Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches LIC’s Bima Sakhi Yojana
PM lays the foundation stone of the main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal
Our government has taken unprecedented steps for women empowerment in the last 10 years: PM
Today, India is moving forward with the resolve to develop by the year 2047: PM
To empower women, it is very important that they get ample opportunities to move forward and every obstacle in their way is removed: PM
Today, a campaign has started to make lakhs of daughters Bima Sakhis: PM
09 DEC 2024 6:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today launched the ‘Bima Sakhi Yojana’ of Life Insurance Corporation, in line with his commitment to women empowerment and financial inclusion, in Panipat, Haryana. During the occasion, he also laid the foundation stone of the Main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal. Addressing the gathering, Shri Modi said that today India was taking another strong step towards women empowerment. He added that today being the 9th day of the month was special as number 9 was considered auspicious in our scriptures and was associated with the nine forms of Nav Durga, worshipped during the Navratri. He remarked that today is also a day of worship of Nari Shakti.
The Prime Minister recollected that it was on 9th December, the first meeting of the Constituent Assembly was held and today when the country was celebrating 75 years of the Constitution, the date inspires us to ensure equality and holistic development.
Lauding Haryana as a great land that gave the world the knowledge of ethics and religion, Shri Modi was pleased that at this time, the International Gita Jayanti Mahotsav was also being held in Kurukshetra. He paid respects to the land of Gita and greeted all the patriotic people of Haryana. Shri Modi lauded the people of Haryana for adopting the mantra of 'Ek hain to Safe hain', which had become an example for the entire country.
Expressing his unflinching relationship and attachment with Haryana, the Prime Minister thanked the people for electing them to power for the third time in a row. He added that the newly formed state Government was being praised from all quarters despite being formed recently. He further added that the country has witnessed the way thousands of youth have got permanent jobs here without corruption after the formation of the government. Thanking the women of Haryana, Shri Modi remarked that he had launched the Bima Sakhi scheme, which provides employment to the women of the country and congratulated all for the same.
Recounting his privilege of launching the Beti Bachao, Beti Padhao campaign from Panipat, a few years ago, the Prime Minister underlined that it had a positive impact in Haryana as well as the entire country. He added that in Haryana alone, lives of thousands of daughters' were saved in the last decade. Shri Modi remarked that now after a decade, the Bima Sakhi Yojana for sisters and daughters was being launched from this very land of Panipat. He added that Panipat had become a symbol of women power.
Highlighting that India was treading forward with the resolution of Viksit Bharat by 2047, Shri Modi said that from 1947 till today, the energy of every class and region has taken India to this height. He added that however, to achieve the resolution of a developed India by 2047, India needs many new sources of energy. North-East India being one such source, Shri Modi said Nari Shakti of India was another important source of energy in the form of women self-help groups, insurance sakhi, bank sakhi, agriculture sakhi which would bolster the resolution of developed India.
The Prime Minister stressed that it was imperative to ensure ample opportunities and remove every obstacle in their way to empower women. He added that when women were empowered, new doors of opportunities opened for the country. Highlighting that the Government opened up many jobs which were forbidden for women, Shri Modi remarked that the daughters of India were being deployed in the front lines of the army today. He added that India’s daughters, in large numbers, were becoming fighter pilots, recruited in police and heading corporate companies too. The Prime Minister noted that there were 1200 producer associations or cooperative societies of farmers and cattle rearers in the country, led by women. He added that girls were moving ahead in every field from sports to education. He further added that lakhs of daughters have also benefited from increasing the maternity leave for pregnant women to 26 weeks.
The Prime Minister remarked that the foundation of the Bima Sakhi programme, launched today, was also based on years of hard work and penance. Noting that most women lacked bank accounts after 6 decades of independence, he said that women were cut off from the entire banking system. Expressing pride over 30 crore women accounts under Jan Dhan Yojana, Shri Modi said that his Government opened the Jan Dhan accounts for women to ensure the subsidies like Gas subsidy reach the responsible hands of the family. He added that Jan Dhan Yojana has also helped in ensuring the transfer of money from schemes like Kisan Kalyan Nidhi, Sukanya Samridhi Yojana, funds to build own houses, funds to set up shops for hawkers, Mudra Yojana and others.
Lauding the women for having played a major role in providing banking facilities in every village, the Prime Minister said that those who did not even have bank accounts are now connecting the villagers to banks as Bank Sakhi. He added that the Bank Sakhis have started teaching people how to save money in a bank, how to get a loan and lakhs of such Bank Sakhis are providing services in every village today.
