প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৩ ফেব্ৰুৱাৰীত শ্ৰীনগৰত সমগ্ৰ ভাৰতৰ শিক্ষাৰ্থীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
03 FEB 2019 9:00PM by PIB Guwahati
প্ৰশ্ন – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মই তেলেংগানাৰ হায়দৰাবাদস্থিত বেগামপেটৰ চৰকাৰী মহিলা মহাবিদ্যালয়ৰ সাংবাদিকতা বিভাগৰ স্নাতক চূড়ান্ত শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী কে. দীপিকা। মহোদয়, বিগত পাচটা বছৰত শিক্ষা ক্ষেত্ৰত ভালেমান পৰিৱৰ্তন মই দেখিবলৈ পাইছো। শিক্ষাখণ্ডত আপুনি গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহক লৈ আপুনি সুখী নে? মোক এইখিনি সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।
আঁত ধৰোতা – আমি বিগত পাচটা বছৰত শিক্ষা ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা দেখিবলৈ পাইছো। আপুনি এই পদক্ষেপসমূহক লৈ সন্তুষ্ট নে? অনুগ্ৰহ কৰি কওঁক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনাৰ এই প্ৰশ্নৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো আৰু সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় আঢ়ৈ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো। এই ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিক ধন্যবাদ জনাইছো। এটা বিষয়কেই দুটা বেলেগ বেলেগ ধৰণে চাব পাৰি। মই অত্যন্ত সুখী আৰু সন্তুষ্ট যে আমি সঠিক দিশেৰেই কাম কৰি আছো। আমি সঠিক সময়সীমা নিশ্চিত কৰি আগবাঢ়িছো আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰে শিক্ষাৰ মানদণ্ডৰ সৈতে ফেৰ মাৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। সেই গ্লোবেল মানদণ্ড আমিও আহৰণ কৰিবলৈ বিচাৰিছো। মই বিচাৰো যে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিগৰাকী যুৱক যুৱতীয়েই যেন মনে বিচৰা অনুসৰিয়েই শিক্ষা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে আৰু শিক্ষাৰ যি ক্ষেত্ৰতেই নহওঁক কিয় সেয়া যেন উপলব্ধ হয়। চৰকাৰৰ এটা কাম হৈছে যে এই ব্যৱস্থাসমূহ যেন আমি বিকশিত কৰিব পাৰো। আধুনিক ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে যিধৰণৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰযোজনীয়তা আছে, সেইবোৰ যেন উপলব্ধ হয়। আমি সেই দিশবোৰকেই উদগনি যোগাইছো। আই আই টিয়েই হওঁক অথবা আই আই এমেই হওঁক, সকলোবোৰ নিৰ্মাণৰ বাবে অতি ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম চলি আছে। ঠিক তেনেদৰে দক্ষতা উন্নয়নৰ দিশবোৰতো আমি যথেষ্ট গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছো। দেখবলৈ পাইছো যে দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ যথেষ্ট সংখ্যকেই শিক্ষাগ্ৰহণ কৰিবলৈ বিদেশলৈ যায়, আৰু এই দিশেৰেই আমাৰ দেশৰ পৰা কোটি কোটি টকা দেশৰ বাহিৰলৈ ওলাই যায়। যদিহে আমি এনে কিছু আন্তঃগাঁথনি আৰু শিক্ষাব্যৱস্থাৰ উত্তৰণ ঘটাও, যি দেখি আমাৰ দেশৰ পৰা বাহিৰলৈ যোৱা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ দৰেকৈ বিদেশৰ পৰা শিক্ষাৰ্থী ভাৰতলৈ আহে, তেন্তে তেনে পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেনে এক পৰিৱেশ গঢ়ি উঠিব কল্পনা কৰকচোন, আমি তেনে এক পৰিকাঠামো সৃষ্টিৰেই চেষ্টা কৰি আহিছো। আৰু কাৰ্যসম্পাদনৰ দিশৰ ক্ষেত্ৰত মই নিসন্দেহে সন্তুষ্ট। চাৰে চাৰিবছৰতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰত যিখিনি কাম হৈছে তাক লৈ মই সন্তুষ্ট। মইয়েই কিয়, যিকোনো লোকেই সন্তুষ্ট হ’ব। কিন্তু কেৱল মোৰ আত্মসন্তুষ্টিৰ বাবেই সন্তুষ্টি নলভো। মোৰ সন্তুষ্টিৰ অৰ্থ হৈছে নৱস্বপ্নৰ জন্ম দিয়া, মোৰ সন্তুষ্টিৰ অৰ্থ হৈছে নতুন লক্ষ্ স্থিৰ কৰা, মোৰ সন্তুষ্টিৰ অৰ্থ হৈছে সেই লক্ষ্যসমূহ অতিক্ৰম কৰা। আৰু সন্তুষ্টি লভি সুখনিদ্ৰা যোৱা আমাৰ উদ্দেশ্ নহয়, আমাৰ অৰ্থ নহয়, এই সন্তুষ্টিৰে নতুন নতুন স্বপ্ন সাকাৰ কৰা। ধন্যবাদ....
আঁতধৰোতা – ধন্যবাদ প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, এতিয়া আমি উত্তৰ-পূৱ ভাৰতৰ অসমৰ সৈতে সংযোজিত হৈছো। অসমৰ কটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰী অনমিত্ৰা মহন্তই আপোনাক কিবা সুধিবলৈ বিচাৰিছে....
প্ৰশ্ন – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মই অসমৰ পৰা অনমিত্ৰা মহন্ত। মহোদয় শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ সমান্তৰালকৈ দৈনন্দিন জীৱনতো আমি এই ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ প্ৰযোগ যথেষ্ট পৰিমাণে দেখিবলৈ পাইছো। আমাৰ দেশৰ লগতে দেশৰ জনতাৰ ওপৰত এই প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ আপুনি কেনেদৰে গণ্য কৰে? মোৰ প্ৰশ্ন ইমানেই। ধন্যবাদ।
আঁতধৰোতা – মহোদয়, আমি দৈনন্দিন জীৱনত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ যথেষ্ট ব্যৱহাৰ দেখিবলৈ পাইছো। ইয়াৰ ভিতৰত শিক্ষাও চামিল হৈ আছে। ইয়াৰ ফলত দেশবাসীৰ জীৱনলৈ কেনেধৰণৰ পৰিৱৰ্তন আহিছে বুলি আপুনি ভাবে? অনুগ্ৰহ কৰি ক’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – চাওঁক, মানৱ সমাজ নিৰন্তৰ বিকাশশীল। এইক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিয়ে এক চালিকা শক্তিৰ ভুমিকা পালন কৰি আহিছে। নতুন নতুন উদ্ভাৱনে মানৱ জীৱনক ধাৰাবাহিকভাৱে সলনি কৰি আহিছে। কিন্তু বিগত ৪০ বছত প্ৰযুক্তিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বকে অতি ক্ষীপ্ৰতাৰে আগুৱাই লৈ গৈছে। সৃষ্টিশীলতা, উদ্ভাৱনীয়তা আৰু আৱিস্কাৰে বিগত ২০০-৩০০ বছৰত পৰিৱৰ্তিত কৰি কৰি যি স্থানলৈ লৈ আহিছে তাৰ পিছৰ পৰা বিগত ৪০ টা বছৰত প্ৰযুক্তিয়ে এক বৃহত্ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। যাৰ আমি হয়তো কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিলো। আমি যদি বিগত ২০০-৩০০ বছৰৰ তুলনাত বিগত ৪০-৫০ বছৰৰ উদ্ভাৱনীয়তালৈ লক্ষ্য কৰো তেন্তে দেখিবলৈ পাম এক বৃহত্ পৰিৱৰ্তন। এক সম্পূৰ্ণ নতুন প্ৰক্ৰিয়াৰ মাজলৈ লৈ গৈছে সমগ্ৰ সময়। সেয়া লাগিলে মহাকাশেই হওঁক অথবা সমূদ্ৰতলিয়েই হওঁক, সকলোতে উদ্ভাৱনীয়তা আৰু আৱিস্কাৰে লাভ কৰিছে ব্যাপকতা। ভুগৰ্ভই হওঁক বা ডিজিটেল বিশ্বই হওঁক, সকলোতে পৰিৱৰ্তন