প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৰ্চাৰ প্ৰথম অধিৱেশনৰ উদ্বোধনী সমাৰোহত দিয়া প্ৰধান মন্ত্ৰীৰ ভাষণ
02 OCT 2018 9:40PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সচিব প্ৰধান মহামহিম এটণ্টনিঅ গুটাৰেছ, ভাৰত মহাসাগৰীয় ৰিম সংস্থাৰ অন্তৰ্গত ৰাষ্ট্ৰমণ্ডলীৰ মন্ত্ৰীসকল, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৰ্চাৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গ, আমাৰ মন্ত্ৰীসভাৰ সতীৰ্থসকল, উদ্যোগ খণ্ডৰ বন্ধুসকল, গণ্য-মান্য অতিথিবৃন্দ, বিশেষকৈ মোৰ মৰমৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী বন্ধু-বান্ধৱীসকল আৰু উপস্থিত ৰাইজসকল আপোনালোক আটাইলৈকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। আজিৰ সুন্দৰ পুৱা মহামহিম এটণ্টনিঅ গুটাৰেছৰ সৈতে প্ৰদূষণমুক্ত পৰিৱেশ সম্পৰ্কীয় এক সমাৰোহত উপস্থিত থাকিবলৈ পায় মই সঁচাকৈয়ে আহ্লাদিত হৈছো। দেশৰ লগতে সমগ্ৰ পৃথিৱী জুৰি আজিৰে পৰাই মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীৰো শুভাৰম্ভ হৈছে। এক সেউজ-ভৱিষ্যতৰ বাবে আজিৰে পৰাই আৰম্ভ হোৱা এই আলোচনাৰ বাবে ইয়াতকৈ আৰু উপযুক্ত উপলক্ষ বাৰু কি হব পাৰে! আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৰ্চা, চমুকৈ আইএছএ এই শব্দটোৱে বিশেষ জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰাতো আইএছএ-ৰ লগতে মই নিজেও বিচাৰো। মই ভাবো এই অধিৱেশনৰ নাম আইএছএ এছেমব্লী-হে হব লাগে। গ্লোবেল ৰিনিউবল এনাৰ্জী ইনভেষ্টমেণ্ট এণ্ড এক্সপো-য়েই হওক অথবা ৰি ইনভেষ্ট মীটিং কিম্বা ইণ্ডিয়ান অচেন ৰিম এচোচিয়েশ্যন এনাৰ্জী মীট-য়েই হওক এই তিনিওটা সংস্থাৰে কিন্তু মূলতঃ উদ্দেশ্য একেই। সেয়া হৈছে সেউজ ভৱিষ্যত এটা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এক বিকল্প পৰিচ্ছন্ন শক্তিৰ সন্ধান কৰা।
বন্ধুসকল, বিগত ১৫০-২০০টা বছৰত মানৱ-সমাজে শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে মূলতঃ জীৱাস্ম ইন্ধনৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰশীল হৈ আহিবলগীয়া হৈছে। পিছে প্ৰকৃতিয়ে যে এই কথা সহজ ভাবে মানি লব খোজা নাই, বৰং আজিও যে ইয়াৰ বিৰোধিতাহে কৰি আছে সেই কথা কিন্তু আমি সকলোৱেই স্বীকাৰ কৰি লবই লাগিব। প্ৰকৃতিয়ে কিন্তু অহৰ্নিশে আমাক সঁকীয়াই আহিছে যে ধৰিত্ৰীৰ ওপৰত থকা শক্তিহে এক উন্নত আৰু নিৰাপদ ভৱিষ্যতৰ বাবে উপযুক্ত বিকল্প। সেয়া লাগিলে সৌৰ-শক্তিয়েই হওক বা বায়ু কিম্বা জল-শক্তিয়েই হওক। যি কি নহওক, প্ৰকৃতিৰ এই আহ্বানৰ প্ৰতি সহাৰি জনাই আমি সকলোৱে আজি এই প্ৰসংগত আলোচনা কৰিবলৈ সমবেত হোৱা দেখি মোৰ খুউব ভাল লাগিছে।