Recollecting that women of India were not insured earlier, Shri Modi remarked that today a campaign was started to make lakhs of women insurance agents or Bima Sakhi. He added that now women will also lead the expansion of sectors like insurance. The Prime Minister stressed that the target was to provide employment opportunities to 2 lakh women under the Bima Sakhi Yojana. He added that girls who had completed their class 10 would be trained and given financial help for three years under the Bima Sakhi Yojana. Citing data related to the insurance sector which showed that a LIC agent earns an average of 15 thousand rupees every month, Shri Modi said that our Bima Sakhis would earn more than 1.75 lakh rupees every year which would give additional income to the family.
Noting that the contribution of Bima Sakhis would be much more apart from earning money, the Prime Minister said ‘Insurance for All’ in India was the aim at the end of the day. He added that it was necessary for social security and to eradicate poverty from its roots. He further emphasised that the Bima Sakhis will strengthen the mission of Insurance for All.
Underlining that when an individual is insured, the benefit gained is immense, Shri Modi said the Government was implementing Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojanas. He added that an insurance of Rs 2 lakh was provided at a very low premium under these schemes. Shri Modi noted that more than 20 crore people of the country who could never even think of insurance, have been insured. He added that under these two schemes, a claim amount of about Rs 20 thousand crore has been given so far. Shri Modi remarked that Bima Sakhis would be working to provide social security cover to many families of the country, a kind of a virtuous work.
Emphasising that the revolutionary policies made for rural women in India in the last 10 years along with the policy decisions undertaken was indeed a subject of study, the Prime Minister said even though the titles of Bima Sakhi, Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Drone Didi, Lakhpati didi sound simple and common, they are transforming the fate of India. He added that India's Self Help Group Abhiyaan would be scripted in golden letters in history considering the empowerment of women done by it. Shri Modi remarked that the Government had made women self-help groups a big medium to bring about change in the rural economy. He added that 10 crore women across the country are associated with self-help groups and more than 8 lakh crore rupees of help to the women of self-help groups in the last decade.
Lauding the role and contribution of the women, associated with Self Help Groups across the country, as extraordinary, the Prime Minister remarked that they were working to make India the third largest economic power in the world. Noting that women from every society, class and family were associated with this, he added that every woman was getting opportunities in this. He further remarked that the movement of Self Help Groups was also strengthening social harmony and social justice. The Prime Minister highlighted that the Self Help Groups were not only increasing the income of one woman, but also increasing the confidence of a family, and the entire village. He lauded all of them for the good work being carried out.
Shri Modi also recounted his announcement made from the ramparts of Red Fort to make 3 crore Lakhpati Didis and so far more than 1 crore 15 lakh Lakhpati Didis have been made across the country. He added that these women have started earning more than one lakh rupees every year. The Prime Minister remarked that the Lakhpati Didi campaign was also getting much needed support from the Government's Namo Drone Didi Yojana, which is discussed even in Haryana. Shri Modi narrated the account of a Namo Drono Didi from Haryana and said that this scheme was transforming both agriculture and the lives of women.
The Prime Minister highlighted that thousands of Krishi Sakhis were being trained to raise awareness about modern farming and natural farming in the country. He added that about 70 thousand Krishi Sakhis had already received certificates and these Krishi Sakhis had the capacity to earn more than 60 thousand rupees every year. Discussing about the Pashu Sakhis, Shri Modi said more than 1.25 lakh Pashu Sakhis are today a part of the awareness campaign about animal husbandry. He added that these were not just a means of employment but doing a great service to humanity. He remarked that Krishi Sakhis were not only working to save the earth for future generations, but also serving the soil and our farmers by spreading awareness about natural farming. Similarly, he added that our Pashu Sakhis were doing a pious work of serving humanity by serving animals.
Emphasising the love and affection received from the sisters and mothers of the country, Shri Modi said his Government built more than 12 crore toilets in the country in the last 10 years which helped many women whose houses had no toilets. Similarly, he added, free gas cylinder connections were given to crores of women who had no gas connection 10 years ago. He further added that tap water connections, pucca houses were also ensured to women who lacked them. The Prime Minister highlighted that the legislation ensuring 33 percent reservation for women in the Vidhan Sabha and Lok Sabha was also enacted. He added that the blessings of mothers and sisters would be ensured only when such honest efforts are made with the right intentions.