বিৰাজমান। আজি মই ইমান সহজে কথা পাতি থাকিব পাৰিছো, শ্ৰীনগৰত বহি আছো আৰু ভাৰতবৰ্ষৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ যুৱ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে এনেদৰে শিক্ষা সম্বন্ধীয় কথা পাতি থাকিব পাৰিছো, এই সকলোতে প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱনীয়তাৰ যথেষ্ট প্ৰভাৱ আছে। আোপোনালোক সম্ভৱত অৱগত যে অলপতে আমি বান্দিপুৰাত এটা বিপিঅ’ মুকলি কৰিছো আৰু এইটো হৈছে প্ৰথমটো বিপিঅ’, যিটো ডিজিটেল অভ্যুত্থানৰ পৰিণাম। ডিজিটেল অভ্যুত্থানৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভালাভটো হৈছে আধাৰ, আপোনালোকে নিস্চয় দেখিবলৈ পাইছে যে আমাৰ আধাৰ এতিয়া ডিজিটেল অভ্যুত্থানৰ এক অংশ হৈ পৰিছে। মই বিশ্বত যেতিয়া কওঁ যে দেশৰ ১২০ কোটি লোকৰ সবিশেষ আমাৰ হাতত আছে, সেই কথা শুনি সকলো আশ্চৰ্যচকিত হৈ পৰে। আমাৰ হাতত থকা এই সম্পত্তি কিন্তু নিসন্দেহে ডিজিটেল অভ্যুত্থানৰেই পৰিণাম। আমি জেম ট্ৰিনিটি আৰম্ভ কৰিছো, ভাৰত চৰকাৰে এই জেম ট্ৰিনিটিৰ দ্বাৰা আধাৰ, মোবাইল, জনধন এই সকলোবোৰৰেই সুব্যৱস্থা দেশৰ জনতাৰ বাবে উপলব্ধ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। শিক্ষা ক্ষেত্ৰতো আজি ইমানবোৰ এপ্লিকেশ্যন উপলব্ধ হৈছে যে ইয়াৰ ভিতৰত বহু এপ্লিকেশ্যন বিনামূলীয়াকৈও উপলব্ধ হৈছে। ইয়াৰ বাবেই শিক্ষাৰ্থীসকলে ন ন শিক্ষা গ্ৰহণৰ বাবে এইবোৰ এপ্পযোগে কিছু হোমৱৰ্ক কৰাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। সম্ভৱত এনে এক সময়ো আহিব, যেতিয়া বিশ্বৰ পৰাই লোপ পাব টিউশ্যন ক্লাছ আৰু কোচিং ক্লাছবোৰ। ইমানেই শক্তি আছে এই ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ। ডিজিটেল বিশ্বই বিশ্বৰ প্ৰশাসন যন্ত্ৰৰ সক্ৰিয়তাৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ ভুমিকা পালন কৰে। স্বচ্ছতা-নিকা ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত এই ডিজিটেল বিশ্ব হৈছে এক শক্তিশালী উপাদান। এই একপ্ৰকাৰে কেৱল শিক্ষাই নহয়, সমগ্ৰ জীৱন ব্যৱস্থাতেই ডিজিটেল বিশ্বই আমাৰ শৰীৰৰ এক অভিন্ন অংগ হৈ পৰিছে। আমি ইয়াৰ অবিহনে জীয়াই থাকিবই নোৱাৰা হৈছো, এনে এক পৰিস্থিতি হৈ পৰিছে। আৰু এইবাবেই আমি এই প্ৰভাৱক আমাৰ ভালৰ বাবে কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো, দেশৰ অধিকতম লোকৰ কল্যাণৰ বাবে কেনেকৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো সেয়াহে চিন্তা কৰিব লাগে। ইয়াৰ ওপৰত যদিহে আমি সৰ্বাধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰো তেন্তে এই ডিজিটেল শক্তিয়ে শীঘ্ৰেই দেশত এক বৃহত্ অভ্যুত্থানৰ সৃষ্টি কৰিব, সেয়া নিশ্চিত। ইয়াৰ পিছতেই হৈছে দূৰ সংযোগ শিক্ষা। আমি এই ডিজিটেলৰ যোগেদিয়েই দেশৰ দুৰ্গম এলেকাত থকা একোগৰাকী শিক্ষাৰ্থীক, দূৰ দূৰণিত থকা একোগৰাকী শিক্ষাৰ্থীক এই দূৰ সংযোগ শিক্ষাৰ যোগেদিয়েই মানসম্পন্ন শিক্ষা প্ৰদান কৰিব পাৰো। আৰু এই ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল কানেক্টিভিটিৰ যথেষ্ট গুৰুত্ব আছে। আৰু মই দেখিবলৈ পাইছো যে দেশৰ বহু যুৱক যুৱতীয়ে ভাৰ্ছুৱেল লেবৰেটৰীৰ দ্বাৰা আজি শিকাৰুসকলক পাঠদান কৰিবলৈ লৈছে। আৰু ইয়াতো তেওঁলোকে ঠিক তেনেদৰেই পঢ়িবলৈ সক্ষম হয়, যিদৰকে তেওঁলোকে আঁচল পৰীক্ষাগাৰত গৈ কাম কৰে। এনে কৰাৰ ফলত তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি হয়। থ্ৰীডি প্ৰজেকশ্যনৰ বাবে আজি শিক্ষাৰ্থীসকলে যদিহে হৃদযন্ত্ৰ সন্দৰ্ভত পঢ়িবলৈ বিচাৰে তেন্তে আজিকালি থ্ৰিডিৰ মাধ্যমেৰে সুন্দৰকৈ বুজাই দিব পাৰি, আগতে শিক্ষকে মোখিকভাৱে বা ছবি আকি যিমানেই সুন্দৰকৈ নুবুজাওঁক কিয়, তেওঁলোকে বুজিবলৈ সক্ষম হোৱা নাছিল, আৰু আজি প্ৰযুক্তিৰ সুবাদতে সুন্দৰকৈ আৰু খু্টি-নাটি মাৰি বুজিবলৈ সক্ষম হৈছে। মই যেতিয়া গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি আছিলো, তেতিয়া মই এক সৰু সমীক্ষা চলাইচিলো। মধ্যাহ্ন ভোজন আঁচনিৰ অধীনত চৰকাৰী প্ৰাথমিক বিদ্যালয়বোৰত কেনেধৰণৰ প্ৰভাৱ পৰে। আৰু তাত যদিহে আমি ডিজিটেল ক্লাছৰূম নিৰ্মাণ কৰো তেন্তে তাৰ প্ৰভাৱ কেনমে হব। ইয়াৰ পাৰ্থক্য কেনে হ’ব। মোৰ সমীক্ষাত আছিল এনে কিছু বিদ্যালয়, য’ত স্মাৰ্ট ক্লাছৰূম নাছিল, আৰু কিছুমানত আছিল স্মাৰ্ট ক্লাছৰূম। এই স্মাৰ্ট ক্লাছৰূম নথকা বিদ্যালয়সমূহত মধ্যাহ্ন ভোজনতেই সৰ্বাধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছিল। আনহাতে কিছুমান স্মাৰ্ট ক্লাছৰূম থকা বিদ্যালয়ত মধ্যাহ্ন ভোজনৰ ব্যৱস্থাও আছিল, পিছে তেনেবোৰ স্কুলত দেখিলো যে মধ্যাহ্ন ভোজনৰ ব্যৱ্স্থা থকা সত্ত্বেও স্মাৰ্ট ক্লাছৰূমৰ প্ৰতি শিক্ষাৰ্থীসকল বেছি আকৰ্ষিত আছিল। অতি বেচি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰো শিক্ষাৰ্থী তাত আছিল যদিও তেওঁলোকেও মধ্যাহ্ন ভোজনৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদি স্মাৰ্ট ক্লাছৰূমত শিক্ষাগ্ৰহণৰ বাবে বহি গৈছিল। মধ্যাহ্ন ভোজনৰ বাবে তেওঁলোকক মাতি মাতিহে লৈ যাবলগীয়া হৈছিল। আনফালে যিবোৰ স্কুলত মধ্যাহ্ন ভোজনৰ ব্যৱস্থা আছিল সেইবোৰ স্কুলতো যথেষ্টসংখ্যক শিক্ষাৰ্থী অহা নাছিল। সেইবোৰ বিদ্যালয়ত মধ্যাহ্ন ভোজনত বেছি ৰুচি নাছিল কিন্তু স্মাৰ্ট ক্লাছৰূম নথকা বাবেই তেওঁলোক তালৈ গৈ শিক্ষাগ্ৰহণত ইচ্ছুক নাছিল। এতিয়া মই নিসন্দেহে ক’ব পাৰো যে এই যে প্ৰভাৱ, সেয়া হৈছে ডিজিটেল প্ৰভাৱ। আৰু অনাগত সময়ছোৱাত উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ই যথেষ্ট প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব। ধন্যবাদ.....
আঁত ধৰোতা – মাননীয়, এইবাৰ কুৰুক্ষেত্ৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ গৌৰৱে আপোনাৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ বিচাৰিছে....
প্ৰশ্ন – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মোৰ নাম গৌৰৱ আৰু মই হাৰিয়ানাৰ কুৰুক্ষেত্ৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ...আমাৰ দেশৰ পৰা দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰিবৰ বাবে আপুনি কৰি অহা প্ৰয়াসৰ পিছতো দেশত দৰিদ্ৰতা দেখি আমি কষ্ট পাও, দূখ পাওঁ। আপুনি ভাবেনে যে ভৱিষ্যতে আমি এখন দৰিদ্ৰতামুক্ত ভাৰত দেখিবলৈ পাম?
