Ministry of Railways
7 New Trains Dedicated to Bihar, Including 3 Amrit Bharat Express and 4 Passenger Trains
Union Minister Ashwini Vaishnaw and Deputy Chief Minister Samrat Choudhary Flag Off New Trains; Total Amrit Bharat Express Services Rises to 30 Across Country, with 26 Services Originating from Bihar
Passenger Trains to Enhance Connectivity within Bihar; Amrit Bharat Express to Connect Bihar with Telangana, Rajasthan, and Delhi
Bihar’s Annual Railway Budget Rises from ₹1,000 Crore Before 2014 to ₹10,000 Crore in 2025, With Around ₹1 Lakh Crore Projects Underway: Ashwini Vaishnaw
21 Major Railway Projects like New Lines, Gauge Conversion, Doubling or Adding 3rd & 4th lines etc. Fully Commissioned in Bihar Since 2014, Including Patna & Munger Rail-Cum-Road Bridges
29 SEP 2025 2:32PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology Ashwini Vaishnaw, along with Bihar Deputy Chief Minister Samrat Choudhary, today flagged off a total of seven new trains in Bihar, including three Amrit Bharat Express trains. These new trains will provide a new dimension to connectivity in Bihar and offer passengers enhanced travel services. With the inauguration of these new trains, Bihar now has a total of 26 Amrit Bharat Express services operational out of the 30 services, running across the country.
The Muzaffarpur–Charlapalli Amrit Bharat Express is the first Amrit Bharat train from Muzaffarpur to South India, while the Chhapra–Anand Vihar Amrit Bharat Express became the sixth Amrit Bharat train from Bihar to Delhi.
This state-of-the-art indigenous train will provide passengers with a fast, safe, and comfortable travel experience. These trains will strengthen Bihar’s connectivity with different parts of the country, particularly North and South India. Their operations will boost economic activities in the state and create new opportunities in tourism, trade, and employment.
During the occasion, speaking via video conference, the Union Minister said that the pace of development in Bihar is such that the state is set to emerge as a golden state in the near future. These trains will provide a new level of connectivity in Bihar, enhancing convenience for passengers and accelerating the state’s overall development. The Union Minister added that since PM Modi assumed office in 2014, he has prioritized the Railways, with a special focus on the States. The Minister noted that earlier, the annual railway budget for Bihar was only around ₹1,000 crore before 2014, whereas today it stands at about ₹10,000 crore. He said PM Modi has presented a significant vision for Bihar’s development, with projects worth around ₹1 lakh crore underway in Bihar. He also said the state’s railway network has been fully electrified, and 1,899 km of new track has been laid.
Developed by Indian Railways, the Amrit Bharat Express has become a symbol of modernization in the country’s railway system. The train is not just a fast and affordable travel option, but it also comes equipped with advanced features such as semi-automatic couplers, fire detection systems, sealed gangways, and talk-back units. For the first time, such an advanced technology has been introduced in non-AC coaches enhancing passenger safety.
This marks an important step towards realizing the vision of “Viksit Bihar Se Viksit Bharat” (Developed India through a Developed Bihar).
Brief Details of Amrit Bharat Express Trains:
1. Darbhanga – Ajmer (Madar) Amrit Bharat Express
2. Muzaffarpur – Hyderabad (Charlapalli) Amrit Bharat Express
3. Chapra – Delhi (Anand Vihar Terminal) Amrit Bharat Express
Keeping in mind the needs of the common public in rail services, Union Minister Ashwini Vaishnaw and Deputy CM Samrat Choudhary also flagged off four passenger trains.
Brief Details of Passenger Trains:
1. Patna – Buxar Passenger
2. Jhajha – Danapur Passenger
3. Nawada – Patna Passenger
4. Patna – Islampur Passenger
Highlighting some key railway projects completed in the state, the Minister said that the 28 km Patna Rail-cum-Road Bridge, 15 km Munger Rail-cum-Road Bridge, and the long-awaited Kosi Bridge have all been completed.
