Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President’s address at valediction ceremony of the 76th batch of the Indian Revenue Service
15 APR 2024 9:30PM by PIB Delhi
No one ever steps in the same river twice. Things have changed. Here I am, not the same man as I was then, and you are not the same as earlier. Change is the only constant.
Distinguished member of the faculty, an institute has no meaning without devoted, committed, informed, erudite faculty. This one is gifted.
I paid tribute to the father of the nation, I saw scripted there, Gandhiji reflected “Whenever you are in doubt, or when the self becomes too much with you, apply the following test. Recall the face of the poorest and the weakest man whom you may have seen, and ask yourself, if the step you contemplate is going to be of any use to him or her”
Another talisman by Mahatma Gandhi ji “I care for your freedom because I valued mine.” Just imagine what he said!
You are taking a leap into the nation that is on the rise, and your job will be as a public servant to sustain the incremental trajectory.
I must particularly make reference to two officers of Bhutan Royal Services. They will carry our message of goodwill to the people of Bhutan, and this connection will be grateful for both sides. Keep this connection all your life. Bhutan is a lovely country. Congratulations to them.
There was a time when some other service held the primary position. It is just like if you go to Delhi, you go to various colleges of Delhi, and you go to one college and ask the very other college, they will say the college across the street. The college I am referring to is one in which Secretary General Rajya Sabha was a student in Saint Stephen College. When someone asks them where is Hindu College, they would not take the name; they would say the college across the road. This used to happen with services also, not any longer. Indian Revenue Service is unique; it has its own position. It is being rivalled by others. The Indian Revenue Service holds a pivotal role as the custodian of our taxation system. Because democracy is being driven by economic strength and you are integrally connected with that.
As revenue officers, you are not merely tax administrators; you are entrusted with the stewardship of our fiscal framework, essential for the functioning of our democracy and the provision of public services.
As public servants you are required to exemplify by conduct discipline, integrity, humility, ethics and sense of commitment. You are in a category of youth that is being watched and envied. You are natural role models, and you must be, therefore, inspirational and motivational to young minds all over the country.
The world is changing at incredible speed. It is changing by seconds. Take your own domain, where you will be taking big steps. There has been transformational change in dynamics of tax administration and collection.
We have moved from a predominantly traditional, paper-based system to a modern, technology-driven ecosystem where information is readily accessible and processes are streamlined for the benefit of both authorities and taxpayers.
This transformation has revolutionised the way we administer taxes, making it more efficient, user-friendly, and transparent. Gone are the days when tax filing was a cumbersome and complex process, intimidating to the general public.
People used to take leave from their service to be at the disposal of chartered accountants and work for several days, fearing that their tax return may not be accurate. Not any longer. The department has made such headway that all you need to file your return is available on your computer.
Another aspect which you will relish, and for us, it is significant, is how amazingly friendly the system has become. Otherwise, a visit or a message from the tax inspector or officer would make you lose sleep, and you would worry about how to connect with them. But now, the system is friendly and hand-holding. It has been transformed from tax collection to tax facilitation. This change is significant and is altering the mindset of the nation's taxpayers. I am one of them, and I am amazed at how quickly returns are processed now.
Taxpayers are mightily and surprisingly impressed with quick refunds and timely addressing of concerns
Now, transparency and accountability are new norms. The formal economy is fast replacing the informal structure of the economy. Embrace technology. People are realising that it is always gainful to be part of the formal economy than that of the informal economy. The formal economy gives you satisfaction and growth in a legally scripted manner, whereas the second one brings problems and travails.
Taxpayers and citizens are increasingly demanding. They expect the tax administration to demonstrate fairness, equity, and transparency in all its facets and activities. Tax administrations are challenged to keep pace, answer the taxpayers' new needs and expectations while keeping tax fraud at bay.
Dealing with tax fraud is a menace to society, a danger to the system. You have to deal with it with a heavy hand; your chairman indicated there has to be effective coupling of hand-holding reforms and demonstrating deterrents are equally necessary.
There is a greater need to focus on concealing transactions and money. Some people still do not fall in order; they still think they can bypass your technological inputs, your intellect. They are mistaken; they will certainly be in your net. But better than getting them in the net is counselling them, disseminate information so that these elements are brought into the system. They must realise that the only good way to contribute to the nation is to follow the rule of law.
People need to be made aware of the hazards of this. Technology is constantly watching them with Aadhaar, with PAN card, with transactions being necessarily reported, the department is fully aware of what is taking place. In the tax fraud category, you can't outsmart the system. Sooner or later, you will be in the net. This counselling is sufficient for them. Tax fraud is a challenge to social order. He gets ill-gotten wealth that is not accountable to the department. Take steps vigilantly, use technology, and you will find an easy answer for it.
