প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ফ্ৰান্স ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰদান কৰা সংবাদ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ (২২ আগষ্ট ২০১৯)
22 AUG 2019 11:45PM by PIB Guwahati
মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰ’ন মহোদয়,
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ সন্মানীয় প্ৰতিনিধিসকল.
বন্ধু সকল,
বন জু’ৰ,
নমস্কাৰ,
পোন প্ৰথমে মই মোৰ নিকটতম বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’নলৈ আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো৷ তেওঁ মোক আৰু মোৰ প্ৰতিনিধিসকলক এই ঐতিহাসিক স্থানলৈ অতিশয় আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছে৷ এয়া মোৰ বাবে স্মৰণীয় মুহূৰ্ত৷ জি৭ সন্মিলনলৈ ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’নৰ আমন্ত্ৰণে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজৰ কৌশলগত মিত্ৰতাৰ প্ৰতিফলন ঘটাইছে৷ আজি আমি বৈঠকত বিভিন্ন আলোচনাৰ সৈতে ফ্ৰান্সৰ পৃষ্ঠপোষকতাত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া জি৭ সন্মিলনৰ এজেণ্ডাসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিছো৷ এই সন্মিলনৰ সম্পূৰ্ণ সফলতাৰ আশা কৰিছো আৰু ভাৰতে এইক্ষেত্ৰত যথোপযুক্ত সহযোগিতা আগবঢ়াব৷ জৈৱ বৈচিত্ৰতা, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন অথবা শীত আৰু গেছৰ সমস্যাৰ বাবে ভাৰতে শতিকাজুৰি প্ৰকৃতিৰ সৈতে সাংস্কৃতিক আৰু পৰম্পৰাগতধৰণে সহৱস্থান কৰাৰ পোষকতা কৰি আহিছে৷ মানৱ কল্যাণৰ বাবে প্ৰকৃতি ধ্বংস কেতিয়াও লাভদায়ক নহয় আৰু এয়া জি৭ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰতে অধিক সুখী অনুভৱ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মিত্ৰতা শতিকা পুৰণি৷ আমাৰ মিত্ৰতা কোনো স্বাৰ্থপৰ কাৰণত নহয়, বৰঞ্চ এই মিত্ৰতা ‘স্বতন্ত্ৰতা, সমতা আৰু ভাতৃত্ববোধ’ৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত৷ সেইবাবে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে কান্ধত কান্ধ মিলাই স্বাধীনতা আৰু গণতন্ত্ৰক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰাৰ লগতে ফেচীবাদ আৰু উগ্ৰবাদৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি আহিছে৷ প্ৰথম বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত ফ্ৰান্সত সহস্ৰাধিক ভাৰতীয় সৈন্যৰ নিধনৰ বিষয়ে এতিয়া ফ্ৰান্সে স্মৰণ কৰে৷ আজি ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতে একত্ৰিতভাৱে সন্ত্ৰাসবাদ, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, পৰিবেশ আৰু প্ৰযুক্তিৰ অন্তৰ্নিহিত বিকাশৰ দিশত থিয় দিছে৷ আমাৰ দুয়োখন দেশে কেৱল ভাল কামৰ বিষয়ে কোৱাই নহয়, তাৰ পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিছে৷ আন্তৰ্জাতিক সৌৰ সহযোগিতা হ’ল ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ এক সফল পদক্ষেপৰ উদাহৰণ৷
বন্ধুসকল,
দুটা দশকজুৰি আমি কৌশলগত মিত্ৰতাৰ দিশত আগবাঢ়িছো৷ আজি ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ বিশ্বাসী সহযোগী৷ আমাৰ কঠিন সময়ত আমি পৰস্পৰে পৰস্পৰক সমৰ্থন কৰিছো৷
আজি ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ন আৰু মই আমাৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে বিস্তৃতভাৱে আলোচনা কৰিছো৷ ২০২২ চনত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বৰ্ষ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমি তেতিয়ালৈ নতুন ভাৰতৰ বাবে বিভিন্ন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো৷ আমাৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য হ’ল ভাৰতক ৫ ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা৷ ভাৰতৰ বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাই ফৰাচী উদ্যোগসমূহৰ বাবে সোণালী সুযোগ প্ৰদান কৰিছে৷ আমাৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আমি দক্ষতা বিকাশ, অসামৰিক বিমান পৰিবহণ, তথ্য প্ৰযুক্তি, মহাকাশ আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছো৷ প্ৰতিৰক্ষাৰ সহযোগিতা হ’ল আমাৰ মিত্ৰতাৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী স্তম্ভ৷ মই সুখী যে আমি বিভিন্ন প্ৰকল্পত সুন্দৰ উত্তৰণ ঘটাবলৈ সমৰ্থ হৈছো৷ অহা মাহত ভাৰতলৈ ৩৬খন ৰাফেল এয়াৰক্ৰাফ্ট প্ৰেৰণ কৰা হ’ব৷ আমি প্ৰযুক্তি আৰু সহ-উৎপাদনতো সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিম৷ ফ্ৰান্সেই হ’ল প্ৰথমখন দেশ যাৰ সৈতে আমি ‘নিউ জেনেৰেচন চিভিল নিউক্লিয়াৰ এগ্ৰিমেণ্ট’ স্বাক্ষৰিত কৰিছো৷ আমি আমাৰ উদ্যোগসমূহক জয়িতাপুৰ প্ৰকল্পৰ দিশত দ্ৰুত ধাৱমান হোৱাৰ বাবে আহ্বান জনাইছো আৰু বিদ্যুতৰ মূল্যৰ কথাটোতো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো৷ দুয়োপক্ষৰ পৰা পৰ্যটনৰ ক্ৰমাগত বিকাশ হ’বলৈ ধৰাটোও সন্তোষৰ কথা৷ প্ৰত্যেক বছৰে প্ৰায় ২.