প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছিংগাপুৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া প্ৰেছ বিবৃতি
01 JUN 2018 12:47PM by PIB Guwahati
মান্যবৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী
লী ছিয়ন লুং,
অভ্যাগত অতিথিবৃন্দ,
সংবাদমাধ্যমৰ প্ৰতিনিধিসকল,
জয়জয়তে মই প্ৰধানমন্ত্ৰী লীৰ ওচৰত কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। তেঁওৰ আতিথ্য আৰু সৌহাৰ্দ্যৰ কাৰণে। ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্ক মজবুত কৰিবলৈ তেঁও কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বাবে। লগতে আপোন বন্ধুত্বৰ বাবেও।
ভাৰত-ছিংগাপুৰৰ সম্পৰ্ক সঁচা অৰ্থত সামৰিক বুজাপৰাৰ মাজেৰে চলি আছে। আমাৰ সম্পৰ্কত কোনো অসহজতা নাই, বৰং আছে উষ্ণতা, সৌহাৰ্দ্য আৰু বিশ্বাস। আজিৰ আমাৰ বাৰ্তালাপত প্ৰধানমন্ত্ৰী লী আৰু আৰু মই লগ হৈ আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ প্ৰগতি সম্বন্ধে বিশ্লেষণ কৰিলো আৰু ভৱিষ্যতৰ কৰ্মপন্থাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিলো।
আমাৰ সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তিৰ দ্বিতীয়লানি আলোচনা সম্পূৰ্ণ হোৱাক লৈ মই বিশেষভাৱে সুখী হৈছো। কিন্তু আমি দুয়ো এই কথাত একমত যে দ্বিতীয়লানি আলোচনাই আমাৰ লক্ষ্য নহয়, এয়া এটা পৰ্যায় হে। আমাৰ অধিকাৰীয়ে অনতিপলমেই এই বুজাপৰাক আৰু অধিক উন্নত কৰিবলৈ আলোচনা আৰম্ভ কৰিব।
ভাৰতৰ বাবে ছিংগাপুৰ প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ স্ৰোত। তদুপৰি ভাৰতৰ দ্বাৰা বিদেশত হ’বলগীয়া বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ বাবে শীৰ্ষ লক্ষ্যস্থান। মই এইবাবে সুখী যে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে আছিয়ান (ASEAN)ক্ষেত্ৰ তথা অন্য দেশৰ বাবে ছিংগাপুৰক এক গতিক্ষেত্ৰ হিচাপে গণ্য কৰে।ছিংগাপুৰৰ কোম্পানীসমূহৰ দ্বাৰা ভাৰতত বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাই গৈ আছে।ভাৰতৰ উন্নতিয়ে ছিংগাপুৰক ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে অতুলনীয় সুযোগ দিয়ে। কালি বিয়লি ছিংগাপুৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কোম্পানীসমূহৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলৰ সৈতে ঘূৰণীয়া মেজমেলত বহাৰ সময়ত ভাৰতৰ প্ৰতি তেঁওলোকৰ বিশ্বাস প্ৰত্যক্ষ কৰি মই বহুত সুখী হৈছো।
ভাৰত আৰু ছিংগাপুৰৰ মাজত বিমান চলাচল দ্ৰুতগতিৰে বৃদ্ধি পাব লাগিছে। দুয়ো পক্ষই শীঘ্ৰেই দ্বিপাক্ষিক বিমান সেৱা চুক্তিৰ সমীক্ষা আৰম্ভ কৰিব।
আমি দুয়োজনে নিজৰ ডিজিটেল অংশীদ্বাৰিত্ব আৰম্ভ হোৱাক লৈ অত্যন্ত সুখী। এয়া অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ লগতে প্ৰাকৃতিক অংশীদাৰীত্বৰো ক্ষেত্ৰ।কালি বিয়লি ছিংগাপুৰত RuPay,BHIM আৰু UPI-আধাৰিত ধন প্ৰেৰণ কৰিব পৰা এপসমূহৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুকলিকৰণে আমাৰ অংশীদাৰীত্বৰ নতুন চিন্তাধাৰাকেই দৰ্শাইছে।ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ দ্বাৰা আমি ভাৰতত এক তথ্য কেন্দ্ৰ নীতি তৈয়াৰ কৰিম।
আজি মই নায়ং টেকন’ল’জী ইউনিভাৰ্ছিটীত বহুতো বুজাপৰা হোৱা প্ৰত্যক্ষ কৰিম, যিবোৰে উচ্চ শিক্ষা, বিজ্ঞান-প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ দিশত আমাৰ সহযোগ আৰু অধিক বঢ়াব। দক্ষতা বৃদ্ধি, পৰিকল্পনা আৰু নগৰীয়া উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগত বেছ প্ৰগতি হৈছে।
