Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches the Surat Food Security Saturation Campaign Programme
The Surat Food Security Saturation Campaign Programme is a remarkable step in India's mission for food and nutrition security: PM
The Food Security Saturation Campaign launched in Surat will be an inspiration for other districts of the country as well: PM
Our government always stands with the poor as their partner: PM
Nutritious food has a big role in the journey of Viksit Bharat: PM
07 MAR 2025 8:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Surat Food Security Saturation Campaign Programme in Limbayat, Surat, today. The Prime Minister also distributed the benefits under the National Food Security Act to over 2.3 lakh beneficiaries. Addressing the gathering, the Prime Minister emphasized the unique spirit of the Surat city, highlighting its strong foundation of work and charity. He expressed how the city’s essence cannot be forgotten, as it is defined by collective support and celebrating the growth of all.
Shri Modi stated that Surat is known for its culture of mutual support and progress, where people work together for the benefit of everyone. He emphasized that this spirit is visible in every corner of Surat. The Prime Minister pointed out that today's program aims to further promote and strengthen this spirit, fostering unity and growth for all in the city. “Surat is a leading city in Gujarat and India, and now also taking the lead in ensuring food and nutrition security for the poor and marginalized. The city’s food security saturation campaign will serve as an inspiration for other districts across the country” Shri Modi added.
Shri Modi emphasized that the campaign ensures no one is left out, no one is cheated, and there is no discrimination. It moves beyond appeasement and focuses on the noble spirit of satisfaction for all. “When the government reaches the beneficiary's doorstep, no one will be excluded. With a commitment to benefit everyone, those attempting to exploit the system are kept away”, Shri Modi added.
The Prime Minister highlighted that under the food security saturation approach, the Surat administration has identified over 2.5 lakh new beneficiaries. Among them are many elderly women, elderly men, widowed women, and differently-abled individuals. These new family members will now receive free rations and nutritious food. The Prime Minister congratulated all the new beneficiaries for being included in this important initiative.
The Prime Minister emphasized that the pain of the poor worrying about food is not something he needs to learn from books, but something he can experience. “And this is why over the past years, the government has focused on addressing this very concern by ensuring food security for those in need. The government has stood with the poor as a true partner and servant”, Shri Modi stated. During the COVID-19 pandemic, when the country needed support the most, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana was launched to ensure that the poor’s kitchens continued to function. This scheme, one of the largest and most unique in the world, is still ongoing. He also expressed happiness that the Gujarat government extended the scheme by increasing the income limit to allow more beneficiaries to benefit. The government is spending nearly ₹2.25 lakh crore annually to ensure that the poor’s kitchens stay lit.
Highlighting the crucial role of nutritious food in India’s journey towards development, Shri Narendra Modi stated that the government's goal is to provide adequate nutrition to every family in the country to eliminate issues like malnutrition and anemia. “Under the PM Poshan Scheme, approximately 12 crore school children are being provided with nutritious food. The Saksham Anganwadi Program focuses on the nutrition of young children, mothers, and pregnant women. Additionally, under the PM Matru Vandana Yojana, pregnant women are provided with financial support for nutritious food” Shri Modi highlighted.
The Prime Minister emphasized that nutrition goes beyond just food, with cleanliness being an essential aspect. He praised Surat for its efforts in maintaining cleanliness. “The government's continuous effort is to ensure that every city and village in the country works towards eliminating filth. The global organizations have acknowledged that the Swachh Bharat Abhiyan has helped reduce diseases in rural areas” Shri Modi added. He also highlighted the importance of the "Har Ghar Jal" campaign, led by Shri C.R. Patil, which aims to deliver clean water to every household, contributing to a decrease in various diseases.
Shri Narendra Modi acknowledged the significant impact of the government’s free ration scheme, which has made life easier for millions. He noted that today, the rightful beneficiaries are receiving their full share of ration, a possibility that wasn’t available 10 years ago. He pointed out that the government has removed over 5 crore fake ration cardholders and linked the entire ration distribution system to Aadhaar cards. The Prime Minister addressed the issue faced by migrant workers in Surat, who previously couldn’t use their ration cards in other states. “The "One Nation, One Ration Card" scheme was introduced to ensure that no matter where a person’s ration card is from, they can avail benefits in any city across the country. Many workers in Surat are now benefiting from this scheme, which demonstrates that when policies are made with true intentions, they benefit the poor” Shri Modi added.