আঁত ধৰোতা – আমাৰ দেশৰ দৰিদ্ৰতা দেখি খুব দুখ লাগে। দৰিদ্ৰতা দূৰীকৰণৰ বাবে আপোনাৰ প্ৰয়াস আমি দেখিবলৈ পাইছো। আপুনি অনুভৱ কৰেনে যে অনাগত ভৱিষ্যতত আমাৰ দেশ দৰিদ্ৰতামুক্ত হৈ পৰিব? অনুগ্ৰহ কৰি কওঁক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – যদিহে দেশে থিৰাং কৰি লয় যে দেশ দৰিদ্ৰতামুক্ত হ’ব, তেন্তে বিশ্বৰ কোনো শক্তিয়েই আমাক দৰিদ্ৰতাৰ মেৰপেচত বান্ধি ৰাখিব নোৱাৰিব। দেশৰ এশ পছিশকোটি দেশবাসীৰ মাজত ইমান সামৰ্থ্য অৱশ্যেই আছে। আমি যদিহে প্ৰাকৃতিক সম্পদ আৰু মানৱ সম্পদ ব্যৱহাৰেৰে সঠিক পৰিকল্পনাৰে যদিহে আমি আগবাঢ়ো তেন্তে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত হোৱা কোনো কঠিন কাম নহ’ব। এই কথা মই বিগত চাৰে চাৰিবছৰৰ অনুভৱেৰে কৈছো। সাম্প্ৰতিক সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বতে দুটা বিষয়ে বিশেষকৈ গা কৰি উঠিছে। প্ৰথমটো হৈছে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভিতৰতেই ক্ষীপ্ৰতম গতিৰে বিকশিত বৃহত্ অৰ্থনীতিৰ দেশসমূহৰ ক্ষেত্ৰত এক নং স্থানত আছে ভাৰত। প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ বাবেই এয়া এক গৌৰৱৰ বিষয়। দ্বিতীয়টো হৈছে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ লগতে বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় এজেন্সীয়ে কৈছে যে ক্ষীপ্ৰতাৰে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলকৰণৰ দিশেৰে সমগ্ৰ বিশ্বতেই ভাৰতৰ স্থান হৈছে এক। নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী ক্ৰমাত্ বৃদ্ধি পাইছে। আৰু তেওঁলোকে লগতে কৈছে যে দেশৰ অনুসূচীত জাতি আৰু ভাৰতৰ মুছলমান লোকসকলে এইক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক লাভালাভ আহৰণ কৰিছে। তেওঁলোকেই অতি ক্ষীপ্ৰতাৰে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্তি লাভ কৰিবলৈ লৈছে। এতিয়া কোনোবাই যদি মোক মহাত্মা গান্ধীৰ স্বতন্ত্ৰতা আৰু স্বচ্ছতা, এই দুটা বিষয়ৰ মাজৰ পৰা এটা বিষয় বাচনি কৰিবলৈ কয় তেন্তে মেই স্বচ্ছতাকেই প্ৰথম স্থানত ৰাখিম। গান্ধীজীয়ে বহু প্ৰয়াস কৰিছিল। তেতিয়া স্বাধনীতা সংগ্ৰামো চলি আছিল আৰু স্বচ্ছতাৰ বাবেও বিভিন্ন আলোচনা চলি আছিল। দেশ স্বাধীন হোৱাৰ পিছত আমি সেই কামটো অনায়াসে আগবঢ়াই নিব পাৰিলোহেতেন। কিন্তু সেই কামটো কোনোবাই যদি কৰে কৰক, নকৰিলেও নাই, এনে মনোভাৱেৰেই চলি আছিল। মই লালকিল্লাৰ পৰা আহ্বান জানাইছিলো, সমগ্ৰ দেশবাসীৰ প্ৰতি আহ্বান জনাইছিলো, আৰু আজি নিজৰ প্ৰচেষ্টাৰ বলতে দেশ আজি স্বচ্ছতাৰ দিশেৰে অতি সন্তোষজনক স্থিতিত অৱতীৰ্ণ হৈছে আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰে অগ্ৰগতিও লাভ কৰিছে। জম্মু কাশ্মীৰৰ এইগৰাকী বিষয়া, এইয়াত বহি থকা এইগৰাকী বিষয়া ইয়াৰ পূৰ্বে অনন্তনাগত আছিল, তেতিয়াই সম্ভৱতঃ মোৰ হাতৰ পৰাই স্বচ্ছতাৰ পুৰস্কাৰ গ্ৰহণ কৰিছিল। সমগ্ৰ দেশেই গৰ্বিত হৈছিল,যথেষ্ট ডাঙৰ কাম কৰিছিল। আজি সমগ্ৰ জম্মু-কাশ্মীৰ মুকলিত মলত্যাগমুক্ত স্থান হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, এয়া কম ডাঙৰ কাম নহয়। মই যেতিয়া ২০১৪ চনত দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰিছিলো তেতিয়া গ্ৰাম্য অনাময়ৰ হাৰ আছিল ৩৮ শতাংশ আৰু আজি এই হাৰ হৈছেগৈ ৯৮ শতাংশ। এয়া কেৱল চৰকাৰৰ সদিচ্ছাৰ ফলতেই সম্ভৱ হৈছে। দেশে যদিহে এবাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে যে যিকোনোধৰণে সুফল অনা হ’ব, তেন্তে সেই সুফল অহাটো অনিবাৰ্য। সকলোৱে জানে যে দেশত বেংকৰ ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া আজিৰ নহয়, পিছে দীৰ্ঘসময় ধৰি দৰিদ্ৰ জনতাৰ বাবে বেংকৰ একাউণ্ট খুলিব পৰা নগৈছিল। আমি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো যে প্ৰতিগৰাকী দৰিদ্ৰ লোকৰে একাউণ্ট খুলিব লাগিব। ভাৰতত ২০১৪ চনত শতকৰা ৪০ গৰাকী লোকৰ বেংক একাউণ্ট আছিল আৰু আজি দেশৰ প্ৰায় ১০০ শতাংশ লোকৰেই বেংক একাউণ্ট আছে। আমাৰ দেশত সৰ্বমুঠ প্ৰায় ২৫-২৬ কোটি পৰিয়াল আছে আৰু আৰ্থিক দিশেৰে মোক শক্তিশালী স্থিতিত থকা বুলি কোৱা হৈছিল। কাৰণ ৰাজ্যসমূহে প্ৰদান কৰা পৰিসংখ্যা অনুসৰি দেশৰ প্ৰায় ৪ কোটি পৰিয়ালে বিজুলীবাতিৰ সুবিদা লভ কৰা নাই। এনে তথ্যৰ পিছতেই আমি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিলো যে দেশৰ প্ৰ্তিটো পৰিয়ালেই বিদ্যুত্ যোগান লাভ কৰিব লাগিব আৰু মই আজি নথৈ আনন্দিত যে জম্মু কাশ্মীৰে এই কাম সুন্দৰভাৱে সম্পূৰ্ণ কৰি তুলিছে। অৰ্থা আমাৰ দেশে যদিহে এবাৰ সিদ্ধান্ত লৈ লয় যে এই সমস্যাৰ সমাধান কৰিব লাগিব তেন্তে সেয়া কৰিহে উলিয়াব। এতিয়া জম্মু কাশ্মীৰে এক সপোন দেখিছে যে প্ৰতি ঘৰে ঘৰে পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰিব, এয়া এগ ডাঙৰ সপোন। আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে জম্মু কাশ্মীৰে এই কাম কৰি দেখুৱাব। ইয়াৰ আমোলাসকলে এই কামকো শীঘ্ৰেই সম্পাদন কৰিব।আমাৰ দেশত আমি কেৱল সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব লাগে। আমি দৰিদ্ৰতাৰে যুঁজ কৰিব লাগিব, আৰু দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ বাবে কেৱল সামগ্ৰী বিতৰণ কৰিলেই নহ’ব। দৰিদ্ৰ লোকসকলক সবলীকৰণ কৰিব লাগিব। তেওঁলোকৰ মাজত দৰিদ্ৰতাৰ হেঙাৰ নেওচা দিয়াৰ মনোবল সৃষ্টি কৰিব লাগিব, তেনে এক মনোভাৱৰ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। আৰু মই ভাবো যে আমি যদিহে এনে এক মনোবৃত্তি তেওঁলোকৰ মাজত গঢ়ি তুলিব পাৰো তেন্তে সেয়া তেওঁলোকে কৰি দেখুৱাব। আমি যেতিয়া উদাত্ত কন্ঠে কওঁ, শিক্ষা দিও, আয়ুষ্মান ভাৰতৰ যোগেদি স্বাস্থ্যসেৱাৰ কথা কওঁ, তেতিয়াই দেশৰ গৰীৱ জনতাৰ অনুভৱ হয় যে এতিয়াহে মোৰ দিন আহি গৈছে, এতিয়া মই আগবাঢ়িব পাৰিম। মোৰ মা-দেউতাই দৰিদ্ৰতাৰ মাজেৰে দিন অতিবাহিত কৰিলে, মই কিন্তু মোৰ সতি-সন্ততিক এই দৰিদ্ৰতাৰ মাজেৰে মই দিন অতিবাহিত কৰিবলৈ বাধ্য নকৰাও। দেশ এতিয়া যিধৰণেৰে আগবাঢ়িছে, তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মই এনে এক পৰিৱেশ দেখিবলৈ পাইছো। খুব ক্ষীপ্ৰতাৰে দৰিদ্ৰতা আঁতৰিব। দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্তি অৱশ্যাম্ভাৱী। আৰু আমি জীৱিত কালতেই দেশৰ পৰা দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল হোৱা আমি নিজ চকুৰেই দেখিবলৈ পাম।