৫ লাখ ফৰাচী পৰ্যটক আৰু ৭ লাখ ভাৰতীয় পৰ্যটকে দুয়োখন দেশ ভ্ৰমণ কৰে৷ উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বিনিময় বিশেষভাৱে বৃদ্ধি হোৱাটো আৱশ্যক৷ ২০২১-২০২২ বৰ্ষত ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক উৎসৱ ‘‘নমস্তে ফ্ৰান্স’’ৰ পৰৱৰ্তী সংস্কৰণ উদযাপিত হ’ব৷ মই আশা প্ৰকাশ কৰিছো যে এই উৎসৱে ফ্ৰান্সৰ জনসাধাৰণক ভাৰতৰ বৈচিত্ৰময় সংস্কৃতিৰ গভীৰ আভাস দিবলৈ সক্ষম হ’ব৷ মই জানো যে ফ্ৰান্সত যোগাভ্যাস অতিশয় জনপ্ৰিয়৷ মই আশা প্ৰকাশ কৰিছো যে ফ্ৰান্সৰ মোৰ বন্ধুসকলে ইয়াক সুস্থ জীৱনধাৰাৰ অভ্যাস হিচাপে আঁকোৱালি ল’ব৷
বন্ধুসকল,
বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বাবে মই ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰিছো৷ আমাৰ দুয়োখন দেশেই নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু মৌলবাদৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে৷ সীমান্তৱৰ্তী সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ দিশত আমি ফ্ৰান্সৰ সমৰ্থন আৰু সহযোগিতা লাভ কৰিছো৷ ইয়াৰ বাবে আমি ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’নক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো৷ প্ৰতিৰক্ষা আৰু সন্ত্ৰাসবাদ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি আমাৰ সহযোগিতা ব্যাপক কৰাৰ বাবে ইচ্ছুক৷ উপকূলবৰ্তী আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো আমাৰ বিকাশশীল সহযোগিতাক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো৷ মই সুখী যে আমি চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰক নতুন ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে সন্মত হৈছো৷ ভাৰতীয় মহাসাগৰ অঞ্চলত আমাৰ কাৰ্যকৰী সহযোগিতা ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি হ’বলৈ ধৰিছে৷ এই সহযোগিতা সুৰক্ষা আৰু এই অঞ্চলৰ বিকাশৰ নিশ্চিতিৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব৷
বন্ধুসকল,
মই মোৰ অন্তৰৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’নক জি৭ৰ সফল নেতৃত্বৰ বাবে আৰু ফ্ৰান্সক নতুন বীক্ষণৰ সৈতে, নতুন উৎসাহ আৰু দক্ষতাৰ সৈতে এই প্ৰত্যাহ্বানবোৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ শুভেচ্ছা জনাইছো৷
মহোদয়,
আপোনাৰ এই প্ৰয়াসত ১.৩ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা সদায়েই আছে৷ আমি দুয়োখন দেশে একত্ৰিতভাৱে এক সুৰক্ষিত আৰু উন্নত বিশ্বৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব পাৰো৷ মই বিয়াৰিটজত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া জি৭ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিম আৰু এই সন্মিলনৰ বাবে সমগ্ৰ ফ্ৰান্সক মোৰ তৰফৰ পৰা অশেষ শুভকামনা জনালো৷ মই পুনৰবাৰ আপোনালোকৰ স্নেহপূৰ্বক আমন্ত্ৰণৰ বাবে হৃদয়েৰে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো৷
ধন্যবাদ
মেচি বুকুপ
উ ভইয়া

Prime Minister's Office
Translation of Press Statement by Prime Minister during his visit to France (August 22, 2019)
22 AUG 2019 11:45PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Emmanuel Macron,
Respected delegations from India and France,
Friends,
Bon Jour,
Namaskar,
First of all, I express my heartfelt thanks to my close friend President Macron. He welcomed me and my delegation to this historic heritage site with a very grand and very affectionate welcome. This is a memorable moment for me. President Macron's invitation to the G7 Summit is an example of the strategic partnership between India and France and his friendly gesture towards me. Today we had very detailed discussions and the agenda of the G7 Summit, which is headed by France, should be a complete success and it is India’s resolve to extend the cooperation that is expected from India in this regard. Be it biodiversity, climate change, or the issues of cooling and gas, for centuries India has been advocating to live in a cultured way with traditions and in harmony with the nature. Destruction of nature can never be beneficial for human welfare and when it is the theme of this G7 Summit then it is a moment of even more happiness for India.
