Ministry of Panchayati Raj
DIGITALIZATION OF PANCHAYATS
06 FEB 2024 6:34PM by PIB Delhi
Under Digital India Programme, Ministry is implementing e-Panchayat Mission Mode Project (MMP) with the aim to making Panchayati Raj Institutions (PRIs), more transparent, accountable, and effective as local self-governments. Building on the achievements in the past, the Ministry launched eGramSwaraj, a work-based comprehensive application for PRIs under the e-Panchayat MMP on 24th April 2020. This application encompasses all aspects of Panchayat functioning viz. planning, budgeting, accounting, monitoring, asset management etc., on a single digital platform including online payments. So far, 2.52 lakh GPs have prepared and uploaded their Gram Panchayat Development Plans (GPDPs) for 2023-24. Further, 2.41 lakh Gram Panchayats have completed online transactions for 15th Finance Commission grants for 2023-24. State wise adoption of eGramSwaraj for 15th Finance Commission funds is given below:
Adoption of eGramSwaraj for XV FC at Panchayat level during FY 2023-24
S.No
State Name
Total Number of Village Panchayats &Equivalent
Village Panchayat onboard
Village Panchayats &Equivalent with Online Payment
Total Number of Block Panchayats
Block Panchayat onboard
Block Panchayats with Online Payment
Total Number of Zila Panchayats
Zila Panchayat onboard
Zila Panchayats with Online Payment
1
ANDHRA PRADESH
13325
13278
13059
660
660
650
13
13
13
2
ARUNACHAL PRADESH
2108
2099
1400
0
0
0
25
25
22
3
ASSAM
2606
2163
2153
191
191
191
30
27
27
4
BIHAR
8176
8175
8011
534
534
527
38
38
38
5
CHHATTISGARH
11655
11654
11032
146
146
145
27
27
27
6
GOA
191
187
71
0
0
0
2
2
2
7
GUJARAT
14627
14528
13516
248
248
248
33
33
33
8
HARYANA
6226
6207
5463
143
143
119
22
22
22
9
HIMACHAL PRADESH
3615
3612
3514
81
81
80
12
12
12
10
JHARKHAND
4345
4345
4340
264
264
263
24
24
24
11
KARNATAKA
5955
5955
5912
233
232
177
31
31
28
12
KERALA
941
941
910
152
152
139
14
14
14
13
MADHYA PRADESH
23032
23004
22153
313
313
306
52
52
51
14
MAHARASHTRA
27667
27579
25389
351
351
342
34
34
34
15
MANIPUR
3812
161
0
0
0
0
12
6
3
16
MEGHALAYA
6760
0
0
2240
0
0
3
3
0
17
MIZORAM
834
834
413
0
0
0
0
0
0
18
NAGALAND
1293
167
0
0
0
0
0
0
0
19
ODISHA
6798
6798
6776
314
314
314
30
30
30
20
PUNJAB
13241
13203
11400
152
151
135
22
22
20
21
RAJASTHAN
11255
11247
10927
362
352
351
33
33
33
22
SIKKIM
199
186
178
0
0
0
6
4
4
23
TAMIL NADU
12525
12524
12405
388
388
386
36
36
36
24
TELANGANA
12769
12768
12755
540
540
464
32
32
32
25
TRIPURA
1178
1178
1175
75
75
75
9
9
9
26
UTTARAKHAND
7794
7793
7746
95
95
94
13
13
13
27
UTTAR PRADESH
57754
57752
57241
826
826
806
75
75
75
28
WEST BENGAL
3339
3228
3225
345
336
336
22
21
21
Total
264020
251566
241164
8653
6392
6148
650
638
623
Also, for strengthening the transparency and accountability at grassroots level, the Ministry has rolled out an application - AuditOnline under e-panchayat Mission Mode Project (MMP). It allows for online audit of Panchayat accounts and records detailed information about internal and external audit. For audit year 2021-22, 2.49 lakh Audit Plans have been created and 2.42 lakh Audit Report have been generated. Similarly, for audit year 2022-23, 2.02 lakh Audit Plans have been created and audit reports have been generated for 92,896 Gram Panchayats.