আঁতধৰোতা – ধন্যবাদ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, দেশৰ এনে পৰিৱৰ্তন দেখি দেশৰ যুৱ প্ৰজন্ম নিশ্চয়কৈ সুখী, যথেষ্ট সুখী তেওঁলোক। উৰিষ্যাৰ উত্কল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা অংকিতাই আপোনাক কিবা ক’বলৈ বিচাৰিছে।
প্ৰশ্ন – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মই উৰিষ্যাৰ উত্কল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰী অংকিতা। আমাৰ ইয়াত যথেষ্ট পৰিমাণৰ ঐতিহাসিক ক্ষেত্ৰ আছে আৰু সুন্দৰ সুন্দৰ সমূদ্ৰ তীৰ আছে। বহু সময়ত মোৰ এনে লাগে যেন ইয়াৰ পৰ্যটনক্ষেত্ৰৰ উত্তৰণৰ বাবে মই কিবা এটা কৰো, কিন্তু পিছত একো বুজি নাপাও। শিক্ষাৰ সৈতে পৰ্যটন ব্যৱস্থাক জড়িত কৰি আমি কেনেদৰে উৰিষ্যাৰ উন্নয়ন সাধন কৰিব পাৰো অলপ কওঁক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনাক প্ৰথমেই অভিনন্দন জনাইছো, শিক্ষাৰ এক অনন্য প্ৰভাৱ আপোনাৰ মাজত দেখিবলৈ পাইছো যে আপুনি উৰিষ্যাৰ মাজত লুকাই থকা শকতিৰ বিষয়ে জানে আৰু সেই শকতিক আপুনি কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব সেয়া চিন্তা কৰিছে। এই কথা সত্য যে দেশত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনীয়তা আছে, কিন্তু আমি পৰ্যটন সম্বন্ধে যথেষ্ট উদাসীন ভু্মিকা পালন কৰো। পৰ্যটনৰ প্ৰথমটো চৰ্ত হৈছে যে আপুনি নিজৰ সম্পদ বা সামগ্ৰীৰবোৰক লৈ গৰ্ব অনুভৱ কৰিব পাৰিব লাগিব। আমাৰ এইটো অভ্যাস যে আমাৰ সকলোবোৰ অযথা, এনে এক মনোভাৱ আমাৰ থাকে। আমাৰ নিজৰেই সামগ্ৰীবোৰ, আমাৰ নিজৰেই সম্পত্তিবোৰক লৈ আমিয়েই যদিহে গৰ্ব অনুভৱ নকৰো তেন্তে সেয়া চাবলৈ বিশ্ববাসী কিয় আহিব....এই দিশটো বিশ্বৰ যিকোনো পৰ্যটন ক্ষেত্ৰতেই প্ৰযোজ্য। এটা সাধাৰণ স্তম্ভ থাকিলেও, সেইটোকে লৈ যিমানবোৰ গৌৰৱ গাঁথা শুনাব যে আপোনাৰ এনে লাগিব, এইটো কিবা এটা বিশেষ স্তম্ভ। আৰু আমি...হমম..কিবা এটা বনাইছে চাগে..কাম নাই এইবোৰ, চব পইচা বৰ্বাদ কৰাৰ ফন্দি। চাওঁক, বিশ্বৰ আটাইতকৈ ক্ষীপ্ৰতাৰে অগ্ৰগতি লাভ কৰা কোনো খণ্ড যদিহে আছে, তেন্তে সেয়া হৈছে পৰ্যটন। এই খণ্ডতেই ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ ব্যৱসায় সম্ভৱপৰ হৈ উঠিবহ শীঘ্ৰেই। আপোনালোকৰ হয়তো মনত থাকিব যে বহুবছৰ পূৰ্বে আমেৰিকা চৰকাৰৰ নিমন্ত্ৰণসাপেক্ষে মই আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ গৈছিলো। তেতিয়া মোক তাত সুধিছিল যে মোৰ কিহত ইচ্ছা। তেতিয়া মই কৈছিলো যে আপোনালোকৰ গ্ৰামাঞ্চলবোৰলৈ গৈ গাওঁবোৰত কি প্ৰক্ৰিয়াৰে খেতি কৰে সেয়া জানিবলৈ ইচ্ছা আছে। ইয়াৰ পিছতে মই কৈছিলো যে একেবাৰে ভিতৰুৱা গাওঁত যদিহে কোনো বিদ্যালয় আছে তেন্তে সেই বিদ্যালয় ব্যৱস্থা চাবলৈ মন আছে। ইয়াৰ পিছতে মই পুনৰ কৈছিলো যে গাওঁৰ ভিতৰুৱা এলেকাৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা চোৱাৰ মন আছে আৰু চতুৰ্থতে কৈছিলো যে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ কোনো পুৰাতন ঐতিহ্যবাহী সম্পত্তি মোৰ চাবলৈ মন আছে, যাক লৈ আমেৰিকাই গৰ্ব অনুভৱ কৰে। এতিয়া আমাৰ দেশৰ কোনো গলিলৈ যাওঁক, সোধক কিমান পুৰণি, উত্তৰ পাব ২ হাজাৰ বছৰ পুৰণি, তিনিহাজাৰ বছৰ পুৰণি। তেন্তে, চাওঁক কিমান মহান পৰম্পৰা আছে আমাৰ। কিন্তু আমি যিমান উৎসাহেৰে ইয়াৰ প্ৰচাৰ প্ৰসাৰ কৰিব লাগিছিল সেয়া আমি কৰিছোনে, নাই কৰা। পৰ্যটন ক্ষেত্ৰই যথেষ্ট সংস্থাপন দিব পাৰে, আৰু আপুনি এতিয়া চাওঁক যে উৰিষ্যা ইমানেই এই ক্ষেত্ৰত সমৃদ্ধিশালী যে ইয়াৰ পৰ্যটন ক্ষেত্ৰই কি দিব নোৱাৰিব। উৰিষ্যাৰ সমূদ্ৰ তীৰেই হওঁক, স্থাপত্যই হওঁক অথবা ইয়াত থকা অন্যান্য ঐতিহ্যক্ষেত্ৰসমূহেই চাওঁক, সকলোতে আছে নতুনত্ব। আমি পৰ্যটন ক্ষেত্ৰক প্ৰসাৰতা প্ৰদান কৰিব লাগে। আগতে দেশলৈ বছৰি ৭০ হাজাৰ পৰ্যটক আহিছিল আৰু এইবছৰ আমাৰ দেশলৈ আহিছে এক কোটি পৰ্যটক। পূৰ্বে পৰ্যটকৰ পৰাই ১৮ মিলিয়ন ডলাৰ বিদেশী ধন দেশে সংগ্ৰহ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল আৰু এতিয়া সেই পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈ ২৭ মিলিয়ন ডলাৰ হৈছেগৈ। অৰ্থাত্ প্ৰায় ৫০ শতাংশ বিকাশ হৈছেগৈ। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে ভাৰতৰ প্ৰতি পৰ্যটক আকৰ্ষিত হৈছে। কিন্তু ইয়াতেই স্বচ্ছতাই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভু্মিকা পালন কৰিছে। পৰ্যটকেও দেশৰ নাগৰিকৰ স্বভাৱ স্বীকাৰ কৰি গৈছে আৰু আজি মোৰ লগতে এনেদৰে কথা পাতি থকা শিক্ষাৰ্থীসকলেও এনেদৰেই উৰিষ্যাৰ সৈতে জড়িত হৈছে, প্ৰযুক্তিৰে জড়িত হৈছে। মই নিশ্চিতকৈ কওঁ যে উবেৰৰ মাধ্যমেৰেও দেশৰ যুৱকসমাজে বিজনেছ ষ্টাৰ্ট-আপ আৰম্ভ কৰিব পাৰে, বিশেষকৈ পৰ্যটন ক্ষেত্ৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি। পৰিয়ালে হোমছেট দিবলৈ বিচাৰে, তাৰ ওপৰতেই হওঁক, কোনো লোকে যদিহে এনে এক এপ্লিকেশ্যন প্ৰস্তুত কৰিবলৈ বিচাৰে যে যিটোৰ মাধ্যমেৰে এজন লোকে ভাৰতৰ পৰ্যটন ব্যৱস্থাক এফালৰ পৰা চাব পাৰে তেন্তে তেওঁলোকে উবেৰৰ দৰেকৈ ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাই গৈ পুনৰ ঘৰলৈ ঘূৰি অহালৈ সমগ্ৰ এক ব্যৱস্থাক গণ্ডীভুক্ত কৰিব পাৰে। আউটষ্টোৰ কৰি ক্ৰাউড ফাণ্ডিংৰ মাধ্যমেৰেও সমগ্ৰ বিশ্বকে সংযোজিত কৰিব পাৰে আৰু মই এইক্ষেত্ৰত নিশ্চিতি দিব পাৰো যে আজি উবেৰৰ দৰেকৈ কোনে দেশৰ যুৱক