Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Agro based industries in rural areas
05 FEB 2024 3:45PM by PIB Delhi
The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, through Khadi and Village Industries Commission (KVIC), is implementing Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) for assisting entrepreneurs in setting up of new units in non-farm sector including agro-based industries in rural as well as urban areas of the country. Under PMEGP, General Category beneficiaries can avail of Margin Money (MM) subsidy of 25% of the project cost in rural areas and 15% in urban areas. For beneficiaries belonging to Special Categories such as Scheduled Castes, Scheduled Tribes, OBCs, Minorities, Women, Ex-servicemen, Differently- Abled, Trans-genders, beneficiaries belonging to North-eastern Region, Hill and Border areas, and Aspirational Districts, the Margin Money subsidy is 35% in rural areas and 25% in urban areas. Besides, beneficiaries from General Categories contribute 10% of project cost while beneficiaries from Special Categories contribute 5% of project cost. The maximum cost of project is Rs. 50 lakhs in the manufacturing sector and Rs. 20 lakhs in the service sector.
Since 2018-19, 2nd financial assistance of upto Rs. 1 cr. for upgradation and expansion of well-performing existing PMEGP/REGP/MUDRA units have been introduced with subsidy of 15% (20% for NER and hilly areas).
State/UT-wise details of Margin Money (MM) disbursed and units set up under PMEGP during the last five years and the current year is at Annexure.
The following steps have been taken to promote the village industries including agro-based industries in rural areas:
• A two-day free online Entrepreneurship Development Programme (EDP) has been initiated by KVIC for prospective entrepreneurs.
• 1056 model Detailed Project Reports (DPRs) on various industries including agro-based industries have been provided on PMEGP portal.
• Webinars are organized on various activities for setting up of micro-enterprises on every Sunday for the awareness of youth and prospective entrepreneurs.
• KVIC, MoMSME facilitates marketing support, organises exhibitions where the institutions and entrepreneurs can sell and display their products.
• KVIC has started online selling of all KVI products through www.khadiindia.gov.in.
• Short film of successful entrepreneurs show cased during workshops, awareness camps, etc. to create awareness about the scheme.
• Radio jingles in regional languages have been made to create awareness of the scheme.
• The prospective entrepreneurs and beneficiaries can opt for the mode of training and choose the training center for offline mode of their choice.