For attaining the vision of Digital India, BharatNet project is being implemented by Department of Telecommunications in a phased manner to create network to connect all the GPs by broadband in the country. So far, 2,14,300 GPs have been made Service Ready under the BharatNet project in the country. The scope of BharatNet on 30.06.2021 has been extended up to all inhabited villages beyond GPs in the country. The State/UT-wise details of Service Ready Gram panchayats is given below:
State/UT-wise details of Service Ready Gram panchayats
Sr.No
State Name
Total GPs/ TLBs
Service Ready GPs/TLBs
Operational GPs/TLBs
1
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
70
81
70
2
ANDHRA PRADESH
13325
12882
539
3
ARUNACHAL PRADESH
2108
1081
133
4
ASSAM
2197
1640
531
5
BIHAR
8054
8860
3390
6
CHHATTISGARH
11654
9759
2299
7
GOA
191
0
0
8
GUJARAT
14621
14551
11490
9
HARYANA
6225
6204
1430
10
HIMACHAL PRADESH
3615
415
263
11
JAMMU AND KASHMIR
4291
1113
440
12
JHARKHAND
4345
4638
2175
13
KARNATAKA
5953
6251
3592
14
KERALA
941
1130
971
15
LADAKH
193
193
38
16
LAKSHADWEEP
10
9
4
17
MADHYA PRADESH
23011
18102
2818
18
MAHARASHTRA
27906
24455
3424
19
MANIPUR
3651
1479
23
20
MEGHALAYA
9058
692
27
21
MIZORAM
834
495
46
22
NAGALAND
1296
230
7
23
ODISHA
6794
7099
2304
24
PUDUCHERRY
108
101
98
25
PUNJAB
13241
12807
7941
26
RAJASTHAN
11254
8997
6302
27
SIKKIM
199
54
10
28
TAMIL NADU
12525
7557
2467
29
TELANGANA
12769
10882
5385
30
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
38
41
19
31
TRIPURA
589
771
366
32
UTTAR PRADESH
57702
46780
2871
33
UTTARAKHAND
7795
2013
1218
34
WEST BENGAL
3339
2938
2222
Grand Total
269902
214300
64913
*Some GP may have more than 1 service points
Further, Ministry of Panchayati Raj has prepared a Model Panchayat Citizens Charter/ framework for delivery of the services across the 29 sectors of Eleventh Schedule for the Panchayats to adopt. The aim is to provide services to the people in a time bound manner, redressing their grievances and improving their lives. The ‘Meri Panchayat, MeraAdhikaar- Jan Sevaayein Hamaare Dwaar’ campaign was rolled out from 01st July to 30th September, 2021. The campaign had emerged as an effective strategy for ensuring the Gram Panchayats have a Citizen Charter approved by the respective Gram Sabhas in place. The different services rendered to the citizen by the Panchayat are catalogued and the time limit is set for such service.
As on date, over 2.32 Lakh Gram Panchayats across 31 States/ UTs have conducted Gram Sabha and 2.15 Lakh Gram Panchayats have now finalised their Citizen Charters.
This information was given by the Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil in a written reply in Lok Sabha today.

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী থবকশিং দিজিতেল ওইহনবা
06 FEB 2024 6:34PM by PIB Imphal