The introduction of online portals, digital platforms, and automated systems has simplified tax compliance, making it easier and more convenient for individuals and businesses to fulfil their obligations, and enhancing the ease of doing business in the country.
The increasing digitalization of tax administration in India is truly laudable. As a matter of fact, global entities including the World Bank have appreciated our digital penetration. Our transactions are digital; they have contributed massively to the formal economy evolution.
The Faceless E-Assessment system has already brought about a paradigm shift from territorial jurisdiction to dynamic jurisdiction. It has introduced anonymity in income tax assessment and appeals to ensure transparency and accountability, and is living up to its objective of ‘honouring the honest’
Friends, we are living in a time that is tough. New technologies such as Artificial Intelligence and advanced analytics are improving tax governance and helping curb tax evasion. Most importantly, this enhances the trust of the taxpayer in the system, which in turn encourages greater compliance. As young professionals, you will have to grapple with disruptive technology. You will have to embrace them beyond your curriculum. Take, for example, blockchain and machine learning. These two technologies will always be available to discharge your obligations to your work and to the nation outstandingly.
Blockchain technology is an advanced database mechanism that allows transparent information sharing within a business network. A blockchain database stores data in blocks that are linked together in a chain. As future custodians of this evolving tax regime, I urge each one of you to embrace technology as an enabler of positive change. Technology also discourages the informal handling of cash, which is extremely damaging to society. Steps like these have brought about unprecedented transparency and accountability within the system, aligning with the new norm of zero-tolerance to corruption in Bharat today. Power corridors have been duly neutralised of corrupt elements. Corruption is no longer a password to opportunities and contracts; corruption is a passage to a place that is a jail.
Constant and continuous skill upgrading and exposure to newer facets of taxation such as international taxation and implications of tax treatise will also be crucial for the future.
Your role in ensuring effective tax administration & in creating deterrence against tax evasion make you critical contributors to the act of nation-building.
I gathered it from newspaper report that you have initiated mechanism today to reach out to those and the number is more than 15 million or so who were required to file tax return have not filed it this is the major challenge. I would urge every citizen of this country to take note of it. We do have large number of taxpayer 8 crores or above but we are nation of 1.4 billion the number has to go up. In taking recourse to non invasive mechanism persuasion, counseling, hand holding but ensuring at end of day each of them files return. Make them feel proud that by filing return by paying your tax you are becoming participant in growth of nation that is on the rise and the rise is unstoppable.
India has more Promise than any large country in this world.
India is no longer a country with potential or sleeping giant. India is very much fast moving towards becoming a global superpower
We are now a land of Hope and Possibility, a favourite global destination of investment and opportunity, Bharat is preparing itself as a future global superpower.
There are skeptics outside and inside, those skeptics are trying to occupy public space my message to them, the skeptics of our exponential development and unstoppable rise need to step out of “bubble” to experience the environment of Hope and Possibility.
This is a different Bharat, the fastest growing major economy in the world. We are defining global discourse in several ways. India gave yoga to the world; on 21st June, it is celebrated all over the world. Our visionary Prime Minister took the initiative in the United Nations, and in the shortest time, the largest number of countries came forward to support it.
India is the headquarters of the International Solar Alliance. Look at our landscape; it is dotted by solar power, biofuels, millet, the voice of the global south, and the like. If you go further, you will find our soft diplomatic power has a cutting edge. Now, during the G20 presidency, India became the voice of the global south. Look at the kind of GDP they represent, the population they represent, and there was not being heard. It is now on a prominent platform, thanks to Bharat, our visionary leadership.
At one time after independence, India was among the poorest countries in the world. For our survival in the 60s, we used to wait for aid from outside, particularly from the USA. When I was elected to parliament in 1989 and had the good fortune to be in the ministry in that government, I tell you, what was the size of our economy in 1991, you will be surprised. Our economy, that was known as “Sone ki Chidiya” at one time, was less than the economy of Paris and London, two cities separately, that were our size. And now, we are ahead of the UK, Canada, and France. In the next 2 years, we will be ahead of Japan and Germany.
India is the fastest growing major economy in the world, with an average GDP growth rate of 6.5% to 7%.
Friends, the path towards Viksit Bharat@2047will be charted by young minds like you. Your dedication, integrity, and commitment to excellence will play a pivotal role in shaping the economic landscape of our country for years to come.
You must instill in people a sense that the surest passage to success is to be tax compliant and law abiding. In everyday life, if you take shortcuts, this will turn out to be the longest, painful route. When you are in need of shortcuts, unbearable pain will be inflicted on you if you take shortcuts with the law, with legal regime, with tax regime.
Potential taxpayers need to be informed about the advantages of being part of the formal economy, and the travails of not being so.
