Ministry of Jal Shakti
58th Executive Committee Meeting of NMCG: Vital Projects on Biodiversity Conservation
Advancing Rescue System for the Protection of Stranded Ganges River Dolphins with an estimated budget of Rs. 1 crore
Specialized rescue vehicle, ‘Dolphin Ambulance’, to assist dolphins in distress
Conservation of endangered turtles in the Ganga basin in Uttar Pradesh approved
Vital project for assessing the Environmental flow of the Chambal, Son, Damodar and Tons rivers with an estimated budget of Rs. 11 crores
Third season of the travelogue series "Rag-Rag Mein Ganga - Ek Jeevan Dhara" was approved
14 NOV 2024 1:18PM by PIB Delhi
The 58th Executive Committee meeting of the National Mission for Clean Ganga (NMCG) approved various vital projects. The meeting was chaired by Shri Rajeev Kumar Mital, Director-General of the National Mission for Clean Ganga. These projects aim to take significant steps towards the conservation of the Ganga River and its aquatic life.
A vital project for assessing the Environmental flow of the Chambal, Son, Damodar and Tons rivers has been approved by the Executive Committee. With an estimated budget of Rs. 11 crore, the objective of this project is not only to evaluate the environmental flow of these rivers but also to prepare hydrological and hydrodynamic models that allow scientific evaluation of flow systems. This will involve studying the existing water stream and natural flow patterns, which will not only improve water quantity and quality but also document the biodiversity within these river systems, ensuring that their ecosystems remain balanced and rich.
An ambitious project has been approved for conservation of the Ganga River Dolphin. The project titled 'Advancing Rescue System for the Protection of Stranded Ganges River Dolphins' has an estimated budget of Rs.1 crore. It aims to develop a specialized rescue vehicle, the ‘Dolphin Ambulance’, to assist dolphins in distress. Additionally, the project will focus on raising awareness for dolphin conservation and community capacity building through training.
An innovative and highly significant project for the Conservation of endangered turtles in the Ganga basin in Uttar Pradesh has also been approved. The objective of this initiative is not only to rehabilitate endangered turtle species but also to reintroduce three highly threatened species, alongside establishing a Spatial Monitoring and Reporting Tool at the National Chambal Sanctuary. This project is estimated to cost Rs. 78.09 lakh.
The rehabilitation of the 50 MLD STP (Million litre per day Septage Treatment Plant) at Keorapukur in Kolkata has been approved with a revised budget of Rs. 114.27 crore, up from the initial Rs. 67.06 crore. This critical project is a major step towards improving water purification processes in Kolkata and ensuring strict adherence to environmental standards. The project includes provision for 15 years of operation and maintenance, ensuring its long-term success.
In Bardhaman, West Bengal, a significant step has been taken with the revised approval of the Integrated Septage Treatment Plant project. This project has now been sanctioned with a revised budget of Rs. 10.35 crore, up from the previous Rs. 6.46 crore. Under this project, a 50 KLD (Kilo litre per day) capacity FSTP (Faecal sludge treatment plant) will be constructed, which includes not only the establishment of the plant but also provisions for its operation and maintenance for five years.
During the meeting, a proposal for the third season of the travelogue series "Rag-Rag Mein Ganga - Ek Jeevan Dhara" was approved. This new season will present the importance of the Ganga and the conservation efforts from a fresh perspective. The season will focus on ecological balance, protection of aquatic life, eco-tourism, cultural heritage, and promoting active community involvement. Spanning 16 episodes in Hindi, this series will showcase the incredible journey of Ganga’s rejuvenation, including the conservation of rare aquatic creatures like Ganga dolphin and gharial, and the protection of natural resources. This series, produced at a cost of approximately Rs. 6.25 crore will be an effort to showcase India’s invaluable heritage associated with the Ganga River on a global platform. Viewers across the nation will be able to watch the series on Doordarshan.
