Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches LIC’s Bima Sakhi Yojana
PM lays the foundation stone of the main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal
Our government has taken unprecedented steps for women empowerment in the last 10 years: PM
Today, India is moving forward with the resolve to develop by the year 2047: PM
To empower women, it is very important that they get ample opportunities to move forward and every obstacle in their way is removed: PM
Today, a campaign has started to make lakhs of daughters Bima Sakhis: PM
09 DEC 2024 6:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today launched the ‘Bima Sakhi Yojana’ of Life Insurance Corporation, in line with his commitment to women empowerment and financial inclusion, in Panipat, Haryana. During the occasion, he also laid the foundation stone of the Main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal. Addressing the gathering, Shri Modi said that today India was taking another strong step towards women empowerment. He added that today being the 9th day of the month was special as number 9 was considered auspicious in our scriptures and was associated with the nine forms of Nav Durga, worshipped during the Navratri. He remarked that today is also a day of worship of Nari Shakti.
The Prime Minister recollected that it was on 9th December, the first meeting of the Constituent Assembly was held and today when the country was celebrating 75 years of the Constitution, the date inspires us to ensure equality and holistic development.
Lauding Haryana as a great land that gave the world the knowledge of ethics and religion, Shri Modi was pleased that at this time, the International Gita Jayanti Mahotsav was also being held in Kurukshetra. He paid respects to the land of Gita and greeted all the patriotic people of Haryana. Shri Modi lauded the people of Haryana for adopting the mantra of 'Ek hain to Safe hain', which had become an example for the entire country.
Expressing his unflinching relationship and attachment with Haryana, the Prime Minister thanked the people for electing them to power for the third time in a row. He added that the newly formed state Government was being praised from all quarters despite being formed recently. He further added that the country has witnessed the way thousands of youth have got permanent jobs here without corruption after the formation of the government. Thanking the women of Haryana, Shri Modi remarked that he had launched the Bima Sakhi scheme, which provides employment to the women of the country and congratulated all for the same.
Recounting his privilege of launching the Beti Bachao, Beti Padhao campaign from Panipat, a few years ago, the Prime Minister underlined that it had a positive impact in Haryana as well as the entire country. He added that in Haryana alone, lives of thousands of daughters' were saved in the last decade. Shri Modi remarked that now after a decade, the Bima Sakhi Yojana for sisters and daughters was being launched from this very land of Panipat. He added that Panipat had become a symbol of women power.
Highlighting that India was treading forward with the resolution of Viksit Bharat by 2047, Shri Modi said that from 1947 till today, the energy of every class and region has taken India to this height. He added that however, to achieve the resolution of a developed India by 2047, India needs many new sources of energy. North-East India being one such source, Shri Modi said Nari Shakti of India was another important source of energy in the form of women self-help groups, insurance sakhi, bank sakhi, agriculture sakhi which would bolster the resolution of developed India.
The Prime Minister stressed that it was imperative to ensure ample opportunities and remove every obstacle in their way to empower women. He added that when women were empowered, new doors of opportunities opened for the country. Highlighting that the Government opened up many jobs which were forbidden for women, Shri Modi remarked that the daughters of India were being deployed in the front lines of the army today. He added that India’s daughters, in large numbers, were becoming fighter pilots, recruited in police and heading corporate companies too. The Prime Minister noted that there were 1200 producer associations or cooperative societies of farmers and cattle rearers in the country, led by women. He added that girls were moving ahead in every field from sports to education. He further added that lakhs of daughters have also benefited from increasing the maternity leave for pregnant women to 26 weeks.
The Prime Minister remarked that the foundation of the Bima Sakhi programme, launched today, was also based on years of hard work and penance. Noting that most women lacked bank accounts after 6 decades of independence, he said that women were cut off from the entire banking system. Expressing pride over 30 crore women accounts under Jan Dhan Yojana, Shri Modi said that his Government opened the Jan Dhan accounts for women to ensure the subsidies like Gas subsidy reach the responsible hands of the family. He added that Jan Dhan Yojana has also helped in ensuring the transfer of money from schemes like Kisan Kalyan Nidhi, Sukanya Samridhi Yojana, funds to build own houses, funds to set up shops for hawkers, Mudra Yojana and others.
Lauding the women for having played a major role in providing banking facilities in every village, the Prime Minister said that those who did not even have bank accounts are now connecting the villagers to banks as Bank Sakhi. He added that the Bank Sakhis have started teaching people how to save money in a bank, how to get a loan and lakhs of such Bank Sakhis are providing services in every village today.
Recollecting that women of India were not insured earlier, Shri Modi remarked that today a campaign was started to make lakhs of women insurance agents or Bima Sakhi. He added that now women will also lead the expansion of sectors like insurance. The Prime Minister stressed that the target was to provide employment opportunities to 2 lakh women under the Bima Sakhi Yojana. He added that girls who had completed their class 10 would be trained and given financial help for three years under the Bima Sakhi Yojana. Citing data related to the insurance sector which showed that a LIC agent earns an average of 15 thousand rupees every month, Shri Modi said that our Bima Sakhis would earn more than 1.75 lakh rupees every year which would give additional income to the family.
Noting that the contribution of Bima Sakhis would be much more apart from earning money, the Prime Minister said ‘Insurance for All’ in India was the aim at the end of the day. He added that it was necessary for social security and to eradicate poverty from its roots. He further emphasised that the Bima Sakhis will strengthen the mission of Insurance for All.
Underlining that when an individual is insured, the benefit gained is immense, Shri Modi said the Government was implementing Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojanas. He added that an insurance of Rs 2 lakh was provided at a very low premium under these schemes. Shri Modi noted that more than 20 crore people of the country who could never even think of insurance, have been insured. He added that under these two schemes, a claim amount of about Rs 20 thousand crore has been given so far. Shri Modi remarked that Bima Sakhis would be working to provide social security cover to many families of the country, a kind of a virtuous work.
Emphasising that the revolutionary policies made for rural women in India in the last 10 years along with the policy decisions undertaken was indeed a subject of study, the Prime Minister said even though the titles of Bima Sakhi, Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Drone Didi, Lakhpati didi sound simple and common, they are transforming the fate of India. He added that India's Self Help Group Abhiyaan would be scripted in golden letters in history considering the empowerment of women done by it. Shri Modi remarked that the Government had made women self-help groups a big medium to bring about change in the rural economy. He added that 10 crore women across the country are associated with self-help groups and more than 8 lakh crore rupees of help to the women of self-help groups in the last decade.
Lauding the role and contribution of the women, associated with Self Help Groups across the country, as extraordinary, the Prime Minister remarked that they were working to make India the third largest economic power in the world. Noting that women from every society, class and family were associated with this, he added that every woman was getting opportunities in this. He further remarked that the movement of Self Help Groups was also strengthening social harmony and social justice. The Prime Minister highlighted that the Self Help Groups were not only increasing the income of one woman, but also increasing the confidence of a family, and the entire village. He lauded all of them for the good work being carried out.
Shri Modi also recounted his announcement made from the ramparts of Red Fort to make 3 crore Lakhpati Didis and so far more than 1 crore 15 lakh Lakhpati Didis have been made across the country. He added that these women have started earning more than one lakh rupees every year. The Prime Minister remarked that the Lakhpati Didi campaign was also getting much needed support from the Government's Namo Drone Didi Yojana, which is discussed even in Haryana. Shri Modi narrated the account of a Namo Drono Didi from Haryana and said that this scheme was transforming both agriculture and the lives of women.
The Prime Minister highlighted that thousands of Krishi Sakhis were being trained to raise awareness about modern farming and natural farming in the country. He added that about 70 thousand Krishi Sakhis had already received certificates and these Krishi Sakhis had the capacity to earn more than 60 thousand rupees every year. Discussing about the Pashu Sakhis, Shri Modi said more than 1.25 lakh Pashu Sakhis are today a part of the awareness campaign about animal husbandry. He added that these were not just a means of employment but doing a great service to humanity. He remarked that Krishi Sakhis were not only working to save the earth for future generations, but also serving the soil and our farmers by spreading awareness about natural farming. Similarly, he added that our Pashu Sakhis were doing a pious work of serving humanity by serving animals.
Emphasising the love and affection received from the sisters and mothers of the country, Shri Modi said his Government built more than 12 crore toilets in the country in the last 10 years which helped many women whose houses had no toilets. Similarly, he added, free gas cylinder connections were given to crores of women who had no gas connection 10 years ago. He further added that tap water connections, pucca houses were also ensured to women who lacked them. The Prime Minister highlighted that the legislation ensuring 33 percent reservation for women in the Vidhan Sabha and Lok Sabha was also enacted. He added that the blessings of mothers and sisters would be ensured only when such honest efforts are made with the right intentions.
Touching upon the work being done for the welfare of the farmers by their Center and State Governments, the Prime Minister underscored that in the first two terms, the farmers of Haryana had received more than 1.25 lakh crore rupees as MSP, while after the formation of the government for the third time in Haryana, 14 thousand crore rupees was given to paddy, millet and moong farmers as MSP. He added that more than 800 crore rupees was also given to help drought affected farmers. Recounting the major role played by Chaudhary Charan Singh University in making Haryana the leader of Green Revolution, Shri Modi said that now in the 21st century, the role of Maharana Pratap University would be imperative in making Haryana a leader in the field of horticulture. He added that today, the foundation stone of the new campus of Maharana Pratap Horticulture University was laid and it would provide new facilities to the youth studying in this university.
Concluding his address, Shri Modi assured the women of Haryana that the state would develop rapidly and the Governments at the Center and State would work three times faster in their third term. He expressed confidence that the role of women power in Haryana would continue to grow stronger.
The Governor of Haryana, Shri Bandaru Dattatreya, Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman, Union Minister for Housing and Urban Affairs and Power, Shri Manohar Lal, Minister of State for Cooperation, Shri Krishan Pal and other dignitaries were present at the event.
Background
The ‘Bima Sakhi Yojana’ initiative of Life Insurance Corporation of India (LIC) is designed to empower women aged 18-70 years, who are Class X pass. They will receive specialized training and a stipend for the first three years to promote financial literacy and insurance awareness. After training, they can serve as LIC agents and the graduate Bima Sakhis would have the opportunity to qualify for being considered for Development Officer roles in LIC.
The Main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal and six regional research stations, spread over 495 acres, will be established at a cost of over Rs 700 crore. The University will have one College of Horticulture for Graduate and Post-Graduate studies and five schools covering 10 horticulture disciplines. It will work towards crop diversification and world class research for development of horticulture technologies.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এল আই চিৰ বীমা সখী যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰে
কৰ্ণালৰ মহাৰাণা প্ৰতাপ উদ্যান শস্য বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মূল চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
আমাৰ চৰকাৰে যোৱা ১০ বছৰত মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপ লৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকাশৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মহিলাসকলক সবলীকৰণৰ বাবে তেওঁলোকে আগবাঢ়ি যোৱাৰ যথেষ্ট সুযোগ পোৱাটো আৰু তেওঁলোকৰ বাটত থকা প্ৰতিটো বাধা আঁতৰোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি লাখ লাখ কন্যাক বীমা সখী কৰাৰ অভিযান আৰম্ভ হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 DEC 2024 6:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হাৰিয়ানাৰ পানীপটত নাৰী সৱলীকৰণ আৰু আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰতি থকা তেওঁৰ দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি জীৱন বীমা নিগমৰ ‘বিমা সখী যোজনা’ মুকলি কৰে।এই উপলক্ষে তেওঁ কৰ্ণালৰ মহাৰাণা প্ৰতাপ উদ্যান শস্য বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মূল চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সভাত ভাষণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি ভাৰতে নাৰী সবলীকৰণৰ দিশত আন এক শক্তিশালী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি মাহৰ ৯ তাৰিখ হোৱাটো বিশেষ কাৰণ আমাৰ শাস্ত্ৰত ৯ নম্বৰটো শুভ বুলি গণ্য কৰা হয় আৰু ই নৱৰাত্ৰিৰ সময়ত পূজা কৰা নৱ দুৰ্গাৰ নটা ৰূপৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজি নাৰী শক্তিৰো পূজাৰ দিৱস।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে ৯ ডিচেম্বৰত সংবিধান সভাৰ প্ৰথমখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু আজি যেতিয়া দেশে সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছিল, সেই তাৰিখে আমাক সমতা আৰু সামগ্ৰিক উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰে।বিশ্বক নৈতিকতা আৰু ধৰ্মৰ জ্ঞান প্ৰদান কৰা মহান ভূমি হিচাপে হাৰিয়ানাক প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই সময়ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গীতা জয়ন্তী মহোৎসৱো কুৰুক্ষেত্ৰত অনুষ্ঠিত হৈ আছে। তেওঁ গীতাৰ ভূমিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই হাৰিয়ানাৰ সকলো দেশপ্ৰেমিক ৰাইজক সম্ভাষণ জনায়। সমগ্ৰ দেশৰ বাবে আদৰ্শ হৈ পৰা ‘এক হ্যে টু ছেফ হেইন’ মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক প্ৰশংসা কৰে।
হাৰিয়ানাৰ সৈতে নিজৰ অটল সম্পৰ্ক আৰু মোহ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে জনসাধাৰণক ক্ষমতালৈ নিৰ্বাচিত কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে শেহতীয়াকৈ গঠন হোৱা নৱগঠিত ৰাজ্য চৰকাৰখনক চৌদিশে প্ৰশংসা কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে চৰকাৰ গঠনৰ পাছত দুর্নীতি নোহোৱাকৈ ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে যিদৰে স্থায়ী চাকৰি লাভ কৰিছে, সেয়া দেশৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে৷ হাৰিয়ানাৰ মহিলাসকলক ধন্যবাদ জনাই শ্ৰী মোদীয়ে দেশৰ মহিলাসকলক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰা বীমা সখী আঁচনিখন আৰম্ভ কৰা বুলি মন্তব্য কৰি সকলোকে এই কামৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
কেইবছৰমান পূৰ্বে পানীপটৰ পৰা বেটি বাচাও, বেটি পঢ়াও অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ সৌভাগ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হাৰিয়ানাৰ লগতে সমগ্ৰ দেশত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলোৱা বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে কেৱল হাৰিয়ানাত যোৱা দশকত হাজাৰ হাজাৰ কন্যাৰ জীৱন ৰক্ষা কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এতিয়া এক দশকৰ পাছত ভগ্নী-কন্যাৰ বাবে বীমা সখী যোজনা এই পানীপট ভূমিৰ পৰাই আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে পানীপট আজি নাৰী শক্তিৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে।
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প লৈ ভাৰতে আগবাঢ়িছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ১৯৪৭ চনৰ পৰা আজিলৈকে প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু অঞ্চলৰ শক্তিয়ে ভাৰতক এই উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে অৱশ্যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প লাভ কৰিবলৈ ভাৰতক বহু নতুন শক্তিৰ উৎসৰ প্ৰয়োজন আছে। উত্তৰ-পূব ভাৰত এনে এটা উৎস হোৱাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ নাৰী শক্তি হৈছে মহিলা আত্মসহায়ক গোট, বীমা সখী, বেংক সখী, কৃষি সখী আদিৰ ৰূপত শক্তিৰ আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস যিয়ে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পক শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে মহিলা সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ বাটত থকা প্ৰতিটো বাধা আঁতৰোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া নাৰী সবলীকৰণ হৈছিল, তেতিয়া দেশৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি হৈছিল। চৰকাৰে মহিলাৰ বাবে নিষিদ্ধ বহু চাকৰি মুকলি কৰা বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ কন্যাসকলক আজি সেনাৰ সন্মুখৰ শাৰীত নিয়োজিত কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ কন্যাসকলে বৃহৎ সংখ্যক যুঁজাৰু পাইলট হৈ পৰিছে, আৰক্ষীত নিযুক্তি পাইছে আৰু কৰ্প’ৰেট কোম্পানীৰো মুৰব্বী হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশত মহিলাৰ নেতৃত্বত ১২০০টা উৎপাদক সংস্থা বা কৃষক আৰু গৰুপালকৰ সমবায় সমিতি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ক্ৰীড়াৰ পৰা শিক্ষালৈকে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ছোৱালী আগবাঢ়িছে। গৰ্ভৱতী মহিলাৰ প্ৰসূতিকালীন ছুটী ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰাত লাখ লাখ কন্যা লাভৱান হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি আৰম্ভ হোৱা বীমা সখী কাৰ্যসূচীৰ ভেটিও বছৰ বছৰ ধৰি কষ্ট আৰু তপস্যাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। স্বাধীনতাৰ ৬ দশকৰ পিছত বেছিভাগ মহিলাৰ বেংক একাউণ্টৰ অভাৱ হোৱাটো লক্ষ্য কৰি তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ বেংকিং ব্যৱস্থাৰ পৰা মহিলাসকল বিচ্ছিন্ন হৈ পৰিছিল। জন ধন যোজনাৰ অধীনত ৩০ কোটি মহিলা একাউণ্টৰ ওপৰত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে গেছ ৰাজসাহায্যৰ দৰে ৰাজসাহায্য পৰিয়ালৰ দায়িত্বশীল হাতলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ তেওঁৰ চৰকাৰে মহিলাৰ বাবে জন ধন একাউণ্ট মুকলি কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে কিষাণ কল্যাণ নিধি, সুকন্যা সমৃদ্ধি আঁচনিৰ পৰাও ধন হস্তান্তৰ সুনিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিছে, নিজা ঘৰ নিৰ্মাণৰ ধন, হকাৰৰ দোকান স্থাপনৰ বাবে ধন, মুদ্ৰা যোজনা আদি আঁচনিৰ পৰাও ধন হস্তান্তৰ সুনিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিছে।
প্ৰতিখন গাঁৱতে বেংকিং সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলে মুখ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা বুলি প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসকলৰ বেংক একাউণ্টো নাছিল, তেওঁলোকে এতিয়া বেংক সখী হিচাপে গাঁওবাসীক বেংকৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে বেংক সখীসকলে বেংকত কেনেকৈ ধন সঞ্চয় কৰিব লাগে, কেনেকৈ ঋণ ল’ব লাগে সেই বিষয়ে শিকোৱা আৰম্ভ কৰিছে আৰু এনে লাখ লাখ বেংক সখীয়ে আজি প্ৰতিখন গাঁৱতে সেৱা আগবঢ়াইছে।
ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ আগতে বীমা হোৱা নাছিল বুলি স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি লাখ লাখ মহিলা বীমা এজেণ্ট বা বিমা সখী বনোৱাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া বীমাৰ দৰে খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণতো মহিলাসকলে নেতৃত্ব দিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে বীমা সখী যোজনাৰ অধীনত ২ লাখ মহিলাক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ লক্ষ্য আছিল।তেওঁ লগতে কয় যে দশম শ্ৰেণী সম্পূৰ্ণ কৰা ছোৱালীক বীমা সখী যোজনাৰ অধীনত তিনি বছৰৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰু আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব। বীমা খণ্ডৰ সৈতে জড়িত তথ্যৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এজন এল আই চি এজেণ্টে প্ৰতিমাহে গড়ে ১৫ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰে। আমাৰ বীমা সখীসকলে প্ৰতি বছৰে ১.৭৫ লাখ টকাতকৈ অধিক উপাৰ্জন কৰিব, যিয়ে পৰিয়ালটোক অতিৰিক্ত আয় লাভ কৰিব। ধন উপাৰ্জনৰ বাহিৰেও বীমা সখীসকলৰ অৱদান বহু বেছি হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত ‘সকলোৰে বাবে বীমা’ দিনৰ শেষত লক্ষ্য আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে সামাজিক সুৰক্ষাৰ বাবে আৰু ইয়াৰ শিপাৰ পৰা দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ আৰু জোৰ দি কয় যে বীমা সখীসকলে সকলোৰে বাবে বীমাৰ অভিযানক শক্তিশালী কৰিব।
ব্যক্তিৰ বীমা হ’লে, তেওঁ লাভ কৰা উপযোগিতা অপৰিসীম বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা ৰূপায়ণ কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই আঁচনিসমূহৰ অধীনত অতি কম প্ৰিমিয়ামত ২ লাখ টকাৰ বীমা প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ ২০ কোটিতকৈ অধিক লোক যিসকলে কেতিয়াও বীমাৰ কথাও ভাবিব পৰা নাছিল, তেওঁলোকৰ বীমা কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই আঁচনি দুখনৰ অধীনত এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ক্লেইম দিয়া হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বীমা সখীসকলে দেশৰ বহু পৰিয়ালক সামাজিক সুৰক্ষাৰ আৱৰণ প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰিব, যিটো এক প্ৰকাৰৰ গুণগত কাম।
ভাৰতৰ গ্ৰাম্য মহিলাসকলৰ বাবে বিগত ১০ বছৰত লোৱা বৈপ্লৱিক নীতিসমূহৰ লগতে গ্ৰহণ কৰা নীতিগত সিদ্ধান্তসমূহ সঁচাকৈয়ে অধ্যয়নৰ বিষয় আছিল বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদিও বীমা সখী, বেংক সখী, কৃষি সখী, পশু সখী, ড্ৰোন দিদি, লাখপতি দিদি উপাধিবোৰ সহজ আৰু সাধাৰণ যেন লাগে, তথাপিও ই ভাৰতৰ ভাগ্যক ৰূপান্তৰিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ আত্মসহায়ক গোট অভিযানৰ দ্বাৰা কৰা মহিলা সৱলীকৰণৰ কথা ইতিহাসত সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ কৰা হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে, চৰকাৰে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ মহিলা আত্মসহায়ক গোটক এক বৃহৎ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ লগতে কয় যে সমগ্ৰ দেশৰ ১০ কোটি মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত আৰু বিগত দশকত আত্মসহায়ক গোটৰ মহিলাসকলক ৮ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে।
সমগ্ৰ দেশতে আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলৰ ভূমিকা আৰু অৱদানক অসাধাৰণ বুলি প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম কৰি থকা বুলি মন্তব্য কৰে। প্ৰতিটো সমাজ, শ্ৰেণী আৰু পৰিয়ালৰ মহিলা ইয়াৰ সৈতে জড়িত হোৱাটো লক্ষ্য কৰি তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰতিগৰাকী মহিলাই ইয়াত সুযোগ লাভ কৰি আছে। তেওঁ আৰু মন্তব্য কৰে যে আত্মসহায়ক গোটৰ আন্দোলনে সামাজিক সম্প্ৰীতি আৰু সামাজিক ন্যায়কো শক্তিশালী কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে আত্মসহায়ক গোটসমূহে কেৱল এগৰাকী মহিলাৰ আয় বৃদ্ধি কৰাই নহয়, এটা পৰিয়ালৰ, আৰু সমগ্ৰ গাঁওখনৰ আস্থাও বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ সকলোকে চলি থকা ভাল কামৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ৩ কোটি লাখপতি দিদী তৈয়াৰৰ কথা ঘোষণা আৰু এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশতে ১ কোটিতকৈও অধিক ১৫ লাখ লাখ লাখপতি দিদী তৈয়াৰ কৰা হৈছে বুলিও উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এই মহিলাসকলে প্ৰতি বছৰে এক লাখতকৈ অধিক টকা উপাৰ্জন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে হাৰিয়ানাতো চৰকাৰৰ বহুচৰ্চিত নমো ড্ৰোন দিদি যোজনা আৰু লাখপতি দিদি অভিযানে বহু প্ৰয়োজনীয় সমৰ্থন লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে হাৰিয়ানাৰ এগৰাকী নমো দ্ৰোনো দিদীৰ বিৱৰণী বৰ্ণনা কৰি কয় যে এই আঁচনিখনে কৃষি আৰু মহিলাৰ জীৱন দুয়োটাকে ৰূপান্তৰিত কৰিছে।
দেশৰ আধুনিক কৃষি আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কৃষি সখীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰায় ৭০ হাজাৰ কৃষি সখীয়ে ইতিমধ্যে প্ৰমাণ পত্ৰ লাভ কৰিছে আৰু এই কৃষি সখীসকলৰ প্ৰতি বছৰে ৬০ হাজাৰতকৈ অধিক টকা উপাৰ্জন কৰাৰ সক্ষমতা আছে। পশু সখীসকলৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি ১.২৫ লাখৰো অধিক পশু সখী পশুপালন সন্দৰ্ভত সজাগতা অভিযানৰ অংশ। তেওঁ লগতে কয় যে এইবোৰ কেৱল কৰ্মসংস্থাপনৰ মাধ্যম নহয় বৰঞ্চ মানৱতাৰ এক বৃহৎ সেৱা কৰাও। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে কৃষি সখীসকলে কেৱল ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে পৃথিৱীখন বচাবলৈ কাম কৰাই নহয়, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পাই মাটি আৰু আমাৰ কৃষকসকলৰ সেৱাও কৰি আছে। একেদৰে তেওঁ লগতে কয় যে আমাৰ পশু সখীসকলে জীৱ-জন্তুৰ সেৱা কৰি মানৱতাৰ সেৱাৰ এক পূণ্য কাম কৰি আছে।
দেশৰ ভগ্নী আৰু মাতৃসকলৰ পৰা লাভ কৰা মৰম আৰু আদৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে বিগত ১০ বছৰত দেশত ১২ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰিছে, যিয়ে শৌচাগাৰ নথকা বহু মহিলাক সহায় কৰিছে। একেদৰে, ১০ বছৰ পূৰ্বে গেছ সংযোগ নথকা কোটি কোটি মহিলাক বিনামূলীয়াকৈ গেছ চিলিণ্ডাৰ সংযোগ দিয়া হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে টেপৰ পানীৰ সংযোগ, পকী ঘৰো নিশ্চিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিধান সভা আৰু লোকসভাত মহিলাৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰা আইনখনো প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে মাতৃ-ভগ্নীৰ আশীৰ্বাদ নিশ্চিত হ’ব তেতিয়াহে যেতিয়া এনে সৎ প্ৰচেষ্টা সঠিক উদ্দেশ্যৰে কৰা হ’ব।
ভাষণৰ সামৰণিত শ্ৰী মোদীয়ে হাৰিয়ানাৰ মহিলাসকলক আশ্বাস দিয়ে যে ৰাজ্যখনৰ বিকাশ দ্ৰুতগতিত হ’ব আৰু কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ চৰকাৰসমূহে তৃতীয় কাৰ্যকালত তিনিগুণ দ্ৰুতগতিত কাম কৰিব। হাৰিয়ানাত নাৰী শক্তিৰ ভূমিকা আৰু অধিক শক্তিশালী হৈ থাকিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল, হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বান্দৰু দত্তত্ৰেয়, কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী নয়ব সিং ছাইনী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা আৰু শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ, সমবায় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মনোহৰ লাল, শ্ৰী কৃষণ পালকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমিঃ
ভাৰতীয় জীৱন বীমা নিগমৰ ‘বিমা সখী যোজনা’ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ১৮-৭০ বছৰ বয়সৰ দশম শ্ৰেণীৰ উত্তীৰ্ণ মহিলাক সৱলীকৰণৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে। তেওঁলোকে বিত্তীয় সাক্ষৰতা আৰু বীমা সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰথম তিনি বছৰৰ বাবে বিশেষ প্ৰশিক্ষণ আৰু ষ্টাইপেণ্ড লাভ কৰিব। প্ৰশিক্ষণৰ পিছত তেওঁলোকে এল আই চিৰ এজেণ্ট হিচাপে কাম কৰিব পাৰিব আৰু স্নাতক বীমা সখীসকলে এল আই চিত উন্নয়ন বিষয়াৰ ভূমিকাত বিবেচিত হোৱাৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰাৰ সুযোগ পাব।
কৰ্ণালৰ মহাৰাণা প্ৰতাপ উদ্যান শস্য বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মূল চৌহদ আৰু ৪৯৫ একৰ মাটিত বিস্তৃত ছটা আঞ্চলিক গৱেষণা কেন্দ্ৰ ৭০০ কোটিৰো অধিক ব্যয়ৰে স্থাপন কৰা হ’ব। বিশ্ববিদ্যালয়খনত স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ অধ্যয়নৰ বাবে এখন উদ্যান শস্য মহাবিদ্যালয় আৰু ১০টা উদ্যান শস্যৰ শাখা সামৰি পাঁচখন বিদ্যালয় থাকিব। ই উদ্যান শস্য প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ বাবে শস্যৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু বিশ্বমানৰ গৱেষণাৰ দিশত কাম কৰিব।