যুৱতীক হোমছেট প্ৰদান কৰিব পাৰে, ঠিক তেনেদৰেই আজি দেশৰ হোটেলবোৰত যিমান কোঠা আছে তাতকৈও আজি যথেষ্ট নতুন নতুন কোঠা দেখিবলৈ পাব। মই অলপতে বেনাৰসত প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস উপলক্ষে উপস্থিত আছিলো, মই কাশীৰ পৰা সাংসদ হৈ আহিছো, তাত উপস্থিত হৈ মই জনতাক সম্বোধন কৰি কৈছিলো আৰু লগতে হতচকিত হৈছিলো যে তাত থকা জনতাই বিদেশৰ পৰা অহা লোকক নিজৰ ঘৰৰ কোঠা দিবলৈ হেতা ওপৰা লগাইছিল। আৰু এনেদৰেই কাশীত হোমছেটৰ এই ব্যৱসায় লাহে লাহে বৃদ্ধি হ’বলৈ ধৰিছে। প্ৰবাসী লোকসকলৰো এইক্ষেত্ৰত অভ্যাস হৈ গৈছে, আৰু আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে এয়া এক জনপ্ৰিয় ব্যৱস্থাত পৰিণত হৈছে। আমি যদিহে এনেদৰে উবেৰৰ দৰে এপ্প প্ৰস্তুত কৰি আমা যুৱ সমাজক আগুৱাই লৈ আহো তেন্তে উবেৰতকৈও সোনকালে উবেৰতকৈও অধিক ক্ষীপ্ৰতাৰে অগ্ৰসৰ হ’ব পাৰিম। আৰু এই বিশ্বাস আজি মই আপোনালোকক দিছো।
আঁতধৰোতা – ধন্যবাদ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। আপুনি গুজৰাটৰ সন্তান আৰু এইবাৰ আমি গুজৰাটৰ ফালে অগ্ৰসৰ হ’ম। গুজৰাটৰ এম এন কলেজৰ ছাত্ৰ বিজয় কুমাৰে আপোনাৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ বিচাৰিছে।
প্ৰশ্ন – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী, নমস্কাৰ, মই গুজৰাটৰ বিছ নগৰৰ এম এন কলেজৰ ছাত্ৰ বিজয় কুমাৰে কৈছো। মহোদয়, যেতিয়াৰে পৰা বাজেট উত্থাপন হৈছে তেতিয়াৰে পৰা মই কৃষকসকলৰ বাবে আৰম্ভ কৰা বিভিন্ন আঁচনি সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰা দেখিবলৈ পাইছো। সঁচাকৈয়ে কোনেও ভবাই নাছিল যে কৃ।কৰ বাবে চৰকাৰে যে ইমান বৃহত্ আঁচনি আৰম্ভ কৰিব আৰু মহোদয়, মই এই কথাও শুনিবলৈ পাইছো যে আপুনি পশ্চিমবঙ্গত কৈছে যে চৰকাৰে অনাগত দহ বছৰত ৭ লাখ ৫০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিব। মহোদয় মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে যে চৰকাৰে ইমান ধন পাব ক’ত..... ধন্যবাদ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – তুমি বিৰোধী পক্ষৰ খবৰ কাকত পঢ়িবলৈ লৈছা, বাৰু যাহওঁক, তুমি মোৰ গাওঁৰেই চুবুৰীয়া ল’ৰা, মোৰ গাওঁ ৱাডনগৰ আৰু তুমি বিছনগৰৰ, অৰ্থাৎ আমাৰ দুয়োৰে গাওঁ ওচৰা ওচৰি, আৰু তুমি মোৰ গাওঁৰ কাষৰ পৰাই কৈ আছা। মই অতিকৈ আনন্দিত যে বিছনগৰৰ পৰা আজি মোদীয়ে নিজৰ গাওঁখনকো সতেজ কৰি আছে। এইটো কথা সত্য যে আপুনি যিটো স্থানত আছে, সেই স্থানত কৃষকসকল যথেষ্ট কষ্টত আছে, তাত পানীৰ খুব নাটনি হৈছে, একপ্ৰকাৰেৰে শুনান ঠাই সেইখিনি, এইবোৰ কথা মই জানো, কাৰণ মই সেই ঠাইতেই জন্মলাভ কৰিছো, আৰু তুমিও সেই ঠাইৰ পৰাই কৈ আছে। যথেষ্ট কষ্টপূৰ্ণ স্থান সেইখিনি। চোৱা, আমাৰ দেশত সংসাধনৰ কোনো অভাৱ নাই। পিছে দুৰ্ভাগ্য ইমানতে যে ভাৰতৰে এগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৈছিল যে একোটা কামৰ বাবে যদিহে এটকা আবণ্টন হয় তেন্তে সেই টকাটোৰ ১৫ পইচাহে সঠিক স্থানলৈ গৈ পায়। আৰু এতিয়া ইয়াৰ পৰা হোৱা লাভ হৈছে যে এতিয়া যদি কামটোৰ বাবে এটকা ওলায় তেন্তে তাৰ ১০০ পইচাই কামত ব্যৱহৃত হয়। আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণেই হৈছে এইটো। ইয়াৰ পিছতে আপুনি প্ৰতিটো টকাৰ, প্ৰতিটো পইচাৰ যেতিয়া সঠিক প্ৰয়োগ কৰে, তেনে ক্ষেত্ৰত কৰদাঁতাসকলেও সততাৰে কৰ পৰিশোধ কৰিবলৈ বিচাৰে। কাৰণ তেওঁলোকে দেখে যে তেওঁলোকৰ ধন সঠিকভাৱেই ব্যৱহাৰ হৈছে। আপুনি কল্পনা কৰকচোন যে মই দেশবাসীক কৈছিলো যে আপোনালোকক যদিহে ৰন্ধন গেছৰ ৰাজসাহায্যৰ প্ৰয়োজন নাই তেন্তে সেয়া এৰি দিয়ক, ইয়াৰ বাবে কোনো আইন প্ৰণয়ন কৰাও নাছিলো, কেৱল অনুৰোধহে কৰিছিলো, আৰু এই অনুৰোধতে মোৰ দেশৰ কোটি কোটি জনতাই এই ৰাজসাহায্য এৰি দিছে, আৰু তাৰ পৰিণতিতেই দেশৰ আন কোটি কোটি দৰিদ্ৰ জনতাই ৰন্ধন গেছ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এতিয়া কাম হৈ গ’ল। আপোনালোক সকলোৱেই জানে যে জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলে ৰে’লৱে টিকটত ৰেহাই লাভ কৰে, ৰাজসাহায্য লাভ কৰে, মই তেওঁলোককো এবাৰ অনুৰোধ কৰিলো যে আপোনালোকে টিকটৰ বাবে পূৰ কৰা প্ৰ-পত্ৰখনত এবাৰ লিখকচোন যে আপুনি ৰাজসাহায্য নালাগে বুলি ঘোষণা কৰিছে, কাকো এইক্ষেত্ৰত দাবী কৰা নাছিলো, কেতিয়াও দাবী কৰা নাছিলো। কোনো খবৰ কাকততো ছপা কৰাও নাছিলো। পিছে পৰৱৰ্তী সময়ত মই দেখিবলৈ পালো যে দেশৰ এনে ৪২ লাখ যাত্ৰী পালো, যিয়ে ৰাজসাহায্য এৰি দিছে। ৰে’লৱেক সমস্ত ধন দিছে, নিজৰ পইচা এৰি দিছে। ধন এনেদৰেই আহে। এবাৰ সততাৰ এক পৰিৱেশ সৃষ্টি হোৱাৰ পিছত মানুহে ধন দিবলৈ আপোচ নকৰে, টকাৰ বাবে কোনোধৰণৰ বাধাৰ সৃষ্টি হ’ব নালাগে। আজি আমি অনুভৱ কৰিবলৈ লৈছো যে দেশে অতি ক্ষীপ্ৰতাৰে ৫ ত্ৰিলিয়ন অৰ্থনীতিৰ দেশ হ’বলৈ গৈ আছে। আৰু মই আপোনালোকক এখ ৰহস্যময় কথা কওঁ যে আপোনালোকৰ দেশৰ যিগৰাকী মুখ্য সচিব, তেওঁ এসময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ত কাম কৰিছিল। প্ৰথমে তেওঁ ড. মনমোহন সিংজীৰ সৈতে কাম কৰিছিল। যেতিয়া মই এই পদটোৰ ভাৰ চম্ভালিবলৈ আহিলো, তেতিয়া ময়ো তেওঁক এৰি দিয়া নাছিলো, তেওঁ এদিনাখন মোক কৈছিল, মহোদয়, আপুনিতো ভাষণ দিবলৈ যাবলৈ ওলাইছে, কেতিয়াবা ক’বচোন যে আমাৰ দেশ ৫ ত্ৰিলিয়ন অৰ্থনীতিৰ দেশ হোৱাৰ পথেৰে অগ্ৰসৰ হৈছে, এই কথা তেওঁ দুবছৰ পূৰ্বেই কৈছিল। আৰু মই আজি দেখিছো ভাৰত শীঘ্ৰেই ৫ ট্ৰিলিয়নৰ দেশত পৰিণত হ’ব, আৰু সেয়া আমাৰ চকুৰ সমূখতে আমাৰ জীৱিত কালতেই হ’ব, আৰু সেইবাবেই ধনৰ কোনো অভাৱ নহ’ব। আৰু আপুনি ঠিকেই কৈছে যে অনাগত দহটা বছৰত এইবাৰৰ বাজেটত কোৱাৰ দৰেকৈ কৃষকৰ পকেটলৈ ৭ লাখ কোটি টকা যাব, যিকোনো পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিব পৰা হ’ব তেওঁলোক আৰু মোৰ অগাধ বিশ্বাস আছে যে এই আঁচনিৰে দেশৰ কৃষক সমাজৰ আত্মবিশ্বাস যথেষ্ট বৃদ্ধি হ’ব। ধন্যবাদ.....