বন্ধুসকল, পুনৰ-বিনিয়োগ সন্মিলনৰ পূৰ্বে দেশত পুনৰ-নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ পৰিমাণ মেগাৱাটৰ পৰা গীগাৱাটলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ কথা তিনিবছৰৰ আগতে মই আপোনালোকক কোৱাৰ কথা মোৰ ঠিকেই মনত আছে। সৌৰ শক্তি কিম্বা সেউজ শক্তি কম ব্যয় সাপেক্ষ আৰু সহজে উপলব্ধ হব পৰা হলেহে ইয়াৰ সুযোগ লব পৰা যাব বুলিও মই তেতিয়াই স্পষ্ট কৰি দিছিলো। আৰু সৌৰ সমলৰে সমৃদ্ধ দেশসমূহৰ এক ঐক-মঞ্চ গঠনৰো এক প্ৰস্তাৱ মই আগবঢ়াইছিলো। অতি কম সময়তে আমি এই ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব সাফল্য আহৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা দেখি মই খুবেই আনন্দিত হৈছো।
বন্ধুসকল, আজিৰ তাৰিখত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৰ্চা পৃথিৱীৰ বাবে আশাৰ কিৰণ হৈ জিলিকি উঠিছে। তিনিটা বছৰৰ ভিতৰতে এই মৰ্চাই চুক্তিবদ্ধ আন্তঃ চৰকাৰী সংস্থা হিচাপে থন ধৰি উঠিবলৈ সক্ষম হৈছে। আইএএছ-ৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ভাৰতত স্থপন হোৱা কথাইও ১.২৫ কোটি ভাৰতীয়ক বাৰুকৈয়ে আনন্দিত কৰিছে। ইয়েআইএছএ-ৰে আমাৰ সম্পৰ্কক আৰু অধিক প্ৰগাঢ় কৰি তুলিছে। ২১শতিকাত স্থাপন হোৱা মানৱ-কল্যাণ সম্পৰ্কীয় সংস্থাৰ কথা চৰ্চালৈ আহিলেই সকলোৰে আগত আইএছএ-ৰ নামেই উচ্চাৰিত হব বুলি মই বিশ্বাস কৰো। জলবায়ুৰ পৰিৱৰ্তনৰ নেতিবাচক পৰিণতিক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে ব্যাপক পৰিসৰৰ মঞ্চৰ ৰূপত আমি আইএছএ-ক গঠন কৰিছো। ইয়াক ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে সমন্বিত ভাবে মানৱীয় প্ৰমূল্যৰে সংপৃক্ত আমাৰ এক বিশাল উপহাৰ বুলিয়ে অভিহিত কৰিব পাৰি।
আজিৰ তাৰিখত শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত OPEC-য়ে যি ভূমিকা পালন কৰিছে ভৱিষ্যতে সেই একে ভূমিকাকে আইএএছ-য়েও পালন কৰিব বুলি মই আশা কৰো। তেলৰ পুংবোৰে এতিয়া যি ভূমিকা পালন কৰিছে সেই ভূমিকা এদিন পালন কৰিব সূৰ্যৰ কিৰণে। আইএএছ-ক এই পৰ্যায়লৈ অনাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘই আগবঢ়োৱা আন্তৰিক সহযোগিতাৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰ সংঘলৈ বিশেষ ভাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। এই মঞ্চক ৰাষ্ট্ৰসংঘই কিমান গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে সেই কথা পেৰিচৰ আধিৱেশনত তেতিয়াৰ সচিব প্ৰধান বেন কি মুন আৰু আজিৰ সন্মিলনত সন্মানীয় এণ্টনিঅ গুটাৰেছৰ উপস্থিয়েই প্ৰতীয়মান কৰিছে। মই ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু ফৰাচী চৰকাৰকো তেওঁলোকে আগবঢ়োৱা সহযোগিতাৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জনাব খুজিছো।
