প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছোলাপুৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 JAN 2019 8:01PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয়, ভাৰত মাতাৰ জয়, ভাৰত মাতাৰ জয়………..
মঞ্চত বিৰাজমান মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান বিদ্যাসাগৰ ৰাও মহোদয়, ইয়াৰ সপ্ৰতিভ তথা লোকপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাৰ্ণাণ্ডেজ মহোদয়, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলৰ সহযোগী শ্ৰীমান নীতিন গাডকাৰী মহোদয়, সংসদৰ মোৰ সহযোগী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মন্ত্ৰী, বিধায়কগণ তথা ইয়াত বিশাল সংখ্যাত উপস্থিত মোৰ মৰমৰ ভাই আৰু ভনীসকল৷
ভাই আৰু ভনীসকল, ছোলাপুৰলৈ মোৰ এয়া তৃতীয় বাৰৰ বাবে আগমন হৈছে৷ যেতিয়াই মই আপোনালোকৰ পৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰো তেতিয়াই আপোনালোকে মোক ভৰপূৰ স্নেহ প্ৰদান কৰে৷ আশীৰ্বাদৰ ডাঙৰ শক্তি আছে৷ মোৰ মনত আছে যে যোৱাবাৰ যেতিয়া মই ইয়ালৈ আহিছিলো তেতিয়া মই কৈছিলো যে ইয়াত বিএছপি অৰ্থাৎ বিদ্যুৎ, পানী আৰু পথৰ সমস্যা আছে সেয়া সমাধান কৰাৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰয়াস কৰা হ’ব৷ মই সুখী যে এই দিশত অনেক প্ৰয়াস কৰা হ’ল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰামীণ চড়ক যোজনাই হওক অথবা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথেই হওক অথবা সৌভাগ্য যোজনাৰ অধীনত ঘৰে ঘৰে বিদ্যুৎ যোগানৰ কামেই হওক, ইয়াত সকলো কাম দ্ৰুত গতিত সম্পাদিত হৈছে৷ মই ফাৰ্ণাণ্ডেজ মহোদয়ৰ চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছোঁ কাৰণ তেওঁ প্ৰতিখন ঘৰলৈ বিদ্যুৎ যোগানৰ কাম গুৰুত্বসহকাৰে কৰি আছে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, আজি এই কামক অধিক প্ৰসাৰণ কৰাৰ বাবে মই পুনৰ বাৰ আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছোঁ৷ কিছুসময় পূৰ্বে স্মাৰ্ট চিটী, দুখীয়া ঘৰ, পথ আৰু পানীৰ সৈতে জড়িত হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ লোকাৰ্পণ তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ মই আপোনালোকক জনাব বিচাৰিছোঁ যে চৰকাৰে প্ৰায় ১ হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া ছোলাপুৰ ওচমানাবাদ ভায়া তুলজাপুৰ ৰে’ল লাইনৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷
মা তুলজাপুৰ ভৱানীৰ আশীৰ্বাদত অতি শীঘ্ৰেই এই লাইন নিৰ্মাণ হৈ উঠিব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা স্থানীয় লোকৰ সৈতে সমগ্ৰ দেশৰ পৰা মাৰ দৰ্শন কৰিবলৈ অহা ভক্তসকল উপকৃত হ’ব৷ এই সমূহ প্ৰকল্পৰ বাবে মই আপোনালোকক অশেষ শুভকামনা প্ৰদান কৰিছোঁ, অনেক অভিনন্দন জনাইছোঁ৷ এই যোজনাসমূহৰ ওপৰত বিস্তাৰিত ভাবে ক’বলৈ যোৱাৰ পূৰ্বে মই আজি ছোলাপুৰৰ এই ভূমিৰ পৰা সমগ্ৰ দেশকে অভিনন্দন জনাবলৈ বিচাৰিছোঁ৷
কালি নিশা লোকসভাত এখন ঐতিহাসিক বিধেয়ক গৃহীত হৈছে৷ আপোনালোকৰ হাত-চাপৰিৰ পৰা মোৰ এনে লাগিছে যে আপোনালোকেও কালি নিশা দেৰিলৈ টিভিৰ সন্মুখত বহি আছিল৷ সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ দুখীয়া লোকসকলক ১০ শতাংশ আৰক্ষণত মোহৰ লগাই সকলোৰে সৈতে, সকলোৰে বিকাশৰ মন্ত্ৰক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰা হৈছে৷ সকলো বৰ্গই যাতে আগুৱাই যোৱাৰ অৱকাশ পাব পাৰে৷ অন্যায়ৰ ভাৱনা যাতে বিনাশ হয়৷ দুখীয়া যি ক্ষেত্ৰৰেই নহওক কিয়, তেওঁ যাতে বিকাশৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা পাব পাৰে, সুবিধাসমূহত প্ৰাথমিকতা পাব পাৰে, এই সংকল্পৰ সৈতে ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টী আপোনালোকৰ উজ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে সমৰ্পিত হৈছে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, কিমান মিছা কথা প্ৰচাৰ কৰা হৈছে, জনতাক ভ্ৰমিত কৰা হৈছে৷ কালি সংসদৰ আমাৰ এই সিদ্ধান্তৰ পৰা আৰু মই আশা কৰিছোঁ যে যিদৰে কালি সুস্থ পৰিবেশত লোকসভাত চৰ্চা হ’ল, নিশা দেৰিলৈ আলোচনা হ’ল আৰু প্ৰায় সৰ্ব-সহমতিৰ দ্বাৰা.. আৰু কিছুমান লোক আছে যিয়ে বিৰোধিতাও কৰিলে, কিন্তু তাৰ পিছতো সংবিধানৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ নিৰ্ণয় কালি লোকসভাই গ্ৰহণ কৰিলে৷ মই আশা কৰিছোঁ আজি ৰাজ্যসভাত বিশেষ ৰূপত এদিনৰ বাবে ৰাজ্যসভাৰ দিন বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ ৰাজ্যসভাতো আমাৰ যিমান প্ৰতিনিধি বহি আছে তেওঁলোকেও এই ভাৱনাৰ আদৰ কৰি সমাজৰ একতা আৰু অখণ্ডতাক সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে, সামাজিক ন্যায়ৰ প্ৰক্ৰিয়াক অগ্ৰগতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে অৱশ্যেই সকাৰাত্মক চৰ্চাও কৰিব আৰু কালিৰ দৰেই সুখদ নিৰ্ণয়ও তুৰন্তে প্ৰদান কৰিব৷ মই এয়া আশা কৰিছোঁ৷
