প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ নয়দাত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 MAR 2019 9:00PM by PIB Guwahati
মোৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ পূৰ্বে তিনি বাৰ ভাৰত মাতা কী জয় ধ্বনি দিম৷ আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ অনুৰোধ এই যে আপোনালোকে দুয়োটা হাত দাঙি, মুঠি মাৰি সৰ্বশক্তিৰে জয়ধ্বনি দিব, যাতে সীমাত আমাৰ যিসকল জোৱানে কৰ্তব্য পালন কৰি আছে, তেওঁলোকে ভাৱে যে নয়দা তেওঁলোকৰ লগত আছে, হিন্দুস্থান তেওঁলোকৰ লগত আছে৷
মই তিনিবাৰ জয়ধ্বনি দিম
পৰাক্ৰমী ভাৰতৰ বাবে
ভাৰত মাতা কী-জয়
ভাৰত মাতা কী-জয়
বিজয়ী ভাৰতৰ বাবে
ভাৰত মাতা কী-জয়
বীৰ জোৱানসকলৰ বাবে
ভাৰত মাতা কী-জয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ যশস্বী তথা লোকপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান যোগী আদিত্যনাথজী, মোৰ মন্ত্ৰীসভাৰত সহযোগী শ্ৰীমান মহেশ শৰ্মাজী আৰু এই কাৰ্যসূচীত বিহাৰৰ বক্সাৰৰ পৰা সংযোগ হোৱা লোকসকল আৰু বক্সাৰত আমাৰ শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰীমান আৰ. কে. সিংজী বক্সাৰত উপস্থিত আমাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমান অশ্বিনী ছৌবেজী, বিধায়ক তেজপাল নাগৰজী, বিধায়ক পংকজ সিংজী, ভগ্নী বিমলা ছোলাংকীজী, বীৰেন্দ্ৰ সিংজী, বিজেন্দ্ৰ সিংজী আৰু বিশাল সংখ্যাত উপস্থিত প্ৰাণোচ্চল ভাই-ভনীসকল৷ আপোনালোকৰ উৎসাহ, মৰম দেখি আনন্দিত হৈছো৷ নয়দাত মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকলে মোদী-মোদী কৰি আছে আৰু ইফালে একাংশ লোক শান্তিত থাকিব নোৱাৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, এনেকুৱা কিছুমান দিন আছিল, চৰকাৰী ধন আত্মসাৎ কৰ্তৃপক্ষ আৰু নিবিদাত নতুন নতুন খেল আৰু ভূমি আবণ্টনত হোৱা দুৰ্নীতি আছিল নয়দা, গ্ৰেটাৰ নয়দাৰ পৰিচয়৷ নয়দাৰ কথা ওলালেই এইবোৰ কথা প্ৰথম আহিছিল৷ মই এনেদৰে কোৱাৰ বাবে বেয়া নাপাব৷ কিন্তু এতিয়া বিকাশ আৰু আঁচনি, সংস্থাপনৰ নতুন সূযোগ হৈছে নয়দা, গ্ৰেটাৰ নয়দাৰ পৰিচয়৷ মোৰ দেশ, মোৰ উত্তৰপ্ৰদেশ প্ৰকৃতাৰ্থত পৰিৱৰ্তন হৈছে৷
ভাই-ভনীসকল, নয়দা বৰ্তমান মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ বৃহৎ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে৷ আজি ভাৰত ম’বাইল নিৰ্মাণ কৰা বিশ্বৰ দ্বিতীয়খন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, তাত নয়দাৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে৷ ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ম’বাইল ফোন নিৰ্মাণ কৰা কেৱল দুটা কাৰখানা আছিল আৰু এতিয়া প্ৰায় ১২৫টা কাৰখানাত ম’বাইল নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে৷ ক’ত দুটা আৰু ১২৫টা, ইাৰে সৰ্বাধিক কাৰখানা নয়দাত আছে৷ ম’বাইলৰ উপৰি, টিভি, ফ্ৰীজৰ দৰে অন্যান্য ইলেক্ট্ৰনিকছ সামগ্ৰীৰো বহুত কোম্পানী ইয়াত আছে৷ এই আটাইবোৰে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে সংস্থাপনৰ সূযোগ সৃষ্টি কৰিছে৷
বন্ধুসকল, আজি মই নয়দাত আপোনালোকৰ জীৱন সহজ কৰা এলানি প্ৰকল্প উচৰ্গা কৰিবৰ বাবে ইয়ালৈ আহিছো৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু বিহাৰক আলোকিত কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰো কিছু সময়ৰ পূৰ্বে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়৷ নয়দা চিটী চেণ্টাৰৰ পৰা নয়দা ইলেক্ট্ৰনিক চেণ্টাৰলৈ চলিবলগীয়া মেট্ৰ’ ৰে’লৰ বাবে ইয়াৰ বাসিন্দাসকলক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল, ইয়াৰ যাতায়াতৰ সংস্কাৰ সাধনৰ বাবে জেবৰত দেশৰ বৃহত্তম বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ কাম-কাজ দ্ৰুতগতিত চলি আছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা দিল্লীলৈ নোযোৱাকৈ অন্যান্য চহৰলৈ বিমান যাত্ৰা সুচল হৈ পৰিব৷ মোৰ বিশ্বাস জেবৰ বিমানবন্দৰে পশ্চিম উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাবে এক সোণালী সূযোগ আনিব৷ আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী হৈছো যে কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰতে ‘উড়ান’ আঁচনিৰ অধীনত বেৰেইলীৰ পৰাও বিমানৰ উৰণ আৰম্ভ হ’ব৷ ইয়াৰ বাবে টাৰ্মিনেল ভৱন তথা অন্যান্য কাম-কাদো সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকসকলেও উৰক-এই লক্ষ্যৰে আৰম্ভ কৰা ‘উড়ান’ আঁচনিৰ অধীনত বৰ্তমানলৈকে ১২০টা পথ আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ বহুতো ২টায়াৰ আৰু ৩টায়াৰ চহৰেও প্ৰথমবাৰলৈ বিমান সংযোগ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা এই চহৰসমূহৰ অৰ্থনীতিৰ উত্থান হৈছে৷