বন্ধুসকল, আইএএছ-ৰ এই প্ৰথম অধিৱেশনত ৪০খন দেশৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গই অংশ গ্ৰহণ কৰিছে। পিছে কেৱল কেপ্ৰিকন-ক আগুৰি থকা দেশসমূহৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নাথাকি সৌৰ শক্তিক বিকল্প শক্তিৰ আধাৰ হিচাপে সমগ্ৰ পৃথিৱীখনেই যাতে আদৰি লব পাৰে তেনে এক পৰিবেশ সৃষ্টিৰ বাবে আমি কাম কৰি যাব লাগিব। সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো সাৰ্বজনীন সহযোগিতাৰ মন্ত্ৰ আওৰাই ভাৰতে আজি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সকলো সদস্য ৰাষ্ট্ৰকে আইএএছ-ৰ সদস্যতা প্ৰদানৰ প্ৰ্স্তাৱ আগবঢ়াব খুজিছে। বন্ধুসকল, এই সংগঠনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সদস্য হিচাপে ভাৰতেভাৰত মহাসাগৰীয় ৰিম সংস্থাৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিব বিচাৰিছে। শক্তিখণ্ডত আমি সকলোৱে একে প্ৰত্যাহ্বানৰে সন্মুখীন হৈ আহিছো। সেয়ে আমাৰ শক্তি-সুৰক্ষাৰ প্ৰসংগত আমি একত্ৰে পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব লাগিব।ছিকিউৰিটী এণ্ড গ্ৰথ ফৰ অল ৰিজিঅন, চমুকা সাগৰ-ৰ যোগেদি মই আমাৰ এই আগ্ৰহৰ কথা ইতিমধ্যেই অৱগত কৰিছো। এই সন্মিলনে সহযোগিতাৰ আন এক দুৱাৰ মুকলি কৰিব বুলি মই আশাবাদী।
ভাৰতত পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰভাৱ যে দ্ৰুত গতিত বাঢ়িবলৈ ধৰিছে সেই কথা ক্ৰমাত প্ৰতীয়মান হৈছে। পেৰিচ জলবায়ু চুক্তিয়ে নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা লক্ষ্যত উপনীত হব পৰাকৈ কৰ্ম পৰিকল্পনা যুগুতোৱাৰ বাবে আমি ইতিমধ্যেই কাম আৰম্ভ কৰি দিছো। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দেশৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা মুঠ বিদ্যুত শক্তিৰ ৪০শতাংশ অ-জীৱাস্ম ইন্ধনভিত্তিক সমলৰে উতপাদন কৰাৰ সিদ্ধান্ত আমি গ্ৰহণ কৰিছো। এই লক্ষ্যত উপনীত হবলৈকে যোৱা চাৰিটা বছৰত আমি আমাৰ পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি-ভাণ্ডাৰৰ সামৰ্থ্য দুগুণে বঢ়াই ৭২ গীগাৱাটলৈ বৃদ্ধি কৰিছো। এইখিনি সময়ত আমাৰ সৌৰশক্তিৰ সামৰ্থ্য ৯গুণে বৃদ্ধি পাইছে। আজিৰ তাৰিখত আমাৰ দেশত উতপাদিত মুঠ বিদ্যুতৰ ২০শতাংশই অ-জল পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডই আগবঢ়ায়। আমি অচিৰেই এই খণ্ডত আৰু ৫০গীগাৱাট পৰিমাণৰ শক্তি সংযোজিত কৰিবলৈ গৈ আছো। ২০২২চনৰ ভিতৰত ১৭৫গীগাৱাট পৰিমাণৰ শক্তি উতপাদনৰ বাবে আমি নিজাববীয়াকৈ নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা লক্ষ্যত যে অনায়সে উপনীত হব পাৰিমগৈ এই কথাই তাৰেই আংগিত বহণ কৰিছে, আৰু আমি নিশ্চিত ভাবেই এই সাফল্য অৰ্জন কৰিব পাৰিম বুলি অন্তঃকৰণৰে বিশ্বাস কৰো।