আঁতধৰোতা – বহু বহু ধন্যবাদ প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, এই মুহুৰ্ত্তত আমাৰ সৈতে বহু শিক্ষাৰ্থী জড়িত হৈ আছে আৰু আপোনাৰ কথা তেওঁলোকে শুনি আছে, সেয়া আপুনি স্ক্ৰীণত দেখিবলৈ পাইছে। বহু বহু ধন্যবাদ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, সকলো শিক্ষাৰ্থীকে উৎসাহ যোগোৱা বাবে আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাষণ -
যিসকল যুৱক-যুৱতীৰ সৈতে আজি মই কতা পতাৰ সুযোগ লাভ কৰিলো, আজি নিশ্চয় মোৰ লগতে আপোনালোকৰো জীৱনৰ প্ৰতি যোগাত্মক ধাৰণাৰ সৃষ্টি হৈছে, যিটো মোৰো হৈছে, আৰু এই দিশটো নিসন্দেহে উৎসাহজনক। ই নিশ্চিতভাৱে আমাক সকলোকে উদ্বুদ্ধ কৰিব। সৰ্বপ্ৰথমে মোলৈ প্ৰশ্ন আগবঢ়োৱা আৰু এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰা প্ৰতিগৰাকী শিক্ষাৰ্থীলৈ অশেষ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো। কাশ্মীৰত এই মুহুৰ্ত্তত যথেষ্ট ঠাণ্ডা, তৎসত্ত্বেও কাশ্মিৰী যুৱক যুৱতীৰ উৎসাহ উল্লেখনীয়, এয়াই কাশ্মীৰ।
মঞ্চত উপৱিষ্ট জম্মু কাশ্মীৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান সতপাল মালিক জী, মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী ড. জীতেন্দ্ৰ সিং আৰু ইয়াত উপস্থিত মোৰ ভাই-ভনীসকল।
বন্ধুসকল, মই আজি শ্ৰীনগৰলৈ আহি শ্বহীদ নাজিৰ আহমেদ বাণীৰ লগতে সেই শতকোটি বীৰলৈ শ্ৰদ্ধা অৰ্পন কৰিছো, যিসকলে দেশৰ শান্তি সৌম্য ৰক্ষাৰ বাবে আত্মবলিদান দিছে। শ্বহীদ নাজিৰলৈ ইতিমধ্যেই তেওঁৰ বীৰত্বৰ বাবে অশোক চক্ৰৰে সন্মানিত কৰাও হৈছে। মই জম্মু কাশ্মীৰৰ লক্ষ লক্ষ লোকক অভিনন্দন জনাইছো। যিসকলে কেবা বছৰৰো পিছত পঞ্চায়ত আৰু নগৰ নিকায়ৰ বাবে নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সুযোগ লাভ কৰিছে।
গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ নিষ্ঠা এচাম লোকৰ বাবে এক বৃহৎ বাৰ্তা, বিশেষকৈ যিসকলৰ গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত আস্থা নাই। কিছুমান লোকে অহৰহ ঋণাত্মক দৃষ্টিভঙ্গী প্ৰেৰণৰ মাজতো বিভিন্ন ধমকি-ভাবুকিক পৰোৱা নকৰি নিজৰ সন্তানৰ ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰিবলৈ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
আজি সমগ্ৰ দেশে নিৰ্দোষী, নিৰীহ, নিৰস্ত্ৰ কাশ্মিৰী যুৱক যুৱতীৰ হত্যাকাণ্ড দেখি আক্ৰোশৰ দাবাগ্নিত দহিছে, কিয়নো তেওঁলোকে শান্তি বিচাৰে, আজিৰ যুৱ প্ৰজন্মই শান্তি বিচাৰে, যিসকলেই শান্তি বিচাৰিছে তেওঁলোকেই সন্ত্ৰাসবাদৰ চিকাৰ হৈছে। ইয়াত সন্ত্ৰাসবাদৰ এয়াই সত্যতা। এয়াই বাস্তৱ। আজি মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বকে আশ্বস্ত কৰিবলৈ বিচাৰিছো যে এই সন্ত্ৰাসবাদক শক্তিশালী হাতেৰে দমন কৰা হ’ব। প্ৰতিগৰাকী সন্ত্ৰাসবাদীক উচিত শিক্ষা দিয়া হ’ব। ইতিমধ্যেই আমি ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকেৰে সমগ্ৰ বিশ্বকে জনাই দিছোৱেই যে এতিয়া ভাৰতৰ নীতি আৰু ৰীতি কি হ’ব।
আমি জম্মু কাশ্মীৰতো সন্ত্ৰাসবাদক সমুলি নিৰ্মূল কৰাৰ পণ লৈছো। জম্মু-কাশ্মীৰৰ বিকাশ, ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ বিকাশ আমাৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য কাম। আৰু এই চিন্তাধাৰা সদায়েই থাকিব, মই পুনৰ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত আঁচনিসমূহৰ আৰম্ভণিৰ পৰা আন্তঃগাঁথনি পৰিযোজনাসমূহৰ বাবে বহুতো শুভকামনা জনাইছো। আৰু মোৰ এইটো বিশ্বাস আছে যে অটল বিহাৰী বাজপেয়ীয়ে যি সপোন দেখিছিল, তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰী হিচাপে আমাক যি কাম দি থৈ গৈছে, সেই কামৰ পৰা এক বিন্দুও আমি পিছ হুহকি নাযাও। সেই চিন্তাধাৰাক, সেই স্বপ্নক আমি সাকাৰ কৰি দেখুৱাম আৰু তাৰ বাবে লাদাখেই হওঁক, শ্ৰীনগৰেই হওঁক, বা জম্মুৱেই হওঁক, সকলোৰে প্ৰতিগৰাকী নাগৰিককে লগত লৈ সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশ নীতিৰে আমি সেই সুখী কাশ্মীৰ, শান্ত কাশ্মীৰ গঢ়ি তুলিম, সমগ্ৰ দেশৰ লগতে বিশ্ববাসীক আমন্ত্ৰণ জনাই অহা এই জম্মু কাশ্মীৰক চিৰসেউজ, চিৰশান্তিৰ ৰম্যভূমি কৰি তোলাৰ বাবে যিবোৰ কাৰকৰ আৱশ্যক, সেই আটাইবোৰেই ভৰাই তোলাৰ চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিম।
আমাৰ ইয়াৰ প্ৰতিটো পৰিয়াল, প্ৰতিটো শিশু, প্ৰতিগৰাকী শিশুৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতে এখন সুন্দৰ আৰু শক্তিশালী ভাৰত গঢ়ি তুলিব। সেই সম্বন্ধবোৰকেই অটুত ৰাখি আমি এই উদ্দেশ্য সুদৃঢ় কৰি আগুৱাই নিব লাগিব আৰু সেই প্ৰয়াসেৰেই আপোনালোক সকলোকে বহুতো শুভকামনা জনাইছো।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with students from across India at Srinagar
03 FEB 2019 9:00PM by PIB Delhi
Question - Dear hon’ble Prime Minister I am K. Deepika pursuing B.A. Journalism Final year from Government degree college for women, Begumpet, Hyderabad, Telangana. Sir we have seen many initiatives for education in the last five years. Are you satisfied with your efforts in the education sector? Thank you for giving me this opportunity.
Prime minister - I thank you for this question and I have got a chance to interact with some two and half crore youth across the country, thanks to technology! The same thing can be seen in two different ways. As far as efforts are concerned, I am satisfied that we are moving forward in the right direction. We are going ahead with fixed time table and we want to achieve a global standard in education. We want all theyoungsters of our country to be able to get this opportunity in their desired field. One of the functions of the government is to develop those facilities. We are emphasizing on the kind of institutions that would cater to modern India. We are working on the development of IITs, IIMs. Similarly, skill development is a huge sector on which we are emphasizing. A large number of youth in our country today go abroad for higher education. Billions of rupees go abroad. It’s our endeavour to build such system of education that students from abroad will come to India for good education instead of our students going abroad. As far as direction is concerned, I am very satisfied. In a short span of four and a half years, the magnitude of work done is very satisfying. My satisfaction doesn’t lie in boasting about the achievements, but satisfaction means setting new dreams, new goals, and striving to achieve the new goals. So, satisfaction doesn’t lie in being complacent but in working towards realizing new dreams. Thank you!
Question: Dear hon’ble Prime Minister, I am AnamitraMahanta from Assam. Sir, we are seeing many uses of this digital India in our day to day lives including education. How do you see its impact on our country and our people? That concludes my question thank you.
Prime Minister- See, humans have been evolving continuously. Technology has been a huge driving force in it. New innovations have continuously changed human life. The world changed rapidly along with Innovation and technological intervention in the last 200-300 years, but just in the last 40-50 years technology has made a quantum jump. It happened in various new dimensions, be it space, our understanding about oceans or of geology.The digital world has played a very big role in the same. Today I am able to talk to you so comfortably. I am in Srinagar and talking to 2.5 crore youth across the country about education. This is the biggest impact. You just saw in Bandipura, a BPO was inaugurated and it’s the first BPO, which is a result of the digital revolution. Let us take the example of ‘AADHAR’. It’sa part and parcel of digital revolution. When I tell the world that we have a detailed list of 120 crore people, they are surprised. We have such wealth of data andit is a result of digital revolution. We have launched the JAM Trinity by the Government of India. Any common citizen of India can sell any goods to the government through ‘Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile’(JAM). Today several free apps related to education are available everywhere. As a result of this, some students are able to do their homework through the app and some get to learn new subjects. Probably there will be a time when the concept of tuition centres and coaching centres might end. This is the strength of Digital India. The digital world played a big role in governance as well. The digital world plays a big role in transparency. In short, not just in education, but the digital world has become a new part of our lives. We cannot live without it. If we focus on how to use it in a right way or how to use it for the welfare of maximum number of people, digital power can be a huge revolution for us. On the other hand, in the case of distance education, we can reach the poor living in the jungles or in the mountainous regions and can provide quality education through digital connectivity. It can play a very effective role. I also see that many young people today are teaching children through virtual labs. Thus, the confidence of student increases. Today due to the use of 3D projection in classrooms, students can understand concepts like the anatomy of heart better, than they did in the teacher’s classroom.
It is very receptive. I did a small survey once when I was the Chief Minister. We wanted to see the difference between the impact on primary government schools under the mid-day meal scheme, and the impact created by digital smart classrooms. Some schools had smart class roomswhile some schools didn’t. The emphasis was on the mid-day meal. Midday meal was provided in both categories of schools. It was found that the schools with smart class roomsattracted the students more. They were not concerned about themid-day meal much. Slum children used to study thereand enjoy it very much. They did not care about the midday meal. Teachers had to drag them to school even under the midday meal scheme. And it was found that in the schools where there was only mid-day meal, theattendance was low. The same mid-day meal was providedthere, but they were not interested in classes due to the absence of smart classes. That was the impact of digital classes and it is also going to have a great influence on higher education in the coming days. Thank you!
Question - Honorable Prime Minister! My name is Gaurav. And I am from Kurukshetra University, Haryana. Sir, it pains us to see poverty in our country; we have seen your efforts to remove poverty in our country. Do you think we can become poverty-free India in future?