বন্ধুসকল, উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে বিদ্যুতৰ আধূনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বহুত প্ৰয়োজন৷ ইয়াত আজি দুটা বৃহৎ শক্তিপ্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ এটা উত্তৰপ্ৰদেশৰ বুলন্দচহৰৰ খুৰ্জাত আৰু আনটো বিহাৰৰ বক্সাৰত স্থাপন কৰা হৈছে৷ খুৰ্জাত ১২,০০০ কোটিতকৈ অধিক আৰু বক্সাৰৰ তাপবিদ্যুৎ প্ৰকল্পত ১০,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব৷ বক্সাৰত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত দেখা মতে যথেষ্ট লোকৰ সমাগম হৈছে৷ মই দূৰৈৰ পৰাই তেওঁলোকৰ প্ৰণাম জনোৱাৰ লগতে এই শুভ মুহূৰ্ত উপলক্ষে অভিনন্দন জনাইছো৷ বক্সাৰত নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া তাপবিদ্যুৎ প্ৰকল্প ২০১৫ত ঘোষণা কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী পেকেজ আৰু পূ্ব ভাৰতক দেশৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তোলা ভিজনৰ অংশ৷
ভাই-ভনীসকল, এই দুয়োটা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হ’লে উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু বিহাৰে অধিক বিদ্যুৎ লাভ কৰিব৷ খুৰ্জাৰ প্ৰকল্পৰ পৰা উত্তৰপ্ৰদেশৰ লগতে দিল্লী, উত্তৰাখণ্ড, ৰাজস্থান আৰু হিমাচলপ্ৰদেশেও বিদ্যুৎ লাভ কৰিব৷ সেইদৰে বক্সাৰ প্ৰকল্পৰ পৰা বিহাৰকে ধৰি পূব ভাৰতত বিদ্যুৎ যোগান ধৰা হ’ব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজ্যসমূহৰ লগতে উদ্যোগসমূহৰ বিদ্যুতৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুৰন কৰিব পৰা যাব৷
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰে একবিংশ শতিকাৰ দেশৰ শক্তি প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কাম কৰিছে৷ আগতে চৰকাৰে ইয়াক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া নাছিল৷ দেশত শক্তি খণ্ড আৰু শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত কি দৃষ্টি দিয়া হৈছে, ইয়াৰ এক উদাহৰণ কালি কানপুৰ মই দেখিবলৈ পালো৷
ইয়াৰ থকা পঢ়া-শুনা কৰা যুৱপ্ৰজন্মই বুজি পাইছে যে কালি কানপুৰত পনকী শক্তি প্ৰকল্পৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম আৰম্ভ হৈছ৷ কিন্ত এই কথা জানি আপোনালোক আচৰিত হ’ব যে পনকী প্ৰকল্পত ৪০-৫০ বছৰৰ পুৰণি মেচিনেৰে কাম কৰি আছিল৷ মেচিনবোৰে ফোঁপাবলৈ ধৰিছে, কংগ্ৰেছ যেনেকুৱা অৱস্থা মেচিনৰো একেই৷ ইয়াৰ ফলত তাত প্ৰস্তুত হোৱা বিদ্যুতৰ প্ৰতি ইউনিটৰ দাম ১০ টকা হৈছিল৷ আজি আমি সৌৰ শক্তিৰ প্ৰতি ইউনিটত ২-৩টকা কৰিছো৷ তেনে অৱস্থাত ১০টকা প্ৰতি ইউনিট বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰি কাৰ লাভ হৈছে৷
বন্ধুসকল, পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ এই মনোভাৱে দেশৰ শক্তি খণ্ডৰ সৰ্বনাশ কৰিছিল৷ দেশৰ সেই দিনবোৰৰ কথা কোনেও নাপাহৰে, যেতিয়া টিভি ব্ৰেকিং নিউজ আহিছিল যে শক্তি প্ৰকল্পৰ বাবে এক-দুই দিনৰহে কলয়া আছে৷ শক্তি প্ৰকল্পসমূহৰ অব্যৱস্থাৰ আন এক সমস্যা আছিল যেতিয়া গ্ৰিড বেয়া হৈ গৈছিল, তেতিয়া সম্পূৰ্ণ ৰাজ্য অন্ধকাৰত ডুব গৈছিল, ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত লজ্জাবোধ কৰিব লগাত পৰিছিল৷ দেশৰ শক্তি খণ্ডৰ সংস্কাৰৰ বাবে আমমাৰ চৰকাৰে নতুন দৃষ্টিভংগীৰে, নতুন নীতিৰে কাম কৰিছে৷ আমি চাৰিটা দিশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছিলো, সেয়া হৈছে-উৎপাদন, ট্ৰেন্সমিচন, বিতৰণ আৰু সংযোগ৷ যদি বিদ্যুতৰ উৎপাদন নহয়, তেতিয়া ট্ৰেন্সমিচন-বিতৰণ ব্যৱস্থাও শক্তিশালী নহ’ব আৰু সংযোগ কথা যিমান ক’লেও ঘৰে-ঘৰে বিজুলী নাপায়৷
সেয়েহে ২০১৪ত চৰকাৰ গঠন কৰাৰ পাছত আমি সৰ্বপ্ৰথমে বিদ্যুতৰ উৎপাদন বৃদ্ধিত জোৰ দিলো৷ সৌৰ শক্তি, জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প, কয়লা শক্তি আৰু আণৱিক শক্তিকে ধৰি সকলোৰে উৎপাদনৰ দিশত কাম আৰম্ভ কৰিলো৷ যি কয়লাৰ আবণ্টনক লৈ দেশ কোটি কোটি টকাৰ কেলেংকাৰী হৈছিল, সেই কয়লাক নিবিদা প্ৰক্ৰিয়াৰে আমাৰ চৰকাৰে দেশক পাৰদৰ্শী আৰু আধূনিক ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিলে৷ ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ২০২২ চনৰ ভিতৰত ১৭৫ জিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা আহৰণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো৷ এই লক্ষ্যত আগুৱাই গৈ বৰ্তমানলৈকে ৭৫ জিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তি আহৰণ কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, চৰকাৰে বিদ্যুকৰ ট্ৰেন্সমিচন ক্ষেত্ৰতো বিনিয়োগ যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিছে৷ ফলত ট্ৰেন্সমিচন নেটৱৰ্ক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে কেৱল এতিয়া দেশে সুৰক্ষিত আৰু সন্তুলিত গ্ৰিড় লাভ কৰা নাই, বৰঞ্চ আমি এক ৰাষ্ট্ৰ, এক গ্ৰিডৰ সপোনো বাস্তৱ ৰূপ দিলো৷ ভাই-ভনীসকল, আমি কেতিয়াও সৰু সপোন নেদেখো৷ আমি-এক বিশ্ব, এক সূৰ্য, এক গ্ৰিডৰ সপোন দেখিছো৷ আৰু কেতিয়াবা নিশ্চয় এই সপোন বাস্তৱ হ’ব৷