দাৰিদ্ৰৰ পৰা শক্তিলৈ—এই নতুন দৃঢ়তা বুকুত বান্ধি আজিৰ ভাৰতে বিকাশৰ গতি অধিক হাৰত ত্বৰান্বিত কৰিছে। শত-সহস্ৰ বছৰ ধৰি যিয়ে আমাক শক্তি আৰু সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰি আহিছে আমি সেই একেটা উতসকে এই নতুন দৃঢ়তাৰ বাবেও নিৰ্বাচিত কৰিছো। সেয়া হৈছে –সূৰ্য, যাক ভাৰতবাসীয়ে সূৰ্যদেৱতাৰ ৰূপত যুগে যুগে পূজা কৰি আহিছে। বন্ধুসকল, সূৰ্য আমাৰ বাবে শক্তি আৰু পোহৰৰ দেৱতা। সমগ্ৰ সৃষ্টিৰ চালিকা শক্তিও এই সূৰ্যই বুলিও আমি বিশ্বাস কৰো। সূৰ্যৰ প্ৰথম কিৰণলৈ প্ৰণাম জনাই এটুপি জল আগবঢ়াই দিনটোৰ কাম-কাজ আৰম্ভ কৰাটো আমাৰ সমাজ-জীৱনৰ কৌটি-কলীয়া পৰম্পৰা। ওম সূৰ্যায় নমঃ- অৰ্থাত হে সূৰ্যদেৱতা, আমি তোমাক প্ৰণিপাত জনাইছো। বেদৰ পৰা যোগলৈ, আমাৰ সকলো ভাৱনাৰ উতস হল এই সূৰ্য। সূৰ্য আমাৰ উপাসনা, আমাৰ আন্তৰৰ পৰম শক্তিৰ আধাৰ। আমাৰ এই আভ্যন্তৰীণ শক্তিৰ আধাৰকে এতিয়া আমি আধুনিক বিজ্ঞানৰ সহায়ত আমাৰ বহিৰ্শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ উতসলৈ ৰূপান্ততৰিত কৰিবলৈ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো।
বন্ধুসকল, সৌৰশক্তি খণ্ডৰ উত্তৰণৰ বাবে ভাৰতে নিৰহ-নিপানীকৈ কাম কৰি আছে। আমাৰ এই প্ৰয়াসৰ ফলত যোৱা চাৰিটা বছৰৰ ভিতৰতে সৌৰ-শক্তি নিম্ন-ব্যয় সাপেক্ষ হৈ উঠাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আধিক সংখ্যক দুখীয়া লোককো ইয়াৰ সৈতে জড়িত কৰিব পৰা গৈছে। দেশৰ প্ৰত্যেকটো পৰিয়াললৈ বিজুলী বাঁতিৰ সংযোগ দিয়াৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ ক্ষেত্ৰত পেনেল টু পাৱাৰ আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়া হল দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুটি। পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত য়োৱা চাৰিটা বছৰৰ ভিতৰতে ভাৰত পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পচণ্ডৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হোৱা কথাই মোক বাৰুকৈয়ে আহ্লাদিত কৰিছে। এইচোৱা সময়ত এই ক্ষেত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰায় ৪২ বিলিয়ন ডলাৰ পৰিমাণৰ ধন বিনিয়োগ কৰা হৈছে। বন্ধুসকল, দেশত সম্পন্ন হোৱা এই পৰিৱৰ্তনে কেৱল বিদেশী বিনিয়োগকে যে আকৰ্ষিত কৰিছে এনে নহয়, বৰং আমাৰ উদ্যমীসকলৰ বাবেও এক অভুতপূৰ্ব সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। শেহতীয়া ভাবে আমি আমাৰ দেশত সৌৰ পেনেল নিৰ্মাণৰ এক উপযুক্ত পৰিকাঠামো গঢ়ি তোলাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। পুনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিখণ্ডত বিনিয়োগ কৰাৰ বাবে এয়াই উত্তম সময়। আগন্তুক চাৰিটা বছৰত এই খণ্ডত ৭০ৰ পৰা ৮০ বিলিয়ন ডলাৰ পৰিমণৰ বাণিজ্যিক সম্ভাৱনা মই প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। বন্ধুসকল, শক্তিৰ উতপাদনৰ দৰেই শক্তিৰ সংৰক্ষণো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ, আৰু সেয়ে ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি ভাণ্ডাৰ নিৰ্মাণ অভিযানৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে। গাঁৱৰ পথাৰবোৰত সৌৰ-পেনেল সংস্থাপন কৰি সেইবোৰক গ্ৰীডৰে সংযোজিত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে কিষাণ উৰ্জা সুৰক্ষা আৰু উথ্থান মহা অভিযান, চমুকৈ কুছম-ৰ জৰিয়তে। অহা চাৰিটা বছৰত দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তত প্ৰায় ২৮ লাখ সৌৰ পেনেল সংস্থাপিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰায় ১০ গীগাৱাট বিদ্যুত শক্তি উতপাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
সৌৰ আৰু বায়ু শক্তিৰ উপৰিও আমি বি-৩অৰ্থাত বায় মাছ, বায় ইন্ধন আৰু বায় এনাৰ্জী উতপাদনৰ বাবেও দ্ৰুত গতিত কাম অব্যাহত ৰাখিছো। ভাৰতত প্ৰদূষণ মুক্ত এক পৰিবহণ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ বাবে আমি গুৰুত্ব সহকাৰে প্ৰয়াস কৰিছো। জৈৱ গেছৰ পৰা জৈৱ ইন্ধন-ৰ উতপাদনৰে আমি এই প্ৰত্যাহ্বানক এক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব বিচাৰিছো। গোবৰধনশীৰ্ষক এক ব্যাপক অভিযানৰ জৰিয়তে গৰু-মহৰ গোবৰৰ পৰা আয়ৰ বাট মোকলোৱাৰো এক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে। ইফালে আৱৰ্জনাৰ পৰা শক্তি উতপাদনৰ বহু ন ন পৰীক্ষামূলক কাৰ্যক্ৰম দেশৰ নগৰ, চহৰ তথা গাঁৱসমূহত চলি আছে।
বন্ধুসকল, শেহতীয়া ভাবে দেশৰ ইমূৰ-সিমূৰ জুৰি ঘৰ-বাৰী-প্ৰতিষ্ঠান, বাট-পথ আদি এল ই ডি বাল্ব-ৰে পোহৰোৱাৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। উজলা যোজনাৰ অধীনত অব্যাহত থকা এই কাৰ্যক্ৰম সফল কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰায় ৩১ কোটি এল ই ডি বাল্ব বিতৰণ কৰা হৈছে। কম বিদ্যুত শক্তিৰে অধিক পোহৰ দিব পৰা এনে বাল্বৰ সংস্থাপনৰ ফলত এতিয়া প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৪০,০০০ নিযুত কিলোৱাট পৰিমাণৰ বিদ্যুত ৰাহি কৰিব পৰা গৈছে। দেশৰ বাবে এয়া কিমান বিশাল পৰিমাণৰ ৰাহি এবাৰ ভাবকচোন। ইয়াৰ ফলত প্ৰতি বছৰে ৰাইজৰ প্ৰায় ১৬০০০ কোটি টকা পৰিমাণৰ বিদ্যুত মাচুলৰ ধনো ৰাহি হৈছে।
মই নিশ্চিত কৰি কও যে আপোনালোকৰ প্ৰতিটো পৰামৰ্শ, প্ৰতিটো উদ্ভাৱনী চিন্তাই আমাৰ বাবে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেয়ে আমি প্ৰতিটো কথাই ইয়াত মুকলিকৈ আলোচনা কৰিব খুজিছো, সেয়া লাগিলে মানৱ সম্পদৰ বিকাশৰ কথাই হওক অথবা প্ৰযুক্তিৰ উত্তৰণৰ কথাই হওক, কিম্বা পৃথিৱীৰ কোনো প্ৰান্তৰ তেনেই সাধাৰণ কোনোবাজনে কৰা সামান্য পৰীক্ষা এটাইবা নহওক কিয়। মই নিশ্চিত যে আমি সকলো মিলি এই অভিযান সাফল্যমণ্ডিত কৰি তুলিব পাৰিমেই। অৰ্থনৈতিক বিশ্বত গোলকীকৰণৰ প্ৰসংগ বিস্তৃত ভাবে চৰ্চা কৰা হয় আৰু প্ৰযুক্তিয়ে পৃথিৱীৰ সকলোকে পৰস্পৰৰ কাষলৈ নিবিড় ভাবে ওচৰ চপাই নিছে। এনে