Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal launches major projects for development of waterways, unveils projects worth ₹308 crore for North East India and inaugurates Passenger-cum-Cargo Terminal at Bogibeel near Dibrugarh, Inland Water Transport Terminal at Sonamura in Tripura and upgraded terminals at Karimganj & Badarpur in Assam
19 passenger vessels for NW2 & NW16 to be provided;2 Pontoon terminals on NW-2 at cost of ₹25 crore
“Dredging Corporation of India to commence dredging operations in North East”: Shri Sonowal
"Modi Ki Guarantee is powering waterways of North East towards Viksit Bharat”: Shri Sonowal
20 FEB 2024 5:33PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal launched major push for the development of waterways with unveiling projects worth of ₹308 crore for North East region Guwahati today. The event was simultaneously held at Bogibeel in Dibrugarh, Badarpur in Karimganj, IWAI port in Dhubri as well as Sonamura in Tripura.
The Union Minister was joined by the Minister of Transport, Fisheries & Excise, Assam, Parimal Suklabaidya; the Minister of Health & Family Welfare, Information Technology, Assam, Keshab Mahanta; the MP (Lok Sabha) for Guwahati, Queen Oja while the Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Labour Employment, Govt of India, Rameshwar Teli joined in the programme from Dibrugarh. In Sonamura, the event was attended by the Minister of Transport, Tourism, & Food, Civil Supplies & Consumer Affairs, Tripura, Sushanta Chowdhury among other dignitaries. At Pandu, the event was also graced by the MLA of Guwahati East, Siddhartha Bhattachayya, the Mayor of Guwahati Municipal Corporation (GMC), Mrigen Sarania; the Deputy Mayor of Guwahati Municipal Corporation (GMC), Smita Roy, the Chairman, IWAI, Vijay Kumar; the Vice Chairman of IWAI, Sunil Kumar Singh, along with prominent social worker Tapan Das among other dignitaries. In Dibrugarh, the event was also graced by the Chairman, All Assam Industrial Corporation (AIDC) and MLA, Dibrugarh, Prasanta Phukan; the MLA of Moran, Chakradhar Gogoias well as the MLA of Chabua, Ponakan Baruah.
The Minister inaugurated Passenger-cum-Cargo terminal at Bogibeel near Dibrugarh, Inland Water Transport Terminal at Sonamura in Tripura and upgraded terminals at Karimganj & Badarpur in Assam here today. This terminal will play a pivotal role in rejuvenating IWT in the region for both cargo and passenger movement, paving the way for growth of trade & commerce.
He also laid foundation stones for construction of Custom Immigration Office in Dhubri as well as construction of the compound wall for IWAI Jogighopa terminal. The newly inaugurated Bogibeel terminal is being built with an investment of nearly ₹50 crore. This project includes cargo & passenger berths, approach & other internal roads, transit shed, open storage area, truck parking area, passenger waiting area. It will also lead to increase in eco-tourism as well as improve the economies of scale for existing major trade like tea, polymer, coal, fertiliser among others. The length of this terminal will be extended to 100 metres and the construction will start immediately. An integrated officer for Immigration, Customs & IWAI at Bogibeel is also being constructed at a cost of ₹18 Crore. A project for bank protection and Extension of jetty at Bogibeel Terminal at a cost of ₹12 Cr would also be initiated immediately.
The IWT terminal at Sonamura is developed with an investment of ₹6.91 crore. The upgraded terminals at Karimganj and Badarpur was completed with an investment of ₹6.40 crore. The IWT Terminal at Sonamura has the potential to attract trans-boundary trade including commodities like bagged cement, horticulture, consumer products and other local goods transported via road between India and Bangladesh. This jetty is also being developed as a multi-purpose jetty to support movement of passengers on ferries between the two countries. The renovated and upgraded terminals at Karimganj and Badarpur will further easy and increase the export activities & commodities. The projects have major influence in districts of Cachar, Karimganj & Hailakandi in Assam and adjoining states of Mizoram, Tripura, Manipur and Meghalaya due to the presence of cement industry, stone crushers, coal deposits, food processing units, tea estates, etc.