• Information in six regional languages has been provided on the PMEGP portal.
• Offline medium for submitting applications has also been allowed for the prospective beneficiaries for rural areas, are not acquainted with the online medium.
Annexure
Disbursement of Margin money and number of units set up in agro-based industries in the rural areas under PMEGP
Sr.No.
State/UTs
2018-19
2019-20
2020-21
No. of Projects
MM
(Rs. in lakh)
No. of Projects
MM
(Rs. in lakh)
No. of Projects
MM
(Rs. in lakh)
1
ANDAMAN NICOBAR
3
1.92
0
0.00
7
12.10
2
ANDHRA PRADESH
270
1564.81
239
1361.45
316
1562.17
3
ARUNACHAL PRADESH
25
35.81
33
55.77
19
45.75
4
ASSAM
588
756.25
346
587.86
583
1085.78
5
BIHAR
651
2587.64
436
1691.00
568
2089.96
6
CHANDIGARH-UT
2
8.26
0
0.00
0
0.00
7
CHHATTISGARH
232
746.90
201
742.52
289
845.17
8
DADRA NAGAR HAVELI
0
0.00
0
0.00
1
8.75
9
DELHI
2
5.70
0
0.00
0
0.00
10
GOA
9
42.00
5
32.20
8
30.77
11
GUJARAT
142
990.58
184
1275.95
382
2511.17
12
HARYANA
212
810.88
198
702.85
388
1366.57
13
HIMACHAL PRADESH
152
558.76
134
421.76
185
560.96
14
JAMMU KASHMIR
570
1374.93
386
986.40
831
2158.39
15
JHARKHAND
208
641.25
129
406.83
256
724.32
16
KARNATAKA
557
2105.00
498
1830.17
922
3756.44
17
KERALA
415
1126.90
477
1190.86
845
2063.18
18
MADHYA PRADESH
619
3037.57
531
2375.78
827
3504.36
19
MAHARASHTRA
984
3955.95
723
2557.27
724
2833.05
20
MANIPUR
211
367.90
197
384.49
309
1230.18
21
MEGHALAYA
74
125.71
80
139.28
111
194.45
22
MIZORAM
79
113.38
71
106.27
122
223.85
23
NAGALAND
228
450.38
206
545.00
139
388.81
24
ODISHA
336
996.19
245
875.32
464
1400.05
25
PUDUCHERRY
3
13.64
5
16.79
11
39.67
26
PUNJAB
205
890.19
177
661.59
346
1296.29
27
RAJASTHAN
306
1160.99
350
1314.91
494
1731.88
28
SIKKIM
3
7.63
4
21.45
13
42.56
29
TAMIL NADU
1138
2766.54
1394
2501.38
1822
4618.26
30
TELANGANA
170
898.26
145
770.20
239
1077.18
31
TRIPURA
87
247.50
54
146.53
93
278.55
32
UTTAR PRADESH
1232
5021.96
1374
5628.02
3090
11236.75
33
UTTARAKHAND
310
640.90
233
502.94
528
1222.20
34
WEST BENGAL
432
1714.39
449
2146.56
495
2081.47
35
LADAKH
0
0.00
0
0.00
18
119.71
36
LAKSHADWEEP
0
0.00
0
0.00
3
15.36
Total
10455
35766.64
9504
31979.41
15448
52356.13
Disbursement of Margin money and number of units set up in agro-based industries in the rural areas under PMEGP
Sr. No.
State/UTs
2021-22
2022-23
2023-24 (as on 01.02.2024)
No. of Projects
MM
(Rs. in lakh)
No. of Projects
MM
(Rs. in lakh)
No. of Projects
MM
(Rs. in lakh)
1
ANDAMAN NICOBAR
4
17.03
3
15.94
1
3.81
2
ANDHRA PRADESH
433
2388.24
670
3140.51
1253
3943.52
3
ARUNACHAL PRADESH
19
72.29
29
102.94
16
162.58
4
ASSAM
765
1411.26
545
1204.99
388
1270.38
5
BIHAR
675
2446.82
1086
3412.80
1252
4469.04
6
CHANDIGARH-UT
0
0.00
0
0.00
0
0.00
7
CHHATTISGARH
341
937.04
310
1430.38
167
680.91
8