পৰিস্থিতিত আমিও এটা সপোন সাৰ্থক কৰাৰ বাবে কৰ্মত ব্ৰতী হব লাগিব, আৰু সেয়া হৈছেঃ এখন পৃথিৱী, এটা সূৰ্য, এক গ্ৰীড। ভাবকচোন, আমি যদি আমাৰ এই সপোন সাৰ্থক কৰিব পাৰো তেতিয়া দেখোন আমি পূবত বেলি উদয় হোৱাৰে পৰা পশ্চিমত মাৰ যোৱালৈকে গ্ৰীডত বিদ্যুতৰ প্ৰতি-পালন কৰিব পাৰিম। আজি আমি কেৱল আমাৰ দেশৰ প্ৰেক্ষাপটত সূৰ্যোদয় আৰু সূৰ্যাস্তৰ কথা উল্লেখ কৰিছো, পিছে আমি যদি এখন পৃথিৱী, এটা সূৰ্য, এক গ্ৰীড-ৰ সপোন সাৰ্থক কৰিব পাৰো তেন্তেতো দিনটোৰ ২৪ ঘণ্টাৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে আমাৰ গ্ৰীডত বিদ্যুতৰ প্ৰতিপালন অব্যাহত থাকিব, কিয়নো কোনো এটা মুহূৰ্তত পৃথিৱীৰ কোনো এটা স্থানত সূৰ্যাস্ত হলেও সেই একেটা মুহূৰ্তত কিন্তু পৃথিৱীৰ আন কোনোবা স্থানত নিশ্চয় সূৰ্যোদয় হবই আৰু সেয়ে আমাৰ বিদ্যুত উতপাদনৰ গতিত যতি পৰাৰ প্ৰশ্নই নুঠিব। সেয়ে আইএছএ-ৰ আজিৰ এই সন্মিলনত আমি আমাৰ এই সপোন সাৰ্থক কৰাৰ বাবে আহোপুৰুষাৰ্থ কৰাৰ পণ লোৱা উচিত হব।
সন্মিলনত ভাগ লোৱাৰ বাবে আহি ভাৰতত উপস্থিত হোৱা আপোনালোক আটাইলৈকে পুনৰবাৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি মই মোৰ বক্তব্যৰ সামৰণি মাৰিলো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s speech at the inauguration of first assembly of International Solar Alliance on 02 October, 2018
02 OCT 2018 9:40PM by PIB Delhi
Secretary General of United Nations, Excellency, Antonio Guterres, All the ministers of Indian Ocean Rim Association countries and International Solar Alliance Assembly who are present here, all my cabinet colleagues present here, friends from industry, distinguished guests, particularly the young student friends, ladies and gentlemen,
Today morning, along with Excellency, Antonio Guterres I got the opportunity to participate in an important function related to cleanliness. The celebrations on the beginning of the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi in the country and the world too have been starting from today itself. There cannot be a more appropriate occasion than today for the beginning of this deliberation of a green future.
International Solar Alliance (ISA) and I would want that this word ISA should become popular; rather it should be ISA Assembly. Whether it is global renewable energy investment and expo or a re-invest meeting or whether it is Indian Ocean Rim Association Energy Meet, the broad objective of all these three are the same – preparing an alternative of clean energy for a green future.