Speaking on the occasion, Shri Sonowal said, “Under the dynamic leadership of Prime Minister Narendra Modi our rich and complex web of waterways are being developed with major projects launched here today. Modi Ki Guarantee is powering the waterways of the North East towards Viksit Bharat. The terminals at Bogibeel will act as a catalyst of economic development for the region, further amplifying trade opportunities for upper Assam as well as Arunachal Pradesh. The Sonamura terminal in Tripura will further trans-boundary trade between India and Bangladesh. The Karimganj and Badarpur terminals will also power trade opportunities. All these projects will go a long way towards realising the vision of Narendra Modi ji towards the North east acting as the powerhouse of India’s growth towards becoming Viksit Bharat.”
The Union Minister also laid foundation stones for construction of Customs Immigration Office in Dhubri with an investment of ₹7.5 crore. The construction of boundary wall will also start at Jogighopa terminal in Goalpara, Assam. The wall for IWAI Jogighopa terminal, which is being built at a cost of ₹18 Crore, will secure the terminal. 6 Tourist jetties in NER at a cost of ₹8.45 Cr. at Jogighopa, Tejpur, Bishwanathghat, Neamati, Sadiya, Bindakota would also be constructed. Three of these has already been provided and rest of the three will be provided soon. This project is introduced to upgrade the existing infrastructure along NW-2 and recognising the huge potential for cargo, passenger transportation, riverine tourism.
Two Electric Catamarans at Guwahati will be deployed in Guwahati by August, 2024. The Electric Catamarans, developed by Cochin Shipyard Limited at a cost of ₹36 crore, will enhance communication facilities for the people of Guwahati.The 50 pax Electric Hybrid Catamaran will be used for cross river ferry and pilgrim tourism at Guwahati. It will improve the economies of scale for existing major trade like coal, stone chips, polymer, fertiliser etc through IBP route and from Bhutan through waterways and also encourage employment & economic growth. 19 passenger vessels for NW-2 & NW-16 would be provided and two Pontoon Terminals on NW-2 would be constructed at a cost of ₹25 crore.
Announcing new major initiatives for the development of waterways in the region, Shri Sonowal said, “It gives me immense pleasure to share with all of you that we have decided to deploy 6 tourist jetties on the National Waterways 2; i.e. River Brahmaputra. We have also decided to deploy 2 Electric Hybrid Catamaran at Guwahati which will ease passenger to commute between the two banks along Brahmaputra. Towards achieving Modiji’s vision of a powerful North East region, I am happy to share that Dredging Corporation of India will commence dredging operations in the North East region. These initiatives will power our waterways towards transforming North East to become the powerhouse of India’s growth story towards becoming a Viksit Bharat, a vision of Narendra Modiji. These transformative projects, under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, will mark a new era of connectivity and prosperity for the Northeast region, furthering the ‘Act East’ policy of Modi government. These initiatives reflect Modiji’s unwavering commitment to drive inclusive growth and development in the region, delivering on the vision of Modi ji ‘Sabka Sath, Sabka Vikas’.”
The tourist jetties will enhance the existing infrastructure along Brahmaputra (NW2) further bolstering the promising tourism industry of the state. These jetties are being built an investment of ₹8.45 crore. The Electric Hybrid Catamarans, which are being deployed in Guwahati with an investment of ₹36 crore, will introduce Green energy in inland waterways. The Dredging Corporation of India (DCI), India’s premier institution dedicated towards dredging operations, will commence operations on rivers Brahmaputra (NW 2) and Barak (NW 16). The dredging operations in NER in the Dhubri-Jogighopa stretch of NW-2, Dhubri-Hatsingimari, North Guwahati-South Guwahati, Neamati- Kamlabari and Lakhipur-Bhanga on NW-16 will be done at a cost of ₹124 crore. This project will help maintain constant and adequate draft and help seamless movement of cargo and passengers in the National Waterways of North-East.
