Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of successful implementation of “Three New Criminal Laws”
03 DEC 2024 5:08PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Shri Amit Shah, Administrator of Chandigarh, Shri Gulab Chand Kataria ji, my fellow Rajya Sabha Member of Parliament, Satnam Singh Sandhu ji, other dignitaries present, ladies and gentlemen,
Coming to Chandigarh feels like being among my own people. Chandigarh’s identity is linked to the name of Shakti-Swaroopa Maa Chandika. Maa Chandi, the embodiment of power, establishes truth and justice. This very spirit forms the foundation of the entire framework of the Bharatiya Nyaya Sanhita and the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita. At a time when the nation is advancing with the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), and as we mark 75 years of our Constitution, the commencement of the Bharatiya Nyaya Sanhita inspired by constitutional ideals is a significant milestone. It is a concrete effort toward realizing the ideals envisioned by our Constitution for citizens. Just now, I observed a live demonstration of how these laws will be implemented. I urge everyone—law students, members of the Bar, and judiciary officials, if convenient—to witness this demonstration. On this occasion, I extend my best wishes to all citizens for the implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita and congratulate everyone associated with the Chandigarh administration.
Friends,
The new Bharatiya Nyaya Sanhita is not only comprehensive but also created through an extensive process. It embodies the hard work of several constitutional and legal experts. The Ministry of Home Affairs sought suggestions on this in January 2020. The guidance and input of the Chief Justices of the country were significant. High Court Chief Justices provided immense support, along with the Supreme Court, 16 High Courts, judicial academies, numerous law institutions, civil society members, and other intellectuals. These stakeholders deliberated for years, sharing their experiences and discussing the country's needs from a modern perspective. Challenges faced by the judiciary in seven decades of independence were deeply analysed, and the practicality of each law was scrutinized. After rigorous evaluation on futuristic parameters, the Bharatiya Nyaya Sanhita took its present form. I extend my gratitude to the Supreme Court, honorable judges, all High Courts, especially the Haryana and Punjab High Court. I also extend my gratitude to the Bar for stepping forward and taking ownership of this new Nyaya Sanhita. All members of the Bar deserve immense appreciation and recognition. I am confident that this Bharatiya Nyaya Sanhita, created with everyone's cooperation, will prove to be a milestone in Bharat’s journey of justice.
Friends,
Our country achieved independence in 1947. Imagine, after centuries of subjugation, when our nation was finally free— when the dawn of independence came after generations of waiting and sacrifices by countless dedicated individuals—what were the dreams and the country was filled with enthusiasm. People hoped that along with the departure of the British, their oppressive laws would also end. After all, these very laws were the tools of British exploitation and tyranny. In 1857, and to my young friends, I would like to remind you, the first major struggle for the country’s independence was fought. The 1857 freedom movement shook the foundations of British rule and posed a significant challenge across every corner of the country. In response to this, three years later, in 1860, the British introduced the Indian Penal Code (IPC). A few years later, they brought the Indian Evidence Act, followed by the framework of the Code of Criminal Procedure (CRPC). The primary intent and mindset behind these laws were to punish and subjugate Indians, ensuring their continued enslavement. Unfortunately, even after independence, for decades, our laws revolved around this punitive framework and penal mindset—designed to treat citizens as subordinates. While minor reforms were attempted over time, the fundamental character of these laws remained unchanged. In a free nation, why should we carry the burden of laws designed for enslaved people? This question was neither asked by us nor seriously considered by those in power. This colonial mindset significantly hindered Bharat’s progress and developmental journey.
Friends,
The country must break free from the colonial mindset, and the nation's capabilities should be directed towards nation-building. For this, a national perspective was essential. That’s why, on August 15, I presented from the Red Fort the resolution to liberate the nation from the mentality of slavery. Now, through the Bharatiya Nyaya Sanhita and the Nagarik Sanhita, the country has taken another significant step in this direction. Our justice system is empowering the principle of "of the people, by the people, for the people," which forms the foundation of democracy.
Friends,
The Nyaya Sanhita is woven with the ideas of equality, harmony, and social justice. We have always heard that everyone is equal in the eyes of the law. However, the practical reality often tells a different story. The poor and the vulnerable have historically feared the very mention of the law. They avoided stepping into courts, police stations, or legal proceedings as much as possible. Now, the Bharatiya Nyaya Sanhita will work to change this social psychology. It will instil confidence among people that the nation’s laws guarantee equality. This is the essence of true social justice, the very assurance that our Constitution promises.
