Vice President's Secretariat
Text of Vice President's address at 14th AIMA Managing India Awards Ceremony
23 APR 2024 7:55PM by PIB Delhi
Good evening, all of you.
Humbled to be invited for this occasion. Gratifying to be amongst industry leaders and promising professionals of Bharat at this distinguished gathering today.
The All India Management Association (AIMA) has emerged as a credible forum of convergence of industry captains and professionals to enhance networks of knowledge, skills and expertise including by rendering due recognition.
The nomenclature-the AIMA Managing India Awards is exemplified and vindicated in action.
Congratulations to the awardees for well deserved recognition. Their success stories will inspire and motivate many and collectively work towards India’s growth.
There was a Chief Justice in the late 80s, Justice Venkat Ramaiya, a great judge. When he came to Rajasthan, I had the occasion, then in the 80s, to be President of the bar. Justice Venkat Ramaiya, the Chief Justice of India, said while he was speaking on contempt, "There is another point of view in life. You must lend that point of view. You must not be instantly judgmental about it. Don't drop that point of view with a drop of a hat because more often, the other point of view is the correct point of view, and the other point of view is a nectar of life.
These awards are indeed very special. These enhance affirmative public perception and influence. In this I must recognise the contribution of the distinguished jury.
Time for all of us to reflect on the profound responsibilities while we celebrate the success stories of the awardees.
The Greek Philosopher, Heraclitus हेराक्लीटस in pre Socrates era said “Change is the only constant in life.” Friends-We are amidst this change in its extremity and severity.
The 21st century is already marked with precipitous changes. Disruptive technologies be it AI, IOT, blockchain, machine learning, 6G, Quantum Computing and the kind have made inroads virtually in every facet of human activity offering both opportunities and challenges.
India is in the front line of nations in unleashing these technologies. National Quantum Mission with allocation of over Rs. Six Thousand Crore is already functional. This will seed, nurture and scale up scientific and industrial R&D and create a vibrant & innovative ecosystem in Quantum Technology. It is one such instance. There are many more like Green Hydrogen Mission, Commercialization of 6G and the like.
It seems we are at the threshold of equivalent of another industrial revolution. The world is grappling with the speed, scale, complexity, and transformative power of these technologies.
Now science fictions are fast taking shape of science facts and technology fusion is the main driver.
Friends, historically, technological innovations have been considered as the main drivers for sustainable economic development and geometric productivity growth.
Now the new breed of technology is required to be harnessed for substantial role in wealth creation and socio-political stability.
These technologies have a potential to cause broader societal transformation by changing the existing economic sectors, tenets of work, production, and consumption. It lies, friends, in your domain to harness these technologies and convert challenges into opportunities.
Building skills into the workforce of Industry is imperative. There is a dire need to identify and develop the disciplines and the required missing abilities in order to build suitable skills into the workforce of industry.
One needs to step out of “bubble” to experience the environment of Hope and Possibility, the exponential growth and feel unstoppable upsurge.
"India has more Promise than any large country in this world"
Last few years have been a period of epochal change for India. India is very much fast moving towards becoming a global superpower. Its rise is phenomenal and now unstoppable.
Friends our Bharat, home to one sixth of humanity, is now-
Fastest Growing Major Economy,
The Fastest Growing Major Stock Market,
The World's Fastest Growing Startup Ecosystem.
The Fastest Growing Startups Ecosystem,
The Fastest Growing Real Estate Market.
For development of nation, on one hand we are delving deep into the sea to make most of blue economy. On land, we are scratching beyond the surface. And in the sky and space, we are soaring high.
There is no doubt that India is in full preparedness to emerge as a future global superpower and a global leader.
Affirmative governance policies and initiatives have enhanced opportunity basket enabling industry to focus on this space of activity. Captains of industry and its workforce have significantly contributed in that change and shaped the future of our country.
Today, I urge each one of you to recognize the pivotal role you play in shaping the next generation of leaders. Your mentorship, guidance, and unwavering support are indispensable in nurturing the talents of young, dynamic individuals and preparing them to assume leadership roles in their own right.
I earnestly appeal you to support and handhold entrepreneurial dreams and aspirations in your own domains. Your wisdom, experience & guidance can help create an unparalleled enabling ecosystem.