Elaborating the scope of work proposed to be done for furthering the strength of waterways, Sarbananda Sonowal said, “Our Cabinet under the visionary leadership of the Prime Minister recently approved the signing of the BIMSTEC Agreement on Maritime Transport Cooperation. This Agreement in the spirit of our Neighborhood First Policy will herald seamless movement of water-borne cargo amongst the seven BIMSTEC countries. This Agreement will result in enhanced trade and commerce, reduced logistic costs as a result of removal of administrative and procedural delays, increase in manufacturing and enhanced employment opportunities. We have also adopted a Roadmap for River Cruise Tourism for developing multiple other routes for cruise tourism on other National Waterways. ₹45,000 Crore would be spent for development of River Cruise Tourism in the coming years. This shows the immense potential that rests in the 20,000 kilometers long and vibrant inland waterways of our country. IWT sector is also witnessing environment friendly green initiatives viz. development of electric catamarans, Hydrogen Powered Catamaran Pax Vessels etc. The initial target is to support transition of 1,000 Vessels, ferries and boats over the next 10 years and eventually achieving the target of all Green Vessels by 2047. This stand as a resounding testament to the critical role of these waterways in propelling economic growth and prosperity. There has been a 700% increase in operational national waterways, from only 3 in 2014 to 24 Operational National Waterways today, a phenomenal rise of 56% in multimodal terminals and a 200% increase in investments in National Waterways. The IWT sector is experiencing an unprecedented surge in terms of trade and transport since 2014. During the last 10 years under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we have made remarkable efforts to develop and explore the full potential of our 20,000 kilometers long Inland Waterways sector.”
The strategic significance is underscored by a substantial investment of over ₹1,000 crore in the past couple of years dedicated to advancement of these waterways in the North-East.Projects such as Comprehensive development of NW-2, Ship repair facility at Pandu (₹208 Cr.), Jogighopa IWT terminal (₹64 Cr.), last mile connectivity to Pandu port through alternative road from Pandu Port to NH-27 (₹180 Cr.) are some of the projects that are already underway. IWAI has endeavoured to develop NW-1, passing through the states of Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal, as a reliable cargo logistics route under ₹5,000 crore under Jal Marg Vikas Project (JMVP). From 2013-14 onwards, the cargo movement has increased in the last decade from a mere 6.89Million Ton in 2014 to 126.15 Million tonnes in 2022-23, showing a mammoth growth of 1,700%.
Under the Sagarmala program, aimed at the development of the North-Eastern states, projects exceeding ₹1,000 crore have been initiated, with a particular focus on enhancing inland waterways in Assam, where projects exceeding ₹760 crore are underway.