আমি ভাৰতৰ ১১৫ খন অভিলাষী জিলাত পানীৰ বাবে নতুন দিশৰ সূচনা হোৱা দেখিছো। আাজি আৰু কালি আমি কৰা চুক্তিসমূহে এই সহযোগক এক নতুন স্তৰলৈ লৈ যাব। এই গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰসমূহে ভাৰতৰ যুৱচামক লাভৱান্বিত কৰিব ।
আমি আমাৰ সামৰিক বুজপৰাত প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিছো। এই সম্পৰ্কসমূহৰ অহৰহ বৃদ্ধিক আমি আদৰণি জনাইছো।SIMBEX ৰ ২৫ বৰ্ষ পূৰ্তিত মই ভাৰত আৰু ছিংগাপুৰৰ নৌসেনাসকললৈ মই অভিনন্দন যাচিছো। শীঘ্ৰেই আমি ত্ৰিপাক্ষিক নৌসেনা অনুশীলন আৰম্ভ কৰিম। বাৰে-বাৰে হ’বলগীয়া নৌসৈনিক অনুশীলন তথা নৌসৈনিক সহযোগৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নৌসেনাৰ মাজত সৈন্য সঞ্চালন সম্পৰ্কীয় চুক্তি সম্পন্ন হোৱাৰ বাবেও মই আদৰণি জনাইছো।
আগন্তুক সময়ত চাইবাৰ নিৰাপত্তা আৰু উগ্ৰপন্থা তথা সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাটো আমাৰ সহযোগিতাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হ’ব। আমি উভয়েই নিজ নিজ দেশৰ বাবে এই ক্ষেত্ৰসমূহক সবাতোকৈ ডাঙৰ বিপদ হিচাপে গণ্য কৰি আহিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী লী আাৰু মই বিশ্বজনীন তথা আঞ্চলিক প্ৰত্যাহ্বান প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নিজৰ নিজৰ চিন্তা আগবঢ়াই লৈ গৈছো। আমি দুয়ো সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা সম্পৰ্কে কৰা নিজ নিজ সিদ্ধান্তভিত্তিক বিবেচনা পুনৰবাৰ গমিপিতি চাইছো আৰু নীতি আধাৰিত নিৰ্দেশৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা দেখুৱাইছো।
আমি মুকলি, স্থিৰ, আৰু উচিত আন্তঃ ৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য নীতি বাহাল ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো সহমত ব্যক্ত কৰিছো।
মই আছিয়ান (ASEAN)ৰ নেতৃত্ব প্ৰদানকাৰী সংস্থাসমূহৰ মাধ্যমেৰে আছিয়ান এৈক্যৰ মহত্ব, ইয়াৰ কেন্দ্ৰীয় বা ক্ষেত্ৰীয় স্থিৰতা বৃদ্ধি কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো জোৰ দিছো। মই RECP বুজাপৰা তৎকালে হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃঢ় প্ৰতিবদ্ধতাৰ বিষয়েও কৈছো তথা উচিত, সন্তুলিত আৰু ব্যাপক চুক্তিৰ আশা ব্যক্ত কৰিছো।
আজি বিয়লি হ’বলগীয়া ছাংগ্ৰি লা চুক্তিত মই ইণ্ডো-পেচিফিক ক্ষেত্ৰত শান্তি আৰু সমৃদ্ধি সম্পৰ্কে ভাৰতীয় দৃষ্টিকোণৰ পৰা নিজস্ব অভিব্যক্তি প্ৰকাশ কৰিব বিচাৰো।ছাংগ্ৰি লা চুক্তিৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱা বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী লীক ধন্যবাদ জনাবলৈকো বিচাৰো।
মই প্ৰধানমন্ত্ৰী লী আৰু তেঁওৰ পাৰিষদবৰ্গক পৰিবৰ্তনকামী নেতৃত্বৰ বাবে মোৰ শুভকামনা জনাইছো। মই জানো ছিংগাপুৰৰ নতুন নেতাগৰাকীয়ে নিজৰ চমকপ্ৰদ শাসনকাল বৰ্তাই ৰাখিব।লগতে এই মহান দেশখনক জনসেৱাৰ সেই ভাৱনা তথা পৰম্পৰাৰে সৈতে আগবঢ়াই নিব।
ধন্যবাদ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister during visit to Singapore
01 JUN 2018 12:47PM by PIB Delhi
His Excellency,
Prime Minister Lee Hsien Loong,
Distinguished Delegates,
Member of Media,
First of all, I express my gratitude to Prime Minister Lee for his hospitality and harmony, for his persistent efforts towards strengthening relations with India and also for our personal friendship.
India-Singapore relations fulfill the criterion of strategic partnership in the true sense. There is no uneasiness in our relationships, rather it has only warmth, harmony and faith. In our discussions today, Prime Minister Lee and I together reviewed progress in our bilateral relations and discussed the roadmap for the future.
I am especially happy about the completion of the second review of our Comprehensive Economic Cooperation Agreement. But both of us agree that second review is not our destination, it is just a halt. Our executives will soon start discussions to upgrade and improve this agreement.
Singapore is an important source of foreign direct investment for India. And it is the top destination for India to make investments abroad. I am happy that Indian companies use Singapore as a spring-board for the ASEAN region and other countries. Investment by companies in Singapore to India is growing. India's progress provides unmatched opportunities to Singapore in its key areas. In the last evening’s round table with CEO’s of prominent Singapore companies, I was glad to see their faith in India.
Air traffic between India and Singapore is growing rapidly. Both sides will soon review the bilateral air services agreement.
We both are very pleased with the start of our digital partnership. It is an area of natural partnership with unlimited possibilities. International launch of a remittance app based on UPI, RuPay and BHIM in Singapore last evening reflects Digital India and our spirit of freshness in this partnership. Under Digital India, we will create a data center policy in India.
Today I will see many agreements being signed at theNanyang Technological University, which will further enhance our cooperation in higher education, science, technology and innovation. There has been good progress in our cooperation in the areas of Skill Development, Planning and Urban Development.
We have seen the introduction of new initiatives for water in 115 aspirational districts of India. The agreements that we have signed yesterday and today will take this cooperation to a new level. These will eventually benefit the youth of India including rural areas.
We have emphasized the importance of defence and security in our strategic partnership. We welcome the continuous increase in these relations. I congratulate the navies of India and Singapore on 25th anniversary of SIMBEX. Soon we will start the tripartite naval exercises too. Considering regular exercises and naval cooperation, I welcome the completion of a logistics agreement between the navies.
Combating cyber security, extremism and terrorism will be an important area of our cooperation in the coming days. We consider them to be among the biggest threats to our countries.
Prime Minister Lee and I shared our concerns on global and regional challenges. We both have reaffirmed our principled views on maritime security and highlighted our commitment to a Rules Based Order.
We have also agreed on the need to maintain open, stable and fair international trade regime.
I have also emphasized the importance of ASEAN unity, its centrality and regional sustainability, through the institutions led by ASEAN. I also conveyed India's firm commitment to an early conclusion of the RCEP Agreement and hoped for a fair, balanced and comprehensive agreement.
In the Shangri La Dialogue of today evening, I want to express India's perspective on peace and prosperity in the Indo-Pacific region. I would like to thank Prime Minister Lee for inviting me to the Shangri-La Dialogue.
I conveyed my best wishes to Prime Minister Lee and his whole team for successful transition of the leadership. I know that the new leaders of Singapore will continue with their glorious legacy. And will take this great country forward with the same spirit and tradition of serving the people.
Thank You.
Many many thanks.