Ministry of Development of North-East Region
Projects under Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE)
11 DEC 2024 3:37PM by PIB Delhi
Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) was announced as a new Central Sector scheme, with 100% Central funding in the Union Budget 2022-23 with initial outlay of Rs.1500 crore. The Union Cabinet on 12 October 2022 approved the Scheme with a total outlay of Rs. 6600 crore for the period from FY 2022-23 to FY 2025-2026.
35 projects worth Rs. 4857.11 crore have been sanctioned under the Scheme up to 30.11.2024.The year-wise details of the projects sanctioned and funds released during the last three years are as under:
Year
Details of projects sanctioned
Funds released
(Rs. In crore)
No. of Projects
Cost of Projects
(Rs. in crore)
2022-23
7
646.06
121.19
2023-24
18
3437.27
7.78
2024-25
(till Nov. 2024)
10
773.78
540.29
The details of these ‘35’ projects with their physical progress and scheduled date of completion is at Annexure.
Out of the 35 projects under the scheme,28 projects have been sanctioned during the year 2023-24 and current year only. The usual time frame for completion of a project is 2 to 3 years after award of the work.
Annexure
S.No.
Name of the project
State Govt./Agency
Physical progress
Intended/ scheduled date of completion
1
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim - at the cost of Rs. 63.39 Crore (58%) of total cost of Rs.108.39 Crore
Sikkim
Work completed
NA
2
Gap funding for Eco-friendly Passenger Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydhunga in South Sikkim - at the cost of Rs. 57.82 Crore (28%) of total cost of Rs. 209.57 Crore
Sikkim
Work completed
NA
3
Pilot project for the construction of Bamboo Link Roads at different locations in various districts in the State of Mizoram - (i) Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 Crore; and (ii) Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km) at a cost of Rs. 66.42 crore
Mizoram
28%
31-01-2025
4
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State) - Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products
NECTAR
32%
31-03-2025
5
Promoting Scientific Organic Agriculture in North-East India (Multi-State)
NECTAR
33%
16-02-2026
6
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland - (22 Nos.)
Nagaland
30%
31-12-2025
7
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District
Assam
55%
30-11-2025
8
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers in North East India, Guwahati
BBCI Guwahati
8%
31-03-2026
9
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura by Department of Power, Government of Tripura
Tripura
30%
31-12-2025
10
Development of Maa Kamakhya Access Corridor at Guwahati, Assam
Assam
Work has not started
31-03-2026
11
Construction of Medical College (100 Admissions) at Sivasagar District, Assam
Assam
Work has just started
31-03-2026
12
Construction of IT Park at Tura, West Garo Hills District
Meghalaya
23%
27-05-2027
13
Development of Infrastructure for Manipur Technical University (MTU), Imphal West District
Manipur
25%
25-01-2026
14
Establishment of 200 bedded MCH (Maternal & Child Health) wing at AGMC & GBP Hospital
Tripura
Work not awarded
NA
15
Setting up of Integrated Rehabilitation Centre for drug addicted.