বন্ধুসকল, মই এক পৰিসংখ্যাৰ কথা ক’বলৈ ওলাইছো৷ আপোনালোকে মনত ৰাখিব৷ এইখিনি মনত ৰাখিলেও আগলৈ একো ভাবিব লগা নহয়৷ চাওক, ১৯৫০ৰ পৰা ২০১৪লৈ প্ৰায় ৬৫ বছৰত দেশত প্ৰায় ২.৫০ লাখ মেগাৱাট শক্তিৰ বিকশিত হৈছিল৷ কিন্ত যেতিয়াৰে পৰা আপোনালোকে মোক ইয়াত বহুৱালে, আপোনালোক শুনি আচৰিত হ’ব ৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ নহওঁতেই আমাৰ চৰকাৰে এক লাখ মেগাৱাটতকৈ অধিক শক্তি সক্ষমতা আহৰণ কৰিছে৷ ৬৫ বছৰত ২.৫ লাখ আৰু ৫ বছৰত এক লাখ৷ এতিয়া আপোনালোক ভাৱক- সেই পুৰণি এলেহুৱা লোকসকলে দেশ চলোৱা হ’লে ক’লৈ গ’লহেতেন, কিমান দশক লাগিলহেতেন৷ কিন্তু নতুন ভাৰত এতিয়া নতুন ভাৰত নতুন গতিৰে আগবাঢ়ি গৈছে৷
ভাই-ভনীসকল, বছৰৰ পাছত বছৰ শক্তি খণ্ডক অৱহেলা কৰি থকাৰ ফলত এই খণ্ডটোৰ বহুত শিথিল হৈ থাকিল৷ শক্তি বিতৰণৰ ফলত যিমান বিদ্যুৎ দেশত উৎপাদন হৈছিল, সিমান বিদ্যুৎ দেশবাসীয়ে লাভ কৰা নাছিল৷ এই দুৰ্বলতাক আমাৰ চৰকাৰে থিক কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰি ‘উদয় যোজনা’ৰ শুভাৰম্ভ কৰিলো৷ গাঁওসমূহত ‘দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্ৰাম জ্যোতি যোজনা’ৰ আৰু নগৰাঞ্চলত সংহত শক্তি উন্নয়ন আঁচনি অৰ্থাৎ আইপিডি আঁচনি শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে৷ চৰকাৰ প্ৰচেষ্টাত দেশত বিদ্যুৎ বিতৰণৰ ক্ষেত্ৰত সংস্কাৰ সাধন হৈছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিখন গাঁৱত বিদ্যুৎ যোগানৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে৷ ১৮হাজাৰতকৈ অধিক গাঁও, য’ত স্বাধীনতাৰ পাছতো অন্ধকাৰত ডুবি আছিল, সেইবোৰত আমি বিদ্যুতীকৰণ কৰিছো৷
সেইদৰে, ‘সৌভাগ্য যোজনা’ৰ অধীনত আমি প্ৰতিটো পৰিয়ালত বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদানৰ অভিযান হাতত লৈছো৷ ইয়াৰ অধীনত বৰ্তমানলৈকে ২.৫ কোটি পৰিয়ালত বিনামুলীয়া বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ২.৫ কোটি পৰিয়াল স্বাধীনতাৰ পাছতো অন্ধকাৰত ডুবি আছিল, তেওঁলোকক আমাৰ চৰকাৰে পোহৰাই তুলিছে৷
ভাই-ভনীসকল, ২.৫ কোটি পৰিয়ালক অন্ধকাৰৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ কাম মোদীয়ে কৰা নাই৷ এয়া আপোনালোকে দিয়া ভোটৰ বাবে সম্ভৱ হ’ল৷ সেয়েহে, এই কাম আপোনালোকে কৰিছে৷
যদি আপোনালোক মোৰ সৈতে নাথাকিলেহেতেন দিল্লীত শক্তিশালী নহ’লহেতেন, দুখীয়াৰ কল্যান সাধন কৰা চৰকাৰ নহ’লহেতেন, পাঁছ বছৰ পাৰ হৈ যোৱাৰ পাছতো ২.৫ কোটি পৰিয়াল অন্ধকাৰতে ডুবি থাকিলহেতেন আৰু এই কথা কোনেও নুশুধিলেহেতেন৷ সেয়েহে, এই কৃতিত্ব মোদীৰ নহয়, ১২৫ কোটি ভাৰতীয়ৰ, এয়া আপোনালোকৰ কৃতিত্ব৷
শক্তি খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে চৰকাৰে বিদ্যুতৰ চাহিদা কম কৰা আধূনিক পদ্ধতিৰো আহৰণ কৰাতো জোৰ দিছে৷ এই আধূনিক পদ্ধতিয়ে কেৱল বিদ্যুতকে ৰাহি নকৰে, বিদ্যুতৰ বিলো হ্ৰাস কৰে৷ ২০১৪ত মই দায়িত্বভাৰত লোৱাৰ আগতে প্ৰতিটো এলইডি বাল্বৰ দাম ৩৫০ টকা আছিল৷ কিন্তু ২০১৪ চনৰ পাছত এতিয়া ৪০-৫০ টকাতে এলইডি বাল্ব উপলব্ধ হৈছে৷ প্ৰতি খোজতে দালালৰাজ থকাৰ বাবে এনে হৈছিল৷ কিন্তু মোদীয়ে দালালৰাজত বশীভূত কৰাৰ বাবে ৩০০-৩৫০ৰ ঠাইত এতিয়া ৪০-৫০ টকা হৈছে৷
মোক কওঁকছোন এই যে লুটি-পুতি খোৱা দোকানবোৰ বন্ধ কৰাৰ ফলত তেওঁলোকে মোক গালি দিয়াৰ লগতে মোক মাৰিবলৈ ষড়যন্ত্ৰ নকৰিব নে? সেইবোৰৰ পৰা মোক কোনে ৰক্ষা কৰিব? কিন্তু ১২৫ কোটি দেশবাসী যাৰ সৈতে আছে, তেওঁ এনেধৰণৰ দালালক কেতিয়াও ভয় নকৰে৷
বৰ্তমানলৈকে চৰকাৰ আৰু ব্যক্তিগত কোম্পানী মিলি দেশত প্ৰায় ১৫০ কোটি এলইডি বাল্ব বিতৰণ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা বিদ্যুতৰ বিল দেশবাসীয়ে প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ আপোনালোকে ভাবকছোন দেশৰ নাগৰিকসকলে প্ৰতি বছৰে ৫০ হাজাৰ কোটি টকাকৈ ৰাহি কৰাটো কিমান ডাঙৰ কাম, কেৱল দালালী বন্ধ কৰাৰ ফলতে এয়া হৈছে৷
ভাই-ভনীসকল, নয়দাত আজি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম হৈছে৷ আমাৰ দেশৰ সমৃদ্ধ, সাংস্কৃতি ঐতিহ্য, আমাৰ সভ্যতা, আমাৰ দৰ্শনৰ গৱেষণাৰ সৈতে জড়িত দীনদয়াল উপাধ্যায় ইনষ্টিটিউট অৱ আৰ্কিঅ’ল’জিৰ এটা সুন্দৰ ভৱন ইয়াত নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে৷ ২৫ একৰ ভূমিৰে পৰিৱেষ্টিত এই ভৱন ভাৰতৰ গৌৰৱময় অতীতৰ অনুকূল হৈছে৷ এতিয়া বিশ্বৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা গৱেষক পণ্ডিত, শিক্ষাৰ্থীয়ে ইয়াৰ আধূনিক সুবিধাৰ লগতে ভাৰত সমৃদ্ধিশালী ঐতিহ্য, আমাৰ আধ্যাত্মকিতা, আমাৰ মন্দিৰ, আমাৰ গ্ৰন্থ, আমাৰ তীৰ্থ ক্ষেত্ৰ, আমাৰ শিল্প, আমাৰ কলা ইত্যাদি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত অধ্যয়ন কৰিব পাৰিব৷
বন্ধুসকল, প্ৰত্নতত্ব হৈছে ভূগৰ্ভত সোমাই থকা ইতিহাসৰ পাতক তুলি ধৰা, শিলাখণ্ডৰ পৰা ইতিহাস ক্ষণক উলিওৱা, বৈজ্ঞানিক তথ্যৰ আধাৰত ইতিহাসৰ প্ৰকৃত সত্যক দাঙি ধৰা৷ আমাৰ গৌৰৱশালী দেশত, যিসকলে শ-শ বছৰীয়া পৰাধীনতাক প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, যিসকলে বহুবাৰ বহিৰাগত আক্ৰমণকাৰীৰ আক্ৰমণ দেখিছে, সেই আক্ৰমণত আমাৰ প্ৰাচীন ঐতিহ্য ধ্বংস হোৱা দেখিছে, সেই ক্ষেত্ৰত প্ৰত্নতত্বৰ ব্যাপক গুৰুত্ব আছে৷
