Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal launches Maritime Single Window and MMD Modules in SagarSetu (NLP-Marine)
The Maritime Single Window (MSW) module will reduce the waiting time for vessels and goods in Port by up to 40% and contributing to faster turnaround times for vessels through online submission/approval process
The Mercantile Marine Department (MMD) Module will provide greater transparency and planning of Vessel Departure & Maritime operations and reduce the time taken by upto 30%
The launch of the MMD and MSW modules of Sagar Setu (NLP-Marine) is not just a technological advancement; it is a commitment to shaping the future of India's Maritime Sector with digitization of processes: Shri Sonowal
01 FEB 2024 4:49PM by PIB Delhi
Union Minister for the Ports, Shipping & Waterways and AYUSH , Shri Sarbananda Sonowal, launched two digital modules within the SagarSetu (NLP-Marine) platform here today. These pioneering modules, namely the Maritime Single Window (MSW) and the Mercantile Maritime Department (MMD), were inaugurated in the esteemed presence of Shri Shripad Y. Naik, Minister of State for the Ports, Shipping & Waterways (MoPSW) and Senior officials from the Ministry.
Speaking on the occasion, Shri Sonowal said, 'As per the vision of our dynamic Prime Minister Shri Narendra Modiji, the Ministry of Ports, Shipping & Waterways has embarked upon a journey to transform and modernize our ports, making them future-ready. With the launch of the Maritime Single Window (MSW) module of SagarSetu (NLP-Marine), MoPSW aligns with global standards set by the International Maritime Organization (IMO). The implementation of the MSW system through SagarSetu (NLP-M) adheres to the processes mandated by the FAL Convention of International Maritime Organization (IMO), promoting harmonization and standardization of processesset by the IMO. This stands as an example of our commitment to international compliance and efficiency.'
‘The launch of the MMD and MSW modules of SagarSetu (NLP-Marine) is not just a technological advancement; it is a commitment to shaping the future of India's Maritime Sector with digitization of processes’, he added.
On this occasion, Shri Shripad Y. Naik said, “This event marks a pivotal juncture in our commitment to reshaping the maritime industry, fostering efficiency and embracing the digital era. Together these modules signify a leap forward in our journey towards a digital, paperless and seamlessly connected maritime ecosystem. Our collective efforts in developing and implementing these modules underscore our commitment to ease of doing business, international compliance and sustainable growth.”
The Maritime Single Window (MSW)Module in SagarSetu (NLP-M) is a cutting-edge digital platform designed to revolutionize the exchange of maritime-related information and documents, emphasizing harmonization and standardization for efficient data submission. This innovative system facilitates electronic submission, processing, and communication between government authorities, port operators, shipping agents, trade associations, and other stakeholders involved in international maritime trade. The MSW module has undergone successful testing with officials from the Directorate General of Shipping, along with active participation from Shipping Agents, Trade Associations, and Port Officials of all Major Ports.
This innovative system will eliminate the reliance on paper-based and manual processes, ushering in an era of Zero Paper Process.MSW facilitates the online submission of documents related to the Arrival, Stay, and Departure of Ships, allowing for swift approval by various authorities, including Ports, Immigration, and Customs. The impact of this transition is profound, with the waiting time for vessels and goods in ports to be reduced by up to 40%. This will contribute substantially to faster turnaround times for vessels, achieved through an expedited online submission and approval process.
The Mercantile Marine Department (MMD)Module within SagarSetu's NLP(M) encompasses two core functionalities in the Maritime Mobile Domain process. Firstly, the Vessel Detention function allows MMD officials to efficiently monitor the status of ships at ports, facilitating the planning of vessel inspections. This module empowers officials to update inspection reports and statuses, with the capability to designate a vessel as "Detained" in cases of identified discrepancies. Notifications of vessel detentions are then promptly communicated to relevant authorities such as Ports, Customs, and Immigration, guiding their actions based on real-time vessel statuses before allowing ships to sail from the port.
Secondly, the Vessel Release functionality comes into play after a re-inspection process. MMD officials use this feature to update the release status of the vessel, signaling its readiness to depart the port. Similar to the detention process, notifications of vessel releases are sent to Ports, Customs, and Immigration. These authorities then take appropriate actions, ensuring that ships are allowed to sail based on the current real-time status of the vessel. The comprehensive capabilities of the MMD module in Sagarsetu streamline vessel monitoring, inspection, and release processes, enhancing efficiency and coordination in maritime operations. Mercantile Marine Department (MMD) in India is a government body under the Directorate General of Shipping of Ministry of Ports, Waterways & Shipping.