ভাই আৰু ভনীসকল, আমাৰ দেশত এনেকুৱা মিছা কথাৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে আৰু কিছুমান লোকে আৰক্ষণৰ নামত দলিতসকলে যি পাইছে তাৰ পৰা হস্তগত কৰিব বিচাৰিছে, আদিবাসীসকলে যি পাইছে তাৰ পৰা হস্তগত কৰিব বিচাৰিছে, অবিচিসকলে যি পাইছে তাৰ পৰা হস্তগত কৰিব বিচাৰিছে আৰু ভোট বেংকৰ, সংখ্যালঘূৰ ৰাজনীতি কৰিবলৈ উঠিপৰি লাগিছে৷ আমি দেখুৱাই দিলো যে দলিতসকলে যি পাইছে তাৰ পৰা কোনেও একো ল’ব নোৱাৰে৷ আদিবাসীসকলে যি পাইছে তাৰ পৰা কোনেও একো ল’ব নোৱাৰে৷ অবিচিসকলে যি পাইছে তাৰ পৰা কোনেও একো ল’ব নোৱাৰে৷ এয়া অতিৰিক্ত দহ শতাংশ প্ৰদান কৰি আমি সকলোৰে ন্যায় প্ৰদান কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছোঁ৷ আৰু সেইবাবে আমি ইয়াৰ পৰা ল’ম, তাৰ পৰা ল’ম, এই মিছা কথা প্ৰচাৰ কৰা সকলক কালি দিল্লীত সংসদে এনেকুৱা উচিত প্ৰত্যুত্তৰ দিছে, তেওঁলোকৰ মুখৰ ওপৰত এনেকুৱা প্ৰহাৰ কৰিছে যে এতিয়া আৰু মিছা কথা প্ৰচাৰ কৰাৰ শক্তি তেওঁলোকৰ নাথাকিব৷
ভাই আৰু ভনীসকল, ইয়াৰ উপৰিও আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিধেয়কো কালি লোকসভাত গৃহীত হৈছে৷ এই বিধেয়কো ভাৰত মাতাৰ ওপৰত আস্থা ৰখা প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে বিশেষ গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ নাগৰিকত্ব সংশোধনী বিধেয়ক লোকসভাত গৃহীত হোৱাৰ পিছত পাকিস্তান, বাংলাদেশ আৰু আফগানিস্তানৰ পৰা অহা মা ভাৰতীৰ সন্তান-সন্ততিসকলক ভাৰত মাতাৰ জয়ধ্বনি দিয়া, বন্দে মাতৰম ধ্বনি দিয়া, এই দেশৰ ভূমিক প্ৰেম কৰা সকলৰ বাবে ভাৰতৰ নাগৰিকত্বৰ পথ মুকলি হৈ পৰিল৷
ইতিহাসৰ উত্থান-পতন প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ পিছত, নানা অত্যাচাৰ সহ্য কৰাৰ পিছত আমাৰ এই ভাই-ভনীসকলে ভাৰত মাতাৰ আচলত স্থান বিচাৰিছিল৷ তেওঁলোকক সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰাটো ভাৰতীয়ৰ দায়িত্ব আৰু এই দায়িত্ব পূৰণ কৰাৰ কামো ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ দিল্লীৰ চৰকাৰে কৰিছে৷ বন্ধুসকল, স্বাধীনতাৰ পিছত দশকজুৰি প্ৰত্যেক চৰকাৰে নিজৰ নিজৰ হিচাপত কাম কৰিছে৷ কিন্তু যেতিয়া ভাজপাৰ নেতৃত্বত এই কাৰ্য সম্পাদিত হ’লে ভূমি আৰু জনতা ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱান্বিত হয়৷
ভাই আৰু ভনীসকল, কালি যেতিয়া এই আইন গৃহীত হ’ল, সংসদত লোকসভাই নিজৰ কাম কৰিলে৷ মই আশা প্ৰকাশ কৰিছোঁ যে আজি ৰাজ্যসভাতো আমাৰ দেশক ভাল পোৱা সকলৰ বাবে অৱশ্যেই ৰাজ্যসভাত ইয়াক প্ৰণয়ন কৰি লক্ষ লক্ষ পৰিয়ালৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাৰ কাম কৰিব৷
ভাই আৰু ভনীসকল, মই বিশেষ ৰূপত অসমৰ ভাই-ভনীসকলক, উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ভাই-ভনীসকলক এয়া প্ৰত্যয় প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছোঁ যে কালিৰ এই সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰা অসমেই হওক অথবা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলেই হওক অথবা তাৰ যুৱ সম্প্ৰদায়েই হওক, তেওঁলোকৰ অধিকাৰ চুলিৰ সমানো খৰ্ব হ’বলৈ নিদিওঁ, তেওঁলোকৰ সুবিধাসমূহত কোনো বাধা জন্মিবলৈ নিদিওঁ৷ এয়া মই তেওঁলোকক বিশ্বাস প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছোঁ৷
ভাই আৰু ভনীসকল, পূৰ্বৰ তুলনাত যি বৃহৎ পাৰ্থক্য পৰিলক্ষিত হৈছে, সেয়া চিন্তাধাৰাৰ হৈছে৷ সুস্থ চিন্তাৰ সৈতে আৱশ্যক নীতি নিৰ্মাণৰ৷ টুকুৰা চিন্তা কৰাতকৈ সামূহিক আৰু সম্পূৰ্ণতাৰ সৈতে সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আৱশ্যক৷ ৰাষ্ট্ৰহিত আৰু জনহিতৰ বাবে কঠোৰ আৰু বৃহৎ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আৱশ্যক৷ ৰাজনীতিৰ ইচ্ছা শক্তিৰ আৱশ্যক৷ সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশেই হ’ল আমাৰ সংস্কৃতি, আমাৰ সংস্কাৰ আৰু এয়াৰ আমাৰ পৰম্পৰাও৷ গাঁও, দুখীয়াৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চহৰলৈ এই সংস্থাৰ সৈতে নতুন ভাৰত নতুন ব্যৱস্থা নিৰ্মাণ কৰাৰ যি দায়িত্ব ভাজপা চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰিছে, যি পৰ্যায়ত যি গতিত কাম হ’বলৈ ধৰিছে তাৰ দ্বাৰা সাধাৰণ জীৱনক সহজ কৰাতো ক্ষীপ্ৰতা হৈছে৷
বন্ধুসকল, আন্তঃগাঁথনিৰ উদাহৰণেই লওক৷ ছোলাপুৰৰ পৰা ওচমানবাদলৈ এই ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ চাৰিলেনযুক্ত হ’ল আৰু আজি এয়া দেশৰ বাবে সমৰ্পিত কৰা হৈছে৷ প্ৰায় ১ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পৰ দ্বাৰা প্ৰতিটো বৰ্গ, প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰৰ লোক লাভান্বিত হ’ব৷
