Prime Minister's Office
PM to chair Third National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 28th and 29th December
Key focus of the Conference: Ease of Living
Key areas for discussion: Land, Electricity, Drinking Water, Health and Schooling
Special sessions to be held on Cyber Security, Aspirational Block and District Programme, Rationalisation of Schemes and New Age Technologies
Best practices from States to also be presented at the Conference
26 DEC 2023 8:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will chair the third National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 28th and 29th December 2023. This is the third such conference, the first was held in June 2022 in Dharamshala and the second in January 2023 in Delhi.
Driven by the vision of the Prime Minister of putting the principle of cooperative federalism in action, National Conference of Chief Secretaries are organised to encourage participative governance and partnership between the Centre and the State Governments. This year, the National Conference of Chief Secretaries will be held from 27th to 29th December.
The three day conference will witness participation of more than 200 people comprising of representatives of the Central Government, Chief Secretaries and other senior officials of all States/Union Territories. It will lay the ground for collaborative action for achieving better quality of life for both rural and urban population by strengthening the delivery mechanisms of government interventions.
The key focus of the National Conference of Chief Secretaries this year will be ‘Ease of Living’. The Conference will emphasise on the evolution and implementation of a common development agenda and blueprint for cohesive action in partnership with the States.
With special emphasis on easy access to welfare schemes and quality in service delivery, five sub-themes which will be discussed in the conference are Land & Property; Electricity; Drinking Water; Health; and Schooling. Apart from these, special sessions will also be held on Cyber Security: Emerging Challenges; Perspectives on AI, Stories from the Ground: Aspirational Block & District Programme; Role of States: Rationalisation of Schemes & Autonomous entities and Enhancing Capital Expenditure; AI in Governance: Challenges & Opportunities
Besides these, focused deliberations will also be done on Drug De-addiction & Rehabilitation; Amrit Sarovar; Tourism Promotion, Branding & Role of States; and PM Vishwakarma Yojana & PM SVANidhi. Best practices from States/ UTs under each of the themes would also be presented at the Conference so that the States can replicate the success achieved in one state or manoeuvre as per their own requirements.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা চিয়ার লৌদুনা দিল্লিদা দিশেম্বর ২৮ অমসুং দিশেম্বর ২৯দা ৩শুবা চীফ সেক্রেতরিশিংগী মীফম পাংথোক্কনি
মীফমগী মরুওইবা পান্দম: হিংবদা লাইহনবা
খন্নগদবা মরুওইবা হিরমশিং: লম, ইলেক্ত্রিসিতি, থক্নবা ঈশিং, হকশেল অমসুং মহৈ-মশিং তম্বা
সাইবর সেকুরিতি, এস্পিরেসনেল ব্লোক অমসুং দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম, স্কিমশিং রেসন্নেলাইজ তৌবা অমসুং অনৌবা যুগকী তেক্নোলোজিশিংগী মতাংদা অখন্নবা সেসনশিং পাংথোক্কনি
রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং মীফমদা পুথোক্কনি
26 DEC 2023 8:42PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চিয়ার লৌদুনা দিল্লিদা দিশেম্বর ২৮ অমসুং দিশেম্বর ২৯, ২০২৩ দা ৩শুবা চীফ সেক্রেতরিশিংগী মীফম পাংথোক্কনি। মসিগী অসিগুম্বা মীফমগী অহুমসুবনি, অহানবা মীফম জুন ২০২২দা ধর্মসালাদা পাংথোকখ্রে অমসুং অনিশুবা মীফম জনুৱারি ২০২৩ দা দিল্লিদা পাংথোকখ্রে।
কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজম থবক ওইনা পাংথোকপগী প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমনা লমজিংদুনা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা শরুক য়ামিন্নবা লৈঙাক-সাসন অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা পুক্নিং থৌগৎনবা জাতি থাক্কী চীফ সেক্রেতরিশিংগী মীফম পাংথোক্কদবনি। চহি অসিগী ওইনা, দিশেম্বর ২৭ অমসুং দিশেম্বর ২৮ দা জাতি থাক্কী চীফ সেক্রেতরিশিংগী মীফম পাংথোক্কনি।
নুমিৎ হুমনিগী মীফম অসিদা কেন্দ্র সরকারগী মীহুৎশিং, চীফ সেক্রেতরিশিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াগনি। সরকারগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা খুঙ্গং অমসুং সহরগী মীয়াম অনিমক্কী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মীফম অসিদা শেম-শাগনি।
চহি অসিগী জাতি থাক্কী চীফ সেক্রেতরিশিংগী মীফমগী মরুওইবা পান্দমদি ‘হিংবদা লাইহনবা’ হায়বা অসিনি। মীফম অসিদা অওনবা অমসুং অমতা ওইবা চাউখৎপগী ৱারেপ অমা থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং রাজ্যশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অপুনবা থবক্কী ব্লুপ্রিন্তদা মীৎয়েং চঙগনি।
য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং লাইনা ফংহনবা অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মগুন লৈহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা, মীফম অদুদা সব-থিম মঙা হায়বদি লম অমসুং লন-থুম; ইলেক্ত্রিতিসি; থক্নবা ঈশিং; হকশেল; অমসুং মহৈ-মশিং তম্বগী মতাংদা খন্নগনি। হায়রিবা থিমশিংগী মথক্তা, সাইবর সেকুরিতি: নৌনা থেংনবা খুদোংচাদবশিং; এ.আইগী থবকশিং, অশেংবা ৱারিশিং: এস্পিরেসনেল ব্লোক অমসুং দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম; রাজ্যশিংগী থৌদাং: স্কিমশিং মরম চানা পায়খৎপা অমসুং ওতোনোমস বোদিশিং অমসুং কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হেনগৎহনবা; লৈবাক ঙাকপদা এ.আই: শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগী মতাংদা অখন্নবা সেসনশিং পাংথোক্কনি।
হায়রিবা থিমশিং অসিগী মথক্তা, দ্রগ দি-এদিক্সন অমসুং খুন্দা-লৈতাহনবা; অমৃত সরোভর; তুরিজিম চাউখৎহনবা, ব্রান্দিং অমসুং রাজ্যশিংগী থৌদাং; অমসুং পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজনা অমসুং পি.এম শ্বানিধিগী মতাংদসু খন্নগনি। মীফম অদুদা থিম অমমমগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী মতাংদা উৎকনি অমসুং মসিনা রাজ্য অমগী মাইপাকপশিং নত্ত্রগা থবকশিং মখোয়গী দরকার মতুংইন্না রাজ্যশিংনা মতৌ তমগনি।