Ministry of Science & Technology
New algorithm can produce better images to study ultracold atoms that exhibit quantum mechanics governed properties
06 FEB 2024 11:13AM by PIB Delhi
Scientists have designed a new image-correction technique capable of getting better images during the study of cold atoms or atoms at absolute zero temperature.
The technique can get rid of 50 percent unwanted interference fringes in the images which are important for understanding the intriguing quantum mechanics governed properties of atoms at cold temperature better.
At low temperatures near absolute zero, original properties of atoms based on classical mechanics are replaced and then governed by the laws of quantum mechanics. They hold potential to offer a possibility to study and better understand the atomic properties at such low temperatures.
The commonly used techniques for the study of ultracold atoms is by deploying magneto-optical traps with high-power laser cooling techniques. Cold atoms of elements like sodium, potassium, rubidium are commonly studied. Detection techniques, namely the fluorescence, absorption or phase-contrast imaging techniques are used. Of these, the imaging through fluorescence or absorption techniques are widely used.
However, the images obtained using these techniques often suffer due to unwanted interference fringes which are unwanted dark-bright patterns imprinted on the actual images, thus lowering the quality of results obtained. The presence of unwanted interference fringes has the potential to derail the accurate calculation of important parameters -- the atom number, temperature, dynamics in smaller timescales, etc.
In order to address this interference problem, a research group at the Raman Research Institute (RRI), an autonomous institute of the Department of Science and Technology has developed an image-correction solution.
The newly developed algorithm is based on the existing eigen-face recognition coupled with smart masking technique aimed to obtain images with minimal interference fringes. This eigen-face recognition is quite similar to finding a correct image of a person or an object from a group of images based on objects features. Our cell phones use this as a base technology, however modern-day smartphones have modified this with additional machine-learning based technology to improve the feature, but the idea remains the same.
“While dealing with the cold atoms, it is necessary to calculate the Optical Density (OD) from which one can determine the temperature, size, density and other useful parameters,” said Gourab Pal, a PhD student at the QuMix lab, RRI.
In this algorithm, researchers need to calculate an important parameter known as the Optical Density, which is the logarithmic subtraction of two frames -- one containing the cold cloud (denoted as S) and other is the probe light (denoted by L).
Under ideal circumstances, both the L and S frames have identical interference fringes, which when logarithmically subtracted result in the removal of fringes.
“But in reality, while working in lab, these frames do not showcase identical interference fringes, making the situation challenging and requiring a de-fringing method to obtain a clean Optical Density,” explained Pal, who is first author of the paper titled ‘Efficient denoising of cold atom images using optimised eigenface recognition algorithm’.
In the paper published recently in the journal Applied Optics, RRI team has claimed that the proposed technique could reduce the interference fringes in the absorption imaging of cold atoms by nearly 50 percent. In addition, there was a marked improvement, of the order of 50 percent, obtained in the temperature uncertainties in cold Rubidium atoms, when this algorithm was applied.
Scientists argue that the absorption imaging technique is popular in the cold atom community and has a wide range of applications.
“This is particularly useful where the number of atoms is fewer. Absorption imaging can be used to find the density profile of cold and ultracold atoms. In this technique, we find the temperature of a cold atom cloud via time-of-flight measurements. The basic of the quantum gas microscopy is the absorption imaging. In addition, this method is used to perform in-situ measurements of trapped atoms,” said co-author of the paper, Saptarishi Chaudhuri, head QuMix laboratory, RRI.
The absorption imaging technique is best suited when atom numbers under study are small. Thereby, it can be deployed to calculate the density profile of cold and ultracold atoms and the temperature of a cold atom cloud via time-of-flight measurements.