DADRA NAGAR HAVELI
2
8.82
1
8.75
0
0.00
9
DELHI
3
16.18
0
0.00
0
0.00
10
GOA
24
101.95
14
89.64
15
98.62
11
GUJARAT
443
2810.82
353
2947.54
267
2933.07
12
HARYANA
381
1511.58
341
1533.03
298
1735.62
13
HIMACHAL PRADESH
211
690.60
139
603.62
89
373.50
14
JAMMU KASHMIR
2017
5089.32
924
2254.55
888
2332.76
15
JHARKHAND
276
836.94
322
988.44
241
983.74
16
KARNATAKA
1192
4038.44
1148
3979.65
756
2801.05
17
KERALA
919
2425.24
752
1963.46
435
1069.42
18
MADHYA PRADESH
1186
4385.66
948
4025.11
447
2287.98
19
MAHARASHTRA
1002
3771.20
882
3674.87
561
2825.40
20
MANIPUR
194
667.39
109
333.48
80
187.45
21
MEGHALAYA
162
237.91
60
111.91
34
81.85
22
MIZORAM
114
260.03
68
207.11
65
229.25
23
NAGALAND
256
557.66
124
469.45
74
267.99
24
ODISHA
687
2119.29
612
2052.80
373
1410.18
25
PUDUCHERRY
16
36.59
4
8.79
1
5.16
26
PUNJAB
361
1451.52
353
2197.66
374
2889.87
27
RAJASTHAN
498
1943.27
392
2186.95
261
1658.03
28
SIKKIM
9
30.61
1
3.50
18
51.92
29
TAMIL NADU
1617
4730.97
1622
5065.56
1764
4918.67
30
TELANGANA
320
1453.83
449
2625.26
515
3146.35
31
TRIPURA
109
282.51
92
258.82
67
167.43
32
UTTAR PRADESH
3554
12748.58
3406
12020.81
2666
10617.95
33
UTTARAKHAND
361
922.96
323
964.96
171
648.63
34
WEST BENGAL
577
2801.93
479
1992.63
331
1490.15
35
LADAKH
29
161.00
5
22.40
17
115.85
36
LAKSHADWEEP
3
11.51
0
0.00
0
0.00
Total
18760
63376.98
16566
61898.31
13885
55858.11
This information was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Rajya Sabha today.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী লমশিংদা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রিশিং লিংখৎপা
05 FEB 2024 3:45PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী খুঙ্গং অমসুং সহরগী লমশিংদা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রিশিং য়াওনা নন-ফার্ম সেক্তরশিংদা অনৌবা য়ুনিতশিং লিংখৎনবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংদা মতেং পীনবা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রিস কম্মিসন(কে ভি আই সি)গী খুৎথাংদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস মিনিস্ত্রিনা প্রধান মন্ত্রী ইমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম(পি এম ই জি পি) পায়খৎলে। মসিগী মখাদা খুঙ্গংগী লমশিংদা প্রোজেক কোস্তকী 25% গী অমসুং সহরগী লমশিংদা 15% মার্জিন মনি(এম এম) সবসিদি পীরি। এস.সি.এস.তি, ও.বি.সি, মাইনোরিতি, নুপী, এক্স-সর্বিসমেন, শোইনাইরবশিং, ত্রান্স-জেন্দর, অৱাং-নোংপোক, চিং অমসুং ঙমখৈগী লমশিং, এস্পিরেসনেল জিলাশিংগী বেনিফিসরিশিংদা খুঙ্গংগী লমগী 35% অমসুং সহরগী লমগী 25% মার্জিন মনি সবসিদি পীরি। মসিগী মথক্তা, জেনেরেল কাংবুগী প্রোজেক কোস্তকী 10% অমসুং অখন্নবা কাংবুগী পোজেক কোস্তকী 5% পুথোক্লি। মেনুফেকচরিং সেক্তরদা খ্বাইদগী য়াম্বা প্রোজেক কোস্ত লুপা লাখ 50 অমসুং সর্বিস সেক্তরদা লুপা লাখ 20 ওইগনি।
2018-19 দগী হৌজিক লৈরিবা পি.এম.ই.জি.পি/আর.ই.জি.পি/মুদ্রা য়ুনিতশিং পাকথোক-চাউথোক্নবা লুপা করোর 1 ফাওবগী শেন্থং পীরে অমসুং সবসিদি 15% (অৱাং-নোংপোক্কী20%) য়াওরি।
হৌখিবা চহি মঙা অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা য়েন্থোকখিবা এম.এম অমসুং য়ুনিতশিংগী মশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে।
খুঙ্গংগী লমদশিংদা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রিশিং য়াওনা খুঙ্গংগী উদোগশিং চাউখৎনবা মখাগী থবকশিং অসি পায়খৎলে:
• কে.ভি.আই.সিনা নুমিৎ নিনিগী লেম্না ওনলাইন ই.দি.পি পাংথোক্লে।
• পি.এম.ই.জি.পি পোর্তেলদা দি.পি.আরগী নমুনা 1056 য়াওরে।
• মাইক্রো-ইন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎনবা ৱাখল তাহন্নবা নোংমাইজিং খুদিংগী ৱেবিনারশিং পাংথোক্লে।
• ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী পোৎথোকশিং য়োনফম পীনবা অমসুং উৎনবা কে.ভি.আই.সি, মিনিস্ত্রিনা একজিবিসনশিং পাংথোক্লে।
• কে.ভি.আই.সিনা মখোয়গী পোৎথোকশিং www.khadiindia.gov.in. গী খুৎথাংদা ওনলাইন্দা য়োনবা হৌরে।
• স্কিমগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা মাইপাক্লবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী ফিল্মশিং ৱার্কশোপশিংদা উৎলে।
• স্কিম অসি খঙহন্নবা লম লমগী লোলশিংদা রেদিও জিঙ্গলশিং পুথোক্লে।
• মখোয়না অপাম্বা ত্রেনিং মখল অমসুং ওফলাইনগী ত্রেনিং মফমশিং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অমসুং বেনিফিসরিশিংনা খনবা য়ারে।
• পি.এম.ই.জি.পি পোর্তেলদা লম লমগী লোল তরুক্তা ই-পাউ ফংহল্লে।
• ওনলাইনগী খুদোংচাবা লৈতবা খুঙ্গংগী লমশিংগী বেনিফিসরিশিং ওফলাইন্দা এপ্লিকেসনশিং পীশিন্নবগী খুদোংচাবশিং পীরে।
এন্নেক্সর
পি.এম.ই.জি.পিগী মখাদা খুঙ্গংশিংদা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রিশিং লিংখৎনবা পীখিবা মার্জিন মনি অমসুং য়ুনিত মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2018-19
2019-20
2020-21
প্রোজেক মশিং
এম.এম
(লুপা লাখ)
প্রোজেক মশিং
এম.এম
(লুপা লাখ)
প্রোজেক মশিং
এম.এম
(লুপা লাখ)
1
অন্দমান নিকোবর
3
1.92
0
0.00
7
12.10
2
অন্ধ্র প্রদেস
270
1564.81
239
1361.45
316
1562.17
3
অরুনাচল প্রদেস
25
35.81
33
55.77
19
45.75
4
অসাম
588
756.25
346
587.86
583
1085.78
5
বিহার
651
2587.64
436
1691.00
568
2089.96
6
চান্দিগর
2
8.26
0
0.00
0
0.00
7
ছতিসগর
232
746.90
201
742.52
289
845.17
8
দাদ্রা নাগর হাভেলি
0
0.00
0
0.00
1
8.75
9
দিল্লি
2
5.70
0
0.00
0
0.00
10
গৱা
9
42.00
5
32.20
8
30.77
11
গুজরাত
142
990.58
184
1275.95
382
2511.17
12
হরিয়ানা
212
810.88
198
702.85
388
1366.57
13
হিমাচল প্রদেস
152
558.76
134
421.76
185
560.96
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
570
1374.93
386
986.40
831
2158.39
15
ঝারখন্দ
208
641.25
129
406.83
256
724.32
16
কর্নাতকা
557
2105.00
498
1830.17
922
3756.44
17
কেরলা
415
1126.90
477
1190.86
845
2063.18
18
মধ্য প্রদেস
619
3037.57
531
2375.78
827
3504.36
19
মহারাস্ত্রা
984
3955.95
723
2557.27
724
2833.05
20
মনিপুর
211
367.90
197
384.49
309
1230.18
21
মেঘালয়
74
125.71
80
139.28
111
194.45
22
মিজোরম
79
113.38
71
106.27
122
223.85
23
নাগালেন্দ
228
450.38
206
545.00
139
388.81
24
