Ministry of New and Renewable Energy
MNRE and IREDA host conference in Bhubaneswar highlighting Odisha's Green Energy Potential
12 JUN 2024 6:53PM by PIB Delhi
Ministry of New & Renewable Energy (MNRE), in collaboration with the Indian Renewable Energy Development Agency Ltd. (IREDA), organized a pre-event conference for Global Wind Day at the Welcome Hotel in Bhubaneswar today.
The speech of Shri Lalit Bohra, Joint Secretary* (MNRE) was read out by Dr. B. K. Mohanty, Director (Finance), IREDA, in which he emphasized the rapid development of renewable energy across India and highlighted the measures taken by the Government of India including the state of Odisha. According to the National Institute of Wind Energy (NIWE), India's onshore wind potential is estimated at 1,164 GW at 150 meters above ground level, with Odisha’s potential of 12 GW.
*Shri Bohra was unable to attend the conference in person
In his keynote address, Shri Pradip Kumar Das, CMD, IREDA highlighted Odisha's significant green energy potential and the promising opportunities within the state. He pointed out Odisha's potential to lead in green hydrogen projects, stressing the state's critical role in advancing sustainable energy initiatives. As of 31st March 2024, IREDA has disbursed cumulative loans totalling Rs. 1,25,917 crores in renewable energy, with Rs. 26,913 crores disbursed to wind power projects nationwide. Specifically, Rs. 1,637 crores loan has been disbursed by IREDA towards renewable energy projects in Odisha. Shri Das also underlined Odisha's Renewable Energy Policy 2022, which aims to drive investments in clean energy, with a special focus on RE manufacturing and emerging technologies such as green hydrogen, green ammonia, and floating solar. He reaffirmed the vital importance of harnessing renewable energy for sustainable national development and encouraged renewable energy developers to seize the expanding opportunities in Odisha and other states.

ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏମଏନଆରଇ ଓ ଆଇଆରଇଡିଏ ପକ୍ଷରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଓଡ଼ିଶାର ସବୁଜ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ
12 JUN 2024 6:53PM by PIB Bhubaneswar
ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଏନ୍ଆରଇ) ପକ୍ଷରୁ ଭାରତୀୟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସି ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଆରଇଡିଏ) ସହଯୋଗରେ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଏକ ଘରୋଇ ହୋଟେଲରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ୱିଣ୍ଡ ଡେ' ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି।
ଆଇଆରଇଡିଏ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଅର୍ଥ) ଡ. ବିକେ ମହାନ୍ତି ଏହି ଅବସରରେ ଏମଏନଆରଇ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଲଳିତ ବୋହରାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପାଠ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ସେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମେତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନେସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୱିଣ୍ଡ ଏନର୍ଜି (ଏନଆଇଡବ୍ଲୁଇ) ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ବାୟୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଭୂପୃଷ୍ଠଠାରୁ ୧୫୦ ମିଟର ଉଚ୍ଚତାରେ ୧୧୬୪ ଗିଗାୱାଟ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିସହିତ ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ଭାବନା ୧୨ ଗିଗାୱାଟ୍ ରହିଛି ।
*ଶ୍ରୀ ବୋହରା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିନଥିଲେ।
ମୁଖ୍ୟବକ୍ତା ଭାବେ ଆଇଆରଇଡିଏର ସିଏମଡି ପ୍ରଦୀପ କୁମାର ଦାସ ଓଡ଼ିଶାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭାବନା ଓ ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ଆଶାଜନକ ସୁଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଓଡ଼ିଶାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ରାଜ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା, ଆଇଆରଇଡିଏ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୁଦାୟ ୧,୨୫,୯୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଋଣ ବଣ୍ଟନ କରିଛି ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପବନ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୨୬,୯୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ବିଶେଷ କରି ଓଡ଼ିଶାରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଇରେଡା ପକ୍ଷରୁ ୧୬୩୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଦାସ ଓଡ଼ିଶାର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ନୀତି ୨୦୨୨ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ନୀତିରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ସବୁଜ ଆମୋନିଆ ଏବଂ ଫ୍ଲୋଟିଂ ସୋଲାର ଭଳି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ନିରନ୍ତର ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଓଡ଼ିଶା ଓ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ବିସ୍ତାରିତ ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ବିକାଶକାରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।