ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
"ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ"ର ସଫଳ ରୂପାୟନକୁ ଦେଶକୁ ସମର୍ପଣ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
03 DEC 2024 5:08PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସାଥି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା, ଚଣ୍ଡିଗଡର ପ୍ରଶାସନ, ଶ୍ରୀ ଗୁଲାବ ଚାନ୍ଦ କଟାରିଆ ଜୀ ରାଜ୍ୟ ସଭାର ମୋର ସାଥି, ସାଂସଦ ସତନାମ ସିଂ ସାନ୍ଧୁଜୀ, ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ।
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଆସିବା ପରେ ମୋତେ ଲାଗୁଛି ମୁଁ ମୋ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଯାଇଛି । ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ପରିଚୟ ଶକ୍ତି-ସ୍ୱରୂପା ମାଚଣ୍ଡିକାଙ୍କ ନାମ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛି । ମାଚଣ୍ଡି, ଅର୍ଥାତ୍ ଶକ୍ତିର ସେହି ସ୍ୱରୂପ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସତ୍ୟ ଓ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଭାବନା ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାରୁପର ଆଧାର ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଏମିତି ସମୟରେ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଯେତେବେଳେ ବେଳେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି... ତା'ପରେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ପ୍ରଭାବ ଆରମ୍ଭ ହେବା, ତାହାର ପ୍ରଭାବରେ ଆସିବା ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରାରମ୍ଭ । ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିବା ଆଦର୍ଶକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ । ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ତାହାର ଲାଇଭ୍ ଡେମୋ ଦେଖୁଥିଲି। ଏବଂ ମୁଁ ଏଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସମୟ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ଲାଇଭ୍ ଡେମୋକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଦେଖନ୍ତୁ । ଆଇନର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ, ବାରର ସାଥିମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସାଥିମାନଙ୍କୁ ଯଦି ସୁବିଧା ହେବ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ନାଗରିକ ସଂହିତାର ଲାଗୁ ହେବା ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ପ୍ରଶାସନ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ନୂତନ ନ୍ୟାୟିକ ସଂହିତା ନିଜେ ଯେତିକି ବ୍ୟାପକ ସେତିକି ବ୍ୟାପକ ନଥିପତ୍ର, ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ବ୍ୟାପକ ରହିଛି। ଏଥିରେ ଦେଶର ବହୁ ମହାନ ସମ୍ବିଧାନବାଦୀ ଓ ଆଇନଜୀବୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସାମିଲ ରହିଛି। ୨୦୨୦ ଜାନୁଆରୀରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାକୁ ନେଇ ପରାମର୍ଶ ମାଗିଥିଲା। ଏହା ଥିଲା ଦେଶର ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତିଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ। ଏଥିରେ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିମାନେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ, ୧୬ଟି ହାଇକୋର୍ଟ, ନ୍ୟାୟିକ ଏକାଡେମୀ, ଅନେକ ଆଇନ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ନାଗରିକ ସମାଜ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ.... ସେମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିଥିଲେ, ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଇନର ବ୍ୟବହାରିକ ଦିଗରୁ, ଭବିଷ୍ୟତର ପାରାମିଟର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ... ତା'ପରେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଏହି ରୂପରେ ଆମ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ବିଚାରପତିଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ହାଇକୋର୍ଟ, ବିଶେଷ କରି ହରିୟାଣା ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଆଗକୁ ଆସି ଏହି ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ମାଲିକାନା ନେଇଥିବାରୁ ବାର୍ କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଗଠିତ ଭାରତର ଏହି ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଭାରତରେ ନ୍ୟାୟ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
୧୯୪୭ମସିହାରେ ଆମ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିଥିଲା। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଶତାବ୍ଦୀର ଦାସତ୍ୱ ପରେ, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା, ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରେ, ଟାର୍ଗେଟ୍ ଲୋକଙ୍କ ବଳିଦାନ ପରେ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥ୍‌ôବା ଲୋକଙ୍କ ବଳିଦାନ ପରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରାରମ୍ଭ କେବେ ଆସିଲା... ସେତେବେଳେ କ'ଣ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଦେଶରେ କେତେ ଉତ୍ସାହ ଥିଲା, ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ଭାବିଥିଲେ... ଯଦି ଇଂରେଜମାନେ ଯାଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଇଂରାଜୀମାନଙ୍କ ଆଇନରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ। ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ର ଅତ୍ୟାଚାର ଓ ଶୋଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ େକେବଳ ଆଇନ ନ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ବ୍ରିଟିଶ ଶକ୍ତି ଭାରତ ଉପରେ ନିଜର ଦଖଲ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ କିଛି ବି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ୧୮୫୭ ମସିହାରେ ଏବଂ ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, "୧୮୫୭ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ବଡ଼ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ହୋଇଥିଲା । ୧୮୫୭ ର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ମୂଳଦୁଆକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏକ ବଡ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଏହାର ଜବାବରେ ଇଂରେଜମାନେ ୧୮୬୦ ମସିହାରେ ୩ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡ ବିଧି ଅର୍ଥାତ୍ ଆଇପିସି ଆଣିଥିଲେ। ତା'ପରେ କିଛି ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରମାଣ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଗଲା। ଏବଂ ଏହାପରେ ସିଆରପିସିର ପ୍ରଥମ ଢାଞ୍ଚା ଅସ୍ତିତ୍ୱରେ ଆସିଲା । ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡଦେବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଦାସ କରି ରଖିବା ଏବଂ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ... ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମର ଆଇନ ସମାନ ଦଣ୍ଡ ବିଧି ଏବଂ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ମାନସିକତା ଉପରେ ବୁଲୁଥିଲା । ଏବଂ ସେମାନେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦାସ ଭଳି ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ । ସମୟ ସମୟରେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଚରିତ୍ର ସମାନ ରହିଥିଲା। ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଦେଶରେ ଦାସମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନ କାହିଁକି ବହନ କରାଯାଏ? ଆମେ ନିଜକୁ ପଚାରିଲୁ, ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷମତାରେ ନଥିଲେ ସେମାନେ ଏ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲେ। ଦାସତ୍ୱର ଏହି ଏକତା ଭାରତର ପ୍ରଗତି, ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶ ଏବେ ସେହି ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାରୁ ବାହାରି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ। ଏଥିପାଇଁ ଜାତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ଦେଶ ଆଗରେ ରଖିଥିଲି। ଏବେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ସଂହିତା, ନାଗରିକ ସଂହିତା ଜରିଆରେ ଦେଶ ସେହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆମର ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଲୋକମାନଙ୍କର, ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ' ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି, ଯାହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆଧାର ହୋଇଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ସମାନତା, ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ବୁଣାଯାଇଛି । ଆଇନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ସମସ୍ତେ ସମାନ ବୋଲି ଆମେ ସବୁବେଳେ ଶୁଣିଆସୁଛୁ। ତେବେ ବ୍ୟବହାରିକ ବାସ୍ତବତା କିଛି ଅଲଗା ମନେ ହେଉଛି। ଗରିବ, ଦୁର୍ବଳ ଲୋକମାନେ ଆଇନକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ। ଯଥାସମ୍ଭବ ସେମାନେ କୋର୍ଟ ଓ ଥାନାକୁ ଯିବାକୁ ଡରୁଥିଲେ। ଏବେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ସଂହିତା ସମାଜର ଏହି ମାନସିକତାକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ କାମ କରିବ। ସେ ନିଶ୍ଚିତ ହେବେ ଯେ ଦେଶର ଆଇନ ସମାନତା ଏବଂ ସମରୂପତାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଏ । ଏହା ... ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଯାହା ସମ୍ବିଧାନରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା୍‌, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କୋଡ୍‌... ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସୂକ୍ଷ୍ମତା ଜାଣିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ । ତେଣୁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଲାଇଭ୍ ଡେମୋକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ପୁଲିସ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ପ୍ରସାରଣ କରନ୍ତୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଅଭିଯୋଗର ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କୁ ମାମଲାର ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏସଏମଏସ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସୂଚନା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ । ପୁଲିସର କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କୋଡ୍ ଅଫ୍ ଜଷ୍ଟିସ୍ ରେ ଏକ ଅଲଗା ଅଧ୍ୟାୟ ରଖାଯାଇଛି। କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକାର ଓ ନିରାପତ୍ତା, ଘର ଓ ସମାଜରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ ସମାଜରେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ଅଧିକାର, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଆଇନ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ସହିତ ରହିବ। ଏଥିରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏବେ ପ୍ରଥମ ଶୁଣାଣିର ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଷ୍କର୍ମ ଭଳି ଜଘନ୍ୟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ମାମଲା ରୁଜୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଶୁଣାଣି ଶେଷ ହେବାର ୪୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ୨ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥଗିତ, ମୁଲତବୀ ନିଆଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି- ପ୍ରଥମେ ନାଗରିକ! ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକ ଅଧିକାରର ରକ୍ଷକ ପାଲଟିଛି, ଏହା 'ସହଜ ନ୍ୟାୟ'ର ଆଧାର ପାଲଟିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏତଲା ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଜିରୋ ଏଫଆଇଆରକୁ ମଧ୍ୟ ବୈଧତା ମିଳିଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ମାମଲା ରୁଜୁ କରିବାର ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏତଲାର ନକଲ ଉକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି। ଏବେ ଯଦି ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କୌଣସି ମାମଲା ରହିଛି, ତେବେ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ସହମତି ପରେ ହିଁ ଏହାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯିବ। ଏବେ ପୁଲିସ ନିଜ ଇଚ୍ଛାରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ହେପାଜତକୁ ନେଇପାରିବ ନାହିଁ। ତାଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଜଣାଇବା ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟ ବିଧିରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଟେ । ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ରହିଛି... ତାଙ୍କ ମାନବିକତା, ତାଙ୍କ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ଏବେ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ନ ଦେଇ ଅଧିକ ଦିନ ଜେଲରେ ରଖାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏବେ ୩ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧ ହେଲେ ଉଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହମତିରେ ମଧ୍ୟ ଗିରଫ କରାଯାଇପାରିବ। ଛୋଟ ଛୋଟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଜାମିନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସାମାନ୍ୟ ଅପରାଧରେ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସେବାର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସମାଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକାରାତ୍ମକ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ପ୍ରଥମ ଥର ଅପରାଧୀଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ବିଧି ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଟେ । ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ପ୍ରଣୟନ ହେବା ପରେ ଏଭଳି ହଜାର ହଜାର କଏଦୀ ଜେଲରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ଜାଣି ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ହେବେ। ଯେଉଁମାନେ ପୁରୁଣା ଆଇନ ଯୋଗୁଁ ଜେଲଯାଇଥିଲେ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏକ ନୂତନ ଆଇନ ନାଗରିକ ଅଧିକାରର ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ କେତେ ଶିଖରକୁ ନେଇପାରେ ।
ସାଥୀମାନେ
ନ୍ୟାୟର ପ୍ରଥମ ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ । ଆମେ ସମସ୍ତେ କହିବାକୁ ଏବଂ ଶୁଣି ମଧ୍ୟ ଆସିଛୁ- ନ୍ୟାୟ ରେ ବିଳମ୍ବ, ନ୍ୟାୟ ମିଳୁନି! ତେଣୁ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା୍‌, ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ଜରିଆରେ ଦେଶ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଶୀଘ୍ର ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରିବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ରାୟ ଶୁଣାଇବା। ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମୟ ସୀମା ରହିଛି। ଦେଶରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ ହେବାର ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ହୋଇଛିି। ଏହା ପରିପକ୍ୱ ହେବା ପାଇଁ ସମୟ ଦରକାର । କିନ୍ତୁ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ଆସୁଛି ତାହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି.... ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ସନ୍ତୋଷଜନକ କଥା ଏବଂ ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଟେ । ଏଠାରେ ଆପଣ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ଗାଡି ଚୋରି ଓ ଗାଡି ଚୋରି ମାମଲାରେ ଏଫଆଇଆର ରୁଜୁ ହେବା ପରେ ମାତ୍ର ୨ ମାସ ୧୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ କୋର୍ଟ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର ୨୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣର୍ ଶୁଣାଣି ପରେ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଶାନ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୋର୍ଟ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ଶୁଣାଇଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ମାମଲାରେ ଏଫଆଇଆର ର ନିଷ୍ପତି ପାଇଁ ମାତ୍ର ୬୦ ଦିନ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା । ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ୨୦ ବର୍ଷ ଜେଲ୍ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ହୋଇଛି। ବିହାରର ଛପରାରେ ଏକ ହତ୍ୟା ମାମଲାରେ ଏଫଆଇଆରର ରାୟ ଆସିବାକୁ ମାତ୍ର ୧୪ ଦିନ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା ଏବଂ ଅଭିଯୁକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆଜୀବନ କାରାଦଣ୍ଡରେ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ରାୟ ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ସରକାର ସମର୍ପିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସରକାର ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ଆସିବ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଆସିବ । ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଦେଶରେ ଏହି ରାୟଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କର କ୍ଷମତା କେତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅପରାଧୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିପାରିବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ତାରିଖ ପରେ ତାରିଖର ଦିନ ଶେଷ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ନିୟମ କିମ୍ବା ଆଇନ ଅନୁସାରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ସମୟ ସହିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିଥାଏ। ଆଜି ଦୁନିଆ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି । ଅପରାଧ ଓ ଅପରାଧୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ବଦଳିଯାଇଛି। ଉନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ବ୍ୟବହାରିକ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା? ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତୀୟ ତଥା ଆଧୁନିକ କରିଛୁ। ଏଠାରେ ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ରଖାଯାଇଛି । ତଦନ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରମାଣ ରେ ତ୍ରୁଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ନୂଆ ଆଇନକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଇ-ପ୍ରମାଣ, ନ୍ୟାୟ ଶ୍ରୁତି, ନ୍ୟାୟ ସେତୁ, ଇ-ସମନ ପୋର୍ଟାଲ ଭଳି ଉପଯୋଗୀ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏବେ କୋର୍ଟ ଓ ପୁଲିସ ସିଧାସଳଖ ଫୋନ୍ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସମନ ଦେଇପାରିବେ। ସାକ୍ଷୀଙ୍କ ବୟାନର ଅଡିଓ-ଭିଡିଓ ରେକର୍ଡିଂ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ। କୋର୍ଟରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣ କୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ଏବଂ ନ୍ୟାୟର ଆଧାର ହେବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଚୋରି ମାମଲାରେ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ମେଳନ, ଦୁଷ୍କର୍ମ ମାମଲାରେ ଡିଏନଏ ନମୁନା ମେଳନ, ହତ୍ୟା ମାମଲାରେ ଗୁଳିର ମେଳନ ଏବଂ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ଜବତ ବନ୍ଧୁକର ଆକାର । ଏସବୁ ଭିଡିଓ ପ୍ରମାଣ ସହିତ ଆଇନଗତ ଆଧାର ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
ଅପରାଧୀ ଧରାପଡ଼ିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ଅନାବଶ୍ୟକ ସମୟ ନଷ୍ଟ କରିବ ନାହିଁ। ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ ଥିଲା। ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସମନ୍ୱୟ ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବାରେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ନୂଆ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଆଇନର ଜଟିଳତାର ଫାଇଦା ଉଠାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ।
ସାଥୀମାନେ
ନୂଆ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଓ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କୋଡ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଆଇନଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଦୁର୍ନୀତିକୁ ରୋକିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ। ଅଧିକାଂଶ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନଥିଲେ କାରଣ ଯଦି କୌଣସି ମାମଲା ହୁଏ, ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିଯିବ । ବିଲ୍ ସରିବା ପରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ଆଇନ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ । ତେଣୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ହେବା ଦରକାର। କିନ୍ତୁ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିଜେ ଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଏକ ସୁସ୍ଥ ସମାଜରେ ଆଇନର ବିଜୟ ନିହାତି ଜରୁରୀ। କିନ୍ତୁ ଆଇପିସି ଏକମାତ୍ର ଆଇନ ଥିଲା। ସେ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ସଚ୍ଚୋଟ, ଗରିବ ପୀଡ଼ିତଙ୍କୁ ଅଧିକ ଭୟ କରୁଥିଲେ। ବାସ୍ତବରେ ରାସ୍ତାରେ କେହି ଦୁର୍ଘଟଣାଗ୍ରସ୍ତ ହେଲେ ଲୋକେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଡରୁଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ପୁଲିସ ଜାଲରେ ଫସିଯିବେ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସହାୟକମାନେ ଏହି ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି ଆମେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଇନ, ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଥିଲୁ। ଯେତେବେଳେ ଏହି ଆଇନୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛି, ଲୋକମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲେ ଯେ ଆମେ ଦେଶରେ ଏଭଳି ଆଇନ ବହନ କରୁଥିôଲୁ, ଏଭଳି ଆଇନ ହୋଇଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ଦେଶରେ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଆଇନକୁ ଏକ ଉପକରଣ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ଆମେ ଏଠାରେ କିଛି ଆଇନ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ । ଆଲୋଚନା ହେବା ଦରକାର, କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଆଇନ ଆମ ଆଲୋଚନା ବାହାରେ ରହିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କୁ ନେଇ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ତିନି ତଲାକ୍ ଆଇନ କୁ ନେଇ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଆଜିକାଲି ୱାକଫ୍ ବୋର୍ଡ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନକୁ ନେଇ ବିତର୍କ ଚାଲିଛି। ଆମେ କେବଳ ନାଗରିକଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସ୍ୱାଭିମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆଇନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଦିବସ । ଦେଶର ଭିନ୍ନକ୍ଷମମାନେ ଆମ ନିଜ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ। କିନ୍ତୁ ପୁରୁଣା ଆଇନରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କୁ କେଉଁ ବର୍ଗରେ ରଖାଯାଇଥିଲା? ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ଏଭଳି ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାକୁ କୌଣସି ସଭ୍ୟ ସମାଜ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଆମେ ପ୍ରଥମେ ଏହି ଶ୍ରେଣୀକୁ 'ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ' ବୋଲି କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁୁ। ସେମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ବଳ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଶବ୍ଦରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଲା। ୨୦୧୬ରେ ଆମେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଅଧିକାର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲୁ। ଏହା କେବଳ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଇନ ନୁହେଁ। ଏହା ମଧ୍ୟ ସମାଜକୁ ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଥିଲା । ନାରୀ ଶକ୍ତିବନ୍ଦନ ଆଇନ ଏତେ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି । ସେହିପରି କିନ୍ନରଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଇନ, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଇନ, ଜିଏସଟି ଆଇନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନା ଜରୁରୀ ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଶକ୍ତି ହେଉଛନ୍ତି ଏହାର ନାଗରିକ । ଏବଂ ଦେଶର ଆଇନ ହେଉଛି ନାଗରିକଙ୍କ ଶକ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ବି କଥା ବାର୍ତ୍ତା ହୁଏ, ଲୋକମାନେ ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଜଣେ ଆଇନ ପାଳନକାରୀ ନାଗରିକ। ଆଇନ ପ୍ରତି ନାଗରିକଙ୍କ ଏହି ଆନୁଗତ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ମହାନ ସମ୍ପତ୍ତି । ଏହି ପୁଞ୍ଜି ଯେଭଳି କମ୍ ନ ହେଉ, ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ କୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ... ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ । ତେଣୁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଜେନ୍ସି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନାକୁ ବୁଝନ୍ତୁ । ବିଶେଷ କରି ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା... ଏହାକୁ ଯେପରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଜମି ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ସେଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ମୋତେ ପୁଣି କହିବାକୁ ପଡିବ ... ନାଗରିକମାନେ ନିଜ ଅଧିକାର ପ୍ରତି ଅଧିକ ସଚେତନ ହେବା ଦରକାର। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କାରଣ ଏହି ଯୋଜନା ଯେତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଦେଶକୁ ସେତେ ଭଲ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଇପାରିବ। ଏହି ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନ, ଆପଣଙ୍କ ସେବା ସନ୍ତୋଷକୁ ରୂପ ଦେବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏହି ଦିଗରେ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଆମର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଏହା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା୍ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ମୋର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ଏହି ଗୌରବମୟ ବାତାବରଣ, ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା, ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ଭାଷଣକୁ ବିଶ୍ରାମ ଦେଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of successful implementation of “Three New Criminal Laws”
