Ministry of Chemicals and Fertilizers
Department of Chemicals and Petrochemicals Gears up for Special Campaign 5.0 with Renewed Focus on E-Waste Disposal, Cleanliness & Workplace Efficiency
Special Campaign 4.0 Registers Major Achievements in Cleanliness, Grievance Redressal, and Record Management
CIPET, IPFT, HOCL, and HIL Drive Collective Action Towards Clean Governance and Administrative Reforms
16 SEP 2025 4:02PM by PIB Delhi
As the Government of India now prepares for Special Campaign 5.0, scheduled from 2nd to 31st October 2025, DCPC reaffirms its commitment to efficient administration and clean governance. The Special Campaign 5.0 focuses on disposal of e-Waste as per E-Waste Management Rules 2022 of MoEFCC, space management, and enhancing workplace experience of field offices.
The Special Campaign 4.0, held from 2nd October 2023 to 31st October 2024, registering significant achievements in record management, grievance redressal, scrap disposal, and cleanliness drives was successfully concluded.
Under Special Campaign 4.0, the DCPC headquarters actively participated in wide-ranging activities in record management and public service delivery:
• 2,443 physical files were identified, with 231 reviewed and weeded out for space efficiency.
• In electronic records, 4,656 e-files and 5,698 e-receipts were identified, with 851 e-files and 2,881 e-receipts reviewed.
• The Department received three public grievances, of which two were successfully resolved during the campaign.
• Monitoring of eight Parliamentary Assurances (five under the Chemical Division and three under the Petrochemical Division) was also carried out.
• Cleanliness and space optimization drives were conducted by removing obsolete furniture, records, and other redundant items, resulting in a more efficient and employee-friendly workplace environment.
The Department’s Public Sector Undertakings and Autonomous Bodies — CIPET, IPFT, HOCL, and HIL — played an active role in the campaign:
• CIPET reviewed 5,000 physical files, examined 691, and conducted 29 cleanliness drives across its campuses.
• IPFT reviewed 30 out of 400 identified files and carried out 2 cleanliness activities.
• HOCL identified 600 physical files and reviewed 230, and is gearing up for active participation in Campaign 5.0.
• HIL reviewed 100 out of 250 files and conducted 2 cleanliness drives.
Collectively, 43 cleanliness activities were undertaken by the PSUs and Institutes, out of which 33 were successfully completed, reflecting a strong departmental culture of environmental responsibility and process improvement.
DCPC is actively engages in strategic preparation for Special Campaign 5.0 with a broadened scope, emphasizing on:
• Identification of cleanliness campaign sites for sustained Swachhata activities.
• Planning for space management and beautification of offices to enhance workplace efficiency
• Identification and disposal of e-waste items as per the procedure laid down by MoEFCC.
• Identification of scrap and redundant items with disposal as per GFR guidelines.
• Review of pending references from MPs, PMO, State Governments, and Inter-Ministerial Cabinet Notes.
• Monitoring of Parliamentary Assurances pending for more than 3 months to ensure timely compliance.
• Disposal of pending public grievances and appeals (including CPGRAMS and other sources) in a time-bound manner.
• Simplification of rules and processes, identifying procedures that can be streamlined for improved governance.
• Record Management: reviewing files, recording and weeding out old files, and closing e-files for better space utilization and efficiency.
Through its efforts in Special Campaign 4.0 and the forward-looking agenda of Special Campaign 5.0, the Department of Chemicals and Petrochemicals continues to align itself with the Government’s broader objective of transparency, efficiency, and sustainability in public administration. The Department remains committed to achieving the goals of clean governance, responsive public service delivery, and enhanced workplace productivity.

কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
