Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at the Ashwamedha Yagya organised by World Gayatri Pariwar
25 FEB 2024 9:12AM by PIB Delhi
All devotees of the Gayatri Pariwar, social workers and seekers, ladies and gentlemen,
Any event organized by the Gayatri Pariwar is so deeply rooted with sanctity that participating in it is in itself a matter of great fortune. I am delighted to be a part of the Ashwamedha Yagya organized by the Dev Sanskriti Vishwavidyalaya today. When I got the invitation from the Gayatri Pariwar to participate in this Ashwamedha Yagya, I was faced with a dilemma due to lack of time. There was also a dilemma about connecting with this program through video. The problem was that a common man perceives the Ashwamedha Yagya as an extension of power. With elections round the corner, it is natural that Ashwamedha Yagya may be interpreted in a different manner. But then I found that this Ashwamedha Yagya is advancing the spirit of Acharya Shriram Sharma and is redefining Ashwamedha Yagya, so all my dilemmas disappeared.
Today, the Ashwamedha Yagya by the Gayatri Pariwar has become a grand campaign for social resolution. Millions of youth will be saved from the constraints of addiction and vice through this campaign and their boundless energy will contribute to nation-building. The youth are indeed the future of our nation. The development of youth is the development of the nation's future. It is their responsibility to make Bharat developed during the ‘Amrit Kaal’. I extend heartfelt wishes to the Gayatri Pariwar for this Yagya. I personally know hundreds of members of the Gayatri Pariwar. You are all engaged in empowering society with devotion. The logic of Shriram Sharma ji, his facts, his courage to fight against evils, the purity of his personal life, have been inspiring to everyone. The way you are advancing the resolutions of Acharya Shriram Sharma ji and Mata Bhagwati ji is truly commendable.
Friends,
Addiction is such a habit that if not controlled, it can ruin a person's entire life. This causes great harm to society and the country. Therefore, our government started the nationwide campaign for a Drug-Free Bharat 3-4 years ago. I have also been raising this issue in my program ‘Mann Ki Baat’. So far, more than 11 crore people have joined this campaign by the Indian government. Bike rallies have been organized, oath programs have been held and street plays have been performed to raise awareness among people. Social organizations and religious institutions have also been involved in this campaign by the government. The Gayatri Pariwar itself is actively participating in this campaign with the government. The effort is to spread the message against addiction to every corner of the country. We have seen that when a fire breaks out in a pile of dry grass, someone throws water on it, someone throws soil on it. A more intelligent person tries to remove the grass that is safe from the fire. In today's times, this Ashwamedha Yagya of the Gayatri Pariwar is dedicated to this spirit. We need to protect our youth from addiction and also liberate those who are in the grip of addiction.
Friends,
The more we connect our country's youth with big goals, the more they will avoid small mistakes. Today, the country is working towards the goal of ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat), today the country is working towards the goal of ‘Aatmanirbhar’ (self-reliance). You have seen that the G-20 summit was organized with the theme 'One Earth, One Family, One Future' under the leadership of Bharat. Today, the world is ready to work on shared projects like 'One Sun, One World, One Grid.' Missions like 'One World, One Health' are becoming witnesses to our shared human sentiments and resolutions. The more we involve the youth of the country in such national and global campaigns, the more they will be saved from moving in the wrong direction. Today, the government is promoting sports so much...today the government is promoting science and research so much... You have seen how the success of Chandrayaan has created a new craze for technology among the youth... Every effort, every such campaign, inspires the youth of the country to channel their energy in the right direction. Whether it's the Fit India Movement or the Khelo India competition... these efforts and campaigns motivate the youth of the country. And a motivated youth cannot turn towards addiction. To harness the full potential of the country's youth, the government has also created a very big organization under the name 'Mera Yuva Bharat’. In just three months, nearly 1.5 crore youth have joined this organization. This will ensure the right use of youth power in realizing the dream of a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
The role of the family and our family values is very important in liberating the country from this problem of addiction. We cannot see freedom from addiction in fragments. When a family weakens as an institution, when there is a decline in family values, its impact is evident everywhere. When there is a lack of collective emotions in the family... when family members do not meet each other for many days, do not sit together... when they do not share their joys and sorrows... then there are high chances of such risks. If every member of the family remains engrossed in their own mobile phones, then their own world will become very small. Therefore, it is equally important for the family to be strong as an institution for making the country addiction-free.
Friends,
During the Ram Mandir consecration ceremony, I had said that a new journey of a thousand years for Bharat is beginning. Today, we are witnessing the dawn of that new era in the ‘Amrit Kaal’ of independence. I have firm belief that we will definitely succeed in this mega campaign of nation-building through individual development. With this resolve, I extend my heartfelt congratulations to the Gayatri Pariwar once again.
Thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৱর্ল্দ গায়ত্রী পরিবারনা শীনবা অশ্বমেধ জৈজ্ঞদা থমখিবা ভিদিও ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
25 FEB 2024 9:12AM by PIB Imphal
গায়ত্রি পরিবারগী ভক্ত পুম্নমক, সোসিএল ৱার্করশিং অমসুং সিকরশিং, নুপীমচাশিং অমসুং নুপাশিং,
গায়ত্রী পরিবারনা শিনবা থৌরম খুদিংমক অসি অশেংবা মওংদা য়ুম্ফম ওইরি। মসিদা শরুক য়াবা হায়বসি মশামক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওই। দেব সংস্কৃত বিশ্ব বিদ্যালয়না ঙসি শীনবা অশ্বমেধ জৈজ্ঞগী শরুক অমা ওইবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না অশ্বমেধ জৈজ্ঞ অসিদা শরুক য়ানবা গায়ত্রি পরিবারদগী কৌরকপা মতমদা, ঐহাক্না মতম লৈতবনা মরম ওইদুনা অৱাবা অমা মায়োক্নখি। ভিদিওগী খুত্থাংদা হায়রিবা প্রোগ্রাম অসিগা শম্নবগী মতাংদসু অৱাবা অমা লৈরম্মি। খুদোংচাদবা অসিদি অশ্বমেধ জৈজ্ঞ অসি মীচম প্রজাশিংনা শক্তিগী এক্সতেন্সন অমনি হায়না লৌনবনি। মীখল পাঙথোক্কদৌরিবা মতম অসিদা অশ্বমেধ জৈজ্ঞবু তোঙানবা মওংদা ৱাহন্থোক পীবা অসি মহৌশানা ওইগনি। অদুবু তুংদা ঐহাক্না খঙখি মদুদি অশ্বামধ জৈজ্ঞ অসিনা আচার্য শ্রীরাম শর্মগী ৱাখল্লোনবু খুমাং চাউশিলহল্লি অমসুং অশ্বামধ জৈজ্ঞবু নৌনা ৱাহন্থোক পীরি, মরম অদুনা ঐহাক্কী অৱাবা পুম্নমক মাংখি।
ঙসিদি, গায়ত্রী পরিবারনা পাংথোকপা অশ্বমেধ জৈজ্ঞ অসি খুন্নাইগী ৱারোইশিনগীদমক অচৌবা কেম্পেন অমা ওইরে। কেম্পেন অসিগী খুত্থাংদা নহারোল মিলিয়ন কয়া অমা এদিক্সন অমসুং মদুনা পুরকপা চৈথেংদগী কনবা ঙমগনি অমসুং মখোয়গী ঙমখৈ লৈতবা ইনর্জীনা লৈবাক শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। নহারোলশিং অসি তশেংনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুংলমচৎনি। নহারোলশিংগী চাউখৎপা অসি লৈবাক অসিগী তুংলমচৎকী চাউখৎপনি। অমৃত কালগী মনুংদা ভারতপু চাউখৎহনবা অসি মখোয়গী থৌদাংনি। জৈজ্ঞ অসি পাংথোকপগীদমক ঐহাক্না গায়ত্রী পরিবারদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না গায়ত্রী পরিবারগী মেম্বর চাম্মরোম মশক খঙই। অদোম পুম্নমক্না সমাজ অসিবু শক্তি পীনবগীদমক থৌদাং লৌরি। শ্রী রাম শর্মজীগী লোজিক, মহাক্কী ফেক্টশিং, ফত্তবশিংগা লান্থেংনবগী মহাক্কী থৌনা, মহাক্কী পুন্সিগী মপুং ফাবা মওং অসিনা মীপুম খুদিংমক্তা ইথিল পীরি। অদোম্না আচার্য শ্রীরাম শর্মাজী অমসুং মাতা ভগবতীজীগী ৱারেপশিং অসি মাংলোমদা পুখৎলক্লিবা অসি থাগৎনিংঙাইনি।
মরুপশিং,
মাং-তাকপগী চৎনবী অসি মওং চুম্না লাকশিনদ্রবদি, মসিনা মীওই অমগী পুন্সি পুম্বা মাং-তাকহনবা ঙম্মি। মসিনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিদা চাউনা শোকহল্লি। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা চহি ৩-৪গী মমাংদা দ্রগ ফ্রী ভারতকীদমক্তা লৈবাক শীনবা থুংনা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। ঐহাক্না মসিগী ৱাফম অসি ঐহাক্কী 'মন কী বাত'কী থৌরমদা পুখৎলকখি। হৌজিক ফাওবদা, ভারত সরকারগী কেম্পেন অসিদা মীওই করোর ১১ হেন্না শরুক য়াখ্রে। মীওইশিংগী মরক্তা এৱারনেস হেনগৎহন্নবা বাইক রেলীশিং, অচেৎপা থৌরমশিং পাংথোকখ্রে অমসুং লম্বীদা লিলা কয়া শান্নখ্রে। সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ধর্মগী ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংসু সরকারনা চত্থরিবা কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখ্রে। গায়াত্রি পরিবার মশামক্না সরকারগা লোয়ননা কেম্পেন অসিদা এক্তিব ওইনা শরুক য়ারি। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা এদিক্সনগী মায়োক্তা পাউজেল শন্দোক্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না উখি অকংবা নাপী খরদা মৈ চাক্লকপা মতদা কনাগুম্বা মীওই অমনা মদুদা ঈশিং হৈজিল্লি। খরা হেন্না শিংবা মীওইনা নাপীশিং অদু মৈনা লাম্বা ফংদবা মফমদা থাংদোকই। ঙসিগী মতম অসিদা, গায়ত্রি পরীৱরগী অশ্বামধ্যা য়াগয়া অসি হায়রিবা স্পিরিৎ অসিবু কৎথোক্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী নহারোলশিংবু এদিক্সনদগী ঙাকথোকপা মথৌ তাই অমসুং এদিক্সনগী চৈথেং ফংলবা মীওইশিংবুসু থাদোকপা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংবু অচৌবা পান্দমশিংগা হেন্না শম্নহনবা হেনগৎলক্লিবমখৈ, মখোয়না অপীকপা অশোয়বা কয়াদগী হেন্না লাপথোক্কনি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা 'বিকসিত ভারত' (দিবলপদ ভারত) গী পান্দমগী মায়কৈদা থবক তৌরি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা 'আত্মনির্ভর' (আত্মনির্ভর) গী পান্দমগী মায়কৈদা থবক তৌরি। ভারতকী লুচিং মখাদা 'ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফিউচর' হায়বা থীমদা জি-২০ সমিৎ অসি শীনখিবা অদু অদোম্না উখ্রে। ঙসিদি, মালেম অসি 'নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা'গুম্বা শরুক য়ামিন্নবা প্রোজেক্তশিংদা থবক তৌনবা শেম-শারি। 'ৱান ৱার্ল্দ, ৱান হেল্থ'কুম্বা মিসনশিং অসি ঐখোয়গী মান্নবা মীওইবগী ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং ৱারেপশিং অসিগী শাক্ষী ওইরক্লি। অসিগুম্বা নেস্নেল অমসুং গ্লোবেল কেম্পেনশিংদা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংবু হেন্না শরুক য়াহনবা হেনগৎলক্লবদি, মখোয়বু অরানবা মায়কৈদা চংশিনবদগী হেন্না কনবা ঙমগনি। ঙসিদি সরকারনা শান্ন-খোৎনবদা চাউনা মতেং পাংলি... ঙসিদি সরকারনা সাইন্স অমসুং রিসর্সতা চাউনা মতেং পাংলি... চন্দ্রয়ানগী মায় পাকপা অসিনা নহারোলশিংগী মরক্তা তেক্নোলোজীগীদমক অনৌবা পুক্নিং চিংশিনবা অমা করম্না শেমগৎলকপগে হায়বদু অদোম্না উবা ফংলে... অসিগুম্বা হোৎনবা খুদিংমক, অসিগুম্বা কেম্পেন খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী নহাশিংবু মখোয়গী ইনর্জী অদু অচুম্বা মাইকৈদা চংশিনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ফিৎ ইন্দিয়া মুভমেন্ত ওইগেরা নত্ত্রগা খেলো ইন্দিয়া কম্পিতিসন ওইগেরা... মসিগী হোৎনবা অমসুং কেম্পেনশিংনা লৈবাক অসিগী নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। অমসুং পুক্নিং থৌগৎলবা নহাশিংনা এদিক্সনগী মায়কৈদা চংশিনবা ঙমদে। লৈবাক অসিগী নহাশিংগী মপাঙ্গল মপুং ফানা শীজিন্ননবা সরকারনা 'মেরা য়ুভা ভারত' হায়না মিংথোনবা য়াম্না চাউবা ওর্গনাইজেসন অমসু শেমখ্রে। থা অহুম খক্তদা, নহা কোতি ১.৫ রোম্না মসিগী ওর্গনাইজেসন অসিদা য়াওখ্রে। মসিনা "বিক্সিত ভারত"কী মঙলান অদু মংফাওনহন্নবগীদমক নহারোলশিংগী শক্তি অদু চুম্না শীজিন্নবা ঙমহনগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিবু এদিক্সনগী প্রোব্লেম অসিদগী লাপথোকপদা ইমুং মনুং অমসুং ঐখোয়গী ইমুংগী ভেল্যুশিংগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না এদিক্সনদগী মনিংতম্বা অসি খরা খজিক্তং ওইরগা উবা ঙম্লোই। ইমুং অমা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা শোন্থরকপা মতমদা, ইমুংগী মগুন হন্থরকপা মতমদা, মসিগী শাফু অসি মফম পুম্নমক্তা উবা ফংই। ইমুং মনুংদা অপুনবা ইমোসন লৈতবা মতমদা... ইমুংগী মীওইশিংনা নুমিৎ কয়ামরুম অমগা অমগা থেংনদ্রবদি, পুন্না লৈমিন্নদ্রবদি... মখোয়না নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা শরুক য়ামিন্নদ্রবদি... অসিগুম্বা রিস্কশিং অসি লৈবগী ওইথোকপা য়াম্না লৈ। করিগুম্বা ইমুংগী মীওই খুদিংমক মশাগী মোবাইল ফোন্দা পুক্নিং চিংশিল্লবদি, মখোয়গী মালেম অসি য়াম্না পিক্না লৈগনি। মরম অদুনা, লৈবাক অসি এদিক্সন-ফ্রী ওইহন্নবা ইমুং অসি ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই।
মরুপশিং,
রাম মন্দির শঙ্গাবগী থৌরম অদুদা ঐনা হায়খি মদুদি ভারতকী চহি লিশিং অমগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌরে। ঙসিদি, ঐখোয়না নীংতম্বগী অমৃত কালদা অনৌবা য়ুগ অদুগী হৌরকফম অদু উবা ফংলি। ঐহাক্না মপুং ফানা থাজৈ মদুদি ঐখোয়না ইন্দিভিজুএল দিবেলপমেন্তকী থোংদা লৈবাক শেমগৎপগী অচৌবা কেম্পেন অসিদা মাই পাক্কনি। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোইননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না গায়ত্রী পরিবারদা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
অদোম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি!
দিস্ক্লেমরঃ মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অদুগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। অশেংবা ৱারোল অসি হিন্দীদা পীখি।