In the pursuit of India's growth story, I call upon you to work tirelessly. You can't afford to spare even a second because our country, unlike others, has a civilization of more than 5000 years. We are cut out to be a global leader in Amrit kaal. We have set for my foundation aur Bharat to be a developed nation in 2047. People like you, young people in your category, they constitute the core strength of this marathon march of viksit Bharat@2047.
I call upon you to work towards achieving our collective aspirations. Empower taxpayers with information, foster trust through transparency, and uphold the highest standards of integrity in your professional conduct.
There comes a time in everybody's life when we seek to deviate from sublimity, spirituality, ethical standards, or integrity. Don't yield to that weak moment, because that yielded moment will always resonate in your ear. If you succumb to the temptation, which is more momentary, which is not lasting, don't become a victim of that. Your career has to blossom for you, your family, your friends, and the nation.
Each of you is a catalyst for change, with the potential to take the benefits of economic progress to every corner of our diverse society.
I once again congratulate the graduating officers on this memorable milestone. Embrace the challenges that lie ahead with enthusiasm and a spirit of service to humanity. You are much beyond just being members of Indian Revenue Service. By virtue of the service you are in, you are in the premium category of the society. Exploit this position for the national welfare.
I appeal to you, being vocal for local. Now, you as text administrators will know, avoidable imports are a heavy drain on our foreign exchange, to the extent of billions. They deprive works from our youngsters, handicapping their evolution to entrepreneurship. You will be interfacing with the business people. You can enlighten them, you can imbibe in them the spirit of nationalism, what is available in the country, why we should import that, tell them the ill effects of that, merely because it can benefit someone financially to import furniture from outside, curtains from outside, candles, kites, children's toys. Once you do it, you will be bringing about affirmative change in three aspects:
1. foreign exchange will not be drained out.
2. Employment will be generated
3. Entrepreneurship will take a big jump.
Similarly, friends, impress on people, it is not a good idea, surely not good economics, thoroughly not good national spirit to export raw material. We are capable of adding value. The world is coming to us, but merely because someone is sitting over a reservoir, let's say a natural resource, why should I bother, let me export it as it is, I get money. You can do it, keep that in mind.
I congratulate the National Academy of Direct Taxes for doing fine work of training young officers like you.
A great job! Congratulations to them!
I congratulate the Income Tax Department and able leadership for keeping pace, and sometimes being ahead of it, the national parameter of development. The department that people thought will never ever be friendly to people, they will never engage in hand holding, is in the front league of hand holding at the moment, transparent and accountable. Congratulations to the department.
Friends, as you embark on this new chapter of your career, may you find fulfilment and purpose in serving our beloved Bharat.
Thank you so much. Jai Hind!

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବାର ୭୬ତମ ବ୍ୟାଚ୍ ର ସମାପନ ସମାରୋହରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 APR 2024 9:30PM by PIB Bhubaneswar
ସବୁବେଳେ ଏକା ଭଳିଆ ରହେ ନାହିଁ । ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଯାଇଛି। ଏଠାରେ ମୁଁ ସେହି ଭଳି ଲୋକ ନାହାନ୍ତି, ଯେପରି ମୁଁ ଥିଲି, ଏବଂ ତୁମେ ପୂର୍ବ ଭଳି ନୁହଁ । ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ନିରନ୍ତର ।
ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ, ଏକ ସଂସ୍ଥାନର ସମର୍ପିତ, ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ଅବଗତ, ନିଷ୍ଠାପର ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ବିନା ଅନୁଷ୍ଠାନର କୌଣସି ଅର୍ଥ ନାହିଁ । ଏହା ଉପହାର ଦିଆଯାଇଛି।
ମୁଁ ଜାତିର ପିତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କଲି, ମୁଁ ସେଠାରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିବା ଦେଖିଲି, ଗାନ୍ଧିଜୀ କହିଥିଲେ, ଆପଣ "ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସନ୍ଦେହରେ ଥାଆନ୍ତି, କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ ନିଜେ ଆପଣ ନିଜ ସହିତ ଅତ୍ୟଧିକ ଆତ୍ମହୁତି ହୋଇଯାଏ, ନିମ୍ନଲିଖିତ ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ। ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ଓ ଦୁର୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଚେହେରାକୁ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ଯାହାକୁ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଏବଂ ନିଜକୁ ପଚାରନ୍ତୁ, ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ତାଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି କାମରେ ଆସୁଛି କି?
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆଉ ଏକ ବାକ୍ୟ "ମୁଁ ତୁମସ୍ୱାଧୀନତାର ଯତ୍ନ ନେଉଛି କାରଣ ମୁଁ ନିଜ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ରତାକୁ ମହତ୍ତ୍ଵ ମୂଲ୍ୟ ଦେଇଥିଲି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ସେ କ'ଣ କହିଲେ!