আপোনালোকে জানে যে কালি মই বাৰাণসীত আছিলো৷ মই বিশ্বনাথ ধাম, কাশী বিশ্বনাথ ধামৰ সৈতে জড়িত নিৰ্মাণ কাৰ্যৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিলো৷ বিশ্বনাথ ধামৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ভোলে বাবাৰ মন্দিৰৰ সমীপত এনেকুৱা সৰু সৰু দোকান হৈছিল, আপোনালোকে কাশী বিশ্বনাথলৈ গৈছে যদি গম পাইছিল একেবাৰে সৰু সৰু গলিৰে যাব লাগে, গমেই পোৱা নাছিল তাৰ ভগৱানৰ কি অৱস্থা হৈছে৷ উশাহ ল’ব নোৱাৰা এটা অৱস্থা কৰি ৰাখিছিল৷ এতিয়া মোক তাৰ লোকসকলে সাংসদ পাতিলে, সেয়েহে ভাবিলো কিবা এটা কৰিব লাগিব, মই লাগি গ’লো৷
এতিয়া গৈ দেখি, ভোলে বাবাৰ আশে-পাশে থকা ৩০০ দোকান সকলো আমি আহৰণ কৰি সেইবোৰ ভাঙিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে৷ যেতিয়া ভাঙিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে মই আচৰিত হ’লো৷ যেতিয়া ঘৰ ভাঙিছিল, তেতিয়া মন্দিৰ ওলাইছিল৷ লোকসকলে বেৰ বনাই মন্দিৰটোকে ঘৰ বনাইছিল, শোৱনী কোঠা বনাইছিল৷ সকলো বেৰ যেতিয়া ভাঙি দিলে আৰু ২০০-২৫০ বছৰ পুৰণি উত্তম প্ৰত্নতত্বৰ নমুনা, ৪০ মন্দিৰ ভিতৰত পোৱা গৈছিল৷
আপোনালোকে ভাৱকছোন, মই অহাৰ পূৰ্বে যিসকলে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয় চলাইছিল, প্ৰত্নতত্ব বিভাগ যিসকলে চলাইছিল, তেওঁলোক কিমান শুই আছিল, তাৰ এক উজ্বল নিদৰ্শন এয়া৷ যদি এটা শিলো ইফাল-সিফাল হয়, প্ৰত্নতত্বৰ লোক আহি আপোনাৰ ডিঙি চেপি ধৰিছিল৷ কিন্ত ভোলে বাবাৰ চৌহদত ৪০ মন্দিৰ দখল কৰি একাংশ লোক বহি আছিল৷ একাংশ ৪০-৫০ বছৰ ধৰি দখল কৰি আছিল৷ ৰাজনৈতিক নেতাসকলৰ আশীৰ্বাদ পাই আছিল৷ এই বেয়াখিনি আঁতৰ হ’ব লাগেনে নালাগে? যিসকলৰ সকলো গ’ল তেওঁলোকে কেতিয়া মোদীৰ জয় নিবিচাৰে, মোদীয়ে নিজৰ জয়ৰ বাবে নহয়, ভাৰত মাতা তথা হিন্দুস্থানৰ জয়ৰ বাবে কাম কৰে৷ এতিয়া এই মন্দিৰসমূহ সৰুক্ষিত, সেইবোৰ পুনৰুজ্জীৱিতও কৰা হৈছে৷ কিন্তু আপোনালোকে ইয়াক লৈ কি ৰাজনীতি কৰি আছে, তাকো দেখিছে৷
বন্ধুসকল, ৰাজনীতি কৰাসকল সেইসকল ব্যক্তি, যিসকলে দেশৰ প্ৰাচীন গৌৰৱ আৰু প্ৰত্নতত্বৰ সহায়ত পোহৰলৈ অহা তথ্যক অস্বীকাৰ কৰে৷ সেই সকল এনে লোক, যিসকলে নিজৰ স্বাৰ্থৰ বাবে এনে প্ৰাচীন সম্পত্তিৰ সুৰক্ষা আৰু নিয়ম-কানুনলৈকে ভয় নকৰে৷
আপোনালোকে এনে বহুত উদাহৰণ পাব, যেতিয়া পূৰ্বৰ চৰকাৰে নিজৰ সভাসদ, দালালক পুৰস্কাৰ হিচাপে প্ৰত্নতাত্বিক দিশৰ ফালৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভৱনৰ কাষতে নিজৰ ঘৰ সাজিবলৈ আৰু নিজৰ ফাৰ্ম হাউচ খুলিবলৈ অনুমতি দিয়ে৷ দিল্লীতে এনে বহু গোচৰ আছে৷ সংবাদমাধ্যমৰ সতীৰ্থসকলে অলপ অনুসন্ধান চলালেই সকলো সত্য উদঘাটন হ’ব৷ আপোনালোকে দেখুৱাব, ছপাব পাৰে-নোৱাৰে সেইটো বেলেগ কথা৷ সেয়া আপোনালোকৰ মজবুৰি, কিন্তু অনুসন্ধানটো কৰা, বিষয়টো জনা৷ এয়া কোন সভাসদ, যাৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ এনে মনোভাৱ আছিল যে তেওঁলোকে প্ৰত্নতত্বৰ দৰে গম্ভীৰ বিষয় গুৰুত্বসহকাৰে ল’ব বুলি আশা কৰাটোও এক অপমান আছিল৷ মই আশা কৰো দীনদয়ালজীৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগুৱাই গৈ এই সংস্থাটোৱে আমাক অতীতক বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযোগ কৰাত বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব৷ আপোনালোকৰ চৌহদত দেশৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত আৰ্থিক আৰু সামাজিক দৃষ্টি দিয়া দীনদয়াল উপাধ্যায়জীৰ প্ৰতি মোৰ পূণ্য কাম কৰাৰ সৌভাগ্য হ’ল৷
বন্ধুসকল, পূৰ্ব চৰকাৰ দিনত দেশৰ অৰ্ধসংখ্যক লোকৰ ওচৰত গেছ সংযোগ, বেংক একাউণ্ট, শৌচালয়েই নাছিল৷ এনে বহুত অসম্পূৰ্ণ আঁচনি লৈছিল৷ সেই বাবে আমাৰ সৈতে একেসময়তে স্বাধীন হোৱা দেশতকৈ আমি বহু পিছ পৰি থাকিলো৷
ভাই-ভনীসকল, ২০১৪ত এগৰাকী প্ৰধান সেৱক হিচাপে আপোনালোকৰ সেৱা কৰাৰ বাবে মোক যি সূযোগ দিলে, সেয়েহে মই ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ মন্ত্ৰৰে আগুৱাই গৈছো৷
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰে লেন-দেন সংস্কৃতিৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ কঠোক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে আঁচনিসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰি সাধাৰণ জনতাৰ হিতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিছে৷ সেইবাৰে আজি প্ৰতিগৰাকী ভ্ৰষ্টাচাৰীয়ে মোদীক সহ্য কৰিব নোৱাৰি এই চকীদাৰক গালি পৰাৰ প্ৰতিযোগিতা চলাইছে৷ তেওঁলোকে পুৱাই সিদ্ধান্ত লয়, যদি তুমি ১৫টা গালি দিবা, মই ১৬টা গালি দিম৷ তেওঁলোকে ভাবে গালি দিলে ভোট পায়৷ ইমানেই নহয়, তেওঁলোক ইমান হতাশ হৈ গৈছে যে মোদীৰ বিৰোধিতা কৰিবলৈ গৈ দেশৰো বিৰোধিতা কৰিবলৈ ধৰিছে৷
বন্ধুসকল, আজি ভাৰতে নতুন ৰীতি-নীতিত আগুৱাই গৈছে৷ পুলৱামাৰ আক্ৰমণৰ পাছত ভাৰতে ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকেৰে সন্ত্ৰাসবাদক প্ৰথমবাৰলৈ তেওঁলোকৰ ভাষাত বুজাইছো৷ মই ভাল কৰিছো নে নাই৷ শুই থকা চৰকাৰ, শুই থকা চকীদাৰক নহয়, আপোনালোকে জাগি থকা চকীদাৰক বিচাৰে, নহয় জানো?
ভাই-ভনীসকল, উৰি ঘটনাৰ পাছত প্ৰমাণ বিচাৰিছিল৷ এতিয়া পুলৱামা আক্ৰমণ হোৱাৰ পাছত ভাৰতৰ বীৰ জোৱানে যি কাম কৰিলে, এনেকুৱা কাম আগতে হোৱা নাছিল৷ আমাৰ বীৰ সৈনিকে সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘৰত সোমাই মাৰি আহিলে৷ সন্ত্ৰাসবাদী আৰু তেওঁলোকৰ পালন কৰাসকলে ভাৰতৰ পৰা এনেধৰণৰ উত্তৰৰ কল্পনা কৰা নাছিল৷ তেওঁলোকে ভাবি আছিল যে মোদীয়ে প্ৰথমবাৰ ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিলে বাবে দ্বিতীয় বাৰো এনেকুৱাই কিবা কৰিব৷ সেয়েহে তেওঁলোকে কি কৰিলে সীমাত টেংক আনি বিশাল সেনা মোতায়েন কৰিলে৷ তেওঁলোকে সীমাত সু-সজ্জিত হৈ থাকিলে আৰু আমি ওপৰেৰে গ’লো৷ ৰাতি ৩.৩০ বাজিছিল, দেশক কিয় জগাব লাগে ভাই৷
কিন্তু এয়া এনেকুৱা ডাঙৰ ঘটনা আছিল যে ৰাতি ৩.৩০ বজাত পাকিস্তানৰ টোপনি ভাগি গৈছিল৷ আমি মনে মনে আছিলো, আমি ভাবিলো কিয় হয় দেখা যাওঁক৷ পাকিস্তানে এনেকৈ ভয় খালে যে পাঁচ বজাত তেওঁলোকে টুইট কৰি কান্দিবলৈ ধৰিলে-মোদীয়ে মাৰিলে, মোদীয়ে মাৰিলে, মোদীয়ে মাৰিলে৷ বিশ্বত তেওঁলোকৰ অৱস্থা বেয়া হ’ল, ইয়াৰ বাতৰি আমি দিয়া নাছিলো, পাকিস্তানে দিছিল৷
যেতিয়া ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক হৈছিল দেশক খবৰ মই প্ৰথমে দিছিলো, এইবাৰ আমি নতুন ধৰণে আগবাঢ়িম বুলি ভাবিছিলো আৰু তেওঁলোকে কান্দিবলৈ ধৰিলে৷ তেওঁলোকে ভাবিছিল যে ভাৰতক আক্ৰমণ কৰি যোৱা, ভুৱা যুদ্ধ কৰি যোৱা, ভাৰতে একো নকয়৷ তেওঁলোকে ভৰিৰ ওপৰত ভৰি তুলি বহি আছিল৷ দেশৰ শত্ৰুৰ ভাৰতৰ প্ৰতি যি মনোভাৱ গঢ়ি উঠিছিল, তাৰ মুল কাৰণ ২০১৪ৰ পূ্ৰ্বৰ ৰিমোট কণ্ট্ৰলত চৰকাৰ৷
বন্ধুসকল, ২৬.১১.২০০৮ত পাকিস্তানী সন্ত্ৰাসবাদীয়ে সংঘটিত কৰা আক্ৰমণৰ কথা ভাৰতে কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে৷ তেতিয়াই কিবা এটা কৰাৰ সময় আছিল৷ কিন্তু নকৰিলে৷ ইয়াৰ বাবে দম লাগিব৷ সকলো প্ৰমাণ পাকিস্তানত থকা সন্ত্ৰাসবাদীয়ে পাই আছিল৷ সকলো প্ৰমাণে তেওঁলোকক দোষী সাব্যস্ত কৰিছিল, কিন্তু ভাৰতে একো নকৰিলে? জানিব পৰা মতে সেই সময়তো আমাৰ স্থল সেনা, বায়ুসেনা, নৌ-সেনাই প্ৰত্যুত্তৰ দিবলৈ সাজু আছিল৷
সেনাৰ তেজ গৰম হৈছিল, কিন্তু একাংশ দিল্লীত ঠাণ্ডাত বিছনাত শুই আছিল৷ আমাৰ সুৰক্ষাবাহিনী অনুমতি নিদিলে, তেওঁলোকৰ হাত-ভৰি বান্ধি ৰাখিছিল৷ হাত-ভৰি বান্ধি সন্ত্ৰাসবাদীৰ মোকাবিলা সম্ভৱ নহয়৷ শত্ৰুৰ ক্ষেত্ৰত কেতিয়াও এনে মনোভাৱ পোষণ কৰিব নালাগে৷
বন্ধুসকল, ইয়াৰ বাবে মুম্বাইৰ পাছতো একেৰাহে দেশত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ চলি থাকিল৷ মনত পেলাওক, ২০১০ত পুনেৰ এটা বেকাৰীত বিস্ফোৰণ, সেই বছৰতে বাৰাণসীৰ এটা ঘাটত বিস্ফোৰণ হৈছিল৷ ২০১১ত মুম্বাইত আকৌ সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ হ’ল, অপেৰা হাউচ, কাবেৰী বজাৰ, দাদৰত বোমা বিস্ফোৰণ হ’ল৷ একেবছৰতে দিল্লী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সন্মুখত বোমা বিস্ফোৰণ হ’ল৷
২০১৩ চনত হায়দৰাবাদৰ জনতাৰ ভিৰ থকা বজাৰ বোমা বিস্ফোৰণ হয়৷ এটাৰ পাছত এটা বোমা বিস্ফোৰণ হৈ আছিল, শ-শ নিৰীহ লোক নিহত হোৱাৰ লগতে বহুতো আহত হৈছিল৷ এই আক্ৰমণৰ সৈতে সীমাৰ সিপাৰৰ সৈতে সংযোগ আছিল-কিন্তু পূৰ্বৰ চৰকাৰে প্ৰত্যুত্তৰ দিয়াৰ বিপৰীতে নিজৰ নীতি সলনি নকৰাকৈ কেৱল গৃহমন্ত্ৰীক সলনি কৰিলে৷
বন্ধুসকল, পূৰ্বৰ চৰকাৰে দম দেখুওৱা হ’লে, সন্ত্ৰাসবাদীক তেওঁলোকৰ ভাষাত উত্তৰ দিয়া হ’লে আজি ইমান অত্যাচাৰী হ’বলৈ নাপালেহেতেন৷ ২০১৬ত ছাৰ্জিকেল ষ্টাইক আৰু চলিত বছৰৰ ফেব্ৰুৱাৰীত এয়াৰ ষ্ট্ৰাইকৰ পাছত সন্ত্ৰাসৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডে বুজি উঠিছে যে এয়া পুৰণি ভাৰত নহয়৷
ভাৰতৰ এই আক্ৰমণৰ পাছত সিহতে বেয়াকৈ ভীতগ্ৰস্ত হৈছে৷ দেশৰ সুৰক্ষা বাহিনী, আমাৰ বীৰ জোৱানসকলে নিজৰ কাম কৰি আছে৷ কিন্তু এইখন দেশৰ নাগৰিক হিচাপে আমিও সতৰ্ক থাকিব লাগিব, নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব৷ দেশক খণ্ডিত কৰাৰ সপোন দেখা দেশৰ সেই শক্তিক প্ৰত্যুত্তৰ দিব লাগিব৷ যি ভাৰতত আক্ৰমণৰ পৰিকল্পনা কৰে, আমি তেওঁলোকৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখিব লাগিব৷
ভাই-ভনীসকল, দেশৰ নাগৰিকসকলে আৰু এটা কথাত ধ্যান দিব লাগিব৷ আজি আমাৰ দেশতে এনে একাংশ ডাঙৰ নেতা আছে, দেশৰ সিংহাসনত ভৱিষ্যতে বহিব খোজা একাংশ লোকে যি মন্তব্য কৰিছে, তাৰ দ্বাৰা শত্ৰুৱে শক্তি পাইছে৷ সেইসকল লোকে ইয়াৰ বিতৰ্কিত মন্তব্য দিছে, ভাৰতীয় বীৰ জোৱানৰ পৰাক্ৰমক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ নিবেদন শুনি পাকিস্তানে হাত চাপৰি বজাইছে৷ এইসকলক দেশৰ জনতাই শুদ্ধ পথত আনিব লাগিব নহয়নে?
ভাই-ভনীসকল, পাকিস্তানৰ গুণগান গোৱা লোকসকলক চিনি লওক৷ পাকিস্তানে নিজে প্ৰথমে টুইটাৰত উল্লেখ কৰিলে যে হিন্দুস্থানৰ সেনাই আমাৰ ঘৰত সোমাই মাৰিলে৷ কিন্তু আমাৰ দেশৰ একাংশ লোক আছে, যিসকলে ৭-৮ বজাত আৰম্ভ কৰি দিলে, তেওঁলোকে নাজানে বালাকোট ক’ত৷
পাকিস্তানে কৈ আছে-মাৰিলে, পাকিস্তানে কৈ আছে-আমাক মাৰিলে, মোদী আহি মাৰি থৈ গ’ল৷ আৰু ইয়াত একাংশ লোকৰ টোপনি ক্ষতি হৈ গ’ল আৰু ৭-৮ বজাত ক’বলৈ ধৰিলে এই বালাকোট হিন্দুস্থানত নে পাকিস্তানত আছে? এই বালাকোট ভাৰতৰ সীমাত আছে নে পাকিস্তানৰ সীমাত আছে? এই বালাকোট পাকিস্তান অধ্যূষিত কাশ্মীৰত নে আমাৰ কাশ্মীৰৰ কাষত আছে? এই বালাকোট- এতিয়া সম্পূৰ্ণ তদন্ত হৈ আছে আৰু পাকিস্তানে কান্দি আছে আৰু ইয়াত তেওঁলোকক সহায় কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে৷ দেশক বিভ্ৰান্ত কৰাৰ বাবে আমাৰ দেশত ভাত খোৱা একাংশ চিঞঁৰিবলৈ লাগি গ’ল৷ আৰু যেতিয়া তিনি ঘণ্টাৰ পাছত গম পালে যে আৰে বাপৰে এই মোদী তাত গৈ আহিলে৷ তেতিয়াহে মনে মনে থাকিল, নহ’লে চাৰি-পাঁচ ঘণ্টালৈ সেইটোকে চলি থাকিলহেতেন, যে বালাকোট ইয়াত নে তাত আছে৷
দেশ সেনাই কৈছে, পাকিস্তানে নিজে কান্দি আছে, তাৰ পাছতো কোনো হিন্দুস্থানীৰ মনত আচৰিত হ’বলগীয়া কিবা আছে নেকি? যাৰ শিৰাই শিৰাই হিন্দুস্থানৰ তেজ আছে তেওঁলোকে আচৰিত হ’ব লাগেনেকি? যিসকলে ভাৰত মাতৃৰ জয় কয় তেওঁলোকে আচৰিত হয়নেকি? তেতিয়াহ’লে আচৰিত হোৱা লোকসকলক কোন? এনেকুৱা লোকৰ কথা কি ভৰসা কৰিব?
সেয়েহ মই কও ভাই-ভনীসকল ২০১৪ৰ পৰা আমি একেৰাবে ভাৰতক শক্তিশালী ভেঁটি গঢ় দিয়াৰ কাম কৰি আছো৷ আমি দেশৰ আৱশ্যকতা পূৰণ কৰা, দেশৰ লোকসকলৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পুৰণৰ দিশত কাম কৰিছো৷ অনাগত দিনত দেশ আশা-আকাংক্ষাসমূহ পুৰণ কৰিব লাগিব৷ বিগত পাঁচ বছৰত আমি নতুন ভাৰতৰ যি ভেঁটি গঢ় দিলো, অনাগত বছৰসমূহত সেইবোৰে সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ ভৱন গঢ় দিব৷ এনে ভাৰত, যিখন সফল হয়, এনে ভাৰত, যিখন সক্ষম হয়, এনে ভাৰত, যি সুৰক্ষিত হয়৷
বন্ধুসকল, নতুন হিন্দুস্থানৰ সামৰ্থ্য যি বিশ্বই অনুভৱ কৰি আছে, নীতি আৰু নীতিৰ পৰিৱৰ্তন দেখি আছে, তাৰ অন্তৰালত কোন আছে? ইয়াৰ অন্তৰালত আপোনালোক আছে, ১২৫ কোটি দেশবাসীৰ শক্তি আছে, ইয়াৰ অন্তৰালত আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আছে৷ এই বিশ্বাসেৰে-সদায় আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ কামনা কৰি আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো…আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো৷ মোৰ সৈতে সমস্বৰে কওঁক-
ভাৰত মাতা কী-জয়
ভাৰত মাতা কী-জয়
ভাৰত মাতা কী-জয়
দুয়োটা হাতৰ মুঠি বন্ধ কৰি সৰ্বশক্তি প্ৰদৰ্শন কৰক আজি
ভাৰত মাতা কী-জয়
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects at Noida, Uttar Pradesh
09 MAR 2019 9:00PM by PIB Delhi
Before I begin, I want you to raise your fists up in the air and say loudly with me so that the soldiers at the borders too feel that the people of Noida are with them.
Say it thrice.
For the mighty India
Bharat Mata ki Jai!
For the victorious India
Bharat Mata ki Jai!
For the brave soldiers
Bharat Mata ki Jai!
The successful and popular Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, my Cabinet colleague Shri Mahesh Sharma ji; the people of Bihar's Buxar are also associated with this event, hence, the Power Minister of India from Buxar, Shri R.K Singh ji, our Minister present in Buxar, Shri Ashwini Choubey ji, MLA Tejpal Nagar ji, Pankaj Singh ji, Sister Bimla Solanki ji, Virendra Singh ji, Vijendra Singh ji and my zealous brothers and sisters who are present here in large numbers. Your excitement in worth looking at! I have a lot of respect for your enthusiasm and love. My dear brothers and sisters of Noida, you are raising the slogan of 'Modi-Modi' here while some people are losing their night's sleep.
Friends,
There was a time when Noida and Greater Noida were synonymous with looting government’s wealth because of new scams related to authority, tender and land allocation. Earlier such news related to Noida were quiet prevalent. Isn't it? Hope you didn't mind it. But is it the truth or not? Today Noida and Greater Noida are known for development, projects and new employment opportunities. My nation, my Uttar Pradesh is actually transforming and moving ahead.
Brothers and sisters,
Today, Noida is developing as a major hub of Make in India. Today India has reached number two in mobile phone manufacturing in the world; Noida has played a big role in it. Prior to 2014, there were only two factories in the country that manufactured mobile phones and today nearly 125 factories are manufacturing mobile phones in the country. The stark contrast between 2 and 125! Of these, several factories are located in Noida. Besides mobiles, there are several companies of electronic items like T.V and fridge. They have created lakhs of new employment opportunities for young friends.
Friends,
Today I am present amidst you all in Noida to dedicate all those projects that promise to make your lives easier. Moreover, the foundation stones of important projects to transform Western U.P and Bihar have been laid a short while ago. I congratulate the people here for the metro running between Noida City Centre and Noida Electronic City.
Friends,
The country's largest airport is being constructed in Jewar in order to improve the connectivity here. Several processes related to it are being completed at a rapid pace. This will connect Noida to other cities via airways. Then the people will not have to go to Delhi. I believe that the Jewar airport will bring a golden opportunity for Western UP.
I am extremely pleased to inform you that in the next few weeks, flights will begin to take off from Bareilly under the UDAN scheme. The terminal building and other related works have been completed for this.
Friends,
Under the UDAN scheme with the objective of 'Ude Desh Ka Aam Nagrik' (let the common citizen of the country fly), so far 120 routes have been started. Due to this scheme, several tier-2 and tier-3 cities of the country now have air connectivity. This is also boosting the economy of the cities.
Friends,
Modern infrastructure related to electricity is also essential for industrial development. The foundation stones of two more major power plants have been laid from here. One plant is being set up in Khurja, Bulandshahr of UP and the other one in Bihar's Buxar. The Khurja plant is being built at a cost of more than Rs.12 thousand crores and the Buxar thermal plant at a cost of nearly Rs.10 thousand crores. I can see the huge number of friends who have joined us today from Buxar through the video conference. I greet them from here and congratulate them on this auspicious occasion. The Thermal plant that is being set up in Buxar, is a part of the Prime Minister's package announced in 2015 and our vision to make Eastern India the growth engine of the country.