The Prime Minister outlined the government's efforts over the past decade to empower the poor through a mission-mode approach. He emphasized the creation of a safety net around the poor, ensuring they never have to beg for help. Providing concrete homes, toilets, gas connections, and tap water connections has instilled new confidence in the poor.The government also introduced insurance schemes for poor families, ensuring that nearly 60 crore Indians have access to free medical treatment up to ₹5 lakh. “Life and accident insurance, which were previously out of reach for poor families, are now a reality. Today, more than 36 crore people are enrolled in government insurance schemes. Over ₹16,000 crore in claims have been paid to poor families, helping them during difficult times” Shri Modi highlighted.
Shri Narendra Modi recalled how, in the past, the poor faced immense challenges in starting their own businesses, with banks refusing to offer loans without guarantees. Shri Modi highlighted how he personally took the responsibility to guarantee loans for the poor, launching the Mudra Yojana. “Under the Mudra Yojana, nearly ₹32 lakh crore has been provided as loans without any guarantee, directly benefiting the poor. This initiative has helped millions of people, despite the opposition’s lack of understanding of the magnitude of such an amount”, the Prime Minister emphasized.
Addressing the struggles of street vendors and workers who previously had no financial support, Shri Narendra Modi mentioned that these individuals often had to borrow money from moneylenders, only to pay back more than they borrowed. The government’s PM SVANidhi Yojana has helped these vendors by providing them access to bank loans. The Prime Minister further announced in this year's budget the introduction of a special credit card for such workers. “The introduction of the PM Vishwakarma Yojana, which supports traditional craftsmen by providing them with training, modern tools, and financial assistance to improve and expand their skills. These efforts contribute to the country’s development through inclusive growth, with over 25 crore people moving out of poverty in the past decade” Shri Modi stated.
The Prime Minister acknowledged the significant contribution of the middle class to the country’s development, especially in Surat, where a large number of middle-class families reside. He outlined the government's efforts in the past decade to empower the middle class, including the relief provided in this year's budget. “The tax relief given, particularly the zero tax on income up to ₹12 lakh, is a step many never expected. Additionally, employees will now be exempt from taxes on income up to ₹12.87 lakh. New tax slabs have also been introduced to benefit all taxpayers. This will allow middle-class families in Surat, Gujarat, and across the country to retain more of their earnings, which they can invest in their needs and their children's future”, the Prime Minister highlighted.
The Prime Minister recognized Surat as a hub for entrepreneurship with a significant number of small and medium enterprises (MSMEs), which provide employment to millions. He highlighted the government's efforts to strengthen the local supply chain by offering substantial support to MSMEs. “The budget announced loans up to ₹2 crore for SC/ST, Dalit, tribal, and women entrepreneurs, helping them thrive in the MSME sector. The youth of Surat and Gujarat should take advantage of these opportunities, and the government stands ready to support them” Shri Modi stated.
Shri Modi acknowledged Surat’s significant role in India’s development, particularly in the textiles, chemicals, and engineering sectors. He highlighted the government's efforts to expand these industries in the city. “The new integrated terminal building at Surat Airport, the Western Dedicated Freight Corridor, the Delhi-Mumbai Expressway, and the upcoming Bullet Train, the Surat Metro project, will further enhance the city’s connectivity, making it one of the most well-connected cities in the country. These initiatives are improving the quality of life for Surat’s residents and making their lives easier”, Shri Modi emphasised.
Shri Narendra Modi urged women across the country to share their inspiring stories on the NaMo app. On the occasion of International Women’s Day, the Prime Minister announced that he will be handing over his social media accounts to some of these inspirational women who have contributed significantly to the country’s and society’s development. He highlighted the role of women in various sectors, especially in Gujarat, and emphasized that this day is an opportunity to celebrate women’s achievements. He also shared that he will be attending a major event in Navsari dedicated to women’s empowerment. The Prime Minister acknowledged the large number of women attending the event in Surat, noting that they would benefit greatly from the ongoing program.