ତୁମେ ଯେଉଁ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ପାଉଛି, ସେହି ଦେଶରେ ଡେଇଁଚାଲିଛ ଏବଂ ତୁମର କାର୍ଯ୍ୟ ଜଣେ ଜନସେବକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗତିପଥକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ହେବ ।
ମୋତେ ବିଶେଷ କରି ଭୁଟାନ ରୟାଲ ସର୍ଭିସେସର ଦୁଇ ଜଣ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେମାନେ ଭୁଟାନର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଆମର ସଦ୍ଭାବନାର ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବେ ଏବଂ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞ ହେବ । ଏହି ସଂଯୋଗକୁ ସାରା ଜୀବନ ରଖନ୍ତୁ। ଭୁଟାନ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଦେଶ । ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସେବା ପ୍ରାଥମିକ ପଦବୀରେ ରହିଥିଲା । ଯେମିତି ଆପଣ ଦିଲ୍ଲୀ ଗଲେ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ କଲେଜକୁ ଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ଗୋଟିଏ କଲେଜକୁ ଯାଇ ଅନ୍ୟ କଲେଜକୁ ପଚାରନ୍ତି, ସେମାନେ ରାସ୍ତା କଡ଼ରେ ଥିବା କଲେଜକୁ କହିବେ। ମୁଁ ଯେଉଁ କଲେଜ ବିଷୟରେ କହୁଛି ତାହା ହେଉଛି ସେହି କଲେଜ ଯେଉଁଥିରେ ରାଜ୍ୟସଭା ମହାସଚିବ ସେଣ୍ଟ ଷ୍ଟିଫେନ୍ କଲେଜର ଛାତ୍ର ଥିଲେ । ହିନ୍ଦୁ କଲେଜ କେଉଁଠି ବୋଲି କେହି ପଚାରିଲେ ସେମାନେ ନାଁ ନେବେ ନାହିଁ; ସେମାନେ ରାସ୍ତା କଡ଼ରେ ଥିବା କଲେଜକୁ କହୁଥିଲେ। ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ହେଉଥିଲା, ଆଉ ନୁହେଁ। ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବା ଅନନ୍ୟ; ଏହାର ନିଜର ସ୍ଥିତି ରହିଛି। ଏହାକୁ ଅନ୍ୟମାନେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବା ଆମ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ରକ୍ଷକ ଭାବରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । କାରଣ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଆପଣ ମାନେ ଏହା ସହିତ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ।
ରାଜସ୍ୱ ଅଧିକାରୀ ହିସାବରେ ଆପଣ କେବଳ ଟିକସ ପ୍ରଶାସକ ନୁହଁନ୍ତି; ଆମଗଣତନ୍ତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଜନସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆମର ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚାର ନେତୃତ୍ୱ ଆପଣଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଲୋକ ସେବକ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଚରଣ, ଅନୁଶାସନ, ସତ୍ୟନିଷ୍ଠା, ନମ୍ରତା, ନୈତିକତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଉଦାହରଣ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏକ ଏମିତି ଶ୍ରେଣୀରେ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଦେଖିଲି ଏବଂ ଈର୍ଷା କରାଯାଉଛି । ଆପଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ଆଦର୍ଶ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ତେଣୁ ଆପଣ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଯୁବମନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରେରକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି ବିଶ୍ଵ । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟକ ସେକେଣ୍ଡ ରେ ବଦଳୁଛି । ନିଜର ଡୋମେନ୍ ନିଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବେ। ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଆଦାୟର ଗତିଶୀଳତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ।
ଆମେ ଏକ ମୁଖ୍ୟତଃ ପାରମ୍ପରିକ, କାଗଜ ଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଏକ ଆଧୁନିକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି-ପରିଚାଳିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଯାଇଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ସୂଚନା ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ ଏବଂ ଉଭୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରାଯାଏ ।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଟିକସ ପରିଚାଳନା କରିବାର ଶୈଳୀରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ଉପଭୋକ୍ତା ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଛି । ସେହି ଦିନ ଚାଲିଗଲା ଯେତେବେଳେ ଟିକସ ଦାଖଲ ଏକ ଜଟିଳ ଏବଂ ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଥିଲା, ଯାହା ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ କରିଥିଲା ।
ଲୋକମାନେ ଚାର୍ଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟଙ୍କ ପାଖରେ ରହିବା ପାଇଁ ଚାକିରିରୁ ଛୁଟି ନେଇ ଅନେକ ଦିନ କାମ କରୁଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ସଠିକ ହୋଇନପାରେ । ଆଉ ନାହିଁ। ବିଭାଗ ଏତେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ କମ୍ପ୍ୟୁଟରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ଆଉ ଏକ ଦିଗ ଯାହାକୁ ଆପଣ ଉପଭୋଗ କରିବେ ଏବଂ ଆମ ପାଇଁ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ତାହା ହେଉଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କେତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବରେ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ନଚେତ୍ ଟିକସ ନିରୀକ୍ଷକ କିମ୍ବା ଅଫିସରଙ୍କ ପରିଦର୍ଶନ କିମ୍ବା ମେସେଜ ଆପଣଙ୍କ ନିଦ ହଜିଯିବ ଏବଂ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ସହ କିପରି ଯୋଡ଼ି ହେବେ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବେ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ହାତରେ ଚାଲିଛି। ଏହାକୁ ଟିକସ ଆଦାୟରୁ ଟିକସ ସୁବିଧାରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦେଶର ଟିକସଦାତାଙ୍କ ମାନସିକତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ, ଏବଂ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ କେତେ ଶୀଘ୍ର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା କରଣ କରାଯାଏ ।
