Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Sangareddy, Telangana
05 MAR 2024 12:50PM by PIB Delhi
The Governor of Telangana, Tamilisai Soundararajan ji, my colleague in the Union Cabinet, G. Kishan Reddy ji, Ministers in the Telangana government, Konda Surekha ji and K. Venkat Reddy ji, my colleague in Parliament, Dr. K. Laxman ji, and all other esteemed dignitaries, ladies and gentlemen!
Greetings to the people of Sangareddy!
The Central Government has been consistently working for the past 10 years to take Telangana to new heights of development. As part of this campaign, I am amongst you in Telangana for the second consecutive day. Yesterday, I launched development projects worth around 56,000 crore rupees for Telangana and the country from Adilabad. Today, I have the opportunity to inaugurate and lay the foundation stone for projects worth approximately 7,000 crore rupees in Sangareddy. These projects include modern infrastructure related to highways, railways, and airports. There are also projects related to petroleum. The development works that benefited Telangana yesterday were related to various sectors ranging from energy and environment to infrastructure. I firmly believe in the principle that the development of the state leads to the development of the country. This is our way of working, and with this determination, the Central Government is also serving Telangana. On this occasion today, I congratulate all of you and all the people of Telangana for these developmental works.
Friends,
Today, Telangana has got a significant gift in the aviation sector. The Civil Aviation Research Organization, known as 'CARO,' has been established at Begumpet Airport in Hyderabad. This will be the country's first aviation centre built to modern standards. This centre will provide Hyderabad and Telangana with a new identity. It will open new horizons for the youth of Telangana in the aviation sector. This will provide a platform for research and skill development for aviation start-ups in the country, providing a strong foundation. The way the aviation sector is setting new records in Bharat today, the way the number of airports in the country has doubled in the last 10 years, the way new employment opportunities are emerging in this sector, this modern institution in Hyderabad will play a significant role in expanding these possibilities.
Friends,
Today, 1.4 billion citizens are committed to building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). And modern infrastructure is just as essential for ‘Viksit Bharat’. That's why we have allocated 11 lakh crore rupees for infrastructure in this year's budget. Our endeavour is to ensure that Telangana benefits the most from this. Today, as part of the Indore-Hyderabad Economic Corridor, the expansion of the National Highway has been completed, dedicating the Kandi-Ramsanpalle section for public use. Similarly, the Miryalaguda Kodad section has also been completed, facilitating travel between Telangana and Andhra Pradesh. This will benefit cement and agriculture-related industries as well. Today, the foundation stone has been laid for the National Highway connecting Sangareddy to Madinaguda. When completed, this will improve connectivity between Telangana, Karnataka, and Maharashtra. This project, costing 1300 crore rupees, will accelerate the economic development of the entire region.
Friends,
Telangana is known as the gateway to South India. Work on electrification and doubling of railway facilities is also progressing rapidly to improve rail services in Telangana. Along the Secunderabad-Moula Ali route, doubling and electrification work has been undertaken, and six new stations have been constructed. Today, the MMTS Train Service between Ghatkesar and Lingampalli has also been flagged off from here. With its commencement, several more areas of Hyderabad and Secunderabad will now be connected. This will greatly benefit train passengers traveling between both cities.
Friends,
Today, I also have the privilege to dedicate the Paradip-Hyderabad Pipeline Project to the nation. This project will provide the convenience of transporting petroleum products in a cost-effective and secure manner. It will strengthen our commitment to sustainable development. In the future, we will further accelerate the campaign of ‘Viksit Telangana’ to ‘Viksit Bharat’.
Friends,
This small government program is coming to a close here. I will now go among the people for an interaction, where they also want to hear a lot about these topics. I will elaborate on some points in the public meeting in just 10 minutes from now. But for now, this is all, and I extend my best wishes to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ସଙ୍ଗାରେଡ୍ଡିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 MAR 2024 12:50PM by PIB Bhubaneshwar
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ତାମିଲିସାଇ ସୌନ୍ଦରରାଜନ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସାଥି ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀଜୀ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, କୋଣ୍ଡା ସୁରେଖା ଜୀ ଏବଂ କେ ଭେଙ୍କଟ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥି ଡକ୍ଟର କେ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଜୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ !
ସଙ୍ଗାରେଡ୍ଡୀବାସୀଙ୍କୁ ନମସ୍କାର !
ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନର ଅନ୍ତର୍ଗତ, ଆଜି ମୁଁ କ୍ରମାଗତଭାବେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି | ଗତକାଲି ମୁଁ ଆଦିଲାବାଦରୁ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୫୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଆଜି ମୋତେ ସାଙ୍ଗାରେଡ୍ଡୀରେ ପ୍ରାୟ ୭ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରାଜପଥ, ରେଳବାଇ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏଥିରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସହ ଜଡିତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି । ଗତକାଲି ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଯେଉଁ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭ ମିଳିଥିଲା ତାହା ଶକ୍ତି ଏବଂ ପରିବେଶଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା । ମୁଁ ଏହି ନୀତିରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଚାଲୁଛି- ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ହେଉଛି ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଶୈଳୀ ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ସେବା କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏହି ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଉପହାର ମିଳିଛି । ହାଇଦ୍ରାବାଦର ବେଗମପେଟ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ 'କାରୋ' ନାମରେ ପରିଚିତ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହା ନିଜସ୍ଵ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଯାହା ଆଧୁନିକ ମାନର ନିର୍ମିତ ଏହା ହେବ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ ମିଳିବ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଦିଗନ୍ତ ଖୋଲିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଆଜି ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଭଳି ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଗତ ୧୦ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଯେପରି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେପରି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ହାଇଦ୍ରାବାଦର ଏହି ଆଧୁନିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ‘ବିକଶିତ ଭାରତ' ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଆଉ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ । ସେଥିପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନା ଯେପରି ଏଥିରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବ ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । ଆଜି ଇନ୍ଦୋର-ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ମହତ୍ଵ ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, କଣ୍ଡି-ରାମସାନପାଲ୍ଲେ ସେକ୍ସନକୁ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି, ମିରିୟାଲାଗୁଡା କୋଡାଡ ସେକ୍ସନ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତେଲେଙ୍ଗାନା ଓ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତର ସୁବିଧା ହେବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶିଳ୍ପ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହେବ। ଆଜି ଏଠାରୁ ସାଙ୍ଗାରେଡ୍ଡୀରୁ ମଦିନାଗୁଡ଼ାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ତେଲେଙ୍ଗାନା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ। ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ତେଲେଙ୍ଗାନା ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବେ ପରିଚିତ । ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ରେଳ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ରେଳ ସୁବିଧାର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏବଂ ଦୋହରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ମୌଲା ଅଲ୍ଲୀ ମାର୍ଗରେ ଦୋହରୀକରଣ ଓ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୬ଟି ନୂଆ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଏଠାରୁ ଘଟକେଶରରୁ ଲିଙ୍ଗମପଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଏମଏମଟିଏସ ଟ୍ରେନସେବା କୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ଏବେ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଓ ସିକନ୍ଦରାବାଦର ଆହୁରି ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ସଂଯୋଗ ହୋଇଯିବେ। ଏହାଦ୍ଵାରା ଉଭୟ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଟ୍ରେନଯାତ୍ରୀମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମୋତେ ପାରାଦୀପ-ହାଇଦ୍ରାବାଦ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଶସ୍ତା ଓ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ପରିବହନ କରିବାର ସୁବିଧା ମିଳିବ । ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ 'ବିକଶିତ ତେଲେଙ୍ଗାନା'ରୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’, ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆମେ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଏଠାରେ ଏହି ଛୋଟିଆ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ନିକଟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ପାଇଁ ଯିବି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଷୟଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁତ କିଛି ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁ ଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ୧୦ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ସେଠାରେ ସାଧାରଣ ସଭାରେ କିଛି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମୁଁ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେବି। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଇଁ ଏତିକି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଧନ୍ୟବାଦ।