কেবিনেট
পৰিবহণ শিক্ষাত সহযোগিতা বিকাশৰ বাবে ভাৰত আৰু ৰাছিয়ান সংঘৰ মাজত সম্পন্ন হোৱা বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰত আৰু ৰে’ল খণ্ডত প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত তথা সংযুক্ত ষ্ট’ক কোম্পানী ‘ৰাছিয়ান ৰে’লৱে’ৰ মাজৰ বুজাপুজিৰ চুক্তিত কেবিনেটৰ অনুমোদন
01 NOV 2018 11:44AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটক ৰাছিয়াৰ সৈতে ৫ অক্টোবৰ ২০১৮ তাৰিখে হস্তাক্ষৰ কৰা বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ তথা আন এক সহযোগিতাৰ চুক্তিপত্ৰৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়৷
১. পৰিবহণ শিক্ষাত সহযোগিতা বিকাশৰ বাবে ৰাছিয়ান সংঘৰ পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি৷
২. ৰে’ল খণ্ডত প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাৰ বাবে সংযুক্ত ষ্ট’ক কোম্পানী ‘ৰাছিয়ান ৰে’লৱে (আৰজেডডি)ৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি৷
এমঅ’ইউ/এমঅ’চিয়ে ভাৰতীয় ৰে’লক ৰে’লৱে ক্ষেত্ৰত নবীনতম বিকাশ আৰু জ্ঞানৰ সহযোগিতা বিনিময়ৰ মঞ্চ প্ৰদান কৰে৷ এমঅ’ইউ/এমঅ’চিয়ে বিশেষ প্ৰযুক্তিগত ক্ষেত্ৰত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা প্ৰযুক্তিগত বিশেষজ্ঞ, প্ৰতিবেদন তথা প্ৰযুক্তিগত দস্তাবেজ, প্ৰশিক্ষণ আৰু ছেমিনাৰ/কৰ্মশালাৰ আদান-প্ৰদান কৰাত তথা জ্ঞান বিনিময় কৰাত সহায় কৰে৷
এমঅ’ইউত পৰিবহণ শিক্ষাৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰাথমিক ক্ষেত্ৰসমূহৰ সহযোগিতাৰ ব্যৱস্থা আছে৷ বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ দ্বাৰা ব্যৱসায়-আৰ্থিক, বৈজ্ঞানিক-প্ৰযুক্তিগত তথা সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ ওপৰত আন্তঃচৰকাৰী ৰাছিয়ান-ভাৰতীয় আয়োগৰ পৰিকাঠামোত প্ৰণয়নসহিতে বিশেষ প্ৰস্তাৱসমূহৰ প্ৰস্তুতিত সহায় লাভ হ’ব৷
এমঅ’চিয়ে নিম্নোল্লিখিত ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিগত দিশত সহায় প্ৰদান কৰিব৷
ক) যাত্ৰীবাহী গাড়ীৰ গতি প্ৰতি ঘণ্টাত ২০০ কিলোমিটাৰ (ছেমি হাইস্পীড)কৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে নাগপুৰ-ছেকেন্দ্ৰাবাদ ছেকচনৰ উন্নয়নৰ বাবে আঁচনি প্ৰণয়ন৷ ইয়াত ভাৰতীয় ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ অন্য নিৰ্দেশসহিতে ছেকচনৰ সম্ভাৱিত বিস্তাৰণ অন্তৰ্ভুক্ত আছে৷
খ) ক্ষেত্ৰীয় স্তৰ, মণ্ডলীয় ৰে’ল তথা/অথবা মাণ্ডলিক ৰে’লৱেক সংযোগ কৰা উপৰোক্ত নেটৱৰ্ক স্তৰত ৰজিতা খোৱা যাতায়াতৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে একক ট্ৰেফিক নিয়ন্ত্ৰণৰ কেন্দ্ৰ প্ৰণয়ন৷
গ) বিশিষ্ট নিৰ্মাণ, সংযুক্ত নিৰ্মাণৰ সংগঠন তথা প্ৰতিদ্বন্ধী চিগনেলিং আৰু ইণ্টাৰ-ল’কিং প্ৰণালীৰ প্ৰণয়ন৷
ঘ) ছেমি হাইস্পীড তথা ইয়াৰ ওপৰৰ গতিৰ বাবে টাৰ্ণ আউট ছুইচৰ যোগান আৰু স্থানীয়কৰণ৷
ঙ) ৰাছিয়ান ৰে’লৱেৰ সৈতে জড়িত উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ সহযোগিতাৰ সৈতে ভাৰতীয় ৰে’লৰ কৰ্মচাৰীৰ প্ৰশিক্ষণ তথা উন্নত যোগাযোগৰ সংশোধন৷
চ) মালবাহী কাৰ্গ’ ব্যৱস্থাপনাৰ শ্ৰেষ্ঠতম উপযোগিতা তথা
ছ) ভাৰতত মাল্টি মডেল টাৰ্মিনেলৰ সংযুক্ত বিকাশ৷
পৃষ্ঠভূমিঃ
ভাৰতীয় ৰে’লে বিভিন্ন বিদেশী চৰকাৰ তথা ৰাষ্ট্ৰীয় ৰে’লৱেৰ সৈতে ৰে’ল ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাৰ বাবে এমঅ’ইউ/এমঅ’চিত স্বাক্ষৰিত কৰিছে৷ সহযোগিতাৰ চিহ্নিত ক্ষেত্ৰত উচ্চ গতিৰ ৰে’লগাড়ী, বৰ্তমানৰ গাড়ীসমূহৰ গতি বৃদ্ধি, বিশ্বমানৰ ষ্টেচনৰ বিকাশ, গধূৰ পৰিবহণ সঞ্চালন ৰে’ল পৰিকাঠামোৰ আধুনিকীকৰণ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে৷ এই সহযোগিতা ৰে’লৱে প্ৰযুক্তি তথা সঞ্চালনৰ জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান, প্ৰযুক্তিগত যাত্ৰা, প্ৰশিক্ষণ তথা ছেমিনাৰ আৰু কৰ্মশালাসমূহৰ জৰিয়তে পাৰস্পৰিক হিতৰ বাবে সম্পন্ন হ’ব৷

Cabinet
Cabinet apprised of MoU between India and the Russian Federation for the development of cooperation in transport education; and MoC between India and the Joint Stock Company "Russian Railways" on technical cooperation in the field of railways
01 NOV 2018 11:44AM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the following two instruments, namely, a Memorandum of Understanding (MoU) and a Memorandum of Cooperation (MoC), with Russia on 5th October, 2018:
1. MoU with the Ministry of Transport of the Russian federation for the development of cooperation in transport education for the development of cooperation in transport education.
2. MoC with the Joint Stock Company "Russian Railways" (RZD) on technical cooperation in the field of railways.
The MoUs/ MoCs provide a platform for Indian Railways to interact and share the latest developments and knowledge in the railway sector. The MoUs/ MoCs facilitate exchange of technical experts, reports and technical documents, training and seminars/ workshops focusing on specific technology areas and other interactions for knowledge sharing.
The MoU will envisage cooperation in the priority areas for the development of transport education. This would enable preparation of specific proposals in this area including their implementation within the framework of the Intergovernmental Russian-Indian Commission on Trade-Economic, Scientific-Technical and Cultural cooperation.
The MoC will enable technical cooperation in the following areas:-
1. Implementation of the project for upgrading the Nagpur- Secunderabad section to raise passenger trains speed up to 200 kmph (Semi High Speed) with possible extension of the section including other directions of Indian Railway (IR) network;
2. Implementation of a Single Traffic Control Center to manage mixed traffic at the regional level, divisional railway and/ or at the upper network level uniting all the IR's zonal railways;
3. Customization, organization of joint manufacture and implementation of a competitive signaling and interlocking system;
4. Supply and localization of turnout switches for Semi High Speed and above;
5. Training and advanced qualification improvement of Indian railway employees with the involvement of Russian railway-related higher education establishments;
6. Best practices in Freight Cargo operations; and
7. Joint development of multi modal terminals in India.
Background:
Ministry of Railways have signed MoUs/ MoCs for technical cooperation in the rail sector with various foreign Governments and National Railways. The identified areas of cooperation include high speed rail, speed raising of existing routes, development of world class stations, heavy haul operations and modernization of rail infrastructure etc. The cooperation is achieved through exchange of information on developments in areas of railway technology & operations, knowledge sharing, technical visits, training & seminars and workshops in areas of mutual interest.