03 DEC 2024 5:08PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Shri Amit Shah, Administrator of Chandigarh, Shri Gulab Chand Kataria ji, my fellow Rajya Sabha Member of Parliament, Satnam Singh Sandhu ji, other dignitaries present, ladies and gentlemen,
Coming to Chandigarh feels like being among my own people. Chandigarh’s identity is linked to the name of Shakti-Swaroopa Maa Chandika. Maa Chandi, the embodiment of power, establishes truth and justice. This very spirit forms the foundation of the entire framework of the Bharatiya Nyaya Sanhita and the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita. At a time when the nation is advancing with the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), and as we mark 75 years of our Constitution, the commencement of the Bharatiya Nyaya Sanhita inspired by constitutional ideals is a significant milestone. It is a concrete effort toward realizing the ideals envisioned by our Constitution for citizens. Just now, I observed a live demonstration of how these laws will be implemented. I urge everyone—law students, members of the Bar, and judiciary officials, if convenient—to witness this demonstration. On this occasion, I extend my best wishes to all citizens for the implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita and congratulate everyone associated with the Chandigarh administration.
Friends,
The new Bharatiya Nyaya Sanhita is not only comprehensive but also created through an extensive process. It embodies the hard work of several constitutional and legal experts. The Ministry of Home Affairs sought suggestions on this in January 2020. The guidance and input of the Chief Justices of the country were significant. High Court Chief Justices provided immense support, along with the Supreme Court, 16 High Courts, judicial academies, numerous law institutions, civil society members, and other intellectuals. These stakeholders deliberated for years, sharing their experiences and discussing the country's needs from a modern perspective. Challenges faced by the judiciary in seven decades of independence were deeply analysed, and the practicality of each law was scrutinized. After rigorous evaluation on futuristic parameters, the Bharatiya Nyaya Sanhita took its present form. I extend my gratitude to the Supreme Court, honorable judges, all High Courts, especially the Haryana and Punjab High Court. I also extend my gratitude to the Bar for stepping forward and taking ownership of this new Nyaya Sanhita. All members of the Bar deserve immense appreciation and recognition. I am confident that this Bharatiya Nyaya Sanhita, created with everyone's cooperation, will prove to be a milestone in Bharat’s journey of justice.
Friends,
Our country achieved independence in 1947. Imagine, after centuries of subjugation, when our nation was finally free— when the dawn of independence came after generations of waiting and sacrifices by countless dedicated individuals—what were the dreams and the country was filled with enthusiasm. People hoped that along with the departure of the British, their oppressive laws would also end. After all, these very laws were the tools of British exploitation and tyranny. In 1857, and to my young friends, I would like to remind you, the first major struggle for the country’s independence was fought. The 1857 freedom movement shook the foundations of British rule and posed a significant challenge across every corner of the country. In response to this, three years later, in 1860, the British introduced the Indian Penal Code (IPC). A few years later, they brought the Indian Evidence Act, followed by the framework of the Code of Criminal Procedure (CRPC). The primary intent and mindset behind these laws were to punish and subjugate Indians, ensuring their continued enslavement. Unfortunately, even after independence, for decades, our laws revolved around this punitive framework and penal mindset—designed to treat citizens as subordinates. While minor reforms were attempted over time, the fundamental character of these laws remained unchanged. In a free nation, why should we carry the burden of laws designed for enslaved people? This question was neither asked by us nor seriously considered by those in power. This colonial mindset significantly hindered Bharat’s progress and developmental journey.