ই-ৱেষ্ট লোইশিনবা, লু-নানবা অমসুং থবক শুফম ফজনা থম্বদা মীৎয়েং থমদুনা কেমিকেলস অমসুং পেত্রোকেমিকেলস দিপার্তমেন্তনা স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ গী থৌরাং তৌরে
স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ দা লু-নানবা, খুদোংচাদবশিং কোকহনবা অমসুং রেকোর্দ ফজনা থম্বদা মাইপাকখি
লু-নানবা লৈঙাক অমসুং লৈবাক ঙাকপদা অওনবশিং পুরক্নবা সিপেত, আই.পি.এফ.তি, ঐচ.ও.সি.এল অমসুং ঐচ.আই.এলনা অপুনবা থবক পায়খৎলে
16 SEP 2025 4:02PM by PIB Imphal
লাক্লিবা ওক্তোবর ২ দগী ওক্তোবর ৩১, ২০২৫ ফাওবা স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ পাংথোক্নবা ভারত সরকারনা হৌজিক থৌরাং তৌরে। ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেষ্ট অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিষ্ট্রিগী ই-ৱেষ্ট মেনেজমেন্ত রুলস, ২০২২ গী মতুংইন্না ই-ৱেষ্ট লোইশিনবদা মীৎয়েং অমা থমদুনা, ফিল্দ ওফিশিংদা থবক শুনবা মফমশিং হাংহন্নবা অমসুং ফিল্দ ওফিসশিং থবক শুবা নুংঙাইনবা স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ না পান্দম থম্লি।
ওক্তোবর ২ দগী ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ ফাওবা পাংথোকখিবা স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ দা লু-নানবগী থবকশিং পায়খৎখি, মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং মাইপাক্না কোকহনখি, অরিবা রেকোর্দশিং অমসুং ফাইলশিং লৌথোক্তুনা রোমগী ওফিস স্পেস হাংহনখি, হেন্না নুংঙাইবা থবক শুফম ওইহনখি অমসুং লু-নানবগী থবকশিং মাইপাক্না পাংথোকখি।
স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ দা দি.সি.পি.সি হেদক্বাতরশিং শরুক য়াখি অমসুং রেকোর্দ থমজিনবা অমসুং মীয়ামগী থবকশিং পাংথোকখি:
• ফাইল ২৪৪৩ খঙদোক্লে অমসুং ২৩১ হন্না য়েংশিল্লে অমসুং মফম হাংনবা লৌথোকখ্রে।
• ই-ফাইল ৪৬৫৬ অমসুং ই-রিসিফ মশক খঙদোক্লে অমসুং ই-ফাইল ৮৫১ অমসুং ই-রিসিফ ২৮৮১ অমুক হন্না য়েংশিল্লে।
• দিপার্তমেন্তনা মীয়ামগী খুদোংচাদবা অহুম মাইপাক্না ৱারোইশিন পুরকখ্রে।
• পর্লিয়ামেন্তরি এসুরেন্স নিপান য়েংশিনবগী থবক পাংথোকখ্রে।
• অমনবা ফর্নিচরশিং, রেকোর্দশিং অমসুং শীজিন্নদ্রবা পোৎলমশিং লৌথোক্তুনা মফমশিং হাংহল্লে অমসুং থবক শুফম হেন্না নুংঙাইহল্লে।
দিপার্তমেন্তগী পি.এস.য়ুশিং অমসুং ওতোনোমস বোদিশিং - সিপেত, আই.পি.এফ.তি, ঐচ.ও.সি.এল অমসুং ঐচ.আই.এলনা কেম্পেন্দা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি:
• সিপেতনা ফাইল ৫০০০ য়েংশিনখি, মসিগী কম্পেশিংদা লু-নানবগী থবক ২৯ পাংথোকখি।
• আই.পি.এফ.তিনা ফাইল ৪০০ মশক খঙদোকপগী মনুংদা ৩০ হন্না য়েংশিনখি অমসুং লু-নানবগী থবক ২ পাংথোকখি।
• ঐচ.ও.সি.এলনা ফাইল ৬০০ মশক খঙদোকপগী মনুংদা ২৩০ হন্না য়েংশিনখি অমসুং স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ গী থৌরাং তৌরে।
• ঐচ.আই.এলনা ফাইল ২৫০ মশক খঙদোকপগী মনুংদা ১০০ হন্না য়েংশিনখি অমসুং লু-নানবগী থবক ২ পাংথোকখি।
•
পি.এস.য়ুশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিংনা অপুনবা ওইনা লু-নানবগী থবক ৪৩ পাংথোকপদা থবক ৩৩ মাইপাক্না লোইশিনখ্রে।
দি.সি.পি.সিনা স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০ গীদমক মপুংফানা থৌরাং তৌরে:
• লম-তু শেংনবা থবকশিং পায়খৎনবা মফমশিং মশক খঙদোকপা।
• থবক শুফম নুংঙাইনবা ওফিসকী মফমশিং শেমদোক-শেমজিন তৌবা অমসুং ওফিস ফজহনবা।
• ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেষ্ট অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিষ্ট্রিগী নিয়মশিং মতুংইন্না ই-ৱেষ্ট পোৎলমশিং মশক খঙদোকপা অমসুং লোইশিনবা।
• জি.এফ.আরগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না অমনবা পোৎলমশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মফম চানা লোইশিনবা।
• এম.পিশিং, পি.এম.ও, রাজ্য সরকারশিং অমসুং ইন্তর-মিনিষ্টরিএল কেবিনেত নোতশিং হন্না য়েংশিনবা।
• থা অহুম হেন্না পন্দুনা লৈরক্লবা পর্লিয়ামেন্তরি এসুরেন্স য়েংশিনবা।
• মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং অমসুং ৱাকৎশিং অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবা।
• নিয়মশিং অমসুং থবকশিং লাইথোকহনবা, লৈবাক ঙাকপগী থবক ফগৎনবা মওং-মরি তাহনগদবা থবকশিং মশক খঙদোকপা।
• রেকোর্দ লোইশিনবা: ফাইলশিং হন্না য়েংশিনবা, অরিবা ফাইলশিং হন্দোকখিবা অমসুং মফম হাংনবা ই-ফাইলশিং থুপজিনবা।
স্পিসিএল কেম্পেন ৪.০ গী থবকশিংগী খুৎথাংদা অমসুং স্পিসিএল কেম্পেন ৫.০গী থাজবা থমদুনা, কেমিকেলস অমসুং পেত্রোকেমিকেলস দিপার্তমেন্তনা অরোন-অথুপ লৈতবা, থবক ফজনা পাংথোকপা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা মীয়ামগী লৈঙাক অমগী সরকারগী পান্দম ফংনবা থবক পায়খৎকনি। মশা নানবা লৈঙাক, দাইত্ব খঙনা মীয়ামগী থবক তৌবা অমসুং থবক ফজনা পাংথোকপা ওফিস ওইহন্নবা পান্দমশিং ফংনবা দিপার্তমেন্তনা মখানা থবক পায়খৎলে।