The meeting was attended by the Smt. Richa Mishra, Joint Secretary & Financial Advisor of the DoWR, RD&GR, Ministry of Jal Shakti, Shri Nalin Srivastava, Deputy Director General, NMCG, Shri Anup Kumar Srivastava, ED (Technical), Shri S.P. Vashishth, ED (Admin), Shri Bhaskar Dasgupta, ED (Finance), and Smt. Nandini Ghosh Project Director SPMG West Bengal.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
NMCGগী 58শুবা একজিক্যুতিব কমিতী মীফম: বায়োদাইভর্সিতী কঞ্জার্ভেশনগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং
ককঙাওনদুনা পন্দুনা লৈরবা গেঞ্জেজ রিভর দোলফিনগী ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা সেক্যু সিস্তেমবু হেন্না খুমাং চাউশিহন্নবা লুপা করোর 1গী চাউরাকপা বজেত খাইদোক্লগনি
খুদোংথিবা নংলবা দোলফিনশিংবু মতেং পাংনবা, অখন্নবা রেসক্যু ভেহিকল, ‘দোলফিন এম্বুলেন্স’
উত্তর প্রদেশকী গঙ্গা বেসিনদা এন্দেঞ্জর্দ তর্তলশিংগী কঞ্জার্ভেশনগী অয়াবা পীখ্রে
চাম্বল, সোন, দামোদর অমসুং তোনস তুরেলগী মহৌশাদগী লৈরক্লবা অকোইবগী ফিভমগী লৈরিবা ঈচেল অদুবু য়েংশিন্নবগীদমক্তা মরু ওইবা প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা লুপা করোর 11গী চাউরাকপা বজেত
ত্রাভেলোগ সিরীজ “রগ-রগ মেন গঙ্গা – এক জীৱন ধারা”গী অহুমশুবা সীজন অয়াবা পীখ্রে
14 NOV 2024 1:18PM by PIB Imphal
নেস্নেল মিসন ফোর ক্লীন গঙ্গা (NMCG)গী 58শুবা একজিক্যুতিব কমিতী মীফমনা মরু ওইবা প্রোজকে্ত কয়া অমা অয়াবা পীখ্রে। মীফম অদু নেস্লেল মিসন ফোর ক্লীন গঙ্গাগী দাইরেক্তর-জেনরেল, শ্রী রাজীব কুমার মিত্তলনা ময়াই তাংবল লৌখি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা গঙ্গা তুরেল অমসুং মসিদা লৈরিবা ঈশিংগী জিবশিংগী কঞ্জার্ভেশনগী মাইকৈদা মরু ওইবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎনবগী পান্দম থম্লি।
একজিক্যুতিব কমিতীনা চাম্বল, সোন, দামোদর অমসুং তোনস তুরেলগী মহৌশাদগী লৈরক্লবা অকোইবগী ফিভমগী লৈরিবা ঈচেল অদুবু য়েংশিন্নবগীদমক্তা মরু ওইবা প্রোজেক্ত অমা অয়াবা পীখ্রে। লুপা করোর 11গী চাউরাকপা বজেত অমগা লোইননা মসিগী প্রোজেক্ত অসিগী পান্দম অসি তুরেলশিং অসিগী মহৌশাদগী লৈরক্লবা অকোইবগী ফিভমগী লৈরিবা ঈচেল অদুবু য়েংশিনবা খক্তা নত্তনা ফ্লো সিস্তেমশিংগী সাইন্তিফিক ইভাল্যুৱেশন তৌবা য়াবা হাইদ্রোলোজিকেল অমসুং হাইদ্রোদাইনামিক মোদেলশিং শেম্নবশুনি। মসিদা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ঈশিংগী ঈচেলশিং অমসুং মহৌশাদগী লৈরক্লবা ফ্লো পেতর্নশিং নৈনগনি, মসিনা ঈশিংগী ক্বান্তিতী অমসুং ক্বালিতী হেনগৎহনবদা নত্তনা মসিগী রিভর সিস্তেমশিং অসিদা বায়োদাইভর্সিতীবুশু নৈনরগনি, মসিনা মখোয়গী ইকোসসিস্তেমশিং অসিগী খল কাইদনা অমসুং মহৌশাগুম নিংথিনা থম্বা ঙমগনি।
গঙ্গা রিভর দোলফিনগী কঞ্জার্ভেশনগীদমক্তা য়াম্না চাউবা প্রোজেক্ত অমা অয়াবা পীখ্রে। ‘এদভান্সিং রেসক্যু সিস্তেম ফোর দ প্রোতেক্সন ওফ স্ত্রান্দেদ গেঞ্জেজ রিভর দোলফিন’ হায়না মিংথোনবা প্রোজেক্ত অসিগী চাউরাকপা বজেত লুপা করোর 1 থম্মি। মসিনা খুদোংথিবা নংলবা দোলফিনশিংবু মতেং পাংনবা, অখন্নবা রেসক্যু ভেহিকল, ‘দোলফিন এম্বুলেন্স’ অমা দেবেলপ তৌনবগী পান্দম থম্লি। মসিগী মথক্তা, প্রোজেক্ত অসিনা ত্রেনিংগী খুত্থাংদা দোলফিন কঞ্জার্ভেশন অমসুং কম্যুনিতী কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা এৱেয়রনেস লৈহনবদা অখন্নবা মিৎয়েং থমগনি।