পঞ্চয়াতি রাজ ইন্সতিতুসন(পি আর আই) হেন্না মনুং-মপান ফাওনা, মরম চানা অমসুং মতিক চানা থবক তৌবা ঙম্নবা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মখাদা মিনিস্ত্রিনা ই-পঞ্চয়াত মিসন মোদ প্রোজেক(এম এম পি) পায়খৎলে। এপ্রিল 24,2020দগী ই-পঞ্চয়াত মিসন মোদকী মখাদা পি.আর.আইশিংগীদমক মিনিস্ত্রিনা ই-গ্রামশ্বারাজ হৌদোক্লে। মসিদা পঞ্চয়াতশিংনা প্লান্নিং, বজেত শেম্বা,একাউন্তগী থবক, য়েংশিনবা, এসেত মেনেজমেন্তগী থবকশিং অমসুং ওনলাইন পেমেন্তশিং য়াওনা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমদা পুনশিল্লে। হৌজিক ফাওবদা জি.পি লাখ 2.52 মখোয়গী গ্রাম পঞ্চয়াত দিবলপমেন্ত প্লানস(জি পি দি পি) 2023-24 গী ওইনা শেম-শারে অমসুং অপলোদ তৌরে। 2023-24গী ওইনা 15শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগীদমক গ্রাম পঞ্চয়াত লাখ 2.41 ওনলাইন ত্রান্সসেক্সনশিং পাংথোক্লে। 15শুবা ফাইনান্স কম্মিসন ফন্দগী ই-গ্রামশ্বারাজ শীজিন্নরবা রাজ্য/য়ু.তি মখাদা পীরি:
শেনবা চহি 2023-24 মনুংদা পঞ্চয়াত থাক্তা 15শুবা ফাইনান্স কম্মিসন ফন্দগী ই-গ্রামশ্বারাজ শীজিন্নখিবা
সেরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
খুঙ্গংগী পঞ্চয়াত মশিং
শরুক য়ারবা খুঙ্গংগী পঞ্চয়াত
ওনলাইন পেমেন্ত পাংথোক্লবা খুঙ্গংগী পঞ্চয়াত
অপুনবা ব্লোক পঞ্চয়াত মশিং
শরুক য়ারবা ব্লোক পঞ্চয়াত মশিং
ওনলাইন পেমেন্ত পাংথোক্লবা ব্লোক পঞ্চয়াত মশিং
জিলা পঞ্চয়াত মশিং
শরুক য়ারবা জিলা পঞ্চয়াত
ওনলাইন পেমেন্ত পাংথোক্লবা জিলা পঞ্চয়াত
1
অন্ধ্র প্রদেস
13325
13278
13059
660
660
650
13
13
13
2
অরুনাচল প্রদেস
2108
2099
1400
0
0
0
25
25
22
3
অসাম
2606
2163
2153
191
191
191
30
27
27
4
বিহার
8176
8175
8011
534
534
527
38
38
38
5
ছতিসগর
11655
11654
11032
146
146
145
27
27
27
6
গৱা
191
187
71
0
0
0
2
2
2
7
গুজরাত
14627
14528
13516
248
248
248
33
33
33
8
হরিয়ানা
6226
6207
5463
143
143
119
22
22
22
9
হিমাচল প্রদেস
3615
3612
3514
81
81
80
12
12
12
10
ঝারখন্দ
4345
4345
4340
264
264
263
24
24
24
11
কর্নাতকা
5955
5955
5912
233
232
177
31
31
28
12
কেরলা
941
941
910
152
152
139
14
14
14
13
মধ্য প্রদেস
23032
23004
22153
313
313
306
52
52
51
14
মহারাস্ত্রা
27667
27579
25389
351
351
342
34
34
34
15
মনিপুর
3812
161
0
0
0
0
12
6
3
16
মেঘালয়
6760
0
0
2240
0
0
3
3
0
17
মিজোরম
834
834
413
0
0
0
0
0
0
18
নাগালেন্দ
1293
167
0
0
0
0
0
0
0
19
ওরিসা
6798
6798
6776
314
314
314
30
30
30
20
পঞ্জাব
13241
13203
11400
152
151
135
22
22
20
21
রাজস্থান
11255
11247
10927
362
352
351
33
33
33
22
সিক্কিম
199
186
178
0
0
0
6
4
4
23
তামিল নাদু
12525
12524
12405
388
388
386
36
36
36
24
তেলঙ্গানা
12769
12768
12755
540
540
464
32
32
32
25
ত্রিপুরা
1178
1178
1175
75
75
75
9
9
9
26
উত্তর প্রদেস
7794
7793
7746
95
95
94
13
13
13
27
উত্তরখন্দ
57754
57752
57241
826
826
806
75
75
75
28
নোংচুপ বেঙ্গল
3339
3228
3225
345
336
336
22
21
21
অপুনবা
264020
251566
241164
8653
6392
6148
650
638
623