Friends,
In the last 150-200 years, the human race has largely been dependant on the fossil fuels for meeting its energy requirements. And we all bear testimony to the fact that how nature has rejected it and even today it is rejecting it. The nature is constantly giving usthis message that the energy available above the ground, be it solar power, wind power or hydro power, that is the solution for a better and safe future.
I am happy that today all of us have gathered to deliberate upon this message conveyed to us by the nature.
Friends,
I still remember that I had put forth India’s resolve for moving from megawatt to gigawatt in the field of renewable energy before our countrymen in the first meeting of re-invest three years ago. I had clarified this thing at that time that we will be able to take advantage of solar and green energy only when it becomes affordable and easily available. And I had also put forward a proposal to create a common platform of the countries rich in solar resources. I am happy that we have received unprecedented successin taking forward these schemes in an extremely short span of time.
Friends,
Today, International Solar Alliance has emerged as a big ray of hope for the world. Within three years, this organization has become a treaty based inter governmental organization. 1.25 billion Indians are happy over this thing that the headquarter of ISA is located in India too. This further increases our affinity towards ISA.
I believe that whenever the issue of top human welfare organizations established during the 21st century will be discussed then the ISA’s name will figure at the top of it. We have created a massive platform in form of the ISA for ensuring climate justice. All of us have collectively provided a huge gift linked to humanity to the future generations.
Friends,
I have always believed that International Solar Alliance (ISA) is going to play the same role which is being played by OPEC in meeting the energy needs of the world today. Sun rays are going to play the same role in future that is being played by oil wells today. I especially express gratitude to the United Nations for providing the active support in taking the initiative of the ISA where it is today. Presence of the then United Nations’ general secretary, Excellency Ban Ki-moon in the program to launch the ISA in Paris and the presence of Excellency, Antonio Guterres in today’s program shows that how much importance United Nations attaches to this forum. On this occasion, I also express my heartfelt gratitude for the President of France and French Government for their support and cooperation.
Friends,
Representatives of 40 countries are present in this first assembly of ISA. However, now we need to move forward in that direction where these options of solar energy do not remain confined to the one hundred or one hundred twenty five nations located around Capricorn but the entire world should benefit from it.
As per the spirit of universal cooperation on solar energy, India is going to put forwardthe proposal for the membership of all the members of United Nations in the ISA assembly.
Friends,
India, being an important member of this organisation, gives a lot of importance toIndian Ocean Rim Association. We have similar challenges in the field of energy. That is why, given our energy security requirements, all of us need to lay a collective emphasis on the renewable energy.
I have already placed the spirit of SAGAR - security and growth for all in the region before everybody earlier. I am confident that this meeting will open new doors of cooperation.
Friends,
The impact of increasing use of renewable energy in India is now becoming visible. We have started to work on action plan for deployment of renewable energy to meet the targets set under the Paris Climate Agreement. We have decided to produce forty percent of our electricity through non-fossil fuel based resources by the year 2030.As per this target, we have doubled our renewable energy capacity to72 gigawatt in the last four years. In this thing, our solar energy capacity has grown by nine times. Today, non-hydro renewable energy accounts for 20% of the total electricity produced by us. Not only this, we are going to add nearly 50 gigawatt capacity to it very soon. It’s a clear indication that we have been successfully moving on the path to achieve the target of 175 gigawatt by 2022 that we have set for ourselves and we willcertainly be able to achieve it.
Friends,
Today, India is fastening its speed of development with the new confidence of‘poverty to power’. We have selected the same source to provide strength to our new confidence that has been a source of our strength and energy for thousands of years. And this source is the Sun which has been worshipped by us, the people of India as the Sun God.
Friends,
The Sun is the God of light and energy for us. We believe that the Sun provides momentum to the entire creation. It has been a natural tradition of our social life to start the day by offering water to the first ray of the Sun and by chanting the mantra: Om SuryayNamah (I bow down to the Sun God).