বন্ধুসকল, স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা ২০১৪ চনলৈ দেশত প্ৰায় ৯০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আছিল আৰু আজি চাৰি বছৰৰ পিছত ১ লাখ ৩০ হাজাৰত কিলোমিটাৰতকৈও অধিক পথ হৈছে৷ বিগত চাৰে চাৰি বছৰত প্ৰায় ৪০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ সংযোগ কৰা হৈছে৷ এয়াই নহয়, প্ৰায় চাৰে পাঁচ লাখ কোটি টকাৰ ব্যয়েৰে প্ৰায় ৫২ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ কাম চলি আছে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ এই প্ৰকল্প স্থানীয় লোকৰ নিয়োজনৰ বাবেও এক বৃহৎ সম্বলস্বৰূপ৷ দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নেটৱৰ্ক প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে যি ভাৰত মালাৰ যোজনা চলি আছে তাৰ অধীনত নিয়োজনৰ অনেক অৱকাশৰ সৃষ্টি হৈছে আৰু যেতিয়া মই ছোলাপুৰত আধাৰশিলা স্থাপনৰ বাবে আহিছিলো তেতিয়াও মই কৈছিলো যে যাৰ আধাৰশিলা মই স্থাপন কৰোঁ তাৰ উদঘাটনো ময়েই কৰোঁ৷ আমি দেখুওৱাৰ বাবে কাম নকৰোঁ৷ পাথৰ থৈ নিৰ্বাচনৰ পিছত তুমি তোমাৰ ঘৰলৈ, মই মোৰ ঘৰলৈ যোৱাৰ যি ৰাজনীতি আৰু সংস্কৃতি নেতাসকলে নিৰ্মাণ কৰিছিল সেয়া আমি সম্পূৰ্ণৰূপে নোহোৱা কৰিছোঁ আৰু মই এয়া আজিও কৈছোঁ৷ ত্ৰিশ হাজাৰ পৰিয়ালৰ বাবে যি এই গৃহ নিৰ্মাণ হৈ আছে, যাৰ আধাৰশিলা আজি স্থাপন হৈছে, চাবি দিবলৈও ময়েই আহিম৷ সকলোতকৈ বৃহৎ দলঙেই হওক, সকলোতকৈ বৃহৎ সুৰংগই হওক, সকলোতকৈ বৃহৎ এক্সপ্ৰেছেই হওক- এই সকলোবোৰ এই চৰকাৰৰ কাৰ্যকালতেই হৈছে অথবা ইয়াৰ কাম ক্ষীপ্ৰ গতিত হ’বলৈ ধৰিছে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, সকলোতকৈ বৃহৎ আৰু সকলোতকৈ দীঘল হোৱাৰ বাবেই ই গুৰুত্বপূৰ্ণ এনে নহয়, ই গুৰুত্বপূৰ্ণ এইবাবেই কাৰণ যি স্থানত নিৰ্মাণ হৈছে তাত স্থিতি অনুকূল নাছিল, কাম সহজ নাছিল৷
ভাই আৰু ভনীসকল, এই কাম কিয় হোৱা নাছিল, এনেকুৱা কথা হৈছিল যে ৪০-৫০ বৰ্ষ পূৰ্বে কথা হৈছিল৷ কিন্তু তাত কিছুমান সংসৰ আসন আছিল, ভোট পোৱা নাছিল আৰু তেওঁলোকে ভাবিছিল যে তালৈ গৈ কি হ’ব আৰু সেইবাবেই দেশৰ পূব অংশৰ যেনেধৰণে বিকাশ হ’ব লাগিছিল সেয়া নহ’ল৷ যদি পশ্চিম ভাৰতৰ দৰেই পূব ভাৰতকো বিকাশ হ’লহেঁতেন তেন্তে আজি দেশ ক’ৰ পৰা ক’লৈ গ’লহেঁতেন কিন্তু ভাই-ভনীসকল, তাত ভোট যথেষ্ট নাছিল৷ এখন দুখন আসনৰ বাবে ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিয়ে বিকাশত হেঙাৰ সৃষ্টি কৰাৰ পাপ কৰিছিল৷ আমি তাৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাই তাতে ভাজপাৰ বাবে ভোট থাকক বা নাথাকক, জনসংখ্যা কম হওক বা অধিক হওক, দেশৰ ভালৰ বাবে যি কৰিব লাগে সেয়া কৰিছিলো৷
বন্ধুসকল, এই স্থিতিয়েই ৰে’লৱে আৰু বায়ুপথক লৈ হৈছে৷ আজি সমগ্ৰ দেশত ৰে’লৱেৰ ওপৰত অভূতপুৰ্ব কাম হৈছে৷ পূৰ্বৰ তুলনাত দুগুণ গতিত ৰে’ল লাইনৰ নিৰ্মাণ হ’বলৈ ধৰিছে৷ দ্ৰুত গতিত বৈদ্যুতিকীকৰণ কৰা হৈছে৷ আজি বিমানযাত্ৰা কেৱল ধনী মানুহৰ মাজতেই সীমিত হৈ থকা নাই, ইয়াক সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওচৰলৈও লৈ যোৱা হৈছে৷ হাৱাই চেণ্ডেল পিন্ধাসকলেও বিমান যাত্ৰাৰ আনন্দ লাভ কৰাৰ বাবে উড়ানৰ দৰে মহত্বকাংক্ষী যোজনা প্ৰণয়ন কৰা হৈছে৷ দেশৰ টায়াৰ-২, টায়াৰ-৩ চহৰত বিমানবন্দৰ আৰু হেলিপেড নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ ইয়াত মহাৰাষ্ট্ৰৰো চাৰিটা বিমানবন্দৰ আছে৷ অনাগত সময়ত ছোলাপুৰৰ পৰাও উড়ান যোজনাৰ অধীনত বিমান উৰোৱাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, যেতিয়া সংযোগ উন্নত হয় তেতিয়া গাঁও আৰু চহৰ দুয়োৰে সামাজিক স্থিতি উন্নত হয়৷ আমাৰ চহৰসমূহৰ আৰ্থিক গতিবিধিৰ নিয়োজনৰ বৃহৎ কেন্দ্ৰ ছোলাপুৰ সহিতে দেশৰ অন্য চহৰৰ বিকাশ দশকজুৰি হোৱা নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ দ্বাৰা হৈছে৷ কিন্তু এয়াও সত্য যে যদি সেয়া যোজনাবদ্ধ প্ৰক্ৰিয়াৰে হ’লহেঁতেন তেন্তে আজি আমি ক’ৰ পৰা কি স্থান পালোহেঁতেন৷ কিন্তু এনে নহ’ল৷ দেশৰ বহুত কম এনে চহৰ আছে য’ত পৰিকল্পনাৰ সৈতে এক সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু পৰিণাম এয়া হৈছে যে বৰ্ধিত আবাদীৰ সৈতে চহৰৰ আন্তঃগাঁথনি বিকশিত হোৱা নাই৷ পথ আৰু গলিসমূহ নষ্ট হৈছে, নৰ্দমাৰ পাইপত ছিদ্ৰ হৈছে, কোনোবাই এই বিষয়ে মাত মাতিলে আধাসেৰীয়া কাম কৰি এৰি দিয়া হৈছে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, আমাৰ চৰকাৰে স্থায়ী ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তে স্থায়ী সমাধানৰ পথ সন্ধান কৰিছে৷ এই চিন্তাৰ আধাৰতেই দেশৰ সৌৰ চহৰসমূহক স্মাৰ্ট হিচাপে প্ৰস্তুত কৰাৰ এক অভিযান আৰম্ভ হৈছে য’ত আমাৰ এই ছোলাপুৰো আছে৷ এই চহৰসমূহত বাস কৰা বাসিন্দাসকলৰ মতামতৰ দ্বাৰা ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে সহযোগিতাৰে জন অংশীদাৰীৰ এক ব্যাপক প্ৰক্ৰিয়াৰ পিছত আমাৰ চহৰসমূহক আধুনিক সুবিধাৰ দ্বাৰা সজ্বিত কৰাৰ দায়িত্ব আমি লৈছোঁ৷ আমাৰ এই প্ৰয়াসৰ চৰ্চা সমগ্ৰ বিশ্বতে হৈছে৷ অলপতে এক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় এজেন্সীৰ প্ৰতিবেদনত কোৱা হৈছে যে অনাগত দশকসমূহত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্ৰুত গতিত বিকশিত হোৱা দহখন চহৰৰ ভিতৰত আটাইকেইখন ভাৰতৰে হ’ব৷ যিকোনো ভাৰতীয়ৰ বাবে এয়া গৰ্বৰ কথা৷ বিশ্বৰ দহখন চহৰ আৰু দহোখনেই ভাৰতৰেই…. ভাৰত কিমান আগুৱাব ইয়াৰ ইংগিত আমি পাইছোঁ৷
ভাই আৰু ভনীসকল, এয়া সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে কিন্তু দেশৰ কিছুমান এনে লোক আছে যিয়ে ৰাজনীতিৰ বাদে আন একো বুজি নাপায়৷ এওঁলোকৰ শাসনৰ সময়চোৱাত আমাৰ চহৰসমূহৰ অৱস্থা বেয়া হৈ গৈছিল৷ আজি তেওঁলোকেই স্মাৰ্ট চিটী অভিযানক ঠাট্টা কৰিছে, ক্ৰুটি উলিয়াইছে৷