ଟିକସଦାତାମାନେ ଶୀଘ୍ର ଫେରସ୍ତ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଚିନ୍ତାଗୁଡିକର ସମାଧାନ ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି
ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବ ନୂଆ ନିୟମ। ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅର୍ଥନୀତିର ଅନୌପଚାରିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବଦଳାଉଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଆପଣାନ୍ତୁ। ଲୋକମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଅନୌପଚାରିକ ଅର୍ଥନୀତି ଅପେକ୍ଷା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଂଶ ହେବା ସର୍ବଦା ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତି ଆପଣଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ଲିଖିତ ଢଙ୍ଗରେ ସନ୍ତୋଷ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଦ୍ୱିତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ସମସ୍ୟା ଏବଂ କଷ୍ଟ ଆଣିଥାଏ ।
ଟିକସଦାତା ଏବଂ ନାଗରିକମାନେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଅଧିକ ଚାହିଦା କରୁଛନ୍ତି। ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ ଏହାର ସମସ୍ତ ଦିଗ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିରପେକ୍ଷତା, ସମାନତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି । ଟିକସ ଠକେଇକୁ ଦୂରେଇ ରଖି ଟିକସଦାତାଙ୍କ ନୂଆ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଆଶାର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଇଛି।
ଟିକସ ଠକେଇର ମୁକାବିଲା ସମାଜ ପାଇଁ ବିପଦ, ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ବିପଦ । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାଦ୍ବାରା କଡା ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡିବ; ଆପଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କାରର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସଂଯୋଗ ଢଙ୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଆବଶ୍ୟକ |
କାରବାର ଓ ଟଙ୍କା ଲୁଚାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। କିଛି ଲୋକ ଏବେ ବି ଶୃଙ୍ଖଳିତ ନୁହଁନ୍ତି; ସେମାନେ ଏବେ ବି ଭାବୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ବୈଷୟିକ ସୂଚନା, ଆପଣଙ୍କ ବୁଦ୍ଧିମତାକୁ ବାଦ୍ ଦେଇପାରିବେ । ସେମାନେ ଭୁଲ କରୁଛନ୍ତି; ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ଜାଲରେ ରହିବେ। କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନେଟରେ ଆଣିବା ଅପେକ୍ଷା ଭଲ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କୁ କାଉନସେଲିଂ କରିବା, ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡିକୁ ସିଷ୍ଟମରେ ଅଣାଯାଇପାରିବ । ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିବା ଦରକାର ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଭଲ ଉପାୟ ହେଉଛି ଆଇନର ଶାସନକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା|
ଏହାର ବିପଦ ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଯିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧାର, ପାନ୍ କାର୍ଡ ସହ ନିରନ୍ତର ଦେଖୁଛି, ନେଣଦେଣ ଜରୁରୀ ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିବା ପରେ ବିଭାଗ କ'ଣ ଘଟୁଛି ସେ ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅବଗତ ରହିଛି। ଟିକସ ଠକେଇ ବର୍ଗରେ ଆପଣ ସିଷ୍ଟମକୁ ପଛରେ ପକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଶୀଘ୍ର କିମ୍ବା ବିଳମ୍ବରେ, ଆପଣ ନେଟ୍ ରେ ରହିବେ। ଏହି କାଉନସେଲିଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ। ଟିକସ ଠକେଇ ସାମାଜିକ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ। ବିଭାଗ ପ୍ରତି ଉତ୍ତରଦାୟୀ ନଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥାଏ। ସତର୍କତାର ସହ ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତୁ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣ ଏହାର ସହଜ ଉତ୍ତର ପାଇବେ |
ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପ୍ରଣାଳୀର ପ୍ରଚଳନ ଟିକସ ଅନୁପାଳନକୁ ସରଳ କରିଛି, ଯାହା ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିବା ସହଜ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରିଛି ଏବଂ ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ଭାରତରେ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନର ବଢୁଥିବା ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ବାସ୍ତବରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଆମର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଆମର କାରବାର ଡିଜିଟାଲ; ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତି ର ବିକାଶରେ ସେମାନେ ବ୍ୟାପକ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଫେସ୍ଲେସ ଇ-ଆସେସମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଧିକାରରୁ ଗତିଶୀଳ ଅଧିକାରକୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିସାରିଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟକର ଆକଳନ ଏବଂ ନିବେଦନରେ ନାମ ଗୋପନ ରଖିବା ଏବଂ 'ସଚ୍ଚୋଟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା' ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛି
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ରହୁଛୁ ଯାହା କଠିନ ଅଟେ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ଆଡଭାନ୍ସ ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଭଳି ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଟିକସ ପରିଚାଳନାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହ ଟିକସ ଚୋରିକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ କୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ, ଯାହା ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଯୁବ ପେସାଦାର ଭାବେ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବାହାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ | ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ବ୍ଲକ୍ ଚେନ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂକୁ ନିଆଯାଏ। ଏହି ଦୁଇଟି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ |
ବ୍ଲକଚେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉଛି ଏକ ଉନ୍ନତ ଡାଟାବେସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହା ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୂଚନା ଅଂଶୀଦାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ । ଏକ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଡାଟାବେସ୍ ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏକତ୍ର ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ବ୍ଲକଗୁଡିକରେ ଡାଟା ସଂରକ୍ଷଣ କରେ। ଏହି ବିକଶିତ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭବିଷ୍ୟତ ରକ୍ଷକ ଭାବରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମର୍ଥକ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମଧ୍ୟ ନଗଦ ଅର୍ଥର ଅନୌପଚାରିକ ପରିଚାଳନାକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହା ସମାଜ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ । ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିତରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଆଣିଛି, ଯାହା ଆଜି ଭାରତରେ ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ତତ୍ତ୍ୱଙ୍କ ଠାରୁ ବିଦ୍ୟୁତ କରିଡରକୁ ଠିକ୍ ଭାବେ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରାଯାଇଛି। ଦୁର୍ନୀତି ଆଉ ସୁଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମାର ପାସୱାର୍ଡ ନୁହେଁ; ଦୁର୍ନୀତି ହେଉଛି ଜେଲ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାପାଇଁ ଏକ ରାସ୍ତା ।
ସତତ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସ ଏବଂ ଟିକସ ଗ୍ରନ୍ଥର ପ୍ରଭାବ ଭଳି ଟିକସର ନୂତନ ଦିଗଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା ମଧ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ।
ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଟିକସ ଚୋରି ବିରୋଧରେ ପ୍ରତିରୋଧ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କ ଭୂମିକା ଆପଣଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ପ୍ରଦାନ କରେ |
ମୁଁ ଖବରକାଗଜ ରିପୋର୍ଟରୁ ଏହା ସଂଗ୍ରହ କରିଛି ଯେ ଆପଣ ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା ସେମାନେ ଦାଖଲ କରିନାହାଁନ୍ତି ଏହା ଏକ ବଡ ଆହ୍ଵାନ । ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ। ଆମ ପାଖରେ ୮ କୋଟି କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଟିକସଦାତା ଅଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଆମେ ୧.୪ ବିଲିୟନ ର ଦେଶ ଅଛୁ। ଅଣ-ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଶ୍ରୟ ନେବା, କାଉନସେଲିଂ, ହାତ ଧରିବା କିନ୍ତୁ ଦିନ ଶେଷରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଫାଇଲ୍ ଫେରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ସେମାନଙ୍କୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ ଯେ ଟିକସ ପୈଠ କରି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରି ଆପଣ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଅଂଶୀଦାର ହେଉଛନ୍ତି ଯାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ଅସମ୍ଭବ ।
ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ବଡ଼ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତ ଅଧିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି।
ଭାରତ ଆଉ ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବା ଶୋଇଥିବା ଦେଶ ନୁହେଁ | ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ମହାଶକ୍ତି ହେବା ଦିଗରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି
ଆମେ ଏବେ ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନାର ଦେଶ, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ପ୍ରିୟ ବିଶ୍ୱ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ, ଭାରତ ନିଜକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶ୍ୱ ମହାଶକ୍ତି ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି ।