Touching upon the work being done for the welfare of the farmers by their Center and State Governments, the Prime Minister underscored that in the first two terms, the farmers of Haryana had received more than 1.25 lakh crore rupees as MSP, while after the formation of the government for the third time in Haryana, 14 thousand crore rupees was given to paddy, millet and moong farmers as MSP. He added that more than 800 crore rupees was also given to help drought affected farmers. Recounting the major role played by Chaudhary Charan Singh University in making Haryana the leader of Green Revolution, Shri Modi said that now in the 21st century, the role of Maharana Pratap University would be imperative in making Haryana a leader in the field of horticulture. He added that today, the foundation stone of the new campus of Maharana Pratap Horticulture University was laid and it would provide new facilities to the youth studying in this university.
Concluding his address, Shri Modi assured the women of Haryana that the state would develop rapidly and the Governments at the Center and State would work three times faster in their third term. He expressed confidence that the role of women power in Haryana would continue to grow stronger.
The Governor of Haryana, Shri Bandaru Dattatreya, Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman, Union Minister for Housing and Urban Affairs and Power, Shri Manohar Lal, Minister of State for Cooperation, Shri Krishan Pal and other dignitaries were present at the event.
Background
The ‘Bima Sakhi Yojana’ initiative of Life Insurance Corporation of India (LIC) is designed to empower women aged 18-70 years, who are Class X pass. They will receive specialized training and a stipend for the first three years to promote financial literacy and insurance awareness. After training, they can serve as LIC agents and the graduate Bima Sakhis would have the opportunity to qualify for being considered for Development Officer roles in LIC.
The Main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal and six regional research stations, spread over 495 acres, will be established at a cost of over Rs 700 crore. The University will have one College of Horticulture for Graduate and Post-Graduate studies and five schools covering 10 horticulture disciplines. It will work towards crop diversification and world class research for development of horticulture technologies.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এল.আই.সিগী বিমা শখি য়োজনা হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা মহারানা প্রতাপ হোর্তিকলচর য়ুনিভর্সিতি, করনালগী মেন কেম্পসকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ঐখোয়গী সরকারনা হৌখিবা চহি ১০ দা নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা মমাঙদা অমুক্ত পাংথোকখিদ্রিবা থবকশিং পাংথোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, ২০৪৭ ফাওবা চাউখৎনবা ৱাশক অমগা লোয়ননা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি: প্রধান মন্ত্রী
নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা, মাঙলোমদা চঙশিন্নবা মখোয়দা খুদোংচাবা মরাংকাইনা ফংহনবা অমসুং মখোয়গী লম্বীদা থেংনবা অপনবা খুদিংমক লৌথোকপা য়াম্না মরুওই: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, ইচানুপী লাখ কয়া বিমা শখিশিং ওইনবা খোঙজং অমা হৌদোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
09 DEC 2024 6:11PM by PIB Imphal
নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মহাক্না থাজবা পীখিবগী মতুংইন্না, ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হরিয়ানাগী পানিপত্তা লাইফ ইন্সুরেন্স কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়াগী ‘বিমা শখি য়োজনা’ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা মহাক্না মহারানা প্রতাপ হোর্তিকলচর য়ুনিভর্সিতি, করনালগী মেন কেম্পসকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভারতনা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা মাইকৈদা অতোপ্পা অকনবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। মশিং ৯ অসি ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংগী মতুংইন্না অফবনি হায়না খন্নবগা লোয়ননা ঙসি অসি থা অমগী ৯শুবা নুমিৎনি অমসুং নব রাত্রি মনুংদা লাৎনবা নব দুর্গাগী শক্তম ৯ গা মরী লৈনৈ। ঙসি নারী শক্তি ইরাৎপা নুমিৎ অমশুনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিশেম্বর ৯ দা, কন্সতিয়েন্ত এশেমব্লিগী অহানবা মীফম পাংথোকখি অমসুং ঙসি লৈবাক অসিনা সংবিধান চৎনবা হৌখিবগী চহি ৭৫ শুবা থৌরম পাংথোকপা মতমদা, নুমিৎ অসিনা ঐখোয়দা থোং মান্নবা অমসুং চাউখৎপগী ইথিল পীরে।
মালেমদা ইথিক্স অমসুং লাইনিংগী লৌশিং পীখিবা অচৌবা লমদম অমনি হায়না হরিয়ানা থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক কুরুক্ষেত্রদা ইন্তরনেসনেল গীতা জয়েন্তি মহোৎসবশু পাংথোক্লি। মহাক্না গীতাগী লমদম অসিদা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং হরিয়ানাগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখি। লৈবাক অপুনবগী খুদম অমা ওইরিবা ‘এক হেন তু সেফ হেন’গী লাইৱা শীজিন্নবগীদমক শ্রী মোদীনা হরিয়ানাগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি।
হরিয়ানাগা মহাক্কা লৈনবা অচেৎপা মরীশিং ফোঙদোক্লদুনা, থংন থংননা অহুমলকশুবা ওইনা সরকার পায়নবা মখোয় খল্লকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা হরিয়ানাগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি নৌনা শেম্লবা রাজ্য সরকার অসি শেম্বদা ঙাইবা ওইরবশু মাইকৈ খুদিংমক্তগী থাগৎপা ফোঙদোরক্লি। সরকার শেম্লবা মতুংদা নহারোল লিশিং কয়া শেঞ্জা-থুমজ তৌদনা থবক ফংবা লৈবাক অসিনা উবা ফংলে। লৈবাক অসিগী নুপীশিং থবক পীনবা মহাক্না বিমা শখি য়োজনা হৌদোক্লে অমসুং মসিগীদমক হরাওবা ফোঙদোকচরি।
চহি খরগী মমাংদা পানিপত্তগী বেতি বচাউ, বেতি পরাউ খোঙজং হৌদোকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা হরিয়ানা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা কান্নবা অমা পীরে। হরিয়ানা খক্তদা, হৌখিবা চহি ১০ দা ইচানুপী লিশিং কয়াগী থৱায়শিং কনবা ঙম্লে। চহি ১০ গী মতুংদা, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগীদমক ঙসি পানিপত্তগী বিমা শখি য়োজনা হৌদোক্লে। পানিপত অসি নুপীশিংগী থৌনাগী খুদম অমা ওইরে। ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা ভারতনা চঙশিল্লিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯৪৭ দগী ঙসি ফাওবদা, কাংলুপ অমসুং লমদম খুদিংমক্কী থৌনানা ভারত মসিগী থাক অসিদা পুখৎলকপনি। অদুবু ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবা ভারতনা থৌনাগী অনৌবা হৌরকফম কয়া দরকার ওইরি। অৱাং-নোংপোক ভারত অসি অসিগুম্বা থৌনাগী হৌরকফম অমনি। নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, ইন্সুরেন্স সখি, বেঙ্ক শখি, এগ্রিকলচরেল শখিগী মওংদা ভারতকী নারী শক্তি অসি থৌনাগী অতোপ্পা মরুওইবা হৌরকফম ওইরি অমসুং মসিনা চাউখৎলবা ভারতকী ৱারেপকী ইনোৎ হাপকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা, মাঙলোমদা চঙশিন্নবা মখোয়দা খুদোংচাবা মরাংকাইনা ফংহনবা অমসুং মখোয়গী লম্বীদা থেংনবা অপনবা খুদিংমক লৌথোকপা য়াম্না মরুওই। নুপীশিংদা শক্তি পীবা মতমদা, লৈবাক অসিগীদমক খুদোংচাবশিংগী অনৌবা থোংশিং হাংদোক্লে। নুপীশিং চঙবা য়ারমদবা থবক কয়া সরকারনা চঙবা য়াহল্লে। ঙসি ভারতকী ইচানুপীশিং লালফমশিংদা শীজিন্নরে। মশিং য়াম্লবা ভারতকী ইচানুপীশিং ফাইত্তর পাইলোতশিং ওইরে, পুলিস ওইরে অমসুং কোর্পোরেত কম্পেনি কয়াগী লুচিংবশিং ওইরে। লৈবাক অসিদা লৌমীশিং অমসুং শা-ষন লোইবশিংগী নুপীশিংনা লমজিংবা প্রদুসর এসোসিএসন নত্ত্রগা কোওপরেতিপ সোসাইতি ১২০০ লৈরি। শান্নবদগী হৌরগা লাইরিক-লাইশু ফাওবগী লমদা হিরম খুদিংমক্ত নুপীশিং মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মীরোলবীশিংগী ছুতি চয়োল ২৬ তা হেনগৎহনবদগী ইচানুপী লাখ কয়া কান্নবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়া কন্না হোৎনরক্তুনা ঙসি হৌদোকখিবা বিমা শখি য়োজনা অসিগী য়ুম্ফম থোনখিবনি। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৬০ গী মতুংদা নুপী অয়াম্বা বেঙ্ক একাউন্ত হাংখিদে অমসুং নুপীশিং বেঙ্ককী থবকশিংদগী লাপ্না লৈখি। জন ধন য়োজনাগী মখাদা নুপী করোর ৩০গগী একাউন্তশিং হাংদোকপা অসিদা চাউথোকচবা ফাওরি। ইমুং অমগী দাইত্ব লৈবা মীওইশিংগী খুৎথাংদা গ্যাসকী সবসিদি য়ৌনবা মহাক্কী সরকারনা নুপীশিংগী জন ধন একাউন্তশিং হাংদোক্লে। কিষান কলয়ান নিধি, সুকনয়া সমরিধি য়োজনা, মশাগী য়ুম ফানবা ফন্দশিং, হোকরশিংগী দুকান হাংদোক্নবা ফন্দশিং,মুদ্রা য়োজনাগুম্বা স্কিমশিংগী শেন ত্রান্সফর তৌবদা জন ধন য়োজনানা মতেং পাংলে। খুঙ্গং খুদিংমক্ত বেঙ্কগী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা নুপীশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈতবা মীওইশিং হৌজিক বেঙ্ক শখি ওইনা খুঞ্জাশিংগা বেঙ্কগা শম্নহল্লে। কমদৌনা বেঙ্ক অমদা শেন তুংশিনগনি, কমদৌনা লোন লৌগনি হায়বা বেঙ্ক শখিশিংনা মীয়ামদা তম্বীবা হৌরে অমসুং ঙসি বেঙ্ক শখি লাখ কয়ানা খুঙ্গংশিংদা থবক কয়া পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা ভারতকী নুপী লাখ কয়া ইন্সুরেন্স য়াওখিদে। ঙসিদি নুপী ইন্সুরেন্স এজেন্তশিং নত্ত্রগা বিমা শখি লাখ কয়া শেমগৎনবা খোঙজং হৌরে। হৌজিক নুপীশিংনা ইন্সুরেন্সগুম্বা সেক্তরশিং পাকথোক-চাউথোকনবদা মাংজিল থারগনি। বিমা শখি য়োজনাগী মখাদা নুপী লাখ ২ থবক পীনবা পান্দম থম্লে। ক্লাস তেন পাস তৌরবা নপীশিং ত্রেনিং পীগনি অমসুং বিমা শখি য়োজনাগী মখাদা চহি অহুম শেনগী মতেং পাংগনি। ইন্সুরেন্স সেক্তরগা মরী লৈনবা দেতাগী মতুংইন্না এল.আই.সি এজেন্ত অমনা থা অমদা লুপা লিশিং ১৫ রোম তানবা ঙম্মী। ঐখোয়গী বিমা শখিশিংনা চহি অমদা লুপা লাখ ১.