Collective wisdom of Indian Industry has potential to avail the great benefits of technology and new vistas of opportunities and its role is critical in India's Marathon March to Vikasit Bharat@2047 to mark century of our independence. Even if some may not live to see the finish line, let's dedicate ourselves to enjoying the journey and contributing to its grand success.
Ladies and gentlemen, India has in recent years in the wake of severe head winds successfully traversed the extremely challenging terrain from being among the Fragile Five economies a decade ago to becoming the fifth largest global economy. India will be positioned as the third largest economy in the world by the turn of this decade, if not earlier.
Friends, this is no small achievement. In 1991 our economy size was less than that of cities of London and Paris. Then our gold had to be physically pledged to two Swiss Banks. What a commendable journey with now nation being cosy with its foreign exchange reserves of over 600 billion US Dollars and occupying the slot of being fifth largest global economy.
India has emerged as a land of hope and possibility, investment and opportunity for good reason. The IMF, WB and WEF accolades for our economic growth and digitisation penetration are indeed well premised, deserved and earned.
Equitable development, transparent and accountable governance and zero accommodation for corruption are new norms. Adoption of technology, penetration of digitization, direct transfer and the like have contributed to decimation of corruption. This ecosystem fairly allows all to exploit their talent and expand their potential to realise aspirations. Now meritocracy prevails over anything else.
Concept of Aspirational Districts, Smart Cities and Vibrant Villages define governance directions and futuristic outlook. Our urban centers have experienced remarkable progress and growth, as development has touched lives in all corners of the country. However, there is potential for further advancement in rural India.
Embracing this opportunity for development not only fosters inclusivity but also brings about a more equitable distribution of resources and opportunities across our nation.
Eminent individuals of the industry and professionals such as yourselves have a pivotal role to play as partners in further enhancing this trend of equitable growth.
Your insights, expertise, and vision are invaluable assets that can significantly impact the lives of citizens and shape the trajectory of our nation. Your partnership in governance can be transformational, transcending barriers and differences, to build a brighter, more inclusive future for all.
Each of us, in our respective capacities, has a responsibility to give back to society. Corporate Social Responsibility (CSR) is much beyond a legal obligation; it is a moral imperative and a powerful tool for social change. Industry is by and large gainfully channelising CSR.
I urge you to harness the potential of CSR initiatives to touch lives, uplift communities, and drive sustainable development. Together, let us converge our collective efforts towards addressing pressing social issues, fostering innovation, and creating a legacy of positive change.
In developed nations Research and Development is spurred by industry. Same is the situation when it comes to creation, development and nurturing of institutions of eminence.
I have no doubt that our industry and professional leadership coupled with rich human resource can help us create world class R&D Centres and Institutions of eminence. Pooling of CSR funds for this purpose even by those at the top can do wonders. I am sure this suggestion is worth deliberation and consideration by the industry elite.
Ladies and gentlemen, it is said that “Management is about doing things right, leadership is about doing right things”. But more importantly, there is also a caveat which says - “Quality of Leadership is reflected in the standards leaders set for themselves”.
India will need constant concerted effort under that quality Leadership, to realize our collective resolve of Viksit Bharat by 2047, when the nation celebrates the centenary of its independence. I urge you to play your role relentlessly as catalysts of change!
Time for us to pitch for economic nationalism and pledge to use locally manufactured products, as it conserve precious foreign exchange in billions of dollars apart from boosting employment and entrepreneurship. Avoidable imports driven by mere fiscal gain may improve your fiduciary balance sheet but will slur your societal commitment. Financial gain can never be justification for compromising national interest.
Friends- same is the alarmingly worrisome scenario when raw materials as such without value addition are exported.
I call upon industry, trade, business and commerce leadership and associations to nurture the spirit of economic nationalism - shun avoidable imports and curb raw material exports.
Let us remember that with unprecedented rise of our nation comes even greater responsibility for us all. As leaders and influencers in your respective domains, I urge you to embrace this responsibility wholeheartedly and to commit yourselves to the noble cause of nation-building. Together, let us strive to leave behind a legacy of progress, compassion, and unity.
I hope that these awards will inspire others to emulate your commitment, spirit and vision.
I wish you all success in your future endeavours.
Thank you for giving me this opportunity to honour the stalwarts.
Jai Hind!