Tripura
Work has just started
31-12-2025
16
Upgradation/widening of existing 2 lane road to 4 lane road connecting LGB International Airport – From VIP junction to Dharapur Junction, including (i) 4 lane grade separated junction at Dharapur (ii) 2 lane excess road from SOS junction to existing terminal building and (iii) 2 lane temporary exit from existing terminal building. (PWD)
Assam
28%
25-02-2026
17
Establishment of Dental College at Agartala
Tripura
Work not awarded
NA
18
Construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane road into four-lane with cycling tracks, utility ducts, footpaths, etc. at New Shillong Township
Meghalaya
18%
14-07-2026
19
Development of Infrastructure of the Processing Zone of Manipur IT SEZ at Mantripukhri, Imphal
Manipur
2%
06-08-2026
20
Construction and Equipping of 60 Bedded State Mental Hospital in Manipur
Manipur
Work has not started
06-10-2026
21
Construction of Aizawl By-pass road on Western Side
Mizoram
Work has not started
24-11-2026
22
Proposal to set up a Digital Design and 3D Printing Center of Excellence in the Electronic Mfg. Cluster (EMC) in collaboration with other Govt Agencies at Tech City, Guwahati
AMTRON
99%
31-12-2024
23
Construction of 220/132 kV (2x100 MVA) & 132/33 kV (2x50 MVA) Sub-station at Tsitrongse-Dimapur with associated lines
Nagaland
13%
30-09-2026
24
Skywalk Project at Bhaleydhunga, Yangang in South Sikkim
Sikkim
13%
31-03-2026
25
Conversion of Singshore Bridge as a glass skywalk bridge for tourist attraction in West Sikkim
Sikkim
11%
31-03-2026
26
Establishment of State Cancer Institute at Itanagar, Arunachal Pradesh
Arunachal Pradesh
Work has not started
31-12-2026
27
Infrastructure Development for Dhanamanjuri University (DMU)
Manipur
Work has not started
09-04-2026
28
Educational Infrastructure/facility Development in Polytechnics
Nagaland
25%
31-10-2025
29
Upgradation of the Radiation Oncology Centre at CIHSR
Nagaland
5%
01-12-2025
30
Establishment of a Skill Development Centre at Dr. B. Borooah Cancer Institute (BBCI), Guwahati, Assam
BBCI Guwahati
Work not awarded
NA
31
Establishment of an Artist's Village for promotion of world's most unique Pottery Art form Longpi Black Pottery of Manipur
NEHHDC
Work has not started
30-06-2026
32
Infrastructure development for Manipur University of Culture at Wakha, Imphal East.
Manipur
Work not awarded
NA
33
Development of Skywalk and Tourist hub at Mawkdok, Sohra
Meghalaya
Work not awarded
NA
34