Friends,
India and France have centuries old relations. Our friendship is not based on any selfish reasons but on the solid ideals of 'Liberty, Equality and Fraternity.’ This is the reason why India and France have shoulder to shoulder protected freedom and democracy and combated fascism and extremism. The sacrifice of thousands of Indian soldiers during the First World War is still remembered in France. Today France and India stand firmly together to face the challenges of terrorism, climate change, environment and inclusive development of technology. Both our countries have not only spoken about good things, but we have also taken concrete steps. International Solar Alliance is one such successful initiative of India and France.
Friends,
For two decades, we have been on the path of strategic partnership. Today France and India are each other's trusted partners. During our difficulties, we have understood and supported each other's views. Friends,
Today, President Macron and I discussed all the aspects of our relationship in detail. It will be 75 years of India's independence in the year 2022, till then we have set many goals for the New India. Our main objective is to make India a $ 5 trillion economy. India's requirements for development present a golden opportunity for the French enterprises. We look forward to new initiatives in skill development, civil aviation, IT, space and many other areas to enhance our economic cooperation. Defense Cooperation is a strong pillar of our relationship. I am happy that we are making good progress on various projects. The first of the 36 Rafael aircrafts will be delivered to India next month. We will increase cooperation in technology and co-production. France is the first country with which we have signed the New Generation Civil Nuclear Agreement. We have urged our companies to rapidly move forward on the Jaitapur project and also keep in mind the price of electricity. It is also a matter of great pleasure that tourism is increasing from both sides. About 2.5 lakh French tourists and 7 lakh Indian tourists visit each other's country every year. The exchange of students in the field of higher education should be particularly increased. The next edition of the Indian cultural festival "Namaste France" will be held throughout France during 2021-2022. I hope that this festival will further deepen the interest of the people of France in the diverse culture of India. I know that Yoga is very popular in France. I hope that many more of my friends in France adopt it as a way of healthy lifestyle.
Friends,
I had pointed out the importance of cooperation between India and France for Global Challenges. Both our countries have to constantly face terrorism and radicalization. We have received valuable French support and cooperation in combating cross-border terrorism. We thank President Macron for this. We have intended to broaden cooperation on security and counter-terrorism. We have also decided to further strengthen our growing cooperation in maritime and cyber security. I am pleased that we have agreed on a new roadmap on cyber security and digital technology. Our operational cooperation in the Indian Ocean region is growing rapidly. This cooperation will be important in ensuring security and progress for all in the region.
Friends,
I wish my intimate friend President Macron, a successful leadership of G-7 and France with a new vision, enthusiasm and skill in these challenging times.
Excellency,
Complete cooperation and support of 1.3 billion Indians is with you in this endeavor. We both countries together can pave the way for a safe and prosperous world. I look forward to attending the G7 Summit in Biarritz and wish you and entire France many-many good wishes for the success of this summit. I once again express my gratitude for your affectionate invitation.
Thank you.
Merci beaucoup,
Au revoir.