ବାହାରେ ଏବଂ ଭିତରେ ସନ୍ଦେହବାଦୀ ଅଛନ୍ତି, ସେହି ସନ୍ଦେହବାଦୀମାନେ ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନକୁ ଦଖଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ବାର୍ତ୍ତା, ଆମର ବିକାଶ ଏବଂ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ବୃଦ୍ଧିର ସନ୍ଦେହକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆଶା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ପରିବେଶଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ "ବଦବୁଦା"ରୁ ବାହାରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଏହା ଏକ ଭିନ୍ନ ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି । ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଆଲୋଚନାକୁ ସଂଜ୍ଞା ଦେଉଛୁ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଯୋଗ ଦେଲା; ଜୁନ୍ ୨୧ ରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଆମର ଦୂରଦର୍ଶୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଦେଶ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲେ ।
ଭାରତ ହେଉଛି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟର ମୁଖ୍ୟାଳୟ । ଦେଖନ୍ତୁ ଆମ ର ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ; ଏହା ସୌର ଶକ୍ତି, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ବାଜରା, ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଯଦି ଆପଣ ଆଗକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ଆମର ନରମ କୂଟନୈତିକ ଶକ୍ତିର ଅତ୍ୟାଧୁନିକତା ରହିଛି । ଏବେ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ କାଳରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱର ପାଲଟିଛି । ଦେଖନ୍ତୁ ସେମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଜିଡିପିପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ କେଉଁ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁନାହିଁ। ଭାରତ ଆମର ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ଭାରତ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ, ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚରେ ଅଛି ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା । ୬୦ ଦଶକରେ ଆମର ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ, ଆମେ ବାହାରୁ, ବିଶେଷକରି ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାରୁ ସହାୟତା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲୁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୧୯୮୯ରେ ସଂସଦ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲି ଏବଂ ସେହି ସରକାରରେ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ରହିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି, ୧୯୯୧ରେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର କ'ଣ ଥିଲା, ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ । ଗୋଟିଏ ସମୟରେ "ସୋନ କି ଚିଡିଆ" ନାମରେ ପରିଚିତ ଆମ ର ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ୟାରିସ ଏବଂ ଲଣ୍ଡନର ଅର୍ଥନୀତି ଠାରୁ କମ୍ ଥିଲା, ଦୁଇଟି ଅଲଗା ଅଲଗା ସହର, ଯାହା କି ଆମର ଆକାର ଥିଲା । ଏବେ ଆମେ ବ୍ରିଟେନ, କାନାଡା ଓ ଫ୍ରାନ୍ସଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଛୁ। ଆସନ୍ତା ୨ ବର୍ଷ ରେ ଆମେ ଜାପାନ ଓ ଜର୍ମାନୀଠାରୁ ଆଗରେ ରହିବୁ ।
ହାରାହାରି ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୬.୫%ରୁ ୭% ସହ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି।
ସାଥୀମାନେ,
ବିକଶିତ Bharat@2047 ଦିଗରେ ଶସ୍ତା ଆପ ଭଳି ଯୁବ ମସ୍ତିସ୍କ ହିଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ । ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ସମର୍ପଣ, ନିଷ୍ଠା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆମ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ସଫଳତାର ସବୁଠାରୁ ନିଶ୍ଚିତ ଉପାୟ ହେଉଛି ଟିକସ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଆଇନ ପାଳନ କାରୀ ହେବା | ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ, ଯଦି ଆପଣ ସର୍ଟକଟ୍ ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା, ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ମାର୍ଗ ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ସର୍ଟକଟ ଦରକାର ହୁଏ, ଯଦି ଆପଣ ଆଇନ ସହିତ, ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ, ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସର୍ଟକଟ ନିଅନ୍ତି ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅସହ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିବାକୁ ପଡିବ ।
ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଂଶ ହେବାର ଫାଇଦା ଏବଂ ତାହା ନ ହେବାର କଷ୍ଟ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଭାରତର ବିକାଶ କାହାଣୀର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ଆପଣ ଗୋଟିଏ ସେକେଣ୍ଡ ବି ଛାଡିପାରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପରି ଆମ ଦେଶର ସଭ୍ୟତା ୫୦ ହଜାର ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ । ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହେବା ପାଇଁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ। ଆମେ ୨୦୪୭ରେ ନିଜସ୍ଵ ମୂଳଦୁଆ ଓ ଭାରତ କୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲୋକ, ଆପଣଙ୍କ ବର୍ଗର ଯୁବକମାନେ, ସେମାନେ ବିକଶିତ Bharat@2047 ଏହି ମାରାଥନ ପଦଯାତ୍ରାର ମୂଳ ଶକ୍ତି ଅଟନ୍ତି ।