বন্ধুসকল, এই অভিযানে দেশৰ ইতিহাসত চহৰীকৰণ বিকাশক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব৷ চহৰৰ প্ৰতিটো সুবিধা দেশৰ সৈতে সংবদ্ধ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷ চহৰৰ জন সাধাৰণৰ জীৱনৰ সমস্যা দূৰ কৰাৰ এক ন্যায়সংগত প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷ বিগত তিনিটা বৰ্ষত এই অভিযানৰ অধীনত দেশত প্ৰায় দুই লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ পৰিকাঠামো সৃষ্টি হৈছে৷ ইয়াৰে প্ৰায় ১ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ কাম দ্ৰুত গতিত সম্পন্ন কৰা হৈছে৷ তাৰে ফলশ্ৰুতিতেই আজি ছোলাপুৰ স্মাৰ্ট চিটীৰ সৈতে জড়িত অনেক প্ৰকল্পৰ লোকাৰ্পণ তথা আধাৰশিলাৰ স্থাপন কৰা হৈছে৷ ইয়াত পানী আৰু নৰ্দমাৰ সৈতে জড়িত অনেক প্ৰকল্প আছে৷
বন্ধুসকল, স্মাৰ্ট চিটীৰ উপৰিও দেশৰ অন্য চহৰতো অমৃত অভিযানৰ অধীনত মূলভূত সুবিধাসমূহৰ নিৰ্মাণ হ’বলৈ ধৰিছে৷ ইয়াৰে প্ৰায় ৬০ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ কাম সমাপ্তিৰ পথত৷ ইয়াত ছোলাপুৰতো অমৃত যোজনাৰ অধীনৰ পানী যোগান আৰু নৰ্দমাৰ সৈতে জড়িত অনেক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ যেতিয়া এই কাৰ্য সমাপ্ত হ’ব তেতিয়া চহৰৰ অনেক স্থানত পানী লিকেজৰ সমস্যাৰ পৰা আমি মুক্তি পাম৷ উজনী বান্ধৰ খোৱা পানীৰ প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণ সমাপ্ত হোৱাৰ লগে লগে চহৰ খোৱা পানীৰ সমস্যাৰ পৰা বহুলাংশে মুক্তি পাব৷
বন্ধুসকল, আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে চহৰৰ দুখীয়া আৰু গৃহহীন ব্যক্তিসকলৰ বাবেও এক নতুন চিন্তাৰ সৈতে আমাৰ চৰকাৰে কাম কৰি আছে৷ দেশৰ জনতা সাক্ষী আছে যে কিদৰে এফালে চকমকীয়া ছ’চাইটি নিৰ্মাণ হৈছে আৰু আনফালে জুপুৰি ঘৰ বৃদ্ধি হৈ গৈছে৷ আমাৰ ইয়াৰ ব্যৱস্থা এনেকুৱা ভাৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যি গৃহ নিৰ্মাণ কৰে, কাৰখানা চলায়, উদ্যোগক প্ৰাণ দিয়ে, তেওঁলোক জুপুৰীত থকাৰ বাবে বাধ্য৷ এই স্থিতিৰ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ প্ৰয়াস অটলজীয়ে আৰম্ভ কৰিছিল৷
চহৰৰ দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণ কৰাৰ এক অভিযান চলোৱা হ’ল আৰু তাৰে অধীনত ২০০০ চনত ইয়াত ছোলাপুৰত বাস কৰা কৰ্মচাৰীসকলক জুপুৰী আৰু লেতেৰা পৰিবেশৰ পৰা মুক্তি দিয়াৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ল৷ প্ৰায় দহ হাজাৰ কৰ্মচাৰীৰ পৰিয়ালে এক সমবায় ছ’চাইটি নিৰ্মাণ কৰি অটলজীৰ চৰকাৰলৈ প্ৰস্তাৱ প্ৰেৰণ কৰিছে আৰু পাঁচ-ছয় বছৰৰ ভিতৰৰ তেওঁলোকে সুন্দৰ আৰু পকী ঘৰৰ চাবি লাভ কৰিবলৈ সমৰ্থ হ’ল৷
মই সুখী যে ১৮ বছৰ পূৰ্বে অটলজীয়ে যি কাম কৰিছিল তাকেই বিস্তাৰ কৰাৰ অৱকাশ পুনৰ আমাৰ চৰকাৰে লাভ কৰিছে৷ আজি দুখীয়া কৰ্মচাৰী পৰিয়ালসকলৰ বাবে ৩০ হাজাৰ গৃহৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ হিতাধিকাৰী হ’ল কাৰখানাত কাম কৰা লোকসকল, ৰিক্সা চলোৱা লোকসকল, অটো চলোৱা লোকসকল, ঠেলা চলোৱা লোকসকল৷ মই আপোনালোক সকলো বিশ্বাস প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছোঁ যে অতি শীঘ্ৰেই আপোনালোকৰ হাতলৈ আপোনালোকৰ ঘৰৰ চাবি আহিব, এই আশ্বাস মই দিছোঁ৷
ভাই আৰু ভনীসকল, মই এই আশ্বাস আপোনালোকক এইবাবেই দিব পাৰিছোঁ কিয়নো বিগত চাৰে চাৰি বৰ্ষত প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনাই লক্ষাধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ জীৱনৰ স্তৰ ঊৰ্ধগামী কৰিছে৷ চহৰত পূৰ্বে কিদৰে গৃহ নিৰ্মাণ হৈছিল আৰু আজি কেনেদৰে হৈছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰে কি গতিত কাম কৰিছিল আৰু আমি কি গতিত কাম কৰিছোঁ৷ আজি ইয়াৰে কিছু উদাহৰণ মই আপোনালোকক দিবলৈ বিচাৰিছোঁ৷
বন্ধুসকল, ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ দিল্লীত ৰিম’ট কণ্ট্ৰ’লৰ চৰকাৰ চলিছিল৷ ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ দহ বছৰ চহৰত বাস কৰা দৰিদ্ৰ ভাই-ভনীসকলৰ বাবে কেৱল ১৩ লাখ গৃহ নিৰ্মাণৰ কাগজৰ ওপৰত সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ল আৰু ইয়াৰে ১৩ লাখ অৰ্থাৎ একো নাই৷ ইমান ডাঙৰ দেশত এই নিৰ্ণয় কাগজত কৰা হ’ল৷ কাম কিমানৰ হ’ল? ইমান ডাঙৰ দেশত কেৱল ৮ লাখ গৃহৰ কাম হ’ল৷ দহ বছৰত ৮ লাখ৷ অৰ্থাৎ এবছৰচ ৮০ হাজাৰ৷ ইমান ডাঙৰ দেশত এবছৰত ৮০ হাজাৰ আৰু এই মোদী চৰকাৰলৈ চাওক, অকলে ছোলাপুৰত ৩০ হাজাৰ৷ ভাজপা চৰকাৰৰ সময়চোৱাত বিগত চাৰে চাৰি বৰ্ষত চহৰৰ দৰিদ্ৰৰ বাবে ৭০ লাখ গৃহৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰিছোঁ৷ যি তেওঁলোকে ১০ বছৰত কৰিব নোৱাৰিলে সেয়া আমি চাৰি বছৰত ১৪ লাখ গৃহ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰিছোঁ৷
