Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches LIC’s Bima Sakhi Yojana
PM lays the foundation stone of the main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal
Our government has taken unprecedented steps for women empowerment in the last 10 years: PM
Today, India is moving forward with the resolve to develop by the year 2047: PM
To empower women, it is very important that they get ample opportunities to move forward and every obstacle in their way is removed: PM
Today, a campaign has started to make lakhs of daughters Bima Sakhis: PM
09 DEC 2024 6:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today launched the ‘Bima Sakhi Yojana’ of Life Insurance Corporation, in line with his commitment to women empowerment and financial inclusion, in Panipat, Haryana. During the occasion, he also laid the foundation stone of the Main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal. Addressing the gathering, Shri Modi said that today India was taking another strong step towards women empowerment. He added that today being the 9th day of the month was special as number 9 was considered auspicious in our scriptures and was associated with the nine forms of Nav Durga, worshipped during the Navratri. He remarked that today is also a day of worship of Nari Shakti.
The Prime Minister recollected that it was on 9th December, the first meeting of the Constituent Assembly was held and today when the country was celebrating 75 years of the Constitution, the date inspires us to ensure equality and holistic development.
Lauding Haryana as a great land that gave the world the knowledge of ethics and religion, Shri Modi was pleased that at this time, the International Gita Jayanti Mahotsav was also being held in Kurukshetra. He paid respects to the land of Gita and greeted all the patriotic people of Haryana. Shri Modi lauded the people of Haryana for adopting the mantra of 'Ek hain to Safe hain', which had become an example for the entire country.
Expressing his unflinching relationship and attachment with Haryana, the Prime Minister thanked the people for electing them to power for the third time in a row. He added that the newly formed state Government was being praised from all quarters despite being formed recently. He further added that the country has witnessed the way thousands of youth have got permanent jobs here without corruption after the formation of the government. Thanking the women of Haryana, Shri Modi remarked that he had launched the Bima Sakhi scheme, which provides employment to the women of the country and congratulated all for the same.
Recounting his privilege of launching the Beti Bachao, Beti Padhao campaign from Panipat, a few years ago, the Prime Minister underlined that it had a positive impact in Haryana as well as the entire country. He added that in Haryana alone, lives of thousands of daughters' were saved in the last decade. Shri Modi remarked that now after a decade, the Bima Sakhi Yojana for sisters and daughters was being launched from this very land of Panipat. He added that Panipat had become a symbol of women power.
Highlighting that India was treading forward with the resolution of Viksit Bharat by 2047, Shri Modi said that from 1947 till today, the energy of every class and region has taken India to this height. He added that however, to achieve the resolution of a developed India by 2047, India needs many new sources of energy. North-East India being one such source, Shri Modi said Nari Shakti of India was another important source of energy in the form of women self-help groups, insurance sakhi, bank sakhi, agriculture sakhi which would bolster the resolution of developed India.
The Prime Minister stressed that it was imperative to ensure ample opportunities and remove every obstacle in their way to empower women. He added that when women were empowered, new doors of opportunities opened for the country. Highlighting that the Government opened up many jobs which were forbidden for women, Shri Modi remarked that the daughters of India were being deployed in the front lines of the army today. He added that India’s daughters, in large numbers, were becoming fighter pilots, recruited in police and heading corporate companies too. The Prime Minister noted that there were 1200 producer associations or cooperative societies of farmers and cattle rearers in the country, led by women. He added that girls were moving ahead in every field from sports to education. He further added that lakhs of daughters have also benefited from increasing the maternity leave for pregnant women to 26 weeks.
The Prime Minister remarked that the foundation of the Bima Sakhi programme, launched today, was also based on years of hard work and penance. Noting that most women lacked bank accounts after 6 decades of independence, he said that women were cut off from the entire banking system. Expressing pride over 30 crore women accounts under Jan Dhan Yojana, Shri Modi said that his Government opened the Jan Dhan accounts for women to ensure the subsidies like Gas subsidy reach the responsible hands of the family. He added that Jan Dhan Yojana has also helped in ensuring the transfer of money from schemes like Kisan Kalyan Nidhi, Sukanya Samridhi Yojana, funds to build own houses, funds to set up shops for hawkers, Mudra Yojana and others.
Lauding the women for having played a major role in providing banking facilities in every village, the Prime Minister said that those who did not even have bank accounts are now connecting the villagers to banks as Bank Sakhi. He added that the Bank Sakhis have started teaching people how to save money in a bank, how to get a loan and lakhs of such Bank Sakhis are providing services in every village today.
Recollecting that women of India were not insured earlier, Shri Modi remarked that today a campaign was started to make lakhs of women insurance agents or Bima Sakhi. He added that now women will also lead the expansion of sectors like insurance. The Prime Minister stressed that the target was to provide employment opportunities to 2 lakh women under the Bima Sakhi Yojana. He added that girls who had completed their class 10 would be trained and given financial help for three years under the Bima Sakhi Yojana. Citing data related to the insurance sector which showed that a LIC agent earns an average of 15 thousand rupees every month, Shri Modi said that our Bima Sakhis would earn more than 1.75 lakh rupees every year which would give additional income to the family.
Noting that the contribution of Bima Sakhis would be much more apart from earning money, the Prime Minister said ‘Insurance for All’ in India was the aim at the end of the day. He added that it was necessary for social security and to eradicate poverty from its roots. He further emphasised that the Bima Sakhis will strengthen the mission of Insurance for All.
Underlining that when an individual is insured, the benefit gained is immense, Shri Modi said the Government was implementing Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojanas. He added that an insurance of Rs 2 lakh was provided at a very low premium under these schemes. Shri Modi noted that more than 20 crore people of the country who could never even think of insurance, have been insured. He added that under these two schemes, a claim amount of about Rs 20 thousand crore has been given so far. Shri Modi remarked that Bima Sakhis would be working to provide social security cover to many families of the country, a kind of a virtuous work.
Emphasising that the revolutionary policies made for rural women in India in the last 10 years along with the policy decisions undertaken was indeed a subject of study, the Prime Minister said even though the titles of Bima Sakhi, Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Drone Didi, Lakhpati didi sound simple and common, they are transforming the fate of India. He added that India's Self Help Group Abhiyaan would be scripted in golden letters in history considering the empowerment of women done by it. Shri Modi remarked that the Government had made women self-help groups a big medium to bring about change in the rural economy. He added that 10 crore women across the country are associated with self-help groups and more than 8 lakh crore rupees of help to the women of self-help groups in the last decade.
Lauding the role and contribution of the women, associated with Self Help Groups across the country, as extraordinary, the Prime Minister remarked that they were working to make India the third largest economic power in the world. Noting that women from every society, class and family were associated with this, he added that every woman was getting opportunities in this. He further remarked that the movement of Self Help Groups was also strengthening social harmony and social justice. The Prime Minister highlighted that the Self Help Groups were not only increasing the income of one woman, but also increasing the confidence of a family, and the entire village. He lauded all of them for the good work being carried out.
Shri Modi also recounted his announcement made from the ramparts of Red Fort to make 3 crore Lakhpati Didis and so far more than 1 crore 15 lakh Lakhpati Didis have been made across the country. He added that these women have started earning more than one lakh rupees every year. The Prime Minister remarked that the Lakhpati Didi campaign was also getting much needed support from the Government's Namo Drone Didi Yojana, which is discussed even in Haryana. Shri Modi narrated the account of a Namo Drono Didi from Haryana and said that this scheme was transforming both agriculture and the lives of women.
The Prime Minister highlighted that thousands of Krishi Sakhis were being trained to raise awareness about modern farming and natural farming in the country. He added that about 70 thousand Krishi Sakhis had already received certificates and these Krishi Sakhis had the capacity to earn more than 60 thousand rupees every year. Discussing about the Pashu Sakhis, Shri Modi said more than 1.25 lakh Pashu Sakhis are today a part of the awareness campaign about animal husbandry. He added that these were not just a means of employment but doing a great service to humanity. He remarked that Krishi Sakhis were not only working to save the earth for future generations, but also serving the soil and our farmers by spreading awareness about natural farming. Similarly, he added that our Pashu Sakhis were doing a pious work of serving humanity by serving animals.
Emphasising the love and affection received from the sisters and mothers of the country, Shri Modi said his Government built more than 12 crore toilets in the country in the last 10 years which helped many women whose houses had no toilets. Similarly, he added, free gas cylinder connections were given to crores of women who had no gas connection 10 years ago. He further added that tap water connections, pucca houses were also ensured to women who lacked them. The Prime Minister highlighted that the legislation ensuring 33 percent reservation for women in the Vidhan Sabha and Lok Sabha was also enacted. He added that the blessings of mothers and sisters would be ensured only when such honest efforts are made with the right intentions.
Touching upon the work being done for the welfare of the farmers by their Center and State Governments, the Prime Minister underscored that in the first two terms, the farmers of Haryana had received more than 1.25 lakh crore rupees as MSP, while after the formation of the government for the third time in Haryana, 14 thousand crore rupees was given to paddy, millet and moong farmers as MSP. He added that more than 800 crore rupees was also given to help drought affected farmers. Recounting the major role played by Chaudhary Charan Singh University in making Haryana the leader of Green Revolution, Shri Modi said that now in the 21st century, the role of Maharana Pratap University would be imperative in making Haryana a leader in the field of horticulture. He added that today, the foundation stone of the new campus of Maharana Pratap Horticulture University was laid and it would provide new facilities to the youth studying in this university.
Concluding his address, Shri Modi assured the women of Haryana that the state would develop rapidly and the Governments at the Center and State would work three times faster in their third term. He expressed confidence that the role of women power in Haryana would continue to grow stronger.
The Governor of Haryana, Shri Bandaru Dattatreya, Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman, Union Minister for Housing and Urban Affairs and Power, Shri Manohar Lal, Minister of State for Cooperation, Shri Krishan Pal and other dignitaries were present at the event.
Background
The ‘Bima Sakhi Yojana’ initiative of Life Insurance Corporation of India (LIC) is designed to empower women aged 18-70 years, who are Class X pass. They will receive specialized training and a stipend for the first three years to promote financial literacy and insurance awareness. After training, they can serve as LIC agents and the graduate Bima Sakhis would have the opportunity to qualify for being considered for Development Officer roles in LIC.
The Main campus of Maharana Pratap Horticultural University, Karnal and six regional research stations, spread over 495 acres, will be established at a cost of over Rs 700 crore. The University will have one College of Horticulture for Graduate and Post-Graduate studies and five schools covering 10 horticulture disciplines. It will work towards crop diversification and world class research for development of horticulture technologies.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏଲଆଇସିର ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କର୍ନାଲର ମୁଖ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକାଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାସ୍ତାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଝିଅଙ୍କୁ ବୀମା ସଖୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
09 DEC 2024 6:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ହରିୟାଣାର ପାନିପତଠାରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ ଜୀବନ ବୀମା ନିଗମର 'ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କର୍ନାଲସ୍ଥିତ ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମାସର ନବମ ଦିନ ବିଶେଷ ଥିଲା କାରଣ ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ୯ ନମ୍ବର କୁ ଶୁଭ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନବରାତ୍ରୀରେ ପୂଜା କରାଯାଉଥିବା ନବ ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ନଅଟି ରୂପ ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା । ଆଜି ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଆରାଧନାର ଦିନ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଡିସେମ୍ବର ୯ ତାରିଖରେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି, ଏହି ତାରିଖ ଆମକୁ ସମାନତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ।
ହରିଆଣା ବିଶ୍ୱକୁ ନୈତିକତା ଓ ଧର୍ମର ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଏକ ମହାନ ଭୂମି ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟରେ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗୀତା ଜୟନ୍ତୀ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ସେ ଗୀତା ଭୂମିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ହରିୟାଣାର ସମସ୍ତ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଥିବା 'ଏକ ହେଁ ତୋ ସେଫ୍ ହେଁ'ର ମନ୍ତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହରିୟାଣା ସହିତ ତାଙ୍କର ଅତୁଟ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ କ୍ଷମତାକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଥିବାରୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ନିକଟରେ ନବଗଠିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସବୁ ମହଲରୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଏଠାରେ ଦୁର୍ନୀତି ବିନା ସ୍ଥାୟୀ ଚାକିରି ପାଇଥିବା ଦେଶ ଦେଖିଛି। ହରିୟାଣାର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପାନିପତରୁ ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ହରିୟାଣା ତଥା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ହରିୟାଣାରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର ଝିଅଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଏବେ ପାନିପତର ଏହି ଭୂମିରୁ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାନିପତ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଭାରତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୪୭ରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଓ ଅଞ୍ଚଳର ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଏହି ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ତେବେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେଲେ ଭାରତକୁ ଅନେକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏଭଳି ଏକ ଉତ୍ସ ହୋଇଥିବାରୁ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବୀମା ସଖୀ, ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ, କୃଷି ସଖୀ ଆକାରରେ ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତି ଶକ୍ତିର ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାସ୍ତାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳା ସଶକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ନୂଆ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଥିଲା। ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ନିଷିଦ୍ଧ ଅନେକ ଚାକିରି ସରକାର ଖୋଲିଦେଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଆଜି ସେନାର ଆଗ ଧାଡ଼ିରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଝିଅମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ ହେଉଛନ୍ତି, ପୋଲିସରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ କମ୍ପାନୀର ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ କୃଷକମାନଙ୍କର ୧୨୦୦ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ବା ସମବାୟ ସମିତି ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳାମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଝିଅମାନେ କ୍ରୀଡ଼ାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟିକୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ବାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଝିଅ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବୀମା ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୂଳଦୁଆ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ତପସ୍ୟା ଉପରେ ଆଧାରିତ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୬ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନେ ସମଗ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଜନଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୦କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ୟାସ ସବସିଡି ଭଳି ସବସିଡି କୁ ପରିବାରର ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ହାତକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଛନ୍ତି । କିଷାନ କଲ୍ୟାଣ ନିଧି, ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା, ନିଜସ୍ୱ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି, ହକରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୋକାନ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆଦି ଯୋଜନାରୁ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଜନଧନ ଯୋଜନା ସହାୟକ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ ସେମାନେ ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ନାମରେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବା, କିପରି ଋଣ ପାଇବେ ସେ ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ମହିଳାମାନେ ପୂର୍ବରୁ ବୀମା କରିନଥିଲେ ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ବୀମା ଏଜେଣ୍ଟ ବା ବୀମା ସଖୀ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ବୀମା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ସମାପ୍ତ କରିଥିବା ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ ତାଲିମ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ତଥ୍ୟକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଜଣେ ଏଲଆଇସି ଏଜେଣ୍ଟ ପ୍ରତି ମାସରେ ହାରାହାରି ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ବେଳେ ଆମର ବୀମା ସଖୀମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବେ ଯାହା ପରିବାରକୁ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ଦେବ ।
ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର ବ୍ୟତୀତ ବୀମା ସଖୀଙ୍କ ଅବଦାନ ଆହୁରି ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା' ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା । ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଏହାର ମୂଳରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବୀମା ସଖୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ମିଶନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ବୀମାଭୁକ୍ତ ହୋଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଲାଭ ପ୍ରଚୁର ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଅଧୀନରେ ଅତି କମ୍ ପ୍ରିମିୟମରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ୨୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ବୀମା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରି ନଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ବୀମା କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ଅନେକ ପରିବାରକୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବୀମା ସଖୀ ମାନେ କାମ କରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ବୈପ୍ଳବିକ ନୀତି ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବାସ୍ତବରେ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୀମା ସଖୀ, ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ, କୃଷି ସଖୀ, ପଶୁ ସଖୀ, ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି, ଲଖପତି ଦିଦିଙ୍କ ଶୀର୍ଷକ ସରଳ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲାଗୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଇତିହାସରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରାଯିବ । ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ଅସାଧାରଣ ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ, ବର୍ଗ ଓ ପରିବାରର ମହିଳା ଏଥିରେ ଜଡ଼ିତ ଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ଏଥିରେ ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଆନ୍ଦୋଳନ ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନା ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ କେବଳ ଜଣେ ମହିଳାଙ୍କ ଆୟ ବଢାଉ ନାହାନ୍ତି ବରଂ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗାଁର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ଭଲ କାମ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ୩ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି କରିବା ପାଇଁ କରିଥିବା ଘୋଷଣାକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧ କୋଟି ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲଖପତି ଦିଦି ତିଆରି ହୋଇସାରିଲେଣି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମହିଳାମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନକୁ ସରକାରଙ୍କ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନାରୁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି, ଯାହା ହରିୟାଣାରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହରିୟାଣାର ଜଣେ ନମୋ ଡ୍ରୋନୋ ଦିଦିଙ୍କ ବିବରଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଉଭୟ କୃଷି ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ।
ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୃଷି ସଖୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାର କୃଷି ସଖୀମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପାଇସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କୃଷି ସଖୀମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛନ୍ତି। ପଶୁ ସଖୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଶୁ ସଖୀ ପଶୁପାଳନ ସମ୍ପର୍କିତ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ। ଏହା କେବଳ ରୋଜଗାରର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନବତା ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସେବା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। କୃଷି ସଖୀମାନେ କେବଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପୃଥିବୀକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାମ କରୁନାହାନ୍ତି ବରଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରି ମାଟି ଓ କୃଷକଙ୍କ ସେବା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେହିଭଳି ଆମ ପଶୁ ସଖୀମାନେ ପଶୁଙ୍କ ସେବା କରି ମାନବିକତାର ସେବା କରିବାର ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ଭଉଣୀ ଓ ମା'ଙ୍କଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଭଲପାଇବା ଓ ସ୍ନେହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଅନେକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନାହିଁ । ସେହିପରି ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ନଥିବା କୋଟି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନଳକୂପ ପାଣି ସଂଯୋଗ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ବିଧାନସଭା ଏବଂ ଲୋକସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସଠିକ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ଏଭଳି ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ କରାଗଲେ ହିଁ ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଦୁଇ ପାଳିରେ ହରିୟାଣାର କୃଷକମାନେ ଏମଏସପି ଭାବରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଥିବା ବେଳେ ହରିୟାଣାରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଏମଏସପି ଭାବରେ ବାଜରା ଏବଂ ମୁଗ, ଧାନ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୧୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ କୃଷକଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ହରିୟାଣାକୁ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବର ନେତା କରିବାରେ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ହରିୟାଣାକୁ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତା କରିବାରେ ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଜି ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହରିୟାଣାର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ହେବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ତିନି ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ହରିୟାଣାରେ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ଭୂମିକା ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦାରୁ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ, ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୟାବ ସିଂ ସାଇନି, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ, ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭାରତୀୟ ଜୀବନ ବୀମା ନିଗମ (ଏଲଆଇସି)ର 'ବୀମା ସଖୀ ଯୋଜନା' ଯୋଜନା ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ପାସ୍ କରିଥିବା ୧୮ରୁ ୭୦ ବର୍ଷ ବୟସର ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ବୀମା ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଷ୍ଟାଇପେଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରେ ସେମାନେ ଏଲଆଇସି ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ବୀମା ସଖୀମାନେ ଏଲଆଇସିରେ ଉନ୍ନୟନ ଅଧିକାରୀ ଭୂମିକା ପାଇଁ ବିବେଚିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କର୍ନାଲର ମୁଖ୍ୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ୪୯୫ ଏକର ପରିମିତ ୬ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସ୍ନାତକ ଓ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ୧୦ଟି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିଭାଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ୫ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିବ । ଏହା ଫସଲ ବିବିଧତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।