ଆମର ସାମୂହିକ ଆକାଂକ୍ଷା କୁ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ସୂଚନା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରନ୍ତୁ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ଆଚରଣରେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖନ୍ତୁ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡ କିମ୍ବା ସଚ୍ଚୋଟତାରୁ ବିଚ୍ୟୁତ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଉ । ସେହି ଦୁର୍ବଳ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବେ ନାହିଁ, କାରଣ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆପଣଙ୍କ କାନରେ ସର୍ବଦା ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବ । ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରଲୋଭନର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି, ଯାହା ଅଧିକ ସାମୟିକ ଅଟେ, ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ନୁହେଁ, ତେବେ ଏହାର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିୟର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର, ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ବିକଶିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆମ ବିବିଧ ସମାଜର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସ୍ମରଣୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସ୍ନାତକ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଗକୁ ଆସୁଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ମାନବିକତାର ସେବା ଭାବନା ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ। ଆପଣ କେବଳ ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ୱ ସେବାର ସଦସ୍ୟ ହେବା ଠାରୁ ବହୁ ଦୂରରେ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣ ଯେଉଁ ସେବାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମାଜର ପ୍ରିମିୟମ ବର୍ଗରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି, ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରନ୍ତୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, କର ପ୍ରଶାସକ ଭାବରେ ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ, ଆମଦାନୀ ଆମର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଉପରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଭାରି ବୋଝ ଅଟେ । ସେମାନେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ବଞ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶରେ ଉଦ୍ୟୋଗପତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି । ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ସହ ମିଳାମିଶା କରିବେ। ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବୃତ୍ତ କରିପାରିବେ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଜାତୀୟତାବାଦର ଭାବନା, ଦେଶରେ କ'ଣ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, କାହିଁକି ଆମଦାନୀ କରିବା ଉଚିତ୍, ତାହାର ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିପାରିବେ, କେବଳ କାରଣ ବାହାରୁ ଆସବାବପତ୍ର, ବାହାରୁ ପରଦା, ମହମବତୀ, ପତଙ୍ଗ, ପିଲାଙ୍କ ଖେଳନା ଆମଦାନୀ କରିବା ଦ୍ୱାରା କାହାକୁ ଆର୍ଥିକ ଫାଇଦା ମିଳିପାରେ । ଥରେ ଆପଣ ଏହା କରିବା ପରେ, ଆପଣ ତିନୋଟି ଦିଗରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବେ:
୧. ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ନିଷ୍କାସନ ହେବ ନାହିଁ।
୨. ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ
୩. ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କର ବଡ଼ ଧରଣର ଉନ୍ନତି ନେବେ।
ସେହିଭଳି ସାଥିମାନେ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ଭଲ ଧାରଣା ନୁହେଁ, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି ନୁହେଁ, କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନି କରିବା ଭଲ ଜାତୀୟ ଭାବନା ନୁହେଁ । ଆମେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଡିବାରେ ସକ୍ଷମ । ବିଶ୍ଵ ଆମ ପାଖକୁ ଆସୁଛି, କିନ୍ତୁ କେବଳ ଯେହେତୁ କେହି ଜଳାଶ୍ରୟ ଉପରେ ବସିଛନ୍ତି, ଆସନ୍ତୁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ କୁହନ୍ତୁ, ମୁଁ କାହିଁକି ବ୍ୟସ୍ତ ହେବି, ମୋତେ ଏହାକୁ ରପ୍ତାନି କରିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେପରି ଅଛି, ମୋତେ ଟଙ୍କା ମିଳେ। ଆପଣ ଏହା କରିପାରିବେ, ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ।
ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାର ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ନ୍ୟାସନାଲ ଏକାଡେମୀ ଅଫ୍ ଡାଇରେକ୍ଟ ଟ୍ୟାକ୍ସକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ଭଲ କାମ ! ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ!
ମୁଁ ଆୟକର ବିଭାଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ନେତୃତ୍ୱଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଗତି ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ବିକାଶର ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡଠାରୁ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ବିଭାଗକୁ ଲୋକମାନେ କେବେ ବି ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବେ ନାହିଁ, ସେମାନେ କେବେ ବି ହାତ ଧରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ହେବେ ନାହିଁ, ସେହି ବିଭାଗ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ହାତ ଧରିବାର ଆଗଧାଡ଼ିରେ ଅଛି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ। ବିଭାଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ସାଥୀମାନେ, ଆପଣ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିୟରର ଏହି ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ ଆମର ପ୍ରିୟ ଭାରତର ସେବା କରିବାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇପାରନ୍ତି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ଜୟ ହିନ୍ଦ !