Cabinet
Union Cabinet clears new initiative to control Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis to support the livestock rearing farmers
Farmers associated with the animal husbandry sector to gain from this move
31 MAY 2019 8:41PM by PIB Delhi
During the Union Cabinet Meeting chaired by Prime Minister Narendra Modi today, the first since the outcome of the 2019 Lok Sabha election, a novel initiative was cleared that will benefit crores of farmers and improve the health of animals.
This initiative pertains to controlling Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis to support the livestock rearing farmers. The Cabinet had cleared a total outlay of Rs. 13,343 crores to fully control these diseases amongst the livestock in the country in the next five years and subsequently eradicate these diseases.
This decision indicates the spirit of compassion towards those animals who are a valued part of our planet but are not able to speak.
The threat of Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis:
These diseases are very common amongst the livestock – cow-bulls, buffaloes, sheep, goats, pigs etc.
If a cow/buffalo gets infected with FMD, the milk loss is upto 100% which could last for four to six months. Further, in case of Brucellosis the milk output reduces by 30%, during the entire life cycle of animal. Brucellosis also causes infertility amongst the animals. The infection of brucellosis can also be transmitted to the farm workers and livestock owners. Both the diseases have a direct negative impact on the trade of milk and other livestock products.
The decision of the Cabinet today fulfils the major promise made in the manifesto as it provides much relief to crores of farmers in the country who rear livestock.
Care and compassion for animals:
In case of FMD, the scheme envisages vaccination coverage to 30 crore bovines (cows-bulls and buffaloes) and 20 crore sheep/goat and 1 crore pigs at six months’ interval along with primary vaccination in bovine calves, while the Brucellosis control programme shall extend to cover 100% vaccination coverage of 3.6 crore female calves.
The programme so far has been implemented on cost sharing basis between the Central and State Governments. In a rare instance of departure, the Central Government has decided to now bear the entire cost of the programme to ensure complete eradication of these diseases and better livelihood opportunities for all the livestock rearing farmers in the country.

কেবিনেট
পশুধন কৃষকসকলক সহায় কৰিবৰ বাবে পশুধনৰ ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগ আৰু ব্ৰুছেলোছিছ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা নতুন পদক্ষেপৰ প্ৰস্তাৱলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে যথেষ্ট লাভৱান্বিত হ’ব পশুপালন খণ্ডৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকল
31 MAY 2019 8:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত ২০১৯ লোকসভা নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াৰ ফলশ্ৰুতিত গঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ প্ৰথমখন বৈঠকত এক অতি মহান পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। দেশৰ কোটি কোটি কৃষকৰ হিতাৰ্থে জন্তুৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নয়নৰ বাবে এই বিশেষ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
এই পদক্ষেপ অনুসৰি পশুধন কৃষকসকলক সহায় কৰিবৰ বাবে পশুধনৰ ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগ আৰু ব্ৰুছেলোছিছ নিয়ন্ত্ৰণৰ দিহা কৰা হ’ব। অনাগত পাচ বছৰৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশতে পশুধনৰ মাজত এই ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণৰ সমান্তৰালকৈ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূলকৰণৰ বাবে সৰ্বমুঠ ১৩,৩৪৩ কোটি টকা মোকলাই দিয়াৰ সিদ্ধান্তলৈ যাৱতীয় অনুমোদন জনাইছে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে।
এই সিদ্ধান্তই পৃথিৱীৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ এই অমাতা জন্তুবোৰৰ সৰ্বাঙ্গীন উন্নতিৰ প্ৰতি থকা চিন্তাৰ কথাই প্ৰকট কৰে।
ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগ আৰু ব্ৰুছেলোছিছৰ ভয়াবহতা -
এই বোগবোৰ পশুধন যেনে গৰু, ছাগলী, ম’হ, ভেড়া, গাহৰি আদিৰ মাজত সততে হোৱা দেখা যায়।
যদিহে গৰু-ম’হ এই ৰোগত আক্ৰান্ত হয় তেন্তে ১০০ শতাংশ পৰ্যন্ত দুগ্ধ উৎপাদন নাইকিয়া হ’ব পাৰে, আৰু এনে পৰিস্থিতি চাৰিৰ পৰা ছমাহ পৰ্যন্ত থাকিব পাৰে। তাৰ উপৰিও ব্ৰুছেলোছিছত আক্ৰান্ত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত পশুধনৰ সমগ্ৰ জীৱন প্ৰক্ৰিয়াতেই গাখীৰ উৎপাদনৰ পৰিমাণ ৩০ শতাংশলৈ হ্ৰাস পায় আনকি ব্ৰুছেলোছিছৰ বাবেই পশুধনৰ মাজত প্ৰজনন ক্ষমতাও নাইকিয়া হয়। এই ৰোগ আনকি পাম কৰ্মী আৰু পশুধনৰ গৰাকীলৈও বিয়পাৰ সম্ভাৱনীয়তা থাকে। দুগ্ধ উৎপাদন তথা অন্যান্য পশুধন সংক্ৰান্তীয় সামগ্ৰীৰ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োবিধ ৰোগৰেই আছে এক প্ৰত্যক্ষ ঋণাত্মক প্ৰভাৱ।
আজি কেবিনেটে গ্ৰহণ কৰা এই সিদ্ধান্তই চৰকাৰখন শাসনলৈ অহাৰ পূৰ্বে নিৰ্বাচনী ইস্তাহাৰত উল্লেখ কৰা এক বৃহৎ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিলে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ পশুধন নিৰ্ভৰশীল কোটি কোটি কৃষকে যথেষ্ট সকাহ লাভ কৰিব।
পশুধনৰ যতন আৰু সহানুভূতি -
পশুধনৰ ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগৰ ক্ষেত্ৰত কেবিনেটে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ যোগেদি আৰম্ভ হ’বলগীয়া আঁচনিখনে দেশৰ ৩০ কোটি গাইগৰু-বলদ আৰু ম’হৰ লগতে ২০ কোটি ছাগলী/ভেড়া তথা ১ কোটি গাহৰিক টীকাকৰণ প্ৰক্ৰিয়া সামৰি ল’ব, এই সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়া ছমাহৰ মূৰে মূৰে কৰি থকা হ’ব, অৱশ্যে তাৰ মাজতে প্ৰাথমিক টীকাকৰণো কৰি থকা হ’ব, আনফালে ব্ৰুচেলোছিছ নিয়ন্ত্ৰণ আঁচনিয়ে দেশৰ ৩.৬ কোটি মাইকী পশুধনক ১০০ শতাংশ টীকাকৰণ প্ৰক্ৰিয়াক সামৰি ল’ব।
এই আঁচনি এই পৰ্যন্ত কেন্দ্ৰ চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত ব্যয় বিনিময় ভিত্তিত সম্পাদিত হৈ আহিছে। কেবিনেটৰ আজিৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ পিছতেই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এতিয়াৰে পৰা এই আঁচনিৰ সমগ্ৰ ব্যয় এককভাৱেই বহন কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে, যাতে এই ৰোগবিধ দেশৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰিব পাৰি সেয়া সুনিশ্চিত কৰিব পৰা যায় আৰু দেশত পশুধন নিৰ্ভৰশীল কৃষকসকলে জীৱিকাৰ এক সুচল আৰু সৰল মাধ্যম লাভ কৰিব পাৰিব।