Launched in April 2023, the 'SAGAR-SETU' mobile app, an extension of NLP-Marine, offers real-time information on vessels, gate details, container freight stations, and transactions. It streamlines import and export clearances by enabling digital payments for associated charges like shipping fees, transportation costs, and container freight station fees.
The Maritime Vision 2030 charts a course for India to excel in Ease of Doing Business (EoDB) and operational efficiency through technology, potentially saving Major ports INR 2000-2500 Cr. The ambitious goal of achieving a ~5% share in global exports necessitates a strong focus on aggressive export growth, maritime capacity building, and improved EoDB. Initiatives include digitizing processes, creating Digital-led smart ports, and implementing system-driven port performance monitoring.
The maritime sector, responsible for nearly 90% of international cargo volume, has undergone significant technological advancements and innovations to enhance operational efficiency, reduce costs, and facilitate ease of doing business. The impact of the Covid-19 crisis has underscored the vital role of digitalization in global maritime supply chains. In alignment with the AmritKaal Vision 2047, 17 key initiatives have been identified to propel technological integration in India's maritime sector. These initiatives encompass E-gate 2.0 for enhanced operational efficiency, drone-based inventory management, just-in-time systems, and automation of various processes such as mobile harbor cranes and pilotage. Additionally, port planning initiatives include the implementation of digital twins, advanced analytics-driven yard management, AI/ML-based berth allotment, and the establishment of a Sagarmala digital center of excellence for research on upcoming technologies in the maritime sector.
In the course of this event, ‘SwachhtaPakhwada’ awards were also presented to recognize outstanding contributions towards cleanliness and sanitation initiatives by various organizations of MoPSW. The first prize was awarded to the Inland Waterways Authority of India; The second prize was secured by the Indian Maritime University (IMU) and Visakhapatnam port was honored with the third award, underscoring its commendable commitment to maintaining cleanliness standards.
Shri Sonowal commended the efforts of the port and its subsidiaries during the Swachhta Pakhwada.. The cleaning campaign, spanning from October 1st to October 15th, 2023, orchestrated a series of 62 events, engaging a total of 4,500 participants.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
সাগৰসেতু (এনএলপি-মেৰিন)ত মেৰিটাইম চিংগল উইণ্ডো আৰু এমএমডি মডিউল মুকলি শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ
সামুদ্ৰিক একক উইণ্ডো (MSW) মডিউলে বন্দৰত জাহাজ আৰু সামগ্ৰীৰ বাবে অপেক্ষাৰ সময় ৪০ শতাংশ হ্ৰাস কৰি অনলাইন জমা/অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে জাহাজসমূহক শীঘ্ৰে উভতাই অনাত অৰিহণা যোগাব
মাৰ্কেন্টাইল মেৰিন ডিপাৰ্টমেণ্টৰ (এমএমডি) মডিউলে অধিক স্বচ্ছতা প্ৰদান কৰি জাহাজৰ প্ৰস্থান আৰু মেৰিন কাৰ্য্যকলাপৰ পৰিকল্পনা কৰাৰ লগতে টাৰ্ণআউটৰ সময় ৩০ শতাংশ হ্ৰাস কৰিব
সাগৰ সেতু (এন এল পি-মেৰিন)ৰ এম এম ডি আৰু এম এছ ডব্লিউ মডিউল মুকলি কৰাটো কেৱল প্ৰযুক্তিগত উন্নতি নহয়; প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ ডিজিটেলাইজেচনেৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিঃ শ্ৰী সোণোৱাল
01 FEB 2024 4:49PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি সাগৰসেতু (এন এল পি-মেৰিন) প্লেটফৰ্মৰ ভিতৰত দুটা ডিজিটেল মডিউল মুকলি কৰে। এই অগ্ৰণী মডিউলসমূহ ক্ৰমে মেৰিটাইম চিংগল উইণ্ডো (এম এছ ডব্লিউ) আৰু মাৰ্কেন্টাইল মেৰিটাইম ডিপাৰ্টমেণ্ট (এম এম ডি) বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শ্ৰীপদ ৱাই নাইক আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ উপস্থিতিত উদ্বোধন কৰা হয়।
এই উপলক্ষে ভাষণ দি শ্ৰী সোণোৱালে কয়, 'প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দৃষ্টিভংগী অনুসৰি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে আমাৰ বন্দৰসমূহক ৰূপান্তৰ আৰু আধুনিকীকৰণৰ যাত্ৰাত নামি পৰিছে লগতে ভৱিষ্যতৰ বাবেও সাজু কৰি তুলিছে। সাগৰসেতু (এনএলপি-মেৰিন)ৰ সামুদ্ৰিক একক উইণ্ড’ (এমএছডব্লিউ) মডিউল মুকলি কৰাৰ লগে লগে এমঅ’পিএছডব্লিউ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক সংস্থাই (আইএমঅ’) নিৰ্ধাৰণ কৰা বিশ্বব্যাপী মানদণ্ডৰ অনুসৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। সাগৰসেতু (এন এল পি-এম)ৰ জৰিয়তে এম এছ ডব্লিউ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক সংস্থাৰ (আই এম অ’) এফ এ এল সন্ধিৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত পদ্ধতিসমূহ অনুসৰণ কৰে, যিয়ে আই এম অ’ই নিৰ্ধাৰণ কৰা পদ্ধতিসমূহৰ সমন্বয় আৰু প্ৰামাণিককৰণক প্ৰসাৰিত কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুসৰণ আৰু দক্ষতাৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ এইটো আন এক উদাহৰণ।
তেওঁ কয়, ‘সাগৰসেতু (এন এল পি-মেৰিন)ৰ এম এম ডি আৰু এম এছ ডব্লিউ মডিউল মুকলি কৰাটো কেৱল প্ৰযুক্তিগত উন্নতিয়েই নহয়; “প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ ডিজিটেলাইজেচনৰ সৈতে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি।”
এই উপলক্ষে শ্ৰী শ্ৰীপদ ৱাই. নাইকে কয়, “এই অনুষ্ঠানে সামুদ্ৰিক উদ্যোগক পুনৰ গঢ় দিয়া, দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু ডিজিটেল যুগক আকোৱালি লোৱাৰ আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ 'টাৰ্নিং পইণ্ট' হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। এই মডিউলসমূহে একেলগে ডিজিটেল, কাগজবিহীন আৰু নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সংযুক্ত সাগৰীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ দিশত আমাৰ এক অগ্ৰগতি। এই মডিউলসমূহ বিকশিত আৰু ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাই ব্যৱসায় সহজ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুসৰণ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে।
সাগৰসেতু (এনএলপি-এম)ত সামুদ্ৰিক একক উইণ্ড' (এমএছডব্লিউ) মডিউল হৈছে সামুদ্ৰিক সম্পৰ্কীয় তথ্য আৰু নথিপত্ৰৰ বিনিময়ত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ ডিজাইন কৰা এক অত্যাধুনিক ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম যিয়ে দক্ষ তথ্য দাখিলৰ বাবে সমন্বয় আৰু প্ৰামাণিককৰণৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই উদ্ভাৱনী ব্যৱস্থাই চৰকাৰী বিষয়া, বন্দৰ পৰিচালক, জাহাজ এজেণ্ট, বাণিজ্যিক সংস্থা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ সৈতে জড়িত অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত ইলেক্ট্ৰনিক জমা দিয়া, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু যোগাযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। জাহাজ সঞ্চালকালয়ৰ বিষয়াসকলৰ লগতে সকলো ডাঙৰ বন্দৰৰ জাহাজ এজেণ্ট, বাণিজ্যিক সংস্থা আৰু বন্দৰৰ বিষয়াসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণেৰে ইতিমধ্যে এম এছ ডব্লিউ মডিউলটো সফলতাৰে পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
এই উদ্ভাৱনী ব্যৱস্থাই কাগজ ভিত্তিক আৰু হাতৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা দূৰ কৰি শূন্য কাগজ প্ৰক্ৰিয়াৰ যুগৰ সূচনা কৰিব। এম এছ ডব্লিউৱে জাহাজৰ আগমন, উপস্থিত আৰু প্ৰস্থানৰ সৈতে জড়িত নথি-পত্ৰ অনলাইন জমা দিয়াৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত বিভিন্ন কৰ্তৃপক্ষই দ্ৰুত অনুমোদন লাভ কৰিব পাৰে। ইয়াত বন্দৰ, অনুপ্ৰৱেশ আৰু শুল্ক আদিও অন্তৰ্ভুক্ত। এই পৰিৱৰ্তনৰ ফলত বন্দৰত জাহাজ আৰু মালবাহী সামগ্ৰীৰ বাবে অপেক্ষাৰ সময় ৪০ শতাংশ পৰ্যন্ত হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দ্ৰুত অনলাইন জমা আৰু অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে জাহাজসমূহ দ্ৰুতভাৱে ঘূৰাই পঠোৱাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব।
সাগৰসেতু এনএলপি(এম)ৰ ভিতৰত মাৰ্কেন্টাইল মেৰিন ডিভিজন (এমএমডি) মডিউলে মেৰিন মোবাইল ডমেইন প্ৰক্ৰিয়াৰ দুটা মূল কাৰ্য্যকৰীতা সামৰি লয়। প্ৰথমতে, জাহাজ ডিটেনচন ফাংচনে এমএমডি বিষয়াসকলক বন্দৰসমূহত জাহাজৰ অৱস্থা দক্ষতাৰে নিৰীক্ষণ কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত জাহাজ পৰিদৰ্শনৰ পৰিকল্পনাত সুবিধা হয়। এই মডিউলে কৰ্তৃপক্ষক পৰিদৰ্শনৰ প্ৰতিবেদন আৰু অৱস্থা আপডেট কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰে। জাহাজ আটক কৰাৰ অধিসূচনাসমূহ তৎক্ষণাত সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষ যেনে বন্দৰ, শুল্ক আৰু অনুপ্ৰৱেশক জনোৱা হয়, যিয়ে জাহাজক বন্দৰৰ পৰা যাত্ৰা কৰাৰ পূৰ্বে প্ৰকৃত সময়ৰ জাহাজৰ অৱস্থাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিজৰ কাৰ্য্যকলাপৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰে।
দ্বিতীয়তে, পুনৰ-পৰিদৰ্শন প্ৰক্ৰিয়াৰ পিছত ভেচেল ৰিলিজ কাৰ্যক্ষমতা কাৰ্যকৰী হয়। এম.এম.ডি. বিষয়াসকলে জাহাজখনৰ মুকলিৰ স্থিতি আপডেট কৰিবলৈ এই সুবিধাটো ব্যৱহাৰ কৰে লগতে বন্দৰটো এৰি যাবলৈ ইয়াৰ প্ৰস্তুতিৰ সংকেত দিয়ে। ডিটেনচন প্ৰক্ৰিয়াৰ দৰে, জাহাজ মুকলিৰ অধিসূচনা বন্দৰ, শুল্ক আৰু ইমিগ্ৰেচনলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত এই কৰ্তৃপক্ষই উপযুক্ত পদক্ষেপ লয়, যাতে জাহাজখনৰ বৰ্তমানৰ বাস্তৱ-সময়ৰ স্থিতিৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি জাহাজবোৰক যাত্ৰা কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হয়। সাগৰসেতুত এমএমডি মডিউলৰ ব্যাপক ক্ষমতাই জাহাজ নিৰীক্ষণ, নিৰীক্ষণ আৰু মুকলি প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সুশৃংখল কৰে, সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপত দক্ষতা আৰু সমন্বয় বৃদ্ধি কৰে। ভাৰতত মাৰ্কেণ্টাইল সামুদ্ৰিক বিভাগ (এমএমডি) হৈছে বন্দৰ, জলপথ আৰু জাহাজ পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ জাহাজ পৰিবহন সঞ্চালকালয়ৰ অধীনত এক চৰকাৰী সংস্থা।
২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহত মুকলি কৰা এন এল পি-মেৰিনৰ সম্প্ৰসাৰণ ‘সাগৰ-সেতু’ মোবাইল এপে জাহাজ, গেটৰ সবিশেষ, কণ্টেইনাৰ মালবাহী ষ্টেচন আৰু লেনদেনৰ বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য প্ৰদান কৰে। ই ছিপিং চাৰ্জ, পৰিবহণ খৰচ আৰু কণ্টেইনাৰ মালবাহী ষ্টেচনৰ চাৰ্জৰ দৰে আনুষংগিক চাৰ্জৰ বাবে ডিজিটেল পেমেণ্ট সক্ষম কৰি আমদানি আৰু ৰপ্তানি নিষ্পত্তি সুশৃংখলিত কৰে।
মেৰিটাইম ভিজন ২০৩০-এ ভাৰতৰ বাবে ইজ অফ ডুয়িং বিজনেছ (ইঅ'ডিবি) আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে কাৰ্যকৰী দক্ষতাত উৎকৃষ্টতা প্ৰদানৰ বাবে এক পাঠ্যক্ৰম প্ৰস্তুত কৰিছে, যাৰ ফলত মুখ্য বন্দৰসমূহ ২০০০-২৫০০ কোটি টকা ৰাহি হ'ব পাৰে। বিশ্বব্যাপী ৰপ্তানিত ৫% অংশ প্ৰাপ্ত কৰাৰ উচ্চাভিলাষী লক্ষ্যৰ বাবে আক্ৰমণাত্মক ৰপ্তানি বৃদ্ধি, সামুদ্ৰিক ক্ষমতা নিৰ্মাণ, আৰু উন্নত ই.ও.ডি.বি.-ৰ ওপৰত শক্তিশালী গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজন। পদক্ষেপবোৰৰ ভিতৰত আছে ডিজিটাইজিং প্ৰক্ৰিয়া, ডিজিটেল-চালিত স্মাৰ্ট পোৰ্ট সৃষ্টি কৰা, আৰু ছিষ্টেম-চালিত বন্দৰ প্ৰদৰ্শন নিৰীক্ষণ কাৰ্যকৰী কৰা।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰায় ৯০% দায়বদ্ধ সামুদ্ৰিক খণ্ডই কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি, খৰচ হ্ৰাস আৰু ব্যৱসায় কৰাত সহজতাৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে উল্লেখযোগ্য প্ৰযুক্তিগত উন্নতি আৰু উদ্ভাৱন দেখা গৈছে। ক’ভিড সংকটৰ প্ৰভাৱে বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক যোগান শৃংখলত ডিজিটেলাইজেশ্যনৰ জটিল ভূমিকাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। অমৃতকাল ভিজন ২০৪৭ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত প্ৰযুক্তিগত সংহতিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে ১৭টা মূল পদক্ষেপ চিনাক্ত কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে ই-গেট ২.০, ড্ৰ’ন ভিত্তিক তথ্য ব্যৱস্থাপনা, জাষ্ট-ইন-টাইম চিষ্টেম আৰু মোবাইল হাৰ্বাৰ ক্ৰেনৰ দৰে বিভিন্ন প্ৰক্ৰিয়াৰ স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ আৰু কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে পাইলটেজ। ইয়াৰ উপৰিও বন্দৰ পৰিকল্পনাৰ পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত ডিজিটেল টুইন ৰূপায়ণ, উন্নত বিশ্লেষণ-চালিত গজ ব্যৱস্থাপনা, এআই/এমএল ভিত্তিক বাৰ্থ আবণ্টন আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডত আগন্তুক প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গৱেষণাৰ বাবে সাগৰমালা চেণ্টাৰ অৱ ডিজিটেল এক্সেলেন্স স্থাপন কৰা আদি অন্তৰ্ভুক্ত।
অনুষ্ঠানৰ সময়ত (এম অ’ পি এছ ডব্লিউ)ৰ বিভিন্ন সংস্থাৰ অনাময় আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ পদক্ষেপৰ দিশত আগবঢ়োৱা অসাধাৰণ অৱদানক স্বীকৃতি দি ‘স্বচ্ছতা পখোৱাড়া’ বঁটাও প্ৰদান কৰা হয়। প্ৰথম পুৰস্কাৰ ভাৰতৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণক; দ্বিতীয় পুৰস্কাৰ লাভ কৰে ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক বিশ্ববিদ্যালয়ে (আই এম ইউ) আৰু তৃতীয় পুৰস্কাৰ বিশাখাপট্টনম বন্দৰক প্ৰদান কৰি পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ মানদণ্ড বজাই ৰখাৰ প্ৰশংসনীয় দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে।
শ্ৰী সোণোৱালে স্বচ্ছতা পখোৱাড়াৰ সময়ত বন্দৰ আৰু ইয়াৰ সহযোগী কোম্পানীসমূহৰ প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয়। ২০২৩ চনৰ ১ অক্টোবৰৰ পৰা ১৫ অক্টোবৰলৈ চলিবলগীয়া এই স্বচ্ছতা অভিযানত ৬২টা অনুষ্ঠানৰ ধাৰাবাহিক আয়োজন কৰা হয় আৰু মুঠ ৪৫০০ জন অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।