Important Projects Fully Commissioned since 2014
1. Patna Rail-cum-Road Bridge
2. Munger Rail-cum-Road Bridge
3. Kosi Bridge
4. Daniawan–Biharsharif New Line
5. Chandan–Banka New Line
6. Rampurhat–Mandarhill New Line
7. Maharajganj–Masrakh New Line
8. Rajgir–Tilaiya & Natesar–Islampur New Line
9. Mansi–Saharsa–Purnia Gauge Conversion
10. Jaynagar–Narkatiaganj Gauge Conversion
11. Kaptanganj–Chapra Gauge Conversion
12. Sakri–Nirmali & Saharasa–Forbesganj Gauge Conversion
13. Mansi–Saharsa–Saharasa–Purnia & Banmankhi–Bihariganj Gauge Conversion
14. Sahibganj–Pirpainti Doubling
15. Maheshkunth–Thanabhpur Doubling
16. Hajipur–Ramdayalu Nagar Doubling
17. Pirpainti–Bhagalpur Doubling
18. Bakhtiyarpur–Barh Doubling
19. Kiul–Gaya Doubling
20. Hajipur–Bachhwara Doubling
21. Darbhanga Bypass
Additionally, the Araria–Galgalhia (Thakurganj) New Line has been completed and will be inaugurated shortly.
Main Projects Under Execution
New Lines: Sakri–Hasanpur, Khagaria–Kusheshwarsthan, Kursela–Bihariganj, Tilaiya–Koderma, Hajipur–Sugauli, Sitamarhi–Sheohar, Chhapra–Muzaffarpur, Araria–Supaul, Vikramsihla–Katareah (incl. Ganga Bridge), Jhajha–Batia, Pirpainti–Jasidih, Chhitautini–Tumkui Road, Jalalgarni–Kishanganj, Jogbani–Biratnagar, Aurangabad Terminal–Anugrah Narayan Road, Jaynagar–Bijalpura, Dhanbad–Sonngar, etc.
Doubling 3rd/4th Line Works: Samastipur–Darbhanga, Sagauli–Valmikinagar, Muzaffarpur–Sagauli, Narkatiaganj–Darbhanga–Sitamarhi–Muzaffarpur, Chhapra–Ballia, Katihar–Kumedpur, Barauni–Bachhwara (3rd & 4th Line), Sonnagar–Andal (3rd & 4th Line), Punarakh–Bhaktiyarpur (3rd & 4th Line), etc.
Union Minister Vaishnaw added that work is ongoing on several other projects, and planning for additional projects is underway. Currently, 13 Amrit Bharat Express trains i.e. 26 services are operating in Bihar, covering 42 stops across 25 districts. In addition, 10 pairs of trains (20 services) of Vande Bharat services cover 28 districts. The state also has Namo Bharat Rapid Rail services in operation.
These new trains originating from Bihar will make travel across different regions of the state more convenient, boosting economic and social activities. The purpose of these trains is not only to provide better connectivity but also to offer passengers safe, fast, and comfortable travel.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିହାର ପାଇଁ ୭ଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ
୭ଟି ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟରେ ୩ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ୪ଟି ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍
29 SEP 2025 2:32PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ବିହାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଜି ବିହାରରେ ମୋଟ ସାତୋଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ତିନୋଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ବିହାରରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଯାତ୍ରା ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ସହିତ, ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୩୦ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସେବା ମଧ୍ୟରୁ ବିହାରରେ ମୋଟ ୨୬ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି।
ମୁଜାଫରପୁର-ଚାର୍ଲାପାଲି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହେଉଛି ମୁଜାଫରପୁରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତକୁ ଯାଉଥିବା ପ୍ରଥମ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ଯେତେବେଳେ ଛାପରା-ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ବିହାରରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଯାଉଥିବା ଷଷ୍ଠ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପାଲଟିଛି।
ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ସହିତ ବିହାରର ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ବିକାଶର ଗତି ଏପରି ଯେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ରାଜ୍ୟ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ବିହାରରେ ସଂଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ସ୍ତର ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୪ରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରଠାରୁ, ସେ ରେଳକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିହାରର ବାର୍ଷିକ ରେଳ ବଜେଟ୍ ମାତ୍ର ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ବିହାରରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟର ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୮୯୯ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ଟ୍ରାକ୍ ବିଛାଯାଇଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ, ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଦେଶର ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଧୁନିକୀକରଣର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ଏହି ଟ୍ରେନ୍ କେବଳ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ମିତବ୍ୟୟୀ ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏଥିରେ ସେମି-ଅଟୋମାଟିକ୍ କପଲର୍, ଅଗ୍ନି ଆଲାର୍ମ ସିଷ୍ଟମ୍, ସିଲ୍ ଗ୍ୟାଙ୍ଗୱେ ଏବଂ ଟକ୍-ବ୍ୟାକ୍ ୟୁନିଟ୍ ଭଳି ଉନ୍ନତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଅଣ-ବାତାନୁକୂଳିତ କୋଚଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏପରି ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। "ବିକଶିତ ବିହାରରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ଦରଭଙ୍ଗା-ଆଜମେର (ମଦର) ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ମୁଜାଫରପୁର-ହାଇଦ୍ରାବାଦ (ଚାର୍ଲାପାଲି) ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଓ ଛପ୍ରା-ଦିଲ୍ଲୀ (ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ) ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ । ସେହିପରି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ପାଟନା-ବକ୍ସର, ଝାଝା-ଦାନପୁର, ନୱାଡା-ପାଟନା ଓ ପାଟନା-ଇସଲାମପୁର ।
ରାଜ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବା କିଛି ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୮ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପାଟନା ରେଳ-ସହ-ରୋଡ୍ ସେତୁ, ୧୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ମୁଙ୍ଗେର ରେଳ-ସହ-ରୋଡ୍ ସେତୁ ଏବଂ ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ କୋଶୀ ସେତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।
ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ :
ନୂତନ ଲାଇନ: ସାକ୍ରି-ହାସନପୁର, ଖାଗରିଆ-କୁଶେଶ୍ୱରସ୍ତାନ, କୁର୍ସେଲା-ବିହାରୀଗଞ୍ଜ, ତିଲୟା-କୋଡର୍ମା, ହାଜିପୁର-ସୁଗୁଲି, ସୀତାମାରହି-ଶୋହର, ଚାପରା-ମୁଜାଫରପୁର, ଆରାରିଆ-ସୁପାଲ, ବିକ୍ରମଶିଲା-କାଟାରିଆ, ଜାଜା ବ୍ରିଜ, ଚିତାଉଟିନି-ତୁମ୍କୁଇ ରୋଡ୍, ଜାଲାଲଗର୍ନି-କିଶାନଗଞ୍ଜ, ଜୋଗବାନୀ-ବିରାଟନଗର, ରଙ୍ଗାବାଦ ଟର୍ମିନାଲ୍-ଅନୁଗ୍ରା ନାରାୟଣ ରୋଡ୍, ଜୟନଗର-ବିଜଲପୁରା, ଧନବାଦ୍-ସୋନଗର ଇତ୍ୟାଦି । ସେହିପରି ତୃତୀୟ / ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଲା ସମଷ୍ଟିପୁର-ଦାରବଙ୍ଗା, ସୁଗୁଲି-ଭାଲମିକିନଗର, ମୁଜାଫରପୁର-ସୁଗୁଲି, ନର୍କଟିୟଗଞ୍ଜ-ଦାରବଙ୍ଗା-ସୀତାମାରୀ-ମୁଜାଫରପୁର, ଚାପ୍ରା-ବାଲିଆ, କାଟିହର-କୁମେଦପୁର, ବାରୁନି-ବଚ୍ଚରା (୨ୟ) ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ), ସୋନନଗର-ଆଣ୍ଡାଲ (ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ), ପୁନର୍ଖ-ବକ୍ତିୟାରପୁର (ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ), ଇତ୍ୟାଦି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି, ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ବିହାରରେ ୧୩ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ, କିମ୍ବା ୨୬ଟି ସେବା ଚାଲୁଛି, ଯାହା ୨୫ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୪୨ଟି ଷ୍ଟପେଜ୍ କଭର କରୁଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ୧୦ଟି ଯୋଡ଼ା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ (୨୦ଟି ସେବା) ୨୮ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ କଭର କରୁଛି। ରାଜ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ସେବା ମଧ୍ୟ ଚାଲୁଛି। ବିହାରରୁ ବାହାରିଥିବା ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।