৭৫ হেন্না তান্দুনা ইমুংগী অহেনবা শেন্থোক লৈহল্লগনি। বিমা শখিশিংনা শেন তানবগী মথক্ত, ভারত্ত মীওই খুদিংমক ইন্সরেন্স য়াওহনবা হায়বা অসিনা পান্দম ওইরগনি। মসি সোসিএল সেকুরিতিগী দরকার ওই অমসুং মখোঙদগী হৌনা লায়রবা মুৎথৎনবা মথৌ তাই। বিমা শখিশিংনা মীওই খুদিংমক ইন্সুরেন্স য়াওহন্নবা পান্দম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লনাই মীওই অমা ইন্সুরেন্স য়াওবদা কান্নবা য়াম্না ফংগনি। সরকারনা প্রধান মন্ত্রী জিবন জয়তি বিমা অমসুং প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা থবক ওইনা পায়খৎলে। হায়রিবা স্কিমশিং অসিগী মখাদা য়াম্না পীকপা প্রিমিয়ম অমগী মখাদা লুপা লাখ ২গী ইন্সুরেন্স অমা ফংহল্লে। কৈদৌঙৈদা ইন্সুরেন্সকী ৱাখল খল্লমদবা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২০ হেন্না ইন্সুরেন্স য়াওরে। হায়রিবা স্কিম অনি অসিগী মখাদা লুপা করোর লিশিং ২০ রোমগী ক্লেম পীখ্রে। অফবা থবক অমা ওইনা, লৈবাক অসিগী ইমুং কয়াদা সোসিএল সেকুরিতি পীনবা বিমা শখিশিংনা থবক তৌগনি।
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতকী খুঙ্গংগী নুপীশিংগীদমক অওনবা পুরকপা থৌশিল কয়া থবক ওইনা পায়খৎলে। বিমা শখি, বেঙ্ক শখি, কৃষি শখি, পাসু শখি, দ্রোন দিদি, লাখপতি দিদি হায়রিবা মিংথোলশিং অসি তাবদা ইচম চম্বা ঙাক্তনি অদুবু মখোয়না ভারতকী মরাইবক অহোংবা পুরক্লে। মসিনা নুপীশিংগী শক্তি পীরবা অসি য়েংলগা ভারতকী সেল্ফ হেল্প গ্রুপগী খোঙজং অসি পুৱারিদা সনাগী ময়েক্না ইদুনা লৈহৌরগনি। খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা অহোংবা পুরক্নবা সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইনা শীজিন্নরে অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রপশিং মতেং পাংনবা লুপা করোর লাখ ৮ হেন্না থাদখ্রে।
লৈবাক শীনবা থুংনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা থবক তৌরিবা নুপীশিং থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমদা ভারত খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমি ওইনবা মখোয়না থবক শুরি। মসিদা খুন্নাই, কাংলুপ অমসুং ইমুং খুদিংগী নুপীশিং শরুক য়ারি অমসুং নুপী খুদিংমক মসিদগী খুদোংচাবশিং ফংলি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী ইহৌনা খুন্নাই নুংশিননা হিংমিন্নবা অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বশু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা নুপী অমগী শেন্থোক হেনগৎহনবা খক নত্তনা, ইমুং অমগী অমসুং খুঙ্গং পুম্নমক্কী থাজবা হেনগৎহল্লে। লাখপতি দিদি করোর অহুম শেম্নবা মহাক্না লাল কিলাদগী লাউথোকখি অমসুং হৌজিক ফাওবা লৈবাক শীনবা থুংনা লাখপতি দিদি করোর ১.১৫ হেন্না শেম্লে। হায়রিবা নুপীশিং অসিনা চহি অমদা লুপা লাখ অমা হেন্না তাল্লে। ভারত সরকারগী নমো দ্রোন দিদি য়োজনাদগী লাখপতি দিদি কেম্পেন্না মতেং য়াম্না ফংলে। নমো দ্রোন দিদি স্কিমনা লৌউ-শিংউ অমসুং নুপীশিংগী পুন্সিশিংদা অওনবা পুরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা অনৌবা লৌউ অমসুং মহৌশাগী লৌউগী মরমদা মীয়ামদা খঙহন্নবা কৃষি শখি লিশিং কয়া ত্রেনিং পীখ্রে। কৃষি শখি লিশিং ৭০ হেন্না সর্তিফিকেতশিং ফংখ্রে অমসুং হায়রিবা কৃষি শখিশিং অসিনাচহি অমদা লুপা লিশিং ৬০ হেন্না তানবা ঙম্লে। ঙসি পাশু শখি লাখ ১.