From Ved to Yog, the Sun has been the source of our thinking, our worship, and of our internal energy. We are now determined to convert this internal energy into a solution for our external energy requirements through the power of modern science.
Friends,
India has been working in the field of solar power at a rapid pace. In the last four years, the solar power has become very affordable which has made possible our target to connect several poor people with the electricity at a rapid pace.
‘Panel to Power’ and ‘Make in India’ are very important milestone in our target of providing electricity to every household. I am happy that India has emerged as the most preferred destination in the field of renewable energy in the last four years. An investment of nearly 42 billion has been made during this period.
Friends,
These changes taking place in the field of solar power do not only provide an opportunity for foreign investment but they also provide an unprecedented opportunity for our entrepreneurs. We have been trying to create a strong eco-system for solar panel manufacturing in the country.
This is the most appropriate time for investing into the renewable energy sector. I see the possibility of business worth nearly $70 to 80 billion in this sector in the next four years.
Friends,
Along with power generation, power storage is also extremely important, and the work for creating necessary infrastructure for this thing has been done under the national energy storage mission. Under this mission, the government has been laying emphasis on providing necessary policy support for demand creation, indigenous manufacturing, innovationand for increasing theenergy storage capacity.
The arrangements have been made to install solar panels in farms in villages and for connecting them with the grid through the KUSAM – KisanUrjaSurakshaEvamUtthanMahaAbhiyan. Nearly 28 lakh solar pumps will be installed across the country in the next four years. A target of producing nearly 10 gigawatt of electricity through them has been set.
Friends,
In addition to solar and wind power, we have been working on B-3 which means biomass, bio-fuel and bio-energy at a fast pace. Serious efforts have been made to develop clean fuel based transport system in India. We have been turning this challenge into an opportunity by producing bio-fuel from bio-gas. We have put forward a massive scheme – GobarDhan (Make money through cow dung) for this purpose. Several novel experiments have been conducted across cities and villages for converting the waste into energy.
Friends,
For protection of environment, the work is already being carried out in the field of renewable energy, but conservation of electricity is also among one of our priorities.
Today, a massive movement to illuminate the homes, streets and roads through LED bulbs has been going on in every nook and corner of India under the Ujala scheme. Nearly 31 crore LED bulbs have been distributed under the scheme. These 31 crore LED bulbs, it’s a massive number and nearly 40,000 million kilowatt hour electricity is being saved every year due to this thing. Can anybody imagine its magnitude? Not only this, it has saved nearly Rs. 16,000 crore of the people of the country in a year on account of electricity bill and we have prevented generation of carbon dioxide in a big way.
And I would like to say it once again that it is just the beginning. Future is full of several opportunities. We must look at the possibility of every opportunity related to the climate justice for the future generations and we must succeed.
I believe that all of you will thoroughly discuss these opportunities in the next three days and will contribute in further illumination and beautification of the renewable future.
I assure you people that your every suggestion, every innovative idea will be extremely important for us. And that is why we openly bring to the fore all these things be it human resource development or be it technology up gradation or be it the small experiments conducted by ordinary people in the new countries of the world and I am confident that we can complete this mission. And the issue of globalization was discussed a lot in the economic world and technology brought the world extremely close to each other. We too have started with one dream: One World, One Sun, One Grid.
If we materialize this mission then you can imagine that if this grid starts at the place of sunrise and goes till the time sun sets then we can harness electricity from the Sun round the clock. Today, we only think in terms of availability of the sun light in hours in our own country, however, if we move ahead with the dream of One World, One Sun, One Grid, then it will not be impossible to produce electricity somewhere at some point of time because the Sun must be shining on someplace on the earth all the time, if the Sun never sets then why should the generation of electricity stop.
There is a need to think in a novel way. And I believe thatwe will certainly move ahead to play our important role in building a new world with a new confidence, with new ideas, with a new energy and new resolve on the occasion of this important programme of ISA.
Once again I express my sincere gratitude to you peoplefor visiting India, for participating in this important programto contribute in the bright future of the world.
Thank you very much.