Providing super speciality and assured specialty health care in remote and hill districts (Infrastructure & Equipment) in Manipur
Manipur
Work not awarded
NA
35
Gap funding for the Medical College at Sichey, East Sikkim for Annual Intake of 100 Students
Sikkim
Work not awarded
NA
AMTRON: Assam Electronics Development Corporation Ltd.
BBCI: Dr. Bhubaneswar Borooah Cancer Institute.
NECTAR: North East Centre for Technology Application & Reach
NEHHDC: North Eastern Handicrafts & Handlooms Development Corporation Limited
This information was given by the Union Minister of State for Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
প্রাইম মিনিস্তর্স’ দিভেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (PM-DevINE) গী মখাদা পায়খৎপা প্রোজেক্তশিং
11 DEC 2024 3:37PM by PIB Imphal
প্রাইম মিনিস্তর্স’ দিভেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (PM-DevINE) ১০০% সেন্ত্রেল ফন্দিংগা লোয়ননা অহৌবগী ওইনা লুপা করর ১৫০০ গী শেনফমগা লোয়ননা কেন্দ্র বজেৎ ২০২২-২৩ দা অনৌবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অমা ওইনা লাউথোকখিবনি‍। কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ওক্তোবর ১২, ২০২২ দা স্কীম অসিবু FY ২০২২-২৩ দগী FY ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ৬৬০০০ গী শেনফমগা লোয়ননা অয়াবা পীখিবনি‍।
স্কীম অসিগী মখাদা ৩০.১১.২০২৪ ফাওবদা লুপা করোর ৪৮৫৭.১১ গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৩৫ সেংসন তৌখ্রে‍। হৌখিবা চহি অহুমসিদা সেংসন তৌখ্রবা প্রোজেক্তশিং অমসুং থাদোকখ্রবা ফন্দশিংগী চহিগী ওইবা দিতেলশিং মখাদা পীরি:
চহি
সেংসন তৌখ্রবা প্রোজেক্তশিংগী দিতেল
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
প্রোজেক্ত মশিং
প্রোজেক্তকী শেঞ্জং
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
২০২২-২৩
৬৪৬.০৬
১২১.১৯
২০২৩-২৪
১৮
৩৪৩৭.২৭
৭.৭৮
২০২৪-২৫
(নবেম্বর ২০২৪ ফাওবা)
১০
৭৭৩.৭৮
৫৪০.২৯
হায়রিবা প্রোজেক্ত ‘৩৫’ অসিগী ফীজিকেল প্রোগ্রেস অমসুং লোইশিন্বগী থারিবা মতমগী দিতেলশিং এনেক্সচরদা পীরি‍।
স্কীম অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্ত ৩৫ সিগী মনুংদা, প্রোজেক্ত ২৮ দি ২০২৩-২৪ অমসুং চৎলিবা চহিসিদা সেংসন তৌখিবনি‍। প্রোজেক্ত অমা লোইশিন্বগী চাউরাকপা মতম থবক পীখ্রবা মতুং চহি ২ দগী ৩ ফাওবনি‍।
এনেক্সচর
সেরিএল মশিং
প্রোজেক্ত মমিং
স্তেত লৈঙাক/ এজেন্সী
ফীজিকেল প্রোগ্রেস
লোইশিন্বগী পাম্লিবা/থম্লিবা মতম
ৱেস্ত সিক্কিমদা পেলিংদগী সঙ্গা-চোলিং ফাওবগী পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগী গেপ ফন্দিং – অপুন্বা শেঞ্জং লুপা করোর ১০৮.৩৯ গী মনুংদা লুপা করোর ৬৩.৩৯ (৫৮%)
সিক্কিম
থবক লোইখ্রে
NA
সাউথ সিক্কিমদা ধপেরদগী ভালেদুঙ্গা ফাওবগী ইকো-ফ্রেন্দলী পেসেঞ্জর রোপৱে (কেবল কার)গী গেপ ফন্দিং – অপুন্বা শেঞ্জং লুপা করোর ২০৯.৫৭ গী মনুংদা লুপা করোর ৫৭.৮২ (২৮%)
সিক্কিম
থবক লোইখ্রে
NA
মিজোরম স্তেতকী তোঙান তোঙানবা দিস্ত্রিক্তকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা বেম্বু লিঙ্ক রোদ শেম্বগী পাইলোত প্রোজেক্ত - (১) তুইরিএল এয়রফীল্দ তু নোর্ত চালত্লাং (কিমি ১৮) লুপা করোর ৩৩.৫৮ চঙনা; অমসুং (২) লেংপুই তু সাইফাল বেম্বু প্লান্তেসন (কিমি ৪১) লুপা করোর ৬৬.৪২ চঙনা
মিজোরম
২৮%
৩১-০১-২০২৫
NECTAR লাইবলিহুদ ইমপ্রুভমেন্ত প্রোজেক্ত (মল্তি-স্তেত) – য়ুতিলাইজেসন ওফ বনানা সুদো স্তেম ফোর ভেল্যু এদেদ প্রদক্তস
NECTAR
৩২%
৩১-০৩-২০২৫
প্রমোতিং সাইন্তিফিক ওর্গানিক এগ্রিকলচর ইন নোর্থ ইস্ত (মল্তি-স্তেত)
NECTAR
৩৩%
১৬-০২-২০২৬
স্পিসিএল দিভেলপমেন্ত ওফ ইস্তর্ন নাগালেন্দকা মরী লৈনবা লাইবলিহুদ প্রোজেক্তশিং
নাগালেন্দ
৩০%
৩১-১২-২০২৫
কামুরপ দিস্ত্রিক্ততা স্কুল ২০ সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওন্থোকপা
অসাম
৫৫%
৩০-১১-২০২৫
এস্তাব্লিসমেন্ত ওফ দেদিকেতেদ সর্ভিসেস ফোর দি মেনেজমেন্ত ওফ পেদিয়াত্রিক এন্দ এদল্ত হেমাতোলিম্ফোইদ কেন্সর্স ইন নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়া, গুৱাহাতী
BBCI গুৱাহাতী
৮%
৩১-০৩-২০২৬
ত্রিপুরা লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ পৱারনা ত্রিপুরাগী মনুং হঞ্জিন্বা মফমশিংদা থাজনিংঙাই ওইবা মৈ ফংহন্নবা সোলার মাইক্রো গ্রিদ শেমগৎপা
ত্রিপুরা
৩০%
৩১-১২-২০২৫
১০
গুৱাহাতী, অসামদা মা কমখ্যা এক্সেস কোরিদোর শেমগৎপা
অসাম
থবক হৌদ্রি
৩১-০৩-২০২৬
১১
অসামগী সিবসাগর দিস্ত্রিক্ততা মেদিকেল কলেজ (এদমিসন ১০০) শাগৎপা
অসাম
থবক হৌদ্রি
৩১-০৩-২০২৬
১২
ৱেস্ত গারো হিল্স দিস্ত্রিক্তকী তুরাদা IT পার্ক শাগৎপা
মেঘালয়
২৩%
২৭-০৫-২০২৭
১৩
মনিপুর তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতী (MTU), ইম্ফাল ৱেস্ত দিস্ত্রিক্তকী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা
মনিপুর
২৫%
২৫-০১-২০২৬
১৪
AGMC & GBP হোস্পিতালগী ফমুং ২০০ লৈবা MCH (মেতর্নেল & চাইল্দ হেল্থ) ৱিং শেমগৎপা
ত্রিপুরা
থবক পীদ্রি
NA
১৫
দ্রগ এদিক্তশিংগী ইন্তিগ্রেতেদ রিহেবিলিতেসন সেন্তর লিংখৎপা
ত্রিপুরা
থবক হৌদ্রি
৩১-১২-২০২৫
১৬
LGB ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্তকা শম্নরিবা লেন ২ গী লম্বী লেন ৪ দা অপগ্রেদ তৌবা/পাকথোকহন্বা–VIP জংসন্দগী ধারাপুর জংসন ফাওবা, (১) ধারাপুরদা ৪ লেন গ্রেদ সেপরেতেদ জংসন (২) SOS জংসন্দগী হৌজিক লৈরিবা তর্মিনেল বিল্দিং ফাওবগী লেন ২ গী এক্সেস লম্বী অমসুং (৩)হৌজিক লৈরিবা তর্মিনেল বিল্দিংদগী লেন ২ গী তেম্পররী একজিৎ য়াওরগা‍। (PWD)
অসাম
২৮%
২৫-০২-২০২৬
১৭
অগর্তালাদা দেন্তেল কলেজ লিংখৎপা
ত্রিপুরা
থবক পীদ্রি
NA
১৮
নিউ সিলোং তাউনসিপ্তা সাইক্লিং ত্রেক, য়ুতিলিতী দক্ত, ফুতপাথনচিংবা য়াওবা অনৌবা লেন মরিগী লম্বী শেমগৎপা অমসুং হান্না লৈরিবা লেন অনিগী লম্বী লেন মরিদা ওন্থোকপা
মেঘালয়
১৮%
১৪-০৭-২০২৬
১৯