Friends,
The country must break free from the colonial mindset, and the nation's capabilities should be directed towards nation-building. For this, a national perspective was essential. That’s why, on August 15, I presented from the Red Fort the resolution to liberate the nation from the mentality of slavery. Now, through the Bharatiya Nyaya Sanhita and the Nagarik Sanhita, the country has taken another significant step in this direction. Our justice system is empowering the principle of "of the people, by the people, for the people," which forms the foundation of democracy.
Friends,
The Nyaya Sanhita is woven with the ideas of equality, harmony, and social justice. We have always heard that everyone is equal in the eyes of the law. However, the practical reality often tells a different story. The poor and the vulnerable have historically feared the very mention of the law. They avoided stepping into courts, police stations, or legal proceedings as much as possible. Now, the Bharatiya Nyaya Sanhita will work to change this social psychology. It will instil confidence among people that the nation’s laws guarantee equality. This is the essence of true social justice, the very assurance that our Constitution promises.
Friends,
The Bharatiya Nyaya Sanhita and the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita are filled with sensitivity towards every victim. It is equally important for the citizens of the country to be aware of its intricacies. Therefore, I would like to suggest that the live demo shown here in Chandigarh should be disseminated by every state's police force in their respective areas. For example, within 90 days of a complaint, the victim must be informed about the progress of the case. This information will be delivered directly to them through digital services like SMS. A system has been created to take action against individuals who obstruct police work. A separate chapter has been included in the Nyaya Sanhita for the safety of women. This chapter covers women’s rights and safety in workplaces, as well as their and children's rights in homes and society. The Bharatiya Nyaya Sanhita ensures that the law stands with the victim. Another significant provision has been included: in cases of heinous crimes like rape, the charge sheet must be framed within 60 days from the first hearing. Additionally, it is now mandatory that a decision must be delivered within 45 days after the completion of hearings. It has also been stipulated that no case can be adjourned more than twice.
Friends,
The core principle of the Bharatiya Nyaya Sanhita is "Citizen First!" This law is becoming the protector of civil rights, the foundation of 'ease of justice.' Previously, even filing an FIR was a difficult task. But now, zero FIRs have been legally recognized, and citizens have the convenience of registering a case from anywhere. The victim is entitled to receive a copy of the FIR. If a case needs to be withdrawn against an accused, it can only be done with the victim's consent. The police can no longer detain anyone at their discretion. It is mandatory for the police to inform the detainee’s family, as per the Bharatiya Nyaya Sanhita. Another aspect of the Bharatiya Nyaya Sanhita is its humanity and sensitivity. The accused can no longer be kept in jail for a prolonged period without punishment. Now, for crimes punishable with less than three years of imprisonment, arrest can only be made with the approval of higher authorities. For minor offenses, there is a provision for mandatory bail. Additionally, for minor crimes, community service is offered as an alternative to punishment. This will provide the accused with an opportunity to contribute positively to society. The Nyaya Sanhita is also very sensitive to first-time offenders. The citizens of the country will also be pleased to know that thousands of prisoners who were incarcerated due to old laws have been released after the implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita. You can imagine how a new system, a new law, can empower civil rights to great heights.
Friends,
The first measure of justice is delivering justice on time. We’ve all heard and said, "Justice delayed is justice denied." This is why, our nation has taken a significant step toward swift justice through the Bharatiya Nyaya Sanhita and the Nagarik Suraksha Sanhita. The focus has been placed on filing charge-sheets and delivering verdicts quickly. A time limit has been set for completing every phase of a case. While this system has been implemented only a few months ago, it still requires time to mature. However, even in this short span of time, the changes we are witnessing and the information coming from different parts of the country are truly satisfying and encouraging. You all are aware that here in Chandigarh, in a vehicle theft case, the accused was sentenced within just 2 months and 11 days after the FIR was filed. In another case of causing public disturbance, the court delivered a verdict in only 20 days. In Delhi, a case from FIR to sentencing took merely 60 days, with the accused receiving a 20-year sentence. Similarly, in a murder case in Chhapra, Bihar, the entire process—from FIR to verdict—took just 14 days, resulting in a life sentence for the culprits. These decisions demonstrate the strength and impact of the Bharatiya Nyaya Sanhita. These changes also show that when a government is dedicated to the welfare of ordinary citizens and sincerely addresses public grievances, change happens, and results follow. I want these verdicts to be widely discussed across the nation so that every citizen becomes aware of how much their power to seek justice has grown. This will also send a clear message to criminals that the days of endless delays are over.
