উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ পূৱ পৰিষদ(এন ই চি)লৈ আৱণ্টিত পুঁজি সন্দৰ্ভত স্পষ্টীকৰণ
12 SEP 2019 1:47PM by PIB Guwahati
একাংশ সংবাদ মাধ্যমত প্ৰকাশিত প্ৰতিবেদন অনুসৰিঃ
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়) আৰু উত্তৰ পূব পৰিষদ (এন ই চি)ৰ মাজত মতবিৰোধ আছে;
• ’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে পৰিষদক নতুন প্ৰকল্প অনুমোদনত বাধা প্ৰদান কৰিছে আৰু তাৰ পৰিৱৰ্তে এন ই চিক ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় আঁচনি- এন এল চি পি আৰৰ দায়িত্ব সম্পন্ন কৰিবলৈ দিছে
এই সংক্ৰান্তত এয়া স্পষ্ট কৰি দিয়া হৈছে যে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ১ এপ্ৰিল ২০১৭ তাৰিখৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ তিনি বছৰৰ বাবে এন ই চিক ৪,৫০০ কোটি টকাৰ আৱণ্টন ধাৰ্য কৰি দিছে য’ত কিছুমান নিৰ্ধাৰিত দায়িত্ব সমাপন তথা স্পষ্ট কৰাৰ নিৰ্দেশনা অন্তৰ্ভুক্ত আছে৷
ওপৰত উল্লিখিত ৪,৫০০ কোটি টকাৰ আৱণ্টনৰ বাহিৰেও এন ই চিয়ে ১ এপ্ৰিল ২০১৭ তাৰিখৰ পৰা ১,৭৪১.০৬ কোটি টকাৰ নতুন প্ৰকল্পৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ গতিকে সংবাদ মাধ্যমত প্ৰকাশিত প্ৰতিবেদন শুদ্ধ নহয়৷ এই সময়চোৱাত এন ই চিয়ে বিভিন্ন চলিত তথা নতুনকৈ অনুমোদিত প্ৰকল্পত ২,৬৮৮.৩৩ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে৷ ইয়াৰে কেৱল ৩৪৩.৮৬ কোটি টকাহে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰা এন ই চিলৈ স্থানান্তৰিত হোৱা আঁচনিৰ দায়িত্বৰ বাবে ব্যৱহৃত হৈছে৷
এন ই চি হ’ল এক সাংবিধানিক সংস্থা যি এক্ট অব্ পাৰ্লিয়ামেণ্টৰ অধীনত গঠিত হৈছে আৰু কেবিনেটৰ সিদ্ধান্ত, বিভাগীয় কৰ্তৃপক্ষৰ অনুমোদন তথা উপলব্ধ বাজেট অনুসাৰে স্বতন্ত্ৰভাৱে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত প্ৰকল্পৰ অনুমোদন এন ই চিয়ে কৰিব পাৰে৷ ২০১৭-১৮ আৰু ২০১৮-১৯ৰ সময়চোৱাত এন ই চিয়ে বিভিন্ন প্ৰকল্পত ২,১৪০.২৯ কোটি টকা ব্যয় কৰিছিল৷ শেহতীয়া বৰ্ষত আৱণ্টিত ১,৪৭৬.১০ কোটি টকাৰ বিপৰীতে ৯ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯ তাৰিখ পৰ্যন্ত বিভিন্ন চলিত তথা নতুনকৈ অনুমোদিত প্ৰকল্পত ৫৪৮.০৪ কোটি টকা ব্যয় হৈছে৷ ড’নাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু এন ই চিৰ মাজত কেবিনেটৰ অনুমোদন মৰ্মে বিভাগীয় ক্ষেত্ৰসমূহৰ পুনৰ আৱণ্টন দিয়া হৈছে৷

Ministry of Development of North-East Region
Clarification regarding funds to NEC
12 SEP 2019 1:47PM by PIB Delhi
Reports have appeared in a section of the media to the effect that:
• There is a tussle between Ministry of Development of North Eastern Region (M/o DoNER) and North Eastern Council (NEC);
• M/o DoNER has restrained the council from sanctioning of new projects and instead asked NEC to clear the liabilities of NLCPR-Central Scheme of M/o DoNER.
In this regard, it is clarified that Union Cabinet had fixed the allocation of NEC as Rs.4500 Cr for a period of three years starting from 1st April, 2017, which included the allocation required for clearance of certain committed liabilities.
Out of the said allocation of Rs 4500 Cr, NEC has sanctioned new projects worth Rs. 1741.06 Cr since 1st April, 2017. Therefore, the report which appeared in the media is incorrect. During the period, NEC has spent an amount of Rs 2688.33 Cr on various ongoing and newly sanctioned projects. Out of this only an amount of Rs 343.86 Cr has been utilized for clearing liabilities of schemes transferred from M/o DoNER to NEC.
NEC is a statutory body set up under an Act of Parliament, and enjoys the requisite autonomy in its functioning and freedom to sanction projects in various Sectors entrusted to NEC as per Cabinet decision subject to approval of competent authority and availability of requisite budgetary provisions. During 2017-18 and 2018-19, NEC has spent an amount of Rs 2140.29 Cr on various projects. For the current year, against an allocation of Rs 1476.10 Cr, as on Sep 09,2019 an amount of Rs 548.04 Cr has been spent on various ongoing & newly sanctioned projects. Reallocation of sectors between M/o DoNER and NEC was done with the approval of Cabinet to avoid overlapping of Sectors.