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
୧୪ତମ ଏଆଇଏମଏ ମ୍ୟାନେଜିଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଆୱାର୍ଡ ସମାରୋହରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 APR 2024 7:55PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତ ଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ମୋତେ ଏହି ଅବସରରେ ନିମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି, ଆଜିର ଏହି ବିଶାଳ ସମାବେଶରେ ଭାରତର ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ ପ୍ରତିଭାବାନ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
ସର୍ବଭାରତୀୟ ପରିଚାଳନା ସଂଘ (ଏଆଇଏମଏ)ଏକ ଏମିତି ବିଶ୍ଵସନୀୟ ମଞ୍ଚ ଅନୁସାରେ ଉପଯୁକ୍ତ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ସହିତ ଜ୍ଞାନ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ନେଟୱାର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଅଧିନାୟକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କ ର ସମନ୍ୱୟର ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
ଏଆଇଏମଏ ମ୍ୟାନେଜିଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଆୱାର୍ଡର ପୁରଷ୍କାର ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅନୁକରଣୀୟ ଏକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ । ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କରକାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଉଚିତ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି। ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଅନେକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ପ୍ରୋସ୍ତାହିତ କରିବ ଏବଂଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
୮୦ ଦଶକର ଶେଷ ଭାଗରେ ଜଣେ ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଥିଲେ - ଜଷ୍ଟିସ ଭେଙ୍କଟ ରମାୟା ଜଣେ ମହାନ ବିଚାରପତି ଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସେ ରାଜସ୍ଥାନ ଆସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ୮୦ ଦଶକରେ ମୋତେ ବାରର ସଭାପତି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ୍ ଭେଙ୍କଟ ରମାୟା ଅବମାନନା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତ ରଖିଥିବା ବେଳେ କହିଥିଲେ, ଜୀବନରେ ଆଉ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆପଣାଇବାକୁ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଏ ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । କ୍ଷଣକ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ତ୍ୟାଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ କାରଣ ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ସଠିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ଜୀବନରେ ଅମୃତ ହୋଇଥାଏ ।
ଏହି ପୁରସ୍କାର ବାସ୍ତବରେ ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଟେ । ଏହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ଧାରଣା ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଏଥିରେ ମୁଁ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହିଁବି ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସଫଳତାର କାହାଣୀକୁ ନେଇ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା ସମୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗଭୀର ଦାୟିତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସମୟ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି ।
ଗ୍ରୀକ୍ ଦାର୍ଶନିକ ହେରାକ୍ଲିଟସ୍ ପ୍ରାକ୍ ସକ୍ରେଟିସ୍ ଯୁଗରେ କହିଥିଲେ "ପରିବର୍ତ୍ତନ ହିଁ ଜୀବନର ଏକମାତ୍ର ନିରନ୍ତର। ସାଥିମାନେ- ଆମେ ଏହାର ପରିବର୍ତ୍ତନର ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଗମ୍ଭୀରତା ମଧ୍ୟରେ ଅଛୁ ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତନ ଆସିସାରିଛି। ଏଆଇ, ଆଇଓଟି, ବ୍ଲକ୍ଚେନ୍, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ୬ଜି, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଇତ୍ୟାଦି ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାନବ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଉଭୟ ସୁଯୋଗ ଓ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରବେଶ କରିଛି।
ଏହି ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଛି। ୬ ହଜାର କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଆବଣ୍ଟନ ସହ ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇସାରିଛି । ଏହା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ବିକଶିତ, ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ କରିବ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ଅଭିନବ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ | ଏହା ଏମିତି ଏକ ଉଦାହରଣ। ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ, ୬ଜିର ବାଣିଜ୍ୟୀକରଣ ଆଦି ଅନେକ ରହିଛି।
ଲାଗୁଛି ଆମେ ଆଉ ଏକ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ସମକକ୍ଷ ଦ୍ୱାରରେ ଅଛୁ । ବିଶ୍ୱ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗତି, ବ୍ୟାପକତା, ଜଟିଳତା ଏବଂ ପରିବର୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଜ୍ଞାନ କଳ୍ପନା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଜ୍ଞାନ ତଥ୍ୟର ଆକାର ନେଉଛି ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫ୍ୟୁଜନ ହେଉଛି ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ |
ସାଥିମାନେ, ଐତିହାସିକ ଭାବରେ, ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଜ୍ୟୋମିତିକ ଉତ୍ପାଦକତା ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ପ୍ରଜାତିର ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସାମାଜିକ-ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଭୂମିକା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟମାନ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର, କାର୍ଯ୍ୟ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛନ୍ତି । ସାଥିମାନେ, ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଛ।