এয়াই নহয়, যি দ্ৰুত গতিত কাম হ’বলৈ ধৰিছে, অতি শীঘ্ৰেই নিকট ভৱিষ্যতত ৩৮ লাখ গৃহৰো কাম সম্পূৰ্ণ হ’ব৷ চিন্তা কৰক, তেওঁলোকৰ দহ বছৰৰ ৰেক’ৰ্ড আৰু আমাৰ চাৰে চাৰি বছৰৰ ৰেক’ৰ্ড৷ আকাশ-পাতালৰ পাৰ্থক্য৷ যদি তেওঁলোকৰ গতিত আমি আগবাঢ়িলোহেঁতেন তেন্তে আপোনালোকৰ সন্তান, সন্তানৰ সন্তানৰো গৃহ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আমি সমৰ্থ নহ’লোহেঁতেন৷ ইয়াতেই পাৰ্থক্য পৰিলিক্ষত হয় যে তেওঁলোকে দুখীয়াৰ বাবে কিমান চিন্তা কৰে৷ ইয়াতেই অনুধাৱন কৰিব পাৰি৷
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰে কেৱল চহৰৰ দুখীয়া সকলৰ বাবেই নহয়, মধ্যবিত্তসকলৰ বাবেও চিন্তা কৰিছে৷ ইয়াৰ বাবে পুৰণি পদ্ধতি পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, নিম্ন আয়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ১৮ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰা মধ্যবিত্তসকলৰ পৰিয়ালৰ বাবে আমি যোজনা প্ৰস্তুত কৰিছোঁ৷ ইয়াৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলক ২০ বছৰলৈ গৃহ ঋণত প্ৰায় ছয় লাখ টকাৰ ৰেহাই সুনিশ্চিত কৰা হৈছে৷ ছয় লাখৰ এই ৰেহাই মধ্যবিত্ত পৰিয়ালে নিজৰ সন্তানৰ লালন-পালন তথা অধ্যয়নত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব৷ এয়াই ইজ অব্ লিভিং, এয়াই সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশ৷
ভাই আৰু ভনীসকল, ইয়ালৈ অহা কৰ্মচাৰী বন্ধুসকলক মই এয়াও ক’ব বিচাৰিছোঁ যে আপোনালোকৰ গৃহ নিৰ্মাণ হোৱাৰ লগতে আপোনালোক সকলোৰে বাবে বীমা আৰু পেন্সনৰ সুন্দৰ যোজনা চৰকাৰে প্ৰৱৰ্তন কৰিছে৷ অটল পেন্সন যোজনাৰ অধীনত আপোনালোক সকলোকে ১ হাজাৰৰ পৰা ৫ হাজাৰলৈ পেন্সনৰ সুবিধা ন্যূনতম বিনিয়োগত প্ৰদান কৰা হৈছে৷
এই যোজনাত দেশৰ পঁচিশ কোটিতকৈও অধিক কৰ্মচাৰী জড়িত হৈ আছে য’ত ১১ লাখ কৰ্মচাৰী আমাৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰাই আছে৷ ইয়াৰোপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি যোজনা ৯০ পইচা প্ৰতিদিনে, ৯০ পইচা, এক টকাও নহয়, আজি চাহো এক টকাত নাপায়, এই চাহ দোকানীয়ে জানে৷ ৯০ পইচা প্ৰতিদিন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা প্ৰতি মাহে ১ টকা অৰ্থাৎ প্ৰতি দিনে ৩-৪ পইচা৷ এক টকা প্ৰতি মাহৰ প্ৰিমিয়ামত এয়া এক বৃহৎ যোজনা চলিব ধৰিছে৷ এই দুয়োটা যোজনাৰ দ্বাৰা ২-২ লাখ টকাৰ বীমা দৰিদ্ৰৰ বাবে সুনিশ্চিত কৰা হৈছে৷ এই যোজনাত দেশৰ ২১ কোটি লোক জড়িত হৈছে৷ ইয়াৰ পঁচিশ কোটিতকৈও অধিক লোক আমাৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰাই আছে৷ এই যোজনাসমূহৰ দ্বাৰা বিপদৰ সময়ৰ ৩ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক লাভ জনতাই পাইছে৷ ২-২ লাখৰ হিচাপত যিসকল পৰিয়াল বিপদৰ সন্মুখীন হৈছে তেওঁলোকে ধন লাভ কৰিছে আৰু ইমান কম সময়ত ৩ হাজাৰ কোটি টকা এই পৰিয়ালসকলে লাভ কৰিছে, বিপদৰ সময়ত লাভ কৰিছে৷ যদি মোদীয়ে ৩ হাজাৰ কোটি টকাৰ ডাঙৰ ঘোষণা কৰিলেহৈ তেন্তে হিন্দুস্তানৰ সকলো বাতৰি কাকতত মুখ্য বাতৰি এনে হ’লহেঁতেন যে মোদীয়ে দৰিদ্ৰৰ বাবে ৩ হাজাৰ কোটি টকা দিছে৷ একো নোকোৱাকৈ, মুখ্য বাতৰি ছপা নকৰাকৈ, ঢোল নিপিটাকৈ দৰিদ্ৰই ৩ হাজাৰ কোটি টকা পালে, তেওঁলোকৰ একাউণ্টত টকা সোমাল৷ আজি সমস্যা সমাধান হয়৷ সমস্যাত চৰকাৰে সহায় কৰে৷ তেতিয়াহে প্ৰকৃত বিকাশ হয়, আৰু স্বভাৱ ভাল হোৱাৰ এয়াইতো জীৱন্ত প্ৰমাণ৷
বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ চৰকাৰে এই কাম কৰিব পাৰিছে, ইয়াৰ অন্তৰালত এক বৃহৎ কাৰণ আছে….আপোনালোকে জানে এয়া কিদৰে হৈছে, আপোনালোকে ক’ব, এই সমগ্ৰ ব্যয় যি আমি কৰি আছোঁ, এই যোজনাসমূহ যে প্ৰণয়ন কৰিছোঁ৷ এয়া কিদৰে হৈছে, কি কাৰণ আছে৷ আপোনালোকে ক’ব পাৰিবনে….মোদী নহয়, এয়া এই কাৰণেই হৈছে যে পূৰ্বতে মাখন লগাই খোৱা হৈছিল, আজি সেয়া সকলো বন্ধ হৈছে৷ চুৰি, লুট কৰি খোৱা সকলৰ দোকান বন্ধ হৈছে৷ দৰিদ্ৰই নিজৰ অধিকাৰ লাভ কৰিছে৷ আৰু সেইবাবে প্ৰতিটো পইচাৰ সদ্ব্যৱহাৰ হৈছে৷ এইটো আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰম যে মধ্যভোগী আঁতৰি গৈছে, কমিছনভোগীসকলৰ বিৰুদ্ধে এক ব্যাপক চাফাই অভিযান প্ৰণয়ন হৈছে৷ যেতিয়াই মই চহৰত চাফাই অভিযানৰ কথা কওঁ, গাঁৱত চাফাই অভিযানৰ কথা কওঁ, মই নিজৰ চৰকাৰতো চাফাই অভিযান চলাইছোঁ৷
দিল্লীত শাসনৰ অৰিয়াঅৰিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৃষকসকলৰ দোকান, ৰেচনৰ দোকানৰ পৰা মধ্যভোগীক আঁতৰোৱাৰ কাম এই চকীদাৰে কৰিছে৷ আৰু ইয়াৰ পৰিণামস্বৰূপে যি শাসনক জন্মস্বত্ব বুলি ভাবিছিল, পুৰুষানুক্ৰমে ৰাজ পৰিয়ালৰ দপে এই আসন তেওঁলোকৰ খাতাত সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছিল৷ এয়াই তেওঁলোকে ভাবিছিল আৰু এনেকুৱা ডাঙৰ ডাঙৰ দিগ্বজ ব্যক্তিও আজি আইনৰ কাঠঘৰাত থিয় হ’বলগীয়া হৈছে, প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিত ঘোচ খোৱাৰ উত্তৰ আজি তেওঁলোকে দিবলগীয়া হৈছে৷ ঘাম বাহিৰ হৈছে তেওঁলোকৰ, আপোনালোকে দেখিছে কিদৰে তেওঁলোকৰ চকু ডাঙৰ হ’বলৈ ধৰিছে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, পূৰ্বৰ চৰকাৰে মধ্যভোগীৰ যি পৰম্পৰা ব্যৱস্থাৰ অংশ কৰি লৈছিল, তেওঁলোকে দৰিদ্ৰৰ অধিকাৰ হৰণ কৰাৰ লগতে দেশৰ সুৰক্ষাৰ সৈতেও