Prime Minister - If the country decides that they have to be free from poverty, then no power can stop them. There is so much power in our 125 crore countrymen that if our natural resources or human resources can be planned properly, poverty eradication is not difficult. I can say from the experience of four and a half years’ tenure that two things have emerged recently. Firstly, India is number one among the fastest growing economies of the world. Every Indian would be proud of this. Secondly, an International Agency collaborating with U.N. said that India is also the topmost country in moving out of poverty at a fast pace. The power of a new middle class is rising very fast. They also stated that the schedule caste people of India and the Muslims in India are prominent beneficiaries and they are coming out of poverty at a faster pace.
Mahatma Gandhi once hadsaid that if he had to choose between freedom and sanitation,then he would choose sanitation. Gandhiji made a lot of efforts. After independence, we could have made it work but that didn’t happen. I requested the people of this nation from the Red Fort, urged the nation and this country with its own efforts is progressing satisfactorily at a fast pace towards cleanliness. This officer from Jammu and Kashmir, who is present here, had received the award for cleanliness. Great work was done, and people of the country are very proud. Open-Defecation-Free Jammu and Kashmir is in itself a big deal. When we came to power in 2014, rural sanitation in our country was 38 percent, today it is 98 percent. I have never said that this happened only because of the government. Once the people of a country become determined to bring a change, it brings results. Coming to the banks in our country, nationalization took a long time but accounts were not opened for the poor. We decided that a bank account should be created for every poor person. It was 40 percent of the people in 2014, but today in India, almost 100 percent of our people have bank accounts. Our country in totality has around 25-26 crore families approximately. And there were about 4 crore families with no electricity. We have pioneered a movement to bring electricity to every household and I am glad that today Jammu and Kashmir has completed this work. That is, once our country decides to come out of a problem, it will come out.
Now JammuKashmir has a dream that it will provide tap water to homes, it is a big dream.
I believe that team Jammu and Kashmir and its bureaucracy will also achieve this. We just have to decide that we have to fight poverty.The way to fight poverty is not by distributing ‘freebies’. The poor has to be empowered.
To overcome poverty we have to change the poverty mindset of thecountrymen. When we educate them about ‘Ayushman Bharat’ etc., then the poor will also feel that their days have come and they can move forward. They will think ‘My parents have lived in poverty, but I will not force my children to live in poverty’. I am watching the atmosphere and looking at the direction we are moving, I feel the rate of poverty will come down very fast. You will get relief from poverty. And that will be the day when we live to see with our own eyes that the country is free from poverty.
Question – Hon’ble Prime Minister, I am AnkitaKundu from Utkal University of Odisha. We have many heritage sites and splendid beaches. Sometimes I feel like doing something to promote tourism here, but then we don’t know what to do. How do you think one can do something for Odisha by connecting education with tourism?
Prime Minister - First of all, I congratulate you, and I am seeing an impact of your education on you, and you know the power of Odisha. Andyou are thinking about ways to use it.
Here, I see, electric fans are running and the people of Srinagar are surprised. It is true that there is a lot of potential for tourism in our country, but we have some indifference towards it. The development of tourism happens first on the condition that we should be proud of the things we have inherited as heritage, and have to learn about them.
It shouldn’t be our habit to consider these things useless. If you, yourself do not feel proud of your heritage and its worth, why will the world be interested in it? If you observe, wherever tourism has increased in the world, even if it is a small pillar, a guide tells you such a story about it, and with such pride that we take an immediate interest in it. Here in India, it’s not the case and some see it as a waste of money. See, if there is an indispensable sector of any fast growing economy, it is tourism. The business of tourism is worth trillions of dollars and it’s growing by the day. I remember, I went to the US several years ago, upon invitation from the American government. So they asked me what would I like to see in America, and I sent it in writing for my itinerary. I told them that I wished to go to a typical village and see a farm and the process the farmers use there. Secondly, I requested a visit to a school in a typical village. Thirdly, I asked about what a health facility inside a typical village, where some small settlement stays would function like, and fourthly, I asked for a visit to America's most archaic or historical thing, which America is proud of. Now they arranged for these visits and when it came to visit to a historical place, they took me to a ‘bell’ in Pennsylvania. When I asked about how old the bell was, they answered it could be around 300-400 years old, and that was the oldest monument they had, whereas, in India, if you go to a street, you’ll hearstories about things that are 2000-3000 years old. What a great heritage we have!But we didn’t work on tourism for these extraordinary monuments of the past with the required passion. Tourism generates livelihood opportunities. Orissa is so rich in tourism potential, be it the beaches or thearchitecture. For example, if you consider the example of Konark temple, it involves a lot of technology, engineering and innovation. Imagine the knowledge of itsarchitect! It is 2000 years old! This is a wonderful thing. We should promote tourism. It is true that tourism has expanded in our country in the last few years. Earlier around 70 lakh tourists used to visit our country from abroad but this year 1 crore tourists have visited our country. Usually about USD 18 billion of foreign currency used to pour in to India due to these foreign tourists. It has reached USD 27 billion this time. That is a 50 percent increase. So tourists have started coming, and the attraction of India has increased. Cleanliness plays a great part in it.
The nature of the citizens should also be moulded so that they can accept tourists. The students are with me here, who are going to be a part of RUSA, and technological innovation. I believe that you all youngsters can start a huge business like Uber in the tourism sector. For example, you can develop an app where anyone willing to rent a homestay for families could use that app. Just imagine! If one wants to visit India, this app can serve them, from the time they leave their homes and till the time they reach their homes.
You can develop a mechanism like Uber. You can connect the world by outsourcing and crowd-sourcing and I challenge and invite the youth here today that if you develop something like Uber, for those who want to give home stays on rent and for those who want to take them, you will get ten times more rooms than the hotel rooms today in the country. I just attended the programme of ‘PravasiBharatiya Divas’ in Benaras, and I am the MP of Kashi. I was surprised to see that thousands of people came forward, to give a room for foreign guests in their houses, now this will gradually grow into a very big business in Kashi.
It has become a habit. If we create an Uber-like app, for home stay business which is popular all over the world,I assure you that it will be a bigger hit than Uber. I would like to invite these youngsters here, who are associated with technology for accomplishing this idea.
Anchor - Thank you, Honourable Prime Minister. Honorable Prime Minister, you are from Gujarat and this question is from Gujarat. Vijay Kumar from M.N. College, Visnagar, Gujarat, has a question for you.
Question - Honourable Prime Minister, Namaskar, I am Vijay Kumar from M.N. College, Visnagar, Gujarat. Sir, since the budget was announced, I have been hearing about plans for farmers. Nobody can imagine that a plan of this large a scale can be implemented. Sir, I have also heard that you said in West Bengal, that the government will spend around 7 lakh 50 thousand crore rupees for the farmers in the next ten years. My question is, from where will the government bring so much money? Thank you.
Prime Minister - People keep reading newspapers printed by the opposition. Well you are from my neighbouring village, Visnagar, mine is Vadnagar. I am glad that I am speaking to you from Srinagar and it is refreshing my memories of my village. It is true that farmers are in a lot of trouble in the area you are from. There is a lot of water scarcity, andit’s is a dry area and I know it firsthand because I was born there. It is a very troublesome place. See there is no shortage of the resources in our country. It is unfortunate that a Prime Minister of India had once said that out of a rupee spent bythe government, only 15 paisa reaches the beneficiary. Now the advantage is that out goes a rupee and the beneficiary receives the complete 100 paisa. Secondly, when you use every rupee honestly, the tax payers also will like to pay taxes honestly. Because he sees that my money is being used properly. You can imagine, when I told the people of this country that if gas subsidy was not required, they might give it up. No law was made; I only requested, and the 1.25 billion families of my country gave up gas subsidy, and as a result gas connection has reached 25 crore poor families. Now the work is done. Senior citizens in railways get concession on railway tickets, so I asked to give an option ofgiving up subsidy in the form. I didn’t even appeal. I didn’t announce about it in any newspaper.But I saw that 42 lakh people in this countryhave given up subsidies. They paid theentire money for railway tickets by giving up their subsidy. This is how money comes. Once an environment of honesty is created, people will give money. They are ready.There is no hindrance due to lack of money. Today we are experiencing the country rapidly moving towards a $ 5 trillion economy.And I will tell a secret; your Chief Secretary, who once worked in the Prime Minister's Office and has worked with Dr Manmohan Singh ji had told me one day, “sir in your speech, tell our countrymen that India will become a 5 trillion dollars’ economy”. He had said so two years ago. That thought was in my mind, and today I am seeing that India will become a 5 trillion dollars’ economy, it will attain that right before our eyes and hence there is no shortage of money. Andas we have announced in this budget that 7.5 lakh crore rupees will go to farmers in the next ten years. Yes, it will become a force to reckon with and I believe that through this scheme, the farmers of our country will move forward with confidence.
Thank you…
Anchor - Thank you very much Prime Minister. Many students are here in this program now and you heard them on the screen. Thanks a lot honorablePrime Minister for encouraging all students and for giving a new light to the nation. Honorable Prime minister, you consider yourself, the chief servant of the country. Hon'ble Prime Minister has attached himself to the service of the country.
Prime Minister’s address:
Today the confidence of all the young people that I got to talk to andtheir positivity towards the future which I experienced is also encouraging for me, and is a boost to my energy. I would like to express my thanks to these young questioners from across the country. I should tell my companions from all over the country that here, the temperature in Srinagar, is very low. Maybe it will be fall to minus degrees by night. Despite this, many young Kashmiri brothers and sisters are present here. This shows the spirit of Kashmir and the Kashmiris.
My dear Governor of Jammu and Kashmir on the stage, ShriSatpal Malik ji, my cabinet colleague Dr. Jitendra Singh, and all my brothers and sisters present here!