ଶିଳ୍ପର କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଜରୁରୀ । ଶିଳ୍ପର କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁପସ୍ଥିତ ଦକ୍ଷତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ କରିବାର ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନାର ପରିବେଶ, ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ "ବୁଦବୁଦା"ରୁ ବାହାରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ବଡ଼ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତର ଅଧିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ରହିଛି।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଭାରତ ପାଇଁ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମୟ ଥିଲା। ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ମହାଶକ୍ତି ହେବା ଦିଗରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି | ଏହାର ଉନ୍ନତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଟକି ନାହିଁ |
ସାଥିମାନେ,, ମାନବଜାତିର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ଘର ଆମ ଭାରତ ଏବେ- ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ-
ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି,
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟକ ବଜାର,
ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ।
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ,
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ରିଅଲ ଇଷ୍ଟେଟ ବଜାର ।
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପଟେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ଭରପୂର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଯାଉଛୁ । ସ୍ଥଳଭାଗରେ ଆମେ ଭୂପୃଷ୍ଠ ରୁ ଅଧିକ ଖରାପ ହେଉଛୁ । ଆଉ ଆକାଶ ଓ ମହାକାଶରେ, ଆମେ ବହୁ ଉଚ୍ଚରେ ଉଡ଼ୁଛୁ ।
ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶ୍ୱ ମହାଶକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଅଛି ।
ସକାରାତ୍ମକ ଶାସନ ନୀତି ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଯାହା ଶିଳ୍ପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏହି ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି । ଶିଳ୍ପର ଅଧିନାୟକ ଏବଂ ଏହାର କର୍ମଚାରୀମାନେ ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିରନେତୃତ୍ଵ କର୍ତ୍ତା ଗଠନରେ ଆପଣଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଅନ୍ତୁ। ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ପୋଷଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ, ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅତୁଟ ସମର୍ଥନ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀଶୀଳତାର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ହସ୍ତାନ୍ତର କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ସକ୍ଷମ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ|
ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପର ସାମୂହିକ ଜ୍ଞାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ନୂତନ ଦିଗର ମହାନ ଲାଭ ଉଠାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛି ଏବଂ ଆମସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାବ୍ଦୀ ଉପଲକ୍ଷେ ବିକାଶିତ Bharat@2047 ଭାରତର ମାରାଥନ୍ ପଦଯାତ୍ରାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯଦିଓ କେହି କେହି ଅନ୍ତିମ ପଙ୍କ୍ତି ଲାଇନ୍ ଦେଖିବାକୁ ବଞ୍ଚି ନ ପାରନ୍ତି, ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଯାତ୍ରାକୁ ଉପଭୋଗ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଭବ୍ୟ ସଫଳତାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ।
ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭୟଙ୍କର ବିପରୀତ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରବଳ ମୁଣ୍ଡ ପବନ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଫାଇଭ୍ ଇକୋନୋମି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଫଳତାର ସହ ଅତିକ୍ରମ କରି ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ନ ହେଲେ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ।
ସାଥିମାନେ, ଏହା କୌଣସି ଛୋଟ ଉପଲବ୍ଧି ନୁହେଁ | ୧୯୯୧ ରେ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର ଲଣ୍ଡନ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ ସହର ତୁଳନାରେ କମ୍ ଥିଲା | ତା'ପରେ ଆମର ସୁନାକୁ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଦୁଇଟି ସ୍ୱିସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ବନ୍ଧକ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। ୬୦୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ସହିତ ଦେଶ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ଥାନ ଦଖଲ କରିବା କେତେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଯାତ୍ରା ।
ଭାରତ ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନା, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଓ ସୁଯୋଗର ଦେଶ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଆଇଏମଏଫ, ଡବ୍ଲୁବି ଏବଂ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଇଏଫ ପ୍ରଶଂସା ପ୍ରକୃତରେ ଭଲ ଭାବରେ ଆଧାରିତ, ଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଜନ କରାଯାଇଛି ।
ସମାନ ବିକାଶ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟସମଯୋଜନ ନୂଆ ମାନଦଣ୍ଡ ଅଟେ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଆପଣାଇବା, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ର ପ୍ରବେଶ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ହସ୍ତାନ୍ତର ଆଦି ଦୁର୍ନୀତିକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାର ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ | ଏବେ ମେରିଟୋକ୍ରାସି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଜିନିଷ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଲାଭ କରୁଛି।
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଏବଂ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜର ଧାରଣା ପ୍ରଶାସନିକ ଦିଗ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରେ । ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବିକାଶ ଜନଜୀବନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିବାରୁ ଆମ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ତଥାପି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଆଗକୁ ଉନ୍ନତି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ବିକାଶର ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା କେବଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଅଧିକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ବିତରଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ।
ସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏହି ଧାରାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବାରେ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଏବଂ ନିଜ ପରି ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନଙ୍କର ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ଆପଣଙ୍କର ବୁଦ୍ଧି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଗତିପଥକୁ ଆକାର ଦେଇପାରିବ | ଶାସନରେ ଆପଣଙ୍କ ର ଭାଗିଦାରୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ, ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ପରିବର୍ତନଶୀଳ ହୋଇପାରେ ।
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ସମାଜକୁ ଫେରାଇ ଦେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ବବୋଧ (ସିଏସ୍ଆର୍) ଏକ ଆଇନଗତ ଦାୟିତ୍ବ ବାହାରେ; ଏହା ଏକ ନୈତିକ ଜରୁରୀ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ | ଶିଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ସିଏସ୍ଆର୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଜୀବନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା, ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ସିଏସଆର ପଦକ୍ଷେପର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ, ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଐତିହ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ଏକାଠି କରିବା ।
ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହୋଇଥାଏ | ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସୃଷ୍ଟି, ବିକାଶ ଏବଂ ପୋଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଅବସ୍ଥା ।
ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଆମର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ନେତୃତ୍ୱ ସହିତ ସମୃଦ୍ଧ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ | ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସିଏସ୍ଆର୍ ପାଣ୍ଠିକୁ ଶୀର୍ଷରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକାଠି କରିବା ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରେ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଶିଳ୍ପ ର ଏଲିଟ୍ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଏବଂ ବିଚାର ଯୋଗ୍ୟ।
ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଏହା କୁହାଯାଏ ଯେ "ପରିଚାଳନା ହେଉଛି ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ନେତୃତ୍ୱ ହେଉଛି ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା"। କିନ୍ତୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏକ ଚେତାବନୀ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି - "ନେତୃତ୍ୱର ଗୁଣବତ୍ତା ନେତାମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ସ୍ଥିର କରିଥିବା ମାନଦଣ୍ଡରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ"।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ବେଳକୁ ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେହି ଗୁଣାତ୍ମକ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧୀନରେ ଭାରତକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରେରକ ଭାବରେ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତୁ!
ଆମ ପାଇଁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାର ସମୟ ଆସିଛି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତୁ, କାରଣ ଏହା ରୋଜଗାର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ କୋଟି କୋଟି ଡଲାରରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଂରକ୍ଷଣ କରିଥାଏ | କେବଳ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଆମଦାନୀ ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍ ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରେ କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ସାମାଜିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେବ | ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହ ବୁଝାମଣା କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ କେବେ ବି ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ- ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ବିନା କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନି କରାଗଲେ ଏହା ଚିନ୍ତାଜନକ ସ୍ଥିତି।
ମୁଁ ଶିଳ୍ପ, ବାଣିଜ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସଂଘଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦର ଭାବନାକୁ ପୋଷଣ କରନ୍ତୁ - ଏଡାଇ ଦିଆଯିବା ଯୋଗ୍ୟ ଆମଦାନୀରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ ।
ଆମେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ଆମ ଦେଶର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ସହିତ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆହୁରି ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ଆସିଥାଏ । ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତା ଓ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ହୃଦୟରୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ମହାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରେ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରନ୍ତୁ। ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ପ୍ରଗତି, କରୁଣା ଓ ଏକତାର ଐତିହ୍ୟ ନେବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବ ।
ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଭାବନା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଅନୁକରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରୟାସରେ ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି ।
ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ଏହି ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଜୟ ହିନ୍ଦ !