Brothers and sisters,
On the completion of these two plants, UP and Bihar will have surplus electricity. With the help of the Khurja plant, Delhi, Uttarakhand, Rajasthan and Himachal Pradesh will also get electricity along with UP. Similarly, with the help of the Buxar plant, the electricity supply to the Eastern India including Bihar will improve. Another major advantage of it will be that the industries in the states too will receive electricity according to their needs. Electricity is the first need of any industry that is being set up.
Friends,
Our government is working in many areas keeping in view the country's energy needs in the 21st century. Previous governments did not prioritize it. Yesterday I have seen an example of how the power sector was ignored in the country and the energy requirements of the country were ignored.
The educated youngsters present here will understand it better. Yesterday the expansion work of the Panki Power project had started in Kanpur. But friends, you will be shocked to know that 40-50 years old machinery was being used in the Panki project. Those machines had become obsolete. Their condition had become similar to that of the Congress. Consequently, the electricity generated used to cost Rs.10 per unit. Just imagine! Today we are producing electricity with solar energy at Rs2 per unit or Rs.3 per unit while at that time electricity was being produced at a rate of Rs.10 per unit. Who was getting benefitted out of it? Yet it was going on.
Friends,
This attitude of the previous governments had taken a toll on the condition of the power sector of the country. The people of the country cannot forget those days when the breaking news flashing on television channels used to be - 'only 2-3 days' coal left in the power plants'. During this period of mismanagement in the power sector, power grids used to fail and the states used to be plunged in darkness. India felt embarrassed in the international arena. Our government has worked with a new approach and new policies to improve the power sector of the country. We focused on 4 things and have worked at 4 different levels - production, transmission, distribution and connection. If there is no production of electricity, if the transmission and distribution system is not strong enough, then howsoever we talk of providing connection, electricity cannot reach every household.
Therefore, after the formation of the government in 2014, first of all, we emphasized on increasing the production of electricity. Work began towards electricity generation through solar energy, hydro power, coal energy, nuclear energy and so on. The coal allocation that was once a part of a scam of crores of rupees, our government has now created a transparent and modern system for the auction of the same coal. While ensuring energy security for the country, we had set a target of adding 175 Gigawatt renewable energy by 2022. Working towards this goal, so far 75 Gigawatt of renewable energy has already been added.
Friends,
The government has also increased the investment in the field of electricity transmission as a result of which there has been a tremendous increase in the country's transmission network. Consequently, today the nation has not only a safe and balanced grid but we have also fulfilled the dream of 'One Nation One Grid'. And now we are moving towards the solar energy. Brothers and sisters, neither my dreams are small nor do I indulge in petty things. Our dream is - 'One World, One Sun, and One Grid'. This dream will definitely come true one day!
Friends,
Kindly listen to what I am about to say. It will be extremely useful. I am going to quote a few statistics. These statistics are really powerful. Will you listen to it carefully? Will you remember it? Sure?If you remember just this, you won't have to think about the future. You will be able to make the right choice easily. Shall I tell you? Will you remember it?
See, from 1950 to 2014 i.e. within about 65 years, a capacity of about 2.5 lakh Megawatts was developed. How much capacity and in how many years? 2.5 lakh Megawatts in 65 years! Since the time you have chosen me - friends! You will be surprised to know that on one hand are 65 years while on the other just 5 years! It has not even been 5 years after I have come to power and our government has created a capacity of more than 1 lakh Megawatts. 2.5 lakhs in 65 years and 1 lakh in 5 years! Now just imagine - if those old and exhausted people had run the government then how many decades would have passed? But now the 'New India' is striding ahead with a new momentum.
Brothers and sisters,
Due to the years of neglect of the country's power sector, this sector had become weak. As a result, whatever electricity that was being produced was not reaching the people. Our government has tried to fix this issue. We have worked on the 'UDAY' scheme. Deen Dayal Upadhyay Gram Jyoti Yojana has been implemented for the villages in particular and for the cities - the IPD scheme i.e. Integrated Power Development Scheme.
Due to the efforts of the government, the electricity distribution within the country is also improving. Amidst these reforms, our government has achieved its goal of delivering electricity to every village of the country. There were more than 18000 villages where electricity was not available since independence. We have brought electricity to those villages.
Likewise, under the Saubhagya Yojana, we have started a campaign to connect every household with electricity. Under this scheme, so far, 2.5 crore households have been given free electricity connections. 2.5 crore families were still living in the dark even after 70 years of independence. Our government has delivered electricity to them.
Brothers and sisters,
Tell me, are you happy that the 2.5 crore families that were living in the dark now have electricity? Are you happy? Who did this? Who did this task? This is where you go wrong. No, Modi didn't do it. The houses of 2.5 crore families now have light because of the power of your vote. It was possible due to you.
If you were not with me and of there was no strong government in Delhi that is concerned about the welfare of the poor, these 5 years would have passed and the lives of the 2.5 crore families would have been spent in darkness. There wouldn't have been anyone to raise any question. Therefore, the credit goes not to Modi but to the 125 crore Indians, i.e. to you all.
Apart from strengthening the power sector, the government has also emphasized on the modern methods to reduce the demand of power. These modern methods not only save electricity but also reduce the electricity bills of the people. We have worked towards reducing the electricity bills of the middle class families. Due to the efforts of the government, the LED bulbs that used to cost Rs.300-350 in February 2014 now cost Rs.40-50 after I came. Why did it happen? There were middlemen everywhere. Modi cracked down on the middlemen and the cost of the bulb came down from Rs.300-350 to Rs.40-50.
Tell me, all those who were looting and whose businesses had been shut down would abuse Modi or not? Whether they would conspire against Modi or not? So, who will protect me? A person protected by the 125 crore Indians is never afraid of the middlemen.
So far, about 150 crore LED bulbs have been distributed in the country by the government and private companies. As per my estimate, with this, people are saving about Rs.50 thousand crores annually in their electricity bills. You decide! Savings of Rs.50 thousand crores annually by the citizens of the country just by the removal of the middlemen is such a big task that has been accomplished!
Brothers and sisters,
Another significant task has been accomplished in Noida today. A grand campus of Deen Dayal Upadhyay Institute of Archaeology has been set up here to link our country's rich cultural heritage and civilization with research. Spread over an area of 25 acres, this complex is built in line with India's glorious past. Now research scholars and students here will be able to study every aspect such as India’s rich heritage, our spirituality, our temples, our scriptures, our pilgrimage zones, our crafts and art in great detail with the help of the modern facilities.
Friends,
Archaeology is like excavating the pages of history from underneath the earth and also unearthing the fragrance of history from the stones and bringing forth the historical truth through scientific evidence. Archaeology is of great importance to our glorious nation that has seen a long period of British rule as well as several attacks by foreign forces and has seen the destruction of our ancient heritage in those attacks.
Some of you might be aware of my visit to Varanasi yesterday. There, I have laid the foundation stones of development projects related to Kashi Vishwanath Dham. Around the temple of Bhole Baba, several houses had sprung up. Those of you who might have visited Kashi Vishwanath would know how narrow streets passed through it. I don't know if God felt suffocated in such conditions. That place was in a mess! The people there have elected me as their MP. So, I thought of doing something for them and I started right away.
Now go and see. We acquired those 300 properties around Bhole Baba’s temple and started demolishing them. As the houses were being demolished, the temples started getting exposed. People had built walls and turned the temples into houses, into their bedrooms. As the walls were being demolished, 200-250 years old best Archaeological pieces came out. We found 40 temples!
You decide! Before me, those running the Ministry of Culture and the department of Archaeology would have been so lackadaisical. This is a living example of the same. Now, even if a single rock is touched, the people from Archaeology department will nab those persons. But in that complex of Bhole Baba, people had taken over 40 temples for 40 or 50 years! They might have the blessings of political leaders. Now tell me, will those who lost their houses love or praise Modi? But should Modi work for his image enhancement or for the welfare of Bharat Mata? Modi doesn't work with the aim that people will hail him. Modi works for the enhancement of the country's image. Now these temples are being preserved and restored. But you have seen the kind of politics that has been played.