Publication link - https://opg.optica.org/ao/abstract.cfm?uri=ao-62-33-8786

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଲ୍ଟ୍ରା କୋଲ୍ଡ ପରମାଣୁ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ନୂଆ ଆଲ୍‌ଗୋରିଦମ ଉନ୍ନତ ଛବି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବ ଯାହା କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମେକାନିକ୍ସ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଗୁଣଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ
06 FEB 2024 11:13AM by PIB Bhubaneswar
ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏକ ନୂଆ ଛବି-ସୁଧାର କୌଶଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା କି ଶୀତଳ ପରମାଣୁ କିମ୍ବା ଶୂନ ତାପମାତ୍ରାରେ ପରମାଣୁ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ ସମୟରେ ଉନ୍ନତ ଛବି ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ।
ଏହି ଟେକ୍‌ନିକ ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଅବାଞ୍ଛିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସୀମାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇପାରିବ ଯାହା କି ଥଣ୍ଡା ତାପମାତ୍ରାରେ ପରମାଣୁଗୁଡ଼ିକର ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମେକାନିକ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଗୁଣକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୂନ ତାପମାତ୍ରାରେ କ୍ଲାସିକାଲ ମେକାନିକ୍ସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପରମାଣୁର ମୂଳ ଗୁଣକୁ ବଦଳାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ପୁଣି କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମେକାନିକ୍ସର ନିୟମ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହା ଏତେ କମ୍ ତାପମାତ୍ରାରେ ପରମାଣୁର ଗୁଣକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଏବଂ ତାହାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ଢଙ୍ଗରେ ବୁଝିବା ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟିର କ୍ଷମତା ରଖିଥାଏ ।
ଅଲ୍ଟ୍ରା କୋଲ୍ଡ ପରମାଣୁର ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ସାଧାରଣତଃ ଉଚ୍ଚ-ଶକ୍ତି ଲେଜର କୁଲିଂ କୌଶଳ ସହ ମାଗ୍ନେଟୋ-ଅପ୍ଟିକାଲ ଟ୍ରାପ୍ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ । ସାଧାରଣତଃ ସୋଡିୟମ, ପୋଟାସିୟମ, ରୁବିଡିୟମ ଭଳି ତତ୍ତ୍ୱର ଥଣ୍ଡା ପରମାଣୁ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଏ । ଚିହ୍ନଟ କୌଶଳ ଯଥା ଫ୍ଲୋରୋସେନ୍ସ, ଆବଜରପ୍ସନ୍ କିମ୍ବା ଫେଜ୍ କଣ୍ଟ୍ରାଷ୍ଟ ଇମେଜିଂ ଟେକ୍‌ନିକ୍ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଫ୍ଲୋରୋସେନ୍ସ କିମ୍ବା ଆବ୍‌ଜରପ୍ସନ କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଇମେଜିଂ ବହୁଳ ଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ ।