The Maritime Amrit Kaal Vision 2047 of the Ministry of Ports, Shipping, and Waterways (MoPSW) prioritizes the expansion of port infrastructure, including the development of six mega ports with capacities exceeding 300 and 500 million tonnes per annum (MTPA). Additionally, MoPSW aims to boost the share of Inland Water Transport (IWT) to 5% by 2030 as part of the Maritime India Vision (MIV), signaling a comprehensive effort towards fostering maritime sector growth and connectivity enhancement.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ দ্বাৰা জলপথৰ উন্নয়নৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ উন্মোচন, উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বাবে ₹৩০৮ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প মুকলি
ডিব্ৰুগড়ৰ ওচৰৰ বগীবিলত যাত্ৰী-তথা-কাৰ্গো টাৰ্মিনেল, ত্ৰিপুৰাৰ সোনামুৰাৰ আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহন টাৰ্মিনেল আৰু অসমৰ কৰিমগঞ্জ আৰু বদৰপুৰত উন্নীত টাৰ্মিনেল উদ্বোধন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ২ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ১৬ৰ বাবে ১৯ খন যাত্ৰীবাহী জাহাজ প্ৰদান কৰা হ'ব; ₹২৫ কোটি ব্যয়ত ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২-ত ২ টা পন্টুন টাৰ্মিনেল
"ভাৰতীয় ড্ৰেজিং নিগমে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ড্ৰেজিং কাৰ্য আৰম্ভ কৰিব": শ্ৰী সোণোৱাল
"মোডী কি গেৰাণ্টিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জলপথসমূহক বিকশিত ভাৰতৰ দিশে শক্তিশালী কৰি তুলিছে": শ্ৰী সোণোৱাল
20 FEB 2024 5:33PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি উত্তৰ-পূব অঞ্চল গুৱাহাটীৰ বাবে ₹৩০৮ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্প উন্মোচন কৰি জলপথৰ উন্নয়নৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰে। উন্মোচন অনুষ্ঠানটি একেসময়তে ডিব্ৰুগড়ৰ বগীবিল, কৰিমগঞ্জৰ বদৰপুৰ, ধুবুৰীৰ আইডব্লিউএআই বন্দৰৰ লগতে ত্ৰিপুৰাৰ সোনামুৰাত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে অসমৰ পৰিবহণ, মীন পালন আৰু আবকাৰী মন্ত্ৰী পৰিমল সুক্লাবাইদ্য, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ, তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী কেশব মহন্ত মন্ত্ৰী; গুৱাহাটীৰ লোকসভা সাংসদ ৰাণী ওজাই যোগদান কৰে, আনহাতে ভাৰত চৰকাৰৰ পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু শ্ৰমিক নিযুক্তি মন্ত্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলীয়ে ডিব্ৰুগড়ৰ পৰা কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰে। সোণামুৰাত এই অনুষ্ঠানত ত্ৰিপুৰাৰ পৰিবহণ, পৰ্যটন, আৰু খাদ্য, অসামৰিক যোগান আৰু উপভোক্তা পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী সুশান্ত চৌধুৰীৰ সৈতে উপস্থিত থাকে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল। গুৱাহটীৰ পাণ্ডুত অনুষ্ঠিত অনুষ্ঠানটোত পূব গুৱাহাটী সমষ্টিৰ বিধায়ক সিদ্ধাৰ্থ ভট্টাচাৰ্য, গুৱাহাটী পৌৰ নিগমৰ মেয়ৰ, মৃগেন শৰনীয়া; গুৱাহাটী পৌৰ নিগমৰ উপমেয়ৰ, আইডব্লিউএআইৰ অধ্যক্ষ স্মিতা ৰয়, আইডব্লিউএআইৰ উপাধ্যক্ষ বিজয় কুমাৰ; সুনীল কুমাৰ সিঙ তথা বিশিষ্ট সমাজকৰ্মী তপন দাসৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।ডিব্ৰুগড়ৰ অনুষ্ঠানটিত সদৌ অসম ঔদ্যোগিক নিগমৰ অধ্যক্ষ আৰু ডিব্ৰুগড়ৰ বিধায়ক প্ৰশান্ত ফুকন, মৰাণৰ বিধায়ক চক্ৰধৰ গোঁহাইৰ লগতে চাবুৱাৰ বিধায়ক পোনাকন বৰুৱাৰ উপস্থিতি আকৰ্ষনীয় আছিল।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আজি ডিব্ৰুগড়ৰ ওচৰৰ বগীবিলত যাত্ৰী-তথা-কাৰ্গো টাৰ্মিনেল, ত্ৰিপুৰাৰ সোনামুৰাত আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণ টাৰ্মিনেল আৰু অসমৰ কৰিমগঞ্জ আৰু বদৰপুৰৰ টাৰ্মিনেল উন্নীতকৰণৰ উন্মোচন কৰে। উল্লেখযোগ্য যে এই টাৰ্মিনেল সমূহে কাৰ্গো আৰু যাত্ৰী চলাচল দুয়োটাৰ বাবে অঞ্চলটোত আইডব্লিউটিক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব, যাৰ ফলত বাণিজ্য আৰু বাণিজ্যৰ বিকাশৰ পথ প্ৰশস্ত হ'ব।
তেখেতে লগতে ধুবুৰীত কাষ্টম ইমিগ্ৰেচন কাৰ্যালয় অফিচৰ লগতে আইডব্লিউএআই যোগীঘোপা টাৰ্মিনেলৰ চৌহদৰ দেৱাল নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা বগীবিল টাৰ্মিনেলটো প্ৰায় ₹৫০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পত অন্তৰ্ভুক্ত আছে কাৰ্গো আৰু যাত্ৰীবাহী বাৰ্থ, প্ৰৱেশ আৰু অন্যান্য আভ্যন্তৰীণ পথ, ট্ৰেঞ্জিট শ্বেড, মুকলি সংৰক্ষণ ক্ষেত্ৰ, ট্ৰাক পাৰ্কিং এলেকা, যাত্ৰী বিশ্ৰাম স্থান আদি। ইয়াৰ ফলত পৰিৱেশ-পৰ্যটন বৃদ্ধি হোৱাৰ লগতে চাহ, পলিমাৰ, কয়লা, সাৰৰ দৰে বিদ্যমান মুখ্য বাণিজ্যৰ মানদণ্ডৰ অৰ্থনীতি উন্নীত হ'ব। এই টাৰ্মিনেলৰ দৈৰ্ঘ্য ১০০ মিটাৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব আৰু নিৰ্মাণ তৎক্ষণাৎ আৰম্ভ হ'ব। বগীবিলত ইমিগ্ৰেচন, কাষ্টমছ আৰু আইডব্লিউএআইৰ এজন সমন্বিত বিষয়াও নিয়োগ কৰা হ’ব আৰু ₹১৮ কোটি টকা ব্যয়েৰে কাৰ্য্যালয়ো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ₹১২ কোটি টকা ব্যয়েৰে বগীবিল টাৰ্মিনেলত বেংক সুৰক্ষা আৰু জেটিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এটা প্ৰকল্পও তৎক্ষণাৎ আৰম্ভ কৰা হ'ব।
সোনামুৰাৰ আইডব্লিউটি টাৰ্মিনেলটো ₹৬.৯১ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে বিকশিত কৰা হৈছে। কৰিমগঞ্জ আৰু বদৰপুৰৰ উন্নীত টাৰ্মিনেলসমূহ ₹৬.৪০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছিল। সোনামুৰাৰ আইডব্লিউটি টাৰ্মিনেলত ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত পথৰ জৰিয়তে পৰিবহন হোৱা চিমেণ্টভৰ্তি বস্তা, উদ্যানশস্য, উপভোক্তা সামগ্ৰী আৰু অন্যান্য স্থানীয় সামগ্ৰীকে ধৰি সীমাপাৰ বাণিজ্যসমূহ আকৰ্ষিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। দুয়োখন দেশৰ মাজত ফেৰীত যাত্ৰীসকলৰ চলাচলত সহায় কৰাৰ বাবে এই জেটিখন এক বহুমুখী জেটি হিচাপেও বিকশিত কৰা হৈছে। কৰিমগঞ্জ আৰু বদৰপুৰত পুনৰনিৰ্মাণ কৰা আৰু উন্নীত টাৰ্মিনেলবোৰে সামগ্ৰীবোৰৰ ৰপ্তানি কাৰ্যকলাপ আৰু সহজ কৰি তুলিব। চিমেণ্ট উদ্যোগ, শিল ক্ৰাচাৰ, কয়লা খনি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ গোট, চাহ বাগিচা আদিৰ উপস্থিতিৰ বাবে এই প্ৰকল্পবোৰৰ অসমৰ কাছাৰ, কৰিমগঞ্জ আৰু হাইলাকান্দি জিলাসমূহ আৰু কাষৰীয়া ৰাজ্য মিজোৰাম, ত্ৰিপুৰা, মণিপুৰ আৰু মেঘালয়ত মুখ্য গুৰুত্ব আছে।
এই অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সোণোৱালে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ গতিশীল নেতৃত্বত আজি ইয়াত আৰম্ভ কৰা মুখ্য প্ৰকল্পসমূহৰ জৰিয়তে আমাৰ জলপথৰ সমৃদ্ধ আৰু জটিল জাল এখন বিকশিত কৰা হৈছে। মোডী কি গেৰাণ্টিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জলপথসমূহক বিকশিত ভাৰতৰ দিশে আগুৱাই নিছে। বগীবিলৰ টাৰ্মিনেলসমূহে অঞ্চলটোৰ বাবে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব, যাৰ ফলত উজনি অসমৰ লগতে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ বাবে বাণিজ্যৰ সুযোগ অধিক বৃদ্ধি পাব। ত্ৰিপুৰাৰ সোনামুৰা টাৰ্মিনেলে ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত সীমা-বিধিৰ বাণিজ্য অধিক কৰিব। কৰিমগঞ্জ আৰু বদৰপুৰ টাৰ্মিনেলবোৰেও বাণিজ্যক শক্তিশালী কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতি নৰেন্দ্ৰ মোডীজীৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰাত বহু সহায় আগবঢ়াব আৰু বিকশিত ভাৰত হোৱাৰ দিশত ভাৰতৰ বিকাশৰ শক্তিক্ষেত্ৰ হিচাপে কাম কৰিব।"
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ধুবুৰীত ₹৭.৫ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে কাষ্টম ইমিগ্ৰেচন অফিচ নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। অসমৰ গোৱালপাৰাৰ যোগীঘোপা টাৰ্মিনেলতো সীমা বেৰনিৰ্মাণ আৰম্ভ হ'ব। আইডব্লিউএআই যোগীঘোপা টাৰ্মিনেলৰ বাবে দেৱালখনে টাৰ্মিনেলটো সুৰক্ষিত কৰিব, যিটো ₹১৮ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বিন্ধাকটা, যোগীঘোপা, তেজপুৰ, বিশ্বনাথঘাট, নিমাতী আৰু শদিয়াত ₹৮.৪৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ টা পৰ্যটক জেটিও নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। ইয়াৰে তিনিটা ইতিমধ্যে প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু বাকী তিনিটা সোনকালে প্ৰদান কৰা হ'ব। এই প্ৰকল্পটো ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২ৰ সৈতে বিদ্যমান আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ বাবে আৰু কাৰ্গো, যাত্ৰী পৰিবহন, নদী পৰ্যটনৰ বিশাল সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে।
২০২৪ চনৰ আগষ্ট মাহৰ ভিতৰত গুৱাহাটীত দুটা বৈদ্যুতিক কেটামাৰান মোতায়েন কৰা হ'ব। কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডে ₹৩৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা বৈদ্যুতিক কেটামাৰানে গুৱাহাটীৰ লোকসকলৰ বাবে যোগাযোগৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব৷ ৫০ পেক্স ইলেক্ট্ৰিক হাইব্ৰিড কাটামাৰান গুৱাহাটীত ক্ৰছ ৰিভাৰ ফেৰী আৰু তীৰ্থযাত্ৰী পৰ্যটনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব৷ ই আইবিপি পথৰ জৰিয়তে আৰু ভূটানৰ পৰা জলপথৰ জৰিয়তে কয়লা, শিল, পলিমাৰ, সাৰ আদিৰ দৰে বিদ্যমান মুখ্য বাণিজ্যৰ অৰ্থনীতি উন্নত কৰিব আৰু লগতে নিযুক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশত উদগনি যোগাব। ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-১৬ৰ বাবে ১৯ খন যাত্ৰীবাহী জাহাজ প্ৰদান কৰা হ'ব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২-ত দুটা পন্টুন টাৰ্মিনেল ₹২৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
অঞ্চলটোত জলপথৰ উন্নয়নৰ বাবে নতুন গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপবোৰ ঘোষণা কৰি শ্ৰী সোণোৱালে কয়, "আপোনালোক সকলোকে জনাবলৈ পাই মই অত্যন্ত আনন্দিত যে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ ২, অৰ্থাৎ ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীত ৬ খন পৰ্যটক জেটি মোতায়েন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আমি গুৱাহাটীত ২ টা বৈদ্যুতিক হাইব্ৰিড কাটামাৰাণ মোতায়েন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো যিয়ে যাত্ৰীসকলক ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ দুয়োটা পাৰৰ মাজত যাতায়ত কৰিবলৈ সহজ কৰিব। এক শক্তিশালী উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে মোডীজীৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত মই জনাবলৈ পাই আনন্দিত যে ভাৰতীয় ড্ৰেজিং কৰ্পোৰেশ্যনে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ড্ৰেজিং কাৰ্য আৰম্ভ কৰিব। এই পদক্ষেপসমূহে আমাৰ জলপথসমূহক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ পৰিৱৰ্তন অনাৰ দিশত শক্তি প্ৰদান কৰিব আৰু নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ এক দৃষ্টিভংগী বিকশিত ভাৰত হোৱাৰ দিশত ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ শক্তিক্ষেত্ৰ হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত এই পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰকল্পসমূহে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে সংযোগ আৰু সমৃদ্ধিৰ এক নতুন যুগ চিহ্নিত কৰিব, যাৰ ফলত মোডী চৰকাৰৰ 'এক্ট ইষ্ট' নীতিক ফলপ্ৰসূ কৰিব। এই পদক্ষেপসমূহে মোডীজীৰ অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু উন্নয়নৰ বাবে অটল প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে, মোডীজীৰ 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ'ৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰে।"
পৰ্যটক জেটিসমূহে ব্ৰহ্মপুত্ৰ(ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ২)ৰ সৈতে বিদ্যমান আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰিব আৰু ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ পৰ্যটন উদ্যোগক অধিক শক্তিশালী কৰিব। এই জেটিবোৰ ₹৮.৪৫ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। গুৱাহাটীত ₹৩৬ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ নিয়োজিত হৈ থকা বৈদ্যুতিক হাইব্ৰিড কেটামাৰানে আভ্যন্তৰীণ জলপথত সেউজ শক্তি প্ৰৱৰ্তন কৰিব। ড্ৰেজিং কাৰ্যৰ প্ৰতি সমৰ্পিত ভাৰতৰ মুখ্য প্ৰতিষ্ঠান ড্ৰেজিং কৰ্পোৰেচন অৱ ইণ্ডিয়াই (ডিচিআই) ব্ৰহ্মপুত্ৰ (ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ ২) আৰু বৰাক (ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ ১৬) নদীৰ ওপৰত কাম আৰম্ভ কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২ৰ ধুবুৰী-যোগীঘোপাৰ পৰা ধুবুৰী-হাটচিঙ্গিমাৰী, উত্তৰ গুৱাহাটী-দক্ষিণ গুৱাহাটী, নিমাতী-কমলাবাৰী আৰু লখিপুৰ-ভাঙ্গাত ₹১২৪ কোটি টকা ব্যয়েৰে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল ক্ষেত্ৰৰ ড্ৰেজিং কাৰ্য সম্পন্ন কৰা হ'ব। এই প্ৰকল্পটোৱে নিৰন্তৰ আৰু পৰ্যাপ্ত ব্যৱস্থা বজাই ৰখাত সহায় কৰিব আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত কাৰ্গো আৰু যাত্ৰীসকলৰ নিৰৱচ্ছিন্ন চলাচলত সহায় কৰিব।
জলপথৰ শক্তি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰস্তাৱিত কামৰ পৰিসৰ বৰ্ণনা কৰি সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত আমাৰ কেবিনেটে শেহতীয়াকৈ সামুদ্ৰিক পৰিবহণ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত বিমষ্টেক চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাত অনুমোদন জনাইছে। আমাৰ চুবুৰীয়া প্ৰথম নীতিৰ ভাৱনাৰে এই চুক্তিয়ে সাতখন বিমষ্টেক দেশৰ মাজত পানী-বাহিত কাৰ্গোৰ নিৰৱচ্ছিন্ন চলাচলৰ সূচনা কৰিব। এই চুক্তিৰ ফলত বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায় বৃদ্ধি হ'ব, প্ৰশাসনিক আৰু প্ৰক্ৰিয়াগত বিলম্ব আঁতৰোৱাৰ ফলত লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস হ'ব, উৎপাদন বৃদ্ধি হ'ব আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি হ'ব। আমি অন্যান্য ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ বাবে আন একাধিক পথ বিকশিত কৰাৰ বাবে ৰিভাৰ ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ বাবে এক ৰোডমেপ গ্ৰহণ কৰিছো। অনাগত বছৰবোৰত ৰিভাৰ ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে ₹৪৫,০০০ কোটি ব্যয় কৰা হ'ব। ই আমাৰ দেশৰ ২০,০০০ কিলোমিটাৰ দীঘল আৰু জীৱন্ত আভ্যন্তৰীণ জলপথত থকা অপৰিসীম সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰে। আইডব্লিউটি