খেল খেলিছিল৷ মই কালি বাতৰি কাকতত দেখিলো যে হেলিকপ্টাৰ দুৰ্নীতিত যি মধ্যভোগীক চৰকাৰে সন্ধান কৰি আছিল, তাৰে এজনক বিদেশৰ পৰা আটক কৰি অনা হৈছে৷ এতিয়া কাৰাবাসত তেওঁ আচৰিত তথ্য কিছুমান প্ৰদান কৰিছে৷ সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি তেওঁ কেৱল হেলিকপ্টাৰ দুৰ্নীতিতেই জড়িত নাছিল, পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত যুঁজাৰু বিমানৰ যি চুক্তি হৈছিল তাতেও তেওঁৰ ভূমিকা আছিল৷ সংবাদ মাধ্যমে কৈছে যে এই মিশ্বেল মামা কোনো অন্য কোম্পানীৰ বিমানৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰি আছিল৷ এতিয়া এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰ লাভ কৰাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয় যে কংগ্ৰেছৰ নেতা যিজনে ইমান চিঞৰি আছে তেওঁৰ মিশ্বেল মামাৰ সৈতে কি সংযোগ আছে৷ এয়া কংগ্ৰেছে উত্তৰ দিব লাগে নে নালাগে, এই মিশ্বেল মামাৰ সৈতে কাৰ সম্পৰ্ক আছে সেয়া ক’ব লাগে নে নালাগে৷ কওক, দেশক হৰণ কৰিবলৈ দিব লাগে নেকি….প্ৰতিটো পইচাৰ হিচাপ বিচাৰিব লাগে নে নালাগে….চকীদাৰে নিজৰ কাম কৰিব লাগে নে নালাগে…চকীদাৰে সাৰে থাকিব লাগে নে শুই থাকিব লাগে…..জাগি থাকিব লাগে নে শুই থাকিব লাগে….চকীদাৰে সাহসৰ সৈতে আগবাঢ়িব লাগে নে নালাগে….চকীদাৰক আপোনালোকে আশীৰ্বাদ কৰিছে নে নাই কৰা, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আছে বাবেই এই চকীদাৰে যুঁজিব পাৰিছে৷ ডাঙৰ ডাঙৰ দিগ্বজৰ সৈতে যুদ্ধ কৰিছে৷ কিজানি মিশ্বেল মামাৰ চুক্তিৰ ফলতেই সেই সময়ত চুক্তি বন্ধ হৈ পৰিছিল৷
বন্ধুসকল, এই সকলো প্ৰশ্নৰ উত্তৰ এজেন্সীয়ে সন্ধান কৰাৰ লগতে জনতাইও বিচাৰি আছে৷ মধ্যভোগীসকলৰ যি সমভাগী আছে তেওঁলোকে দেশৰ সুৰক্ষাৰ সৈতে খেলাৰ বাবে উত্তৰ দিব লাগিব৷ কমিছনভোগীসকলৰ সকলো মিত্ৰ একত্ৰিত হৈ চকীদাৰক ভয় খুওৱাৰ সপোন দেখিছে কিন্তু মোদী অন্য মাটিৰে নিৰ্মিত…না তেওঁক ক্ৰয় কৰিব পাৰিব, না তেওঁক ভয় খুৱাব পাৰিব৷ এই দেশৰ বাবে তেওঁ প্ৰতিটো পইচাৰ হিচাপ লৈহে এৰিব৷ কিন্তু মই জানো যে তেওঁলোক নিৰাশ হ’ব কাৰণ চকীদাৰে নুশোৱে আৰু যিমানেই অন্ধকাৰ নহওক কিয়, সেই অন্ধকাৰ অতিক্ৰম কৰি চোৰক ধৰাৰ শক্তি থাকে৷
ভাই আৰু ভনীসকল, চকীদাৰৰ এই শক্তি, চকীদাৰৰ এই শক্তিৰ কাৰণ কি….মই আপোনালোকক সুধিছোঁ যে চকীদাৰৰ এই শক্তিৰ কাৰণ কি…..সেয়া কি ধৰণৰ শক্তি৷ ভাই-ভনীসকল, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদেই এই চকীদাৰৰ শক্তি৷ মই আপোনালোকক আশ্বাস প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছোঁ যে জনতাই মোক লাখ গালি দিয়ক, যিমানেই মিছা কওক, য’তে ত’তে কওক, কিন্তু এই চকীদাৰে চাফাই অভিযান বন্ধ নকৰে৷ নতুন ভাৰতৰ বাবে মধ্যভোগীবিহীন ব্যৱস্থা নিৰ্মাণ হ’ব লাগিব৷
সেই বিশ্বাসৰ সৈতে পুনৰ বাবে এই সমগ্ৰ বিকাশৰ প্ৰকল্পৰ বাবে মই আপোনালোকক অশেষ অভিনন্দন, অশেষ শুভকামনা জনাইছোঁ৷ অশেষ ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the laying of foundation stones for various development projects in Solapur
09 JAN 2019 8:01PM by PIB Delhi
Mother India! Victory to thee! Mother India! Victory to thee! Mother India! Victory to thee!
The ones who have graced the dais, the Governor of Maharashtra, Shri Vidyasagar Rao ji, The energetic and popular Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis ji, My cabinet colleague, Shri Nitin Gadkari ji, my colleagues from Lok Sabha and Rajya Sabha, Ministers and Legislators of Maharashtra, and my beloved brothers and sisters who are present here in large numbers today.
I have got the chance to visit Solapur for the third time in the past few years. Whenever I came seeking your blessings, you have extended your warm affection towards me. You've given me the greatest strength of your blessings. I remember, the last time I visited, I had promised that steps will be taken to tackle the problems associated with electricity, water and roads here. I'm happy that many steps were taken in this direction. Be it "Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana" or "National highways" or making electricity reach common households through "Saubhagya Yojana", swift and significant progress is being made. I would like to congratulate Mr. Fadnavis for his perseverance in his work towards bringing electricity to households.
Brothers and sisters,
I have come again amongst you to apprise you of this work. A few moments ago, thousands of crores have been dedicated to "Smart city", and foundation stones were laid for houses, roads, and water for the poor. I would also like to bring to your notice that government has approved Rs 1000 crores towards Solapur-Osmanabad rail line via Tuljapur.