The Prime Minister expressed his commitment to the continued development of Surat as a mini India and a remarkable city on the global stage. “For vibrant and dynamic people like those in Surat, everything must be exceptional. I congratulate all beneficiaries of the ongoing initiatives, wishing them continued success and progress” Shri Modi concluded.
Background
The Prime Minister launched the Surat Food Security Saturation Campaign Programme in Limbayat, Surat and distributed the benefits under National Food Security Act to over 2.3 lakh beneficiaries.
Women empowerment has been a cornerstone of the work done by the government. Guided by the vision of the Prime Minister, the government has been committed to taking steps towards their all round development.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୁରଟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସଂତୃପ୍ତି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ସୁରଟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସଂତୃପ୍ତି ଯୋଜନା ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ ନିରାପତ୍ତା ମିସନ ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୁରଟରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସଂତୃପ୍ତି ଯୋଜନା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ସର୍ବଦା ଗରିବଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାରେ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 MAR 2025 8:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସୁରଟର ଲିମ୍ବାୟତରେ ସୁରଟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସଂତୃପ୍ତି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଆଇନର ୨.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲାଭାର୍ଥୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଭ ବିତରଣ କରିଛନ୍ତି । ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରଟ ସହରର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସେବା ମନୋଭାବର ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଏହା ସହରର ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଭାବନା ଏବଂ କେବେ ଭୁଲିହେବନି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସୁରଟ ଏହାର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଓ ପ୍ରଗତିର ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ପରିଚିତ, ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ପାଇଁ କାମ କରିଥାନ୍ତି । ସୁରଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହି ଭାବ ଦୃଶ୍ୟମାନ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ସହରରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏକତାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘ସୁରଟ ଗୁଜରାଟ ଓ ଭାରତରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସହର ଏବଂ ଏବେ ଖାଦ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ ନିରାପତ୍ତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆଗରେ ରହିଛି । ସହରରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସଂତୃପ୍ତି ଯୋଜନା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ହେବ ।”
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ଏହି ଅଭିଯାନ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ କେହି ଯେପରି ବାଦ୍ ପଡ଼ିବେନି, କେହି ଠକେଇର ଶିକାର ହେବେନି ଏବଂ କୌଣସି ପାତରଅନ୍ତର ହେବନାହିଁ । ଏହା ତୁଷ୍ଟିକରଣରୁ ବହୁ ଆଗକୁ ଯିବ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଯେତେବେଳେ ସରକାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚିବେ, କେହି ବାଦ୍ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶୋଷଣ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଦୂରରେ ରଖାଯିବ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସଂତୃପ୍ତ ଯୋଜନାରେ ସୁରଟ ପ୍ରଶାସନ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷ କରି ବୟସ୍କା ମହିଳା, ବୟସ୍କ ପୁରୁଷ, ବିଧବା ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ନୂତନ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏଣିକି ମାଗଣା ରାସନ ଏବଂ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ପାଇବେ । ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବାରୁ ସମସ୍ତ ନୂତନ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଗରିବଙ୍କ କଷ୍ଟ ବାବଦରେ ବହିରୁ ଶିକ୍ଷା ମିଳେ ନାହିଁ, ବରଂ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଜାଣିହୁଏ । ସେ କହିଥିଲେ, “ତେଣୁ ବିଗତ ବର୍ଷ ମାନଙ୍କରେ ସରକାର ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ସହ ସଚ୍ଚା ସହଯୋଗୀ ଓ ସେବକ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି ।” କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ପାଇଁ ସହାୟତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ଗରିବଙ୍କ ରୋଷେଇଘରେ ଯେପରି ରୋଷେଇ ଜାରି ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଏବେ ବି ଜାରି ରହିଛି । ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଆୟର ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରି ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଲାଭ ପାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଗରିବଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘରେ ଚୁଲା ଜଳିବା ପାଇଁ ସରକାର ବାର୍ଷିକ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା, ଯଦ୍ୱାରା କି ରକ୍ତହୀନତା ଓ କୁପୋଷଣ ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇପାରିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ପିଏମ୍ ପୋଷଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ କୋଟି ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କୁ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛୋଟ ପିଲା, ମା’ ଏବଂ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପୋଷଣକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଅତିରିକ୍ତ ଭାବେ ପିଏମ୍ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନାରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଆଥ;ିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି” ।