ওরিসা
336
996.19
245
875.32
464
1400.05
25
পুদুচেরি
3
13.64
5
16.79
11
39.67
26
পঞ্জাব
205
890.19
177
661.59
346
1296.29
27
রাজস্থান
306
1160.99
350
1314.91
494
1731.88
28
সিক্কিম
3
7.63
4
21.45
13
42.56
29
তামিল নাদু
1138
2766.54
1394
2501.38
1822
4618.26
30
তেলঙ্গানা
170
898.26
145
770.20
239
1077.18
31
ত্রিপুরা
87
247.50
54
146.53
93
278.55
32
উত্তর প্রদেস
1232
5021.96
1374
5628.02
3090
11236.75
33
উত্তরখন্দ
310
640.90
233
502.94
528
1222.20
34
নোংচুপ বেঙ্গল
432
1714.39
449
2146.56
495
2081.47
35
লাদাখ
0
0.00
0
0.00
18
119.71
36
লাক্ষদ্বিপ
0
0.00
0
0.00
3
15.36
অপুনবা
10455
35766.64
9504
31979.41
15448
52356.13
পি.এম.ই.জি.পিগী মখাদা খুঙ্গংশিংদা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রিশিং লিংখৎনবা পীখিবা মার্জিন মনি অমসুং য়ুনিত মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2021-22
2022-23
2023-24 (01.02.2024 ফাওবদা)
প্রোজেক মশিং
এম.এম
(লুপা লাখ)
প্রোজেক মশিং
এম.এম
(লুপা লাখ)
প্রোজেক মশিং
এম.এম
(লুপা লাখ)
1
অন্দমান নিকোবর
4
17.03
3
15.94
1
3.81
2
অন্ধ্র প্রদেস
433
2388.24
670
3140.51
1253
3943.52
3
অরুনাচল প্রদেস
19
72.29
29
102.94
16
162.58
4
অসাম
765
1411.26
545
1204.99
388
1270.38
5
বিহার
675
2446.82
1086
3412.80
1252
4469.04
6
চান্দিগর
0
0.00
0
0.00
0
0.00
7
ছতিসগর
341
937.04
310
1430.38
167
680.91
8
দাদ্রা নাগর হাভেলি
2
8.82
1
8.75
0
0.00
9
দিল্লি
3
16.18
0
0.00
0
0.00
10
গৱা
24
101.95
14
89.64
15
98.62
11
গুজরাত
443
2810.82
353
2947.54
267
2933.07
12
হরিয়ানা
381
1511.58
341
1533.03
298
1735.62
13
হিমাচল প্রদেস
211
690.60
139
603.62
89
373.50
14
জম্মু অমসুং কাস্মির
2017
5089.32
924
2254.55
888
2332.76
15
ঝারখন্দ
276
836.94
322
988.44
241
983.74
16
কর্নাতকা
1192
4038.44
1148
3979.65
756
2801.05
17
কেরলা
919
2425.24
752
1963.46
435
1069.42
18
মধ্য প্রদেস
1186
4385.66
948
4025.11
447
2287.98
19
মহারাস্ত্রা
1002
3771.20
882
3674.87
561
2825.40
20
মনিপুর
194
667.39
109
333.48
80
187.45
21
মেঘালয়
162
237.91
60
111.91
34
81.85
22
মিজোরম
114
260.03
68
207.11
65
229.25
23
নাগালেন্দ
256
557.66
124
469.45
74
267.99
24
ওরিসা
687
2119.29
612
2052.80
373
1410.18
25
পুদুচেরি
16
36.59
4
8.79
1
5.16
26
পঞ্জাব
361
1451.52
353
2197.66
374
2889.87
27
রাজস্থান
498
1943.27
392
2186.95
261
1658.03
28
সিক্কিম
9
30.61
1
3.50
18
51.92
29
তামিল নাদু
1617
4730.97
1622
5065.56
1764
4918.67
30
তেলঙ্গানা
320
1453.83
449
2625.26
515
3146.35
31
ত্রিপুরা
109
282.51
92
258.82
67
167.43
32
উত্তর প্রদেস
3554
12748.58
3406
12020.81
2666
10617.95
33
উত্তরখন্দ
361
922.96
323
964.96
171
648.63
34
নোংচুপ বেঙ্গল
577
2801.93
479
1992.63
331
1490.15
35
লাদাখ
29
161.00
5
22.40
17
115.85
36
লাক্ষদ্বিপ
3
11.51
0
0.00
0
0.00
অপুনবা
18760
63376.98
16566
61898.31
13885
55858.11
ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ৱাফম অসি মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মনা ফোঙদোকখিবনি।