Brothers and sisters,
By the blessings of mother Tulja Bhavani, this rail line will be complete and ready very soon. This will make it convenient for people from not only this region but for those devotees who come to visit here from all over India for pilgrimage. I would like to heartily greet and congratulate all of you on the progress in these schemes. Before we go into details of these schemes, I would also like to congratulate the whole nation from the soil of Solapur. Late last night in Lok sabha, a historic bill has been passed. I could make out from the noise of your applause that you too have sat till late night in front of your TVs. The Economically Weaker Section from the General category got a 10 per cent reservation, making our ideology of ‘Sabka Sath Sabka Vikas’ stronger. Every class has got an opportunity to grow and progress. Injustice should be curbed. The poor, be it from any class, should benefit, should have their needs prioritized, with this determination Bharatiya Janata Party is dedicated to your bright future.
Brothers and sisters, How lies get propagated, how people are being led the wrong way! With our decision in yesterday's parliamentary session and I hope that the way in which the proceedings took place in an intense environment, till late at night; some had unanimously voted for it but a few people were against it. Yet a landmark decision has been made for our constitution by our Lok Sabha. I hope that in Rajya Sabha today it will be discussed even more extensively and to accommodate that Rajya sabha's time has been extended by a day. I hope that in Rajya Sabha too, all our Honorable representatives of people, will also respect these intense feelings and will work towards giving strength to the society's unity and greatness, to boost the process of social justice, for sure a fruitful discussion would take place, and like yesterday, will arrive at a successful decision swiftly. This is my expectation.
Brothers and sisters,
In this country, such lies get propagated and a few people want to extract the benefits that Dalits, and Adivasis, and OBCs receive from reservation, and were hell-bent on the political move of making their 'vote-bank' a minority. We have shown that nobody can take anything from what Dalits, Adivasis or OBCs should get. By giving this surplus ten per cent, we worked towards giving justice to everyone. So to the people who say, that "we'll take this from them" and so on, yesterday in Delhi, Parliament has given a decisive answer, as if to strike on their faces, so that they wouldn't have any strength to propagate these lies anymore.
Brothers and Sisters,
In addition to this, another landmark bill was passed in Lok sabha yesterday. This bill is paramount to everyone who has belief and faith in our mother India. Once "The Citizenship amendment bill" is passed, , the road towards Indian citizenship will be cleared for India’s sons and daughters from Pakistan, Bangladesh, and Afghanistan, and the ones who chant, “Bharat MATA ki JAI!”(Mother India!, victory to thee!) and "Vande mataram!(mother, I bow to thee!)", and the ones who love the soil of this nation.
Having seen many ups and downs throughout history, and having tolerated oppression, our brothers and sisters need a place in our motherland, India. It's every Indian's responsibility to protect them, and government of Bharatiya
Janata party had worked towards fulfilling this responsibility. Friends, in the decades after attaining freedom, every Government has done the work in its own way. But, when it happens under the leadership of BJP, its reach extends to its people.
Brothers and Sisters,
Yesterday when this law was passed, in the Parliament, Loksabha had done its part. I hope that Rajya sabha too will do the same for its nation-loving people, will pass the bill in Rajya sabha today and complete the work towards saving the lives of lakhs and lakhs of families.
Brothers and Sisters,
In particular, I want to reassure the brothers and sisters and the youth from Assam, and from the North-East, that this decision from yesterday will not bring even the slightest of harm to your rights, or any blockages to your needs and necessities. I want to reassure them of this.
Brothers and Sisters,
The difference between the past and the present is in the intention; it is in the right intention to fundamentally frame the law. It is in making a decision by integration and taking decisions in the entirety, instead of contemplating in bits and pieces; it is in taking the decisions for the welfare of the country and its citizens; it's the will power present in politics. Our government’s culture is, "with everyone" and "everyone's progress"(Sabka Sath Sabka Vikas). It's our prime concern, motive and tradition. BJP has undertaken the construction of the New India and new infrastructure, including the upliftment of the poor and the villages and the cities. The degree and momentum at which these things are taking place to make life easier, is increasing.
Friends,
Take the example of Infrastructure. The National Highway of four lanes from Solapur to Osmanabad has already been dedicated to the nation.
By this project worth approximately Rs. 1 thousand crore, people of every class, every belief and every domain will be benefitted.
Friends,
From the time we gained freedom till 2014, there was approximately ninety thousand kilometers of National Highway, and now after four years, it's over one lakh thirty thousand kilometers. During the last four-and-half years approximately 40 thousand kilometers of National Highway had been laid. Moreover, with the investment of five and a half lakh crore rupees, the work on approximately
52 thousand kilometers National Highway is going on.
Brothers and sisters,
This project of national highways is a really good means for employment of the regional workforce. The "Bharat mala Scheme" that aims to create the national highway network, is the means of employment, and of opportunity. The last time I came to lay the foundation stone, I had told that, the projects we lay the foundation stone for, we also hold the inauguration ceremony of it.
We don’t work to show off - "Laying the foundation stone; let the election pass by; then you, your way, we ours". We have completely destroyed this political culture. And I tell you today, the foundation stone that was laid for houses for these 30,000 families; we'll come again to give the keys to those houses. Whether it is the longest bridge, the longest tunnel or the largest expressway, they have all been either constructed under this Government, or the work is going on with a faster momentum.
Brothers and sisters,
It's significant, not just because these are larger or longer than the rest, but because these were made in such a place where conditions are not favorable, where work isn't easy.
Brothers and sisters,
Why this work wasn’t done? Discussions used to take place 40-50 years ago. Discussions did take place. There used to be very few seats in Parliament from those areas, votes weren't there, so these people had thought why we should accomplish this. Due to this reason, the progress that the eastern part our country should have made came to a halt. If the same kind of progress that western India had made was also made in the eastern part of India, one could imagine the kind of heights our country would have reached, but brothers and sisters, there weren't many votes from there. "Why spend on the part that has just 1 or 2 seats?", these 'vote-bank' politics have blocked the road to progress. We stood against those ideologies, and whether there are votes or no votes, whether its beneficial for BJP, or not, whether the population is more or less, we have always done whatever is needed for the nation’s progress.
Friends,
These conditions are similar when it comes to the sectors of airways and railways. In the country today, railway works are being done like they have never been done in the past. When compared to the past, the construction and expansion of railway lines are being done with twice the pace. Electrification is being done with a faster speed in work. And today air travel is not just for the rich and the affluent, we have seen to it that it became affordable and available for the common man. Even those who wear Hawaii Chappals (slippers) should take the pleasure of air travel. In that direction, schemes like "UDAN" came into place. In tier-2 and tier-3 cities, airports and helipads are being constructed. Of those, 4 will be in Maharashtra. In the times ahead, under "UDAN", attempts are being made so that flights take off and land in Solapur as well.
Friends,
When there is connectivity, both cities and villages get benefitted in social and economic terms. Our city is the centre for economy and employment. Many cities’ progress including that of Solapur has been made continuously through plans over the decades. But it’s also true that, had it been done in a schematic way, the progress would have been much more than what we see today. But, it hadn’t been done so. There have been very few cities in this country that went through systematic planning to develop all the provisions there. Consequently, the infrastructure didn’t develop at par with the growing population.
Roads are small and passages remain thin through streets, sewage lines are leaking, and when someone voices this out, some intermediate work was done but its complete correction was postponed.
Brothers and sisters,
Our government has chosen the path of permanent solution as opposed to these make-believe arrangements. With this idea, we have started the mission to make one hundred smart-cities. Solapur is also one of them. By taking the opinion of the residents of these cities, along with central government, after the hard task of including public, we have undertaken the work to equip these cities with modern infrastructure and facilities. World is talking about our efforts towards this. Recently, according to the report of an international agency, in the coming decades, all of the ten fastest growing cities will be from India. For any Indian, it’s a matter of great pride. This indicates the amount of progress India is going to achieve.
Brothers and sisters,
The world is able to see this, but a few people from this country are not able see anything other than politics. These are the same people, under whose governance our cities’ conditions have been deteriorated. Today these are the very same people, who are leaving no stone unturned in trying to make a mockery out of the “Smart-City” Mission.
Friends,
In the history of this country, this mission is an effort to bring new heights to urbanization. It’s an effort to integrate every facility of the city. It’s an honest effort to drive away the problems faced by the common man. In the past three years, through this mission, a layout of projects worth approximately two lakh crore rupees has been prepared. Of this plan, work is already being carried out to complete the projects worth one lakh crore rupees, at a faster pace. At this juncture, today, the foundation stones of many projects that are linked to Solapur “Smart-city” mission has been laid and dedicated to Solapur. Water and Sewage related projects are included in these.
Friends,
Besides Smart Cities, in the other cities of this country, basic facilities are being developed under the “AMRUT mission”. Work is in progress on projects worth Rs.60 thousand cores. Here in Solapur, under the “AMRUT mission”, foundation stones of many projects related to water and sewage lines, are laid. When these projects get completed, water leakage-related problems will be solved in many areas. On the completion of the Ujjain Dam project for drinking water, the water problem of the city will be reduced to a great extent.
Friends,
Besides infrastructure, our Government has been working towards those who are poor and homeless. Every citizen is a witness to this fact that, in one hand, shining societies are getting built and on the other hand, slums are expanding. Here, the system was made in such a way that, those who build houses, those who run factories, those who are the workforce behind these jobs, are forced to live in slums. Atal ji had made the effort to change this condition. He had run a campaign, to build houses for the poor who are living in the city. Under this, in the year 2000, here in Solapur an effort had been made to ameliorate the living conditions of the workforce. Approximately 10,000 worker families had sent a proposal to Atal ji’s government, to build a co-operative society, and within 5-6 years, had received keys to their houses.
I’m very delighted to announce that, our government has got the opportunity to expand the work that had been started and done 18 years ago by Atal ji. Today, for the poor, and labourers, foundation stone had been laid for 30,000 houses. The beneficiaries of this project are those who work in factories, pull rickshaws, drive auto, etc. I ensure you that very soon you will have the keys of your homes in your hands.
Brothers and sisters,
I’m able to give you this assurance because in the past four and half years, through “Pradhan Mantri Awas Yojana”, living conditions of lakhs of poor families have improved. I want to give you an example of the difference between, how houses were built in the past and how they are built now; and the pace with which the government used to work, and the pace at which we are working.
Friends,
From the year 2004 till 2014 there has been a “remote-control” government in power. During the ten years spanning from 2004-2014, for those living in poor conditions in cities, the decision to build 13 lakh houses, has been made on paper; out of which only 8 lakh houses’ construction is complete. At this scale, it’s 80,000 in a year! On the other hand Modi’s government has bulit 30,000 houses in Solapur alone, while they were able to construct 80,000 in a whole year spanning the whole country. In the past four and half years of BJP government, we’ve constructed 70,00,000 houses in comparison to 13,00,000 that they had on papers during their time. We’ve completed 14,00,000 houses in four years, what they haven’t been able to do in 10 years.
Moreover, considering the pace at which work is going on, in the near future, the construction of 38 lakh houses will be completed. Now, compare their record of 10 years and our record of four and half years. There’s a huge difference. If we would have worked at their pace, then we cannot say, if the houses’ construction could be completed even after the next three generations. This difference shows the concern they had for the poor.
Friends,
Our government has not only been thinking about the poor but also considering the middle-class, and for this we have brought changes to the ways things used to get implemented.
Brother and sisters,
We have brought a scheme for those belonging to the lower strata of the society, along with those middle-class families that earn up to 18 lakh per annum. Beneficiaries of this scheme will be able to save at least 6 lakh rupees for 20 years on their home loans. Those saved Rs 6 lakhs can be used towards their children’s education and welfare. This is ease of living. This is “Sabka Saath, Sabka Vikas”.
Brothers and sisters,
My friends from the labourer community! I want to assure you that your houses will be built and completed. Along with this, Government has been planning to include you in pension and insurance schemes. Under the “Atal Pension Yojana”, Rs. 1000-5000 worth pension and insurance with very menial premiums is being given.
More than one and half crore laborers have been linked to this scheme; of them 11 lakh belong to Maharashtra. “Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Yojana”, for a mere 90 paise/day! Not even a rupee! Even tea is costlier than that. This ‘chai-walah’ knows. And a premium of Re 1 per month under “Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana” . These are two very good schemes that are going on. With two of these schemes, 2 lakh rupees worth insurance is guaranteed for the poor. 21 crore people from this nation are subscribed to this, of which more than one and half crore people are from Maharashtra. Because of this scheme, during their times of need, people received a benefit of more than Rs. 3000 crores.
Had it been announced that Modi is giving Rs.3000 crores to the poor, it would have made headlines in national media. Without any of this hype, Rs. 3000 crores had reached the bank accounts of the poor. Today, difficulties are reduced and government has come to the aid of people. Only then right progress is possible. This is the true evidence of having the right intentions.
Friends,
Your government is able to do all this, and there is a reason behind all this. Do you know how all this has been possible? Will you be able to tell? How so much money is being spent? How are we able to implement so many schemes? This is not because of Modi. This is because the corruption is curbed. And so every penny is being used for the right cause, and the poor are getting their rights. It’s possible because a campaign against the commission agents was undertaken. When I work for cleaning the villages and cities, I also work towards cleaning the government.
From Delhi’s political alley ways, to the ration dispensaries in remote villages, this ’Chowkidaar’ had fought against the middlemen. And as a result, those who thought that political power is hereditary, those big shots today have been questioned by the law. They are brought to answer everything from tax-evasion to corruption. They are afraid now.
Brothers and sisters,
The previous government, had not only made these middlemen a part of the system, but also played a part in threatening the country’s safety. I read in the newspapers yesterday, those involved in the chopper scam that the government had been looking for; one of the perpetrators has been found and brought to India from abroad. He’s in jail. He has revealed some astonishing facts. He is not only one of the accused in the chopper scam, but has also played a part in the inspection of fighter planes, during the previous government’s rule.
According to media reports, this Michel ’mama’ was lobbying for some other company’s aircraft. So now it’s time for congress leaders to answer what was the connection with this Michel ‘mama’.
Shouldn’t they be answering that? Shouldn’t the ‘chowkidar’ do his work? Does he have your blessings? It is with your blessings that ‘chowkidar ’ is able to fight with those big shots. Is it not because of this Michel ‘mama’ that the deal was stalled at that time?
Friends,
Agency is finding the answers to these questions. And people of our country are also seeking answers. Those sympathizers of these dealers will have to answer the compromises made on national safety. Those friends of these middlemen, who are trying to scare the ‘Chowkidar’, but they don’t know Modi.
And I know they are going to be taken by surprise because a ‘Chowkidar’ doesn’t sleep, and despite the darkness, is always able to catch the thieves.
Brothers and sisters,
What’s behind this strength of this ’Chowkidar’? What is it? It is your blessings. I ensure you that, even though they hurl insults at me, try to propagate lies; this ’ Chowkidar’ will not halt his cleanliness campaign against them. New India’s system should be free of these dealers.
With this assurance, I would like to congratulate all of you on all the development projects.
Thanks a lot!