Friends,
Those playing politics are the same people who don't accept the facts revealed before the world with the help of archaeology. These are the same people who, for their self-interests, don't care about the preservation of such ancient heritage and rituals. There are multiple examples of the same. My brothers and sisters of Noida! This is relevant to you. I want to tell you. Do you want to hear it? If you are in mood, even I am also in mood to tell you.
You will find several examples when the previous governments have given permission to buildbungalows and farm houses next to buildings of archaeological significance just to reward their claque and sycophants. You were not aware that these things used to happen, isn't it? There are several such cases in Delhi itself. If my friends in the media start looking around andstart investigating the matter, the truth will come out. Whether you will be able to show that on screen or not, whether you will be able to print it or not is a different issue. That might be your compulsion but at least find the truth. Try to find out who were those sycophants for whom such special arrangements were made.
Friends,
Since the previous governments had such an attitude, it will be wrong to expect seriousness from them in serious subjects like archaeology. I hope that following the vision of Deen Dayal ji, this institution will play a major role in linking our past to the present and the future. I have had the opportunity to do virtuous work in your campus for Deendayal Upadhyay, who gave economic and social vision for the development of the country.
Friends,
You all are well aware of how the previous governments had worked. The situation was such that half the population was deprived of gas connection and half the population didn't have bank accounts. More than half the families didn't have toilets. Several schemes were formulated and left incomplete. Consequently, India fell behind those nations that got their independence at the same time as India and had started their development journey along with India.
Brothers and sisters,
After 2014, when you had given me the opportunity to serve you as your Prime Servant, we have been moving forward with the mantra of 'Sabka Sath Sabka Vikas'.
Friends,
Our government is fighting against the culture of corruption with a heavy hand and schemes are being formulated in entirety for the welfare of the common man. Therefore, today, every corrupt person has a problem with Modi. Such people are engaged in the competition of abusing this Chowkidar. They decide in the morning that if one person hurls 15 abuses at Modi, the other will hurl 16. They believe that abusing will help them to garner votes. Moreover, their morale has plunged to such levels that they have started going against the nation in the process of opposing Modi.
Friends,
Today India is walking on the path of a new culture and new policy. After the Uri attacks, India taught the terrorists a lesson in the same language that they understood with surgical strikes. You tell me, did I take a correct step or not? Shouldn’t have I done it? Do you accept a government that is in a deep slumber? Would you accept if the Chowkidar slept? Do you want an alert and awake Chowkidar or not? Do you want a Chowkidar that makes the nation victorious or not?
Brothers and sisters,
They have been demanding proof after Uri! After the Pulwama attack, the work done by our soldiers had never been done for the past several decades. Our brave soldiers have thrashed the terrorists inside their house. The terrorists didn't expect such retaliation from India. They thought that Modi had conducted surgical strike last time, so even this time he would do something similar. So they placed tanks and what not on the borders. They made all the arrangements on the border but we reached via air. Just see the fun - we had quietly made the arrangements. It was 3.30 am at night. Why to wake the people up?
But this was such a major event that at 3.30 am, Pakistan lost its sleep. We were quite. We thought - 'let's wait and watch'. Pakistan was so frightened that by 5 am it started tweeting -'Modi has thrashed us! Modi has thrashed us!' We didn't give this news to the world. They had informed the world about it.
During the surgical strike, we had informed the nation and this time as we followed the new methodology, they started sobbing. They were thinking about continuing with their attacks and proxy wars on India and expected India to be silent. The previous governments are responsible for this image of India that has been created before the country's enemies. These 'remote controlled' governments had such an attitude that the enemies were habituated to it.
Friends,
India can never forget that terrorists from Pakistani soil had launched terrorist attacks in Mumbai on 26/11 i.e., 26.11.2008. Could we ever forget? At that time wasn't there a crying need to take some steps? The world would have stood beside us or not? It requires will power friends! We had all evidences against the terrorists in Pakistan. All the evidences were proving them guilty.
But what did India do? How did it retaliate? We also have the information that at that time our army, our air force and navy were ready to take revenge.
The blood of our defence forces was boiling, but Delhi got cold feet. Permission was not granted to our defence forces. Their hands and legs were shackled. Can we fight against terrorism with such shackles? If we ask the soldiers with fretters to attack the enemies, will they be able to do that? Could the nation be protected in this way? Should we be soft towards the country's enemies?
Friends,
This was the reason that terror attacks across the country continued even after the Mumbai attacks. Recall - in 2010, there was a bomb blast in a bakery in Pune. In the same year, there was a bomb blast in a Ghat of Varanasi. In 2011, there were bombings in Mumbai again in Opera House, Zaveri Bazar and Dadar. In the same year, there were blasts outside Delhi High Court.
Similarly, in 2013, there was a bomb blast in a crowded market of Hyderabad. There had been bombings one after the other and thousands of innocent people were being killed and injured. These terror attacks too had a link across the border. But what did the previous government do? Those people didn't change their policy at all. They only changed their Home Ministers. Should the policy change or the Home Minister?
Friends,
Had the previous government shown its power and given a befitting reply to the terrorists in their language, then today the terror wouldn't have grown to such gigantic levels. After the 2016 surgical strike and the airstrike of February this year, the terrorists have understood that this is not the old India.
After the action taken by India, they are scared. The defence forces of India, the brave soldiers are doing their job but as the citizens of the country, it is our responsibility to remain alert. We should defeat every such force that is trying to divide the nation and is conspiring attacks against India. We must keep an eye on such people too.
Brothers and sisters,
The citizens of the country should pay attention to one more thing. Today there are people within the country who consider themselves as great political leaders, who once were in power. They are speaking such language which is empowering the enemies. These people are giving controversial statements. Questions are being raised against the bravery of the Indian soldiers while Pakistan is celebrating it. Whether the public should show these people the right path or not? Will you show them the right direction?
Brothers and sisters,
What kind of people are they? Identify them. Identify this 'split-up' gang. Pakistan itself had made a statement; in the beginning Pakistan only tweeted that Indian forces had thrashed them in their territory. This is their statement. By 7-8a.m. in the morning, a few idiots in our country had started - where is Balakot? Etc. You must have seen it. It was on television. You can go and see on YouTube. It was there in online magazines. It was not even 3-4 hours after the incident.
Pakistan was saying - 'we have been attacked. Modi came, thrashed us and went back!' while these people here had started asking at 7-8a.m. in the morning -'Is Balakot in India or in Pakistan?' 'Is Balakot on Indian border?' 'Is Balakot on Pakistan Occupied Kashmir or close to our Kashmir?' Investigation was going on and Pakistan was wailing whereas these people here were trying to help them. These people here were ready to mislead the country. Three hours later when it was confirmed that indeed Modi had gone there and came back, it was then that they fell silent. Otherwise for the 4-5 hours they had been going on with the same questions.
What is more! The Indian army was telling this; Pakistan was crying; should there be any doubt in the minds of the Indians? Should there be doubt in the minds of those whose veins have Indian blood? Should that person doubt who loves the Indian tricolour? Should that person doubt who says 'Bharat Mata ki Jai'? Who are those people who doubt? Will you trust such people?
Therefore I keep on saying brothers and sisters that we have been relentlessly working towards strengthening the foundation of New India since 2014. We have worked towards fulfilling the needs of the country and delivering the basic amenities to the people. Now, it is time to fulfil the aspirations of the people. We have laid the foundation stone of New India over the last 5 years and now in the coming years we will build a glorious India on it. We will build such an India that is successful, capable and secure.
Friends,
The world that is witnessing the power of New India; the visible changes in the policies and work culture that are being witnessed; who is behind all that? You are behind it, the power of 125 crore Indians and your blessings! With this belief that your blessings will always be upon me, with this spirit, I congratulate you all from the bottom of my heart. Thank you! Say along with me-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
With both your fists in the air, say loudly-
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thanks a lot.