প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধী বিৰুদ্ধে আৰু সম্পত্তি বাজেয়াপ্তৰ সন্দৰ্ভত কাৰ্য ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত জি২০ক ভাৰতৰ ৯টা পৰামৰ্শ
30 NOV 2018 11:55PM by PIB Guwahati
- পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে জি-২০ সদস্যভুক্ত দেশসমূহৰ মাজত সক্ৰিয় আৰু শক্তিশালী সহযোগিতা বৃদ্ধিত গুৰুত্ব দিয়া।
- আইনী প্ৰক্রিয়াৰ মাজেৰে সহযোগিতা বৃদ্ধি। পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধীৰ দ্রুত প্ৰত্যার্পণৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।
- সকলো পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধীৰ প্ৰৱেশ বন্ধ কৰিবলৈ আৰু অন্য দেশক তেওঁলোকৰ নিৰাপদ স্থান হিচাপে চিহ্নিত নকৰিবলৈ জি-২০ সদস্যভুক্ত দেশসমূহৰ মাজত এক কাৰ্যকৰী প্ৰক্রিয়া গঠনত গুৰুত্ব দিয়া।
- দুর্নীতিৰ বিৰুদ্ধে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নীতি, সংঘবদ্ধ অপপাধৰ বিৰুদ্ধে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নীতিসমূহৰ মূল চিন্তাভাৱনাক, বিশেষকৈ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ দিশটো কাৰ্যকৰী কৰা৷
- পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধীৰ সম্পর্কে সময়মতে তথ্য বিনিময়ৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ মাজত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ দিশত প্রাধান্য দিয়াৰ পৰামর্শ আগবঢ়োৱা।
- পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধত অভিযুক্তসকলক চিনাক্ত কৰাৰ বাবে ইয়াৰ এক নির্দিষ্ট পৰিচয়পত্ৰ প্ৰস্তুত কৰা৷
- পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধত অভিযুক্তসকলৰ বিৰুদ্ধে আইনগত যুঁজাৰ বাবে এক সর্বসন্মত নীতি-প্ৰক্রিয়া গঠন আৰু জি-২০ৰ প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰৰ নিজা আইন অনুসৰি এক সংঘবদ্ধ নীতি-নির্দেশনা প্ৰস্তুত কৰা৷
- দেশ এৰি পলাই যোৱাকে ধৰি নীতি ভংগকাৰীৰ দৰে বিভিন্ন ঘটনাৰ বিৰুদ্ধে সাফল্য অর্জন কৰিলে সেইবোৰক লৈ আলোচনাৰ বাবে এক সাধাৰণ মঞ্চ গঠন কৰা৷
- যিসকল অৰ্থনৈতিক অপৰাধীয়ে দেশত কৰ দিবলৈ বাকী আছে, তেওঁলোকৰ সম্পত্তি বা বাসগৃহ বাজেয়াপ্ত কৰাৰ বাবে জি-২০ মঞ্চই উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়৷

Prime Minister's Office
Nine Point Agenda Suggested By India to G-20 for Action Against Fugitive Economic Offences And Asset Recovery
30 NOV 2018 11:55PM by PIB Delhi
• Strong and active cooperation across G-20 countries to deal comprehensively and efficiently with the menace fugitive economic offenders.
• Cooperation in the legal processes such as effective freezing of the proceeds of crime; early return of the offenders and efficient repatriation of the proceeds of crime should be enhanced and streamlined.
• Joint effort by G-20 countries to form a mechanism that denies entry and safe havens to all fugitive economic offenders.
• Principles of United Nations Convention Against Corruption (UNCAC), United Nations Convention Against Transnational Organized Crime (UNOTC), especially related to "International Cooperation” should be fully and effectively implemented.
• FATF should be called upon to assign priority and focus to establishing international co-operation that leads to timely and comprehensive exchange of information between the competent authorities and FIUs.
• FATF should be tasked to formulate a standard definition of fugitive economic offenders.
• FATF should also develop a set of commonly agreed and standardized procedures related to identification, extradition and judicial proceedings for dealing with fugitive economic offenders to provide guidance and assistance to G-20 countries, subject to their domestic law.
• Common platform should be set up for sharing experiences and best practices including successful cases of extradition, gaps in existing systems of extradition and legal assistance, etc.
• G-20 Forum should consider initiating work on locating properties of economic offenders who have a tax debt in the country of their residence for its recovery.