২৫ হেন্না শা-ষন লোইবগী মরমদা মীয়ামদা খঙহন্নবা খোঙজংগী শরুক অমা ওইরে। মখোয় থবক ফংনবগী পাম্বৈ অমা ওইবা খক নত্তনা মীওইবগী অচৌবা থবক অমা পাংথোক্লে। কৃষি শখিশিংনা তুংগী মীরোলশিংগীদমক মালেম অসি কন্নবা থবক তৌবা খক নত্তনা, মহৌশাগী লৌউগী মতাংদা ৱাখল তাহনদুনা লৈবাক-লৈহাও অমসুং ঐখোয়গী লৌমীশিংগী থবক তৌরি। শা-ষনশিংগী থবক তৌদুনা ঐখোয়গী পাশু শখিশিংনা অফবা থবক অমা পাংথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী ইচলশিং অমসুং ইমাশিংদগী থৌজাল কয়া ফংলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মহাক্কী সরকারনা তোইলেত করোর ১২ হেন্না শাদুনা তোইলেত লৈতবা ইমুংশিংগী নুপীশিংগী মতেং পাংলে। হৌখিবা চহি ১০ দা গ্যাসনা চাক থোংদবা নুপীশিংদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর কয়া পীখ্রে। নুপীশিংদা তোতি ঈশিং অমসুং পাক্কাগী য়ুমশিং ফংহনখ্রে। বিধান সভা অমসুং লোক সভাদা নুপীশিংগী সিত চাদা ৩৩ খাক্নবা লেজিসলেসন পাস তৌরে। অসিগুম্বা পুকচেল শেংবা থবকশিং পায়খৎলবা মতমদা ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী থৌজাল ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক কয়া পায়খৎলি। অহানবা তার্ম অনিদা, হরিয়ানাগী লৌমীশিংনা এম.এস.পি ওইনা লুপা করোর লাখ ১.২৫ হেন্না ফংখ্রে। হরিয়ানাদা অহুমলকশুবা ওইনা সরকার শেম্লবা মতুংদা ফৌ, মিল্লেত অমসুং মুং থাবা লৌমীশিংদা এম.এস.পি ওইনা লুপা করোর লিশিং ১৪ পীখ্রে। ইকংনা শোকহল্লবা লৌমীশিংদা মতেং পাংনবা লুপা করোর ৮০০ হেন্না পীখ্রে। গ্রিন রিভোলুসন্দা হরিয়ানানা মাংজিল থানবা হোৎনবদা চৌধুরি চরন সিংহ য়ুনিভর্সিতিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। হোর্তিকলচরগী লমদা হরিয়ানা লুচিংবা অমা ওইনবা মহারানা প্রতাপ য়ুনিভর্সিতিগী থৌদাং মরুওইগনি। ঙসি মহারানা প্রতাপ য়ুনিভর্সিতিগী মেন কেম্পসকী উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং মসিনা য়ুনিভর্সিতি অসিদা তম্লিবা নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা লৈরিবা সরকারশিংনা মখোয়গী অহুমশুবা তার্মদা শরুক অহুম হেন্না য়াংনা থবক তৌদুনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপা খোঙজেল য়াংলগনি। হরিয়ানাদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাংনা মখা তানা হেন্না মপাঙ্গল কনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা হরিয়ানাগী রাজ্যপাল শ্রী বন্দারু দত্তাত্রেয়া, হরিয়ানাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী নায়াব সিংহ সাইনি, ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন, হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স অমসুং পৱারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী মনোহর লাল, কোওপরেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কৃষ্ণন পাল অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লাইফ ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এল আই সি) গী খোঙথাং অসিনা ক্লাস তেন পাস তৌবা চহি ১৮-৭০গী নুপীশিংদা শক্তি পীনবা পান্দম থম্লি। মখোয়না ফাইনান্সিএল লিতরেসি অমসুং ইন্সুরেন্সকী মতাংদা এৱেরনেস পীনবা অহানবা চহি অহুমগী ওইনা স্পেসিএলাইজ ত্রেনিং অমসুং স্তাইপেন্দ ফংলগনি। ত্রেনিং ফংলবা মতুংদা, মখোয়না এল.আই.সিগী এজেন্ত ওইনা থবক তৌবা য়াই অমসুং গ্রেজুএৎ বীমা সখীনা এল.আই.সিদা দিবেলপমেন্ত ওফিসরগী থৌদাং লৌনবগীদমক ক্বালিফাই ওইবগী খুদোংচাবা ফংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বিমা শখি ওইগদৌরিবা মীওইশিংদা এপোইন্তমেন্ত সর্তিফিকেৎশিংসু য়েন্থোকখ্রে।
মেন কেম্পস অমসুং রিজনেল রিসর্চ স্তেসন তরুক, একর ৪৯৫দা পাক চাউগনি, মসিদা লুপা করোর ৭০০ হেন্না চংগনি। য়ুনিভর্সিতী অসিদা গ্রেজুয়েত অমসুং পোস্ত-গ্রেজুয়েত স্তদিজগীদমক হোর্তিকলচরগী কোলেজ অমা অমসুং হোর্তিকলচরগী দিসিপ্লিন ১০ কোনশিনবা স্কুল মঙা লৈগনি। মসিনা ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন অমসুং হোর্তিকলচরগী তেক্নোলোজীশিং শেমগৎনবা মালেমগী থাক্কী রিসর্চ তৌবদা মতেং পাংগনি।