মন্ত্রিপুখ্রি, ইম্ফালদা মনিপুর IT SEZ কী প্রোসেসিং জোনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা
মনিপুর
২%
০৬-০৮-২০২৬
২০
মনিপুরদা ফমুং ৬০ থাবা মেন্তেল হোস্পিতাল শেমগৎ শাগৎপা অমসুং মচাক মথুম হাপচিন্বা
মনিপুর
থবক হৌদ্রি
০৬-১০-২০২৬
২১
নোংচুপ থংবা নাকলদা আইজোল বাই-পাস লম্বী শেমগৎপা
মিজোরম
থবক হৌদ্রি
২৪-১১-২০২৬
২২
তেক সিতী, গুৱাহাতীদা অতৈ লৈঙাক্কী এজেন্সীশিংগা খুৎশম্নরগা ইলেক্ত্রোনিক মেনুফেকচরিং ক্লস্তর (EMC) দা দিজিতেল দিজাইন এন্দ ৩D প্রিন্তিং সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স লিংখৎনবা প্রপোজেল
AMTRON
৯৯%
৩১-১২-২০২৪
২৩
সিত্রোংসে-দিমাপুরদা মরী লৈনবা লাইনশিংগা লোয়ননা ২২০/১৩২ kV (২x১০০ MVA) & ১৩২/৩৩ kV (২x৫০ MVA) সব-স্তেসন শাগৎপা
নাগালেন্দ
১৩%
৩০-০৯-২০২৬
২৪
সাউথ সিক্কিমগী ভালেদুঙ্গা, য়াঙাংদা পায়খৎপা স্কাইৱাল্ক প্রোজেক্ত
সিক্কিম
১৩%
৩১-০৩-২০২৬
২৫
ৱেস্ত সিক্কিমদা লৈবা সিংসোর থোংবু গ্লাসপু লমকোয়বশিংহগী পুক্নিং চিংশিনফম ওইনা গ্লাস স্কাইৱাল্ক থোং ওন্থোকপা
সিক্কিম
১১%
৩১-০৩-২০২৬
২৬
ইতানগর, অরুনাচল প্রদেশতা স্তেত কেন্সর ইন্সতিত্যুৎ লিংখৎপা
অরুনাচল প্রদেশ
থবক হৌদ্রি
৩১-১২-২০২৬
২৭
ধনমঞ্জুরি য়ুনিভর্সিতী (DMU) গী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা
মনিপুর
থবক হৌদ্রি
০৯-০৪-২০২৬
২৮
এজুকেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর/ ফেকল্তী দিভেলপমেন্ত ইন পোলিতেক্নিক্স
নাগালেন্দ
২৫%
৩১-১০-২০২৫
২৯
রেদিএসন ওনকোলোজী সেন্তর এত CIHSR অপগ্রেদ তৌবা
নাগালেন্দ
৫%
০১-১২-২০২৫
৩০
গুৱাহাতী, অসামগী দোক্তর বি বরুৱা কেন্সর ইন্সতিত্যুৎ (BBCI) দা স্কিল দিভেলপমেন্ত সেন্তর অমা লিংখৎপা
BBCI গুৱাহাতী
থবক পীদ্রি
NA
৩১
মালেমগী খ্বায়দগী তোপ তোপ্পা চফু শাবগী মওং অমা ওইরিবা মনিপুরগী লোংবি ব্লেক পোত্তরী য়োকখৎনবা আর্তিস্ত ভিলেজ অমা লিংখৎপা
NEHHDC
থবক হৌদ্রি
৩০-০৬-২০২৬
৩২
ৱাখা, ইম্ফাল ইস্ততা মনিপুর য়ুনিভর্সিতী ওফ কলচরগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা
মনিপুর
থবক পীদ্রি
NA
৩৩
মোকদোক, সোহরাদা স্কাইৱাল্ক অমদি তুরিস্ত হব শেমগৎপা
মেঘালয়
থবক পীদ্রি
NA
৩৪
মনিপুরগী মনুং হঞ্জিন্বা অমদি চীংগী দিস্ত্রিক্তশিংদা সুপর স্পিসিএল্তী অমসুং স্পিসিএল্তী হেল্থ কেয়র ফংহন্বা (ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইকুইপমেন্ত)
মনিপুর
থবক পীদ্রি
NA
৩৫
চহিদা মহৈরোয় ১০০ লৌশিন্নবা সিচে, ইস্ত সিক্কিমগী মেদিকেল কলেজকী গেপ ফন্দিং
সিক্কিম
থবক পীদ্রি
NA
AMTRON: অসাম ইলেক্ত্রোনিক্স দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ
BBCI: দোক্তর ভুবনেস্বর বরুৱা কেন্সর ইন্সতিত্যুৎ
NECTAR: নোর্থ ইস্ত সেন্তর ফোর তেক্নোলোজী এপ্লিকেসন এন্দ রিছর্চ
NEHHDC: নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ্ত এন্দ হেন্দলুম দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর সুকান্ত মজুমদারনা ফোঙদোকখিবনি‍।