উত্তর প্রদেশকী গঙ্গা বেসিনদা এন্দেঞ্জর্দ তর্তলশিংগী কঞ্জার্ভেশনগীদমক্তা য়াম্না ইন্নোভেতিব ওইবা অমসুং য়াম্না মরু ওইবা প্রোজেক্ত অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিগি অণৌবা থৌরাং অসিগী পান্দমদি এন্দেঞ্জর্দ ওইরবা তর্তল স্পিসীসপি রিহেবিলিতেত তৌবদা নত্তনা য়াম্না শাধিনা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা ফিভমদা লৈরবা সপিসীস অহুম অমশু অমুক হন্না ইন্ত্রোদ্যুস তৌবা, লোইন-লোইননা নেস্নেল চাম্বল সাঙ্কচুৱারিদা স্পেসিয়েল মোনিতরিং অমসুং রিপোইর্তিং তুল অমা থম্বশুনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসি চাউরাকপা লুপা লাখ 78.09 চংগনি।
কোলকাতাগী কেওরাপুকুরদা 50 MLD STP (মিলিয়ন লিতর পর দে সেপতেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত)গী রিহেবিলিতেশন তৌনবগী হান্না লুপা করোর 67.06 ওইরম্বদগী নৌনা রিভাইজ তৌরবা লুপা করোর 114.27গী বজেতকা লোইননা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মরু ওইবা প্রোজক্ত অসি কোলকাতাদা ঈশিং শেংদোকপগী থৌওংশিংবু হেন্না ফগৎহন্নবগী মাইকৈদা য়াম্না অচৌবা খোংথাং অমনি অমসুং মসিনা এনভাইরনমেন্তকী স্তেন্দার্দশিং য়াম্না হকচিন্না ঙাক্না চৎহল্লগনি। প্রোজেক্ত অসিদা চহি 15 থবক তৌনবগী অমসুং মেন্তেনেন্সকী প্রোভিজনশিং য়াওরি, মসিনা তুং-কোইনা মাইপাক্না থবক তৌবা ঙমহল্লগনি।
ৱেস্ত বেঙ্গলগী বার্ধমানদা, ইন্তিগ্রেতেদ সেপতেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত প্রোজেক্তকী রিভাইজ তৌদুনা অয়াবা পীখিবগা লোইননা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং অমা লৌখৎখ্রে। মসিগী প্রোজেক্ত অসি হৌজিক্তি হান্ন সেঙ্কশন তৌরম্বা লুপা করোর 6.46গী বজেত অদুদগী নৌনা রিভাইজ তৌদুনা লুপা করোর 10.35 সেঙ্কশন তৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, 50 KLD (কিলো লিতর পর দে)গী কেপাসিতী লৈবা FSTP (ফীকেল স্লজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত) অমা শারগনি, মসিদা প্লান্ত অসি থম্বা খক্তা নত্তনা চহি মঙাগী মসিগী ওপরেশন অমসুং মেন্তেনেন্সকীদমক্তা প্রোভিজনশিংশু য়াওরি।
মীফম অদুদা, ত্রাভেলোগ সিরীজ “রগ-রগ মেন গঙ্গা – এক জীৱন ধারা”গী অহুমশুবা সীজনগীদমক্তা থাংগৎলকখিবা প্রোপোজল অদু অয়াবা পীখ্রে। অনৌবা সিজন অসিনা অনৌবামিৎয়েং অমদগী গঙ্গাগী মরু ওইবা অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগী হোৎনরিবশিং অদু উৎলগনি। সীজন অসিনা ইকোলোজিকেল বেলেন্স, ইক্বাতিক লাইব ঙাক-শেন্দুনা থম্বা, ইকো-তুরিজম, কলচরেল হেরিতেজ, অমসুং কম্যুনিতীনা মসিদা হকথেংননা শরুক য়াবা হেনগৎহনবনচিংবা অসিদআ অখন্নবা মিৎয়েং থমগনি। হিন্দীদা এপিসোদ ১৬ লৈবা সিরীজ অসিনা গঙ্গা দোলফিন, ঘারিয়লগুম্বা য়াম্না তাংবা ঈশিংগী জিবশিং অমসুং নেচরেল রিসোর্সশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বনাচিংবা কয়া অসি য়াওনা গঙ্গাবু অমুক হন্না হিংগৎহল্লকপগী য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইরবা খোংচৎ অদুবু উৎলগনি। চাউরাক্না লুপা করোর 6.25 চংনা পুথোকপা সিরীজ অসিনা গ্লোবল প্লেতফোর্মদা গঙ্গা তুরেলগা মরি লৈনবা ভারতকী মপাল নাইদ্রবা পারি-পুরিনা থম্বীরম্বা লন-থুমশিং অদুবু উৎনবগী পাইখৎপা থবক অমা ওইগনি। লৈবাক শিনথুংনা লৈরিবা ভ্যুৱরশিংনা সিরীজ অসিবু দুর্দর্শনদা য়েংবা ফংগনি।
মীফম অদুদা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী RD&GRগী DoWRগী জোইন্ত সেক্রেতরী অমসুং ফাইনান্সিয়েল এদভাইজর, শ্রীমতি রিচা মিশ্রা, NMCGগী দেপ্যুতী দাইরেক্তর জেনরেল, শ্রী নালিন স্রিবাস্তব, ED (তেক্নিকেল), শ্রী অনুপ কুমার স্রিবাস্তব, ED (এদমিন), শ্রী এস.পি. বাশিস্থ, ED (ফাইনান্স), শ্রী ভাস্কর দাসগুপ্তা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী SPMGগী প্রোজেক্ত দাইরেক্তর, শ্রীমতি নন্দিনি ঘোশনা শরুক য়াখি।