ৰেচম মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় ৰেচম ব’ৰ্ডৰ শেহতীয়াকৈ বিকশিত কৰা ৰেচম পলুৰ কীটৰ বিষয়ে ঘোষণা
10 AUG 2018 3:53PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ৰেচম ব’ৰ্ড (চিএছবি)য়ে শেহতীয়াকৈ বীজৰ উৎপাদন বৃদ্ধি আৰু ৰেচম উৎপাদনৰ কৃষকসকলৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে মালবেৰী আৰু বান্য ৰেচমৰ ৰেচম কীট বিকশিত কৰিছে৷ বিশেষ কৃষি-জলবায়ু বিশিষ্ট স্থিতিৰ বাবে ৰেচম কীটৰ উন্নত সঁচ অতি আৱশ্যক৷
চিএছবিৰ দ্বাৰা বিকশিত গ্ৰীষ্ম প্ৰধান টাছাৰ ৰেচম কীট (বিডিআৰ-১০)ৰ সঁচৰ পৰম্পৰাগত ডাবা সঁচতকৈ ২১% অধিক উৎপাদনশীলতা থাকে৷ কৃষকসকলে ১০০টা ৰোগমুক্ত লেয়িঙৰ বিপৰীতে ৫২ কিলোগ্ৰাম পৰ্যন্ত ৰেচম কীট প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে৷ এই ৰেচম কীটবোৰৰ জৰিয়তে ঝাৰখণ্ড, ছট্টিশগড়, উৰিষ্যা, পশ্চিম বংগ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্য প্ৰদেশ, বিহাৰ, তেলেংগানা আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ কৃষকসকল উপকৃত হ’ব৷
ৰেচম কীটৰ মাল্টিভল্টিন এক্স বাইভ’ল্চিন মালবেৰী হাইব্ৰিডে প্ৰতি ১০০ টা ডিএলএফৰ বিপৰীতে ৬০ কিলোগ্ৰাম ৰেচম কীট উৎপাদন কৰিব পাৰে আৰু এই সঁচটো পূৰ্বৰ পিএম এক্স চিএছআৰ তুলনাত বহুগুণে উন্নত৷ উন্নত মানৰ ৰেচম আৰু উল্লেখযোগ্য কণী পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে এই সঁচটো কৰ্ণাটক, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, তামিলনাডু, তেলেংগানা আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলৰ বাবে উত্তম৷
এড়ী ৰেচম কীট (চি২) সঁচটো স্থানীয় সঁচত পোৱা যায় আৰু ই প্ৰতি ১০০ টা ডিএলএফত ২৪৭টা এড়ী ৰেচম কীট উৎপাদন কৰিব পাৰে৷ এই সঁচটো অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, বিহাৰ, মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্য প্ৰদেশ, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, উৰিষ্যা, ছিক্কিম, উত্তৰ প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড আৰু পশ্চিম বংগৰ কৃষকসকলৰ বাবে উত্তম৷
শেহতীয়াকৈ বিকশিত এই ৰেচম কীটে উৎপাদনশীলতা তথা গুণগততাৰ বাবে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাত সক্ষম হ’ব৷ উল্লেখ্য, বয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ কেন্দ্ৰীয় ৰেচম ব’ৰ্ড ৰেচম কীটৰ নতুন সঁচ বিকাশত জড়িত হৈছে৷

Ministry of Textiles
Central Silk Board Notifies Recently Developed Races of Silk Worm Seed
10 AUG 2018 3:53PM by PIB Delhi
Central Silk Board (CSB) has notified recently developed races of silkworm seed of mulberry and Vanya silk for increasing the productivity of cocoons and to increase the income of the farmers engaged in sericulture. Silk worm breeds for specific agro-climatic condition are essential for increasing the productivity of cocoons.
Tropical Tasar Silkworm (BDR-10)race developed by the CSB have 21% more productivity than the traditional Daba breed. Farmers can get upto 52 kg cocoons per 100 disease free layings (dfls). Thissilkworm breed will help the tribal farmers of Jharkhand, Chattishgarh, Odisha, West Bengal, Andhra Pradesh, Maharastra, Madhya Pradesh, Bihar, Telangana and Uttar Pradesh.
Multivoltine x Bivoltine Mulberry hybrid(PM x FC2)race of silkworm can produce 60 kg per 100 Dfls and the race is better than earlier race PM x CSR. Due to high quality silk and significant egg recovery, this race is suitable for the farmers of Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Telangana and Maharastra.
Eri Silkworm (C2)race has been found better than local breed and it can produce 247 numbers of Eri cocoons per 100 Dfls. This race is suitable for the farmers in Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Maharastra, Madhya Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Odisha, Sikkim, Uttar Pradesh, Uttarakhand and West Bengal.
The recently notified silkworm races will improve the income of the farmers by its enhanced productivity and quality. Central Silk Board under the Ministry of Textiles is engaged in applied research developing new breeds of races of silkworm seed and conducts extensive field trial before commercial use in the field.