উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰত্যাশী জিলাসমূহৰ প্ৰধান বিষয়াসকলৰ সৈতে ড’নাৰ সচিবৰ বৈঠক
প্ৰত্যাশী জিলাসমূহৰ স্বাস্থ্য, শিক্ষা, কৃষি আৰু জলসম্পদ, বিত্তীয় সমাপন, দক্ষতা বিকাশ আৰু প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ স্থিতি পুনৰীক্ষণ
08 JUL 2019 4:38PM by PIB Guwahati
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ বিকাশ মন্ত্ৰালয় (ড’নাৰ)ৰ সচিব ডঃ ইন্দ্ৰজিৎ সিঙে আজি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰত্যাশী জিলাসমূহৰ প্ৰধান বিষয়াসকলৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হয়৷ সচিবগৰাকীয়ে উক্ত জিলাসমূহত চলি থকা বিভিন্ন আঁচনিৰ স্থিতি সম্পৰ্কে বুজ লয়৷
বৈঠকখনত উপস্থিত আছিল উত্তৰ পূব পৰিষদ (এনইচি)ৰ সচিব শ্ৰী ৰাম মুইভা, শ্ৰী ৰাকেশ ৰঞ্জন, ডিডিজি (মূল্যায়ন), নিটি আয়োগ, শ্ৰী বিজেয়ন্দ্ৰ, যুটীয়া সচিব, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ বিভাগ আৰু ওদালগুৰি জিলাৰ বিষয়াসকল, ডঃ বন্দনা দ্বিবেদী, উপদেষ্টা, কৃষি সহযোগিতা আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগ, শ্ৰী শিৰীষ আস্থানা, সঞ্চালক, বিকাশ আয়োগৰ কাৰ্যালয়, ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ আৰু ড’নাৰ মন্ত্ৰালয় তথা এনইচিৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল৷
প্ৰত্যাশী জিলাসমূহৰ ভিতৰত অসমৰ বৰপেটা, বাক্সা, দৰং, ধুবুৰী, গোৱালপাৰা, হাইলাকান্দি আৰু ওদালগুৰি; অৰুণাচল প্ৰদেশৰ নামচাই; মণিপুৰৰ চান্দেল; মেঘালয়ৰ ৰিভই; মিজোৰামৰ মামিত; নাগালেণ্ড কিফিৰ; ছিক্কিমৰ পশ্চিম ছিক্কিম আৰু ত্ৰিপুৰাৰ ধালাইৰ প্ৰধান বিষয়াসকল বৈঠকখনত উপস্থিত আছিল৷ তেওঁলোকে প্ৰত্যাশী জিলা কাৰ্যসূচীৰ পাঁচটা বিষয় স্বাস্থ্য, শিক্ষা, কৃষি আৰু জলসম্পদ, বিত্তীয় সমাপন, দক্ষতা বিকাশ আৰু প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত উপস্থাপন প্ৰদৰ্শন কৰে৷
বৈঠকখনত প্ৰত্যাশী জিলাসমূহৰ প্ৰধান বিষয়াসকলে নিটি আয়োগৰ তথ্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰদৰ্শন কৰা উপস্থাপনসমূহৰ পৰা সদৃশ সমস্যা, প্ৰত্যাহ্বান আদি সমূহ চিনাক্ত কৰাৰ বাবে সিদ্ধান্ত লোৱা হয়৷ এই সন্দৰ্ভত ড’নাৰৰ সচিবগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰত্যাশী জিলাৰ প্ৰধান বিষয়াসকলে প্ৰদান কৰা তথ্যৰ ভিত্তিত মন্ত্ৰালয়ে বিহিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব৷
ডঃ ইন্দ্ৰজিৎ সিঙে বিষয়াসকলক উক্ত জিলাসমূহত নিয়মীয়া ভিত্তিত উন্নয়নমূলক কাৰ্যসমূহৰ নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে যাতে জিলাসমূহে উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰে৷ সচিবগৰাকীয়ে বিষয়াসকলক মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু জিলা প্ৰশাসনৰ সৈতে সমন্বয় স্থাপন কৰি প্ৰত্যাশী জিলাসমূহৰ বিকাশৰ দিশত প্ৰয়াস কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷

Ministry of Development of North-East Region
DoNER Secretary chairs meeting of Nodal officers of Aspirational districts of North Eastern region
Status of themes of Aspirational Districts on Health, Education, Agriculture & Water Resources, Financial Inclusion, Skill development and Basic infrastructure reviewed
08 JUL 2019 4:38PM by PIB Delhi
The Secretary, Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) Dr Inder Jit Singh chaired a meeting with the Chief Nodal officers /Nodal officers of Aspirational districts of North Eastern region, here today. The Secretary reviewed the status of implementation of various programmes in different sectors in these districts.
The meeting was attended by Shri Ram Muivah, Secretary, North Eastern Council (NEC), Shri Rakesh Ranjan, DDG (Evaluation), NITI Aayog, Shri Vijayendra, Joint Secretary, Department of Defence Production and Prabhari Officer of Aspirational District of Udalguri, Dr Vandana Dwivedi, Advisor, Department of Agriculture Cooperation & FarmersWelfare , Shri Shirish Asthana, Director, Office of Development Commissioner, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises and senior officers of the MDoNER and NEC were present in the meeting.
During the meeting, the Nodal Officers of the following Aspirational Districts gave presentations: Barpeta , Baksa, Darang, Dubri, Goalpara, Hailkandi & Udalguri (Assam); Namsai (Arunachal Pradesh), Chandel (Manipur); Ribhoi (Meghalaya);Mamit (Mizoram); Kiphire (Nagaland); West Sikkim (Sikkim) and Dhalai (Tripura). Their presentations were based on five themes of Aspirational District programme i.e. Health, Education, Agriculture &Water Resources, Financial Inclusion, Skill development and Basic infrastructure.
In the meeting, it has been decided to identify the common issues, challenges and thrust areas of all the Aspirational districts with reference to the presentations made by the Nodal Officers and references of the data of NITI Aayog. The Secretary, DoNER said that the Ministry will take follow-up action based on the inputs received from the Nodal Officers of Aspirational districts.
Dr Inder Jit Singh instructed the concerned officers to monitor the progress of these districts on a regular basis on different parameters so that these districts improve their performance. The Secretary directed them to coordinate with the Line Ministries, State Governments and Districts Administration to intensify their efforts for development of Aspirational Districts.