খণ্ডত পৰিৱেশ অনুকূল সেউজ পদক্ষেপ যেনে বৈদ্যুতিক কেটামাৰান, হাইড্ৰজেন চালিত কেটামাৰান পেক্স জাহাজ আদিৰ বিকাশো দেখা গৈছে। প্ৰাৰম্ভিক লক্ষ্য হৈছে পৰৱৰ্তী ১০ বছৰত ১,০০০ জাহাজ, ফেৰী আৰু নাও প্ৰচলনত সহায় কৰা আৰু অৱশেষত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত সকলো সেউজ জাহাজৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰা। ই অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু সমৃদ্ধি বৃদ্ধিত এই জলপথসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ এক সুন্দৰ প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে। কাৰ্যকৰী ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত ৭০০% বৃদ্ধি হৈছে, ২০১৪ চনত মাত্ৰ ৩ ৰ পৰা আজি ২৪ টা কাৰ্যকৰী ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথলৈ বৃদ্ধি, মাল্টিমোডেল টাৰ্মিনেলত ৫৬%ৰ অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত বিনিয়োগ ২০০% বৃদ্ধি হৈছে। আইডব্লিউটি খণ্ডই ২০১৪ চনৰ পৰা বাণিজ্য আৰু পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত এক অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধি অনুভৱ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত যোৱা ১০ বছৰত আমি আমাৰ ২০,০০০ কিলোমিটাৰ দীঘল আভ্যন্তৰীণ জলপথ খণ্ডৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা বিকাশ আৰু অন্বেষণৰ বাবে উল্লেখনীয় প্ৰচেষ্টা চলাইছো।"
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এই জলপথসমূহৰ উন্নতিৰ বাবে সমৰ্পিত হৈ যোৱা কেইবছৰমানত ₹১,০০০ কোটিতকৈও অধিক বিনিয়োগৰ দ্বাৰা কৌশলগত গুৰুত্ব কঢ়িয়াই অনা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-২-ৰ ব্যাপক বিকাশৰ দৰে প্ৰকল্পসমূহ, পাণ্ডু (₹২০৮ কোটি), যোগীঘোপা আইডব্লিউটি টাৰ্মিনেল (₹৬৪ কোটি), পাণ্ডু বন্দৰৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-২৭লৈ (₹১৮০ কোটি) বৈকল্পিক পথৰ জৰিয়তে পাণ্ডু বন্দৰলৈ লাষ্ট মাইল সংযোগ হৈছে ইতিমধ্যে চলি থকা কিছুমান প্ৰকল্প। আইডব্লিউএআই-য়ে উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড আৰু পশ্চিম বংগ ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হৈ জল মাৰ্গ বিকাশ প্ৰকল্পৰ (জেএমভিপি)ৰ অধীনত ₹৫,০০০ কোটিৰে এক নিৰ্ভৰযোগ্য কাৰ্গো লজিষ্টিক পথ হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ-১ বিকাশ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। ২০১৩-১৪ বৰ্ষৰ পিছৰ পৰা, যোৱা দশকত কাৰ্গো চলাচল ২০১৪ চনৰ মাত্ৰ ৬.৮৯ নিযুত টনৰ পৰা ২০২২-২৩ চনত ১২৬.১৫ নিযুত টনলৈ বৃদ্ধি হৈছে, যিয়ে ১,৭০০% ৰ বিশাল বৃদ্ধি দেখুৱাইছে।
উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰে সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত, ₹১,০০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে, অসমত আভ্যন্তৰীণ জলপথ বৃদ্ধিৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, য'ত ₹৭৬০ কোটিতকৈ অধিক ধনৰ প্ৰকল্প চলি আছে।
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজন ২০৪৭- (Maritime Amrit Kaal Vision 2047) ত বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে বছৰি(এমটিপিএ)৩০০ আৰু ৫০০ নিযুত টনৰ অধিক ক্ষমতা থকা ছয়টা বৃহৎ বন্দৰৰ বিকাশ কৰা। ইয়াৰ উপৰিও, এমওপিএছডব্লিউ-ৰ লক্ষ্য হৈছে সামুদ্ৰিক ভাৰত ভিজন (এমআইভি)ৰ অংশ হিচাপে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহনৰ অংশ ৫% লৈ বৃদ্ধি কৰা, সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বিকাশ আৰু সংযোগ বৃদ্ধিৰ দিশত এক ব্যাপক প্ৰচেষ্টাৰ সংকেত দিয়া।