Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Vice President Shri Jagdeep Dhankhar Chairs Valedictory Session of National Green Tribunal’s National Conference on Environment 2025
Two-Day Conference on Environment 2025 Concludes with Focus on Forest Conservation and Policy Advancements
The Event Highlights Crucial Role of Judicial Bodies, Government Agencies, and Experts in Shaping India’s Environmental Future
30 MAR 2025 6:51PM by PIB Delhi
The Hon’ble Vice President of India, Shri Jagdeep Dhankhar, chaired the valedictory session of the National Green Tribunal’s two-day conference on Environment 2025 today at Vigyan Bhawan, New Delhi. The session was graced by distinguished dignitaries, including Hon’ble Justice P. S. Narsimha, Judge of the Supreme Court of India, Hon’ble Justice Prakash Shrivastava, Chairperson of NGT, Shri Tushar Mehta, Solicitor General of India, and Sh. Tanmay Kumar, Secretary, Ministry of Environment, Forest & Climate Change.
Addressing the valedictory session, Hon'ble Vice President Shri Jagdeep Dhankhar pointed out that neither the planet is exclusive to us nor are we the owners of it. He emphasized that Developed nations must transcend political boundaries in environmental thinking and urged for a collective commitment to live in harmony with nature and protect the environment. (Detailed Press Release:
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2116844®=3&lang=1)
The second day's proceedings began with Technical Session III, focusing on "Forest and Biodiversity Conservation", chaired by Hon’ble Justice Anand Pathak, Judge, Madhya Pradesh High Court. Experts and policymakers deliberated on the impact of human intervention on forests and biodiversity, highlighting legal and policy frameworks necessary for conservation. Justice Anand Pathak of the Madhya Pradesh High Court stated that every citizen has a duty to promote the environment by planting right trees in the right places. He proposed a range of ideas such as transforming minor penalties into plantation initiatives, corporate climate responsibility, creating National Carbon Credit Bank and establishing Sovereign Funds for conserving biodiversity. It is a need of an hour to shift from human rights to planetary rights and nurturing the thought of environmental responsibility, he added.
The Technical Session IV, titled "Reflections and Key Takeaways", provided a comprehensive review of the discussions held in technical sessions over the two days. Chaired by Hon’ble Justice P. S. Narsimha, Judge, Supreme Court of India, and co-chaired by Hon’ble Justice Arun Kumar Tyagi, Judicial Member, NGT, the session summarized key environmental concerns and proposed a roadmap for legal and policy advancements. Hon'ble Justice P.S. Narsimha emphasized upon the effective execution and implementation of policies. Focusing upon the institutional integrity, he proposed to strengthen and empower the regulatory bodies to function effectively at the grassroots level.
The event was also marked by the felicitation of universities and students for their outstanding contributions towards environmental conservation and sustainable practices. This initiative was aimed at motivating young minds to continue their efforts in ensuring a cleaner and greener future.
A key moment of the session was the release of the NGT Souvenir book titled ‘Voice of Nature’, which highlights the history, activities, and achievements of NGT.
The NGT e-Journal, comprising notable NGT cases, was also launched by the Hon’ble Vice President.
Over the course of two days, the National Conference on Environment – 2025 served as a significant step towards fostering collaboration between judicial bodies, government agencies, and environmental experts. The resolutions and discussions will play a crucial role in shaping India’s environmental governance framework and will contribute to future national and international environmental initiatives.

ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ସବୁଜ ପ୍ରାଧିକରଣର ପରିବେଶ ସମ୍ପର୍କିତ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ ସମାପନୀ ଅଧିବେଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼
ବନ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନୀତିଗତ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ ସହ ଶେଷ ହେଲା ପରିବେଶ ସମ୍ପର୍କିତ ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ରୂପ ଦେବାରେ
ନ୍ୟାୟିକ ସଂସ୍ଥା, ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି
30 MAR 2025 6:51PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ପରିବେଶ ସମ୍ପର୍କିତ ଜାତୀୟ ସବୁଜ ପ୍ରାଧିକରଣର ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ର ସମାପନ ଅଧିବେଶନରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି ମାନ୍ୟବର ଜଷ୍ଟିସ୍ ପି.ଏସ୍ ନରସିଂହ, ଜାତୀୟ ସବୁଜ ପ୍ରାଧିକରଣର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନନୀୟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ପ୍ରକାଶ ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ, ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ତୁଷାର ମେହେଟ୍ଟା ଏବଂ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ତନ୍ମୟ କୁମାର ସମେଙ୍କ ସମେତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସମାପନ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ନା ଏହା କେବଳ ଆମର ଗ୍ରହ ନା ହିଁ ଆମେ ଏହାର ମାଲିକ। ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ରାଜନୈତିକ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଚିନ୍ତାଧାରାଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ପରିବେଶ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ତୃତୀୟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ "ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ" ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ହାଇକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି ମାନ୍ୟବର ଜଷ୍ଟିସ ଆନନ୍ଦ ପାଠକ କରିଥିଲେ। ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଧାରକମାନେ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ଉପରେ ମାନବ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିଥିଲେ ତଥା ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ଆନନ୍ଦ ପାଠକ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ସଠିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରି ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଅନେକ ପ୍ରକାର ଯୋଜନା ଉପରେ ବିଚାର ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଛୋଟ-ବଡ଼ ଜରିମାନାକୁ ବୃକ୍ଷରୋପଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, କର୍ପୋରେଟ୍ ଜଳବାୟୁ ଦାୟିତ୍ୱ, ଜାତୀୟ କାର୍ବନ କ୍ରେଡିଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଠନ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସାର୍ବଭୌମ ପାଣ୍ଠି ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ କହିଥିଲେ ମାନବ ଅଧିକାରକୁ ଛାଡି ଗ୍ରହ ଅଧିକାର ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଏବଂ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି।
ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଚତୁର୍ଥ, ଯାହାର ଶୀର୍ଷକ ଥିଲା "ଚିନ୍ତନ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ଫଳାଫଳ" ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ହୋଇଥିଲା। ଏହାର ଆୟୋଜନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ବିଚାରପତି ମାନନୀୟ ଜଷ୍ଟିସ୍ ପି.ଏସ୍. ନରସିଂହଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏବଂ ଏନ୍ଜିଟିର ନ୍ୟାୟିକ ସଦସ୍ୟ ମାନନୀୟ ବିଚାରପତି ଅରୁଣ କୁମାର ତ୍ୟାଗୀଙ୍କ ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବେଶ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା ତଥା ଆଇନଗତ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପ୍ରଗତି ନିମେନ୍ତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟଖସଡ଼ା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଗଲା। ମାନନୀୟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ୍ ପି.ଏସ୍. ନରସିଂହ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ଦୃଢ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ସଂସ୍ଥାଗତ ଅଖଣ୍ଡତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ତ୍ରୂଣମୂଳସ୍ତରରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରୂପରେ କାମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିୟାମକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମଜବୁତ୍ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବାପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସ ଦିଗରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବେ।
ଅଧିବେଶନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା 'ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ନେଚର୍' ଶୀର୍ଷକ ଏନ୍ଜିଟି ସ୍ମାରକୀ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ। ଯେଉଁଥିରେ ଏନଜିଟିର ଇତିହାସ, କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏନଜିଟି ଇ-ଜର୍ଣ୍ଣାଲର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏନଜିଟିର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସାମିଲ ଥିଲା।
ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପରିବେଶ ଉପରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ - ୨୦୨୫ ନ୍ୟାୟିକ ସଂସ୍ଥା, ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ପରିବେଶ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ଦେଶର ପରିବେଶ ଶାସନ ସଂରଚନାକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ତଥା ଭବିଷ୍ୟତର ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରିବେଶ ପଦକ୍ଷେପରେ ସହେଯାଗ କରିବ।