ପୋଷଣ କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ଦିଗରେ ସୁରଟର ଉଦ୍ୟମକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, “ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଯେପରି ଦୁର୍ଗନ୍ଧମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ, ସେ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ କ୍ରମାଗତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରହିଛି । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ରୋଗ ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସହାୟକ ହୋଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡ଼ିକ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।” ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଚାଲିଥିବା ‘ହର୍ ଘର୍ ଜଲ୍’ ଅଭିଯାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଳେଖ କରିଥିଲେ । ଏହାର ଉଦେ୍ଦା୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା, ଯଦ୍ୱାରାକି ବିଭିନ୍ନ ରୋଗର ପ୍ରଭାବ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରିବ ।
ସରକାରଙ୍କ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଭାବକୁ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି । ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ କି ଏବେ ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସନ ଭାଗ ପାଉଛନ୍ତି, ଯାହାକି ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରୁନଥିଲା । ସରକାର ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜାଲ୍ ରାସନ କାର୍ଡଧାରୀଙ୍କୁ ତାଲିକାରୁ ହଟାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ରାସନ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟସ୍ଥାକୁ ଆଧାର କାର୍ଡ ସହ ଯୋଡ଼ିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ପୂର୍ବରୁ ସୁରଟରେ ଦାଦନ ଶ୍ରମିକମାନେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ସେମାନଙ୍କ ରାସନ କାର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ରାସନ ପାଉନଥିବା କଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ୱାନ ନେସନ୍, ୱାନ ରାସନ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ରାସନ କାର୍ଡ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସହରରୁ ସେ ଏହି ଲାଭ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ଯୋଜନାରୁ ସୁରଟର ଅନେକ ଶ୍ରମିକ ଏବେ ଲାଭ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରକୃତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯେତେବେଳେ ଯୋଜନା ତିଆରି ହୁଏ ଗରିବଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳେ ।”
ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ମିଶନ ମୋଡ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଜରିଆରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗରିବଙ୍କ ଚତୁଃପାଶ୍ୱର୍ରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷା ଜାଲ ତିଆରି କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ସହାୟତା ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । କଂକ୍ରିଟ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ପାଇପ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଗରିବଙ୍କ ମନରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସରକାର ମଧ୍ୟ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୬୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଚିକତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ଦୁର୍ଘଟଣା ଏବଂ ଜୀବନ ବୀମା ଦିନେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଅପହଞ୍ଚ ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ତାହା ବାସ୍ତବ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ୩୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସରକାରୀ ବୀମା ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ୧୬ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ କ୍ଲେମ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ବିପଦ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିଛି ।”
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ କିପରି ଅତୀତରେ ଗରିବ ମାନେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ବହୁତ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ଦେଉନଥିଲେ । ମୁଦ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରି କିପରି ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଗରିବଙ୍କ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲେ ତାହା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । “ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ପ୍ରାୟ ୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାକି ଗରିବଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଫାଇଦା ଦେଇଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି, ଯଦିଓ ଏହି ପରିମାଣ କେତେ ବଡ଼ ତାହା ବିରୋଧୀମାନେ ବୁଝିବାକୁ ଅକ୍ଷମ” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପୂର୍ବରୁ ଷ୍ଟି୍ରଟ ଭେଣ୍ଡର ଓ ଶ୍ରମିକମାନେ କୌଣସି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଉନଥିବା ବେଳେ ସେମାନଙ୍କ କଷ୍ଟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏମାନେ ଅନେକ ସମୟରେ ଜମିଦାରଠାରୁ ଋଣ ଆଣୁଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ପରିମାଣଠାରୁ ଅଧିକ ସୁଝିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ । ସରକାରଙ୍କ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିପାରିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏଭଳି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ପାରମ୍ପରିକ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଆଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେଇଛି । ଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଦେଶର ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଅବଦାନ ରଖିବା ସହ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ୟ ସୀମାରେଖାର ବାହାରକୁ ଆଣିପାରିଛି ।”