মনুং-মপান ফাওনা, মরম চানা অমসুং মতিক চানা থবক তৌবা ঙম্নবা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মখাদা মিনিস্ত্রিনা ই-পঞ্চয়াত মিসন মোদ প্রোজেক(এম এম পি) পায়খৎলে। মসিনা পঞ্চয়াতশিংগী একাউন্তশিং ওনলাইন্দা পাংথোকপা য়াহল্লে অমসুং মনুং অমসুং মপানগী ওদিৎকী অকুপ্পশিং রেকোর্দ তৌশিনবা য়াহল্লে। ওদিৎ চহি 2021-22 গী ওইনা, ওদিৎ লাখ 2.49 পাংথোকখ্রে অমসুং ওদিৎ রিপোর্ত লাখ 2.42 শেমখ্রে। ওদিৎ চহি 2022-23গী ওইনা, ওদিৎ লাখ 2.02 পাংথোকখ্রে অমসুং ওদিৎ রিপোর্ত লাখ 92,896 শেমখ্রে।
লৈবাক অসিগী গ্রাম পঞ্চয়াতশিং অমসুং মসিগা মান্নবশিংদা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতি পীনবা তেলিকম্মুনিকেসন দিপার্তমেন্তনা তাঙ্কক নাইনা ভারত নেত প্রোজেক পায়খৎলে। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক অসিদা গ্রাম পঞ্চয়াতশিং লাখ ২,১৪,৩০০ হেন্না ভারত নেতকী মখাদা থবক হৌবা য়ানবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। 30.06.2021 দগী মী তাবা খুঙ্গং খুদিং ভারত নেত য়ৌহন্নবা থবক পাকথোক-চাউথোক্লে। থবক হৌনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরবা গ্রাম পঞ্চয়াতশিংগী রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
রাজ্য/য়ু.তিশিংগী থবক হৌনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরবা গ্রাম পঞ্চয়াতশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
অপুনবা জি.পি/তিএলবি
থৌরাং তৌরবা জি.পি/তিএলবি
থবক হৌরবা জি.পি/তিএলবি
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
70
81
70
2
অন্ধ্র প্রদেস
13325
12882
539
3
অরুনাচল প্রদেস
2108
1081
133
4
অসাম
2197
1640
531
5
বিহার
8054
8860
3390
6
ছতিসগর
11654
9759
2299
7
গৱা
191
0
0
8
গুজরাত
14621
14551
11490
9
হরিয়ানা
6225
6204
1430
10
হিমাচল প্রদেস
3615
415
263
11
জম্মু অমসুং কাস্মির
4291
1113
440
12
ঝারখন্দ
4345
4638
2175
13
কর্নাতকা
5953
6251
3592
14
কেরলা
941
1130
971
15
লাদাখ
193
193
38
16
লক্ষদ্বিপ
10
9
4
17
মধ্য প্রদেস
23011
18102
2818
18
মহারাস্ত্রা
27906
24455
3424
19
মনিপুর
3651
1479
23
20
মেঘালয়
9058
692
27
21
মিজোরম
834
495
46
22
নাগালেন্দ
1296
230
7
23
ওরিসা
6794
7099
2304
24
পুদুচেরি
108
101
98
25
পঞ্জাব
13241
12807
7941
26
রাজস্থান
11254
8997
6302
27
সিক্কিম
199
54
10
28
তামিল নাদু
12525
7557
2467
29
তেলঙ্গানা
12769
10882
5385
30
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
38
41
19
31
ত্রিপুরা
589
771
366
32
উত্তর প্রদেস
57702
46780
2871
33
উত্তরখন্দ
7795
2013
1218
34
নোংচুপ বেঙ্গল
3339
2938
2222
অপুনবা
269902
214300
64913
* পঞ্চয়াত খরদি সর্বিস পোইন্ত অমদগী হেন্না লৈ।
পঞ্চয়াতশিংনা থবক ওইনা পাংথোক্নবা ১১শুবা সেদুলগী হিরম ২৯ শীনবা থুংবগী থবকশিংগী মোদেল পঞ্চয়াত সিতিজন চার্তর অমা মিনিস্ত্রিনা শেম্লে। মসিনা মীয়ামদা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পান্দম থম্লি। জুলাই 01 দগী সেপ্তেম্বর 30, 2021 ফাওবা ‘মেরি পঞ্চয়াত, মেরি অধিকার-জন সেবায়েন হমারে দ্বার’ পাংথোকখ্রে।
হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি 31 শীনবা থুংনা গ্রাম পঞ্চয়াত লাখ 2.32 হেনবদা গ্রাম সভা পাংথোকখ্রে অমসুং গ্রাম পঞ্চয়াত লাখ 2.15 হেনবদা হৌজিক মখোয়গী সিতিজন চার্তরশিং লোইশিনখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা পঞ্চয়াতি রাজগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কাপিল মোরেশ্বর পতিলনা ফোঙদোকখিবনি।