প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্য প্ৰদেশত প্ৰধানমন্ত্ৰী; মোহনপুৰা জলসিঞ্চন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গিত
23 JUN 2018 2:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মোহনপুৰা জলসিঞ্চন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰে৷ এই প্ৰকল্পই ৰাজগড় জিলাৰ কৃষি পথাৰত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা আগবঢ়াব৷ ইয়ে অঞ্চলটোৰ বাসিন্দালৈ খোৱাপানীও যোগান ধৰিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন খোৱা পানী আঁচনিৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব৷
মোহনপুৰাত এক বৃহৎ ৰাজহুৱা সভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীত তেওঁৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে৷ ৰাষ্ট্ৰ সদায় নিজৰ শক্তি আৰু প্ৰচেষ্টাৰ বলতহে সুৰক্ষিত হয় বুলি ড০ মুখাৰ্জীয়ে কোৱা বাৰ্তা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঔদ্যোগিক নীতি, শিক্ষা আৰু মহিলা সৱলীকৰণ আদিৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ড০ মুখাৰ্জীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে৷ তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ড০ মুখাৰ্জীয়ে শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু সুৰক্ষাত সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিছিল৷ স্কিল ইণ্ডিয়া মিছন, স্মাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া, মুদ্ৰা যোজনা আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়া আদিৰ দৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহত ড০ মুখাৰ্জীৰ সপোন সোমাই আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজগড় জিলা হ’ল কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে চিনাক্ত কৰা আকাংক্ষিত জিলাসমূহৰ অন্যতম আৰু ইয়াৰ উন্নয়নমূলক কাম এতিয়াৰে পৰা ক্ষিপ্ৰ গতিত আৰম্ভ হ’ব৷ দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ২১ শতিকাত ভাৰতবৰ্ষক সফলতাৰ নতুন শিখৰলৈ নিয়াৰ দিশত বলিষ্ঠভাৱে কাম কৰি আছে৷ কৃষি খণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ জলসিঞ্চনযুক্ত অঞ্চল বৃদ্ধি হোৱা বুলি উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে ৰাজ্যৰ জলসিঞ্চন ব্যৱস্থা উন্নত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই আগুৱাব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সঞ্চয় যোজনাৰ অধীনত ৰাজ্যত ১৪ টা প্ৰকল্প ৰূপায়ন কৰহা হ’ব বুলিও তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে৷ ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছইল হেল্থ কাৰ্ড, ফচল বীমা যোজনা, ই-নাম আদিৰ দৰে কেন্দ্ৰই ৰূপায়ন কৰা বিভিন্ন কৃষি আঁচনিৰ কথা আলোচনা কৰে৷ তেওঁ উজ্জ্বলা যোজনা আৰু মুদ্ৰা যোজনাৰ লাভালাভ সন্দৰ্ভতো মত ব্যক্ত কৰে৷

Prime Minister's Office
PM in Madhya Pradesh: dedicates Mohanpura Irrigation Project to the Nation
23 JUN 2018 2:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today dedicated the Mohanpura Project to the Nation. This project will facilitate irrigation of agricultural land in Rajgarh district. It will also provide drinking water to villages in the area. The Prime Minister also laid the foundation stone of various drinking water schemes.
Addressing a large public gathering at Mohanpura, the Prime Minister paid homage to Dr. Syama Prasad Mukherjee on his death anniversary. He recalled Dr. Mukherjee’s message that a Nation can be secured only through its own energy and efforts. He recalled Dr. Syama Prasad Mukherjee’s contributions in various fields such as industrial policy, education, and women empowerment. He said Dr. Mukherjee placed the highest emphasis on education, health and security. He said the schemes of the Union Government such as Skill India Mission, Start Up India, Mudra Yojana, and Make in India, all have elements of Dr. Mukherjee’s vision.
The Prime Minister said that Rajgarh district is among the Aspirational Districts identified by the Government, and development work will now be speeded up here. He said the Union Government, keeping in mind the needs of the country, placing faith in its capabilities, is working towards taking India to new heights in the 21st century. He appreciated the Government of Madhya Pradesh, for the work done by it in the agriculture sector, and for its development initiatives. He praised the State Government for the increase in irrigated area in the State. He said the Union Government will walk shoulder to shoulder with the State Government in supporting the irrigation targets of the State. He said 14 projects are also being implemented in the State under the Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana. He added that emphasis is also being given to micro-irrigation.
The Prime Minister mentioned various initiatives being taken by the Union Government for the agricultural sector, such as soil health cards,FasalBimaYojana, e-NAM etc. He also spoke of the benefits of the Ujjwala Yojana and the Mudra Yojana.