কেবিনেট
কেবিনেটৰ ত্ৰিপুৰাৰ আগৰতলা বিমানবন্দৰৰ নাম পৰিৱৰ্তন কৰি মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম মাণিক্য কিশোৰ বিমানবন্দৰ, আগৰতলা নামাকৰণ কৰাত অনুমোদন
04 JUL 2018 2:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ত্ৰিপুৰাৰ আগৰতলাৰ বিমানবন্দৰৰ নাম পৰিৱৰ্তন কৰি মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম মাণিক্য কিশোৰ বিমানবন্দৰ, আগৰতলা হিচাপে নামাকৰণ কৰাত অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ এই সিদ্ধান্ত ত্ৰিপুৰাৰ জনসাধাৰণৰ দীৰ্ঘদিন ধৰি চলি অহা দাবী তথা ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ দ্বাৰা মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম মাণিক্য কিশোৰক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰাৰ উদ্দেশ্যে গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
পৃষ্ঠভূমিঃ
মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম মাণিক্য কিশোৰ ১৯২৩ চনত ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যৰ ৰজা হয়৷ তেওঁ এজন বিদ্বান আৰু বিক্ৰমী শাসক আছিল৷ মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম মাণিক্য কিশোৰৰ দ্বাৰা দান কৰা ভূমিত ১৯৪২ চনত আগৰতলা বিমানবন্দৰৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল৷ তেওঁ এজন দূৰদৃষ্টিসম্পন্ন শাসক আছিল আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ যাত্ৰা কৰিছিল তথা ত্ৰিপুৰাৰ বিকাশৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল৷ তেওঁৰ প্ৰয়াসৰ ফলতেই আগৰতলাত এক এৰোড্ৰ’মৰ নিৰ্মাণ হ’ল যি বৰ্তমান পূৰ্বোত্তৰ ক্ষেত্ৰৰ দ্বিতীয় সৰ্বব্যস্ত বিমানবন্দৰ৷ ই ত্ৰিপুৰাক আকাশী পথেৰে সংযোজিত কৰিছে৷ সেইবাবে তেওঁৰ নামানুসৰি আগৰতলা বিমানবন্দৰৰ নাম ৰখা হৈছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম মাণিক্য কিশোৰৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলী জ্ঞাপন কৰা হৈছে৷

Cabinet
Cabinet approves renaming of Agartala Airport, Tripura as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala
04 JUL 2018 2:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today gave its approval to rename the Agartala Airport in Tripura as ‘Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala. The decision comes in the wake of the long pending demand of people of Tripura as well as the Tripura Government for paying tribute to Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore.
Background
Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore, who ascended the throne of the erstwhile Tripura Princely State in 1923, was an enlightened and benevolent ruler. Agartala Airport was constructed in 1942 on the land donated by Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore. As a visionary ruler, who had travelled extensively across the globe, he took several steps for the all-round development of Tripura. Due to his initiative, an aerodrome at Agartalawas constructed that has evolved as the second busiest airport in the North East and provides crucial air connectivity to Tripura. Hence, it is apt to rename the Agartala Airport after his name, which will be a befitting tribute to Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore.