National Human Rights Commission
NHRC, India concludes its two-day Odisha Open Hearing and Camp Sitting in Bhubaneswar
144 cases heard; about Rs. 28 lakh monetary relief recommended to the victims of rights violation
25 cases of compensation of about Rs 1 Crore under the victim compensation scheme heard in the presence of Member, Legal Service Authority, Odisha
Odisha State Chief Secretary, DGP and senior officers sensitised on the issues pertaining to crime against women, children, among others; the Commission appreciated their efforts
The Commission also interacted with the representatives of civil society, NGOs and human rights defenders to strengthen the partnership
22 JUL 2025 6:43PM by PIB Delhi
The National Human Rights Commission (NHRC), India today concluded its two-day Odisha Open Hearing and Camp sitting in Bhubaneswar after hearing 144 cases and recommending about Rs. 28 lakh as relief to the victims of human rights violations in the state of Odisha. The NHRC Chairperson, Justice Shri V. Ramasubramanian, Members, Justice (Dr.) Bidyut Ranjan Sarangi and Smt. Vijaya Bharathi Sayani heard the cases in the presence of Secretary General, Shri Bharat Lal, Registrar (Law), Joginder Singh, senior officers, the concerned officers of the state government, and the complainants.
The Commission considered various cases including custodial deaths, deaths in State run homes, death of children in hospitals due to fire, death due to drowning, stray dog bite, child trafficking, denial of basic human amenities, crime against women, including rape, crime against children, missing persons, police atrocities, suicidal deaths, non-registration of FIR by police, electrocution cases, etc.
Appropriate directions were passed in different cases like granting pension, interim relief of Rs. 15,000/-, and other social welfare benefits to a senior tribal woman; expediting police investigation and filing of chargesheets before the Court in several cases; and compensation of Rs. 4 lakh each to the next of kin of five workers, who died while working in a hazardous cracker factory.
The Commission also closed 38 cases after hearing the complainants and the concerned officers. Additionally, three cases have been closed after the concerned officers submitted the compliance report along with the proof of payment as recommended by the Commission.
alt
The Commission also observed that payment of compensation under the ‘Victim Compensation Scheme, to the tune of Rs. 1 Crore, is pending in 25 cases. It interacted with the Member Secretary, Odisha State Legal Services, who ensured disposal of the matters after payment of the compensation.
After the hearing, the Commission held a meeting with the Chief Secretary, Director General of Police and senior officers of the Odisha Government on various aspects of human rights. The issues discussed included crime against women and children, deaths due to snake bite, trafficking during COVID period, problems due to flood situation in parts of Odisha, human rights violations due to practise of witchcraft and sorcery, etc. The compliance of the state functionaries with the directions of the Commission was appreciated.
The NHRC, India asked the officers to submit action taken reports on various Advisories issued by the Commission on issues such as Mental Health, Bonded Labour, Right to Food & Safety, etc. They were asked to ensure the timely submission of reports to the Commission so that justice is ensured to the victims of human rights violations. The Chief Secretary assured full compliance.
Later, the Commission also interacted with the representatives of civil society, NGOs and human rights defenders. A two-minute silence was also observed condoling the untimely demise of Odisha’s noted Human Rights Defender and Advocate, Shri Radhakanta Tripathy, besides issuing a condolence message acknowledging his unwavering commitment to justice, dignity and equality, uplifting countless lives across Odisha. The HRDs highlighted various issues like human rights education, police reforms, problems of the transgenders regarding access to education and identity document issues, etc. NGOs and human rights defenders welcomed the initiative of the NHRC to reach out to them and exchange views to further strengthen human rights in the country.
NHRC Chairperson, Justice Shri V. Ramasubramanian said that the continued partnership of the NGOs and HRDs with the Commission will go a long way in strengthening human rights in the country. They were also informed that they can file complaints of human rights violations online through hrcnet.nic.in. The Commission appreciated their work in the State and encouraged them to continue doing so without fear or favour.
After this, the Commission briefed the media on the outcome of the Camp Sitting / Open hearing.

ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗଙ୍କ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଜନଶୁଣାଣି ଶିବିର ଉଦଯାପିତ
୧୪୪ଟି ମାମଲାର ଶୁଣାଣି; ମାନବାଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନର ପୀଡିତଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୨୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସୁପାରିସ
ଓଡ଼ିଶା ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ପୀଡିତ କ୍ଷତିପୂରଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା କ୍ଷତିପୂରଣର ପ୍ରାୟ ୨୫ଟି ମାମଲାର ଶୁଣାଣି
ମହିଳା, ଶିଶୁଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅପରାଧ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ପୁଲିସ୍‌ ଡିଜି ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ହେଲେ ସଚେତନ; ଆୟୋଗ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ କଲେ ପ୍ରଶଂସା
ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ନାଗରିକ ସମାଜର ପ୍ରତିନିଧି, ଏନଜିଓ ଏବଂ ମାନବାଧିକାର କର୍ମୀ ଓ ରକ୍ଷାକାରୀ ସଂସ୍ଥାର ପଦାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଲେ ଆଲୋଚନା
22 JUL 2025 6:43PM by PIB Bhubaneswar
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଆଜି ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗଙ୍କ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଜନଶୁଣାଣି ଶିବିର ଉଦଯାପିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏଥିରେ ମୋଟ୍‌ ୧୪୪ଟି ମାମଲାର ଶୁଣାଣି କରାଯିବା ସହିତ ରାଜ୍ୟରେ ମାନବାଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନ ପୀଡ଼ିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୨୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି। ଶିବିରରେ ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ (ଏନଏଚଆରସି) ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନ୍ୟାୟମୂର୍ତ୍ତି ଶ୍ରୀ ଭି. ରାମସୁବ୍ରମଣ୍ୟନ୍‌, ସଦସ୍ୟ ନ୍ୟାୟମୂର୍ତ୍ତି (ଡକ୍ଟର) ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରଞ୍ଜନ ଷଢ଼ଙ୍ଗୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ବିଜୟା ଭାରତୀ ସାୟାନି ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଶୁଣାଣି କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ମହାସଚିବ, ଶ୍ରୀ ଭରତ ଲାଲ, ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର (ଆଇନ) ଯୋଗିନ୍ଦର ସିଂହଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ ଏହି ଶିବିରରେ ହାଜତ ମୃତ୍ୟୁ, ସରକାରୀ ଆଶ୍ରୟ ଗୃହରେ ମୃତ୍ୟୁ, ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ ଯୋଗୁଁ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ, ବୁଡ଼ି ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ, ବୁଲା କୁକୁର କାମୁଡ଼ା, ଶିଶୁ ଚାଲାଣ, ମୌଳିକ ମାନବିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବା ମାମଲା, ନାବାଳିକା ଦୁଷ୍କର୍ମ, ଅପରାଧ ସମେତ ନାରୀ ନିର୍ଯାତନା, ନିଖୋଜ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମାମଲା, ପୁଲିସ ଅତ୍ୟାଚାର, ଆତ୍ମହତ୍ୟା ମୃତ୍ୟୁ, ପୁଲିସ ଦ୍ୱାରା ଏଫଆଇଆର ପଞ୍ଜିକରଣ ନ କରିବା, ବିଦ୍ୟୁତ ଆଘାତ ମାମଲା ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ମାମଲାର ବିଚାର କରିଥିଲେ।
ବିଭିନ୍ନ ମାମଲାରେ ଉପଯୁକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଆଦିବାସୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ଭତ୍ତା, ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ସହାୟତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆୟୋଗ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ମାମଲାରେ ପୁଲିସ ତଦନ୍ତ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ କୋର୍ଟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଗୋଟିଏ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣ କାରଖାନାରେ କାମ କରୁଥିବା ସମୟରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିବା ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ନିକଟ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କୁ ୪ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ଅଭିଯୋଗକାରୀ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଶୁଣାଣି ପରେ ଆୟୋଗ ୩୮ଟି ମାମଲା ବନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିସ ଅନୁଯାୟୀ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନେ ଦେୟ ପ୍ରମାଣ ସହିତ ଅନୁପାଳନ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବା ପରେ ତିନୋଟି ମାମଲା ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି।
‘ପିଡ଼ିତ କ୍ଷତିପୂରଣ ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ୨୫ଟି ମାମଲାରେ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ରାଶି ବାକି ରହିଛି ବୋଲି ଆୟୋଗ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲେ। ଏ ନେଇ ରାଜ୍ୟ ଆଇନ ସେବାର ସଦସ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ ପରେ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା।
ଶୁଣାଣି ପରେ, ଆୟୋଗ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମାନବାଧିକାରର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଏକ ବୈଠକ କରିଥିଲେ। ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ, ସାପ କାମୁଡ଼ା ଯୋଗୁଁ ମୃତ୍ୟୁ, କୋଭିଡ ସମୟରେ ମାନବ ଚାଲାଣ, ଓଡ଼ିଶାର କିଛି ସ୍ଥାନରେ ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ସମସ୍ୟା, ଡାହାଣୀ ଓ ଗୁଣିଗାରେଡ଼ି ଯୋଗୁଁ ମାନବାଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଆୟୋଗଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ରାଜ୍ୟ ପଦାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଅନୁପାଳନ କରିବାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଥିଲା।
ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଗୋତି ଖଟିବା, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାର ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ମାନବାଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନର ପୀଡିତମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗଙ୍କ ନିକଟରେ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
ପରେ, ଆୟୋଗ ନାଗରିକ ସମାଜର ପ୍ରତିନିଧି, ଏନଜିଓ ଏବଂ ମାନବାଧିକାର କର୍ମୀ ଓ ରକ୍ଷାକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପଦାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାନବାଧିକାର କର୍ମୀ ଏବଂ ଆଇନଜୀବୀ ଶ୍ରୀ ରାଧାକାନ୍ତ ତ୍ରିପାଠୀଙ୍କ ଅକାଳ ବିୟୋଗରେ ଦୁଇ ମିନିଟ୍ ନୀରବ ପ୍ରାର୍ଥନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାସହିତ ସମଗ୍ର ଓଡ଼ିଶାରେ ଅଗଣିତ ଜୀବନରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ନ୍ୟାୟ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସମାନତା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଏକ ଶୋକ ବାର୍ତ୍ତା ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା। ମାନବାଧିକାର ଶିକ୍ଷା, ପୁଲିସ ସଂସ୍କାର, ଶିକ୍ଷା ଓ ପରିଚୟ ପତ୍ର ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗିଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମାନବାଧିକାର କର୍ମୀମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦେଶରେ ମାନବାଧିକାରକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏନଏଚଆରସିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଏବଂ ମତ ବିନିମୟ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏନଜିଓ ଏବଂ ମାନବାଧିକାର କର୍ମୀମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଏନଏଚଆରସି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନ୍ୟାୟମୂର୍ତ୍ତି ଶ୍ରୀ ଭି. ରାମସୁବ୍ରମଣ୍ୟନ୍‌ କହିଥିଲେ, ଆୟୋଗ ସହିତ ଏନଜିଓ ଏବଂ ମାନବାଧିକାର ରକ୍ଷାକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ସହଭାଗୀତା ଦେଶରେ ମାନବାଧିକାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ସେମାନେ hrcnet.nic.in ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନରେ ମାନବାଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନର ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ଆୟୋଗ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭୟ କିମ୍ବା ପକ୍ଷପାତିତା ବିନା ଏପରି କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଶେଷରେ ଆୟୋଗ ଏହି ଜନଶୁଣାଣି ଶିବିରର ଫଳାଫଳକୁ ନେଇ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।