ହେଲେ ଏହି କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ମିଳିଥିବା ପ୍ରତିଛବିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟତଃ ଅବାଞ୍ଛିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ବା ଇଣ୍ଟରଫେରେନ୍ସ ଫ୍ରିଞ୍ଜ୍ କାରଣରୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବାସ୍ତବ ଛବିରେ ଡାର୍କ-ବ୍ରାଇଟ୍ ପାର୍ଟନ ପ୍ରିଣ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ଫଳରେ ଛବିର ଗୁଣବତ୍ତା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ । ଅବାଞ୍ଛିତ ଇଣ୍ଟରଫେରେନ୍ସ ଫ୍ରିଞ୍ଜ୍‌ର ଉପସ୍ଥିତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାପଦଣ୍ଡ ଯଥା ପରମାଣୁ ସଂଖ୍ୟା, ତାପମାତ୍ରା, ଅଳ୍ପ ସମୟରେ ଗତିଶୀଳତା ଆଦିର ଠିକ୍ ଗଣନାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଥାଏ ।
ଏହି ଇଣ୍ଟରଫେରେନ୍ସ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରାଦ୍ୟୋଗିକ ବିଭାଗ ଏକ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥା ରମଣ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ (ଆର୍‌ଆର୍‌ଆଇ)ର ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକାରୀ ଗ୍ରୁପ୍ ଏହି ଛବି ସୁଧାର କୌଶଳ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ।
ନବ ବିକଶିତ ଆଲ୍‌ଗୋରିଦମ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଇଞ୍ଜିନ-ଫେସ୍ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ମାସ୍କିଂ ଟେକ୍‌ନିକ ଆଧାରିତ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନ୍ୟୁନତମ ଇଣ୍ଟରଫେରେନ୍ସ ଫ୍ରିଞ୍ଜ୍ ସହ ଛବିଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବା । ଏହି ଆଇଜନ୍‌-ଫେସ୍ ଚିହ୍ନଟ କୌଶଳ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକର ବିଶେଷତ୍ୱ ଆଧାରରେ ଛବିଗୁଡ଼ିକ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ବସ୍ତୁର ପ୍ରକୃତ ଛବି ଖୋଜିବା ସହ ସମାନ । ଆମ ସେଲ୍ ଫୋନ୍ ଏହି କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ । ତେବେ ଆଧୁନିକ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ସୁବିଧାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଅତିରିକ୍ତ ମେସିନ୍‌-ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଆଧାରିତ ଟେକ୍‌ନିକ ସହ ସଂଶୋଧିତ କରିଥିଲେ ବି ବିଚାର କିନ୍ତୁ ସମାନ ।
ଆର୍‌ଆର୍‌ଆଇର କ୍ୟୁମିକ୍ସ ଲାବ୍‌ରେ ପିଏଚ୍‌ଡି ଛାତ୍ର ଥିବା ଗୌରବ ପାଲ୍ କହିଛନ୍ତି, ‘ଶୀତଳ ପରମାଣୁ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧ୍ୟୟନବେଳେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଡେନ୍‌ସିଟି (ଓଡି) ମାପିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଜଣେ ତାପମାତ୍ରା, ଆକାର, ସାନ୍ଦ୍ରତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାପଦଣ୍ଡ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିପାରିବ ।’
ଏହି ଆଲ୍‌ଗୋରିଦିମରେ ଅଧ୍ୟୟନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅପ୍ଟିକାଲ ସାନ୍ଦ୍ରତା ନାମକ ଏକ ଜରୁରି ମାପଦଣ୍ଡକୁ ହିସାବକୁ ନେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯାହା କି, ଦୁଇ ଫ୍ରେମ୍‌, ଗୋଟିଏରେ କୋଲ୍ଡ କ୍ଲାଉଡ୍ (ଏସ୍ ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ) ଏବଂ ଅନ୍ୟଟିରେ ପ୍ରୋବ୍ ଲାଇଟ୍ (ଏଲ୍ ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ) ମଧ୍ୟରେ ଲୋଗାରିଦ୍‌ମିକ୍ ହ୍ରାସକୁ ବୁଝାଇଥାଏ ।
ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥିତିରେ ଉଭୟ ଏଲ୍ ଏବଂ ଏସ୍ ଫ୍ରେମଗୁଡ଼ିକରେ ସମାନ ଇଣ୍ଟରଫେରେନ୍ସ ଫ୍ରିଞ୍ଜ୍ ରହିଥାଏ, ଯାହାକୁ ଲୋଗାରିଦମିକ୍ ଭାବେ ବାହାର କରିଦେବା ଫଳରେ ଫ୍ରିଞ୍ଜ୍ ହଟିଯାଇଥାଏ ।
କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବରେ ଲାବ୍‌ରେ କାମ କରୁଥିବାବେଳେ ଏହି ଫ୍ରେମ୍ ସମାନ ଇଣ୍ଟରଫେରେନ୍ସ ଫ୍ରିଞ୍ଜ୍ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରି ନ ଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିତି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅପ୍ଟିକାଲ ସାନ୍ଦ୍ରତା ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଡି-ଫ୍ରିଞ୍ଜିଂ ପଦ୍ଧତି ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ ବୋଲି ‘ଏଫିସିଏଣ୍ଟ ଡି ନଏଜିଂ ଅଫ୍ କୋଲ୍ଡ ଆଟମ ଇମେଜେସ୍ ୟୁଜିଂ ଅପ୍ଟିମାଇଜ୍‌ଡ ଇଗେନ୍‌ଫେସ୍ ରେକଗ୍‌ନିସନ ଆଲ୍‌ଗୋରିଦମ୍‌’ ଶୀର୍ଷକ ରିପୋର୍ଟର ଲେଖକ ପାଲ୍ ବୁଝାଇଛନ୍ତି ।
ଆପ୍ଲାଏଡ୍ ଅପ୍ଟିକ୍‌ସ ଜର୍ନାଲରେ ନିକଟରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ଆର୍‌ଆର୍‌ଆଇ ଟିମ୍ ଦାବି କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଟେକ୍‌ନିକ ଶୀତଳ ପରମାଣୁର ଅବଶୋଷଣ ଇମେଜିଂରେ ଇଣ୍ଟରଫେରେନ୍ସ ଫ୍ରିଞ୍ଜ୍‌କୁ ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ କରିପାରିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଆଲ୍‌ଗୋରିଦମ୍‌କୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଶୀତଳ ରୁବିଡିୟମ ପରମାଣୁରେ ତାପମାତ୍ରା ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧାର ଆସିଥିଲା ।
ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ତର୍କ ହେଉଛି, ଅବଶୋଷଣ ଇମେଜିଂ ଟେକ୍‌ନିକ୍ ଶୀତଳ ପରମାଣୁ ସମୂହରେ ବେଶ୍ ଜଣା ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟୋଗ ରହିଛି ।
‘ବିଶେଷକରି ପରମାଣୁ ସଂଖ୍ୟା ଯେଉଁଠି କମ୍ ଥାଏ ସେଠାରେ ଏହା ବେଶ୍ ଉପଯୋଗୀ । ଶୀତଳ ଏବଂ ଅଲ୍ଟ୍ରାକୋଲ୍ଡ ବା ଅଧିକ ଶୀତଳ ପରମାଣୁର ସାନ୍ଦ୍ରତା ଜାଣିବା ପାଇଁ ଆବଜରପ୍ସନ ଇମେଜିଂ ବା ଅବଶୋଷଣ ଇମେଜିଂର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ଟେକ୍‌ନିକରେ ଆମେ ଟାଇମ୍‌-ଅଫ୍‌-ଫ୍ଲାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଶୀତଳ ପରମାଣୁ ବାଦଲର ତାପମାତ୍ରା ଜାଣିଥାଉ । କ୍ୱାଣ୍ଟମ ଗ୍ୟାସ୍ ମାଇକ୍ରୋସ୍କୋପିର ମୂଳ ହେଉଛି ଆବ୍‌ଜରପ୍ସନ ଇମେଜିଂ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଫସି ରହିଥିôବା ପରମାଣୁଗୁଡ଼ିକର ଇନ୍‌-ସିଟୁ ମାପିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ବୋଲି ଆର୍‌୍‌ଆର୍‌ଆଇର କ୍ୟୁମିକ୍ସ ଲାବରେଟୋରୀର ମୁଖ୍ୟ ତଥା ଉକ୍ତ ରିପୋର୍ଟର ସହ ଲେଖକ ସପ୍ତରିଷି ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଅଧ୍ୟୟନରେ ପରମାଣୁ ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ଥିଲେ ଆବଜର୍‌ପ୍ସନ ଇମେଜିଂ ଟେକ୍‌ନିକ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ । ସେହିପରି ଏହାକୁ ଟାଇମ୍‌-ଅଫ୍‌-ଫ୍ଲାଇଟ୍ ମାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଶୀତଳ ଏବଂ ଅତି ଶୀତଳ ପରମାଣୁର ଘନତ୍ୱ ପ୍ରୋଫାଇଲ ଏବଂ ଶୀତଳ ପରମାଣୁ ବାଦଲର ତାପମାତ୍ରା ମାପିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।
Publication link - https://opg.optica.org/ao/abstract.cfm?uri=ao-62-33-8786