Friends, today as I am in Srinagar, I pay homage to hundreds of heroes including Shaheed Nazir Ahmad Wani who offered their supreme sacrifice to protect the nation and for peace. Grateful nation has honored Shaheed Nazir Ahmad Wani, with the Ashoka Chakra for his indomitable courage and bravery. Only youngsters like him can show every youth of the country a way to live for our country and be dedicated to the country.
I congratulate the lakhs of people of Jammu and Kashmir, who after years, have conducted elections for Panchayats and urban bodies and have elected their representatives. Your loyalty to democracy sends a very strong message for vindictive people. Regardless of the number of people who tried to spread negativity, the number of you all who have reached the polling booths for the future of their own children, the development of Jammu and Kashmir further reinforces the spirit of the Kashmiris.
Friends,
Today, I laid the foundation stones and inaugurated schemes worth about 7 thousand crores. All these projects will help to make life easier for the people of Srinagar and surrounding areas. These projects are related to education, health and infrastructure. Many congratulations to all of you on this!
Friends,
As you have seen today, Srinagar is hosting a big eventrelated to the education system of India. Many of you must have noticed that 4.5 years back, all major programmes or the Central Government’s schemes used to be launched or formulated in VigyanBhawan of Delhi. But we have changed that old culture.
Our government launched the ‘Ayushman Bharat’ scheme from Jharkhand, ‘Ujjwala’ scheme was started from Uttar Pradesh, ‘Pradhan Mantri Suraksha BimaYojana’, ‘Pradhan MantriJeevanJyotiYojana’ were started in West Bengal. We started a national campaign involving handloom from Tamil Nadu. ‘BetiBachao-BetiPadhao’ was launched in Haryana and thePOSHAN Abhiyan was started from Rajasthan.
Now today we are all present in Srinagar for an important program related to the whole country. And today I am launching this program across the country from the land of Srinagar. Today we launched national high-level education campaign i.e. project involving second phase of RUSA. From here, 70 new model degree colleges across the country, 11 professional colleges, one women-university, more than 60 entrepreneurial, innovation and career hubs have been either inaugurated, or laid foundation stones for. Many of these institutions are here for Jammu and Kashmir as well.
Friends, it shows the direction in which ‘New-India’ is moving. What is our methodology to build a New India? The temperament is being developed in the country for research, innovation, incubation or startup. ‘Atal tinkering labs’ and ‘Atal incubation centers’ in schools across the country are strengthening our resolve of ‘Jai Jawan Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai anusandhan’. Srinagar has become a witness to this empowerment.
Friends, the impact of ‘startup-India’ campaign is that today after China and America, India has become the third largest startup nation. Over 15 thousand startups have been recognized in the last three-four years . About 50 percent of these startups are established in tier-one or tier-two cities.
Friends,
Besides startups, the country is also expanding its technology in rural areas. Today, more than three lakh village common service centers across the country are offering digital services and they are also connecting lakhs of youth to employment. Today in Bandipora, the first BPO of the state is opened to create new opportunities for the youth of Bandipora.
Brothers and sisters, the laying of foundation stone and inaugurations of the projects today are being done in such districts that are trying to advance in the race of development. In the second phase of RUSA, in about 375 districts, excellent educational institutions are being developed. This is another big step towards equality of opportunities. I believe that all the youth of these districts, when they get good institutions near their home, will be able to improve their skills.
Friends, when I talk about the confidence of New India, there is a solid basis behind it. Many in the country like nine-year-old Tazamul Islam, a daughter of Jammu and Kashmir, is an example of someone who would go on to do something even in difficult circumstances. The central government wants to boost the enthusiasm of these young companions. That is the reason why ‘Khelo India’, a talent hunt is being run in our country. Sports facilities are being developed even in small corners of our country. Here, a scheme to build ‘multi-purpose sports hall’ has been started in 22 districts of Jammu and Kashmir.
Even today one such indoor stadium has been inaugurated at Ganderbal.
Friends,
We tried to accelerate the pace of development in Jammu and Kashmir in the past 7-8 months. The administration of this place is mobilized to make life of common man easy here. I have been told that many projects that have been stuck for ten or twenty years are also completed.
In the last two months, hundreds of doctors are recruited, and several projects like the bridge in Baramulla have been completed. I congratulate every citizen of Jammu and Kashmir on declaring the state as Open Defecation Free, before the scheduled time in September last year. I have also been told that, Jammu and Kashmir has been set to become the first state in the country where in every village, drinking water will be available through pipes. This is a very commendable effort.
Friends,
Our government makes sincere efforts in order to achieve the target within the stipulated time frame.You all might remember that from the Red Fort, I had announced that electricity would be providedto more than 18 thousand villages within one thousand days. Those villages lived in the dark for years even after our country attained freedom. We reached that goal within the time limit. Moreover, under the ‘Saubhagya’ scheme, a campaign is going on to give free electricity to crores of families of our country. Nearly 2.5 crore connections have been given. Very soon the remaining houses will also be illuminated. I am glad that in Jammu and Kashmir too, now electricity connection has reached almost every family. I heartily congratulate every engineer and the people of every department associated with the electricity department. Congratulations to the entire team of the state government.
Friends,
Efforts are being made to provide adequate electricity to every household in Jammu and Kashmir. In Leh, Ladakh, Kargil, Jammu and in Srinagar now, I had inaugurated and laid the foundation stones for many big projects related to power generation and transmission in a single day. Given the power requirements here, for the first time since independence, work is being done on such a wide scale. Our government tried to make use of the water that used to go waste before. Many power projects were started here with the thought of every drop of those waters to be used in the interest of Jammu and Kashmir.
Friends, all these projects are a result of the government's priority of infrastructure across the country. We are moving at a faster pace in the construction of roads, electricity, education and health infrastructure. To strengthen the health infrastructure of Jammu and Kashmir, the foundation stone of two AIIMS built in Jammu and Pulwamahas been laid today. Both of these are going to bring a big transformation in the health sector of the state.
Friends,
We are building modern hospitals and the world's largest health care scheme, ‘Ayushman Bharat’ has also been implemented. Such a huge health care scheme for the poor has never been implemented in the country’s history.Five lakh rupees worth of treatment is ensured every year for the poor under this scheme. About 50 crore poor people are under its purview, of which 30 lakh beneficiaries belong to Jammu and Kashmir.
Friends, with the ‘Ayushman Bharat’ scheme, more than 10 lakh poor people in the country so far have received free treatment. At present, this scheme has just completed 100 days. Major surgeries were done for 10 lakh people in a short time. They will get new life today. Because of this scheme, on an average everyday, more than ten thousand poor people are getting free treatment. This is the largest scheme in the world with 50 crore beneficiaries. We have Ayushman Bharat Scheme for more people than the total population of America, Canada and Mexico combined. One can imagine how big a feat it is!
Friends,
A scheme like Ayushman Bharat is also the best example of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ because the beneficiaries of Jammu and Kashmir can avail this scheme anywhere in the country. Imagine you had to go to Mumbai and you sufferfrom an illness there.If you are registered here, then you can avail benefits without spending on treatment at a hospital in Mumbai. Or if someone from Mumbai is here in Srinagar and he has some health issue, he can take advantage of the scheme here. Government has made all the arrangements. This power of resource sharing is our country's biggest strength. Indians could help each other in every difficult situation; this is the spirit and feeling of India and Kashmir.
Friends,
It is the demand of this Kashmiriyat that Kashmiri Pandit brothers and sisters who had to leave their homes, their land and memories of their ancestors from here, in the era of violence would be settled here with due respect. We are trying to ensure the same through ‘Pradhan MantriVikas’ package. The state administration has started building transit-accommodation in Veshu and Sheikpura. Today in Bandipura and Ganderbal, I had the opportunity to lay the foundation of a scheme to extend transit-accommodation. This plan is also part of the ‘Pradhan MantriVikas’ Package.
Friends,
After the construction of about 700 flats here, the displaced families will get a new roof over their heads. The government will try to ensure that whoever wants to come back here would have full security and respect here.
Friends,
Government is also committed to provide employment opportunities to the displaced Kashmiri Pandits. Under the PM Development Package announced in the year 2015, the state administration has approved three thousand appointments. I am sure that these recruitments will happen soon.
Friends, as I mentioned earlier, the heroes of Jammu and Kashmir, Shaheed Nazir Ahmad Wani, Shaheed Muhammad Aurangzeb and Tzamur Hussain, who for the peace and betterment of the country, have sacrificed their lives. Hero is the one who lives to fulfil dreams, and the one who kills dreams of another is a coward.
Today, the whole country is in a rage seeing innocent, unarmed, Kashmiri sons and daughters being killed because they want peace, they want to live. They are becoming victims of terrorism. This is the reality of terrorism here. I assure you, the youth of Jammu and Kashmir, and the whole country that we will fight this terrorism with full force. Every terrorist will be given a befitting reply. Through the surgical Strike, we have told the world, what the new policy of India is! We will continue to break the back of terrorism in Jammu and Kashmir. Development of Jammu and Kashmir and its people is our priority and it always will be. I once again congratulate you all on schemes related to education and infrastructure projects. I assure you the dream envisionedby Atal Bihari Vajpayee ji, and the workmanship we got as an inheritance, we won’t back down on that. We will show that feeling by realizing his dream. Whether it is Ladakh,or Srinagar or Jammu, we want every citizen to feel included. We believe in the mantra of "Sabkasaathsabkavikas". To bring back that competent and peaceful Kashmir, we will do whatever is necessary for our families here, for every child of ours, and for their bright future which is also the future of India. Keeping that in mind, I will continue to do my best and I wish you all the very best from the heart.
Thank you!!