Friends,
Rules and laws are only effective when they remain relevant to their times. The world is changing rapidly, and so are the methods of crime and criminals. How could a system rooted in the 19th century remain practical in today’s world? This is why we have not only made these laws more Indian but also modernized them. For example, we’ve seen how digital evidence is now considered a crucial form of proof. The process of evidence collection is now mandatorily videographed to ensure it is tamper-proof. To implement these laws effectively, tools such as eSakshya, Nyaya Shruti, Nyaya Setu, and the e-Summon Portal have been developed. Courts and police can now directly issue summons electronically, and witness statements can be audio-video recorded. Digital evidence will also be admissible in court and serve as the basis for justice. Examples include matching fingerprints in theft cases, matching DNA samples in rape cases, or comparing the bullet recovered from a victim with the firearm confiscated from the accused in murder cases. These, along with video evidence, will now form a solid legal basis.
Friends,
This will significantly reduce unnecessary delays in apprehending criminals. These changes are equally vital for national security. The integration of digital evidence and technology will aid us in fighting terrorism more effectively. New laws now prevent terrorists or terrorist organizations from exploiting legal complexities to their advantage.
Friends,
The new Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita will enhance the productivity of every department and accelerate the country's progress. Legal bottlenecks, which previously fuelled corruption, will now be curtailed. Earlier, many foreign investors hesitated to invest in Bharat because they feared getting embroiled in legal battles for years. With these fears alleviated, investment will increase, strengthening the nation’s economy.
Friends,
The law of the country is for the citizens. Hence, legal processes must also be citizen-friendly. However, under the old system, the process itself became punishment. In a healthy society, laws should empower people. Yet, under the IPC, fear of the law was the only approach—one that often intimidated honest people more than criminals. For example, people were hesitant to help accident victims on the road, fearing they’d get entangled in legal hassles. Now, those who help are free from such troubles. Similarly, we abolished over 1,500 outdated laws from the British era. When these laws were repealed, people were shocked to learn what kinds of laws we had been burdened with.
Friends,
For the law to empower citizens, we need to broaden our perspective. Why I am stressing this is that while some laws get significant attention—as they should—others that are equally vital remain overlooked. For instance, there was much discussion about the abrogation of Article 370, the law against triple talaq, and the recent debates around Waqf Board laws. But we must equally emphasize laws that enhance citizens’ dignity and pride. For example, today is the International Day of Divyangs (Persons with Disabilities). The Divyangs are our family members. But in the old laws, Divyangs were categorized in ways that were deeply disrespectful, using terms that no civilized society could accept. It was we who first began referring to this group as Divyang, freeing them from the stigma of demeaning words. In 2016, we implemented the Rights of Persons with Disabilities Act, which was not just a law for Divyangs but a movement to make society more compassionate and inclusive. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam is now laying the foundation for significant societal transformation. Similarly, laws concerning transgender rights, the Mediation Act, and the GST Act are just a few examples of the many transformative legislations that deserve more positive and extensive discussion.
Friends,
The strength of a nation lies in its citizens, and the strength of citizens lies in the law. That is why people proudly say, "I am a law-abiding citizen." This commitment to the law is a great national asset. It is our collective responsibility to ensure this trust in the law remains intact. I urge every department, agency, officer, and police personnel to understand the new provisions and their intent. I particularly appeal to all state governments to actively work toward implementing the Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita effectively so that their impact is visible on the ground. I once again emphasise that citizens must also be well-informed about their rights under these new laws. We must collectively make efforts in this regard. The more effectively these laws are implemented, the brighter our future will be. This future will shape not only your life but also the lives of your children, determining your service satisfaction and overall experience. I firmly believe that together, we will work in this direction and strengthen our role in nation-building. With this, I once again extend my heartfelt congratulations to all of you and to all the citizens of the country on the adoption of the Bharatiya Nyaya Sanhita and Nagarik Suraksha Sanhita. I salute the vibrant atmosphere of Chandigarh, your love, and your enthusiasm as I conclude my address.
Thank you very much!