Friends,
The Bharatiya Nyaya Sanhita and the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita are filled with sensitivity towards every victim. It is equally important for the citizens of the country to be aware of its intricacies. Therefore, I would like to suggest that the live demo shown here in Chandigarh should be disseminated by every state's police force in their respective areas. For example, within 90 days of a complaint, the victim must be informed about the progress of the case. This information will be delivered directly to them through digital services like SMS. A system has been created to take action against individuals who obstruct police work. A separate chapter has been included in the Nyaya Sanhita for the safety of women. This chapter covers women’s rights and safety in workplaces, as well as their and children's rights in homes and society. The Bharatiya Nyaya Sanhita ensures that the law stands with the victim. Another significant provision has been included: in cases of heinous crimes like rape, the charge sheet must be framed within 60 days from the first hearing. Additionally, it is now mandatory that a decision must be delivered within 45 days after the completion of hearings. It has also been stipulated that no case can be adjourned more than twice.
Friends,
The core principle of the Bharatiya Nyaya Sanhita is "Citizen First!" This law is becoming the protector of civil rights, the foundation of 'ease of justice.' Previously, even filing an FIR was a difficult task. But now, zero FIRs have been legally recognized, and citizens have the convenience of registering a case from anywhere. The victim is entitled to receive a copy of the FIR. If a case needs to be withdrawn against an accused, it can only be done with the victim's consent. The police can no longer detain anyone at their discretion. It is mandatory for the police to inform the detainee’s family, as per the Bharatiya Nyaya Sanhita. Another aspect of the Bharatiya Nyaya Sanhita is its humanity and sensitivity. The accused can no longer be kept in jail for a prolonged period without punishment. Now, for crimes punishable with less than three years of imprisonment, arrest can only be made with the approval of higher authorities. For minor offenses, there is a provision for mandatory bail. Additionally, for minor crimes, community service is offered as an alternative to punishment. This will provide the accused with an opportunity to contribute positively to society. The Nyaya Sanhita is also very sensitive to first-time offenders. The citizens of the country will also be pleased to know that thousands of prisoners who were incarcerated due to old laws have been released after the implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita. You can imagine how a new system, a new law, can empower civil rights to great heights.
Friends,
The first measure of justice is delivering justice on time. We’ve all heard and said, "Justice delayed is justice denied." This is why, our nation has taken a significant step toward swift justice through the Bharatiya Nyaya Sanhita and the Nagarik Suraksha Sanhita. The focus has been placed on filing charge-sheets and delivering verdicts quickly. A time limit has been set for completing every phase of a case. While this system has been implemented only a few months ago, it still requires time to mature. However, even in this short span of time, the changes we are witnessing and the information coming from different parts of the country are truly satisfying and encouraging. You all are aware that here in Chandigarh, in a vehicle theft case, the accused was sentenced within just 2 months and 11 days after the FIR was filed. In another case of causing public disturbance, the court delivered a verdict in only 20 days. In Delhi, a case from FIR to sentencing took merely 60 days, with the accused receiving a 20-year sentence. Similarly, in a murder case in Chhapra, Bihar, the entire process—from FIR to verdict—took just 14 days, resulting in a life sentence for the culprits. These decisions demonstrate the strength and impact of the Bharatiya Nyaya Sanhita. These changes also show that when a government is dedicated to the welfare of ordinary citizens and sincerely addresses public grievances, change happens, and results follow. I want these verdicts to be widely discussed across the nation so that every citizen becomes aware of how much their power to seek justice has grown. This will also send a clear message to criminals that the days of endless delays are over.
Friends,
Rules and laws are only effective when they remain relevant to their times. The world is changing rapidly, and so are the methods of crime and criminals. How could a system rooted in the 19th century remain practical in today’s world? This is why we have not only made these laws more Indian but also modernized them. For example, we’ve seen how digital evidence is now considered a crucial form of proof. The process of evidence collection is now mandatorily videographed to ensure it is tamper-proof. To implement these laws effectively, tools such as eSakshya, Nyaya Shruti, Nyaya Setu, and the e-Summon Portal have been developed. Courts and police can now directly issue summons electronically, and witness statements can be audio-video recorded. Digital evidence will also be admissible in court and serve as the basis for justice. Examples include matching fingerprints in theft cases, matching DNA samples in rape cases, or comparing the bullet recovered from a victim with the firearm confiscated from the accused in murder cases. These, along with video evidence, will now form a solid legal basis.
Friends,
This will significantly reduce unnecessary delays in apprehending criminals. These changes are equally vital for national security. The integration of digital evidence and technology will aid us in fighting terrorism more effectively. New laws now prevent terrorists or terrorist organizations from exploiting legal complexities to their advantage.
Friends,
The new Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita will enhance the productivity of every department and accelerate the country's progress. Legal bottlenecks, which previously fuelled corruption, will now be curtailed. Earlier, many foreign investors hesitated to invest in Bharat because they feared getting embroiled in legal battles for years. With these fears alleviated, investment will increase, strengthening the nation’s economy.
Friends,
The law of the country is for the citizens. Hence, legal processes must also be citizen-friendly. However, under the old system, the process itself became punishment. In a healthy society, laws should empower people. Yet, under the IPC, fear of the law was the only approach—one that often intimidated honest people more than criminals. For example, people were hesitant to help accident victims on the road, fearing they’d get entangled in legal hassles. Now, those who help are free from such troubles. Similarly, we abolished over 1,500 outdated laws from the British era. When these laws were repealed, people were shocked to learn what kinds of laws we had been burdened with.
Friends,
For the law to empower citizens, we need to broaden our perspective. Why I am stressing this is that while some laws get significant attention—as they should—others that are equally vital remain overlooked. For instance, there was much discussion about the abrogation of Article 370, the law against triple talaq, and the recent debates around Waqf Board laws. But we must equally emphasize laws that enhance citizens’ dignity and pride. For example, today is the International Day of Divyangs (Persons with Disabilities). The Divyangs are our family members. But in the old laws, Divyangs were categorized in ways that were deeply disrespectful, using terms that no civilized society could accept. It was we who first began referring to this group as Divyang, freeing them from the stigma of demeaning words. In 2016, we implemented the Rights of Persons with Disabilities Act, which was not just a law for Divyangs but a movement to make society more compassionate and inclusive. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam is now laying the foundation for significant societal transformation. Similarly, laws concerning transgender rights, the Mediation Act, and the GST Act are just a few examples of the many transformative legislations that deserve more positive and extensive discussion.
Friends,
The strength of a nation lies in its citizens, and the strength of citizens lies in the law. That is why people proudly say, "I am a law-abiding citizen." This commitment to the law is a great national asset. It is our collective responsibility to ensure this trust in the law remains intact. I urge every department, agency, officer, and police personnel to understand the new provisions and their intent. I particularly appeal to all state governments to actively work toward implementing the Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita effectively so that their impact is visible on the ground. I once again emphasise that citizens must also be well-informed about their rights under these new laws. We must collectively make efforts in this regard. The more effectively these laws are implemented, the brighter our future will be. This future will shape not only your life but also the lives of your children, determining your service satisfaction and overall experience. I firmly believe that together, we will work in this direction and strengthen our role in nation-building. With this, I once again extend my heartfelt congratulations to all of you and to all the citizens of the country on the adoption of the Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita. I salute the vibrant atmosphere of Chandigarh, your love, and your enthusiasm as I conclude my address.
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মাইপাক্না চৎনরবা “অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম” কৎথোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
03 DEC 2024 5:08PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ অমিত সাহ, পঞ্জাবগী রাজ্যপাল অমসুং চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতর শ্রী গুলাব চান্দ কাতারিয়া, অমসুং ঐগী মরুপ রাজ্য সভাগী এম.পি শ্রী সাতনাম সিংহ সন্ধু, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং।
চান্দিগরদা লাকপা অসি ঐগী মীয়াম মরক্ত লাকপগুম ঐ ফাওই। চান্দিগরগী শক্তম অসি অচুম্বা অমসুং অচুম্বা ৱায়েল শেমগৎখিবা শক্তিগী মওং অমা ওইরবী লাইরেম্বী মা চান্দিগা মরী লৈনৈ। চপ মান্নবা ৱাঙুলোন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা ভারতিয় ন্যয়া সনহিতা অমসুং ভারতিয় নাগরিক সুরক্ষা সনহিতা শেমখিবনি। বিকসিত ভারতকী ৱারেপকা লোয়ননা অমসুং ভারত সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবা মরুওইবা তাঞ্জা অমদা লৈবাক অসিগী অফবা তাঙ্কক অমা ওইনা ভারত সংবিধান্না ইথিল পীদুনা ভারতিয় ন্যায় সনহিতা চৎনবা হৌখিবনি। মসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগীদমক ঐখোয়না সংবিধান্না পান্দম থম্লিবা অচুম্বা ফিদমশিং ফংনবা মাইকৈদা পায়খৎপা অকনবা থবক অমনি। লাইভ দেমোন্সত্রেসন অমা পাংথোক্তুনা কমদৌনা আইনশিং অসি চৎনগনি হায়বা শক্তম অমা ঐ উরে। লোগী মহৈরোয়শিং, বার অমসুং জুদিসিয়ারগী মরুপশিং অমসুং মীয়াম্না আইনশিংগী লাইফ দেমোশিং য়েংগদবনি। অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম মাইপাক্না চৎনবা হৌবগী থৌরম অসিদা মীয়ামদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐনা চান্দিগর লৈঙাক্কী মরী লৈনবা খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং
লৈবাক অসিগী অনৌবা ন্যায় সনহিতা শেম্বগী থবক অসি অপুনবা অমনি। মসিদা লৈবাক অসিদা মমিং লৈরবা সংবিধান অমসুং আইনগী অখঙ-অহৈ কয়াগী অকনবা থবক য়াওখি। হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা পাউতাকশিং পীরক্নবা জনুৱারি ২০২০ দা খঙহনখ্রে। সুপ্রিম কোর্তকী চীফ জজতিস কয়া য়াওনা লৈবাক অসিগী হয় কোর্তশিংগী চীফ জজতিস কয়াগী পাউতাকশিং পীরকখি। মরৈ য়েৎনবা অমসুং খন্ন-নৈনবদা সুপ্রিম কোর্ত, হয় কোর্ত ১৬, জুদিসিএল একাদেমিশিং, লো ইন্সতিতুসনশিং, সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং অখঙ-অহৈ কয়া য়াওনা মরী লৈনবা কয়া শরুক য়াখি অমসুং অনৌবা সনহিতাশিংগী পাউতাক পীনবা চহি কয়াগী মখোয়গী খঙবা-হৈবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং শীজিন্নখি। ঙসিগী মালেম অসিদা খন্ন-নৈনবা অসি লৈবাক অমগী ওইনা দরকার ওই। নিংতম্বা চহি ৭০ অসিদা ৱায়েল কাংলোনগী থবকশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনদুনা লাক্লি। ন্যায় সনহিতাগী তুংদা ওইরক্কদবা ফিবমশিং ফাওবা খন্নরে। হায়রিবা অকনবা থবকশিং অসিনা, ঐখোয়দা ন্যায় সনহিতাগী হৌজিক ওইরিবা মওং অসি ফংহল্লে। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিগীদমক সুপ্রিম কোর্ত, পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানা হয় কোর্ত অমসুং জজশিং মখোয়গী অকনবা থবকশিংগীদমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। শরুক য়াবা অমসুং মসিগী মপু ওইবগীদমক ঐনা বার থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মীওই খুদিংমক্কী মতেংগা লোয়ননা শেমখিবা ভারতকী ন্যায় সনহিতা অসি ভারতকী ৱায়েল কাংলোনগী খোঙচৎকী অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইরগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ।
মরুপশিং
১৯৪৭ দা ঐখোয়গী লৈবাক নিংতম্বা ফংখি। খন্দুনা য়েংউ, চহি কয়া মীনাই ওইরুরবা মতুংদা, ঐখোয়গী লৈবাক নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, মীরোল কয়া ঙাইরক্লবা মতুংদা, মীওই কয়াগী কৎথোকপা মতুংদা, নিংতম্বগী মঙাল উরকপা মতমদা, মঙলান কয়া লৈরমগনি, লৈবাক কয়া য়াম্না হরাওরমগনি, অদুগা খনখি… করিগুম্বা বৃতিস চৎখ্রবদি, ইংলিস লোশিং লৈররোই। হায়রিবা আইনশিং অসি নিংতম্বা ফংদ্রিঙৈদা বৃতিসমচাশিংনা নমথনবা অমসুং ওৎনবা পাম্বৈশিং ওইনা ক্রিমিনেল লোশিং অসি শেমখিবনি। ১৮৫৭ গী লৈবাক অসিগী অহানবা অচৌবা নিংতম ইহৌগী মখা তারকপদা ১৮৬০ দা ইন্দিয়ান পেনাল কোদ (আই পি সি) চৎনবা হৌখি। চহি খরগী মতুংদা, ইন্দিয়ান ইভিদেন্স এক্ত চৎনখি অমসুং সি.আর.পি.সিগী অহানবা ফিবম অমা লাকখি। হায়রিবা আইনশিং অসিগী পান্দমদি ভারতমচাশিং চৈরাক পীবা অমসুং মখোয়গী মীনাই ওইহনবনি। নিংতম্লবা চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা, চপ মান্নবা পেনাল কোদ অমসুং পেনাল মাইন্দসেতকী অকোয়বদা ঐখোয়গী আইনশিং লৈবা অসি লাইবক থিবনি। আইনশিং মতম মতমগী মতুংইন্না হোংলবশু, মখোয়গী মরমচৎতি হোংদনা লৈখি। মসিগী মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন অসিনা ভারতকী চাউখৎপদা য়াম্না চাউনা চৈথেং পীখি।
মরুপশিং,
হৌজিক লৈবাক অসি হৌজিক লোয়লম লৈঙাক্কী ৱাখল্লোন থাদোক্লে। লৈবাক অসি শেমগৎপদা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল শীজিন্নগদবনি। চহি অসিগী নিংতম্বা নুমিত্তা ৱা ঙাংবদা, লৈবাক অসিদগী মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোল কোকহন্নবা মহাক্না ৱাশক লৌখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা সনহিতাশিং চৎনবগা লোয়ননা, মাইকৈ অসিদা লৈবাক অসি অতোপ্পা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং অসিনা গনতন্ত্রগী য়ুম্বীগী মওংশিং ওইরিবা “মীয়ামগী, মীয়াম্না, মীয়ামগীদমক” ৱাখল্লোনগী মপাঙ্গল কনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ন্যায় সনহিতা অসি মান্নবা, নুংশিনবা অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বনা য়োম্লগা শাবনি। আইনগী মমাঙদা মীওই খুদিংমক মানরবশু, অশেংবা ওইনা মানদে। লায়রবশিং আইন, কোর্ততা চৎপা নত্ত্রগা পুলিস স্তেসন্দা চৎপা ফাওবা অকিবা ফাওই। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিনা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন হোংহন্নবা থবক তৌগনি। লৈবাক অসিগী আইন্না চপ মান্নবা ফংনবা থাজবা পীগনি হায়বা লায়রবা মীওই খুদিংমক্না থাজৈ। ঐখোয়গী সংবিধান অসি অশেংবা খুন্নাইগী অচু্ম্বনা য়োমদুনা শাখিবনি। খুন্নাইগী অচুম্বা অসি ঐখোয়গী সংবিধান্না পীবা গরেন্তিনি।
মরুপশিং,
ভারতিয় ন্যয়া সনহিতা অমসুং ভারতিয় নাগরিক সুরক্ষা সনহিতা অৱাবা নংলবা মীওই খুদিংমক্কী খুদোংচাদবা খঙই। আইনশিং অসি কুপ্না খঙবা অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগী তঙাইফদবনি। ঙসি চান্দিগরদা পাংথোকখিবা লাইভ দেমো অসি পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং পুলিসনা রাজ্য খুদিংমক্তা শন্দোক্কদবনি। ৱাকৎলকপা নুমিৎ ৯০ গী মনুংদা কেস অসিগী খুমাঙচাউশিনবগী মতাংদা অৱাবা তারবা মীওই অদুদা পাউ পীনবা ৱাফমশিং আইন অসিদা য়াওরি অমসুং পাউ অসি মীওই অদুদা এস.এম.এসগুম্বা দিজিতেলগী থবকশিংগী খুৎথাংদা হকথেংননা য়ৌহনগদবনি। পুলিসকী থবকশিংদা অপনবা পীবা মীওইগী মথক্ত থবক লৌগৎনবা সিস্তেম অমা লৈরে অমসুং থবক মফমদা, য়ুম অমসুং খুন্নাইদা নুপীশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা অমসুং মখোয়গী হকশিং ঙাক্নবা তোখায়বা পন্দুব অমা চৎনরে। অৱাবা তারবশিংগীদমক আইন লৈরি হায়বা ন্যায় সনহিতানা তাক্লে। ইজৎ মাঙহনবগুম্বা তমথিবা ক্রাইমশিং, অহানবা হিয়ারিংদগী পারগা নুমিৎ ৬০ গী মনুংদা চার্জশিং পানগদবনি অমসুং কেস অমা অনিরক য়ৈথোক্তনা হিয়ারিং লোইবা নুমিৎ ৪৫ গী মনুংদা শুকশোই শোইদনা ৱায়েল লাউথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
ভারতিয় ন্যায় সনহিতাগী লাইৱাদি-মীয়ামগী থবক্না হান্না পাংথোকপা অসিনি। হায়রিবা আইনশিং অসি মীচম মীয়ামগী হকশিং ঙাক-শেনবা আইনশিং ওইরে অমসুং অচুম্বা ৱায়েল য়াম্না লাইনা ফংহন্নবা য়ুম্ফম ওইরে। হান্নদি এফ.আর.আই রেজিস্তার তৌবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। হৌজিক জিরো এফ.আর.আই আইন্না য়ারে অমসুং হৌজিক কেস অমা মফম অমদগী হেক্ত রেজিস্তার তৌবা য়ারে। অৱাবা তারবা মীওই অদুদা এফ.আই.আরগী কোপি ফংনবগী হক পীরে অমসুং হৌজিক অৱাবা তারবা মীওই অদু খক্তনা মরাল লৈরবা মীওই অদুগী মথক্তা কেস লৌথোকপা য়াগনি। হৌজিক পুলিসনা মীওই অমা ফাজিন্দুনা থম্বা ঙমদ্রে অমসুং ন্যায় সনহিতাগী মতুংইন্না ফারিবা মীওই অদুগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা তঙাইফদনা পাউ পীগদবনি। মীওইবগী অৱাবা খঙবা অসি অনৌবা ন্যায় সনহিতাগী অতোপ্পা মরুওইবা অমনি। হৌজিক মরাল লৈরে হায়বা মীওই অমা চৈরাক পীদনা মতম শাংনা জেলদা থম্বা য়াদ্রে অমসুং চহি অহুমগী মখাগী চৈরাক ফংগদবা ক্রাইম অমগী কেস অমদা, অৱাংবা থাক্কী ওথোরিতিগী অয়াবা য়াওরবা মতম খক্তদা ফাবা য়াগনি। অচম্বা ক্রাইমশিংগীদমক শুকশোই-শোইদনা বেল পীনবা প্রোবিজন য়াওরে। অচম্বা ক্রাইমশিংদা চৈরাক পীবগী মহুত্তা খুন্নাইগী থবক শুহন্নবগী ৱাফম য়াওরে। মসিনা মরাল লৈরবা মীওই অদু খুন্নাইগী য়াইফনবা অচুম্বা মাইকৈদা চৎনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি। অহানবা ওইনা অরানবা থবক তৌবা মীওইশিংদা অনৌবা ন্যায় সনহিতানা খুদোংচাবা পীরি অমসুং ন্যায় সনহিতা চৎনরবা মতুংদা, অরিবা আইনশিংনা ফাজিন্দুনা থম্লম্বা ফাদোক লিশিং কয়া জেলদগী থাদোকখ্রে। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিনা মখা তানা মীচম মীয়ামগী হকশিং হেন্না ফংহনগনি।
মরুপশিং,
ৱায়েলগী অহানবা থবক্তি মতম চানা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবনি। অনৌবা ন্যায় সনহিতা চৎনবা হৌবদগী অথুবা মতমদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবগী মাইকৈদা লৈবাক অসি অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। কেস অমগী তাঙ্কক অমমম লোইশিন্নবা অকক্নবা মতম থমদুনা, চার্জসিত ফাইল তৌনবা অমসুং অথুবা মতমদা ৱায়েল লাউথোক্নবা অনৌবা ন্যায় সনহিতানা মরুওইনা লৌরি। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসি মপুংফানবা মতম লৌবা দরকার ওইগনি। তেনখ্রবা মতম অসিদা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী ফলশিং লাকপা অসি য়াম্না পেল্লে। চান্দিগরদা গারি অমা হুরানগী কেস শুপ্নগী থা ২ অমসুং নুমিৎ ১১ দা লোইশিনখি অমসুং কেস অসিদা চেন্নরিবা ফাবা ঙমদনা মফম অমদা লৈরিবা মীওই অমা শুপ্নগী নুমিৎ ২০ দা হিয়ারিং লোইরবা মতুংদা কোর্তনা চৈরাক পীখ্রে। অনৌবা ন্যায় সনহিতা চৎনবা হৌরকপদগী দিল্লি অমসুং বিহারদা অথুবা মতমদা অচুম্বা য়ায়েলশিং ফংহনখ্রে। মীচম মীয়ামগী য়াইফনবা অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্নবা কৎথোক্লবা সরকার অমা লৈবা মতমদা শোইদনা অহোংবা পুরক্কনি হায়বা মসিগী অহোংবা অসিনা তাক্লে। ভারতমচা খুদিংমক্না অচুম্বা ৱায়েল ফংনবা কমদৌনা মহাক্কী শক্তি হেনগৎলবগে হায়বা খঙনবা হায়রিবা ৱায়েলশিং অসি লৈবাক অসিদা ঙম্লিবমখৈ খন্নগদবনি।
মরুপশিং,
নিয়মশিং অমসুং আইনশিং মতমগা চুনরবা খক্তদা কান্নবা ফংগনি। অনৌবা আইনশিং চৎনরকপদগী হৌজিক ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেলশিংগী মওংশিং হোংলে। দিজিতেল ইভিদেন্স অসি মরুওইবা শাখি অমা ওইরে অমসুং থিজিনবা মনুংদা ইভিদেন্স অমতা শেমদোকপা য়াদনবা তঙাইফদনা ভিদিও নমগদবনি। অনৌবা আইনশিং চৎনবা য়ানবা ই-সক্ষা, ন্যায় শ্রুতি, ন্যায় সেতু, ই-সোম্মোন পোর্তেলগুম্বা কান্নরবা খুৎলায়শিং শেমগৎলে। হৌজিক কোর্ত অমসুং পুলিসনা ফোন্দা হকথেংননা সোম্মোন থাবা য়ারে। ৱারোলশিং ওদিও-ভিদিও রেকোর্দ তৌশিনবা য়ারে। হৌজিক কোর্ততা দিজিতেল ইভিদেন্স চৎনবা য়ারে। খুদম ওইনা হুরানবগী কেসশিংদা খুৎশাশিংগী মমিশিং চানবা, রেপ কেসশিংদা দি.এন.এ সেম্পলশিং চানবা, মী হাৎপগী কেস অমদা শিরিবা মীওই অদুদা পাল্লিবা নোংমৈ মরুগী সাইজ অদু চানবা অমসুং মরাল লৈবা মীওই অদুগী নোংমৈগী সাইজগা চানবা… হায়রিবা খুদিংমক অসিগী ভিদিও ইভিদেন্স কোর্ততা শীজিন্নবা য়ারে।
মরুপশিং,
লোশিং অসিনা ক্রিমিনেল অদু ফাদ্রিবা ফাওবা দরকার লৈতনা মতম মাঙহনবদগী কনবা ঙমগনি। হায়রিবা অহোংবশিং অসি লৈবাক অসিগী সেকুরিতিগীদমক য়াম্না মরুওই অমসুং দিজিতেল ইভিদেন্স অমসুং তেক্নোলোজি পুনশিনবা অসিনা তেরোরিজম থেংনবদা ঐখোয়গী মতেং পাংগনি। অনৌবা আইনশিংগী মখাদা আইনগী অরুবশিংগী খুদোংচাবশিং তেরোরিস্তশিং নত্ত্রগা তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংনা লৌহল্লোইদবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিনা বিভাগ খুদিংমক থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনগনি অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি। মসিনা শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনবদা মতেং পাংগনি। অচুম্বা ৱায়েল ফংবদা মতম শাংনা চঙবা অমসুং মতম থিন্থবদগী মমাঙদা মপান লৈবাকশিংগী ইনভেস্তরশিংনা ভারত্ত শেন থাদবা পামদে। মসিগী অকিবা অসি লৈত্রবা মতমদা, শেন থাদবা হেনগৎলক্কনি অমসুং লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎলক্কনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী আইনশিং অসি লৈবাক অদুগী মীয়ামগীনি। মরম অদুনা আইনগী থবকশিং অসিনা মীয়ামদা খুদোংচাদবা থোকহল্লোইদবনি। আইন অসি লৈবাক্কী মীয়ামগীদমক শেম্বা মরম্না আইনগী থবকশিং মীয়ামদা লাইনা ফংহনগদবনি। ইন্দিয়ান পেনাল কোদকী খুদোংচাদবা কয়া লৈরি অমসুং পুকচেল শেংবা মীওইশিংনা ক্রিমিনেলশিং কিবগী মহুত্তা আইনদা অকিবা ফাওবা য়াওরি। অসিগুম্বা অকিবশিং অসিদগী অনৌবা ন্যায় সনহিতানা মীয়াম মনিংতমহল্লে। সরকারনা বৃতিস মতমগী অরিবা আইন ১৫০০ হেন্না মুৎথৎলে। হায়রিবা অরিবা আইনশিং অসি মুৎথৎপা মতমদা, অসিগুম্বা লৈবাক্তা ঐখোয়না অসিগুম্বা আইনশিং শেম্বরা হায়না মীয়াম অঙকপা পোক্নখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্ত মীয়াম য়াইফনফবা আইনশিংনা পাম্বৈ অমা ওইনবা ঐখোয়গী মীৎয়েং পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি। খন্ন-নৈনবা ৱাৎপা আইন কয়া লৈরি। আর্তিকল ৩৭০ অমসুং ত্রিপল তালাগ মুৎথৎলে অমসুং হায়রিবা আইনশিং অসিগী মরমদা য়াম্না খন্ন-নৈনখি। হৌজিক ৱাক বোর্দকা মরী লৈনবা আইন খন্ন-নৈনরি। মীয়ামগী ইকায়খুম্নবা অমসুং মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা হেনগৎহনবা হায়রিবা আইনশিং অসি মরুওইনা লৌবগী তঙাইফদবা লৈ। ঙসি মালেমগী হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবশিংগী নুমিৎনি। লৈবাক অসিগী হকচাংগী ফিবমদা খুদোংচাদ্রবা মীওইশিং অসি ঐখোগী ইমুংশিংগী মীওইশিংনি। অরিবা আইনশিংদা হকচাংগী ফিবমদা তোঙাল্লবা মীওইশিংগী ফজদবা তার্মশিং শীজিন্নখি, খুন্নাই অমতনা মখোয় য়াখিদে। ঐখোয়না মখোয় অহানবা ওইনা দিবয়াং হায়না কৌবা হৌখি। রাইতস ওফ পর্সন্স ৱিত দিসএবিলিতিস এক্ত, ২০১৬ চৎনবদগী দিবয়াংশিং শক্তি পীবা খক নত্তনা, খুন্নাই অসি হেন্না কোনশিন্নবা অমসুং মীওইবগী অৱাবা খঙনবা খোঙজং অমশু পায়খৎলে। নারি শক্তি বন্দন এক্তনা অসিগুম্বা মখলগী অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্নবা য়ুম্ফম থোনগনি। ত্রান্সজেন্দরসিং, মেদিয়েতেসন এক্ত, জি.এস.তি এক্তগা মরী লৈনবা আইনশিং শেম্লে অমসুং মসিগী খন্ন-নৈনবা দরকার ওইরে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসি মপাঙ্গল অসি মসিগী মীয়ামনি অমসুং লৈবাক অমগী আইন অসিনা মীয়ামগী মপাঙ্গলনি। মীয়াম্না আইন ঙাক্না চৎগদবনি অমসুং মীয়াম্না আইন ইকায়খুম্নবা অসি লৈবাক অসিগী অচৌবা লন অমনি। মীয়ামগী থাজবা মাঙহনদবা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কী দাইত্বনি। বিভাগ খুদিংমক, এজেন্সি খুদিংমক, ওফিসার খুদিংমক অমসুং পুলিসমেন খুদিমক অনৌবা ন্যায় সনহিতাগী অনৌবা প্রোবিজনশিং খঙগদবনি। ন্যায় সনহিতা মপুংফানা থবক ওইনা পায়খৎনবা রাজ্য সরকারশিংনা থৱায় য়াওনা থবক তৌগদবনি, মরম অদুনা মখোয়গী কান্নবা উবা ফংগনি। মীয়াম্না অনৌবা হকশিং খঙগদবনি। মসিগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। অনৌবা ন্যায় সনহিতা মপুংফানা চৎনরিবমখৈ, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা পীবা ঙমগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী অঙাংশিংগী পুন্সি লেপকনি অমসুং ঐখোয়গী থবক্কী অপেনবা লেপকনি। মাইকৈ অসিদা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা ঐখোয়গী থৌদাং হেনগৎহনগদবনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজবা থম্লি। ঐনা অমুক হন্না লৈবাক অসিগী মীয়াম, লৈবাক অসিগী আইনগী লমদা থবক তৌরিবশিং, মরী লৈনবা মীওই খুদিংমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি!