and dysfunctional. I used to work in those jungles about 30-40 years ago.
We have made it functional again, and the ability of it’s workshop has been increased 4 times, so that employment opportunities will increase. Till now only 450 goods-train wagons were able to overhaul in a year. It has been increased to 1800. You can imagine the increase in employment opportunity here.
Government is also focusing on tourism sector. In Kevadia, ‘Statue of Unity’ was built, which is the tallest statue in the world. It’s double the height of ‘statue of Liberty ’. You know how people throughout the country were enthusiastic about visiting it. Many developmental works are underway in Ambaji. In Rajpipla a ‘Tribal museum’ is being worked on at the moment.
Brothers and sisters,
The Adivasis, who have made sacrifices during our freedom struggle were not given their due respect and recognition. The Tribal museum aims at showcasing the involvement of Adivasis in our freedom struggle.
Friends,
The ‘Maritime power’ of Gujarat is well known. From Umargaon till Kutch, a vast coast line, the biggest in our country, belongs to Gujarat.
Many projects are underway to develop this. The Ghogha-Dahej Ro Ro Ferry Service has made it easier for the passengers to travel and also save money and time.
With the help of SAUNI(Saurastra Narmada Avataran Irrigation) yojana, many irrigation and drinking-water projects have solved the water problem there. Government is also working on projects to bring clean water out of sea water. In many areas including Jodia distillation works are underway. To increase the connectivity of the coastal belt, using the ‘Sagarmala Yojana’, projects worth more than Rs.75000 cr are underway just in Gujarat. In Dwaraka, Government had established a marine police academy.
Brothers and sisters,
Along with progress in the 21st century, we are also taking steps to cherish our heritage. I was extremely fortunate to have got the chance to open the memorial of Gandhijis Satyagraha in Dandi, a few weeks ago. Today, a foundation stone has been laid for something really special and important, which will attract the attention of the world towards us.
It’s the 500 year old port here in Lothal. It’s the oldest port in the world. No other place on earth is as unique as this.
Now, that I have the chance to do something, being a part of the government , a ‘National maritime heritage complex’ foundation stone has been laid at Lothal. A historical museum is being constructed showcasing India’s maritime power, and our 5000 year old relation with the sea-life. This will kick-start global tourism here in Lothal , and there will be a lot of employment opportunities.
Friends,
Lothal has been a beacon of our maritime prowess. It used to draw students from different nationalities, from the ancient university of ‘Valabhi’ situated near it, to study the ways in which a port works, and how business is conducted there. Legend has it that, there was a time when numerous flags of different nationalities used to wave here. National maritime heritage complex will once again recreate that. I have laid its foundation stone today and with your blessings I’m sure that I’ll be the one inaugurating it.
There will be museums, theme parks, a research center, hotels and resorts in the ‘National maritime heritage complex ’, to showcase the prosperous maritime heritage of India to the world. This will also create a lot of employment opportunities. This will introduce our rich heritage to India and to the world.
Friends,
There will be many projects keeping in view the mid-belt of Gujarat, which can be called as the ‘central-Vista’ others being the western coastal belt, and eastern belt. The Mid-belt will have a bullet train connecting Ahmedabad and Mumbai. This will increase the recognition of Gujarat in the World map. Also, it will increase the connectivity of young entrepreneurs here with Mumbai.
Today we have got the metro running here in Ahmedabad, employees from Central Gujarat will be benefiting from this. Sanand is being developed as a ‘Automobile hub’. Dholera is being developed as a ‘World-class commercial hub’. It already has a airport. Another airport in under construction in Rajkot.
Brothers and sisters,
Keeping in view the water necessities of central Gujarat, Narmada dam is brought under use, and related irrigational projects are focused on. Many projects are underway through ‘Sujalam-suphalam’ scheme. North and Central Gujarat are being benefited through this scheme of Narmada’s waters.
Friends,
Today is special for me because of another important reason as well. Med-city is being expanded and the dream of bringing all the health facilities under one roof is realized today. Four hospitals are opened at once here. A special mother-child care hospital, a cancer hospital, eye and dental hospitals, are ready to serve you.
Friends,
The project of converting the decades old ‘Civil hospital’ to a ‘Med-city’ started in 2008. I’m happy to announce that within a decade the country’s biggest health care facility, Med-city is ready for service. People are astonished at its scale, a campus accommodating 10000 doctors, medical students, Paramedical staff, sport staff, can together treat 10000 patients here in a day.
You can imagine it turning into a small village catering 20000 people. The capacity of beds is now increased to 5500, and will be increased even more. I am sure that the hospitals that are under completion now will be ready soon as well.
Friends, people’s health have always been a priority of our government.
This morning a hospital was opened in Jamnagar with a capacity of 700 beds. Be it north or east or west or south, India is experiencing the progress in the health sector. Overall there are 22 AIIMS in the country, few already working and a few are under construction.
Of these, in 15 AIIMS, work has been done only in the past 5 years. It is our goal to bring health facilities even to remote and small places. So we constructed a chain of institutions from wellness centres to medical colleges.
Friends,
There was a time when the poor and lower middle class were left to their fate. There weren’t enough hospitals, and no schemes to support them. Crores of poor people were not able to check-in to hospitals because of lack of money. With ‘Ayushman Bharat’ and PM-JAY scheme, many are being benefited. Some also call it ‘Modi-care’.
I meet those beneficiaries and I get to talk to them. This scheme is indeed a boon to them.
Friends,
This scheme is just more than 5 months old but already 14 lakh poor were benefited by it. Even the poorest of the poor are getting the best treatment. How is this made possible? It is you people who made this possible. You made the right decision in 2014 by voting for a strong government, which is benefiting everyone.
Brothers and sisters,
Our government has brought fundamental changes in our country’s politics. Even when it comes to the biggest and strongest of decisions we won’t back out. Even when it comes to fighting corruption or terrorism, you see where we stand.
If we refresh our memories about what happened in this civil hospital, which gives life, is the silent witness to bomb blasts, which took many lives. Do you remember? Terrorist attacks used to happen at the border. Should it not be the responsibility of the people sitting in the government then, to square this out?
Brothers and sisters,
My mind was filled with these, and I said publicly after ‘Pulwama’ that,
I’m just as wounded at heart as my countrymen are. If the government then had the power, they would have squared with the terrorists by crossing the border.
26/11 happened in Mumbai, many innocents were killed. In a few days everyone forgot about it. You tell me, whether we should fight terrorism? Shouldn’t it be vanquished from the roots? Who do you think can do this? Honestly? We punish the evil-doers on one hand and respect and honor the honest workers. I can’t forget the scenes of that incident when I come here. I won’t let go of those evil-doers unpunished. It’s unfortunate that a few people don’t get this. These politicians’ words are being discussed in Pakistan’s parliament, newspapers.
Is this in the goodwill of the nation? Do you say things that Pakistan appreciates? Our army did a brave feat. I won’t wait for long in these matters. To square up is my inherent nature. Till when will we let go of our innocent people’s lives. You tell me friends, Do you believe in our army?, in their words? Should I believe in them or not? There were a few ones who did not pay heed to our army’s words.
One shouldn’t pointing out at our Army. They put their lives at stake and fought for us and won. Why do some people lose their sleep over it? Just for instance, let’s say our army failed, who would the opposition blame? Now that our army won, they are politicizing this. Shouldn’t we respect our soldiers?. A few people are not able to tolerate this.
A few people say that this is all a political drama for elections. When we did surgical strikes, there were no elections. It is our motto to square even with terrorism. No country should be helpless. For 40 years terrorism kept on striking India. Innocents used to die in bomb blasts. Ones who are inclined to Vote-Bank politics, did not take a step to counter this. I am not after politics and positions. For me my country men and their safety are important. We shouldn’t politicize on everything. If you want to bring up a controversy, take my schemes or projects. Our army shouldn’t be a topic of controversy.
If they want they can point me out on my work, I don’t have a problem. But, our military forces shouldn’t be a topic of controversy. Brothers and sisters, I reiterate, I have come to the same place where I have seen dead bodies, wounded doctors and blood soaked nurses. I’m calling out on this with action.
Friends,
Our government is bound to this policy of protecting its people and keeping their necessities as a priority. If you see, in this interim budget plans, we have taken some great changes for the middle class. We have increased the taxable income bracket to 5 lakhs. Three crore people got profited by this.
Friends,
In the past 5 years, we have laid the foundation towards a modern India. We have created a work culture, in which everyone works with honesty and loyalty and towards the greater good of our country. Now, in the next five years we are going to build an eminent and strong India, on these very foundations. We will all continue work in this direction. I would like to heartily congratulate you all again on the completion of the projects and facilities. I am honored by the love you have shown towards me. Please repeat after me,
Mother India, Victory to thee.
Mother India, Victory to thee.
Mother India, Victory to thee.
Salutations to my motherland.
Salutations to my motherland.
Salutations to my motherland.
Thank you so much!