ଦେଶର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ସୁରଟ ଭଳି ସହରରେ ଯେଉଁଠି ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ରହୁଛନ୍ତି । ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ମିଳିଥିବା ରିହାତି କଥା କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ଯେଉଁ କର ହିହାତି ଦିଆଯାଇଛି, ବିଶେଷ କରି ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟରେ ଶୂନ୍ୟ କର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହାକି ଏକ ପଦକ୍ଷେପ କେହି ଭାବିନଥିଲେ । ଏଥିସହ ଚାକିରିଆ ଭାବେ ୧୨.୮୭ ଲକ୍ଷର ଆୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରରୁ ଛାଡ଼ ପାଇବେ । ସମସ୍ତ କରଦାତାମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ନୂତନ ଟ୍ୟାକ୍ସ ସ୍ଲାବ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହା ସୁରଟ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମଧ୍ୟବିତ୍ତମାନଙ୍କୁ ସେମାନେ ଆୟକୁ ସଞ୍ଚୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ସେମାନେ ବ୍ୟବସାୟ କିମ୍ବା ପିଲାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ଦିଗରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିବେ ।”
ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ଛୋଟ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରଟକୁ ଉଦ୍ୟମିତା ହବ୍ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି । ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସହାୟତା ସକାଶେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଦଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କଥା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଏସସି/ଏସଟି, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଦେବାକୁ ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଛି । ସୁରଟ ଓ ଗୁଜରାଟର ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ସୁବିଧାର ଫାଇଦା ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।”
ଭାରତର ବିକାଶରେ, ବିଶେଷ କରି ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର, କେମିକାଲ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରଟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ସହରରେ ଏହି ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କଥା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ, “ସୁରଟ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂଆ ଟର୍ମିନଲ ବିଲ୍ଡିଂ, ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଡେଡିକେଟେଡ ଫ୍ରେଟ କରିଡର, ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ, ନିର୍ମାଣାଧୀନ ବୁଲେଟ ଟ୍ରେନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସୁରଟ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ସୁରଟର ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଏହା ଦେଶରେ ସୁରଟକୁ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ଥିବା ସହର ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ । ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ସୁରଟର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନର ମାନ ବଢ଼ାଇବା ସହ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି ।”
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନମୋ ଆପ୍ରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀ ସେୟାର କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମହିଳା ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ତଥା ସମାଜର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଥିବା କିଛି ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଆକାଉଣ୍ଟର ପରିଚାଳନା ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ବିଶେଷ କରି ଗୁଜରାଟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭୂମିକା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏହି ଦିବସ ସେମାନଙ୍କ କୃତିତ୍ୱର ଖୁସି ମନାଇବାର ସମୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ନବସାରୀରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ସାମିଲ ହେବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସୁରଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପରୁ ଫାଇଦା ପାଇବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସୁରଟକୁ ମିନି ଭାରତ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ମଞ୍ଚରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ବିକାଶ ଜାରି ରଖିବା ଦିଗରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ସୁରଟର ଜୀବନ୍ତ ଓ ଗତିଶୀଳ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁକିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏସବୁ ଯୋଜନାର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଓ ପ୍ରଗତି ଆଶା କରୁଛି ।”
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରଟର ଲିମ୍ବାୟତରେ ସୁରଟ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସଂତୃପ୍ତି ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଆଇନ ଅଧୀନରେ ୨.୩ ଲକ୍ଷ ଲାଭାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଲାଭ ବିତରଣ କରିଥିଲେ ।
ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟର ଆଧାରଶୀଳା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁସାରେ ପରିଚାଳିତ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ।